Bankas

BigBank kredītportfelis palielinājies par 1,8 miljoniem eiro

Dienas Bizness, 15.09.2014

Jaunākais izdevums

Šī gada otrajā ceturksnī uz Igaunijas kapitālu balstītās bankas BigBank kredītportfelis palielinājies par 0,6% jeb 1,8 miljoniem eiro, salīdzinājumā ar pirmo ceturksni, informē BigBank AS Latvijas filiāles mārketinga speciāliste Agnija Greiziņa.

2014. gada otrajā ceturksnī peļņa pirms aktīvu vērtības samazināšanās sasniedza 8,2 miljonus eiro, gada laikā no 6,3 miljoniem eiro pieaugot par 29,8%. Tai pašā laikā peļņa pēc nodokļu nomaksas sasniedz 1,8 miljonus eiro (2013. gada 2. ceturksnī tā bija 2,4 miljoni eiro).

Bankas ieņēmumi no procentiem otrajā ceturksnī sasniedza 14 miljonus eiro, kas liecina par 8,9% jeb 1,1 miljona eiro pieaugumu gada laikā. Ieņēmumi no procentiem palielinājušies, pateicoties kredītportfeļa palielinājumam. Savukārt procentu izdevumi saglabājušies pagājušā gada līmenī.

BigBank Latvijas filiāles vadītājs Artis Bērziņš atzīmē, ka banka uzsvaru liek uz jaunu piedāvājumu ieviešanu.

2014. gada jūnija beigās BigBank grupas aktīvu vērtība bija 315 miljoni eiro, un šis rādītājs ceturkšņa laikā palielinājies par 3,4 miljoniem eiro. Otrā ceturkšņa beigās BigBank grupai pavisam bija noslēgti 180 tūkstoši kredītlīgumu: 43 000 Igaunijā, 70 000 Latvijā, 35 000 Lietuvā, 16 000 Somijā, 10 000 Spānijā un 6 000 Zviedrijā.

Otrā ceturkšņa beigās BigBank strādāja 477 darbinieki, no kuriem 212 – Igaunijā, 97 – Latvijā, 70 – Lietuvā, 36 – Somijā, 39 – Spānijā un 23 darbinieki – Zviedrijā. Bankai ir 11 klientu apkalpošanas centri: trīs Igaunijā, divi Latvijā, pieci Lietuvā, un viens Spānijā. BigBank AS ir uz Igaunijas kapitālu balstīta banka ar filiālēm Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Spānijā. Banka arī piedāvā pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bigbank emitē nenodrošinātās subordinētās obligācijas un plāno tās kotēt Nasdaq Tallinas biržā

Db.lv, 14.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas tirgos, digitālo bankas pakalpojumu sniedzējs Bigbank 14.novembrī paziņojia par nenodrošināto subordinēto obligāciju publisko piedāvājumu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ar kopējo apjomu no 3 līdz 10 miljoniem eiro.

Investori var pieteikties uz Bigbank 10 gadu nenodrošinātajām subordinētajām obligācijām ar 8% gada procentu likmi, kas maksājama reizi ceturksnī. Pieteikšanās periods sākas šodien un beidzas 2023. gada 24. novembrī. Bigbank plāno kotēt obligācijas Nasdaq Tallinn Fondu biržas Baltijas obligāciju sarakstā, lai nodrošinātu likviditāti un brīvu tirdzniecību.

"Bigbank plāno turpināt straujo izaugsmi gan mājokļu, gan korporatīvo kredītu jomā un pakāpeniski sākt piedāvāt arī ikdienas bankas pakalpojumus. Mūsu jaunās 30 miljonu eiro obligāciju programmas un pašreizējā obligāciju piedāvājuma mērķis ir stiprināt Bigbank grupas kapitāla struktūru un nodrošināt stabilu piekļuvi papildu kapitālam, kas tiks izmantots, lai finansētu Bigbank grupas budžetu un izaugsmi, kā tas paredzēts mūsu stratēģiskajā plānā,” skaidroja Bigbank valdes priekšsēdētājs Martins Lants (Martin Länts).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālo banku pakalpojumu sniedzējs Eiropas tirgos Bigbank paziņojis par obligāciju publisko piedāvājumu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ar kopējo 10–20 miljonu eiro apjomu.

Investori var pieteikties uz Bigbank desmit gadu nenodrošinātām subordinētajām obligācijām ar gada procentu likmi 8%, kas maksājama reizi ceturksnī. Parakstīšanās periods sākas šodien un beidzas 16. septembrī.

Bigbank plāno kotēt obligācijas Tallinas biržas Nasdaq Baltijas obligāciju sarakstā, lai nodrošinātu likviditāti un brīvu tirdzniecību.

"Bigbank specializējas kredītu jomā un šobrīd sniedz digitālās bankas pakalpojumus deviņās Eiropas valstīs. Jau vairākus gadus Bigbank ir viena no visstraujāk augošajām bankām Igaunijā un Baltijas valstīs kopumā. Vēlamies turpināt straujo izaugsmi arī hipotekāro un korporatīvo kredītu jomā. Šīs transakcijas un piedāvājuma vispārējais mērķis ir nostiprināt grupas kapitāla struktūru un nodrošināt stabilu piekļuvi papildu kapitālam, lai finansētu grupas budžetu un izaugsmi, kā paredzēts mūsu stratēģiskajā plānā," skaidroja Bigbank valdes priekšsēdētājs Martins Lants (Martin Länts), "mūsu plāns – kotēt emitējamās obligācijas Nasdaq Tallinas Fondu biržas Baltijas obligāciju sarakstā un tādējādi iegūt publiski kotēta uzņēmuma statusu – būs svarīgs kvalitātes zīmogs, kas palīdzēs mums popularizēt savu banku un tās banku produktus vēl plašākā mērogā gan potenciālo klientu, gan sabiedrības vidū.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - PTAC piemēro AS BigBank 13 tūkstošu eiro sodu par augstākas likmes izmantošanu nekā norādīts līgumā

Žanete Hāka, 22.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis lēmumu piemērot 13 tūkstošu eiro sodu AS BigBank par maldinošas un profesionālajai rūpībai neatbilstošas komercprakses īstenošanu, informē PTAC.

AS BigBank īstenotā komercprakse skar tos patērētājus, kuri nebija informēti par noslēgto kreditēšanas līgumu procentu aprēķinā izmantotās procentu likmes apmēru vai varēja tikt maldināti par tās apmēru, jo AS BigBank līdz 2011. gada 30. aprīlim noslēgtajos kreditēšanas līgumos tieši nenorādīja informāciju par procentu aprēķinā izmantoto procentu likmi, bet, sākot ar 2011. gada 1. maiju, norādīja to veidā, kas var maldināt patērētājus.

Tādējādi AS BigBank īstenotās komercprakses rezultātā patērētāji, izvēloties kredītdevēju, varēja pieņemt lēmumu par AS BigBank kreditēšanas pakalpojumu izmantošanu, kādu citkārt nebūtu pieņēmuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieteikšanās uz Bigbank nenodrošinātajām subordinētajām obligācijām publiskajā piedāvājumā septiņkārtīgi pārsniegusi noteikto limitu

Db.lv, 28.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Bigbank nenodrošinātajām subordinētajām obligācijām publiskajā piedāvājumā, kas noslēdzās piektdien, 24.novembrī, saņemts septiņas reizes vairāk investoru pieteikumu par noteikto limitu.

Banka izmantoja tiesības sākotnēji plānoto 3 miljonu vietā palielināt emisijas bāzes apjomu līdz kopumā 5 miljoniem eiro. Paredzams, ka jauno Bigbank obligāciju tirdzniecība Nasdaq Tallinn fondu biržā tiks uzsākta piektdien, 1. decembrī.

Piedāvājumā piedalījās 1847 investori, kuri pieteicās uz subordinētām obligācijām par kopējo summu 21,6 miljoni eiro. Bigbank valdes priekšsēdētājs Martins Lants (Martin Länts) pateicās visiem iesaistītajiem investoriem par uzticību bankas stratēģijai un izaugsmes perspektīvām. "Emisijas un kotēšanas rezultāti liecina, ka investori aizvien ir pārliecināti par Bigbank nākotnes plāniem. Esam patiesi gandarīti par lielo privāto investoru interesi, un tāpēc mēs viņiem devām priekšroku. Pateicoties ieņēmumiem, kas gūti no obligāciju emisijas, Bigbank var turpināt īstenot savu biznesa stratēģiju, vienlaikus nodrošinot atbilstību noteiktajām prasībām attiecībā uz kapitālu. Atbilstoši mūsu stratēģijai mēs plānojam turpināt izaugsmi it īpaši mājokļu un biznesa kredītu produktu jomā," komentēja Martins Lants.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības cents (PTAC) pieņēmis lēmumu, ar kuru AS BIGBANK īstenotā prakse, izplatot reklāmu un tajā norādot, ka tās piedāvājums ir «lētāks» un «izdevīgs», vizuāli to atspoguļojot salīdzinošās reklāmas veidā, iekļaujot maldinošu informāciju par piedāvāto aizdevuma likmi 31% gadā, tomēr ar patērētājiem slēgtajos līgumos piemērojot augstākas procentu likmes, atzīta par profesionālai rūpībai neatbilstošu un maldinošu komercpraksi.

2014.gada 14.novembrī PTAC uzsāka izvērtēt AS BIGBANK īstenotās komercprakses atbilstību normatīvajiem aktiem, skaidro PTAC pārstāve Vineta Ore.

PTAC konstatēja, ka AS BIGBANK izplatot reklāmu, norādījusi, ka tās piedāvājums ir «lētāks» un «izdevīgs». Reklāmā tika iekļauta maldinoša informācija par piedāvāto aizdevuma likmi 31% gadā, tomēr patērētājiem netika nodrošinātas lētākās un izdevīgākās aizdevuma izmaksas. Reklāmā vizuāli tika atspoguļots maldinošs reprezentatīvs piemērs, tajā neietverot konkrētajam piemēram tipiskāko skaitlisko informāciju (aizdevuma līguma ilgums, summas apmērs, veids, gada procentu likme, aizņēmuma likme).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jāmaina reklamēšanas, nevis kreditēšanas noteikumi

Edgars Surgofts, Bigbank Latvijas filiāles vadītājs, 11.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Bigbank" pozīcija jautājumā, kas ļoti šķēlis Latvijas sabiedrību šī gada rudenī, proti, par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksāšanas kārtības maiņu bankām un ārpusbanku kreditēšanas iestādēm, kā arī kredīta ņēmēju atbalsta pasākumiem, iespējams, kādam liksies paradoksāla, taču mēs atbalstām šos Saeimas un valdības lēmumus.

Kāpēc tā? Tāpēc, ka neparedzētu apstākļu dēļ, “Euribor” likmes izmaiņu dēļ, bankām kopumā bija radusies neparedzēti augsta peļņa.

Teiktais gan neattiecas uz “Bigbank”, mūsu peļņa ir apmēram pēdējās desmitgades vidējo rādītāju līmenī, esam arī bijuši vieni no pirmajiem tirgū, kas ir sākuši celt depozītu noguldījumu likmes un ilgstoši piedāvājot vienus no labākajiem noguldījuma nosacījumiem Latvijas tirgū. Tomēr, no “Bigbank” puses raugoties, mums nav nekas pretī dalīties šajā peļņā ar valsti un kredītu ņēmējiem. Sarūgtinājumu gan rada tas, kādā veidā valdība šīs normas ieviesa.

Mūsu kaimiņvalstīs jau sen bija zināms par šādiem nodomiem, šīs normas tika arī samērā ātri ieviestas un ir skaidrs arī tas, kur tiks izmantoti iegūtie līdzekļi. Latvijas valdība un Saeima ir diskutējusi par šo normu gandrīz pusgadu, tikušas izvirzītas vairākas dažādas un pilnīgi atšķirīgas versijas. Kopumā, manuprāt, tas perfekti ilustrē, cik neefektīvs ir valdības un Saeimas darbs. Otrs kritizējams šo lēmumu aspekts ir tas, ka kredītņēmēju atbalsta pasākumu rezultātā iegūtie ieņēmumi tiks dalīti visiem kredītu ņēmējiem neatkarīgi no mājsaimniecības ienākumiem un kredītu sloga. Ir acīmredzami, ka tas nav pareizi, atbalsts bija nepieciešams tikai tiem, kuri tiešām ir nonākuši grūtībās un nespēj veikt maksājumus, bet atlikušo naudu varēja novirzīt kādai no daudzajām sasāpējušajām problēmām, piemēram, demogrāfijas jautājumu risināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bigbank Latvijas filiāles peļņa sasniegusi rekordaugstu līmeni

Žanete Hāka, 26.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bigbank Latvijas filiāles neto peļņa 2019.gada otrajā ceturksnī sasniedza 3,9 miljonus eiro, kas ir augstākais rādītājs uzņēmuma vēsturē, informē bankas pārstāvji.

Bigbank grupas kopējais apgrozījums palielinājās par 4%, salīdzinot ar 2018. gada beigām, un sasniedza 547,2 miljonus eiro, bet pašu kapitāls palielinājās par 6%, līdz 128,6 miljoniem eiro, kas nozīmē, ka Bigbank kapitalizācijas līmenis ir augsts.

«Otrajā ceturksnī Bigbank grupas līmenī sākām vairāk koncentrēties uz uzņēmumiem paredzēto produktu un pakalpojumu attīstību, un izveidojām korporatīvo banku atzaru, par kura vadītāju kļuva Ingo Poders. Mēs arī ieviesām maza apmēra aizdevumus uzņēmumiem Igaunijā un Nest bankas informācijas sistēmu Latvijā, kas ļauj uzlabot klientu pieredzi aizvien vairāk valstīs. Tagad Nest pilnā apjomā darbojas visās Bigbank pārstāvētajās valstīs, izņemot Igauniju, kur tā tiks ieviesta pavisam drīz,» ar paveikto iepazīstina Bigbank vadītājs Martins Lants.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2. janvāra Bigbank valdes sastāvs tiek paplašināts līdz 5 cilvēkiem – to papildinās Latvijas filiāles ilggadējs darbinieks Pāvels Gilodo, kā arī igauņu filiāles darbinieks Martins Lants, informē bankas pārstāvji.

Pāvels Gilodo kļūs par pirmo latvieti, kas jebkad ir strādājis Bigbank valdē, piedaloties visu bankas nodaļu pārvaldīšanā, kas atrodas 9 dažādās valstīs.

«No šā gada mēs droši varam Bigbank saukt par starptautisku banku. Valdes paplašināšanas mērķis ir konkurētspējas palielināšana visos darbības tirgos, apkalpoto klientu un sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošana. Pāvels Gilodo no janvāra ir kļuvis par atbildīgo pakalpojumu pārvaldes sfērā ­– pārraugot pakalpojumu kvalitāti un pastāvīgu uzlabošanu,» stāsta Bigbank valdes priekšsēdētājs Kaido Sārs

Pāvels Gilodo strādā Bigbank vairāk nekā 10 gadus. No 2006. gada bankas darbības speciālists ir strādājis visdažādākajos amatos, pakāpeniski virzoties uz augšu pa karjeras kāpnēm. Visu iepriekšējo gadu Pāvels bija strādājis kā operāciju nodaļas vadītājs, no 2013. līdz 2015. gadam viņš ieņēma Bigbank Baltijas vadītāja amatu, bet līdz šim vadīja Latvijas filiāli. Viņš ir ieguvis maģistra grādu finanšu jomā Latvijas Universitātē un bakalaura grādu Banku Augstskolā. Tāpat, nu jau tagadējais Bigbank valdes loceklis, ieguvis papildu izglītību Kentas Universitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bigbank grupa šogad turpina uzrādīt spēcīgu izaugsmi - 3. ceturksnī banka nopelnījusi 14,3 miljonus eiro, kas ir par 17,7 % vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

2022. gada pirmo deviņu mēnešu peļņa ir 28,4 miljoni eiro jeb par 5,3 miljoniem eiro (+23,0 %) vairāk nekā gadu iepriekš.

«Neraugoties uz nemierīgo ārējo vidi, mums ir pamats būt apmierinātiem ar Bigbank trešā ceturkšņa finanšu rezultātiem. Periodu raksturoja spēcīgs kredītportfeļa pieaugums, tā kvalitātes nepārtraukta uzlabošanās un laba peļņa,» finanšu rādītājus komentē Bigbank valdes priekšsēdētājs Martins Lants.

Pēc viņa teiktā, 3. ceturksnī kredītportfelis visvairāk audzis uzņēmumu kredītu un mājokļu kredītu sektorā, kas ir viens no būtiskākajiem bankas biznesa stratēģijas mērķiem.

«Ar Euribor saistīto kredītu produktu pārdošanas apjoma pieaugums palīdz mums diversificēt mūsu portfeli, kas pozitīvi ietekmē peļņu situācijā, kad procentu likmes pieaug un noguldījumu pieņemšana kļūst dārgāka nekā iepriekš,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bigbank Latvijas filiāle finansējusi divu objektu iegādi Latvijā, piešķirot aizdevumu diviem Lumi Retail Property Fund piederošiem uzņēmumiem.

Viens no tiem iegādājās ēku Rīgā, Tilta ielā 32, bet otrs – Vienības gatvē 95. Abos izveidots lielveikals ar vairākiem nomniekiem, no kuriem lielākais abos ir mazumtirdzniecības uzņēmums Rimi. Kopējā aizdevumu summa pārsniedz 3 miljonus eiro.

Banka Bigbank paplašinājusi pakalpojumu klāstu ar Baltijas līmenī saskaņotu investīciju aizdevumu apkalpošanu starptautiski strādājošiem uzņēmumiem. Izmantojot jauno finanšu produktu, Igaunijas Lumi Capital grupā ietilpstošā fonda Lumi Retail Property Fund meitas uzņēmumi jau veikuši nekustamā īpašuma darījumus Latvijā, un interese par investīciju aizdevumu aizvien pieaug.

Lumi Retail Property Fund iegādājas lielveikalus un tirdzniecības centrus, kas atrodas pēc iespējas tuvāk iedzīvotāju mājām, lai iepirkšanās vieta būtu maksimāli viegli sasniedzama. Fonds aktīvi meklē jaunas investīciju iespējas, un sadarbības nodibināšana ar Bigbank ļauj ātri un elastīgi risināt finansējuma jautājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Specializētā kredītu banka "Bigbank Latvijā" aizvadījusi veiksmīgu 2019.gadu, uzstādot jaunus rekordus izsniegto kredītu un peļņas apjomā.

Turklāt bankai izdevies ievērojami paaugstināt darbības efektivitāti, vidēji uz katru darbinieku nopelnot par 20% vairāk naudas nekā gadu iepriekš.

Pagājušajā gadā "Bigbank Latvijā" izsniedza lielāko kredītu kopsummu kompānijas vēsturē - 57,789 miljonus eiro. Turklāt ienākumu nenesošo aktīvu (NPL) portfeli līdz gada beigām bija izdevies samazināt līdz 5,6%, kas ir par 42% mazāk nekā 2017. gada nogalē. Pirms diviem gadiem ienākumus nenesa 9,6% no visiem aizdevumiem.

Sekmīgi īstenojot attīstības stratēģiju, paaugstinot darba efektivitāti un pārdomāti saimniekojot, Bigbank 2019. gadā pat augošu darbaspēka izmaksu un inflācijas apstākļos izdevies sasniegt jaunu peļņas rekordu. Gada laikā Latvijā nopelnīti 11,470 miljoni eiro, kas ir par 4,69 miljoniem eiro jeb 70% vairāk nekā pirms diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BigBank kredītportfelis audzis par 2,5%

Žanete Hāka, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas bankas BigBank kredītportfelis gada sākumā pieaudzis par 2,5%, kopumā sasniedzot 7 miljonus eiro, informē bankas pārstāvji.

Savukārt Eiropā aktīvo līgumu skaits marta beigās sasniedza 182 tūkstošus.

Pirmajā ceturksnī bankas procentu likmju ienākumi bija 14,6 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu auguši par 15,2%. Turpretim bankas procentu izdevumi veidoja 2 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu palikuši nemainīgi.

BigBank valdes priekšsēdētājs Kaido Sārs stāsta, ka rezultāti tika sasniegti, pateicoties salīdzinoši mierīgajai ekonomiskajai situācijai Eiropā, tāpēc arī uz nākamo periodu bankas pārstāvji raugās optimistiski, uzsver bankas pārstāvis.

Pirmo trīs mēnešu laikā BigBank peļņa sasniegusi 2,6 miljonus eiro, kas ir par 54,1% vairāk nekā pērn. Arī peļņa pirms uzkrājumiem sasniegusi 8.5 miljonus, pieaugot par 31,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Noguldījumus bankā par drošāko uzkrāšanas veidu uzskata tikai katrs septītais iedzīvotājs

Db.lv, 14.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji par drošāko naudas uzkrāšanas veidu joprojām uzskata līdzekļu glabāšanu skaidrā naudā, bet bankām šim nolūkam naudu uztic tikai katrs septītais. Tāds secinājums izriet no pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas.

Lai arī vairākums strādājošo darba algu saņem bankas kontā, banku par pienācīgu vietu naudas uzkrāšanai uzskata vien 14% no visiem aptaujātajiem. Visnoraidošākie pret kredītiestādēm ir zemāko algu saņēmēji. Minimālās algas pelnītāju vidū bankām uzticas mazāk par desmito daļu respondentu, savukārt no darbiniekiem ar 1000 – 1500 eiro algu uzkrājumus bankā par drošāko uzkrājumu veidu uzskata ap 22% aptaujāto. Katram piektajam respondentam sirds ir mierīga, ja brīvie līdzekļi atrodas pie paša skaidras naudas formā, un 19% par drošāko ieguldījumu uzskata zeltu.

Aptauja atklāj, ka kopumā cilvēki īpaši neuzticas noguldījumiem bankā. Aicināti novērtēt savu uzticību bankām piecu ballu skalā, lielākā daļa jeb 38% izvēlējās atzīmi 3. Bankām pilnībā uzticas vien 6% respondentu, 27% izvēlējās atzīmi 4, 16% savu uzticības līmeni novērtēja ar 2 ballēm un nemaz neuzticas 12%. Interesanti, ka visaugstāk bankas vērtē pensijas vecuma cilvēki, bet tām vismazāk uzticas tieši gados jaunie, vecumā līdz 29 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BigBank kredītportfelis audzis par 2,2%

Žanete Hāka, 17.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī uz Igaunijas kapitālu balstītās bankas BigBank kredītportfelis palielinājies par 2,2% jeb 6,4 miljoniem eiro salīdzinājumā ar šī gada otro ceturksni, informē bankas pārstāvji.

Straujākā izaugsme šajā periodā bijusi Zviedrijas filiālei, taču lielākos ienākumus veido Latvijas filiāle. Bankas peļņa pēc nodokļu nomaksas gada laikā palielinājusies par 35,7% jeb 10,1 miljoniem eiro.

Bankas peļņa pirms aktīvu vērtības samazināšanās salīdzinājumā ar pagājušo gad, palielinājusies par aptuveni 35,7%, sasniedzot 10,1 miljonu eiro. Trešajā ceturksnī peļņa pēc nodokļu nomaksas sasniegusi 3,8 miljonus eiro, kas ir par 2,3 miljoniem eiro mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Bankas ieņēmumi no procentiem trešajā ceturksnī sasniedza 16 miljonus eiro, kas liecina par 18,5% jeb 2,5 miljonu eiro pieaugumu gada laikā. Ieņēmumi no procentiem palielinājušies, pateicoties kredītportfeļa palielinājumam. Savukārt procentu izdevumi sasniedz 1,9 miljonus eiro, palielinoties par 6,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BigBank audzējusi peļņu

Žanete Hāka, 02.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn uz Igaunijas kapitālu balstītās bankas BigBank peļņa sasniegusi 12,7 miljonus eiro, kas ir par 17,4% vairāk nekā 2013. gadā, informē bankas pārstāvji.

Bankas kredītportfelis pieaudzis par 23 miljoniem eiro, nodrošinot 30. miljonus eiro. Savukārt grupas kopējās saistības, kapitāls un rezerves sasniegušas 324,8 miljonus eiro, pieaugot par 12.8 miljoniem eiro.

Kopējie bankas ieņēmumi no procentiem veido 59,68 miljonus eiro, pieaugot par 6,32 miljoniem eiro jeb 11,8%. Savukārt bankas procentu izdevumi veido 7,6 miljonus eiro, salīdzinājumā ar 7,99 miljoniem pagājušajā periodā. Gada nogalē BigBank grupai pavisam bija noslēgti 176 tūkstoši kredītlīgumu: 41 tūkstotis Igaunijā, 70 tūkstoši - Latvijā, 32 tūkstoši - Lietuvā, 15 tūkstoši - Somijā, 11 tūkstoši - Spānijā un 7000 Zviedrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bigbank draud vērsties tiesā pret SIA Tvitera

Lelde Petrāne, 06.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāta noziedzīga shēma - ar e-pastu palīdzību tiek izplatīts krāpnieku piedāvājums Garantēts vai Alfa Kredit mājaslapā aizpildīt aizdevuma pieteikumu un saņemt kreditoru sarakstu, kuri pat pie sabojātas kredītvēstures un neregulāriem ienākumiem var izsniegt aizdevumu lielai naudas summai. «Abi resursi pieder vienam krāpnieciskam Lietuvā reģistrētam uzņēmumam SIA Tvitera,» teikts šodien izplatītā Bigbank paziņojumā.

Garantēts un Alfa Kredit lūgs veikt trīs soļus, lai saņemtu kreditoru sarakstu: aizpildīt pieteikumu, apstiprināt datus, veikt maksājumu 9,00 EUR apmērā, lai saņemtu gala piedāvājumu. Rezultāts katram klientam ir vienāds – tiks piedāvāti vairāki kreditori, tostarp arī Bigbank.

Lai cīnītos ar negodīgo praksi, Bigbank Latvijas filiāle ir ziņojusi Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) par pārkāpumu un gatavo oficiālo vēstuli par lietas iesniegšanu tiesā, ja šāda darbība netiks pārtraukta. Bigbank Latvijas filiālei neesot nekādas saistības ar SIA Tvitera, kas ir reģistrēta Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Bigbank aizdevis 2,25 miljonus eiro Hepsor projektam Strēlnieku ielā

Zane Atlāce - Bistere, 07.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bigbank Latvijas filiāle noslēgusi līdz šim vērienīgāko nekustamā īpašuma finansēšanas darījumu, izsniedzot nekustamā īpašuma attīstītājam Hepsor 2,25 miljonus eiro aizdevumu, informē uzņēmumā.

Rīgas klusajā centrā, Strēlnieku ielā 4b topošajā ēkā būs pieejami 50 dzīvokļi ar gala apdari un četras biroju telpas ar kopējo platību 1662 kvadrātmetru. Sešstāvu celtne aizņems 965 kvadrātmetru teritoriju Dzirnavu, Strēlnieku un Emiļa Melngaiļa ielu krustojumā. Projektu plānots pabeigt 2020.gada maijā, un tā kopējās izmaksas būs ap 4,2 miljoniem eiro.

«Ar šo darījumu Bigbank apliecina nopietnos nodomus aktīvi līdzdarboties Latvijas nekustamā īpašuma nozares izaugsmes veicināšanā. Gada sākumā sagatavojām piedāvājumu uzņēmumiem, kas paredz iespēju aizņemties līdz pat 3,5 miljoniem eiro uz termiņu līdz 24 mēnešiem nekustamā īpašuma projektu attīstīšanā, un šobrīd strādājam ar vairākiem interesentiem. Darījumam ar Hepsor drīzumā sekos vairāki citi nozīmīgi projekti, kā rezultātā Rīgā un citās Latvijas pilsētās būs aizvien vairāk estētisku, pārdomātu un dzīvošanai patīkamu dzīvojamo māju un modernām prasībām atbilstošu biroju kompleksu,» sola Bigbank Latvijas filiāles vadītājs Ģirts Kurmis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajos sešos mēnešos BigBank aizdevumu apjoms sasniedza 140,7 miljonus eiro, no kuriem 77,9 miljoni eiro tika izsniegti 2. ceturksnī, informē bankas pārstāvji.

Grupas neto peļņa pirmajā pusgadā bija 10,4 miljoni eiro, no kuriem 5,2 miljoni bija 2. ceturkšņa peļņa.

«Pirmajā pusgadā mēs turpinājām īstenot mūsu stratēģiju, un viens no mūsu mērķiem bija palielināt strādājošo kredītportfeli, » paskaidroja Bigbank grupas valdes priekšsēdētājs Svens Raba. «Bankas peļņas norma galvenokārt pieaugusi, pateicoties tam, ka mēs koncentrējamies uz klientiem ar zemu kredītrisku, kas ne tikai ļāvis mums palielināt izsniegto kredītu apjomu, bet arī samazināt kredītu zaudējumus. Tā rezultātā aizdevumu procentu likmes pakāpeniski ir samazinājušās. Pašlaik mūsu uzmanības centrā ir aizdevumu izsniegšana ar aizvien zemākām procentu likmēm klientiem, kuri vēlas un spēj tos atmaksāt paredzētajā termiņā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bigbank aizdevumu portfelis 2018. gada pirmajos trijos ceturkšņos ir palielinājies par 11,9 % jeb 44,1 miljonu eiro, informē bankas pārstāvji. No tiem 19,2 miljonus eiro veido pieaugums 3. ceturksnī.

Bankas tīrā peļņa 3. ceturksnī bija 4,6 miljoni eiro. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos tā ir palielinājusies līdz 15 miljoniem eiro. Salīdzinājumā ar 2,2 miljoniem eiro tai pašā pagājušā gada periodā pieaugums veido 17,5 %. Bigbank bilances kopsumma ir palielinājusies līdz 512,2 miljoniem eiro, ceturkšņa laikā pieaugot par 46 miljoniem eiro jeb 9,9 %.

Pārliecinošie finanšu rezultāti pirmām kārtām ir saistīti ar sekmīgu operatīvo aizdevumu portfeļa izaugsmi un neefektīvā portfeļa samazinājumu. Tas nozīmē, ka kopējais aizdevumu portfelis ir kvalitatīvāks un bankas darbības rezultāti kopumā ir labāki, skaidro AS Bigbank valdes priekšsēdētājs Svens Raba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par AS Bigbank Latvijas filiāles vadītāju kļuvis Ģirts Kurmis, kurš pēdējos 10 gadus ieņēmis vadošas pozīcijas dažādos finanšu jomas uzņēmumos Latvijā un Eiropā.

Jaunajam filiāles vadītājam Ģirtam Kurmim ir bagāta pieredze finanšu jomā. Savu karjeru sācis 90-tajos kā auditors Arthur Andersen, strādājis vairākos Latvijā zināmos uzņēmumos kā finanšu direktors, pēdējā laikā Ģirts savas spējas attīstījis Spānijā, strādājot starptautiskos FinTech nozares uzņēmumos kā finanšu direktors un izpilddirektors. Iepriekš, strādājot vadošos amatos tādos uzņēmumos kā Elvi grupa, Biznesa augstskolā Turība.

Ģirts ir uzkrājis bagātu pieredzi ne tikai finanšu jomā, bet arī uzņēmumu vadīšanā. Augstāko izglītību finanšu un kreditēšanas jomā Ģirts ieguvis Latvijas Universitātē, vēlākos gados savas zināšanas papildinot gan Rīgas Biznesa skolā, gan Anglijā London Skills Institute.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

UNO līzings turpmāk tas darbosies ar Bigbank zīmolu

Žanete Hāka, 16.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UNO līzings, kura specializācija ir aizdevumi preču un auto iegādei, maina savu vizuālo identitāti un turpmāk darbosies zem Bigbank zīmola, informē uzņēmuma pārstāvji.

Līzinga pakalpojums jau kopš 2011. gada ir Bigbank Latvijas filiāles produkts, kas tirgū klientiem vairāk pazīstams kā UNO līzings.

Bigbank līzings specializēsies aizdevumu piešķiršanā maziem un lieliem pirkumiem līdz pat 7000 eiro un auto iegādei līdz 15000 eiro uz termiņu līdz 60 mēnešiem. Paliks nemainīga arī līzinga galvenā priekšrocība – iespēja vienā mēnesī noslēgt vairākus darījumus, kas īpaši svarīgi, veicot remontu, vai iegādājoties jaunu mājokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bigbank sākusi piedāvāt Latvijā jaunu kredīta veidu, kura mērķis ir rosināt sabiedrību vairāk domāt par zaļās enerģijas izmantošanas priekšrocībām.

Izmantojot jauno pakalpojumu, būs iespējams iegādāties elektromobili, elektro velosipēdu, elektro skūteri vai uzstādīt saules paneļus un kolektorus. Bigbank apņēmusies lauzt stereotipus par to, ka Latvijā ir pārāk auksts un pārāk maz saules, tāpēc saules baterijas uzstādīt ir nerentabli: «lielākā daļa saules paneļu vislabāk darbojas tieši aukstā un saulainā vidē un to vadītspēja palielinās aukstas temperatūras apstākļos». Piemērs esot Vācija, kurā saules gaisma ir uz pusi mazāk nekā saulainajos ASV štatos, bet tā ir viena no veiksmīgākajām saules enerģijas izmantošanas vietām pasaulē.

Prognozēts, ka šāda veida kredītu vairāk izmantos jaunās mājsaimniecības, jo pēdējos 3-4 gados Lietuvā, Igaunijā un arī Latvijā ir kļuvusi populāra saules enerģijas izmantošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inovatīvs mārketinga tehnoloģiju jaunuzņēmums Analytical Alley, kas izmanto mākslīgo intelektu uzņēmuma datu analīzē, ir piesaistījis finansējumu 700 000 eiro apmērā.

Līdzekļi tiks ieguldīti mākslīgā intelekta rīka izveidē ar mērķi pilnveidot un optimizēt uzņēmumu mārketinga procesus. Pašlaik uzņēmumā darbojas 15 cilvēku komanda no Baltijas valstīm, kas plāno paplašināt savu darbību visā Eiropā.

Analytical Alley piedāvā mākslīgā intelekta risinājumu, kas apvieno uzņēmuma mārketinga un biznesa darbības datu analīzi, lai radītu personalizētus rīcības plānus, kas veicina uzņēmējdarbības veiksmīgumu. Šī pieeja ne tikai optimizē pārdošanas un mārketinga stratēģijas, bet arī veicina abu darbības jomu sinerģiju, nodrošinot augstāku efektivitāti un rezultātu sasniegšanu.

Mārketinga aktivitātes ir ļoti svarīgas uzņēmuma izaugsmei, taču vidēji 40% ieguldītie līdzekļi tajās tiek iztērēti nelietderīgi. "Mūsdienu ekonomiskajā situācijā uzņēmumi atļauties izmest naudu vējā. Pasaulē, kurā datu analītika ir attīstījusies līdz jaunam līmenim, visām mārketinga aktivitātēm, sākot ar tradicionālām kampaņām un beidzot ar digitālo reklāmu, ir jāveicina uzņēmumu izaugsme," norāda Analytical Alley izpilddirektors Tanels Rabane (Tanel Rabane). "Mūsu piedāvātais datu kopaina palīdz uzņēmumiem izdarīt skaidrus secinājumus un pieņemt gudrākus lēmumus. Mēs piedāvājam konkrētu ceļvedi, kā dati var kļūt par biznesa izaugsmes atbalstu."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 1. septembri AS Bigbank vadību pārņems Svens Raba, valdes priekšsēdētāja amatā nomainot ilggadējo vadītāju Kaido Saaru, informē bankā. .

S. Rabam ir liela pieredze finanšu un IT nozarē, kā arī 20 gadus ilga pieredze banku jomā, no kuriem 12 aizvadīti valdes sastāvā.

Bankā norāda, ka pirmais nozīmīgais veikums S. Rabas karjerā būs Bigbank pāreja uz vienotu modernu platformu, kurā koncentrēsies bankas galvenā informācija un tās risinājumi. Pāreja sāksies jau šogad un tiek plānots, ka tā tiks pabeigta līdz 2020. gadam.

Bigbank ir specializēta banka, kas koncentrējas uz aizdevumiem un ieguldījumiem, dibināta uz igauņu kapitāla pamata. Bankas filiāles atrodas Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Spānijā. Banka savus pakalpojumus piedāvā arī Austrijā, Vācijā un Holandē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis Bigbank, kuras valdes priekšsēdētājs ir Svens Raba, Latvijas filiāles īstenotu profesionālajai rūpībai neatbilstošu komercpraksi. Jāatzīmē, ka Bigbank Latvijas filiāle ir apņēmusies pārkāpumus. Pagājušā gada beigās BigBank Latvijas filiāle bija mazākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Komentāri

Pievienot komentāru