Enerģētika

Dāvis: gāzes tarifi būs 50 % lielāki

Andrejs Vaivars, Dienas bizness, 25.01.2008

Jaunākais izdevums

Dabasgāzes tarifi, sākot ar 1. maiju, tikai nedaudz atpaliks no cenām, ko par gāzi maksās Rietumeiropas valstis.

A/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis intervijā Db atklāj, ka gāzes tarifi šogad varētu augt vidēji par 50 %, bet tuvāko trīs gadu laikā - vēl par 20 līdz 30 %.

Jau ilgu laiku tiek spriests par to, ka jau pavasarī Latvijā varētu būt lielāki dabasgāzes tarifi. Cik liels tad ir gaidāms šis tarifu pieaugums?

Galvenais, ko mēs pērn gribējām panākt, viesojoties ar toreizējo premjeru Aigaru Kalvīti pie Gazprom vadītāja Alekseja Millera, bija vienošanos noslēgt ar visām trīs Baltijas valstīm trīsgadīgu gāzes piegādes līgumu, kurā būtu noteikta gāzes cena ar formulu, kas darbotos visus trīs gadus. Līdz šim katru gadu pieauga mazuta cenas un mainījās arī gāzes cenas. Tādējādi Gazprom katru gadu mums mainīja gāzes pārdošanas cenu un mums caur regulatoru bija jāmaina tarifi visiem mūsu patērētājiem. Nepatīkamākais šajā situācijā bija tas, ka mēs ar Gazprom šo līgumu parasti parakstījām gada beigās, kad visiem siltumražošanas uzņēmumiem budžeti jau ir gatavi, bet mēs tiem nevarējām pateikt, cik būs jāmaksā par gāzi. Pašiem mums bija budžets bez pareizas gāzes iepirkšanas cenas. Regulatoram iesniedzām tarifu projektu apJauno gadu, kas nozīmē, ka reāli jaunos tarifus varējām piemērot, sākot ar maiju. Tādējādi LG kā kompānija un arī mūsu patērētāji bija ļoti sliktā stāvoklī. Tagad beidzot izdevās pārliecināt Gazprom, lai mums iedod tādu formulu, kas darbotos vismaz trīs gadus.

Tātad šis noslēgtais gāzes piegādes līgums ar Gazprom nemainīsies tuvākos trīs gadus?

Nu... Nedrīkst teikt vārdu "nekad" - to nu es esmu sapratis. Līgumā ir punkts, kurā teikts, ka šo līgumu var mainīt reizi trīs gados. Šāds punkts parasti tiek iekļauts visos līgumos Eiropā. Ja galīgi dzīvē, kurināmā tirgū notiek ārkārtīgi brīnumi, ja izrādīsies, ka līguma nosacījumi absolūti neatbilst tiem kurināmā tirgus brīnumiem, tad pārdevējs vienu reizi trīs gados var izmantot iespēju mainīt līgumu.

Un tomēr — kāds vidējais tarifu kāpums tad ir gaidāms šogad?

Jāņem vērā, ka būtiski ir samazinājusies mazuta ieguve Persijas līcī un Meksikas līcī, savukārt Krievija nav palielinājusi tā ieguves apjomus. Irāka vēl nav atguvusies, nav iegājusi tirgū. Tādējādi tirgus pieprasījums ir milzīgs, bet resursi nepieaug. Šādā situācijā mazuta pārdevējs var prasīt jebkuru cenu, skaidri zinot, ka pircējs nekur nedēsies - maksās. Bet gāze iet līdzi mazuta cenām, un ir jāsaprot, ka nevar būt tā, ka viens kurināmā veids ir ļoti dārgs, bet otrs maksā ļoti lēti. Pasaulē tā nenotiek. Savukārt man gāze ir jāpārdod par tās iepirkšanas cenu plus iepriekšējā gada ražošanas izmaksas, plus inflācija, plus algu pielikums darbiniekiem.

Bet cik lielā mērā tad pieaugs vidējais gāzes tarifs?

Gāzes tarifs patērētājiem būs vidēji 50 % lielāks.

Kādas ir jūsu prognozes — kad tas varētu stāties spēkā?

Iepriekšējos 2 gadus mums ir izdevies ar regulatoru vienoties, ka jaunie tarifi stājas spēkā ar 1. maiju.

Visu laiku ir ticis runāts par nepieciešamību izlīdzināt Latvijas un Eiropas gāzes cenas. Vai līdz ar šo tarifu kāpumu tas būs izdarīts?

Jā! Praktiski mēs būsim tuvu vidējām gāzes iepirkšanas cenām, pērkot par gandrīz tādām pašām cenām gāzi, par kādām Eiropa to iepērk no Gazprom. Mums būs nedaudz zemākas cenas.

Pateicoties tam, ka ir mazākas transportēšanas izmaksas?

Nē! Tas ir iespējams sakarā ar to, ka mēs gāzi uzglabājam Inčukalna krātuvē. Tiks noteiktas divas cenas - vasaras un ziemas gāzei. Taču ziemā, kad gāzes piegādes izmaksas ir vislielākās, mēs gāzi neiepērkam. Tādējādi tie gāzes apjomi, kas Inčukalnā tiks iesūknēti Latvijas vajadzībām, būs nedaudz lētāki.

Šogad pietiekami ilgi netika parakstīts gāzes piegādes līgums ar Gazprom, bija vērojama tāda kā vilcināšanās no šā Krievijas koncerna puses. Kādi tam bija galvenie iemesli?

Nebija vilcināšanās, bija ļoti aktīva darbība. No- slēgt līgumu uz trīs gadiem bija ļoti svarīgi ne tikai kompānijai, bet visai tautsaimniecībai kopumā, bet tas līguma projekts, kas tika piedāvāts sākotnējā stadijā, milzīgi atšķīrās no tā līguma, kura nosacījumus mēs panācām un noslēdzām tikai šā gada 15. janvārī. Tika veikti ļoti daudzi ekonomiskie aprēķini, ekonomiskā analīze, rasti dažāda veida pierādījumi, bija dažādas diskusijas ar Gazprom ekonomiskajiem darbiniekiem, lai pierādītu, ka ir nepieciešams veikt minēto gāzes pārdales sadali - ziemas un vasaras gāzē, izmantojot dažādas aprēķinu formulas, dažādas cenas.

Cik liela tad bija cenu starpība starp to variantu, ko sākotnēji piedāvāja Gazprom, un to, kas tika finālā akceptēts?

Nebūs pareizi, ja es to teikšu.

Kāpēc?

Tāpēc, ka šis līgums ir konfidenciāls, un es negribētu, lai informācija par tā saturu nokļūtu pie lietuviešiem, igauņiem vai ukraiņiem. Arī viņiem ir savi līgumi, un katrs cīnās par saviem nosacījumiem.

Jūsu nosauktās valstis par saņemto dabasgāzi maksās vairāk?

Kā gan es to varu zināt? Viņi taču savus līgumus nerāda. Bija gan tāda runa, ka visām Baltijas valstīm vajadzētu būt vienādai cenai.

Kuluāros izskanēja versija, ka Gazprom ir gribējis Latvijai noteikt piegādei tādu cenu, kas atbilstu cenai, par kādu gāzi piegādā Vācijai vai pat butu lielāka par to. Cik lielā mērā tas atbilst patiesībai?

Es gribētu zināt, vai cilvēki, kas tā runā, piedalījās sarunās ar Gazprom.

Jautāšu citādi — vai jums ar Gazprom ir bijušas sarunas par to, ka Latvijai gāzes piegādes cenas varētu būt tādas pašas kā attīstītajām Rietumeiropas valstīm?

Praktiski tādas runas, ka Latvijā cenām jābūt tādām pašām kā Rietumeiropai, sākotnēji bija. Turklāt mēs šobrīd tiešām esam tuvu šādām cenām. Jāsaprot, ka mēs pērkam produktu, nevis attālumu. Nav svarīgi,no kāda attālumua tas tiek mums piegādāts. Ja es pērku Argentīnas vīnu, tas ir vienādā cenā neatkarīgi no tā, vai tas tiek pirkts ASV, Spānijā vai tepat Latvijā.

Līdz šim gan vairākkārt ir ticis uzsvērts, ka Latvijai būs jāmaksā par gāzi vidējās Eiropas cenas mīnus transportēšanas izdevumi, jo atrodamies līdzās Krievijai…

Presē šāda informācija bija, bet Gazprom tomēr ir ieņēmis manis iepriekš minēto nostāju, un, ziniet, tā ir pareiza pieeja. Pretējā gadījumā mums būtu jāsadala arī Eiropa. Polija atrodas vistuvāk Krievijai, un tāpēc tai ir jāpārdod vislētāk, Vācija ir nedaudz tālāk, un tāpēc tai jāpārdod dārgāk, Francija ir vēl tālāk un tai jāmaksā vēl vairāk, bet Spānija ir pavisam tālu? Nu nav tādas shēmas.

Nav noslēpums, ka Latvijas — Krievijas politiskās attiecības faktiski vienmēr ir bijušas diezgan saspīlētas. Cik lielu lomu tas spēlē sarunās par potenciālo gāzes piegādes cenu, ņemot vērā, ka Gazprom tomēr ir valsts kompānija?

Es nestrādāju Ārlietu ministrijā, es neesmu diplomāts. Jautājumu par saspīlētajām attiecībām vajag uzdot vai nu (ārlietu ministram) Riekstiņa kungam vai arī Latvijas vēstniekam Krievijā Andrim Teikmanim. Es varu atbildēt tikai par LG un Gazprom attiecībām. Tās vienmēr ir bijušas ļoti labas, pragmatiskas, savstarpēji izdevīgas, ar savstarpēju cieņu vienam pret otru. Pateicoties šādām attiecībām, Gazprom mums deva iespēju attīstīt kompāniju. Tāpēc es negribu vērtēt Latvijas un Krievijas attiecības, bet gan tikai to, ko esmu pats izdzīvojis visu šo gadu laikā.

Tas, ka gāzes piegādes līgums ir noslēgts uz trīs gadiem, diez vai nozīmē to, ka patērētājiem dabasgāzes tarifi visu šo laiku nemainīsies…

Ja nenotiks kaut kādas ārkārtējas situācijas... Arī politikā var būt force majeure apstākļi. Ja nesāksies vēl lielāka konfrontācija ar Irānu, ja pēkšņi nenotiks vēl kādas problēmas Irākā, tad, manuprāt, tirgus paliks tādā līmenī, kādā ir šobrīd. Ja šādi papildu politiskie apstākļi izveidosies, kad kaut kur pasaulē nonāks tuvu bruņoto spēku pielietošanai, dabīgi, ka izmaiņas šeit būs.

Tātad, ja tuvāko trīs gadu laikā neizveidosies kāda no jūsu piesauktajām vai arī kāda cita problēmsituācija un līdz ar to nemainīsies gāzes piegādes līguma nosacījumi, nemainīsies arī tās tarifi Latvijas patērētājiem?

Tarifi mainīsies. Nav taču noteikti konkrēti tarifi - tie ir atkarīgi no mazuta kotācijas. Tomēr nebūs tā, ka šie tarifi mainīsies, piemēram, par 50 %. Manā skatījumā tie varētu mainīties 20 līdz 30 % robežās. Uz priekšu, protams.

Cik lielu jūs prognozējat šā gada LG peļņu?

To es varēšu pateikt tikai tad, kad regulators būs apstiprinājis tarifus. Lai tikai neviens nedomā, ka mēs glābsim Latvijā situāciju saistībā ar inflāciju, neceļot LG vai Latvenergi tarifus. Tik naiviem nevajag būt. Ja mums nebūs naudas, ko investēt, ja mēs savu sistēmu nesavedīsim kārtībā pilnīgi un galīgi, ja to pašu neizdarīs Latvenergo, tad pēc dažiem gadiem tas atsauksies vairākkārtīgi uz slikto pusi. Tad gan inflācija varētu tikt stipri ietekmēta. Nebūtu vēlams, ka tiek pārtrauktas gāzes vai elektrības piegādes, ka kaut kas notiek Inčukalna krātuvē un notiek citi tamlīdzīgi brīnumi - tad gan tās būtu milzīgas izmaksas, lai savestu sistēmu kārtībā. Šodien katrai kompānijai ir jādod iespēja nopelnīt saprātīgi peļņu. Katrs ekonomists zina, ka saprātīga peļņa ir apmēram 10 līdz 15 % no neto apgrozījuma. Šogad mums neto apgrozījums būs ap 300 miljoni latu, un tas nozīmē, peļņai vajadzētu būt 30 miljoni latu. Es tikai rēķinu tā, kā ir pieņemts to darīt pasaules praksē.

Bieži ir diskutēts par to, ka Latvijai būtu jābūvē jauna gāzes elektrostacija…

To mums vajadzēja izdarīt jau pirms 10 gadiem. Ja mēs to neesam izdarījuši, tad tas ir jādara jau rīt. Cik gadus tad mēs vēl turpināsim par to spriest?! Mums ir gatava infrastruktūra, ir pazemes krātuve, kas visstabilāk var nodrošināt ar gāzi jau elektrostaciju. Viss ir - atliek tikai uzbūvēt pašu staciju. LG ir izbūvējusi jaunu 800 mm lielu gāzes vadu, investējot tajā apmēram 5 miljonus latu, tāpat izbūvējām pievadu uz TEC 2, izveidojām jaunu gāzes regulēšanas staciju, kas stundā var padot līdz 300 000 m3 gāzes? Nesaprotu - kas te vēl ko domāt.

Vai, jūsuprāt, Gazprom būtu ar mieru piedalīties šādā projektā?

Kad kopā ar Kalvīša kungu bijām pie A. Millera, premjers teica, ka mēs vēlamies būvēt šādu elektrostaciju, un jautāja, kā viņš to vērtē, vai Gazprom ir ieinteresēts piedalīties šādā projektā. A. Millers atbildēja, ka, ja Latvija sagatavo ekonomisko pamatojumu šadam projektam un dod piedāvājumu Gazprom piedalīties šādā projektā, tad viņi ir gatavi to izvērtēt. Ja tas Gazprom šķitīs interesanti, netiek izslēgta iespēja šādā projektā piedalīties - tāda saruna mums bija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas gāzes milzim Gazprom patiesībā ir māla kājas, intervijā Db stāsta Alans Railijs (Alan Riley), Eiropas konkurences lietu eksperts.

«Viena ļoti svarīga lieta, kas jāapzinās, ir tas, ka cilvēki enerģijas sektorā «spēlē spēles». Ļaujiet paskaidrot - krievi apgalvo, ka tie gāzes ieguves laukos sadedzina* 15 mljrd. m3 gāzes, kas jau ir liels apjoms, bet Pasaules Bankas pētījums parāda, ka patiesībā sadedzināti tiek 50 mljrd. m3, kas ir apmēram 60?% no Lielbritānijas ikgadējā patēriņa,» sarunu sāk A. Railijs, daudzu publikāciju un pētījumu par ES un Krievijas enerģētikas attiecībām un jautājumiem autors, tūlīt paskaidrojot: «Ir ļoti grūti tikt pie patiesiem skaitļiem un informācijas.»

«Es negribu kļūdīties, jo tas, ko es saku, ir, ka ar Krievijas gāzes piegādēm ir nopietnas problēmas. Mans galvenais secinājums ir, ka Gazprom patiesībā ir milzis uz māla kājām, nevis «mums ir jāpērk gāze no krieviem, tur neko nevar padarīt»,» skaidro profesors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Gazprom gribētu 25%

Andrejs Vaivars, 67084442, 07.04.2008

Gadījumā, ja Gazprom piekritīs piedalīties jaunās gāzes elektrostacijas projektā Latvijā, tas vēlēsies vismaz 25% plus vienu akciju. Lai Gazprom vispār apsvērtu dalību projektā, tam jābūt ekonomiski efektīvam, tā ekskluzīvā intervijā Db stāsta Krievijas koncerna padomes priekšsēdētājs Kirils Seļezņovs.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Gazprom piekritīs piedalīties jaunās gāzes elektrostacijas projektā Latvijā, tas vēlēsies vismaz 25 % plus vienu akciju no tā.

Tā ekskluzīvā intervijā Db stāsta šā Krievijas koncerna padomes priekšsēdētāja vietnieks, kā arī a/s Latvijas Gāze padomes priekšsēdētājs Kirils Seļezņovs. Viņš arī norāda, ka pēc jauno dabasgāzes tarifu apstiprināšanas, jau šogad tie Latvijā būs tādā pašā līmenī kā Vācijā, Francijā, Itālijā un citās ekonomiski attīstītajās Eiropas valstīs.

Kādas jūs redzat Latvijas un Krievijas attiecības attiecībā uz dabasgāzes piegādēm nākotnē?

Pašreizējā brīdī visi jautājumi, kas attiecas uz gāzes piegādēm Latvijai, faktiski ir atrisināti, ir parakstīti ilgtermiņa līgumi. Nupat padomes sēdē izskatījām ilgtermiņa stratēģiju attiecībā uz gāzes piegāžu jautājumu Latvijas Republikai. Tāpat tika skarts jautājums par gāzes piegāžu jaudu palielināšanu saistībā ar gāzes elektrostacijas celtniecību Rīgā. Tiesa, šajā sakarā nekāds lēmums netika pieņemts, jo vēl ir nepieciešams veikt ekonomiskus aprēķinus, paskatīties, cik efektīvas būs šādas piegādes utt. Jāņem vērā, ka arī Krievijā pieprasījums pēc dabasgāzes pieaug, jo attīstās rūpniecība. Tādējādi mums ir jāizvērtē, cik liels investīciju apjoms būtu jāiegulda infrastruktūras attīstībā, lai nepieciešamais gāzes apjoms varētu tikt nogādāts līdz Latvijai, līdz patērētājam, līdz elektrostacijai. Šis jautājums vēl tiks apspriests un tikai pēc tam pieņemts konkrēts lēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Straujais gāzes cenas kritums biržā nenozīmē, ka tās saglabāsies zemas visu ziemu

LETA, 19.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā novērotais straujais dabasgāzes cenas kritums biržā nenozīmē, ka gāzes cena turpinās kristies un saglabāsies zema visu ziemu, norādīja banku ekonomisti.

Latvijas Bankas ekonomiste Dace Bērziņa sacīja, ka dabasgāzes cena Eiropā, pēc straujā kāpuma vasaras otrajā pusē, pēdējā laikā ir tikpat būtiski sarukusi. Tostarp pirmdien, 17.oktobra, tirdzniecības sesijas beigās gāzes cena biržā bija 125 eiro par megavatstundu (MWh).

Viņa skaidroja, ka iemesli gāzes cenu samazinājumam ir vairāki.

Tostarp Bērziņa norādīja, ka valstīm Eiropā ir ļoti veiksmīgi izdevies piepildīt dabasgāzes krātuves, kas sniedz zināmu stabilitāti dabasgāzes apgādei ziemas mēnešiem. It sevišķi Vācijā, kurā industriālā un elektroenerģijas ražošana ir balstīta uz intensīvu gāzes patēriņu, gāzes krātuves uz samazinātu industriālo jaudu rēķina ir piepildītas apmēram par 95%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

LG vadītājs: pagājušajā gadā kompānijai daudz palīdzēja arī Dievs

NOZARE.LV, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz ekonomisko situāciju Latvijā, pagājušais gads gāzes apgādes kompānijai AS Latvijas Gāze (LG) bija sekmīgs, un varbūt nedaudz pārsteidzoši, bet daudz palīdzēja arī Dievs.

Tā šodien, sapulcē uzrunājot LG akcionārus, teica kompānijas valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Viņš atgādināja par pagājušās ziemas gaisa temperatūrām un piebilda, ka, pateicoties tik aukstai ziemai, gāzes patēriņš palielinājās par 24% pret budžetā paredzēto. Tas, viņaprāt, ir ļoti daudz.

Līdz ar to arī finanšu rādītāji bijuši necerēti labi. Pagājušajā gadā piedzīvots pēdējos gados lielākais neto apgrozījums, bet peļņa bija otra lielākā pēdējos gados.

Dāvis teica, ka nav viena gada notikuma, ko īpaši izcelt, bet minēja vairākus, viņaprāt, svarīgākos.

Viens no tiem ir ar Eiropas Komisijas (EK) līdzfinansējumu īstenotais projekts, kas paredz Daugavas pārvada izbūvi un urbumu modernizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šodien regulēs jauno gāzes cenu

Andrejs Vaivars, 67084442, 23.07.2008

«Ja gāze tiks nopirkta, piemēram, jūnijā, bet pārdota decembrī, tad tirgot minētajā mēnesī to drīkstēs atbilstoši jūnija iepirkuma cenai, nevis tai, kāda būs decembrī,» tā regulatora padomes loceklis Gints Zeltiņš.

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāmo dabasgāzes tarifu pieauguma rezultātā vislielākie izdevumi gaidāmi mazajiem uzņēmējiem un mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei.

Tā intervijā Db atzīst Sabiedrisko pakalpojumu regulēsanas komisijas padomes loceklis Gints Zeltiņš. Paredzēts, ka par jauno a/s Latvijas Gāze (LG) tarifu plānu regulatorā lēmums tiks pieņemts šodien.

Cik liels ir gaidāmais dabasgāzes tarifu pieaugums?

Pirmām kārtām jāteic, ka iepriekšējais un gaidāmais tarifs viens pret vienu nav salīdzināmi, un tam ir vairāki iemesli. Jaunajā tarifā vairs neeksistē tāds jēdziens kā abonentmaksa, un tādējādi, piemēram, iedzīvotāji, lietojot gāzes plīti, varēs salīdzināt tikai faktiskos rēķinus, bet ne tarifus. Tāpat iepriekšējais tarifs bija lineārā atkarībā tikai no mazuta cenas, bet tagad, saistībā ar jaunu līgumu ar Gazprom, piesaiste ir gan mazuta, gan arī gāzes cenu kotācijai. Tādējādi arī iepirkuma cena precīzi nav salīdzināma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dāvis: dabasgāzes nodoklis nākamgad sadārdzinās pat maizi

Līva Melbārzde, Db, 29.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Papildu 15.6 Ls akcīzes sadārdzinājums uz 1 000 m3 gāzes- tas pašlaik nebija pārdomāts lēmums. Gala rezultātā tas sadārdzinās visu: elektrību, siltumu, pat maizes cepšanu.»

To Db.lv teica a/s Latvijas gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, nosaucot šo lēmumu par pašlaik ļoti nepārdomātu. «Galvenais, ka ES ar šī nodokļa ieviešanu mums būtu ļāvusi vēl pāris gadiņus pagaidīt,» viņš piebilda. Kas attiecas uz pašu dabasgāzes cenu, to A. Dāvis nākamgad prognozēja mērenā līmenī. «Gāzes cenu straujais kāpums 2008. gadā ir licis arābiem daudz ko pārdomāt. Lielā gāzes cenu lēciena dēļ daudzas valstis izšķīrās par labu atomelektrostaciju būvniecībai un zaļajiem energoresursiem, samazinot dabasgāzes patēriņu.

Domāju, ka tieši šī mācība nākamgad naftas cenai neļaus pārsniegt 100 dolārus par barelu, iespējams, to turēs pat 80 dolāru līmenī,» sacīja A. Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes cenu paaugstināšanos nevar prognozēt, tā intervijā žurnālam Klubs norāda Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis un dalās pārdomās, vai Latvija izturēs gāzes cenu palēcienu.

Kā atceras A. Dāvis, Latvija vienu gāzes cenu lēcienu jau pārdzīvoja 1992. gadā un 1993. gadā, kad gāzes cena tika pacelta līdz Eiropas cenu līmenim. „Tad Latvijā nebija tāda uzņēmuma, ieskaitot Latvenergo, kas pavasarī mums nebūtu bijis parādā,” norāda A. Dāvis, kurš vienlaicīgi uzsver, ka uz gaidāmo cenu kāpumu raugās „nedaudz politiski”.

Viņš arī brīdina, ka katra cilvēka maksa par siltumu ievērojami pieaugs. Pieaugs arī izmaksas rūpniecībai un lauksaimniecības kompleksam. Cenu starpību cilvēki jutīs, saņemot pirmo rēķinu par apkuri. „Katra diena milzīgi maksās, tāpēc mēģinās apkures sezonas sākumu atlikt. Īstais rēķins parādīsies tikai decembrī,” brīdina A. Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dāvis: būs uzņēmumu bankroti

Andrejs Vaivars, 67084442, 01.08.2008

A/s Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis ekskluzīvā intervijā Db atzīst, ka oktobrī gaidāmais dabasgāzes tarifu kāpums var mazināt uzņēmumu konkurētspēju un pat novest tos līdz bankrotam. Īpaši smagi energoresursu cenu pieaugums, iespējams, skaršot Liepājas metalurgu un dārzkopības kompleksus.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī gaidāmais dabasgāzes tarifu kāpums var mazināt uzņēmumu konkurētspēju un pat novest tos līdz bankrotam.

Tā intervijā Db atzīst a/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Viņš arī uzskata, ka jaunās gāzes elektrostacijas būvniecība no ekonomiskā aspekta ir apšaubāma.

Līdz ar gāzes tarifu kāpumu, pieaugs arī siltuma un elektroenerģijas tarifi. Turklāt siltuma un gāzes cenas augs, visticamāk, vienlaicīgi. Vai jūs nebaida iespēja, ka šādos apstākļos daudzi patērētāji vairs nespēs apmaksāt dabasgāzes rēķinus?

Tātad sanāk, ka iecerētā jaunā gāzes elektrostacijas projekta realizācija nav ekonomiski izdevīga?

Pie pašreizējām gāzes cenām tas ir apšaubāms - mēs to ļoti labi saprotam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kalvītis: Vienīgā iespēja, kā pazemināt energoresursu cenas, ir palielināt patēriņu

Dienas Bizness, 21.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Problēma ir tajā, ka mūsu ekonomikas izmērs ir sarucis un energoresursu patēriņš ir samazinājies, tāpēc mums ir ļoti dārgi uzturēt nepieciešamo infrastruktūru. Tas tiešā veidā atsaucās uz cenām, jo pārvades tarifi – gan elektrībai, gan gāzei – pie maza patēriņa ir ļoti augsti. Vienīgā iespēja, kā pazemināt cenas, ir palielināt patēriņu,» intervijā laikrakstam Diena saka jaunieceltais a/s latvijas gāze valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Fragments no intervijas

Drīzumā Latvijā gaidāma gāzes tirgus liberalizācija. Kādas konkrēti pārmaiņas tā nesīs?

Gāzes tirgus liberalizācija neizbēgami mainīs situāciju tirgū. Atcerēsimies, kā tika realizēta elektrības tirgus liberalizācija, – bija daudz pārpratumu un tehnisku problēmu, un iedzīvotāji jutās satriekti par to, ka viņiem tika solīts – elektrība pēc tirgus atvēršanas kļūs lētāka –, bet elektrība kļuva krietni dārgāka. Zinot bēdīgo pieredzi ar elektrības tirgus atvēršanu, mani bažīgu dara izmaiņas, kas var notikt gāzes tirgus liberalizācijas gaitā un rezultātā. Domāju, ka būs grūti ievērot pilnīgi visu iesaistīto intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dabasgāzes tirgus uz jauna laikmeta sliekšņa

Jeļena Šaldajeva, 23.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā vienlaicīgi tiek īstenoti vairāki enerģētiskie projekti, kas visai strauji pārveido gāzes tirgu.

Starpvalstu enerģētisko savienojumu izveidošana panāk agrāk izolēto valstu integrēšanu Eiropas vienotajā gāzes tirgū. Savukārt trešo valstu kompānijas paplašina savu infrastruktūru, lai noturētu savas līderu pozīcijas. DB noskaidro, kāda pašlaik ir Eiropas un pasaules dabasgāzes tirgu kopējā aina.

Prognozē deficītu

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) prognozē, ka dabasgāzes ieguve Eiropas Savienībā (ES) ap 2040.gadu būs sarukusi par pusi. ES eksperti uzskata, ka prognozējamais dabasgāzes deficīta apjoms varētu sasniegt 120 miljardu kubikmetru, kas vēl vairāk palielinātu ES atkarību no dabasgāzes importa.

Prognozes par Eiropas gāzes tirgus attīstības nākotni pārtop arī skaitļos. Eiropas Komisijas (EK) 2019.gada pirmā ceturkšņa atskaite par Eiropas gāzes tirgu atklāj visai straujas pārmaiņas, salīdzinot ar tirgus dinamiku 2018.gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Grafikas dizaina studijaWig: Kolektīvā gaume Latvijā uzlabojas

Anda Asere, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no lieliem uzņēmumiem, kādos ir strādājuši dizaineri Orians Anvari un Dāvis Vilcāns, savā grafikas dizaina studijā Wig viņiem ir iespēja ar klientiem darbosies nepastarpināti.

Grafikas dizaina studija Wig veido noformējumus produktiem, zīmola grāmatas, kā arī digitālu produktu dizainu, piemēram, mobilajām lietotnēm, mājaslapām. Wig cenšas būt nevis rokas, kas izpilda klienta pasūtījumu, bet gan partneris, kas uzklausa un iesaka atbilstošāko risinājumu, piemēram, klients vēlas mājaslapu, bet sarunu gaitā noskaidrojas, ka viņam noderīgāka būtu mobilā lietotne – uzņēmuma dizaineri pasūtītājam to arī pateiks. «Klients zina savu biznesu, mēs – savu. Saliekot to kopā, iegūstam optimālu rezultātu. Pēdējā laikā arvien biežāk cilvēki ieklausās un uztver mūs kā partnerus,» saka Dāvis Vilcāns, grafikas dizaina studijas Wig līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Sasteigta gāzes tirgus atvēršana var uzspridzināt valsti


M. Ķirsons, L. Melbārzde, 
Z. Zablovska, 13.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieviešot dabasgāzes tirgus liberalizācijas prasības ātrāk par 2017. gada aprīli, Latvija riskē iegūt investīciju strīdu vairāku miljonu apmērā.

Tādas ir iespējamās sekas Saeimā bez diskusijām konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kas faktiski paredz sadalīt uzņēmumu a/s Latvijas gāze (LG), atdalot no tā sadales tīklus un potenciāli ļaujot gāzes tirgū ienākt arī citiem spēlētājiem.

Šis solis ļaus ar laiku diversificēt gāzes piegādātājus, uz ko pašlaik tiecas visa Eiropa, lai mazinātu atkarību no Krievijas gāzes piegādēm. Tomēr problēmas rada tas, ka iecerētās izmaiņas ir pretrunā a/s Latvijas gāze privatizācijas līgumam, kas paredz, ka līdz 2017. gada aprīlim uzņēmums tiek saglabāts kā viens veselums, turklāt nevienam citam uzņēmumam (izņemot Latvijas gāzi) netiek piešķirta licence darbībai ar dabasgāzi Latvijas tirgū. To, ka situācija ir nopietna, apliecina a/s Latvijas gāze ilggadējā vadītāja Adriana Dāvja sacītais gan Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, gan masu medijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dāvis: naftas un gāzes cena var uzlēkt ārkārtīgi augstā līmenī

BNS, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajos mēnešos izšķirsies, vai dabasgāzes cenām pasaulē gaidāmas jaunas izmaiņas, norāda Latvijas dabasgāzes apgādes kompānijas Latvijas gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.

Pēc viņa teiktā, nevar izslēgt, ka gada vidū varētu sekot jaunas dabasgāzes cenu izmaiņas. «To, vai būs jaunas cenu izmaiņas, parādīs nākamie divi mēneši. Ja piepildīsies tas, kas izskanēja presē, ka Irāna sāk bagātināt urānu, un šī informācija tiks pieņemta par patiesu, sāksies uzbrukums Irānai. Tas savukārt nozīmē, ka naftas un gāzes cena uzlēks ārkārtīgi augstā līmenī,» pastāstīja Dāvis.

LG vadītājs atgādināja, ka gan Krievijas koncerna Gazprom, gan citi speciālisti pirms diviem gadiem prognozēja, ka naftas cenas varētu pieaugt līdz pat 200 dolārus par barelu. «Ja naftas cenas pieaugs līdz 150 dolāriem par barelu, gāzes cena varētu pieaugt par 30%, bet, ja naftas cena pieaugs līdz 200 dolāriem par barelu, gāzes cena pieaugs par 50%. Tomēr es negribētu baidīt tautu. Iespējams, ka vajag salikt svecītes baznīcā, lai nekas tāds nenotiek,» norādīja Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Sarkanos gāzes balonus varēs lietot līdz 2017. gadam

Žanete Hāka, 24.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai aizsargātu patērētājus no ievērojamām izmaksām jaunā gāzes balona iegādē un vienlaikus paaugstinātu iedzīvotāju drošību, kā arī, lai mazinātu gāzes balonu nelegālās aprites pieauguma risku, Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas ierosinājumu paaugstināt drošības prasības sarkanajiem gāzes baloniem un atļaut mājsaimniecībām tos lietot līdz 2017. gada beigām.

Pēc sarunām ar gāzes balonu tirgotājiem un tos pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām par viņu gatavību strādāt saskaņā ar jauno gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību, Ekonomikas ministrija secinājusi, ka komersanti, kuri strādā mājsaimniecību segmentā neplāno piedāvāt mājsaimniecībām īstenojamus nosacījumus gāzes balonu nomaiņai.

Pretēji iepriekšējām diskusijām normatīvā regulējuma izstrādes laikā tirgū ir pieejams tikai gāzes balonu iegādes piedāvājums, neparedzot tādas alternatīvas kā noma un bezmaksas maiņa. Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošajiem datiem šobrīd aptuveni 35% no mājsaimniecībām ir gāzes balonu lietotāji, un ļoti liels īpatsvars ir tieši mazturīgo iedzīvotāju segmentā. Tāpat gāzes balonu tirgotāji nav vienojušies ar saviem sadarbības partneriem (piemēram, degvielas uzpildes stacijām) par tālākās sadarbības nosacījumiem, lai ieviestu jauno gāzes balonu aprites regulējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais a/s Latvijas gāze akcionārs no Baltijas gāzes tirgus varētu aiziet pavisam, Latvijas valdība apsver E.ON kapitāldaļu iegādi.

Jau kopš šā gada pavasara tiek runāts, ka nozīmīgs Baltijas gāzes uzņēmumu īpašnieks – vācu kompānija E.ON Ruhrgas – no Baltijas tirgus varētu aiziet. Iemesls – vācu energomilzis maina savu stratēģiju, meklējot peļņas iespējas ārpus ES robežām – Brazīlijā, Turcijā, Krievijā, kur energouzņēmumi nav jāpakļauj tik stingrām liberalizācijas un kontroles prasībām. Oficiāli E.ON savus aiziešanas plānus no Baltijas nekomentē, to nekomentē arī a/s Latvijas gāze, norādot, ka par savu akcionāru lēmumiem nespekulē, tomēr fakti liecina paši par sevi – pirms dažām dienām no a/s Latvijas gāze valdes ir aizgājis ilggadējais E.ON Ruhrgas pārstāvis Jorgs Tumats, kurš turpmāk strādās E.ON Russia valdē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes patēriņš Latvijā šogad un nākamgad saruks par apmēram 30 %, salīdzinot ar pagājušo gadu, intervijā Latvijas Radio prognozēja a/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.

Viņš norādīja, ka gāzes patēriņš varētu būt apmēram 1.4 miljardi kubikmetru.

A. Dāvis teica, ka par šādu kritumu nevajadzētu satraukties, jo līdzīgs gāzes patēriņa samazinājums ir arī citās Eiropas valstīs.

LG valdes priekšsēdētājs sacīja, ka tuvākajos gados nav gaidāms arī gāzes cenu kāpums, jo gāzes cenu ietekmē palīdz ekonomiskā krīze - ja krīt pieprasījums, tad piegādātājiem arī jāsamazina cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ukrainas prezidents: Gāzes karā nav vietā vārdi uzvarētājs un zaudētājs

Paula Prauliņa, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas biznesam, kā Bonnier Business Press (BBP) grupas avīzei kopā ar kolēģiem no māsu avīzēm bija iespēja uzdot jautājumus par aktualitātēm ekskluzīvi BBP organizētajā intervijā ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko.

Kādu iemeslu dēļ pēdējā laikā tik lielā mērā ir saasinājušās Maskavas un Kijevas nesaskaņas? Cik liela, jūsuprāt, politikā ir personīgo attiecību loma?

Vēl viens uzskatāms un ļoti būtisks iemesls ir tas, ka Krievija un Ukraina reiz izvēlējās atšķirīgus sociālās un politiskās attīstības modeļus. Tāpēc mūsu kolēģi Krievijā ir pārlieku politizējuši dažus tīri tehniskus sadarbības jautājumus. Te jāpiemin sarunas par tirgus situācijai atbilstošu nomas maksu par Krievijas flotes īslaicīgu atrašanos Ukrainas teritorijā un robežu demarkācijas jautājumu. Turklāt ir notikušas arī vairākas neefektīvas diskusijas par vēstures, kultūras, valodas un citiem humanitāriem jautājumiem, kas ir ļoti nozīmīgi Ukrainas neatkarībai un suverenitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilggadējais AS Latvijas Gāze vadītājs Adrians Dāvis šovasar pametīs uzņēmumu, apstiprināja Latvijas Gāzes akcionāra SIA Itera Latvija valdes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Par savu lēmumu Dāvis paziņojis šodien notikušajās Latvijas Gāze padomes sēdē. Uzņēmuma padomei nav zināmi Dāvja lēmuma iemesli, taču Latvijas Gāzes padome, pēc Savicka teiktā, esot izteikusi nožēlu par Dāvja lēmumu.

«Dāvis gāzes jomā ir nostrādājis 50 gadus, bet kā Latvijas Gāzes vadītājs - 27 gadus. Līdz ar to tāda līmeņa vadītāju Latvijā un ārpus Latvijas būs grūti atrast. Viņa aizstājējs tiks meklēts starptautiski, bet Latvijas ekspertam tiks dota priekšroka,» teica Savickis.

Latvijas Gāzes preses sekretārs Vinsents Makaris informē, ka padomes sēdē tika skatīts jautājums par valdes izmaiņām, jo četriem valdes locekļiem, ieskaitot valdes priekšsēdētāju, beidzas pilnvaru termiņš 2015. gada 16. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kalvītis: Dabasgāze savu vietu Latvijā saglabās

Sandris Točs, speciāli DB, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielu alternatīvu enerģijas avotu radīšana, protams, varētu samazināt gāzes patēriņu, bet tuvākajā nākotnē lielas izmaiņas nav paredzamas

Tā intervijā saka a/s Latvijas gāze valdes priekšsēdētājs, ekspremjers Aigars Kalvītis.

Kādi būs galvenie izaicinājumi Latvijas gāzes valdes priekšsēdētāja amatā?

Šobrīd galvenais no akcionāru puses izvirzītais uzdevums ir pēc iespējas maksimāli sekmīgi veikt gāzes tirgus liberalizāciju. Īstenot Eiropas Savienības (ES) trešās enerģētikas paketes direktīvu ieviešanu, lai sadalītu Latvijas gāzi atbilstoši jaunajiem tirgus principiem. Tas ir galvenais uzdevums, kas būs jāveic nākamajos trijos četros gados. Un jāsaka, ka tas būs ļoti sarežģīts. Pirmkārt, nevienam nav pieredzes šajā jautājumā. Otrkārt, tas nesīs milzīgas izmaiņas tirgus attiecībās gan starp lielajiem patērētājiem un piegādātājiem, gan arī mājsaimniecībām. Tām, iespējams, mazākā mērā, jo šajā segmentā varētu būt vairāki piedāvājumi un vairāki piegādātāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) rosina paaugstināt drošības prasības sarkanajiem gāzes baloniem un atļaut mājsaimniecībām tos lietot līdz 2017. gada beigām, informē EM pārstāve Evita Urpena.

Pēc sarunām ar gāzes balonu tirgotājiem un tos pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām par viņu gatavību strādāt saskaņā ar jauno gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību, EM secinājusi, ka komersanti, kuri strādā mājsaimniecību segmentā neplāno piedāvāt mājsaimniecībām īstenojamus nosacījumus gāzes balonu nomaiņai.

Pretēji iepriekšējām diskusijām normatīvā regulējuma izstrādes laikā tirgū ir pieejams tikai gāzes balonu iegādes piedāvājums, neparedzot tādas alternatīvas kā noma un bezmaksas maiņa. Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošajiem datiem šobrīd aptuveni 35 % no mājsaimniecībām ir gāzes balonu lietotāji, un ļoti liels īpatsvars ir tieši mazturīgo iedzīvotāju segmentā. Tāpat gāzes balonu tirgotāji nav vienojušies ar saviem sadarbības partneriem (piemēram, degvielas uzpildes stacijām) par tālākās sadarbības nosacījumiem, lai ieviestu jauno gāzes balonu aprites regulējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dombrovskis: ASV gāzes cena Eiropā varētu būt konkurētspējīgāka nekā Gazprom

Žanete Hāka, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierēķinot gāzes sašķidrināšanas, jūras transporta, un gazifikācijas izmaksas, ASV gāze Eiropā varētu nonākt par cenu, kas ir konkurētspējīgāka par Gazprom piedāvāto, norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš uzsver, ka par vienu no galvenajiem politiskajiem instrumentiem un ieročiem ir kļuvusi enerģētika. Tikai dažu mēnešu laikā Krievija sākotnēji samazināja gāzes cenu Ukrainai par 33%, bet vēlāk paaugstināja to pat par 50%. Šādām cenu svārstībām un neskaidrībai par piegādēm vajadzētu izraisīt katastrofālas ekonomiskās un sociālās sekas.

Ņemot vērā minētos riskus, Latvijai nepieciešams rīkoties pietiekoši izlēmīgi, tomēr tikpat svarīgi saglabāt vēsu galvu. Kā zināms, gāzes cena būtiski ietekmē ne tikai apkures rēķinu apmēru, bet arī tautsaimniecības konkurētspēju kopumā. Kā piemēru ministrs min - pagājušā nedēļā AS Valmieras stikla šķidra paziņoja, ka enerģijas cenas ir galvenais iemesls tam, ka jauno ražotni atvērs nevis Latvijā, bet gan ASV, kur gāzes cena ir vien apmēram trešdaļa no vidējās cenas pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas ražošana Avenei tirgū piedāvā Latvijā ražotus vegānus saldējumus – bez piena produktu klātbūtnes; to ražotājs Dāvis Dudelis ar līdzšinējo pieprasījumu ir apmierināts

«Es ražoju saldējumu no augļiem un ogām. Tie ir vegāni un nesatur piena produktus. Es pats jau ilgu laiku esmu veģetārietis, bet palēnām gribu pāriet uz vegānu uzturu. Man šķiet, ka šāda saldējuma ražošana ir laba nodarbe ar skatu nākotnē. Tāpēc izdomāju gatavot šādus saldējumus, kas ir vienkārši garšīgi, un tos ēd visi, ne tikai vegāni,» stāsta Dāvis.

Avenei saldējumos ir blendēti augļi, svaigi spiestas sulas, nedaudz paštaisīta cukura sīrupa un garšvielas. Daži satur arī kokosriekstu pienu. «Tas pamatā ir arī viss. Nav pievienotas lētākās izejvielas, lai tikai iegūtu masu,» klāsta Dāvis. Viņš vēlētos plašākā sortimentā piedāvāt latviskās garšas, bet sākumā, lai nostabilizētu visiem saprotamās garšas, viņš izmanto dažādus augļus, kas vairumam patīk, – avokado, ananasus, citrusaugļus, banānus. Ar laiku viņš plāno eksperimentēt un piedāvāt dažādus saldējumus ar šim reģionam raksturīgām garšām. Piemēram, laikā, kad bija rabarberi un zemenes, viņš gatavoja saldējumu no šiem augļiem. «Domāju, ka nākotnē gatavošu vairāk našķu ar lokālajām garšām un piedāvāšu cilvēkiem arī saldējuma variantus bez cukura,» teic Dāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kampars: tā ir Gazprom stratēģija runāt par cenu kāpumu

Dienas Bizness, 26.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gazprom stratēģija ir runāt par to, ka tūlīt visas energoresursu cenas atkal celies un lai kāds neiedomājas, ka cenas var būt zemākas, tā ceturtdien videočatā ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) komentēja energokompānijas vadītāja paziņojumu, ka dabasgāzes cenas turpinās palielināties, 2012.gadā sasniedzot pirmskrīzes līmeni. Ministra rīcībā esot informācija, ka Gazprom runā ar vairākām Eiropas valstīm par nosacījumu maiņu, bet tas notiek klusām un bez publicitātes.

Lai gan Gazprom vadība runā par cenu pieaugumu, analītika rāda, ka kompānijai 5-10 gadus uz priekšu jāskatās uz Latviju kā uz tirgu, un kompānija apzinās, ka šāda sadarbība nevarētu būt pilnībā uzspiesta no vienas puses, klāstīja A.Kampars. Latvija veido alternatīvu kanālu no Eiropas, un viņi to saprot, piebilda ministrs.

Vaicāts par to, kad Latvija «nokāps no gāzes adatas», A.Kampars aicināja cilvēkus raudzīties plašāk un būt kompetentākiem, jo virspusēji skaidrojumi novedot pie negatīviem risinājumiem. Jāatgādina gan, ka viņa pārstāvētās Vienotības deputāti, Saeimā diskutējot par akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei, paši vairākkārt minējuši terminu «Gazprom adata» vai «gāzes adata», uz kuras Latvija «sēž».

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ekspresintervija: Gāzes iegādes alternatīvas ir pieejamas

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenais, lai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pieņemtajos noteikumos nebūtu zemūdens akmeņu, kas lielajiem dabasgāzes patērētājiem liegtu reālu pieeju Latvijas dabasgāzes sistēmai

To ekspresintervijā DB uzsver a/s Latvenergo valdes loceklis un ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Šī gada 10. septembrī SPRK būtu jāpieņem noteikumi par trešo pušu pieeju Latvijas dabasgāzes sistēmai. Kāpēc jums šie noteikumi ir svarīgi?

Interese par trešās puses pieeju Latvijas dabasgāzes sistēmai ir ļoti augsta. Pirmajā šo noteikumu projektā redzējām, ka Latvijā nav paredzēts tā sauktais exit point (izejas punkts, kur ir iespējams saņemt dabasgāzi), bet gan tikai uz Latvijas–Lietuvas un Latvijas–Igaunijas robežas. Tā rezultātā Latvijā būtu iespējams tikai dabasgāzes tranzīts. Pēdējā noteikumu versijā parādījās arī exit point Latvijā, tomēr bija uzlikti papildu ierobežojumi, ka šis izejas punkts darbojas tikai tad, ja ir pieņemti gāzes lietošanas noteikumi, kas vēl nav pieņemti. Tas praktiski nozīmēja, ka, pat pieņemot šos trešās puses pieejas noteikumus, Latvijas lietotājiem praktiski nebūtu trešās puses pieejas pie dabasgāzes tīkliem. A/s Latvenergo un Ekonomikas ministrija norādīja, ka šie ir tikai tehniskie noteikumi, kā mēs varam tikt klāt pie dabasgāzes infrastruktūras un to izmantot. Savukārt dabasgāzes lietošanas noteikumi paredz to, ja šeit faktiski darbojas brīvais tirgus, kādā veidā tas funkcionē. Tās ir divas nesaistītas lietas, ko nevajadzētu jaukt kopā.

Komentāri

Pievienot komentāru