Jaunākais izdevums

Nelikumīgo preču tranzīts ir organizētās noziedzības veids, kas īpaši raksturīgs Baltijas valstīm kā vienam no pieciem noziedzības aktivitāšu mezgliem Eiropā, norādīts Eiropas policijas aģentūras (Eiropols) veiktajā organizētās noziedzības draudu novērtējumā.

Ziemeļaustrumu noziedzīgo aktivitāšu mezglā, kuru veido Igaunija, Latvija, Lietuva un Krievijas Kaļiņingradas apgabals, lielākais fokuss ir uz nelikumīgo preču tranzītu no un uz bijušās Padomju Savienības valstīm, kā arī tā ir vardarbīgu noziegumu grupējumu bāze ar starptautisku ietekmi, secināts Eiropolā. Novērtējumā ziemeļaustrumu mezgls vairākkārt dēvēts par Lietuvas organizēto grupu, kurai piemīt strauja izplatīšanās pa visu Eiropu.

Šajā mezglā noziedznieki ir aktīvi kokaīna tirdzniecībā, lai gan vietējais pieprasījums nav būtisks, un reģions kalpo kā tranzīta punkts piegādei uz Krieviju. Lietuvas grupa iesaistīta narkotiku plūsmā no Latīņamerikas caur Rietumāfriku un Eiropas dienvidu un ziemeļu noziedzīgajiem centriem, secināts noziedzības draudu novērtējumā.

Eiropols prognozē, ka kokaīna pieejamība Baltijas valstīs nākotnē var novest pie tā cenu samazinājuma un patēriņa pieauguma. "Lietuvas grupa spēlē nozīmīgu lomu sintētisko narkotiku tirdzniecībā uz Krieviju, Skandināviju un Baltijas valstīm. Tā ir nostiprinājusi savas pozīcijas ziemeļaustrumu grupā un ziemeļu valstīs amfetamīna, metamfetamīna un ekstazī veida narkotisko vielu pārdošanā," teikts Eiropas policijas aģentūras publiski pieejamā informācijā.

Tāpat arī cigarešu kontrabandas tranzītā ziemeļaustrumu mezglam ir liela nozīme. Cigaretes no Krievijas caur Baltijas valstīm tiek pārvadātas uz Vācijas, Lielbritānijas un ziemeļu valstu tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO: organizētās noziedzības apgrozījums ir līdzvērtīgs 1,5% pasaules IKP

Jānis Rancāns, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārrobežu organizētās noziedzības apgrozījums sasniedz 870 miljardus ASV dolāru gadā, kas ir līdzvērtīgi 1,5% pasaules kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP), aprēķinājusi ANO narkotiku un noziedzības pārvalde (UNDOC), vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Minētā summa ir vairāk nekā sešas reizes lielāka, nekā, piemēram, tiek atvēlēts jaunattīstības valstīm. Visienesīgākā organizētās noziedzības nodarbe ir narkotiku kontrabanda, kas, saskaņā ar ANO aprēķiniem ienes 320 miljardus ASV dolāru, kā arī preču viltošana (250 miljardi ASV dolāru).

ANO aprēķinājusi, ka katru gadu no Dienvidamerikas uz Ziemeļameriku kontrabandas ceļā tiek ievests ap 300 tonnām kokaīna, bet uz Eiropu – 200 tonnas. Savukārt no Afganistānas Eiropa tiek ievestas140 tonnas heroīna. Tāpat ik gadu Eiropā tiek ievesti divi miljardi viltotu preču no Āzijas.

Aptuveni divas trešdaļas organizētās noziedzības iegūtās naudas pēc tam tiek «atmazgātas» ar finanšu sistēmas palīdzību, bet tikai vienu procentu izdodas konfiscēt. Tāpat milzīgā organizētās noziedzības ietekme ir pietiekoša arī, lai destabilizētu situāciju atsevišķos pasaules reģionos un valstīs, norāda UNDOC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Eiropols: Jaunais globālais uzbrukums ir «izsmalcinātāks» nekā iepriekšējais

LETA--AFP, 29.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais globālais kiberuzbrukums ir līdzīgs tam, kas tika piedzīvots maija vidū, taču, šķiet, ka šoreiz tas ir «izsmalcinātāks», trešdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) Tiesībsargāšanas iestāžu sadarbības pārvalde (Eiropols).

Eiropols norādījis, ka šoreiz uzbrukumam, kurā izmantots modificēta izspiedējvīrusa Petya versija, pakļautas «svarīgas infrastruktūras un biznesa sistēmas».

«Uzbrukumā inficētas [datorsistēmas] visā pasaulē, un tas vēl nav apturēts,» uzsvēris Eiropols.

Eiropola direktors Robs Vainraits atzina, ka uzbrukumā cietušo skaits pagaidām nav zināts, taču izveidota koordinācijas vienība, kas «aktīvi novēro» vīrusa izplatību.

Atšķirībā no izspiedējvīrusa WannaCry, kas tika izmantots maija kiberuzbrukumā, Petya ne tikai nošifrē inficētā datora dokumentus, bet arī pārraksta galveno ielādes ierakstu (MBR), kas datoru faktiski padara par nelietojamu un liedz lietotājiem atgūt jebkādu informāciju, norādījis Eiropols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir pieņēmis lēmumu, ka no 2022. gada 1. janvāra Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu pārvaldē, Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē, kā arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē dienesta interesēs notiks vadības rotācija.

Ņemot vērā dienesta nepieciešamību nodrošināt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldei, Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei uzlikto stratēģiski svarīgo ikdienas un nākotnes uzdevumu izpildi, kā arī to, ka minēto pārvalžu šī brīža priekšnieki jau ilgstoši pilda dienesta pienākumus savos amatos, Valsts policijas priekšnieks pieņēmis lēmumu dienesta interesēs veikt šo amatpersonu rotāciju.

“Esmu pārliecināts, ka šīs būs labas pārmaiņas. Šīs amatpersonas ir spēcīgi, pārliecināti un profesionāli vadītāji, kuri savos amatos ir atradušies jau ilgstoši, spējuši savas pārvaldes attīstīt un veiksmīgi organizēt to darbu. Viņu līdzšinējo profesionālo sniegumu ir pierādījuši viņu darba rezultāti un attieksme. Novērtējot šo cilvēku pieredzi un spēju palīdzēt Valsts policijai pilnveidoties, ir jāizmanto rotācijas princips, kas tiek pielietots arī starptautiski un ir viens no efektīvākajiem instrumentiem, kā veicināt Valsts policijas attīstību kopumā,” norāda A. Ruks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Saistībā ar JuicyFields krāpšanas shēmu veiktas aizturēšanas sešās valstīs, tai skaitā Latvijā

LETA/AFP, 15.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas valstu policija kopīgā operācijā aizturējusi deviņas personas, kas tiek turētas aizdomās par dalību vērienīgā krāpšanas shēmā, kurā, solot lielu peļņu no medicīnā izmantojamās marihuānas audzēšanas, apkrāpti vairāk nekā 180 000 investoru, piektdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) tiesībaizsardzības aģentūra "Eiropols".

Reidos Eiropā un Dominikānas Republikā ceturtdien piedalījās aptuveni 400 likumsargi. Operācija bija vērsta pret krāpšanas shēmu "JuicyFields".

Policija aizturēja aizdomās turamos Lielbritānijā, Vācijā, Itālijā, Latvijā, Spānijā un Dominikānas Republikā, kur tika aizturēts viens no galvenajiem aizdomās turamajiem.

"Saskaņā ar tiesu aplēsēm kopējie zaudējumi, kas radušies viltus investīciju rezultātā reklamētajā kaņepju audzēšanas pūļa finansējuma platformā, sasniedz 645 miljonus eiro," paziņoja "Eiropols".

"JuicyFields" laikā no 2020. līdz 2022.gadam vilināja klientus ieguldīt tikai 50 eiro, lai iegādātos kaņepju augu tiešsaistē tā dēvētajās "e-audzēšanas iespējās". Tīmekļa vietne apgalvoja, ka savieno investorus ar medicīnisko kaņepju ražotājiem, solot gada peļņu 100% vai vairāk, un sākotnējiem ieguldītājiem tika izmaksāta divkārša ieguldījuma summa, atklāja "Eiropols".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairāk nekā trešdaļa uzņēmumu kļuvuši par ekonomiskās noziedzības upuriem

Žanete Hāka, 31.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

37% uzņēmumu un juridisko personu pasaulē ir kļuvuši par ekonomiskās noziedzības upuriem, liecina PwC jaunākais pētījums par globālo ekonomisko noziedzību.

25% atzīst, ka ir kļuvuši par kibernoziegumu upuriem.

PwC veiktajā pētījumā secināts, ka zādzība joprojām ir visizplatītākais ekonomiskās noziedzības veids, kā norāda 69% aptaujāto. Tai seko publisko iepirkumu krāpniecība – 29%, kukuļošana un korupcija – 27%, kibernoziegumi – 24%, grāmatvedības uzskaites krāpniecība – 22%. Pārējo noziegumu skaitā ir cilvēkresursu krāpniecība, naudas atmazgāšana, intelektuālā īpašuma vai datu zādzība, hipotēku krāpniecība un nodokļu krāpniecība.

Ir grūti noteikt ekonomiskās noziedzības radīto tiešo zaudējumu precīzu apjomu. 20% noziedzības upuru uzskata, ka ekonomiskās noziedzības finansiālā ietekme uz to pārstāvētajām organizācijām pārsniedz 1 miljonu ASV dolāru. 2% upuru, kuri pārstāv 30 organizācijas, katrs uzskata, ka šī ietekme pārsniedz 100 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Eiropas mēroga operācijas laikā Latvijā atrod 13 zagtas luksus klases automašīnas

LETA, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropola organizētās operācijas Arhimēds (Archimedes) laikā Latvijas likumsargi atraduši 13 zagtas luksus klases automašīnas, otrdien žurnālistus informēja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

11 no zagtajām automašīnām atrastas Daugavpilī dzelzceļa vagonos. Policija uzskata, ka šos spēkratus bija plānots vest uz Tadžikistānu.

Lielākā daļa spēkratu bija nozagti Eiropā - Polijā, Vācijā, Zviedrijā. Starp nozagtajām automašīnām bija Land Rover, BMW X6, Lexus, Audi A7 un Mercedes Benz marku spēkrati. Tikai pāris no 13 konstatētajiem spēkratiem garnadži bija nozaguši Latvijā.

Saistībā ar Daugavpilī atrastajām zagtajām automašīnām ir aizturēta viena persona. Grišins piekrita, ka cilvēki, kuri tiešā veidā nozaga automašīnas, no transportēšanas shēmas ir diezgan patālu, līdz ar to šos noziedzniekus būs grūti konstatēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izņem aptuveni 300 tūkstošus viltotu medikamentu

Jānis Rancāns, 19.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Operācijā Spānijā un Lielbritānijā Eiropols aizturējis sešas personas, kas tiek turētas par viltotu medikamentu ievešanu un realizāciju Eiropā, kā arī izņēmis aptuveni 300 tūkstošus medikamentu.

Sadarbībā ar Spānijas policiju (Guardia Civil) Mursijas pilsētā arestēti četri cilvēki, savukārt Lielbritānijā – divi. Eiropols norāda, ka starptautiskā operācija plānota vairākus mēnēšus.

Kriminālā grupējuma pārstāvji Eiropā importējuši viltotus medikamentus no Āzijas – galvenokārt Ķīnas un Singapūras. Medikamenti tikuši izplatīti izmantojot interneta starpniecību visā Eiropā. Grupējums tirgojie ar viltotiem pazīstamu zīmolu, kā arī ar patentbrīviem medikamentiem.

Eiropols norāda, ka nelicencēti un nepārbaudīti medikamenti, kuru sastāvā var būt arī kaitīgi piejaukumi, apdraud lietotāju veselību un pat dzīvību. Bieži viltotajos medikamentos nav arī aktīvo sastāvdaļu, kā arī tie tiek pagatavoti izmantojot neefektīvas vai bīstamas sastāvdaļas, kas var izraisīt aknu bojājumus un neatgriezeniskas veselības problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eiropola operācijā 23 ES valstīs konfiscē lielu apjomu nelegālas degvielas un aiztur 25 cilvēkus

LETA/BNS, 21.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopīgā tiesībsargājošo iestāžu operācijā pret krāpniecību degvielas tirgū 23 Eiropas Savienības (ES) valstīs, tai skaitā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, konfiscēti 2200 tonnu nelegālas degvielas un aizturētas 25 personas, piektdien paziņojis ES policijas aģentūras - Eiropola - preses dienests.

Operācijas gaitā konfiscēti arī 400 tonnu citu krāpšanas procesā izmantoto vielu. Papildus veiktā finanšu izmeklēšana ļāvusi konfiscēt arī 109 transportlīdzekļus, 19 nekustamā īpašuma objektus un naudu vairāk nekā trīs miljonu eiro vērtībā. Kriminālprocesi un nodokļu auditi sākti gandrīz visās valstīs, kas piedalījās operācijā, norādījis Eiropols.

Lai nemaksātu akcīzes nodokli, noziedznieki piejaukuši degvielai piemaisījumus, mainot tās īpašības, un pārdevuši iegūto produktu melnajā tirgū par daudz zemāku cenu, tādējādi gūstot milzīgu peļņu, secinājuši izmeklētāji.

Kā uzsver Eiropols, šāda degviela var bojāt automašīnu dzinējus un apdraud patērētāju veselību un drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Likvidēta starptautiska kibernoziedznieku banda

LETA, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc plašas policijas operācijas likvidēta starptautiska kibernoziedznieku banda, kas aktīvi darbojusies Itālijā, Spānijā, Polijā, Lielbritānijā, Beļģijā un Gruzijā, trešdien paziņojis Eiropols.

Policija veikusi reidus 58 īpašumos un arestējusi 49 cilvēkus.

Lielākā daļa aizdomās turamo ir no Nigērijas, Kamerūnas un Spānijas.

Saskaņā ar Eiropola sniegto informāciju grupējums uzlauzis vidēju un lielu Eiropas uzņēmumu datorus un fiksējis visu komunikāciju, kas saistīta ar maksājumu pieprasījumiem.

Pēc tam grupējums informējis uzņēmumu klientus, lai pārskaita naudu uz kontiem, kurus patiesībā kontrolē grupējums. Nauda no šiem kontiem nekavējoties izņemta un pārskaitīta ārpus Eiropas Savienības (ES) caur izsmalcinātu naudas atmazgāšanas pārskaitījumu tīklu, atklāja Eiropols.

Eiropols paziņoja, ka paralēlā izmeklēšanā atklājusies starptautiska krāpšana sešu miljonu eiro apmērā, kas pastrādāta īsā laika posmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Izstrādās priekšlikumus transporta mezglu uzlabošanai ar Zviedriju, Somiju, Igauniju

Lelde Petrāne, 30.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas plānošanas reģions izstrādās priekšlikumus pārvadājumu laika saīsināšanai ar citiem starptautiskiem transporta mezgliem Zviedrijā, Somijā un Igaunijā.

Rīgas plānošanas reģions uzsācis dalību starptautiskā projektā «Baltijas transporta loks» (Baltic Loop) ar mērķi samazināt laiku ceļošanai un pārvadājumiem starp Rīgu un citiem nozīmīgiem starptautiskiem transporta mezgliem Zviedrijā, Somijā, Igaunijā un Krievijā (Sanktpēterburga).

Projektā Rīgas plānošanas reģiona loma būs saistīta ar starptautisko transporta mezglu sasniedzamības uzlabošanu, sakārtojot transporta sistēmu un mazinot sastrēgumvietas starptautiskajā mērogā. Ceļošanas un kravu pārvadājumu laika samazināšana vienlaikus ļaus sekmēt vides mērķu sasniegšanu – ļaus samazināt CO2 emisijas trīs Centrālbaltijas reģiona koridoros, tos padarot pievilcīgus jaunu uzņēmumu piesaistei un inovāciju attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Simtiem uzņēmumu Somijā kontrolē organizētās noziedzības grupas

Gunta Kursiša, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdināšanas un būvniecības uzņēmumus Somijā bieži vien kontrolē kriminālas organizācijas, atsaucoties uz Nacionālā izmeklēšanas biroja apgalvojumu, vēsta laikraksts Helsinki Sanomat.

Somijas Nacionālās izmeklēšanas birojs tur aizdomās simtiem uzņēmumu, ko kontrolē organizētās noziedzības grupas. «Kompānijas ļauj tajās notikt nelegālām aktivitātēm un «dod patvērumu» noziedzīgiem grupējumiem,» pavēstījis Nacionālās izmeklēšanas biroja galvenais inspektors Arto Tuomela.

Ar noziedzīgo pasauli saistīti cilvēki ir iefiltrējušies daudzos būvniecības uzņēmumos, restorānos, apsardzes firmās un parādu piedziņas kompānijās, novērojusi Somijas policija.

Vairāk nekā trešdaļa (34%) neatrisināto organizēto noziegumu tiek klasificēti kā ekonomiskie noziegumi. Organizētās noziedzības grupas Somijā pārsvarā iesaistītas narkotiku un ekonomisko noziegumu veikšanā. Tiek izdarīti tādi noziegumi kā zādzības, uzbrukumi, šantāža un dažkārt arī fiziska vardarbība, norādījis A. Tuomela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Veidos miljoniem eiro vērtu sistēmu, kurā tiesībsargājošās iestādes apmainīsies ar operatīvo informāciju

LETA, 10.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālizlūkošanas attīstībai līdz 2022.gadam Latvijā plānots izveidot miljoniem eiro vērtu informācijas sistēmu, kurā tiesībsargājošās iestādes apmainītos ar operatīva rakstura informāciju.Par šo projektu šodien diskutēja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Pēc komisijas sēdes Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes priekšniece Jolanta Ļuta žurnālistiem skaidroja, ka kriminālizlūkošanā atslēgas vārds ir informācija, tāpēc ir svarīgi tiesībsargājošām iestādēm izveidot kopīgu informācijas platformu, kurā iestādes varēs apmainīties ar informāciju un to analizēt.Kriminālizlūkošanas atbalsta informācijas sistēmas izveidei šobrīd ir iedalīti aptuveni 5,7 miljoni eiro, taču sākotnējie aprēķini liecina, ka sistēmas kvalitatīvai izveidei izmaksas ir lielākas - 12 miljoni eiro.

Tomēr arī pie esošā finansējuma plānots sākt veidot jauno sistēmu.Attiecībā par pārējo finansējumu tiekot gatavots ziņojums valdībai. Ja izdosies pārskatīt praksi par informācijas klasifikāciju, tad varētu izdoties samazināt projekta izmaksas, norādīja Ļuta.Informācijas sistēmas darbību regulēs speciāli Ministru kabineta noteikumi, kuros būs noteikti parametri kāda veida informācija ir jāievada sistēmā. Tāpat tiekot plānoti pasākumi, lai īstenotu drošu informācijas apriti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija pārņem prezidentūru Baltijas jūras valstu padomes Speciālajā grupā organizētās noziedzības apkarošanai

Žanete Hāka, 02.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra Latvija pārņem prezidentūru Baltijas jūras valstu padomes Speciālajā grupā organizētās noziedzības apkarošanai. Iekšlietu ministrijai ir vadošā loma Latvijas prezidentūras norises pārraudzībā, bet prezidentūras sekretariāta darbību nodrošinās Valsts policija, informē Iekšlietu ministrija.

Drošs reģions ir viena no Baltijas jūras valstu padomes noteiktajām ilgtermiņa prioritātēm. Atbalstu prioritātes īstenošanā sniedz vairāki ar Baltijas jūras valstu padomi saistīti sadarbības tīkli un struktūras, kuru ietvaros pārrobežu noziedzības apkarošanā sadarbojas arī tiesību aizsardzības iestādes. Viena no šādām iniciatīvām ir Baltijas jūras valstu padomes Speciālā grupa organizētās noziedzības apkarošanai (BSTF). BSTF dalībvalstis ir Dānija, Igaunija, Islande, Krievijas Federācija, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Somija, Vācija un Zviedrija.

BSTF stratēģiskā līmeņa lēmumus pieņem 11 dalībvalstu valdību vadītāju personiskie pārstāvji, savukārt to izpildi operatīvā līmenī nodrošina Operatīvās plānošanas un koordinācijas sanāksmju formāts, kurā piedalās policijas, muitas, robežsardzes, valstu iekšlietu ministriju un tieslietu ministriju augsta līmeņa pārstāvji, kā arī pastāvīgie novērotāji – Eiropas Komisijas, Interpol, Europol, Eurojust, Frontex pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vjetnamiešu un lietuviešu bandas pēdējā laikā ir ļoti aktīvas, veicot ar narkotikām un īpašumiem saistītus noziegumus Īrijā, atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) policijas atskaiti, vēsta laikraksts Irish Examiner.

Tiek norādīts, ka Īrija ir gan galamērķis, gan tranzīta punkts pieaugošajā cigarešu kontrabadā. Grupējumos, kas ir saistīti ar nelegālo imigrāciju un cilvēku tirdzniecību, Eiropā visvairāk ir iesaistīti rumāņi un nigērieši, vēstīts 2011. gada ES Organizētās noziedzības draudu novērtējumā.

Eiropola novērtējumā izteikts brīdinājums par pieaugošo noziegumu skaitu, kas skar cilvēku tirdzniecību, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu izkrāpšanu – šāda veida noziegumi Eiropā pieaug.

Sociālo pabalstu krāpšana Īrijai gadā izmaksā aptuveni 300 miljonus eiro.

«Vjetnamiešu grupējumi nodarbojas ar plaša mēroga kaņepju audzēšanu mājas apstākļos. Šis noziegums kļūst arvien izplatītāks Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Čehijā, Slovākijā un Polijā,» norāda ES policija. Kopš jūlija ir atklātas aptuveni 60 kaņepju audzētavas, kas saražotu narkotiskās vielas aptuveni sešu miljonu eiro vērtībā, pārdodot tās «uz ielas». Vjetnamiešu grupējumi narkotiku noziedzībā variē, sākot no kaņepēm, beidzot ar heroīnu, norāda Eiropols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki aizdomās par cilvēku tirdzniecību, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un vieglu miesas bojājumu nodarīšanu pagājušajā nedēļā aizturēja organizētu grupu.

Tās dalībnieki konditorejas uzņēmumā ekspluatējuši viesstrādniekus no ārvalstīm, izmantojot personu bezpalīdzības stāvokli, nostādot viņus materiālajā atkarībā, izsakot draudus un pat izrēķinoties fiziski.

Aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājs, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts policija bija saņēmusi informāciju no kādas ārvalsts vēstniecības par to, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu. Reaģējot uz saņemto informāciju, šā gada aprīlī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 daļas trešās daļas (par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa), pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa) un pēc Krimināllikuma 130. panta otrās daļas (par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Lietā par 50 miljonu eiro atmazgāšanu aizturētas četras personas

LETA, 29.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 50 miljonu eiro apmērā, kura dēļ vakar notika procesuālās darbības arī likvidējamajā "ABLV Bank", ir aizturētas četras personas.

Prokuratūra iepriekš informēja, ka kriminālprocesā kopumā astoņām personām ir piemērots statuss - persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību. Taču prokuratūrā neatklāja, vai šīm personām ir arī aizturētā statuss vai personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss. Visas šīs personas atrodas Latvijā, apstiprināja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Majevska arī atzīmēja, ka prokuratūrā patlaban notiek darbs ar materiāliem, kas izņemti kratīšanās. Majevska uzsvēra, ka izņemts ir milzīgs apjoms materiālu.

Sākotnēji prokuratūra paziņojumā presei rakstīja, ka lietā otrdien veiktas vismaz 20 kratīšanas Latvijā un arī ārvalstīs sadarbībā ar citu valstu tiesībsargājošām iestādēm. Majevska vēlāk precizēja, ka izmeklēšanas darbības ārvalstīs patlaban veiktas vienā valstī - Baltkrievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Europol: futbola spēļu rezultātus Eiropā noteikusi organizētā noziedzība

Jānis Rancāns, 05.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizētā noziedzība Eiropā ietekmējusi vismaz 380 futbola spēļu iznākumus, un spējusi nopelnījusi uz tā rēķina aptuveni astoņus miljonus eiro, atklājusi Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūra Europol.

Sadarbībā ar organizēto noziedzību, kā arī iepriekš zināmu spēļu iznākumu organizēšanā, vainojami varētu būt aptuveni 425 futbola spēlētāju un nozares pārstāvju no 15 valstīm. Lai panāktu labvēlīgus spēļu iznākumus, kukuļos izmaksāti aptuveni divi miljoni eiro. Europol norāda, ka atklājis apjomīgu e-pastu saraksti starp futbola nozares pārstāvjiem un ar Āziju saistītu organizētās noziedzības grupējumu. Saistībā ar futbola spēļu rezultātu iepriekšnoteikšanu uzsāktas vairākas izmeklēšanas, bet Vācijā apcietināti 14 cilvēki.

Rezultāti iepriekš tikuši noteikti futbola spēlēm starp 2008. un 2011. gadu, tostarp Eiropas Čempionāta un Pasaules Čempionāta kvalifikācijas spēlēs, UEFA Čempionu līgas spēlēs, kā arī vairākām spēlēm Eiropas valstu līgās. Papildus 380 futbola spēlēm Eiropas Savienībā, Europol aizdomīgas likušās arī vēl vismaz 300 spēles Āfrikā, Āzijā, Dienvidamerikā un Centrālamerikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ierašanās Eiropā pazuduši vairāk nekā 10 000 imigrantu bērnu, svētdien paziņojis Eiropols, norādot, ka daudzi, iespējams, pārdoti seksa verdzībā.

Eiropola preses dienests ziņu aģentūrai AFP apstiprināja britu laikraksta The Observer ziņoto, ka pazuduši vairāk nekā 10 000 bērnu, kuri ieradušies Eiropā vieni bez pieaugušo pavadības.

Viņi pēc ierašanās reģistrēti varasiestādēs, bet pēc tam pazuduši.

Laikraksts, atsaucoties uz Eiropola amatpersonu, vēstīja, ka Itālijā vien pazuduši 5000 bērnu.

Amatpersona norādīja, ka, domājams, ne visos gadījumos bērni nonākuši noziedznieku rokās. Tos iespējams pieņēmuši pie sevis attālāki radinieki, bet varasiestādes vienkārši nezina, kur viņi atrodas.

Eiropā pērn ieradās vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu un bēgļu un Eiropols aplēsis, ka aptuveni 27% no viņiem ir bērni, vēstīja The Observer.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts iestādēm, tai skaitā arī drošības iestādēm, nevar būt savu personīgo interešu, tām ir jādarbojas vienotas konstitucionālas sistēmas ietvaros. Bet ir tā sagadījies, ka «iestādes» atrodas Vienotības ietekmē, intervijā uzsver pie frakcijām nepiederošais 12. Saeimas deputāts, Latvijas Universitātes profesors Ringolds Balodis, kurš šopavasar kļuvis par Nacionālās apvienības biedru

Medijos ir nonākušas ziņas par to, ka ekspremjers Indulis Emsis it kā ir brīdinājis deputātu Askoldu Kļaviņu, izsakot versiju, ka pie notikušā vainīgi ir arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, premjers Māris Kučinskis un KNAB vadītājs Jēkabs Straume. Kas notiek?

Notiek sabiedriskā viedokļa ietekmēšana ar apzināti veidotiem skandāliem. Cilvēkiem liek novērsties no būtiskā un pievērsties lietām, kuras beigsies ar čiku. Es esmu tiešām ārkārtīgi izbrīnīts, ka šādu jezgu var sacelt par, manuprāt, ārkārtīgi maznozīmīgām lietām, ja paskatāmies pēc būtības. Ja runājam par informācijas nopludināšanu, virknē gadījumu informācija no drošības iestādēm ir gājusi ārā kā pa «laidara vārtiem». Konkrētajā gadījumā par tiem diviem deputātiem, kas tika aizturēti, – Kaimiņu un Kļaviņu – abos gadījumos es nesaskatu pamatu tik lielai jezgai un rezonansei. Ja deputāts Askods Kļaviņš «muhļījās» ar benzīna atskaites papīriem, vai bija pamats prasīt kratīšanas? Ko tad tajās kratīšanās var atrast – degvielas mucas, vai? Trilleris riktīgais, Kučinskis neko nevienam nav teicis, bet Emsis nodarbojas ar analītiku. Kļaviņš kā Žanna d’Arka uz ešafotu dodas, nenododams analītiķi Emsi. Un kas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā un sešās citās valstīs aizturēti kibernoziedznieku naudas atmazgātāji

LETA--AP, 16.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas un ASV amatpersonas ceturtdien paziņoja, ka vairākās valstīs, tostarp Latvijā, aizturēti 20 cilvēki par līdzdalību starptautiskā tīklā, kas atmazgājis miljoniem eiro, kurus ar ļaunatūru palīdzību nozaguši kibernoziedznieki.

Latvijā aizturēti seši cilvēki.

Portugāles izmeklētāju un ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītā starptautiskā policijas operācija notika Eiropas policijas organizācijas Eiropola pārraudzībā un aptvēra 15 Eiropas valstis.

Eiropols paziņoja, ka operācijā aģenti pārmeklējuši vairāk nekā 40 mājokļus Spānijā, Itālijā, Bulgārijā un Latvijā.

Visvairāk kratīšanu veikts Latvijā, kur aizturēti seši cilvēki. Vēl seši cilvēki aizturēti Lielbritānijā, četri - Spānijā, un pa vienam Portugālē, Polijā, ASV un Austrālijā, pavēstīja Eiropols.

Pensilvānijas štata rietumu apgabala federālā zvērināto tiesa ceturtdien izvirzīja apsūdzības 14 cilvēkiem, no kuriem astoņi ir Latvijas valstspiederīgie - Martins Ignatjevs, Dmitrijs Kuzminovs, Valentīns Sevecs, Dmitrijs Šļapins, Armens Vecels, Tomass Treščinks, Ruslans Šarapovs un Silvestrs Tamenieks, teikts ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā. Pārējie seši apsūdzētie ir pa diviem Gruzijas un Bulgārijas pilsoņiem un pa vienam Rumānijas un Beļģijas pilsonim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūra pagaidām nav lūgusi Saeimas piekrišanu deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas (S) izdošanai kriminālvajāšanai, taču, iespējams, viņa iesaistīta 3,6 miljonu eiro atmazgāšanas krimināllietā, kuru nesen Finanšu policijas pārvalde (FPP) nodeva prokuratūrai.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA apstiprināja, ka prokuratūra lietu, kurā aizdomās tiek turēta deputāte, ir saņēmusi, taču procesa virzītājs pagaidām nav lūdzis parlamentam izdot deputāti apsūdzības uzrādīšanai. Eiduka gan atturējās prognozēt, kad tas varētu notikt.

Iespējams, ka Ločmele-Luņova ir saistīta ar FPP nesen Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīto kriminālprocesu par 22 uzņēmumu organizētā grupā veiktu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas (753 808,11 eiro) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā (3 601 085,01 eiro). Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret 33 personām. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) aģentūrai LETA nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka deputāte būtu iesaistīta tieši šajā lietā, neminot nevienas personas vārdu vai uzņēmuma nosaukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID atklāj vērienīgu miljonu krāpšanas shēmu, kurā iesaistīti 22 uzņēmumi

Dienas Bizness, 16.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par 22 uzņēmumu organizētā grupā veiktu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas (753 808,11 eiro) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā (3 601 085,01 eiro). Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret 33 personām, informē VID.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka organizētās noziedzības grupējums nepilna pusotra gada garumā izvairījās no PVN maksājumu nomaksas, izmantojot nepatiesas informācijas saturošus darījumu apliecinošus dokumentus – radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, kā rezultātā tika iegūtas tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu, nodarot valstij mantiskus zaudējumus lielā apmērā. Lai naudas līdzekļi nonāktu organizētās noziedzības grupas rīcībā, tika izmantotas fiktīvi noslēgtas vienošanās, aizdevumi, mainot finanšu līdzekļu piederību. Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti vairāk nekā 70 gan reāli strādājošu, gan fiktīvu uzņēmumu, tajā skaitā arī Lietuvā, Ķīnā un Singapūrā reģistrēti uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas policija piedalījusies liela starptautiska noziedznieku grupējuma atklāšanā

LETA, 22.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas policija trešdien paziņojusi, ka palīdzējusi atklāt lielu starptautisku bruņotu noziedznieku grupējumu, kas nodarbojies ar ieroču un narkotiku kontrabandu un naudas atmazgāšanu.

Grupējumā bijuši 23 cilvēki.

Noziedznieku bandas atklāšanā piedalījušies arī Polijas, Spānijas, Igaunijas un Lielbritānijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Kā norāda Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūra Eiropols, tā bijusi lielākā šāda veida operācija Eiropā.

«Personas (..) nelikumīgi glabāja šaujamieročus un narkotiskās vielas, organizēja ieroču un narkotiku kontrabandu, kā arī naudas atmazgāšanu,» žurnālistus informējis policijas ģenerālkomisārs Lins Pernavs.

Liela daļa aizturēto, ieskaitot 48 gadus veco grupējuma līderi, kas aizturēts Spānijā, ir Lietuvas pilsoņi.

Izmeklēšanas laikā veiktas 40 kratīšanas un atrasti aptuveni astoņi miljoni eiro skaidrā naudā, dimanti, zelta stieņi, dārglietas un grezni automobiļi, aptuveni četrarpus tonnas tādu narkotiku kā kokaīns vai hašišs, kā arī cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde aizdomās par 10 000 ASV dolāru (4920 latu) izspiešanu aizturējusi vairākas noziedzīgajā vidē zināmas personas, apstiprināja iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V).

Aizturēto vidū ir 1962.gadā dzimušais Ēriks Lovecs, 1947.gadā dzimušais Nikolajs Haritonovs, 1958.gadā gadā dzimušais Vladimirs Vasiļjevs ar iesauku «holodilnik» un 1966.gadā dzimušais Vitālijs Baranovs, un vēl trīs personas.

Pastāv aizdomas arī par narkotiku, proti, heroīna glabāšanu un izplatīšanu.

Tiek vērtēts, ka šis ir pēdējā laika vērienīgākais organizētās noziedzības apkarotāju panākums un sitiens organizētajai noziedzībai Latvijā. Minēto personu aizturēšana ir ilgstošs Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes operatīvās izstrādes rezultāts.

Ministrs pateicas darbiniekiem par profesionālo veikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors, izvērtējot kriminālprocesa materiālus tā dēvētajā Krājbankas krimināllietā, ir pieņēmis lēmumu par divu personu saukšanu pie kriminālatbildības, informē Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Vienai personai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas, 196.panta otrās daļas un 217.panta otrās daļas, bet otrai personai pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas un 20.panta otrās daļas.

Kriminālprocesa lielā apjoma dēļ, kā arī, lai neradītu šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos un sekmētu kriminālprocesa efektīvu norisi, prokurors kriminālprocesu sadalīja un procesu daļā nosūtīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei tālākai izmeklēšanas veikšanai.

Turklāt kriminālprocesa ietvaros bija izdalīts atsevišķā lietvedībā materiāls par noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu. Pagājušā gada 29.oktobrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā tiesas sēdē izskatīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras pieteikumu par AS Latvijas Krājbanka noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu 15 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru