Jaunākais izdevums

Bankas AS Citadele banka slēgusi kāda 20 gadus Latvijā strādājoša uzņēmuma un tā īpašnieces kontus. Savukārt citas bankas atsakās tam atvērt jaunu kontu, un rezultātā uzņēmums vairs nespēj pilnvērtīgi strādāt

Laikrakstam akcijā «Uzņēmēj, neklusē!» vēstuli atsūtīja kāda lasītāja, kurai pieder 20 gadus Latvijā strādājošs grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmums. Pirms neilga laika viņa saņēmusi vēstuli no AS Citadele banka par to, ka tā pārtrauc sadarbību gan ar viņu kā privātpersonu, gan ar viņai piederošo uzņēmumu. No bankas sīkāki paskaidrojumi nav saņemti, atsūtīta tikai vēstule, kurā banka informē, ka saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā noteikto pieņemts lēmums pārtraukt sadarbību un slēgt kontus.

Nonāk melnajā sarakstā

«No šī brīža esmu izstaigājusi visas Latvijas lielākās bankas – neviena kontus man vaļā never, tātad ir kaut kāds starpbanku melnais saraksts, kurā es esmu iekļauta,» pieļauj uzņēmuma īpašniece un retoriski vaicā – kā lai strādā, ja skaidras naudas darījumi lielākos apmēros ir aizliegti, bet bankas atsaka atvērt kontus? Uzņēmuma īpašniece vērsusies AS Swedbank, AS SEB banka, kuras atteikumu atsūtījušas jau divu dienu laikā, AS Privatbank negatīvu atbildi sniegusi divu nedēļu laikā, no divām bankām šobrīd viņa atbildes vēl gaida. «Mūsu uzņēmumam nebija ne kredītu, ne līzingu, AS Citadele banka pārņem ABLV Bank klientus, resursi bankai ir tik, cik ir, tādēļ jāatbrīvojas no tiem klientiem, kas nenes peļņu,» uzskata uzņēmuma īpašniece, tajā pašā laikā vaicājot, kādēļ jābojā 20 gadus Latvijā strādājoša uzņēmuma reputācija tiktāl, ka visas bankas uzskata to par saistītu ar teroristiem vai nelegālu naudu.

Klients paliek neziņā

Banka savu vainu noliedz, aizbildinoties ar likumu, ka detalizētu informāciju klientam par viņa konta slēgšanu var nesniegt. «Banka nelabprāt slēdz klientu kontus, jo bankas mērķis ir klientu apkalpošana. Galvenais iemesls, kādēļ reizēm tiek slēgti klientu konti, ir saistīts ar likuma un noteikumu naudas pretatmazgāšanas jomā izpildi,» skaidro bankas Citadele komunikācijas un mārketinga daļas vadītājs Āris Dreimanis. Viņš piebilst, ka likums bankai liek sekot līdzi klientu darījumiem un, sekojot Ministru kabineta, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Valsts ieņēmumu dienesta vadlīnijām, identificēt neparastus un aizdomīgus darījumus, veikt to pārbaudi un pārtraukt sadarbību ar klientiem situācijās, kad neizdodas iegūt pilnu pārliecību, ka darījumi ir bijuši likumiski. Gandrīz 100% gadījumos, kad tiek veikta padziļināta klienta un darījumu izpēte, klientiem tiek lūgts skaidrojums par konkrētiem darījumiem, skaidro bankas pārstāvis, piebilstot, ka daudzos gadījumos pēc informācijas saņemšanas sadarbība turpinās kā ierasts, taču ir arī tādi gadījumi, kad klients nevēlas sniegt pilnīgu informāciju par darījumiem vai arī darījumu izpētes rezultāti nedzēš aizdomas par iespējami pretlikumiskām darbībām, un šādos gadījumos banka pieņem lēmumu pārtraukt sadarbību. Tajā pašā laikā klients nesaņem pilnīgu informāciju par iemesliem, kādēļ banka sadarbību ir pārtraukusi, atzīst bankas pārstāvji. «Šādos gadījumos detalizēta informācija par pārbaudes saturu un to, vai ir sniegta informācija kontroles dienestam, klientam netiek sniegta, jo to neatļauj likums,» skaidro Ā. Dreimanis.

Ir standarti

Citās bankās atzīst, ka grupas ietvaros pastāv konkrēti standarti un definētas riskantās nozares, ar kurām kredītiestāde nesadarbojas.

AS Swedbank šobrīd atver kontus ikvienam uzņēmumam ar skaidru kapitāla izcelsmi un īpašnieku struktūru, kā arī darbību, kas saistīta ar Latviju, norāda Swedbank Drošības un izmeklēšanas (GSI) vadītājs Latvijā Juris Bogdanovs, uzsverot, ka Swedbank piemēro vienādus standartus visās valstīs, kurās tā darbojas. Pēc viņa teiktā, grupas ietvaros ir definētas atsevišķas nozares, ar kurām, piemēram, ētikas un ilgtspējas standartu dēļ nesadarbojas, bet neapšaubāmi grāmatvedības ārpakalpojumi noteikti nav šādu nozaru lokā. Arī gadījumi, kad Swedbank nākas pārtraukt darījumu attiecības, ir izņēmuma gadījumi, rūpīgi izvērtējot katru situāciju, viņš piebilst.

Ā. Dreimanis informē, ka pēdējos gados biežākais iemesls sadarbības pārtraukšanai ir aizdomas par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas kā lielos, tā mazākos apmēros, nereti starp reāliem darījumiem iestarpinot fiktīvus darījumus un iesaistot darījumos arī tuviniekus, draugus un paziņas, šādi slēpjot faktisko darījumu veicēju. «Pēdējos gados arvien stingrāka noziedzīgu līdzekļu legalizācijas novēršanas uzraudzība skar mazu klientu skaitu – lielākā daļa klientu to savā ikdienā nejūt,» uzsver J. Bogdanovs. Viņš gan piebilst – klientam jāsaprot, ka, ja banka uzdod kādus šķietami neērtus jautājumus, tad to dara, pildot pienākumu, kuru tai nosaka likumdošana, un mūsdienās atbilstības principu ievērošana un risku izvērtēšana kļūst ikdiena ne tikai banku sektoram – būtībā katram uzņēmumam jādomā par šiem jautājumiem, lai pasargātu sevi no kaut vai netiešas iesaistīšanas finanšu noziegumos, norāda eksperts.

Var sūdzēties ombudam

Gadījumos, kad rodas strīds par konta slēgšanu pēc bankas iniciatīvas, iespējams vērsties pie Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) ombuda. Tā pārstāvis Aivars Graudiņš piebilst, ka risku kultūra mainās ne tikai bankās, bet arī klientiem jānodrošina lielāks darījumu caurspīdīgums.

Ja klients ir Latvijas rezidents, tā līdzekļu izcelsme ir saprotama un viņš nav bijis iesaistīts noziedzīgās, aizdomīgās darbībās, uzsākt un turpināt sadarbību ar banku nav šķēršļu. Dažādām bankām, protams, var atšķirties kritēriji, tomēr visas rūpīgi un skrupulozi pārbauda līdzekļu izcelsmi, viņš piebilst.

DB jau rakstījis, ka pēdējā laikā banku darbības dēļ cieš dažādu nozaru uzņēmumi, kuru konti pēkšņi tiek slēgti, kā rezultātā nav iespējams veikt ikdienas darījumus un norēķināties ar sadarbības partneriem, klientiem un darbiniekiem. Vairāki uzņēmēji jau pauduši par plāniem pārcelt darbību uz citu valsti, lai banku rīcības dēļ netiktu apgrūtināta to uzņēmumu pamatdarbība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - PNB Bankas klientiem garantētās atlīdzības sāks izmaksāt 22.augustā

Žanete Hāka, 17.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību AS «PNB Banka» klientiem, sākot ar 22. augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt AS «Citadele banka».

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas AS «PNB Banka» klientiem tiks uzsāktas piektajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 15.augusta lēmumu.

Saskaņā ar likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas klientiem, sākot ar astoto darbdienu pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Katram AS «PNB Banka» klientam tiks izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro. Garantēto atlīdzību izmaksai AS «PNB Banka» klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. 99,2% AS «PNB Banka» klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. No tiem 95% ir iekšzemes klientu, savukārt tikai 4,2% - ārvalstu klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PNB bankas klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 94 miljoni eiro

LETA, 28.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim brīdim valsts garantētajās atlīdzībās «PNB bankas» klientiem izmaksāti 94 miljoni eiro, kas ir 34% no visas izmaksājamās summas, pavēstīja bankas «Citadele», kas veic garantēto noguldījumu izmaksas «PNB bankas» klientiem, pārstāvji.

Līdz šim 19 200 «PNB bankas» klientu ir saņēmuši savus finanšu līdzekļus.

Kopumā garantētajās atlīdzībās «PNB bankas» klientiem nepieciešams izmaksāt apmēram 279 miljonus eiro.

«No 22.augusta novērojot klientu plūsmu un analizējot katras «PNB bankas» filiāles apkalpoto klientu skaitu, kopā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un «PNB bankas» pārstāvjiem esam pieņēmuši lēmumu atvērt papildu «PNB bankas» klientu apkalpošanas vietu Daugavpilī. Tāpat nolemts mainīt mazāk pieprasītu klientu apkalpošanas vietu darba laikus, lai resursus novirzītu uz vietām ar lielāku klientu plūsmu,» informēja bankas «Citadele» valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele pērn Baltijā jaunos aizdevumos izsniegusi 897 miljonus eiro

Db.lv, 28.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele 2023. gadā privātpersonu un uzņēmumu segmenta klientiem Baltijā jaunos aizdevumos kopumā izsniegusi 897 miljonus eiro, no tiem 115 miljoni eiro izsniegti aizdevumos, kas veicina pāreju uz zaļo ekonomiku.

Tāpat banka Citadele pērn vairākas reizes paaugstināja noguldījumu procentu likmes, un klientu noguldījumu apjoms gada beigās sasniedza 3 830 miljonus eiro.

“Esam gandarīti, ka, neraugoties uz sarežģīto ekonomisko vidi 2023. gadā, esam turpinājuši nodrošināt saviem klientiem iespējami labāko un kvalitatīvāko pieredzi finanšu jautājumos. Mums bija rekordaugsti rezultāti un portfeļa kvalitāte ir vēl vairāk uzlabojusies. Ņemot vērā ekonomisko un ģeopolitisko situāciju, nodrošinājām, ka banka darbojas ar vēl spēcīgākiem kapitāla un likviditātes rādītājiem. Tāpat liels darbs ieguldīts stratēģisko alternatīvu izvērtēšanā, un mēs turpinām iespējamo scenāriju, tostarp sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma potenciāla izskatīšanu,” saka Johans Akerbloms (Johan Åkerblom), bankas Citadele valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele meitasbanka Lietuvā mainīs juridisko formu un kļūs par bankas Citadele filiāli, teikts bankas paziņojumā Nasdaq Riga.

Turpinot īstenot Citadeles grupas stratēģiju kļūt par primārās izvēles banku Baltijā, AS Citadele banka (banka Citadele) ir saņēmusi konceptuālu apstiprinājumu no Lietuvas Bankas uzsākt meitas sabiedrības AB Citadele bankas reorganizācijas procesu, apvienojot to ar AS Citadele banka. Iesniegumu par reorganizāciju šobrīd izskata Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis skaidro, ka bankas reorganizācija Lietuvā nozīmē tās juridiskā statusa maiņu no meitas sabiedrības uz filiāli. Šāds lēmums pieņemts, lai varētu ātrāk ieviest jaunus bankas digitālos pakalpojumus Lietuvā un īstenotu efektīvāku grupas pārvaldību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele piešķīrusi finansējumu 952 000 eiro apmērā SIA “Projektu ekspertu grupa” saules elektrostacijas būvniecībai Jēkabpils novadā.

Saules parku, kas atradīsies netālu no Baļotes ezera, Jēkabpils novada Kūku pagastā, plānots nodot ekspluatācijā 2024. gada vasarā. Spēkstacijas kopējā platība aizņems 3,75 ha, kur tiks izvietoti vairāk kā 3800 saules paneļi ar kopējo jaudu 2,38 MW. Kopējais saražotās elektrības apjoms gadā plānots 2,3 GWh apjomā, kas būs pietiekami, lai ar elektroenerģiju spētu apgādāt aptuveni 1100 mājsaimniecību Latvijā.

“Esam gandarīti par ilggadējo sadarbību ar banku Citadele un sadarbības partneriem, kas palīdz īstenot šo projektu, izvēloties optimālākās piegādes un tehniskos risinājumus, sekojot līdzi jaunākajām tirgus tendencēm. Elektrības pārdošana paredzēta sadarbībā ar uzņēmumu SIA “Virši Renergy”. Paralēli saules parka izbūvei Kūku pagastā esam uzsākuši arī sagatavošanās darbus nākamajiem projektiem Ogres novadā un Jēkabpils novadā, plānojot 2025. gadā sasniegt kopējo ražošanas jaudu 5MW. Turpinām izvērtēt jaunu saules parku attīstības iespējas, kā arī esam ieinteresēti investoru piesaistē, lai attīstītu jaunus projektus un būtiski paplašinātu mūsu elektrostaciju portfeli”, stāsta SIA “Baltex nami” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ratnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Sācies garantēto atlīdzību izmaksu process AS PNB Banka klientiem

Lelde Petrāne, 22.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 22.augusta sācies garantēto atlīdzību izmaksu process AS «PNB Banka» klientiem. Lai optimizētu izmaksu procesu un sakārtotu klientu plūsmu, katrai AS «PNB Banka» klientu grupai izstrādāta kārtība, kā saņemt valsts garantēto atlīdzību.

Daļai klientu ne šodien, ne tuvākajās dienās nekur nav jādodas – atlīdzību viņi saņems automātiski. Arī pārējos klientus Citadeles pārstāvji aicina iespēju robežās plānot vizīti nākamajās dienās un nedēļās. Ņemot vērā pieteikuma apstrādes laiku un cilvēku skaitu, kam primāri nepieciešams pārskaitīt VSAA maksājumus, paredzams, ka izmaksu process aizņems vismaz mēnesi.

Kārtība, kādā AS «PNB Banka» klientiem pieteikties valsts garantētajām atlīdzībām:

- Privātpersonas, VSAA pensiju un pabalstu saņēmēji, ar kontu bankā Citadele

Klientiem, kuri paspējuši atvērt kontu Citadelē līdz 22. augustam, garantētā atlīdzība automātiski tiks ieskaitīta norēķinu kontā. Klientiem nekur nav jādodas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 19.maijā pieņēmusi lēmumu atļaut veikt likvidējamai ABLV Bank, AS (ABLV) kredītu portfeļa daļas, kas izsniegta privātpersonām hipotekārās kreditēšanas ietvaros jeb ar ABLV klientiem noslēgto daļu tipveida līgumu, pāreju akciju sabiedrības ''Citadele banka'' (Citadele banka) īpašumā atbilstoši 30.martā. iesniegtajam ABLV likvidatoru priekšlikumam.

Izvērtējot iesniegtos dokumentus, FKTK secinājusi, ka, iesniedzot ABLV uzņēmuma pārejas priekšlikumu un kā attiecīgo darījuma partneri izvēloties Citadele banka, ABLV likvidatori ir rīkojušies atbilstoši noteiktajam principam – nodrošināt ABLV kreditoru interešu aizsardzību.

Citadele iegādāsies ABLV Bank hipotekāro kredītu portfeli  

Banka Citadele parakstījusi uzņēmuma pārejas līgumu ar likvidējamo ABLV Bank par tai...

Izvēloties izdevīgāko piedāvājumu, kas atbilst tirgus nosacījumiem un ABLV likvidācijas plānam, tiks atgūti līdzekļi kreditoru prasījumu segšanai.

Minētā ABLV kredītu portfeļa pāreja uz Citadele banka notiks pakāpeniski un plānots, ka tā noslēgsies 2021. gada otrajā pusē. Ar tiem ABLV klientiem, kuru hipotekārie kredīti tiks pārvesti uz Citadele banka, gan Citadele banka, gan ABLV sazināsies personīgi, lai informētu par tālākajiem soļiem, kas tiks veikti saistībā ar konkrētā kredīta pāreju uz Citadele banka.

Veicot kredītu pāreju uz Citadele banka, kredītu līgumu nosacījumi paliks nemainīgi. Līdz pārejas paziņojuma saņemšanai klientiem ir jāturpina pildīt savas saistības tāpat kā līdz šim, veicot kredītu atmaksu uz ABLV kontu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka «Citadele» dividendes no pagājušajā gadā gūtās peļņas nemaksās, liecina «Firmas.lv» publicētā informācija.

Akcionāru kārtējā sapulcē bankas «Citadele» 2017. gadā gūto peļņu 1,257 miljonu eiro apmērā nolemts atstāt nesadalītu, lai stiprinātu bankas kapitāla bāzi.

Pagājušā gada beigās bankas «Citadele» iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa bija kopumā 81,828 miljonu eiro apmērā. Arī bankas «Citadele» 2016. gadā gūto peļņu 36,278 miljonu eiro apmērā tika nolemts atstāt nesadalītu.

Banka «Citadele» pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 1,257 miljonu eiro apmērā, kas ir vairākas reizes mazāk nekā 2016 .gadā. Savukārt bankas «Citadele» aktīvi 2017. gada 31. decembrī bija 2,545 miljardu eiro apmērā, kas ir par 3,2% jeb 84,181 miljonu eiro vairāk nekā 2016. gada beigās, kad bankas aktīvi bija 2,63 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele: Kopumā valsts garantētās atlīdzības izmaksa norit mierīgi

Rūta Lapiņa, 06.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo trīs dienu laikā, kopš banka Citadele sāka izmaksāt valsts garantēto atlīdzību «ABLV Bank» klientiem, kopumā atlīdzību saņēmuši 1087 «ABLV Bank» klienti. Kopējā izmaksātā summa no 3. līdz 5. martam ir 17,3 miljoni eiro, informē banka Citadele Korporatīvās komunikācijas virziena vadītāja Ieva Prauliņa.

«Kopumā valsts garantētās atlīdzības izmaksa norit mierīgi. Taču aicinām ņemt vērā, ka, nākot uz banku bez iepriekšēja pieteikuma, var būt nepieciešams uzgaidīt. Vislielākā klientu aktivitāte ir ap pusdienlaiku, tādēļ aicinām bankas apmeklējumam izvēlēties pēcpusdienu, kad klientu aktivitāte ir mazāka,» norāda bankā.

No piecām filiālēm, kur tiek veikta valsts garantētās atlīdzības izmaksa, vislielākā klientu aktivitāte ir vērojama klientu apkalpošanas centrā «Mols», savukārt vismazākā – Jūrmalas filiālē. Tādēļ aicinām klientus apmeklējumam pēc iespējas izvēlēties Jūrmalas filiāli, bet Rīgā – filiāli «Citadele» Republikas laukumā 2A vai filiāli «Laimdota» Kr. Barona ielā 20-1.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksperti: Ir viens no piemērotākajiem brīžiem pārdomātām investīcijām

Zane Atlāce - Bistere, 04.04.2018

Bankas "Citadele" valdes locekle Santa Purgaile un bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji nākotnē raugās optimistiski, liecina jaunākais Citadele Index pētījums, un paredzams, ka Latvijas ekonomikā 2018. gadā turpināsies izaugsme.

Citadele bankas eksperti uzskata, ka šī brīža stabilā ekonomiskā situācija ir viens no piemērotākajiem brīžiem pārdomātām investīcijām.

Jau ceturto ceturksni pēc kārtas Citadele Index vērtība pārsniedz 50 punktu robežu, kas liecina par uzņēmēju optimismu, – pēdējā ceturksnī tā ir 51,34 punkts. Kopumā uzņēmēji ir pozitīvi noskaņoti gan par ekonomiku valstī, gan savām finansēm.

Pēdējā ceturksnī optimistisks noskaņojums bija vērojams visās tautsaimniecības jomās. Vislabāk jūtas ražošanas un būvniecības jomu pārstāvji; kamēr pakalpojumu un tirdzniecības nozarē strādājošie, lai arī saglabā optimismu, ir piesardzīgāki. Īpaši tas attiecas uz tirdzniecību, kur pēdējā ceturksnī optimisms samazinājies visievērojamāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka «Citadele» šogad deviņos mēnešos nodokļu likumu izmaiņu dēļ strādājusi ar zaudējumiem 5,567 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina bankas publiskotā informācija. Savukārt bankas «Citadele» grupas peļņa samazinājusies vairākkārt un šogad deviņos mēnešos bija 2,635 miljoni eiro.

«2017.gada rezultātu negatīvi ietekmēja 23,2 miljonu eiro izdevumi, kas saistīti ar atliktā nodokļa aktīva norakstīšanu Latvijas uzņēmumu ienākumu nodokļu likumdošanas izmaiņu rezultātā,» teikts finanšu pārskata vadības ziņojumā, piebilstot, ka bankas peļņa pirms nodokļa aktīva norakstīšanas bija 17,6 miljoni eiro, bet koncerna peļņa - 25,9 miljoni eiro.

Bankas «Citadele» resursu direkcijas vadītājs Kaspars Jansons aģentūrai LETA atzīmēja, ka atliktā nodokļa aktīva norakstīšana neietekmē bankas nākotnes plānus un nav saistīta ar bankas pamatdarbības rezultātiem. «Bankas »Citadele« pamatdarbības ienākumi ir pieauguši, un kredītportfeļa kvalitāte turpina uzlaboties. Šis ir grāmatvedisks efekts, ko izraisīja šovasar parlamentā apstiprinātās nodokļu reformas. Toties nākotnē šīm reformām būs pozitīva ietekme,» viņš uzsvēra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Kopīgus pakalpojumus Citadele banka un Mobilly plāno ieviest jau 2019. gadā

Db.lv, 19.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut apvienošanos, kuras laikā AS «Citadele banka» kļūst par 12,5 % SIA «Mobilly» kapitāla daļu īpašnieci, tādējādi iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA «Mobilly» kopā ar esošajiem SIA «Mobilly» vairākuma dalībniekiem, informē KP.

KP nekonstatēja iespējamu kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

AS «Citadele banka» ir Latvijas kredītiestāde, kas sniedz tradicionālos banku un finanšu pakalpojumus, tostarp inovatīvus maksājumu pakalpojumus. Savukārt SIA «Mobilly» piedāvā pakalpojumus tūlītējiem maksājumiem par pirkumiem Latvijā. Tūlītēju maksājumu pakalpojumi, kurā darbojas SIA «Mobilly», ietver kontakta un bezkontakta karšu maksājumus, maksājumus ar mobilo tālruni, piemēram, ar īsziņas vai aplikācijas palīdzību, maksājumus ar aprocēm un uzlīmēm un citus.

SIA «Mobilly» un AS «Citadele banka» turpinās saimniecisko darbību kā līdz šim, integrējot SIA «Mobilly» mobilo maksājumu pakalpojumus Citadele grupas piedāvājumā, kā arī izstrādājot kopīgus jaunus mobilo maksājumu pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kļūstot par daļu no Citadeles grupas, SIA "UniCredit Leasing" Baltijā turpmāk sauksies "Citadele Leasing", informē banka "Citadele".

4. janvārī, noslēdzoties darījumam starp AS "Citadele banka" un "UniCredit S.p.A.", "Citadele" kļuvusi par SIA "UniCredit Leasing" Baltijā, tai skaitā piederošā meitasuzņēmuma SIA "UniCredit Insurance Broker", 100 % daļu īpašnieku, pabeidzot 2019. gada decembrī uzsākto uzņēmuma iegādes procesu.

Darījums paredz SIA "UniCredit Leasing" uzņēmuma nosaukuma maiņu, kā rezultātā SIA "UniCredit Leasing" no janvāra kļūst par "Citadele Leasing". Tāpat arī SIA "UniCredit Insurance Broker" kļūst par SIA "CL Insurance Broker".

Nosaukumu izmaiņa neietekmēs esošos SIA "UniCredit Leasing" un SIA "UniCredit Insurance Broker" klientus. Visi noslēgtie līgumi un visas saistības paliks spēkā saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele pārdod meitasbanku Šveicē

Db.lv, 21.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankai "Citadele" piederošo meitasbanku Šveicē "Kaleido Privatbank" iegādāsies Gibraltāra banka "Trusted Novus Bank Limited", informē bankā.

Ir noslēgts līgums ar "Trusted Novus Bank Limited" par bankai "Citadele" piederošās meitasbankas Šveicē "Kaleido Privatbank" pārdošanu. "Trusted Novus Bank Limited" iegādāsies 100% "Kaleido Privatbank" akciju.

Darījumu plānots pabeigt līdz 2022.gada beigām pēc regulatoru atļauju saņemšanas.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Johans Akerbloms atzīmē, ka Šveices meitassabiedrības pārdošana atbilst bankas "Citadele" ilgtermiņa ambīcijām kļūt par vadošo finanšu pakalpojumu sniedzēju Baltijā.

"Jaunajiem īpašniekiem ir stingra apņemšanās un kompetence, lai turpinātu atbalstīt jauno "Kaleido Privatbank" stratēģiju un ļautu viņiem īstenot izaugsmes potenciālu," viņš norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK atļauj AS Citadele banka pievienot tās meitasbanku Lietuvā

Monta Glumane, 25.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu atļaut Latvijas akciju sabiedrībai «Citadele banka» veikt bankas reorganizāciju, pievienojot tai piederošo Lietuvas AB «Citadele» bankas, informē FKTK.

FKTK, izvērtējot iesniegtos dokumentus, ir guvusi pārliecību, ka plānotajā reorganizācijā, pievienojot Lietuvas meitas sabiedrību AB «Citadele» bankas, bankas stabilitāte un maksātspēja netiek ietekmēta, tāpat arī ieguldītāju un noguldītāju kolektīvo interešu aizsardzība tiek nodrošināta.

Reorganizācijas laikā ir plānots atvērt līdzšinējā meitas uzņēmuma vietā AS «Citadele banka» filiāli Lietuvā, kura pārņems šobrīd AB «Citadele» bankas sniegtos pakalpojumus, aktīvus un ar tiem saistītos pienākumus un tiesības. FKTK ir piekritusi, ka AS «Citadele banka» Lietuvas filiāles vadītāja arī turpmāk būs līdzšinējā meitas uzņēmuma vadītāja Jūrate Jazukevičiene.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banka Citadele apvienos darbību Baltijas valstīs, izveidojot jaunu filiāli Lietuvā

Db.lv, 18.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele (Latvija) valde pieņēmusi galīgo lēmumu par meitas sabiedrības AB «Citadele» bankas (Lietuva) reorganizāciju, apvienojot to ar AS «Citadele banka» (Latvija) un izveidojot Lietuvā filiāli, liecina bankas paziņojums Nasdaq Riga.

Plānots, ka reorganizācija tiks pabeigta 2019. gada pirmajā pusē. Pēc tās Citadeles galvenais birojs būs Latvijā ar filiālēm Lietuvā un Igaunijā, kā arī meitas sabiedrību Šveicē.

Reorganizācijas laikā Lietuvā tiks atvērta jauna AS «Citadele banka» filiāle, kas pārņems visus AB «Citadele» bankas aktīvus, pasīvus un nodrošinās AB «Citadele» bankas funkcijas un klientu apkalpošanu.

Plānotā reorganizācija Lietuvā bankas klientu apkalpošanu nekādā veidā neietekmēs. Tā notiks kā ierasts. Bankas meitas sabiedrības Lietuvā juridiskā statusa maiņa uz filiāli ļaus efektīvāk īstenot Citadeles attīstību Baltijas valstīs, ieviešot vienotus pakalpojumus, tai skaitā ātrāk ieviest jaunus digitālos pakalpojumus, kā arī palīdzēs īstenot efektīvāku grupas pārvaldību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkā svētdien, 8.decembrī, 92 gadu vecumā miris bankas "Citadele" akcionārs un bijušais ASV centrālās bankas Federālās sistēmas vadītājs Pols Volkers, paziņojusi viņa ģimene.

Nāves cēlonis bijis prostatas vēža izraisītas komplikācijas.

Federālo rezervju sistēmu Volkers vadīja no 1979. līdz 1987.gadam, un ir iegājis vēsturē ar cīņu pret inflāciju, paaugstinot procentlikmes.

1979. un 1980.gadā AVS gada inflācija bija 13%. Kad Volkers stājās Federālās rezervju sistēmas vadītāja amatā, centrālās bankas bāzes procentlikme bija 11%, bet līdz 1980.gada beigām tā tika paaugstināta līdz 20%. 1983.gadā gada inflācija ASV bija samazinājusies līdz 3%.

Pēc darba Federālās rezervju sistēmas vadītāja amatā Volkers kļuva par vēlākā Pasaules Bankas prezidenta un tagadējā bankas "Citadele" akcionāra Džeimsa Vulfensona investīciju firmas "Wolfensohn & Co." padomes priekšsēdētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Hygen ar ALTUM garantiju un Citadeles kredītlīniju ražos iekārtu dabasgāzes automašīnu uzpildei mājas apstākļos

, 18.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums Hygen ar ALTUM garantiju un bankas Citadele kredītlīniju šogad sāks ražot inovatīvu iekārtu dabasgāzes automašīnu uzpildei mājas apstākļos.

Hygen, kas darbojas alternatīvās enerģētikas jomā, izstrādājis inovatīvu ierīci, ar kuras palīdzību pieslēgties mājas gāzes vadam un trīs minūšu laikā uzpildīt automašīnu ar ievērojami lētāku degvielu – dabasgāzi. Hygen izstrādātā iekārta tiks ražota Latvijā, taču saistībā ar noieta tirgus specifiku to vispirms plānots pārdot Centrāleiropā, Tuvajos Austrumos un Amerikā.

Bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile stāsta, ka banka ar Hygen sadarbību uzsāka laikā, kad uzņēmumam bija nepieciešami apgrozāmie līdzekļi ražošanas uzsākšanai. Uzņēmums nepārtraukti attīstījās, ieguldot investīcijas produkta attīstībā un noieta tirgu meklēšanā. Vairāku gadu garumā projekts no viena cilvēka idejas un start-up fāzes izauga līdz starptautiskam un ambiciozam projektam alternatīvās enerģijas un transporta nozarē. “Tas ir piemērs, kā inovatīvu ideju aizvest līdz ražošanai, prasmīgi izmantojot biznesa inkubatoru, valsts atbalsta mehānisma, riska kapitāla, banku aizdevuma un starptautisko konkursu iespējas", saka Santa Purgaile.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PNB bankas klienti garantētās atlīdzības varēs saņemt tikai bankā Citadele

LETA, 30.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas maksātnespējīgās «PNB bankas» klienti valsts garantētās atlīdzības varēs saņemt tikai bankā «Citadele», informēja bankas «Citadele» pārstāvji.

Šogad 22.augustā sākās garantēto atlīdzību izmaksu process «PNB bankas» klientiem, ko Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) uzticējusi veikt bankai «Citadele».

Savukārt no šodienas valsts garantētās atlīdzības «PNB bankas» klienti varēs saņemt tikai bankā «Citadele».

Klienti, kuri ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) maksājumu saņēmēji bez konta bankā «Citadele», ir aicināti doties uz jebkuru bankas «Citadeles» filiāli, dokumentu parakstīšanai līdzi ņemot pasi vai ID karti. Šiem klientiem būs iespēja atvērt kontu bankā «Citadelē» vai ieskaitīt garantēto atlīdzību jebkuras citas finanšu iestādes kontā.

Jau vēstīts, ka «PNB bankas» darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja «PNB banku» par maksātnespējīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pēc PVN likmes palielināšanas daļa igauņu apsver iespēju iepirkties Latvijā

LETA--BNS, 04.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā no 1.janvāra pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme ir paaugstināta par diviem procentpunktiem - līdz 22%, tādēļ daļa Igaunijas iedzīvotāju apsver iespēju iepirkties Latvijā, kur PVN likme ir zemāka, liecina pēc bankas "Citadele" pasūtījuma veiktās aptaujas dati.

Aptaujā uz jautājumu, vai PVN likmes kāpuma dēļ plāno iepirkties kaimiņvalstīs, 47% respondentu atbildējuši, ka par to nav domājuši.

Vienlaikus no tiem, kuri par to bija domājuši, 59% norādījuši, ka neplāno iepirkties kaimiņvalstīs. Tomēr 41% respondentu plāno doties iepirkties uz kaimiņvalstīm: 2% plāno apmeklēt Somiju, 21% - Latviju, bet 18% - gan Somiju, gan Latviju.

Aptaujā arī secināts, ka gandrīz divas trešdaļas Valgas apriņķa iedzīvotāju šogad plāno doties iepirkties Latvijā. Biežāk nekā iepriekš Latvijas veikalos iepirkties plāno arī Raplas un Pērnavas apriņķu iedzīvotāji, kur gandrīz trešdaļa iedzīvotāju plāno biežāk doties iepirkties uz Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ABLV Bank klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 21,4 miljoni eiro

Lelde Petrāne, 07.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo četru dienu laikā, kopš banka Citadele sāka izmaksāt valsts garantēto atlīdzību «ABLV Bank» klientiem, kopumā atlīdzība izmaksāta 1440 «ABLV Bank» klientiem. Kopējā izmaksātā summa no 3. līdz 6. martam ir 21,4 miljoni eiro, informēja bankas pārstāve Ieva Prauliņa.

Viņa aicina gan iedzīvotājus, gan juridiskās personas iepriekš pieteikt bankas apmeklējumu, zvanot pa diennakts tālruni +371 67010076 vai piesakoties Citadeles mājas lapā. Citadeles darbinieki piedāvās klientam ērtāko pieejamo laiku un filiāli atlīdzības saņemšanai.

Kopumā valsts garantētās atlīdzības izmaksa noritot mierīgi. Taču, nākot uz banku bez iepriekšēja pieteikuma, var būt nepieciešams uzgaidīt. Vislielākā klientu aktivitāte ir ap pusdienlaiku.

No piecām filiālēm, kur tiek veikta valsts garantētās atlīdzības izmaksa, vislielākā klientu aktivitāte ir vērojama klientu apkalpošanas centrā «Mols», savukārt vismazākā – Jūrmalas filiālē. Tādēļ banka aicina klientus apmeklējumam pēc iespējas izvēlēties Jūrmalas filiāli, bet Rīgā – filiāli «Citadele» Republikas laukumā 2A vai filiāli «Laimdota» Kr. Barona ielā 20-1.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele vadītājs: Norēķini ar telefonu nespēs izkonkurēt maksājumu kartes

LETA, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norēķini ar telefonu nespēs izkonkurēt maksājumu kartes, prognozēja bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Mēs nevaram investēt maksājumu tehnoloģijās, kuras nespēs sasist lupatās visparastāko maksājumu karti. Nu, piemēram, daudz runā par norēķiniem ar telefonu. Taču, kad es redzu, ka vajag atbloķēt telefonu, atvērt aplikāciju, ieskanēt QR kodu, apstiprināt maksājumu, tad es saku, ka tas noteikti nesasitīs karti, jo darbības soļu ir vairāk. Vienmēr ir jādomā par konkurenci ar maksājumu karti, jo tā mūsu makos būs vēl nākamos piecus desmit gadus,» teica Beļavskis.

Viņš arī atzina, ka inovāciju gadījumā, iespējams, tikai viena ideja no desmit iedzīvojas. «Mana pārliecība ir, ka attīstīsies tikai tās lietas, kuras kā savu ikdienu pieņems klienti. Vorenam Bafetam bija laba definīcija, kuros uzņēmumos investēt. Viņš investēja tajos uzņēmumos, kuri bija klientu prātos, viņu ikdienā. Arī maksājumu jomā ir ļoti uzmanīgi jāvēro, kas kļūs par klientu ikdienu, un par ko cilvēki tikai pateiks, jā, šis ir interesanti un forši, bet par viņu ikdienu tas nekļūs. To vislabāk var redzēt, vērojot vienkāršu klientu rīcību. Mēs savu attīstību nevaram balstīt uz tiem 2% klientu, kuri visu pamēģina un kuriem viss jaunais patīk. Attīstība ir jābalsta uz vienkāršajiem klientiem, uz to rīcību,» sacīja Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Laikraksts: ERAB domā pārdot Šiauliu bankas akcijas, bet neplāno aiziet no bankas Citadele

LETA, 20.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) gatavojas pārdot Lietuvas «Šiauliu bankas» akcijas, tomēr pagaidām neplāno aiziet no bankas «Citadele», intervijā Lietuvas laikrakstam «Verslo žinios» paziņojis ERAB Baltijas valstu valstu nodaļas vadītājs Īens Brauns.

«Mēs diezgan ilgi esam [Šiauliu bankas] akcionāri, kopš 2005.gada. Ir ziņots, ka «Šiauliu bankas» izskata vairākas stratēģiskas alternatīvas. Tāpēc pienācis dabīgs laiks, lai mēs atstātu bankas akcionāru rindas, ja ienāks cits investors,» sacījis Brauns.

«Bankā «Citadele» pēc «Ripplewood» mēs esam otrs lielākais akcionārs, taču plānu aiziet no šīs bankas pašlaik nav,» piebildis Brauns, kurš ERAB Baltijas valstu nodaļu sāka vadīt pagājušajā mēnesī. ERAB pieder 25% mīnus viena bankas «Citadele» akcija un 26,02% «Šiauliu bankas» akciju.

2015.gada 20.aprīlī tika pabeigta valstij piederošo bankas «Citadele» akciju pārdošanas darījumu, Latvijas valdības apstiprinātā investora «Ripplewood» meitaskompānijai ASV «RA Citadele Holdings LLC» un 12 starptautisku investoru grupai kļūstot par bankas 75% plus vienas akcijas īpašnieku. Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2019.gada jūnija beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra pirmajās dienās Finanšu un kapitāla tirgus komisija Latvijā un Igaunijas finanšu regulators (Finantsinspektsioon) par jauno bankas Citadele Igaunijas filiāles vadītāju ir apstiprinājušas Jānu Lītmei.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis saka: «2018. gadā plānojam strauju Citadeles Igaunijas filiāles darbības paplašināšanu – jaunu pakalpojumu ieviešanu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem. Jāna Lītmees pieredze banku sektorā un prasmes produktu virzīšanā tirgū būs būtiskas, lai sasniegtu plānotos mērķus. Priecājamies, ka Jāns nolēma turpināt savu karjeru Citadeles grupā.»

Jāns Lītmee ir ar 20 gadu pieredzi finanšu sektorā vadošos amatos Swedbank un DNB bankā. Pēdējos deviņus gadus DNB bankā kā valdes loceklis vadījis Igaunijas korporatīvo klientu un privātpersonu apkalpošanu, un pēdējos sešus gadus viņš bija atbildīgs arī par līzinga segmenta vadīšanu. Viņš ir ieguvis maģistra grādu banku biznesā un korporatīvajās finansēs Tartu Universitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru