Jaunākais izdevums

Ekonomikas ministrija (EM) rosina paaugstināt drošības prasības sarkanajiem gāzes baloniem un atļaut mājsaimniecībām tos lietot līdz 2017. gada beigām, informē EM pārstāve Evita Urpena.

Pēc sarunām ar gāzes balonu tirgotājiem un tos pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām par viņu gatavību strādāt saskaņā ar jauno gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību, EM secinājusi, ka komersanti, kuri strādā mājsaimniecību segmentā neplāno piedāvāt mājsaimniecībām īstenojamus nosacījumus gāzes balonu nomaiņai.

Pretēji iepriekšējām diskusijām normatīvā regulējuma izstrādes laikā tirgū ir pieejams tikai gāzes balonu iegādes piedāvājums, neparedzot tādas alternatīvas kā noma un bezmaksas maiņa. Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošajiem datiem šobrīd aptuveni 35 % no mājsaimniecībām ir gāzes balonu lietotāji, un ļoti liels īpatsvars ir tieši mazturīgo iedzīvotāju segmentā. Tāpat gāzes balonu tirgotāji nav vienojušies ar saviem sadarbības partneriem (piemēram, degvielas uzpildes stacijām) par tālākās sadarbības nosacījumiem, lai ieviestu jauno gāzes balonu aprites regulējumu.

Lai aizsargātu patērētājus no ievērojamām izmaksām jaunā gāzes balona iegādē un vienlaikus paaugstinātu iedzīvotāju drošību, kā arī lai mazinātu gāzes balonu nelegālās aprites pieauguma risku, ministrija rosina noteikt atšķirīgu termiņu dažādu gāzes balonu izņemšanai no tirgus. Sašķidrinātās naftas gāzes balonu, kurus galvenokārt izmanto mājsaimniecībās, izņemšanas no tirgus termiņu pārcelt līdz 2017. gada 31. decembrim.

EM arī rosina noteikt ES tehniskajām prasībām neatbilstošo sašķidrinātās naftas gāzes balonu nacionālās tehniskās pārbaudes kārtību, tādējādi paaugstinot drošības līmeni šo gāzes balonu lietotājiem. Visiem sašķidrinātās naftas gāzes baloniem līdz 2015.gada 30.septembrim būs jāveic ārējā, iekšējā un hidrauliskā pārbaude.

Vēl viens priekšlikums ir noteikt komersantiem pienākumu piedāvāt mājsaimniecībām arī gāzes balonu nomas pakalpojumu, dodot iespēju patērētājam izvēlēties savām iespējām un vajadzībām atbilstošāko gāzes balona iegādes risinājumu.

EM piedāvā arī atvieglot gāzes balonu aprites kārtību gāzes balonu lietotājiem un tirgotājiem, kas paredz, ka lietotāji tāpat kā līdz šim varēs pie tirgotāja apmainīt tukšu balonu pret pilnu, kā arī aizliegt komersantiem, kuri iepērk lūžņus, iepirkt no fiziskām personām gāzes balonus, to lūžņus un atgriezumus. Tādējādi būtiski samazinās risks, ka gāzes balonu lietotāji patvaļīgi veic gāzes balona utilizāciju un to nodošanu metāllūžņos, līdz ar to pakļaujot riskam gan savu, gan apkārtējo dzīvību un veselību.

Detalizēti ar MK noteikumu projektiem var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājaslapā: https://em.gov.lv/lv/nozares_politika/atbilstibas_novertesana_un_metrologija/dokumenti/normativo_aktu_projekti/

Izstrādātie grozījumi pārrunāti ar nozares komersantiem un nevalstiskajām organizācijām. Šobrīd ir saņemti pozitīvi saskaņojumi no visām oficiālajā saskaņošanas procesā iesaistītajām nevalstiskajām organizācijām, proti, Latvijas Gāzes asociācijas, Latvijas Sašķidrinātās naftas gāzes asociācijas, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmumu asociācijas, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības.

Plānots, ka iepriekšminētie grozījumi MK noteikumos tiks izskatīti šā gada 24. marta Ministru kabineta sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO,VIDEO: No gāzes baloniem top mūzikas instrumenti

Monta Glumane, 27.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvangu meistars Juris Cers izlietotos gāzes balonus pārvērš mūzikas instrumentos, kuri aizceļo arī ārpus Latvijas robežām.

Pēc profesijas J.Cers ir diplomēts elektriķis. Mūzikas instrumentus, kuri veidoti no gāzes baloniem, J.Cers pirmoreiz redzējis kādā televīzijas raidījumā. Vēlāk viņš pašmācības ceļā nolēmis pamēģināt, kā top šādi mūzikas instrumenti.

Pirmās zvangas tika radītas 2014.gadā, balstoties uz internetā atrasto informāciju. «Biju tikko iepazinies ar savu dzīvesbiedreni Ievu un vēlējos izveidot kaut ko pamatīgu, uzdāvināt viņai un parādīt, ka rokas man ir īstajā vietā. Tā bija spēcīga motivācija,» atceras J.Cers.

Sākumā meistars zvangas darināja brīvajā laikā, bet šobrīd šī ir J.Cera pamatnodarbošanās. Viņš strādā ar zīmolu «Pigoru darbnīca». Zīmols tapis brīdī, kad J.Cers izveidoja savu veikalu interneta platformā «Etsy». J.Cers piedalījies «Etsy» apmācību kursos, kuros ieguvis padomu, ka interneta veikals ar produkciju jāizveido pēc iespējas ātrāk. Toreiz viņš sagrebis koka karotes, bet nav vēlējies ar to aprobežoties un ar laiku piedāvājumu papildinājušas arī zvangas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad plānota pāreja uz jauniem, Eiropas Savienības sertificētiem gāzes baloniem. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka sākotnēji būs jāšķiras no prāvas naudas summas, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

Ekonomikas ministrija informē, ka 31. martā stāsies spēkā aizliegums Latvijā tirgot un uzpildīt Eiropas Savienības tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus. Šobrīd gāzes balonu tirgus Latvijā funkcionē pēc «pudeļu taras» principa, proti, izlietojot gāzes balonu un nododot to gāzes balonu tirgotājam, pretī tiek saņemts cits uzpildīts gāzes balons. Sanāk, ka gāzes balons ceļo no viena cilvēka pie cita. Tas savukārt gāzes balonu tirgū nav savienojams ar augstu gāzes balonu lietotāju drošības nodrošināšanu. Esot jāņem vērā, ka gāzes balona iekšienē ir pietiekami liels spiediens, līdz ar to bojājumu vai nepareizas lietošanas rezultātā var notikt nelaimes gadījums ar letālām un neatgriezeniskām sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 28. novembra sēdē lēma atcelt nosacījumu par visu GOST jeb tā dēvēto sarkano gāzes balonu izņemšanu no tirgus līdz 2017. gada beigām, vienlaikus nodrošinot pakāpenisku gāzes balonu parka nomaiņa uz ES drošības prasībām atbilstošiem gāzes baloniem, informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ministrijā skaidro, ka pēdējo gadu laikā veikto tehnisko pārbaužu rezultāti apliecina, un arī gāzes balonu tirgotāji ir norādījuši, ka tehniskās pārbaudes ļauj savlaicīgi identificēt nedrošos GOST balonus, izņemt tos no tirgus un pakāpeniski pāriet uz ES drošības prasībām atbilstošiem gāzes baloniem. Pēdējo trīs gadu laikā gāzes balonu uzpildes stacijās kopumā pārbaudīti 593 930 gāzes baloni, no kuriem 4051 balons jeb 0,7% tika atzīti par nederīgiem turpmākai lietošanai.

Līdz ar to secināms, ka spēkā esošā sašķidrinātās naftas gāzes balonu tehniskās pārbaudes kārtība ir pietiekama, lai līdz minimumam mazinātu riskus, kas saistīti ar GOST balonu turpmāku lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Mūzikas instrumentus rada pat no caurulēm un tukšiem gāzes baloniem

Monta Glumane, 23.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietu un materiālu otrreizēja pārstrāde ir tendence arī mūzikas instrumentu tapšanas procesā - to izveidei noder pat caurules un tukši gāzes baloni, Db.lv pārliecinājās jaunatklātajā izstādē Mūzikas instrumentu būve Latvijā.

Izstādē apkopoti 35 Latvijas mūzikas instrumentu izgatavotāju darbi, piemēram, klasiskās ģitāras, vijoles, čelli, alti, klavihordi, cītaras, cimboles, kokles, dažādi perkusijas instrumenti, marimbas, kā arī basītes, ģīgas, dūdas, stabules un elektriski instrumenti.

Vairums instrumentu top Vidzemē un Rīgas apkārtnē, bet ir pārstāvētas arī tādas vietas kā Krāslava, Jaunpiebalga, Rēzekne, Jūrkalne, Ugāle, Cēsis un Ikšķile.

Instrumentu darināšanai visbiežāk tiek izmantots koks,metāls, māls, bet bungu virsmām - āda. Tāpat arvien vairāk tiek izmantoti netradicionālie materiāli, piemēram, plastmasas caurules, tukši gāzes baloni. Otrreizēja pārstrāde ir viens no veidiem kā šobrīd izpaužas mūzikas instrumentu būvētāji. «Es domāju, ka mūzikas instrumenti arī turpmāk tiks radīti no visa, kas ir apkārt. Tas var attīstīties neierobežoti, bet ir jāizveido tāda vide, lai meistari viens otru redz un saprot, ko otrs dara un spēj viens otru papildināt un pilnveidot,» komentē izstādes organizētājs Rihards Valters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC par neatbilstošu SNG balonu realizēšanu piemēro 2000 eiro sodu

Žanete Hāka, 31.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis administratīvos sodus SIA Saurida Latvija 2000 eiro apmērā par neatbilstošu sašķidrinātās naftas gāzes (SNG) balonu realizēšanu, informē PTAC.

PTAC, veicot pārbaudes, ir konstatējis, ka vairākās tirdzniecības vietās tiek piedāvāti SNG baloni bez pī zīmes marķējuma (tā saucamie GOST baloni) un bez apliecinājuma par tehniskās pārbaudes veikšanu. Lietas izskatīšanas laikā noskaidrots, ka neatbilstošus balonus ir piegādājusi SIA Saurida Latvija Normatīvie akti nosaka, ka baloniem, kas ražoti ārpus Eiropas Savienības teritorijas un kas laisti tirgū līdz 2003.gada 1.jūlijam un kuriem līdz ar to nav pī zīmes marķējuma, ir jāveic regulārās tehniskās pārbaudes. Šādas pārbaudes ir tiesīgas veikt PTAC reģistrētas uzpildes stacijas. PTAC paskaidro, ka apliecinājums par tehniskās pārbaudes veikšanu, norāda uz to, ka attiecīgais gāzes balons atbilst noteiktajām prasībām, tam ir veikta ārējā un iekšējā apskate, hidrauliskā pārbaude un tā lietošana ir atzīta par drošu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta: Ugunsgrēkā vilcienā Pakistānā gājis bojā vismaz 71 cilvēks

LETA--AP/AFP, 31.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ugunsgrēkā vilcienā Pakistānā ceturtdien gājis bojā vismaz 71 cilvēks, paziņojušas amatpersonas.

Vairāki no bojāgājušiem miruši, izlecot no liesmojošā vilciena.

Ugunsgrēks izcēlās ēdiena gatavošanas laikā, eksplodējot diviem gāzes baloniem.

Liesmas vilcienu pārņēma netālu no Liākuatpuras, Pendžābas provincē.

Vairāk nekā 40 pasažieri guvuši ievainojumus.

Televīzijas demonstrētajos video redzami liesmām apņemti vagoni un dzirdamas cilvēku raudas.

Pakistānas Dzelzceļa amatpersona Ali Navazs ziņu aģentūrai sacīja, ka vilcienā braukuši svētceļnieki, kuri izmantojuši gāzes balonus, lai pagatavotu sev sev brokastis.

Navazs norādīja, ka daudzi pakistānieši garos pārbraucienos ņem līdzi pārtiku, bet atgādināja, ka gāzes baloni vilcienos ir aizliegti.

Ugunsgrēkā cietis «Tezgam» vilciens, kas parasti kursē maršrutā Rāvalpindi-Karāči, bet šoreiz tika novirzīts pa citu maršrutu, lai transportētu svētceļniekus uz Lahoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ludzā policijas amatpersonas, apturot transportlīdzekli un veicot izmeklēšanu, atklāj nelegālā alkohola ražotni, informē Valsts policija.

Policijas amatpersonas Ludzā apturējušas transportlīdzekli Audi A6, kuru vadīja vietējais iedzīvotājs, 1969.gadā dzimis vīrietis.

Pārbaudot transportlīdzekli, tika atrasti un izņemti 33 litri kandžas. Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess.

Turpinot uzsāktā kriminālprocesa izmeklēšanu, Ciblas novada Zvirgzdenes pagastā kādā nomaļā vietā blakus mežam (tikai dažu kilometru attālumā no Ludzas pilsētas), tika atklāta nelegālā alkohola ražotne. Veicot kratīšanu minētajā vietā, kopumā tika konstatēti un izņemti gandrīz 2000 litri nelegālā alkohola (brāga un kandža), kā arī alkohola ražošanai nepieciešamās iekārtas - gāzes baloni, tecināšanas aparāts un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Rīgā, Eksporta ielā, kafejnīcā, kas iekārtota divstāvu autobusā, bija izcēlies ugunsgrēks, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Gribuste.

Ugunsgrēks izcēlies kafejnīcā Ticket to Heaven, kas atrodas Rīgā, Eksporta ielā 1a.

Kafejnīcas pārstāvji teica, ka patlaban nekāda sīkāka informācija saistībā ar ugunsgrēku viņiem nav pieejama, kā arī atklāja, ka kafejnīca Ticket to Heaven nav bijusi apdrošināta.

Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg divstāvu autobuss, kurā iekārtota kafejnīca, kā arī tai blakus esošā terase 80 kvadrātmetru platībā un vienstāvu darbnīca 100 kvadrātmetru platībā.

Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja tas, ka ēkā atradās vairāki gāzes baloni, kurus vajadzēja atrast, atdzesēt un iznest ārpus bīstamās zonas.

Komentāri

Pievienot komentāru