Finanses

Jaunattīstības valstu valūtu vērtība sarūk līdz desmit gadu zemākajam līmenīm

Žanete Hāka, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Pirmdien jaunattīstības valstu valūtu vērtība samazinājās līdz zemākajam līmenim vairāk nekā desmit gadu laikā, sarūkot naftas cenai un valdot runām tirgus dalībnieku vidū, ka ASV centrālā banka drīz cels procentu likmes, raksta Bloomberg.

MSCI Emerging Markets indekss zaudēja 0,6% savas vērtības.

Bloomberg indekss, kas apkopo datus par 20 galveno jaunattīstības valstū valūtu kursiem, saruka par 0,4%, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2003. gada aprīļa. Investori jaunattīstības valstu valūtas pamet, pārvietojot līdzekļus uz ASV vērtspapīriem, jo pasaules lielākās ekonomikas izaugsme ir straujāka, salīdzinot ar citām lielākajām ekonomikām.

«Jaunattīstības valstu valūtu tirgus zaudē pamatu attiecībā pret dolāru, jo piektdien tika publicēti labāki ASV darba tirgus dati, nekā tika gaidīts,» saka Societe Generale eksperts Bernds Bergs. «Krievijas vietējie tirgi ir panikas stāvoklī. Patlaban uzmanība ir vērsta uz 11.decembra Krievijas centrālās bankas lēmumu.»

Eksperti sagaida, ka Krievijas Banka likmi cels no pašreizējā 9,5% līmeņa.

Starp jaunattīstības valstu valūtām straujāko kritumu piedzīvoja Dienvidāfrikas rands – samazinoties par 1,4% pret dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunattīstības akcijām sliktākā nedēļa divu mēnešu laikā

Žanete Hāka, 07.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunattīstības valstu akciju indeksi šonedēļ aizvadījuši sliktāko nedēļu pēdējo divu mēnešu laikā, jo naftas cena saruka un investori gaidīja jaunākos ASV darba tirgus datus.

MSCI Emerging Markets indekss piektdien zaudēja 0,6% no savas vērtības, tādējādi šīsnedēļas kritumu palielinot līdz 3%. Šajā gadā indekss ir samazinājies par 1,7%.

Visstraujāk saruka Nigērijas akciju tirgus indekss – par 2,6%. Ukrainas un Ungārijas akciju tirgus indeksi samazinājās par vismaz 0,4%, bet Micex indekss palielinājās jau 10.dienu pēc kārtas.

Analītiķi uzsver, ka labi ASV darba tirgus dati visdrīzāk liks jaunattīstības akciju tirgus indeksiem sarukt, jo augošais ienesīgums ASV radīs lielākas šaubas par kapitāla plūsmu uz jaunattīstības valstīm. Tāpat šo valstu valūtas sarūk, investoriem satraucoties par izejvielu cenām un vājo jaunattīstības valstu izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Ukrainas konflikta turpināšanos, investori, kuri ieguldījuši naudu Krievijā, patlaban atbrīvojas no šīm investīcijām, pārvietojot līdzekļus uz citām jaunattīstības valstīm.

Pagājušajā nedēļā investori no ASV lielākā biržā tirgotā fonda, kas iegulda Krievijā Market Vectors Russia ETF, izņēma līdzekļus 12,3 miljonu ASV dolāru apmērā, liecina Bloomberg apkopotie dati. Pirms tam jūlijā no fonda aizplūda jau 90,8 miljoni dolāru, kas ir straujākais mēneša kritums kopš februāra.

Līdzekļi no Krievijas ieguldījumu fondiem turpina aizplūst aizvien straujāk, tirgus dalībniekiem gaidot, kādas sankcijas ASV un Eiropas Savienība atkal Krievijai piemēros.

Starptautiskais Valūtas fonds pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievijas IKP šajā gadā augs par 0,2%, kas ir ievērojami mazāk nekā 0,5%, ko prognozēja valdība. Pērn ekonomika auga par 1,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas ekonomikas bremzēšanās pasauli ietekmē vairāk nekā gaidīts

Žanete Hāka, 03.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas ekonomikas bremzēšanās ietekme uz pasaules ekonomiku ir lielāka nekā sākotnēji tika prognozēts, īpaši, uz jaunattīstības tirgiem, norāda Starptautiskais Valūtas fonds.

Atskaitē G20 sanāksmei SVF uzsver, ka Ķīnas ekonomikas satricinājumi un citi faktori, piemēram, naudas plūsmas virziena maiņa palielina riskus ekonomikas izaugsmei visā pasaulē.

SVF brīdina, ka attīstītajām un jaunattīstības valstīm vajadzētu turpināt atbalstīt pieprasījumu ar reformām un investīcijām, lai nodrošinātu, ka satricinājumi tirgos un Ķīnas nepatikšanas neapstādina ekonomiskās aktivitātes izaugsmi pārējā pasaulē.

Šis ziņojums tiks apspriests G20 pārstāvju sanāksmes laikā piektdien un sestdien. Pagaidām gan SVF nav pārskatījusi savu šā gada pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi, atstājot to 3,3% līmenī. Tiesa gan, šīs nedēļas sākumā SVF vadītāja Kristīne Lagarde sacīja, ka pasaules ekonomikas izaugsme visdrīzāk būs vājāka nekā prognozēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kad un vai vispār norims inflācija?

Voldemārs Strupka, Signet Bank Investīciju eksperts, 29.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenu inflācija rodas, kad pārāk daudz naudas “dzenas pakaļ” pārāk mazam preču un pakalpojumu klāstam. Straujš un pastāvīgs “plašās naudas” (“broad money” – nauda, kas nonāk reālajā ekonomikā) piedāvājuma pieaugums stingri korelē ar cenu inflāciju.

Arī būtiskas preču un pakalpojumu piedāvājuma izmaiņas, piemēram, lielas izmaiņas ražošanas jaudās vai produktivitātē, būtiski ietekmē cenu inflāciju.Balstoties uz Linas Oldenas Švarceras (Lyn Alden Schwartzer) rakstiem un pētījumiem – ja ar parādiem mazāk pārslogotu ekonomiku pārsteidz nozīmīgs ekonomisks satricinājums vai samazinājums, tas ir nepatīkami, bet tam var tikt pāri – ekonomikai kādu laiku stagnējot, neefektīvi biznesi bankrotēs – daži parādi tiks nesamaksāti, bet kopumā produktīvas investīcijas visas nodarītās sāpes pamazām izārstēs.

Tomēr, ja ekonomiku ar augstu aizņemto līdzekļu īpatsvaru (arī valsts parāda līmenī) skar būtisks ekonomisks šoks un recesija, tā saskarsies vai ar plašu defoltu vilni, vai ar ārkārtas naudas drukāšanu, lai finansētu parādus. Šādi notika 2020. - 2021. gadā, kad lielākajā daļā attīstīto valstu, īpaši ASV, tika radīta jaunas naudas masa triljonos eiro vai dolāru vērtībā. Šoreiz “naudas radīšana” notika ne tikai finanšu sistēmā banku rezervēs, bet arī jau pieminētās “plašās naudas” piedāvājumā, ko varēja tērēt mājsaimniecības un uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas kritums un Krievijas rubļa vērtības samazināšanās iedragā arī citas NVS valstu valūtas, un Baltkrievija un Turkmenistana šonedēļ savas valūtas jau devalvējusi, raksta voanews.com.

Kaut arī bijušām Padomju Savienības valstīm katrai ir sava valūta jau 20 gadus, daudzas no tām aizvien ir atkarīgas no Krievijas – gan tirdzniecības ziņā, gan ņemot vērā, ka daudzi, kas strādā Krievijā, sūta naudu uz mājām.

Problēmas ir gan valstīm, kas ražo naftu, gan arī tām, kas neražo, taču ir ļoti atkarīgas no tirdzniecības un ekonomiskajiem sakariem ar Maskavu, piemēram, Baltkrievija, Armēnija un Ukraina. Tā, piemēram, puse no Baltkrievijas eksporta apjomiem tiek vesti uz Krieviju, bet Uzbekistāna uz šo valsti eksportē aptuveni ceturtdaļu.

Valstis, kuras pašas eksportē enerģētikas produktus, ir visneatkarīgākās no Krievijas, piemēram, Azerbaidžāna un Kazahstāna, taču to ieņēmumus ir iedragājušas krītošās naftas cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairākas jaunattīstības valstu centrālās bankas aktīvi iepērk zeltu

Žanete Hāka, 26.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā Krievijas un Kazahstānas Centrālā banka turpināja iegādāties zeltu, kas liecina, ka jaunattīstības valstis aizvien papildina savas rezerves ar šo dārgmetālu, pat neskatoties uz tā vērtības kritumu, raksta MarketWatch.

Krievija, kas ir viens no lielākajiem zelta turētājiem, palielināja rezerves par gandrīz 340 tūkstošiem unču – līdz 35,5 miljoniem unču, liecina Starptautiskā Valūtas fonda dati.

Savukārt Kazahstānas Centrālā banka, kas arī ir kļuvusi par aktīvu zelta pircēju pēdējo gadu laikā, palielināja rezerves par 45 tūkstošiem unču līdz 5,1 miljonam unču.

Pēdējo gadu laikā vairākas centrālās bankas, lielākoties gan jaunattīstības valstu ekonomikās, aktīvi iepērk zeltu, jo parāda krīze ir radījusi spiedienu uz tādām rezervēs plaši izmantotām valūtām kā ASV dolārs un eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzmanības centrā - pallādijs

AFI Investīcijas padomes priekšsēdētājs Deniss Pospelovs (tulkoja Žanete Hāka), 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu jau ne reizi vien rakstījis, ka finanšu tirgus dalībnieki nevar ilgi iztikt ar vienām un tām pašām ziņām un notikumiem. Lai cik svarīgi būtu notikumi gan cilvēku dzīvē, gan ekonomikā, pienāk brīdis, kad tie iziet no modes un par tiem pārstāj interesēties investori.

Un neviens vairs internetā negaida stundām ilgi, kad parādīsies ziņas vai analizē minimāli pieejamu informāciju par to, kas jau mēnesi visiem ir prātā. Vizuālu apstiprinājumu šim faktam mēs redzējām aprīlī. Ļaujiet atgādināt, kas laika posmā no decembra līdz martam satrauca tirgu - Tramps un viņa politiskie oponenti (un jo īpaši sienas būvniecība uz Meksikas robežas), ASV un Ķīnas tirdzniecības karš, Brexit un ASV FRS monetārās politikas virziens – šīs ir četras iecienītākās tēmas šajā periodā. Pat nelieli jaunumi kādā no šīm jomām tika pavadīti ar strauju tirgus kustību (tomēr Brexit kādā brīdī ieguva tik dīvainu attīstību, ka uz to pārstāja strauji reaģēt). Katrs datums, kas saistīts ar šiem notikumiem, tirgū tika sagaidīts ar iespējami strauju kustību. Tomēr viss pāriet...

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Covid-19 krīze – kas notiks ar eiro?

Jānis Dubrovskis, "Redgate Capital", 14.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze ir novedusi valstis pie lielākā šā gadsimta eksperimenta – valdības aktīvi ievieš kara darbībai pielīdzināmus pasākumus un dažādus brīvību ierobežojumus, savukārt finanšu jomā faktiski ir noņemtas "bremzes" visiem iepriekšējiem Eiropas Savienības budžeta deficīta ierobežojumiem. Šāda situācija var radīt pamatotas bažas arī par to, kas notiks ar pasaules ekonomiku, valstu valūtām un tostarp arī eiro.

Jāsaprot, ka šāda jauna eksperimenta rezultāti būs zināmi tikai pēc ekonomikas izaugsmes atsākšanās, un tikai tad arī varēs salīdzinoši novērtēt šobrīd pieņemtos lēmumus un atšķirīgās valstu pieejas pandēmijas draudu mazināšanā. Bet ir arī fakti un vēsturiska pieredze, kas ļauj izteikt pamatotas prognozes.

Aplūkojot ekonomisko un finanšu situāciju pirms pandēmijas sākšanās, tā kopumā attīstījās veiksmīgi. Lielākos izaicinājumus un neskaidrību radīja ASV prezidenta Donalda Trampa mēģinājumi strauji izmainīt starptautiskās tirdzniecības noteikumus ar galvenajiem valsts tirdzniecības partneriem. Tendences finanšu sektorā liecināja, ka pasaules lielāko ekonomiku centrālās bankas (Eiropas Centrālā banka, ASV Federālā rezervju sistēma u. c.) varētu mazināt vai pat atcelt stimulējošo monetāro politiku un paaugstināt procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rubļa vērtība sarūk

Žanete Hāka, 04.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien rubļa cena samazinājās jau ceturto dienu pēc kārtas, finanšu tirgos turpinoties svārstīgumam, raksta Bloomberg.

Rubļa vērtība pret dolāru saruka par 0,5% līdz 67,55 rubļiem par dolāru, tādējādi šajā nedēļā valūtas kurss pavājinājās par 3,2%. Valūtas mēneša vēsturiskais svārstīgums pieauga līdz 38,3, kas ir augstākais līmenis kopš maija.

Tirgus dalībnieku bažas par potenciālo Krievijas lielākā tirdzniecības partnera - Ķīnas - ekonomikas izaugsmes bremzēšanos ir veicinājušas izejvielu cenu kritumu un liek kristies jaunattīstības valstu aktīvu cenām. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka lūgs parlamentam atbalstīt atgriešanos pie viena gada budžeta, jo nav iespējams paredzēt globālo tirgu virzienu nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien Krievijas Centrālā banka paaugstināja bāzes procentu likmi vairāk nekā prognozēja eksperti – līdz 9,5%, raksta Bloomberg.

Tādējādi šis ir augstākais līmenis kopš likme tika ieviesta pirms 13 mēnešiem.

Līdz šim likme bija 8%. Centrālās bankas solis pārsteidza visus Bloomberg aptaujātos ekonomistus, jo pārdošākā prognoze bija, ka tā cels likmi līdz 9%.

Kopš Ukrainas krīzes sākuma martā centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabuļina ir ieviesusi stingrāku monetāro politiku, palielinot aizņemšanās izmaksas, lai mazinātu inflācijas gaidas un bremzētu lielāko kapitāla aizplūdes vilni kopš Lehman Brothes sabrukuma 2008. gadā.

Ceturtdien rubļa vērtība piedzīvoja straujāko kāpumu starp jaunattīstības valstu valūtām, atgūstoties no rekordzemās atzīmes, jo tirgus dalībnieku vidū valdīja runas, ka centrālā banka cels likmes. Pēc paziņojuma gan rubļa vērtība saruka par 1% līdz 42,073 rubļiem par dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas juaņas vērtība varētu samazināties vēl par 8%

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo divu gadu laikā Ķīnas juaņas vērtība pret dolāru varētu samazināties vēl par aptuveni 8%, prognozē Barclays eksperti.

Tas var nozīmēt vēl papildus triecienu akciju tirgiem un jaunattīstības valstu valūtām, kuras ir piedzīvojušas kritumu kopš Ķīnas Centrālās bankas lēmuma devalvēt juaņu, sākot no 11. augusta.

Saskaņā ar ekspertu prognozēm, lejupvērsts spiediens būs lielāks vēl citām Āzijas valstu valūtām, un analītiķi kā ievainojamākās ir minējuši Taivanas, Korejas un Malaizijas valūtas, jo ekonomikas stāvokļa pasliktināšanās biedē investorus, kuri vairāk nevēlas uzņemties papildus risku, ko rada lielu tekošā konta deficītu finansēšana.

Japānas jena ir viens izņēmums – tās vērtība varētu sarukt tikai mazliet, jo Japānas Bankai vēl ir daudz iespēju atvieglot monetāro politiku, un strauji augošās algas palīdzēs palielināt inflāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šomēnes rublis uzrādījis straujāko kāpumu starp jaunattīstības valstu valūtām, pret ASV dolāru pieaugot par 12%.

Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteiktā aicinājuma atbalstīt valsts valūtu, Krievijas lielie eksportētāji sākuši veidot rubļa uzkrājumus, raksta Bloomberg.

Krievijas lielākā ieguves kompānijas OAO GMK Norilsk Nickel un tērauda ražotājs PAO Severstal ir starp tiem eksportētājiem, kuri pastiprināti konvertējuši dolārus un eiro uz rubļiem, liecina uzņēmumu sniegtā finanšu informācija un informējuši uzņēmumiem tuvu stāvoši anonīmi cilvēki. Tā ir politika, ko veicinājusi valdība, lai stabilizētu rubļa vērtību pēc tam, kad tā pērn saruka par 47%.

Valūtas vērtībai samazinoties, V. Putins aicināja Krievijas kompānijas koordinēt valūtu maiņas darījumus ar centrālo banku. Centrālā banka savukārt ziņoja, ka novēro kompāniju darījumus, kuros tās maina valūtas, taču nav noteikusi kādus darījumus mērķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rubļa nedienas turpinās

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Centrālā banka apturējusi ārvalstu valūtas intervences, reaģējot uz paaugstinātajām svārstībām vietējā tirgū, liecina bankas paziņojums.

Iepriekšējo dienu laikā rubļa vērtība piedzīvoja kritumu. Otrdien rubļa vērtība samazinājās līdz četru mēnešu zemākajam līmenim, reaģējot uz naftas cenas samazinājumu. Tirgus dalībnieki paredz, ka cenu kritums ierobežos centrālās bankas lēmumu samazināt likmi šajā nedēļā, lai izvairītos no aktīvākas izpārdošanas.

3 no 33 Bloomberg aptaujātajiem ekspertiem uzskata, ka Krievijas Centrālā banka aizņemšanās izmaksas saglabās esošajā līmenī, kas ir 11%. Eksperti uzskata, ka centrālā banka nemainīs likmes, lai izvairītos no tālāka rubļa krituma un inflācijas pieauguma.

Otrdien rubļa vērtība pret dolāru saruka par 1,9% līdz 59,237 rubļiem par dolāru, kas bija straujākais kritums starp jaunattīstības valstu valūtām. Rezultātā šī mēneša laikā šīs valūtas vērtība ir samazinājusies par 6,6%. Tas savukārt palielina inflācijas pieauguma risku, jo pēdējos trīs mēnešus tā ir samazinājusies līdz 15,3% jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rublis nedaudz atgūstas

Žanete Hāka, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rubļa vērtība pirmdien pakāpās jau otro dienu pēc kārtas, jo aizvien mazāk tirgus dalībnieku prognozēja, ka tā saruks Ukrainas konflikta dēļ, raksta Bloomberg.

Valūtas kurss pret dolāru pakāpās par 0,3% līdz 36,0135 rubļiem, bet pret eiro tas palielinājās par 0,4% līdz 48,245 rubļiem par eiro. Par tikpat rubļa vērtība pieauga arī pret centrālās bankas noteikto dolāru/eiro grozu – sasniedzot 41,5199 rubļus. Robeža, no kuras centrālā banka sāk iejaukties tirgū, lai palēninātu valūtas vērtības kritumu, iegādājoties rubļus 200 miljonu dolāru vērtībā dienā, ir 42,45 rubļi pret groza vērtību.

Tāpat pirmdien saruka 10 gadu valdības obligāciju ienesīgums – par 11 bāzes punktiem līdz 9,79%. Pagājušajā nedēļā ienesīgums sasniedza augstāko līmeni kopš 2009. gada oktobra.

Rublis pagājušajā mēnesī uzrādīja vissliktāko rezultātu starp 24 jaunattīstības valstu valūtām, par kurām informāciju apkopo Bloomberg. Pret dolāru rublis pavājinājās par 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien Krievijas rubļa kurss pret ASV dolāru saruka līdz jaunam rekordzemam līmenim, ko daļēji veicināja kompāniju ārvalstu parāda atmaksas termiņi, liecina Reuters dati.

Pēdējo mēnešu laikā valūta ir šķērsojusi vairākas rekordzemas atzīmes, jo investori pamet Krievijas aktīvus, ņemot vērā Ukrainas krīzi, kā arī naftas, kas ir liela Krievijas eksporta sastāvdaļa, cena samazinājusies zem 100 dolāriem par barelu.

Piektdien rubļa cena saruka par aptuveni 1% līdz 38,97 rubļiem par dolāru, bet pret eiro tā vērtība samazinājās par 0,87% līdz 49,52 rubļiem. Savukārt pret centrālās bankas noteikto eiro/dolāra grozu rubļa vērtība saruka par 0,92% līdz 43,66 rubļiem.

Kā skaidro VTB Capital eksperts Maksims Korovins, spiedienu uz rubli veido vairāku faktoru kombinācija. Pirmkārt, dolāra kāpums pret attīstīto un jaunattīstības valstu valūtām, un, otrkārt, Krievijas uzņēmumi un bankas faktiski ir izslēgti no ārvalstu kapitāla tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tirdzniecības karš – šķērslis, bet ne drauds izaugsmei

Dainis Gašpuitis - AS SEB bankas, Makroekonomikas eksperts, 28.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 30 gadu laikā globālie importa tarifi ir pastāvīgi mazinājušies. Tomēr populisma vilnis pasaulē stiprina protekcionisma vēsmas. Tāpēc varam sagaidīt, ka tirdzniecības attiecību saspīlējums saglabāsies.

ASV, Eiropas Savienība, Ķīna un pārējās pasaules valstis vēl izsver atbilstošāko tirdzniecības politikas stratēģiju. Taču globālā ekonomika līdzšinējo tarifu celšanu spēj «sagremot», neradot būtisku ietekmi. Nākotnē tas var mazināt riska apetīti un aktīvu cenas. Tādejādi centrālās bankas var nonākt sarežģītā situācijā - inflācija aktivizējas, bet izaugsmes un aktīvu cenu izredzes pasliktinās.

Tramps paaugstināja tarifus atsaucoties uz «valsts drošības» interesēm, tādējādi iesaistot ASV tirdzniecības karā ar pārējo pasauli, galvenokārt Ķīnu, ES, Kanādu, Meksiku un Japānu. Ietekmētās valstis ir atbildējušas palielinot tarifus ASV precēm, vienlaicīgi mēģinot paplašināt un pastiprināt, starptautiskās tirdzniecības sadarbību. Taču 2018. gada tirdzniecības karš līdz ar to ir raksturojams kā divpusējs, ne vispārējs kā 1930. gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ekonomisti: Izskatās, ka Latvija šajā krīzē cietīs mazāk nekā iepriekšējā

Žanete Hāka, 30.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 ietekme uz Latvijas ekonomiku būs būtiska, taču ir cerības, ka ekonomikas kritums nebūs tik dramatisks kā iepriekšējā krīzē, bet atkopšanās - straujāka, uzskata ekonomisti.

Liels dīķis

Pasaules ekonomiku šobrīd var salīdzināt ar lielu dīķi, kurā ir iemesti vairāki lieli akmeņi, saka "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš. "No tiem uz visām pusēm izplatās viļņi, kas saduras un pārklājas, un rada jauna turbulences. Notiek diezgan haotisks process, kuru precīzi paredzēt nevar. Kaut arī mums ir trāpījis diezgan mazs akmentiņš, mūs ietekmēs citu valstu ekonomikās notiekošā viļņošanās. Pat pašiem sekmīgi kontrolējot epidēmiju, pār mums velsies citur notiekošo drāmu atbalsis. Šī varētu būt "visneekonomiskākā" ekonomikas krīze, ko jebkad piedzīvosim, jo problēmas iemesls un risinājumi ir ārpus ekonomikas sfēras. "Ir zināms, ka pasaules ekonomikā notiek straujākais aktivitātes sarukums vismaz kopš 2. pasaules kara, tā atspulgu datos pilnā apmērā redzēsim 2. ceturksnī. Tas arī gandrīz noteikti būs zemākais punkts šajā krīzē, vismaz Latvijā. Elektrības patēriņš pat daudz smagāk skartajā Rietumeiropā aprīļa beigās jau sācis pieaugt. Taču akmeņi turpina krist dīķī, ASV vēl ir epidēmijas pieauguma augstākajā punktā, un ļoti iespējams, ka jauni saslimšanas uzliesmojumi vēl notiks jaunattīstības valstīs. Tāpat nevar aizmirst par atkārtotu infekcijas viļņu riskiem pie mums," saka P. Strautiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban pastāv vairāki faktori, kuru dēļ zelta cena tuvāko mēnešu laikā varētu pārkāpt 2011.gadā sasniegto rekordu, prognozē "Citigroup".

Zelta cena virzās uz augšu, un šo kustību veicina pašreizējā centrālo banku īstenotā monetārā politika, zems ienesīgums finanšu tirgos, rekordlielie naudas apjomi, kas ieplūst biržās tirgotajos fondos un izmaiņas ieguldījumu izvietojumā, uzsver eksperti.

Ņemot vērā šos faktorus, viņi prognozē, ka zelta cena nākamo 6-9 mēnešu laikā sasniegs rekordu, un pastāv 30% iespējamība, ka zelta cena tuvāko 3-5 mēnešu laikā sasniegs 2000 dolāru par unci.

"Nominālās zelta cenas jau šajā gadā ir uzrādījušas rekordus G-10 valstu un lielāko jaunattīstības valstu valūtās, tādēļ ir tikai laika jautājums, kad tās sasniegs rekordus ASV dolāros," prognozē eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Krievijas rubļa vērtība palielinājās, reaģējot uz naftas cenas pieaugumu, raksta Bloomberg.

Rubļa kurss pret dolāru piedzīvoja straujāko kāpumu starp jaunattīstības valstu valūtām. Vērtība pieauga pat pēc tam, kad Eiropas Savienība paplašināja sankcijas Krievijai. Rubļa kurss pret dolāru pakāpās par 2,1% līdz 62,185 rubļiem par dolāru, kas ir spēcīgākais līmenis kopš 12. janvāra.

Db.lv jau rakstīja, ka pamiers liek augt Krievijas akciju cenām,

Lai gan nav zināms, kā tas izpaudīsies realitātē, Rietumvalstu un Krievijas politiskajiem līderiem, šķiet, izdevies vienoties par pamieru asiņainajā Ukrainas konfliktā. Šādas ziņas izmantojuši arī finanšu tirgus dalībnieki, kas steiguši iepirkt Krievijas akcijas; tāpat nav izslēgts, ka tuvāko dienu laikā var pieaugt šīs valsts valūtas – rubļa – vērtība. Vienošanās par pamieru raisījusi spekulācijas, ka situācija Ukrainā varētu normalizēties, lai gan lielas cerības lolot, protams, nevajadzētu (ņemot vērā iepriekšējos «pamierus», skepse ir ļoti liela), pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien pēc publicētajiem Ķīnas ražošanas sektora datiem pasaules akciju tirgos sākās pārdošanas vilnis, liecina Financial Times dati.

Akciju cenas saruka gan Eiropas, gan Āzijas biržās. Europe Stoxx 600 vērtība samazinājās par 2,6%, sasniedzot 1349,5 punktu atzīmi, ko iepriekš sasniedza 24.augustā un iepriekš šādā līmenī indekss viesojās vien pērnā gada decembrī.

FTSEurofirst 300 indeksa vērtība samazinājās par 2,3%.

Ķīnas akciju tirgos bija vērojams straujāks kritums – Shanghai Composite indekss samazinās par 5,8%, taču vēlāk nedaudz atguvās, kopējam dienas kritumam sasniedzot 1,1%.

Savukārt MSCI indekss, kas apkopo Āzijas-Klusā okeāna valstu biržu akciju cenu izmaiņas, samazinājās par 1,9%.

Caixin Insight Group galvenais ekonomists He Fans uzskata, ka straujās cenu svārstības finanšu tirgos nākotnē var atspoguļoties reālajā ekonomikā, un var piepildīties pesimistiskais scenārijs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas pieprasījums līdz 2040.gadam strauji palielināsies, pateicoties Ķīnai un Indijai, jaunākajā tirgus apskatā prognozē Naftas Eksportētājvalstu organizācijas pārstāvji.

Kā raksta CNBC, kopējais enerģētikas pieprasījums palielināsies par 33%, salīdzinot ar 2015.gada līmeni. Lielākoties pieprasījumu veicinās Indijas un Ķīnas patēriņš. Izaugsme gadā būs aptuveni 2%, 2040.gadā sasniedzot 365 miljonus barelu dienā.

«Enerģētikas pieprasījums Indijā un Ķīnā šajā laika periodā palielināsies par attiecīgi 22 miljoniem barelu dienā un 21 miljonu barelu dienā, tādējādi šajā periodā enerģētikas pieprasījums jaunattīstības valstīs augs par vairāk nekā 50%.

Šobrīd enerģētikas tirgus dalībnieki aizvien vairāk bažījas par globālās ekonomikas izaugsmes bremzēšanos, ko var veicināt augošā tirdzniecības spriedze, šo valstu valūtu vājināšanā un citi faktori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Finanšu tirgos februārī - kā sporta laukumā

AFI Investīcijas padomes priekšsēdētājs Deniss Pospelovs, 06.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Futbola un hokeja fani zina, ka ir tādas spēles, kurās to skatītājs jūt iekšēju spriedzi, iekšējo spēles nervu, kad jebkurā brīdī iespējama dramatiska situācijas maiņa uz laukuma, taču spēles laiks iet, bet rezultāta nav, jo vārti netiek gūti vai tādu ir ļoti maz.

Ja kāds, kurš nav sekojis līdzi spēles gaitai, apskata spēles rezultātu, viņš teiks, ka nekas interesants nav noticis un diez vai vēlēsies atkārtojumā šo spēli skatīties. Bet tas, kurš rūpīgi vēroja spēles gaitu, var atrast daudz slēptu, bet interesantu un svarīgu aspektu spēlētāju rīcībā. Februāris finanšu tirgos bija tieši šāds.

Kā jau minēju iepriekšējā pārskatā, februāris solījās būt ļoti neparasts mēnesis, jo tika plānoti vairāki nozīmīgi politiski notikumi: Trampa un ASV opozīcijas nevienprātība jautājumā par sienas būvniecības finansēšanu uz ASV un Meksikas robežas, kas noveda pie ASV valdības darba apturēšanas, ASV lēmums par nodokļu paaugstināšanu Ķīnas precēm, Brexit situācijas attīstība, kā arī valdības krīze Venecuēlā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Krievijas rubļa vērtība pakāpās, reaģējot uz ziņām, ka Krievijas un Ukrainas vadītāji runājuši par pamieru, raksta Bloomberg.

Rubļa vērtība pret dolāru pieauga straujākajā tempā kopš jūnija. Tādējādi rubļa vērtība kopš Krimas aneksijas ir sarukusi par 2,7%. Kopumā pret dolāru rubļa vērtība ir samazinājusies par 11%, kas ir otrs straujākais kritums starp 24 jaunattīstības valstu valūtām, aiz Argentīnas peso.

Strauju pieaugumu piedzīvoja arī Krievijas vērtspapīru tirgus indeksi. Dolāru biržas indekss RTS palēcās par 4,6%, bet Micex indekss pieauga par 2,6%, kas ir straujākais pieaugums kopš jūnija sākuma.

Krievijas vietējās valūtas parādzīmju ar dzēšanas termiņu 2027.gada februārī cenas pieauga straujākajā tempā gandrīz mēneša laikā, ienesīgumam samazinoties par 25 bāzes punktiem līdz 9,58%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svarīgākie notikumi finanšu pasaulē šonedēļ

Jānis Šķupelis, 25.04.2020

Vismaz šobrīd nav pazīmju, ka šis naftas tirgum būs vien īstermiņa šoks un pārskatāmā nākotnē cenu haoss beigsies.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu tirgū notikumi attīstījušies gluži kā no kādas neiedomājamas fantastikas grāmatas vai kinofilmas, ieņemot svarīgāko notikumu pirmo pozīciju "Db.lv" piedāvātajā pasaules finanšu notikumu apskatā.

1. Nafta atzīmējas zem nulles

ASV aprīļa otrajā pusē fiksēta situācija, ka melnā zelta pārdevēji piemaksā pircējiem, lai tie tikai paņem pretī šo resursu. Vismaz šobrīd nav pazīmju, ka šis naftas tirgum būs vien īstermiņa šoks un pārskatāmā nākotnē cenu haoss beigsies. Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) rēķina, ka pandēmija no pasaules naftas pieprasījuma šomēnes, ja salīdzina ar pagājušā gada aprīli, varētu būt nocirpusi gandrīz 30 miljonus barelu dienā. Tādējādi pasaulē naftas pārprodukcija joprojām ir milzīga un ir pieņēmums, ka šo resursu ātri vien vienkārši trūks, kur uzglabāt.

Pēdējā laikā ļoti zems ir arī daudzu "uzticamāko" valdību obligāciju ienesīgums. Daļēji tas liecina par lielu finanšu tirgus dalībnieku pieprasījumu pēc drošības. Šajā tirgū gan milzīgas intervences, uzpērkot parādus, veic centrālās bankas. Tāpat spīd drošais patvērums zelts, kura cena īstermiņā var tuvoties 1800 ASV dolāriem par Trojas unci. Piemēram, investīciju bankas "Bank of America" eksperti izteikušies, ka ASV Federālo rezervju sistēma "zeltu drukāt nevar" un paredz šī metāla vērtības pieaugumu līdz trīs tūkstošiem ASV dolāru par Trojas unci. Pagaidām pretējais vērojams lielākajos akciju tirgos. Kopš marta otrās puses cenas tajos pieaugušas par 25%. Akciju mijēji ignorē katastrofālos ekonomikas datus un acīmredzami cer uz to un gatavi riskēt, ka sliktākais ir aiz muguras un milzīgās centrālo banku un valdību ekonomikas stimulēšanas programmas pasargās no nelabvēlīgu scenāriju materializēšanās. Signāli tirgos ir pretrunīgi, un to, kam galu galā būs taisnība, rādīs vien laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Rublis pēc Krievijas Bankas lēmuma celt likmes nogāžas par gandrīz 20%

Žanete Hāka, 16.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien rubļa vērtība saruka par 19% līdz 80,1 rublim par dolāru, jo Krievijas Centrālās bankas lēmums pacelt likmi nespēja apstādināt iepriekšējās dienās piedzīvoto kritumu, raksta Bloomberg.

Šodienas samazinājums ir straujākais kopš 1998. gada, kad bija Krievijas defolts.

Pēc centrālās bankas pirmdienas lēmuma rubļa vērtība pakāpās par 11%, taču tas bija īslaicīgi.

Krievijas Centrālā banka pārsteigusi tirgus dalībniekus, negaidīti strauji palielinot bāzes procentu likmi, raksta Bloomberg.

Likme palielināta par 6,5 procentpunktiem līdz 17%, kas ir straujākais temps kopš 1998. gada. Toreiz gan likme pārsniedza 100%.

Tirgus dalībnieki gan bažījas, ka šis solis ievainos ekonomiku, kurai jau tāpat nākamgad tiek prognozēta recesija.

Šajā gadā rublis ir uzrādījis sliktākos rezultātus starp jaunattīstības valstu valūtām, kopš gada sākuma sarūkot par 44%. Kritumu veicināja naftas cenu samazināšanās, kā arī ASV un Eiropas piemērotās sankcijas Ukrainas konflikta dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru