Jaunākais izdevums

Pašreiz Latvijā SIA "Cemety" strādā ar aptuveni 50 pašvaldībām un ir digitalizējis 330 kapsētas.

"Ceram, ka piecu līdz desmit gadu laikā visas Latvijas kapsētas tiks digitalizētas," saka Miks Blate, SIA "Cemety" vadītājs. Pagaidām no visām pašvaldību kapsētām uzņēmums ir digitalizējis aptuveni 20%, bet no visām Latvijas kapsētām – 11 līdz 12%. Kopumā digitalizēta informācija par vairāk nekā 900 tūkstošiem apbedītajiem.

"Grūtākais bija pārliecināt pašvaldības, ka šis pakalpojums ir nepieciešams. Daudzas pašvaldības bieži vien īsti nesaprot un negrib runāt par to, kāda jēga ir digitalizēt kapsētas. Tagad jau ir vieglāk, jo pilnīgi visas pašvaldības, ar kurām sākām sadarbību, šo sadarbību turpina un nav pārtraukušas. Kad kapsētas digitalizētas un pašvaldība redz, kā tas palīdz ikdienas darbā, jau ir vienkāršāk. Parasti pašvaldība uztaisa vienu kapsētu un saprot, ka tas tiešām ir forši, uzskaite ir vieglāka, iedzīvotājiem dati pieejami, un pēc tam digitalizē nākamās," saka M. Blate.

Viņš norāda, ka viens no lielākajiem sistēmas plusiem ir tas, ka dati tiek publicēti iedzīvotājiem un viņi var iesūtīt papildu informāciju, korekcijas un papildinājumus. Tādā veidā tiek nodrošināts, ka saistībā ar to, ka kapa vietas nekopj, pieminekļi sabrūk un informācija pazūd, informācija par apbedītajiem kļūst nevis mazāk, jo bet gan vairāk.

Uzņēmums lepojas ar to, ka viss ir finansēts no saviem līdzekļiem. "Izveidojot pirmo biznesa plānu, bija skaidrs, ka četrus piecus gadus mēs strādāsim ar zaudējumiem, bet no tā nenobijāmies. Tagad esam tādā līmenī, ka strādājam ar peļņu, bet to neizņemam dividendēs, bet gan investējam tālākā attīstībā: uzlabojot sistēmu, papildinot un investējot ārzemju tirgu iekarošanā," norāda M. Blate.

Vaicāts, kā radās ideja par šādu projektu, M. Blate stāsta, ka idejas autors ir kungs gados, kam mantojumā bija atstāta apbedījuma vieta. Viņš pavadīja divas stundas no savas dzīves, sēžot un skatoties, kā kundze šķirta grāmatu un meklē informāciju par konkrēto vietu. Viņš satika M. Blati un teica, ka nav normāli, ka mūsdienās jātērē tik daudz laika, lai nokārtotu lietas kapsētā. Viņam bija skaidrs, ka to varētu darīt elektroniski.

"Es pusgadu domāju par šo ideju, jo sistēmas izstrāde ir diezgan lielas izmaksas un neviena pašvaldība neparakstīsies uz tādām. Izdomāju, ka varētu uztaisīt sistēmu un iznomāt to pašvaldībām par salīdzinoši nelielu maksu. Aprunājos ar kādām trim pašvaldībām, kurās man teica: ja būs tāda sistēma, kā stāsti, un par tādu cenu, mēs to izmantosim. Tad nu ķērāmies klāt – 2012. gada beigās izveidojām uzņēmumu un 2013. gada vasarā bija gatava pirmā sistēmas versija, noslēdzām līgumus un sākām strādāt," atminas M. Blate.

Paralēli uzņēmums attīsta arī citas idejas, piemēram, kolumbāriju izbūvi kapsētās. M. Blate teic, ka ir senas kapsētas, kur apbedījumi nav atļauti. Ja tur uzbūvē kolumbāriju, tad atkal sākas apbedījumi un "kapsēta atdzīvojas" un netiek aizmirsta. "Ja viss labi ies, tad šogad uzbūvēsim pirmos kolumbārijus," viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapsētu informācijas digitalizācijas un pārvaldības sistēmā "cemety.lv" līdz šim digitalizētas vairāk nekā 400 gan pašvaldībām, gan baznīcām piederošas kapsētas visā Latvijā, digitāli apkopojot informāciju par vairāk nekā miljons apbedītajām personām.

Šobrīd notiek darbs pie vēl vairāk nekā 40 Latvijas kapsētu digitalizācijas. Jau vairākus gadus "Cemety.lv" darbojas Lietuvā, kā arī uzsākta darbība Anglijā, Somijā, Francijā un Itālijā.

"Cemety.lv" jebkurš interesents var virtuāli izstaigāt jau digitalizētās Latvijas kapsētas, kā arī atrast informāciju par kapsētā plānotajiem publiskajiem pasākumiem, piemēram, kapusvētkiem. Digitalizētajās kapsētās vietnē redzama kapsētas karte, apbedījumu plāns, kā arī apskatāma konkrētu kapavietu fotofiksācija. Tāpat vietne ir palīgs visiem tiem, kuri vēlas atrast savu radinieku un draugu atdusas vietas, bet dažādu iemeslu dēļ nezina, kur tās atrodas. Ievadot mirušās personas vārdu, sistēmā iespējams atrast ne tikai kapsētu, kurā konkrēts cilvēks apbedīts, bet arī kartē redzēt kapavietas atrašanās vietu konkrētajā kapsētā. "Cemety.lv" atrodamā informācija kļuvusi par noderīgu instrumentu arī ciltskoku veidotājiem – tiem, kas apzina un pēta dzimtas vēsturi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas I Meža kapos iecerēts izveidot jaunu kolumbāriju, lai samazinātu nepieciešamību iekārtot jaunas vai paplašināt esošās kapsētas galvaspilsētā, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien nolēma piešķirt 36 300 eiro Mājokļu un vides departamentam jauna kolumbārija projekta izstrādei.

Iecere paredz I Meža kapu 10.sektorā izveidot kolumbāriju ar ne mazāk kā 500 nišām apbedījuma urnu novietošanai, kas ietver mūsdienu kvalitātes prasībām atbilstošus risinājumus apstādījumu, labiekārtojuma un infrastruktūras izbūvei.

Mājokļu un vides departaments jau ir veicis iepirkumu jaunā kolumbārija projektēšanai. Plānots, ka tagad pēc finansējuma piešķiršanas projekts būs jāizstrādā deviņu mēnešu laikā, bet pēc tam varēs izsludināt iepirkumu būvniecībai.

Pilsētas pirmo kolumbāriju, kas atrodas II Meža kapos, izveidoja 2017.gadā. Kolumbāriju veido 11 būvju komplekss dažādos līmeņos, kopā radot vienotu kompozīciju. Kopā būvēs ir 288 nišas, kurā katrā paredzēts ievietot četras urnas. Kolumbārija vidū esošai piecu līmeņu ēkai centrā izveidots stikla piemineklis, kuru rotā koks un lidojoši putni, uzraksts "Kolumbārijs", kā arī teksts latviešu un latīņu valodā - "Viņi vienmēr būs mūsu atmiņās". Pēdējā brīvā vieta šajā kolumbārijā tika nopirkta jau pirms diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patentu valde sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Dizaineru savienību, paziņojusi konkursa "Gada preču zīme 2020" uzvarētājus, informē Patentu valde.

Nominācijā "Gada preču zīme Latvijai" uzvarēja AS "Rīgas piena kombināta" biezpiena sieriņa "Kārums" logotips "vārniņa", bet nominācijā "Gada preču zīme pasaulei" – AS "SAF Tehnika" preču zīme "Aranet".

Konkursa "Gada preču zīme 2020" nominācijā "Gada preču zīme pasaulei" 3.vietu ieguva AS "Air Baltic Corporation" preču zīme "Think green, fly green", savukārt 2.vietu ieguva AS "Rīgas piena kombināts" preču zīme "Pols". Nominācijā "Gada preču zīme Latvijai" 3.vietu ieguva SIA "Smalkais muslis" ar preču zīmi "Smalkais muslis", bet 2.vietu – Baibas Ritovas preču zīme "Fika".

"Pasaule ar katru gadu kļūst arvien piepildītāka ar produktiem un dažādiem pakalpojumiem. Veids, kā sevi izcelt un tapt uzklausītam, ir stāsts, kas ieguļas atmiņā un runā tieši tajā valodā, kura tiek sagaidīta. Preču zīme ir šis stāsts, kas ietērpts vizuālā veidolā un ar savu estētiku un saturu var būt saprotams gan lokāli, gan arī pacelties pāri valodu barjerām un uzrunāt savu īsto auditoriju. Lūkojoties Latvijas un pasaules uzņēmējdarbības jomās mēs nemainīgi atpazīstam kompānijas ar stiprām un ilggadīgām preču zīmēm kā labas kvalitātes un atbilstoša satura nesējus. Preču zīme ir bijis tiešs un netiešs veids, kā nostiprināt savu pozīciju lietotāju pieredzē un ikdienā, tādā veidā pierādot to, ka dizains ir patiesi iedarbīgs rīks izaugsmes sasniegšanai," komentē konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētāja, Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētāja Barbara Freiberga. Viņa arī piebilst, ka žūrijas darbs nebija viegls, bet pie kopsaucēja izdevās nonākt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūrmalas dome no restaurētas ēkas dzen ārā muzeju, kuram pateicoties nams atjaunots

LETA, 27.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas dome no restaurētas ēkas Dubultos, Pils ielā 1, liek izvākties nesen izveidotajam «Zaļās atmodas» muzejam, lai gan ēkas restaurēšanai pašvaldība saņēma valsts budžeta naudu pret solījumu tajā veidot kultūrvides centru, vēstīja raidījums «TV3 Ziņas».

Zaļās atmodas muzeja un vides izglītības centra ēkā patlaban ierīkotas ekspozīcijas, kas atgādina, ka Atmoda sākās vēl pirms Tautas frontes veidošanās - organizējot talkas izdemolētās baznīcās, parkos un kapsētās un sākot runāt par dabas aizsardzību.

Kā norāda muzeja vadītāja, rakstniece Lelde Stumbre, bez pastāvīgās ekspozīcijas telpās notiek izglītojušas stundas skolēniem, darbnīcas, semināri, izstādes. Muzejs durvis vēra tikai pirms nepilna gada, tādēļ šoks esot bijis milzīgs, jūlija beigās saņemot vēstuli no Jūrmalas domes, ar paziņojumu, ka līgums par ēkas apsaimniekošanu nu tiek lauzts. Neizpratni vairojis fakts, ka tieši no Jūrmalas domes savulaik nāca iniciatīva šādu muzeju vecajā ēkā ierīkot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atkritumu apsaimniekošana

Sarunu procedūrā starp trim atkritumu apsaimniekotājiem Rīgas dome «sadalījusi» arī atlikušos 4% Rīgas teritorijas

LETA, 12.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarunu procedūrā starp trim atkritumu apsaimniekotājiem Rīgas dome «sadalījusi» arī atlikušos 4% Rīgas teritorijas, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Sarunu procedūrā pieteikušies bija trīs no līdzšinējiem četriem atkritumu apsaimniekotājiem - SIA «Clean R», «Eco Baltia vide» un «Lautus». Pirmie divi uzņēmumi līdz šim apsaimniekoja jau aptuveni 88% Rīgas teritorijas, savukārt «Lautus» - aptuveni 8%. Tas nozīmē, ka sarunu procedūrā «jāsadala» bija aptuveni 4%, kurus līdz šim apsaimniekoja SIA «Pilsētvides serviss». Pārsvarā «Pilsētvides serviss» apsaimniekojis kapsētas un privātmājas.

Pēc mēra teiktā, 96% iedzīvotāju, kuriem nemainās līdzšinējie atkritumu apsaimniekotāji, nekas nav jādara un jauni līgumi nav jāpārslēdz. Visiem šiem iedzīvotājiem paliek līdzšinējie tarifi un nekādas citas izmaiņas nav gaidāmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Jautājums nav par pareizu komunikāciju, bet par apšaubāmiem lēmumiem

Jānis Goldbergs, 09.02.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzticības kritums valdībai, nākotnes cerību līmeņa samazinājums, gatavība agresijai, lai kaut ko mainītu, – tie ir 2020. gada rādītāji, ko pēdējā laikā pētījis Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs (SKDS), un, lai arī tie ir labāki nekā iepriekšējā krīzē, tie ir sliktāki nekā 2019. gadā, kas savukārt bija sliktāks nekā gads iepriekš.

Skaidrot pēdējo mēnešu pētījumu rezultātus un izdarīt secinājumus Dienas Bizness aicināja SKDS direktoru Arni Kaktiņu.

Fragments no intervijas

Starptautiskā pētījumu kompānija Edelman Trust Barometer secina, ka pandēmija izgaismojusi vēl vienu krīzi. Pasaules sabiedrības ticība valdību līderiem sarukusi līdz 41%, žurnālistiem – līdz 45% un biznesa līderiem – līdz 48%. Vēl aizvien ir augsta uzticība zinātniekiem. Arī SKDS Latvijas Barometra par valdības darbību vērtējuma rādītājs krītas. Jūsu aptaujās tikai 19% sabiedrības uzskata, ka vara respektē viņu viedokli. Cik kritiski jāvērtē šis skaitlis, ja starptautiski pat 41% tiek vērtēts kā zems rādītājs?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas-Iecavas ceļa malā Jelgavas novada Salgales pagastā plānots būvēt krematoriju, informēja novada pašvaldībā.

Līdz 21.decembrim būvniecības iecerei izsludināta sabiedriskā apspriešana. Būvniecības iecere paredz īstenot SIA "Silabites" pasūtījumu, kulta ēku ceļot 4,3 hektāru zemes vienībā Salgalē, valsts autoceļa Jelgava-Iecava posma daļā.

Ēkai projektēti divi virszemes stāvi ar kopējo platību 607 kvadrātmetri. Pirmajā stāvā plānotas divas ceremoniju zāles ar atsevišķām ieejām un vējtveriem, savukārt korpusā aiz mazās ceremoniju zāles paredzēta telpa krāsnīm cilvēku kremēšanai.

Vidējā korpusā plānotas biroja telpas, gaitenis, atpūtas telpa, labierīcības, tehniskās telpas, kā arī telpa aizgājēja sagatavošanai kremācijai. Lielajai ceremoniju zālei otrajā stāvā tiks veidota muzikantiem piemērota telpa.

Komentāri

Pievienot komentāru