Jaunākais izdevums

Vorena Bafeta investīciju kompānija Berkshire Hathaway pārdevusi vairāk nekā 245 miljonus mazumtirdzniecības milža Tesco akciju, ziņo BBC.

Šomēnes Bafets pavēstīja, ka viņa lēmums investēt Tesco bijusi milzīga kļūda. «Es kļūdījos attiecībā uz Tesco. Tā man bija milzīga kļūda,» atzina slavenais investors.

2013. gada beigās Berkshire Hathaway piederēja 3,7% Tesco akciju, tagad - zem 3%.

Pēdējā laikā neveiksmīgās darbības dēļ, kas sarūgtinājusi investorus, ievērojami samazinājusies mazumtirgotāja akciju vērtība.

Bafets ir pazīstams ar to, ka priekšroku dod ilgtermiņa ieguldījumiem, nevis riskantām akcijām. Viņa ieguldījumu portfelis ietver labi pazīstamus zīmolus, piemēram, Coca-Cola, IBM un American Express.

Berkshire Hathaway savu daļu Tesco sāka veidot 2006. gadā.

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde nesen uzsākusi izmeklēšanu pret Tesco, kas ievērojami pārspīlējusi pusgada peļņas prognozi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzticība Vorenam Bafetam atmaksājusies, bet kas būs pēc viņa?

Šķiet, katru reizi, kad pasaulslavenais investors un Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets tiek pamanīts, kādā ātrās ēstuves restorānā notiesājot hamburgeru, daļai šīs kompānijas investoru notrīc sirsniņa. V. Bafeta ne īpaši veselīgās ēšanas paradumi jau ieguvuši gandrīz leģendāru statusu, un daļa investoru uztraucas par minētās finanšu pasaules zvaigznes veselību. Proti, V. Bafetam ir jau 84 gadi, un daudzi pauž pārliecību, ka bez viņa vadības Berkshire Hathaway vairs nebūs tā pati vecā kompānija.

Uzticība atmaksājusies

V. Bafets ir slavens ar savu spēju atrast pievilcīgus un īsti nenovērtētus uzņēmumus, kuros tad attiecīgi šī investora stūrētā Berkshire Hathaway iegulda vai nopērk. Katrā ziņā arī šogad «uzticēties Bafetam» stratēģija ir atmaksājusies un Berkshire Hathaway B klases akciju vērtība Ņujorkas biržā ir palielinājusies jau gandrīz par 18% – līdz 139,5 ASV dolāru atzīmei. Šajā pašā laika posmā plašā ASV akciju tirgus indikatora vērtība ir augusi krietni lēnāk – par 6%. Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway akciju vērtība faktiski bez kādiem īpašiem pārtraukumiem palielinās jau kopš 2011. gada augusta – kopš tā brīža minētā uzņēmuma akcijas vērtība ir palielinājusies jau par 100%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

99 gadu vecumā miris amerikāņu miljardiera un investora Vorena Bafeta partneris Čārlijs Mangers, kurš palīdzēja Bafetam izveidot uzņēmumu "Berkshire Hathaway" par investīciju milzi.

Mangers aizgājis no dzīves otrdien slimnīcā Kalifornijā, paziņoja "Berkshire Hathaway".

""Berkshire Hathaway" nebūtu tāds, kā šobrīd, bez Čārlija iedvesmas, gudrības un līdzdalības," norādīja 93 gadus vecais Bafets.

Mangers palīdzēja vadīt "Berkshire Hathaway" vairāk nekā 50 gadus un ilgu laiku bija uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Viņam patika palikt ēnā un ļaut Bafetam būt "Berkshire Hathaway" sejai, un bieži vien viņš publiski centās neizcelt savu ieguldījumu uzņēmuma ievērojamajos panākumos.

Mangers un Bafets "Berkshire Hathaway" akcijas sāka iegādāties 1962.gadā par septiņiem un astoņiem dolāriem par akciju, bet kontroli pār uzņēmumu viņi pārņēma 1965.gadā. Gadu gaitā viņi attīstīja "Berkshire Hathaway" par konglomerātu, kāds tas ir šobrīd, izmantojot tā paspārnē esošo uzņēmumu līdzekļus, lai iegādātos citu kompāniju akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tādi fondi, kas mēģina ieguldīt turpat, kur tirgus līderi

Lai gan, investējot kādos finanšu instrumentos, faktiski vienmēr būtu ieteicams domāt ar savu galvu, to klāsts ir tik interesants un plašs, ka pieejami, piemēram, tādi biržās tirgotie fondi, kas seko līdzi atskaitēm par pasaules slavenāko investoru ieguldījumiem un investē līdzīgi. Līdz ar to tiek dota iespēja ieguldīt turpat, kur, piemēram, savas kompānijas naudu liek Berkshire Hathaway vadītājs pasaulslavenais investors Vorens Bafets.

Var kopēt

Būtībā tas, ka kāda biržā tirgotā fonda ieguldīšanas stratēģija balstīta uz kādu tirgus līderu performanci, nekāds jaunums nav. Bieži vien jau tā ir, ka pašam kaut ko jaunu un revolucionāru izdomāt ir grūtāk, nekā to noskatīties no gudrāka kaimiņa (kā rezultātā arī nopelnītā atzīme mēdz sakrist).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bafeta kompānija vienā dienā varētu būt zaudējusi 780,8 miljonus dolāru

Žanete Hāka, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdiena nebija veiksmīga diena investīciju guru Vorena Bafeta uzņēmumam Berkshire Hathaway, raksta MarketWatch.

Berkshire Hathaway ir lielākais kompānijas American Express akcionārs, un tai pieder 151,6 miljoni šī uzņēmuma akciju.

Ceturtdien American Express akcija zaudēja 6% no savas vērtības pēc tam, kad uzņēmuma pārstāvji paziņoja, ka tā nav noslēgusi ekskluzīvu darījumu ar Costco Wholesale.

Tas var nozīmēt, ka Berkshire Hathaway ir zaudējis 780,8 miljonus dolāru. Jaunākie dati par Berkshire Hathaway ieguldījumiem un to ienesīgumu tiks publicēti 14. februārī, tādējādi drīzumā investori uzzinās, cik Bafeta uzņēmums ir zaudējis.

Berkshire Hathaway B klases akcijas cena piektdien saruka par 0,09%. Kopumā pēdējo trīs mēnešu laikā tās vērtspapīra cena ir pieaugusi par 2,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bafets šoreiz ļoti paškritisks

Jānis Šķupelis, 09.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju leģenda atzīst, ka bijusi pārāk skeptiska pret tehnoloģiju milžu akcijām

Nupat par saviem iepriekšējā ceturkšņa finanšu rezultātiem informējusi viena no pasaules lielākajām kompānijām Berkshire Hathaway. Kompānijas finanšu rezultāti bijuši vājāki, lai gan daudzi investori lielāku uzmanību pievērš tam, kāds noskaņojums ir pasaules ieguldījumu leģendai Berkshire Hathaway vadītājam Vorenam Bafetam.

V. Bafets slavens ar to, ka viņš visai izvairīgi iegulda tehnoloģiju uzņēmumu akcijās. Tiesa gan, nupat (līdz ar Berkshire iepriekšējā ceturkšņa finanšu rādītāju publicēšanu) viņš atzinis, ka investoriem tomēr nevajadzētu baidīties no iespējām šī sektora akcijās, un norādījis, ka kļūdījies, neieguldot Google (Alphabet) un Amazon akcijās. «Man bija pietiekami daudz iespēju uzdot jautājumus un sevi izglītot. Bet es to palaidu garām,» paškritisks ir Bafets, kas piebilda, ka diemžēl nav spējis saskatīt Google potenciālu. Tāpat V. Bafets atzina savu kļūdu, ieguldot International Business Machines akcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju guru Vorena Bafeta uzņēmums Berkshire Hathaway iegādāsies bateriju ražotāju Duracell no starptautiskās kompānijas Procter&Gamble, raksta Business Insider.

Bafets paziņojumā minējis, ka viņu vienmēr ir fascinējis Duracell – gan kā patērētāju, gan kā ilgtermiņa Procter&Gamble un Gillette investoru. Viņš piebilst, ka Duracell ir vadošais pasaules zīmols, kas pārstāv kvalitatīvu produkciju, tādēļ labi saderēs kopā ar Berkshire Hathaway.

Berkshire maksās aptuveni 1,7 miljardus dolāru naudā un Procter&Gamble vēl saņems 4,7 miljardu dolāru vērtas sava uzņēmuma akcijas, kuras patlaban pieder Berkshire Hathaway.

Procter&Gamble vadītājs A.G. Leflijs uzsvēris, ka pateicas Duracell darbiniekiem par viņu ieguldījumu, jo viņi padarījuši Duracell par pasaules līderi bateriju ražošanā. Viņš arī uzsvēris, ka ir pārliecināts, ka jaunā īpašnieku struktūra nodrošinās spēcīgu atbalstu Duracell nākotnes izaugsmes plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vorena Bafeta Berkshire Hathaway investē trīs lielās ASV aviokompānijās

LETA--AFP, 15.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardierim Vorenam Bafetam piederošais ASV investīciju uzņēmums Berkshire Hathaway iegādājies akcijas trīs lielās ASV aviokompānijās, neskatoties uz Bafeta iepriekš pausto naidīgo noskaņojumu pret aviācijas nozari.

Berkshire Hathaway investējis 797 miljonus dolāru American Airlines, 249 miljonus dolāru Delta Air Lines un 237 miljonus dolāru United Continental Holdings.

Tāpat arī kompānija iegādājusies akcijas lidsabiedrībā Southwest Airlines.

Bafets iepriekš bija pazīstams ar savām antipātijām pret aviācijas nozari pēc neveiksmīgās US Airways akciju iegādes 1989.gadā, viņam šo sektoru nodēvējot par «nāves slazdu».

Berkshire Hathaway vadītājs Bafets ir pasaulē trešais bagātākais cilvēks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardieris un pasaulslavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis, ka viņš varētu nopirkt nelielu uzņēmumu Rietumeiropā, informē ziņu aģentūra Reuters.

«Mēs vēlamies iegādāties vairāk uzņēmumu visā pasaulē,» sacīja V. Bafets, konglomerāta Berkshire Hathaway vadītājs, intervijā kanālam Fox Business Network.

Pēdējo 50 gadu laikā Berkshire Hathaway iegādājusies daudzus dažādus uzņēmumus, piemēram, apdrošināšanas jomā un dzelzceļa sektorā.

V. Bafeta pirkumi galvenokārt notikuši ASV. Piemēram, savā vēstulē akcionāriem pagājušajā gadā viņš rakstīja, ka «iespēju izcelsmes vieta ir Amerika».

Tomēr pēdējos gados V. Bafets arī norādījis uz grūtībām atrast tā saucamos ziloņus - īstenot pietiekami lielus iegādes darījumus, kas radītu redzamas pārmaiņas Berkshire Hathaway.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris un investors Vorens Bafets iegādājies akcijas viena miljarda dolāru apmērā ASV informācijas tehnoloģiju gigantā Apple Inc., kura akciju vērtība piedzīvojusi ilgstošu kritumu.

Šo darījumu Bafeta kompānija Berkshire Hathaway īstenojusi pēc tam, kad Apple akciju cena pagājušajā nedēļā nokritās līdz pēdējos divos gados zemākajam līmenim.

Berkshire Hathaway paziņojumā ASV Vērtspapīru un fondu tirgus komisijai (SEC) nav atklāts, kad Bafets šīs akcijas iegādājies vai kāds bijis iemesls, taču Bafets ir zināms kā «vērtības» investors, kurš iegādājas akciju daļas uzņēmumos, kuru akciju cena nokritusies zem vērtības, kuru viņš uzskata par godīgu.

SEC iesniegtajā paziņojumā norādīts, ka Berkshire Hathaway ieguvis 9,8 miljonus Apple akciju aptuveni 1,07 miljardu dolāru (944,8 miljonu eiro) vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investīcijām naftas kompānijās ar roku atmet arī Bafets

Jānis Šķupelis, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz zemākas naftas cenas fona daudzas pasaules lielākās kompānijas vairs nesola tik lielu peļņas palielināšanos. Šādos apstākļos vairāki ļoti ietekmīgi investori lēmuši izdarīt likmes pret minētā sektora kompāniju vērtspapīriem, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pieejamā informācija liecina, ka uz pagājušā gada beigām gan pasaulslavenais investors Vorens Bafets (pareizāk sakot, kompānija Berkshire Hathaway), gan arī Džordžs Soross (jeb Soros Fund Management) izpārdevuši visas savu stūrēto uzņēmumu īpašumā esošās enerģijas nozares milža Exxon Mobil akcijas.

Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway pagājušā gada ceturtajā ceturksnī līdz ar naftas cenas samazināšanos pārdevusi 41 miljonu Exxon akciju gandrīz četru miljardu ASV dolāru vērtībā. Agrāk šāds akciju skaits Berkshire Hathaway padarīja par vienu no lielākajiem minētās enerģijas kompānijas akcionāriem. Tāpat pagājušā gada izskaņā Bafeta vadītā kompānija lēmusi pārdot daļu savu ConocoPhillips un National Oilwell Varco akciju. Tiesa gan, leģendārais investors enerģijas nozarē saskatījis arī atsevišķas iespējas un iegādājies Phillips 66 un Kanādas naftas smilšu uzņēmuma Suncor Energy vērtspapīrus. Interesanti, ka Bafets palielinājis savus ieguldījumus IBM, Deere & Co un 21st Century Fox.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Kuras ir Vorena Bafeta iecienītākās akcijas?

Žanete Hāka, 16.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī Vorenam Bafetam piederošā investīciju kompānija Berkshire Hathaway ievērojami palielinājusi savus ieguldījumus tehnoloģiju kompānijas Apple akcijās, raksta MarketWatch.

Berkshire Hathaway ieguldījums, salīdzinot ar marta beigām, audzis par 55% līdz 15,23 miljoniem akciju. Marta beigās uzņēmums bija iegādājies 9,81 miljonu akciju.

Otrā ceturkšņa laikā ar šo ieguldījumu investoriem izdevies nopelnīt, jo Apple akcijas cena augusi par 12%.

Tiesa gan, daļa investoru, piemēram, Scion Asset Management un citi, paziņojuši, ka atbrīvojušies no savām Apple akcijām vai samazinājuši to īpatsvaru portfelī.

Pēc ziņām, ka Bafets palielinājis savus ieguldījumus Apple akcijās, uzņēmuma cena pakāpās.

Kā raksta portāls 24/7 Wall St., kopējā Berkshire Hathaway akciju vērtība jūnija beigās sasniedza 129,7 miljardus dolāru, salīdzinot ar 102,563 miljardiem dolāru. 61% no kopējā portfeļa veido četri uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardierim un investoram Vorenam Bafetam piederošā investīciju kompānija Berkshire Hathaway oficiāli kļuvusi par ASV bankas Bank of America lielāko akcionāri, teikts bankas publiskotajā paziņojumā.

Berkshire Hathaway realizējusi savas tiesības ar atlaidi iegādāties 700 miljonus bankas akciju.

Bafets 2011.gadā saņēma garantijas akciju iegādei pēc tam, kad tika investēti pieci miljardi dolāru (4,2 miljardi eiro) bankā, kura piedzīvoja grūtus laikus pēc globālās finanšu krīzes.

Bank of America norāda, ka Berkshire Hathaway iegādājies bankas akcijas par aptuveni 7,14 dolāriem gabalā, kas ir krietni zem fondu biržā noteiktās akcijas cenas 23,58 dolāru apmērā.

Bafeta investīciju vērtība bankā šobrīd sasniegusi 16,5 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: 10 Vorena Bafeta pelnošākie ieguldījumi

Žanete Hāka, 28.02.2017

1. American Express
Peļņa: 10 miljardi dolāru
Šī akcija investoru vidū nav tik iecienīta, kāda tā ir V. Bafetam. Bafeta īpašumā ir vairāk nekā 151,6 miljoni akciju, kas ir 16,8% no uzņēmuma, un viņš to iegādājies 1980.gados. Bafets tās iegādājās par 1,287 miljardiem dolāru, bet pērnā gada beigās to vērtība sasniedza 11,23 miljardus dolāru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorena Bafeta ieguldījumu kompānija Berkshire Hathaway publicējusi savu ikgadējo investīciju pārskatu, kas liecina, ka 15 akciju ieguldījumi izmaksu ziņā sasniedza 65,828 miljardus dolāru, raksta portāls 24/7 Wall St.

Šo investīciju vērtība pērnā gada beigās sasniedza 122,03 miljardus dolāru, tādējādi tikai 15 darījumi ir devuši Bafetam, viņa portfeļa pārvaldniekiem un akcionāriem peļņā vairāk nekā 56 miljardus dolāru, kas atbilst investīciju atdevei 85% apmērā.

Vairākas no investīcijām portfelī glabājas jau gadiem, savukārt dažas ir iegādātas samērā nesen.

Pērn Berkshire Hathaway vērtība par akciju auga par 10,7%, bet peļņa pēc nodokļiem aizvadītajā gadā sasniedza 17,57 miljardus dolāru, iekļaujot procentus un dividendes no investīcijām, bet neiekļaujot kapitāla ienākumus vai zaudējumus.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras ir pelnītspējīgākās Berkshire Hathaway un Vorena Bafeta pozīcijas šajā gadā! Kompānijas sarakstā sakārtotas alfabēta secībā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta pirmsvēlēšanu cikla laikā viens no lielākajiem Donalda Trampa kritiķiem bija investīciju pasaules leģenda Vorens Bafets. Tiesa gan, tieši viņš pēdējās nedēļās ir bijis nozīmīgs ieguvējs no pēcvēlēšanu akciju cenu pieauguma, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Viņa stūrētā uzņēmuma Berkshire Hathaway akcijām novembris bija veiksmīgākais mēnesis sešu gadu laikā. Kopš pagājušā mēneša sākuma Berkshire B klases akcijas vērtība Ņujorkas biržā ir pieaugusi par 11% (līdzīgs cenas kāpums bijis arī A klases akcijai). Rezultātā minētās kompānijas kapitalizācija pietuvojusies 400 miljardu ASV dolāru līmenim (ASV vēl lielākas ir tikai trīs kompānijas - Apple, Alphabet un Microsoft). Jau ziņots, ka Berkshire Hathaway ir holdinga kompānija, kurai pieder dažādu biznesu – apdrošinātāju, banku, komunālo pakalpojumu sniedzēju, ražotāju, pārtikas uzņēmumu, transporta kompāniju utt. – akcijas. Pēdējā laikā straujāk pieaug tieši finanšu uzņēmumu akcijas, kuras bagātīgi pārstāvētas Berkshire akciju portfelī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets uzpircis finanšu tirgus Amazon.com un ASV banku akcijas.

Reizi ceturksnī rodas iespēja ieskatīties pasaules slavenāko investoru un ietekmīgāko hedžfondu portfeļos. ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām.

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko ar naudu darījis, šķiet, pats slavenākais pasaules investors – Vorens Bafets. Pieejamā informācija liecina, ka viņš iepriekšējā ceturkšņa laikā uzpircis Amazon.com akcijas. Proti, otrajā ceturksnī Bafeta stūrētajai Berkshire Hathaway piederējis par 11% vairāk Amazon.com akciju nekā iepriekš (kopumā vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā). Līdz ar to redzams, ka turpina mainīties V. Bafeta skatījums uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieri priekšroku devuši tehnoloģiju un interneta tirdzniecības uzņēmumu akcijām

Šīs nedēļas pirmajā pusē pasaules ietekmīgākajiem investoriem ASV Vērtspapīru un biržu komisiju (U.S. Securities and Exchange Commission) nācies informēt par saviem iepriekšējā ceturkšņa ieguldījumiem. Pieejamā informācija liecina, ka slavenie ieguldītāji nav smādējuši papildu ieguldījumus atsevišķās tehnoloģiju kompāniju akcijās, kur, piemēram, Dzordža Sorosa stūrētā Soros Fund Management uzpirkusi mobilo aplikāciju uzņēmuma Snap vērtspapīrus.

Arī dažas citas finanšu tirgus slavenības iegādājušās minētā uzņēmuma akcijas. Šāda situācija «parastajai» investoru masai uzlabojusi pārliecību par Snap un atsevišķu citu uzņēmumu akciju turēšanu. Snap akcijas vērtība kopš šīs nedēļas sākuma rezultātā palielinājusies par 15%, lai gan kopš uzņēmuma sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma (IPO) marta sākumā tās vērtība joprojām ir sarukusi par 15,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielākā mazumtirdzniecības kompānija Tesco pagājušajā biznesa gadā, kas noslēdzās februārī, strādāja ar 5,74 miljardu sterliņu mārciņu (7,9 miljardu eiro) tīrajiem zaudējumiem, salīdzinot ar 974 miljonu mārciņu (1,3 miljardu eiro) peļņu pirms gada, teikts trešdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Zaudējumi tiek skaidroti ar vienreizējiem izdevumiem septiņu miljardu mārciņu apmērā, kas galvenokārt saistīti ar kompānijas īpašumu vērtību norakstīšanu.

Jau ziņots, ka Tesco janvārī prezentēja izmaksu samazināšanas plānu, kurā paredzēts slēgt veikalus, pārdot aktīvus un atcelt dividendes, lai uzlabotu finansiālo stāvokli un atgūtos no finanšu prognožu kļūdas skandāla.

Uzņēmums paziņoja, ka slēgs tā galveno biroju, samazinās kapitāla izdevumus, slēgs 43 nerentablus veikalus un būtiski pārskatīs veikalu būvniecības programmu.

Tesco jau piekritis pārdot interneta operatora struktūrvienību Tesco Broadband un straumēšanas pakalpojumu Blinkbox TV telekomunikāciju kompānijai TalkTalk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Miljardieris pārsteidzis pasauli, atļaujot savu foto bez maksas likt uz Coca-Cola pudelēm

Lelde Petrāne, 05.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardiera, investora Vorena Bafeta (Warren Buffett) seja Ķīnā redzama uz ķiršu Coca-Cola 500ml pudelēm un bundžām, vēsta BBC.

V. Bafets bieži redzams, publiski dzerot tieši ķiršu Coca-Colu un tiek uzskatīts par tās lielāko fanu, un viņa investīciju uzņēmums Berkshire Hathaway ir Coca-Cola lielākais akcionārs ar gandrīz 10% akciju.

Coca-Cola gan atzinusi, ka bijusi pārsteigta, kad Bafets piekritis savas fotogrāfijas izmantošanai. Turklāt viņam par to netiek maksāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu investors Vorens Bafets pievienojies nelielam cilvēku lokam, kuru bagātība pārsniedz 100 miljardus dolāru, vēsta žurnāls "Forbes".

Bafeta piederošā investīcijas uzņēmuma "Berkshire Hathaway" akcijas cenas trešdien sasniedza rekordaugstu līmenim, viņa bagātību palielinot līdz 100,3 miljardiem dolāru.

Tādējādi šī ir pirmā reize, kad Bafeta turība pārsniegusi 100 miljardu dolāru robežu, norāda "Forbes".

"Berkshire Hathaway" pieder vairāk nekā 60 uzņēmumi, tostarp ASV apdrošināšanas kompānija "Geico" un bateriju ražotājs "Duracell".

"Forbes" vēsta, ka šobrīd tikai četrām personām ir lielāka bagātība, kā Bafetam - ASV interneta tirdzniecības giganta "Amazon" vadītājam Džefa Bezosam (179,6 miljardi dolāru), elektroauto ražotāja "Tesla" vadītājam Īlonam Maskam (165,1 miljards dolāru), Francijas luksusa preču ražotāja LVMH vadītājam Bernāram Arno (158,5 miljardi dolāru) un datortehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" dibinātājam Bilam Geitsam (125,6 miljardi dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kurās akcijās iegulda Vorens Bafets?

Žanete Hāka, 19.02.2015

American Express

Ieguldījumi šī uzņēmuma akcijās bija aptuveni tikpat, cik iepriekš – vairāk nekā 151 miljons akciju. Šo akciju skaits gadiem nav mainīts.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju guru Vorena Bafeta kompānija Berkshire Hathaway publicējusi pārskatu tām akcijām, kurās tā ieguldījusi līdz pērnā gada beigām.

Daļa ieguldījumu palikuši iepriekšējā līmenī, taču ieguldījumu portfelī vērojamas arī izmaiņas, raksta portāls 24/7 Wall St.

Tiesa gan, vairāk nekā pusi no Bafeta kompānijas ieguldījumiem veido tikai četru uzņēmumu akcijas – Wells Fargo&Co, International Business Machines, Coca-Cola un American Express. Jāņem arī vērā, ka daļa uzņēmumu, kuros ieguldīts, vairs netiek kotēti biržā. Tā, piemēram, 2009. gadā Berkshire Hathaway ieguldīja 3 miljardus ASV dolāru Dow Chemical Co priekšrocību akcijās, bet 2011. gadā – Bank of America priekšrocību akcijās.

Lielākās izmaiņas – no portfeļa pazudušas ConocoPhilips, Express Holding un Exxon Mobile akcijas, savukārt kā jauns ieguldījums norādīta Restaurant Brands International.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investors Vorens Bafets pēc ASV prezidenta vēlēšanām uzpircis akcijas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV akciju pirkšanas bumā pēc Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās iesaistījies arī leģendārais investors V. Bafets. Viņš norādījis, ka viņa stūrētā Berkshire Hathaway pēc šī notikuma esot iegādājusies uzņēmumu akcijas 12 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Slavenais investors gan neatklāj to, kuru konkrētu uzņēmumu akcijas viņš iegādājies. To varēs uzzināt pēc tam, kad V. Bafets ASV varas iestādēm būs iesniedzis pārskatu par savu portfeļu stāvokli iepriekšējā ceturksnī (tas būs zināms šā mēneša vidū).

Pagājušā gada pirmajos trīs ceturkšņos Berkshire Hathaway iegādājās akcijas vien 5,4 miljardu ASV dolāru vērtībā, kur priekšroka tika dota vairāku ASV aviokompāniju vērtspapīriem (piemēram, American Airlines, Delta Air Lines un United Continental Holdings akcijām).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Bafets uzticas saprātam

Didzis Meļķis, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors uzticas, ka ASV un Ķīnas attiecībās uzvarēs saprāts; pati kompānija ziņo par zaudējumiem.

Gadskārtējā Berkshire Hathaway akcionāru sapulcē Vorens Bafets izteicis šaubas, ka ASV un Ķīna varētu saķerties frontālā tirdzniecības karā un neatturēsies izdarīt kaut ko «sevišķi muļķīgu», citē Reuters.

Ekonomiski un citādā ziņā Savienotās Valstis un Ķīna būs divas pasaules lielvaras «ļoti, ļoti, ļoti ilgu laiku, nedēļas beigās Omahā notikušajā Berkshire Hathaway sapulcē, kas tradicionāli ir ar viņa personīgā šova elementiem, sacīja V. Bafets.

«Tās ir pārāk lielas un redzamas patiesības, ka ieguvums no tā ir pārāk liels un ka pasaules progress ļoti lielā mērā ir no tā atkarīgs, lai divas saprātīgas valstis neizdarītu kaut ko sevišķi muļķīgu,» sacīja V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru