Finanses

First Data biržā vēlas piesaistīt 3,7 miljardus dolāru

Žanete Hāka, 02.10.2015

Jaunākais izdevums

Maksājumu apstrādes kompānija First Data Corp paziņojusi, ka veiks akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), nosakot tādu cenas diapazonu, lai varētu piesaistīt 3,7 miljardus ASV dolāru, raksta The Wall Street Journal.

Tādējādi tas būtu lielākais ASV IPO šajā gadā.

Kompānija uzsvērusi, ka piedāvās 5% no akcijām darbiniekiem un klientiem, kuru lokā ir mazie uzņēmumi, kas izmanto tās iekārtas un tīklu kredītkaršu un debetkaršu apstrādei.

IPO laikā First Data piedāvās 160 miljonus akciju cenu diapazonā starp 18 un 20 dolāriem par akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas maksājumu kompānija Worldline, kas pieder digitālo pakalpojumu grupai Atos, iegādājusies Baltijas valstīs strādājošo maksājumu apstrādes uzņēmumu First Data Baltics, liecina kompānijas paziņojums biržai Euronext.

Worldline parakstījusi 73 miljonu eiro vērtu līgumu ar ASV kompāniju First Data Corporation par tās meitasuzņēmuma Baltijas valstīs iegādi.

Gaidāms, ka darījums tiks pabeigts šā gada trešajā ceturksnī.

Kompānijas paziņojumā biržai norādīts, ka Baltijas valstu tirgus ir strauji augošs un First Data Baltics ir tirgus līderis Latvijas elektronisko maksājumu tirgū, bet Igaunijā ieņem otro vietu.

First Data Baltics apgrozījums pērn bija 23 miljoni eiro, kompānijā strādāja 200 cilvēku un uzņēmums bija finanšu darījumu apstrādes tirgus līderis, apkalpojot lielākās banku grupas Baltijas valstīs, kā arī dažas bankas Ziemeļvalstu reģionā. Kompānija piedāvā arī plašu ārpakalpojumu klāstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

First Data nopelnījis 2,2 miljonus eiro

Žanete Hāka, 18.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā First Data Latvia palielināja savu neto apgrozījumu līdz 12,183 miljoniem eiro, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums 2014. gadu noslēdza ar peļņu, kas mērojama ar 2,215 miljoniem eiro pēc nodokļu nomaksas. First Data Latvia 2014. gadā nodokļos nomaksāja 2,184 miljonus eiro.

SIA First Data Latvia pamatdarbības veids ir maksājumu karšu darījumu apstrāde un to papildinošās darbības - karšu personalizācija un to pieņemšanas tīkla attīstība un uzturēšana.

First Data Latvia vadība norāda, ka 2014. gada darbību raksturo maksājumu karšu darījumu apstrādes nepārtrauktība, ko sekmēja ievērojami ieguldījumi sistēmas uzlabošanā un tās stabilas un nepārtrauktas darbības nodrošināšana, karšu izdošanas pakalpojumu sniegšana klientiem Skandināvijā un ilgtermiņa līgumu atjaunošana ar sadarbības partneriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas maksājumu kompānija Worldline, kas pieder digitālo pakalpojumu grupai Atos, pabeigusi Baltijas valstīs strādājošā maksājumu apstrādes uzņēmuma First Data Baltics iegādi, liecina Worldline paziņojums.

Worldline jūlijā parakstīja 73 miljonu eiro vērtu līgumu ar ASV kompāniju First Data Corporation par tās meitasuzņēmuma Baltijas valstīs iegādi.

First Data Baltics apgrozījums pērn bija 23 miljoni eiro, kompānijā strādāja 200 cilvēku un uzņēmums ir finanšu darījumu apstrādes tirgus līderis, apkalpojot lielākās banku grupas Baltijas valstīs, kā arī dažas bankas Ziemeļvalstu reģionā. Kompānija piedāvā arī plašu ārpakalpojumu klāstu.

Worldline vadītājs Žils Grapinē iepriekš norādīja, ka First Data Baltics iegāde ir nozīmīgs solis, uzņēmumam īstenojot stratēģiju konsolidēt finanšu darījumu apstrādes pakalpojumus Eiropā.

Darījums ne tikai ļaus uzņēmumam ieiet strauji augošajā Baltijas valstu tirgū un pastiprināt grupas klātbūtni Ziemeļeiropā, bet arī izveidos attiecības ar vairākām prestižām Baltijas un Ziemeļvalstu bankām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai Latvijā beidzot nebūtu laiks ieviest ceļa zīmi "Melnais punkts"?

Daina Kantāne, AVIS pilna servisa līzinga departamenta vadītāja, 06.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir trešā valsts Eiropas Savienībā pēc ceļa satiksmes negadījumos bojā gājušo skaita 2022. gadā1. Ir redzams, ka daļa negadījumu notiek vienās un tajās pašās vietās, ko mēdz saukt par satiksmes “melnajiem punktiem”.

Vairākās Eiropas valstīs tie tiek īpaši atzīmēti ar ceļa zīmēm, lai brīdinātu autobraucējus. Latvijā šādu punktu uzskaite notiek, bet informācija ir speciāli jāmeklē, turklāt ir vairākus gadus veca. Šādas ceļa zīmes ieviešana uz Latvijas ceļiem būtu svarīga gan kā preventīvs instruments satiksmes drošībai, gan īpaši nozīmīga, lai informētu tūristus, kas ar automašīnu dodas apceļot Latviju, kā arī vietējos autobraucējus, kas retāk brauc konkrētus ceļa posmus.

Uzmanīgāki autobraucēji = mazāk negadījumu

Ceļazīme “Melnais punkts” citās pasaules valstīs tiek izmantota, lai norādītu uz bīstamību attiecīgajā ceļa posmā, tādā veidā pievēršot īpašu autovadītāju uzmanību ceļam. Starp valstīm atšķiras veids, kā statistiski tiek noteikts “melnais punkts”, piemēram, tepat Lietuvā šādi apzīmē 500 m garu ceļa posmu, kur pēdējo četru gadu laikā ir notikuši četri vai vairāk satiksmes negadījumi ar cietušajiem vai bojāgājušajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalsti sporta attīstību - nobalso par mums un saņem abonementu BEZMAKSAS!

Balsot var vienreiz dienā līdz 13.11.2017 - 23:59

Īsumā par to, kas tad ir Sportlex?

SPORTLEX - vienotais sporta abonements. Ideja ir vienkārša - ar vienu abonementu var apmeklēt dažādus treniņus un nodarbības daudzos dažādos sporta klubos: trenažieru zāles, jogas studijas, baseinus, Crossfit studijas, deju skolas un daudz daudz ko citu. Abonements darbojas kā ērta mobilā aplikācija, kas ir vienlaicīgi klienta kartiņa, nodarbību saraksts un meklētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts iegādāto Conexus akciju vērtību Prudentia lēš 70-75 miljonu eiro apmērā

Dienas Bizness, 06.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Baltijas M&A darījumu akumulētā vērtība 2017. gadā sasniedza gandrīz 2 miljardus eiro.

Lai gan darījuma vērtība netika izziņota, publiski pieejamā informācija ir pietiekama, lai noteiktu provizorisko AS Conexus Baltic Grid 34,36% akciju paketes tirgus vērtību 70-75 miljonu eiro apmērā, secināts Prudentia M&A Folio apskatā.

Publiski pieejamo Baltijas M&A darījumu akumulētā vērtība 2017. gadā sasniedza gandrīz 2 miljardus eiro, Latvijas uzņēmumiem kļūstot arvien pievilcīgākiem investoru acīs.

Neskatoties uz globālo lejupslīdi M&A nozarē gan kopējo darījumu skaitā, gan darījumu vērtības ziņā, Baltijas M&A tirgus attīstījies pretējā virzienā - gada laikā tika izziņoti 222 darījumi, kur vismaz vienu no darījuma pusēm pārstāv kāda no Baltijas valstīm, kas ir par 19% vairāk nekā pērn. Jāatzīmē, ka Latvijas uzņēmumi kļūst arvien pievilcīgāki investoru acīs, pēc darījuma skaita apsteidzot Lietuvu un pietuvojoties Igaunijā veikto iegādes darījumu skaitam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāļu arhitekts Andre Raimundo Rīgā izveidojis TeamGuruX tiešsaistes platformu, kas savieno dažādus pakalpojumu sniedzējus ar klientiem.

TeamGuruX platforma darbojas Rīgas reģionā un piedāvā dažāda veida pakalpojumus, piemēram, uzkopšanu, elektriķu, santehniķu un auklīšu pakalpojumus, datoru remontu, kā arī ir iespēja iegādāties mājās gatavotas kūkas. Viss tiek piegādāts līdz klienta vēlamajai vietai.

Lai sniegtu pakalpojumus TeamGuruX platformā, ir jābūt augstiem klientu vērtējumiem. Tas liek klientiem katru piedāvājumu uztvert nopietni. Kad klients ir nosūtījis pieprasījumu un samaksājis par pakalpojumu, nauda pakalpojumu sneidzējam Guru tiek pārskaitīta tikai tad, kad klients ir apstiprinājis, ka pakalpojums ir veikts kvalitatīvi un klients ar darbu ir apmierināts. Ja klients nav apmierināts ar saņemto pakalpojumu un uzskata, ka Guru nav pienācīgi izdarījis savu darbu, tas var novest pie Guru izņemšanas no platformas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsverot pašreizējās un potenciālās ekonomiskās situācijas Latvijā un AS LPB Bank interesējošajā reģionā, priekšrocības un riskus, kā arī bankas esošos un potenciālos cilvēku un finanšu resursus, banka kā prioritāro darbības virzienu noteikusi finanšu tehnoloģiju jomu, liecina informācija bankas pārskatā.

Jo īpaši plānots koncentrēt uzmanību uz maksājumu karšu pieņemšanu internetā, sadarbojoties ar tādām organizācijām kā Tieto, First Data, Global Payment. Bankas pakalpojums veidots atbilstoši MasterCard un Visa prasībām un standartiem.

Saistībā ar prioritāro darbības virzienu plānots piedāvāt pakalpojumus juridiskām personām, veidojot uz personalizētu pakalpojumu sniegšanu balstītu klientu portfeli. Līdzvērtīgi juridiskām personām iecerēts piedāvāt personalizētus pakalpojumus fiziskām personām ar augstiem un ultra-augstiem ienākumiem, turpināt paplašināt pakalpojumu sniegšanu Latvijā un ārpus Latvijas.

Prioritātie darbības reģioni – Latvija, EEZ valstis, NATO dalībvalstis, OECD dalībvalstis un citas valstis, kas nerada bankai paaugstinātu reputācijas risku, norāda bankas vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Paziņo par līdz šim lielāko darījumu elektronisko maksājumu nozarē

Lelde Petrāne, 18.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV fintech uzņēmums Fidelity National Information Services Inc (FIS) vienojies par aptuveni 35 miljardiem ASV dolāru iegādāties maksājumu apstrādātāju Worldpay. Tas ir līdz šim lielākais darījums strauji augošajā elektronisko maksājumu nozarē, ziņo Reuters.

Šis darījums ir daļa no finanšu tehnoloģiju sektora konsolidācijas viļņa un tā pamatā ir konkurences cīņa.

«Mūsu strauji augošajā nozarē mērogam ir nozīme,» uzsvēris FIS vadītājs Garijs Norkross, kurš vadīs apvienoto grupu.

Globālajiem maksājumiem tiek prognozēta strauja izaugsme, cilvēkiem arvien vairāk atsakoties no skaidras naudas.

Jāatgādina, ka janvārī ASV bāzētā Fiserv Inc iegādājās maksājumu apstrādātāju First Data Corp, samaksājot 22 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālo mediju kompānija «Facebook» plāno viena miljarda ASV dolāru (890 miljonu eiro) investīcijas, lai izveidotu stabilu kriptovalūtu, vēstīja laikraksts «Wall Street Journal» (WSJ), atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Informētas personas, kas pārzina «Facebook» plānus, WSJ atklājušas, ka sociālo mediju kompānija iesaistījusies sarunās ar lielākajiem maksājumu tīkliem «Visa» un «MasterCard», kā arī maksājumu apstrādes sistēmu «First Data» par iespējamu atbalstu ieceres īstenošanā.

Kriptovalūtas projekts, kas tiek dēvēts par «FB Coin», jau apmēram gadu ir veicinājis baumas, ka «Facebook» vēlas sniegt platformas iekšienē pieejamus maksājumus lietotājiem. Skopā pieejamā informācija par projektu liecina, ka «Facebook» vadība apsver dažādas iespējas, tostarp maksājumus, izmantojot lietotāja «Facebook» profilu.

««Facebook» arī runā ar tiešsaistes tirdzniecības kompānijām un lietotnēm par valūtas pieņemšanu, un centīsies iegūt nelielākas finanšu investīcijas no šiem partneriem,» WSJ vēstīja, atsaucoties uz vienu no saviem informācijas avotiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Microsoft Latvia vadītāju Ēriku Eglīti

Lelde Petrāne, 08.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis. «Esmu Microsoft Latvia vadītājs. Tas nozīmē, ka pārstāvu uzņēmumu Latvijā un Latviju uzņēmumā, kuram 119 pasaules valstīs ir aptuveni 120 000 darbinieku, 640 000 sadarbības partneru un 1,4 miljardi Windows ierīču lietotāju. Latvijā uzņēmuma pārstāvniecība ir jau 15 gadus – aktīvi līdzdarbojamies IT nozares stiprināšanā sadarbībā ar mūsu vairāk nekā 500 partnerorganizācijām,» skaidro Ē. Eglītis.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Īsā atbilde: man patīk!

Nedaudz izvēršot: cilvēka mūžu veido nejaušību un apzinātu rīcību sakritības laikā un telpā. Kad 14 gadu vecumā ieguvu programmējamo kalkulatoru un pirmo programmēšanas pieredzi, nevarēju iedomāties, ka kādreiz vadīšu šāda mēroga uzņēmuma pārstāvniecību Latvijā. Tomēr visas manas apzinātās izvēles ir vijušās ap IT nozari, palaikam tajās iejaucoties arī kādai nejaušībai. Tomēr nejaušības neatnāktu, ja nebūtu līdzdalības nozares notikumos - ja gribi cerēt uz vinnestu, ir jānopērk loterijas biļete!

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijā jau tuvāko gadu laikā plaši izplatīsies bezkontakta karšu norēķini

Dienas Bizness, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas Latvijas bankas izstrādā vienota risinājuma koncepciju, kas nodrošinās plašu bezkontakta karšu pieņemšanu, ietverot arī atlaižu un pabalstu ērtu saņemšanu, rūpējoties par sociāli mazaizsargātajām grupām, informē VediCard valdes locekle, EPCA (European Payment Consultancy Association) vadītāja Ludmila Bērziņa.

Sākotnēji risinājumu plānots ieviest sabiedriskajā transportā visā Latvijā, pēc tam arī tirdzniecības vietās, skolās un citviet, kur norēķinos tiek izmantotas nelielas summas. Prognozēts, ka Latvijas iedzīvotājiem šis risinājums būs pieejams no 2017.gada.

Projektā ir iesaistījušās Swedbank, SEB banka, Citadele banka, DNB banka un Norvik Banka sadarbībā ar maksājuma karšu konsultāciju kompāniju VediCard, kas ir EPCA (European Payment Consultancy Association) pārstāvis Baltijas valstīs.

Patlaban ir noslēdzies atlaižu administrēšanas risinājuma koncepcijas izstrādes posms bezkontakta karšu izmantošanai un bankas izskata potenciālo pakalpojuma sniedzēju piedāvājumus. Interesi par pakalpojumu sniegšanas iespējām un risinājuma nodrošināšanu ir izrādījušas tādas kompānijas kā First Data Latvia, Verifone Baltic, Complete Payment Systems un ZZDats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

DPD Latvija ievieš iespēju norēķināties ar bankas karti

Lelde Petrāne, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sūtījumu piegādātājs DPD Latvija ieviesis iespēju norēķināties par preci tās saņemšanas brīdī arī ar bankas karti.

DPD Latvija valdes priekšsēdētājs Ainārs Gilis komentē: «Iemesli, kas bija pamatā tam, lai DPD ieviestu iespēju norēķināties ar karti, ir vairāki. Galvenais no tiem – pieaugošais e-komercijas tirgus apjoms Latvijā, kas, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2015.gadā pieauga par 35% attiecībā pret 2014.gadu.

Kā nākamo jāmin darījumu ar karti skaita pieaugumu. Pēc Latvijas Komercbanku Asociācijas datiem, gada laikā darījumu skaits ar maksājumu kartēm, kas izdotas Latvijas bankās, ir pieaudzis par 10%, un 2016.gada pirmajā ceturksnī tika veikti 58 miljoni pirkumu, izmantojot bankas karti.»

Saņēmēji joprojām varēs maksāt par preci tās piegādes brīdī, izmantojot skaidru naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru