Tehnoloģijas

DEAC investē desmitiem miljonus eiro jauna datu centra izbūvē Rīgā

Db.lv, 18.05.2023

Jaunākais izdevums

Tehnoloģiski modernākais mākoņskaitļošanas un IT infrastruktūras risinājumu nodrošinātājs Ziemeļeiropā, datu centru operators DEAC ieguldīs vairākus desmitus miljonus eiro jauna un ievērojami lielāka datu centra izveidē Rīgā, kuru plāno nodot ekspluatācijā 2025. gada vidū.

Jaunajā datu centrā DC3 būs līdz pat 1000 statnēm ar kopējo jaudu 10 MW. Tā darbības nodrošināšanai tiks izmantota tikai atjaunojamā enerģija no datu centra teritorijā uzstādītajiem saules paneļiem, un pat rezerves elektrības ģeneratoros izmantots «zaļš» risinājums – MY Neste Diesel, kas ražota no 100% atjaunojamiem resursiem, tai pat laikā tās ķīmiskā formula ir identiska fosilajai dīzeļdegvielai. Jaunais datu centrs tiks sertificēts atbilstoši Tier III standarta prasībām. Šis sertifikāts nosaka ļoti augstus drošības standartus datu centru projektēšanā, izbūvē un uzturēšanā. Lai arī būvniecības darbus plānots pabeigt 2024. gada nogalē, potenciālie klienti jau tagad var rezervēt vietu jaunajā datu centrā.

Šobrīd Rīgā jau darbojas divi DEAC datu centri. Datu centrs «Rīga» ir projektēts atbilstoši EN 50600 Class 3 / Tier 3 drošības standartam. Šobrīd tā ietilpība ir 240 statnes (1400 m2) un jauda 2,3 MW. Otrs ir pazemes datu centrs «Grīziņkalns», kas atbilst EN 50600 Class 2 driešības standarta prasībām. Tā ietilpība ir 80 statnes (400 m2) un kopējā jauda – 0,4 MW.

Datu centru nozarē notiek nepārtraukta pakalpojumu evolūcija un konkurence ir milzīga. DEAC saviem klientiem piedāvā visdažādākos mākoņu pakalpojumus - virtuālos serveru (VPS) un mākoņkrātuves izveidošanu, attālināta darba risinājumus, serveru nomu, virtuālo privāto tīklu (VPN), kā arī datu drošības risinājumus un ekspertu pakalpojumus. Biznesi DEAC datu centros arī var izvietot savus serverus, tīkla iekārtas un krātuvju sistēmas.

Šobrīd DEAC komandu veido ap 70 speciālistu komanda, kurā veiksmīgi sastrādājas latvieši, krievi un ukraiņi, turklāt visi darbinieki strādā no Latvijas. Daļa darbinieku reiz uzsākuši karjeru DEAC un izauguši kopā ar uzņēmumu, citi pievienojušies kolektīvam ar savām zināšanām. DEAC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis skaidro, ka Latvijas izglītības sistēma īsti negatavo speciālistus darbam šādā jomā, tāpēc uzņēmums iegulda darbinieku apmācībā. Kopumā karjera šajā nozarē ir labi apmaksāta un uzņēmumam vienmēr izdodas atrast īstos cilvēkus. Šī nozare visstraujāk progresē tieši Ziemeļeiropā, pateicoties augstajam izglītības un zināšanu līmenim.

Viena no DEAC vērtībām ir ilgtspējība un uzņēmums kopš 2021. gada ir kļuvis par videi draudzīgu datu centru operatoru, kas izmanto 100% atjaunojamo enerģiju no Ziemeļeiropas vēja parkiem. Uzņēmums turpina aktīvi investēt «zaļā biznesa» konceptā, pārejot uz atjaunojamiem enerģijas avotiem, kā arī atbalstot globālo ekonomikas dekarbonizācijas plāna īstenošanu.

DEAC ir viens no lielākajiem neatkarīgajiem datu centru operatoriem Ziemeļeiropā, kas pieder Šveices investīciju infrastruktūras fondam, ko pārvalda Quaero Capital. DEAC darbojas Centrālās un Austrumeiropas lielākajās pilsētās, un apkalpo tūkstošiem klientu vairāk nekā 40 valstīs, piedāvājot inovatīvus IT pakalpojumus un pielietojot individuālas biznesa pieejas un augstākās klases tehnoloģijas. Klientu vidū ir tādi lieli uzņēmumi kā Rietumu Banka, Elko Group, inbox.lv, DEPO DIY, E-Klase, Linstow, Energolukss un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DEAC un DLC investēs 30 miljonu eiro datu centru un tīklu attīstībā Baltijā

Db.lv, 24.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"SEB banka" piešķīrusi 30 miljonu eiro aizdevumu Latvijas uzņēmumam SIA "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" (DEAC) un Lietuvas uzņēmumam "Duomenų logistikos centras" (DLC) jaunu datu centru būvniecībai un optisko šķiedru tīkla attīstībai, informē uzņēmumu pārstāvji.

Aizdevums izsniegts uz 10 gadiem.

DEAC un DLC uzņēmumu vadītājs Andris Gailītis norāda, ka aizdevums galvenokārt tiks izmantots trešā DEAC datu centra celtniecībai Rīgā, taču līdzekļi tiks ieguldīti arī optisko šķiedru tīklu un DLC datu centru paplašināšanā Viļņā.

Plānots, ka jaunais datu centrs darbosies izmantojot elektrību tikai no atjaunojamiem resursiem, savukārt rezerves elektroenerģijas ģeneratoru darbībai tiks izmantota "Neste MY" dīzeļdegviela, kas sastāv no ūdeņraža apstrādātas augu eļļas un tiek ražota no atjaunojamām izejvielām.

Abi uzņēmumi ir piegādātāju neitrāli datu centru operatori, kas nodrošina mākoņdatošanas un IT infrastruktūras risinājumus un ir daļa no "Quaero European Infrastructure Fund II" piederošā uzņēmuma "Baltic Rezo", kas investē infrastruktūras projektos visā Eiropā un kuru pārvalda aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums "Quaero Capital".

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Datu centrus nedrīkst apturēt pat dabas stihijas

Andris Gailītis, DEAC valdes priekšsēdētājs, 17.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7. augusta vētra lieku reizi atgādināja, cik postoši spēj būt dabas spēki pat tādās šķietami mierīgās teritorijās kā Latvija, kur iznīcinošu zemestrīču, zemes nogruvumu vai plūdu draudu tikpat kā nav.

Paralēli izdemolētām ēkām, sadauzītām automašīnām, izgāztiem kokiem un līdz zemei nolīdzinātiem sējumiem, īsā laika sprīdī bez elektrības palika 40 tūkstoši mājsaimniecību. Katastrofāli postījumi, lai gan vētras epicentrs skāra galvenokārt ciematus un nelielas pilsētas. Negribas pat iedomāties, kas notiktu, ja viss stihijas spēks gāztos pār galvaspilsētu Rīgu.

Lielu kataklizmu gadījumos uzmanības centrā pamatoti nonāk cilvēku dzīvība un veselība, pēc tam pajumte un pārtika. 21. gadsimtā īpaši sargājamo lietu kompleksam pievienojušies arī digitālie īpašumi. Runa nav tikai par internetbankām un tiešsaistes servisiem, kuru darbība var tikt apdraudēta. Teju ikvienam no mums kādā mākoņpakalpojumā glabājas fotogrāfijas, dažādu dokumentu kopijas, milzīgi blāķi ar gadu gaitā uzkrātajām sarakstēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais IT uzņēmums SIA “Zabbix” atver savu ceturto ārvalstu biroju, šoreiz Meksikā. Pēc divarpus gadu darbības Latīņamerikas tirgū, uzņēmums jaunas izaugsmes iespējas saskata tieši Meksikas tirgū.

SIA “Zabbix” izstrādā atvērtā pirmkoda programmatūru, kas ir paredzēta IT infrastruktūras resursu veiktspējas un pieejamības uzraudzībai un izsekošanai. Programmatūru Zabbix plaši pielieto visā pasaulē un Latvijā dažādās nozarēs – finanšu, mazumtirdzniecības, izglītības, valsts un pašvaldību, kā arī organizāciju IT infrastruktūras monitorēšanai.

Uzņēmumam jau ir filiāles Japānā (kopš 2012.gada), ASV (2016) un Brazīlijā (2020), kas veiksmīgi darbojas vairāku gadu garumā, sniedzot pakalpojumus vietējiem klientiem. Meksika ir Zabbix otrs lielākais tirgus pēc klientu un partneru skaita Latīņamerikā, kā arī pēc Zabbix lietotāju komūnas aktivitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #14

DB, 04.04.2023

Dalies ar šo rakstu

Augstās enerģijas cenas apgrūtina Latvijas ražotāju konkurētspēju ārzemju tirgos, tāpēc valstij būtu jādomā, kā atbalstīt vietējos uzņēmējus.

Tā intervijā Dienas Biznesam saka AS Valmieras Stikla Šķiedra (VSŠ) valdes priekšsēdētājs Stefans Jugels.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 4.aprīļa numurā lasi:

Statistika

Pārtikas cenas sāk svārstīties

Tēma

Privāto augstskolu absolventu sasniegumi

Enerģētika

Baltijas enerģētikas milžiem miljardu vērti plāni Latvijā

Būvniecība

Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi

Grāmatvedība

Digitalizācija pārņem finanšu pārvaldību

Investors

Bija īsts marta trakums

Pasaules ekonomika

Vai zviedri atcerēsies nabadzību?

Komentāri

Pievienot komentāru