Jaunākais izdevums

Būvmateriālu un energoresursu cenu kāpuma apstākļos, kā arī kavējoties materiālu piegādēm, lielākie Latvijas nekustamā īpašuma tirgus spēlētāji spēj pārprofilēt savu sadarbības partneru loku un rast jaunus risinājumus, taču daļa uzņēmumu nonākuši situācijā, kuriem nākas pieņemt sāpīgus lēmumus– slēgt darbnīcas vai apturēt darbus būvlaukumos, norāda Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītāja "Kaamos" vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

“Krīzes tirgus apstākļos cieš visi, un, lai vienotos ar sadarbības partneriem, katram no kaut kā ir jāatsakās. Atbildīgi nekustamo īpašumu attīstītāji šajā situācijā sabalansē biznesa moduļus, samazinot peļņas rādītājus, lai visus iesāktos projektus novestu līdz galam,” skaidro Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītāja “Kaamos” vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Cenu kāpums un materiālu piegāžu kavēšanās radīja lielas problēmas nozarē jau 2021.gadā, taču pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā situācija ir tikai pasliktinājusies, īpaši energoresursu cenu kāpuma dēļ, un joprojām liela problēma ir darbaroku trūkums būvniecībā. Tāpēc Latvijas Būvnieku asociācija (LBA) brīdina par ārkārtas situācijas tuvošanos nozarē, kas varētu aizkavēt būvniecības projektu īstenošanu vai atlikt uz nenoteiktu laiku.

Vienlaikus, paradoksāla situācija ir izveidojusies arī daudzdzīvokļu māju siltināšanas atbalsta programmās. “No vienas puses energoresursu cenu un Eiropas zaļā kursa dēļ ēku energoefektivitāti paaugstināt ir nepieciešams vairāk kā jebkad agrāk, taču no otras puses – šis process no piedāvājuma iesniegšanas līdz līguma noslēgšanai un būvdarbu uzsākšanai ir pārāk ilgs, lai būvniekam to būtu iespējams plānot un paveikt būvmateriālu cenu kāpuma un pieejamības dēļ,” satraukumu pauž LBA vadītājs Normunds Grinbergs.

Saasinoties veco daudzīvokļu māju energoefektivitātes problēmai, tirgū ir arvien lielāks pieprasījums pēc kvalitatīvi uzbūvētiem jauno projektu mājokļiem, kuri atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas kritērijiem. To veicina arī elastīgi kreditēšanas nosacījumi – atsevišķas bankas energoefektīvu mājokļu pircējiem ir gatavas piedāvāt kredītus par izdevīgākiem aizdevuma nosacījumiem. Tomēr pat šādos labvēlīgos apstākļos Latvija atpaliek no kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas.

“Rīgā joprojām ir lēnākais jauno mājokļu attīstības temps Baltijā, un tāpēc sagaidāms, ka tuvāko gadu laikā nekustamā īpašuma tirgū konkurences cīņa tikai saasināsies, no kā ieguvējs būs pircējs. Kaut arī tas nenozīmē, ka jauno dzīvokļu cenas kritīsies, tirgus kļūs prasīgāks un attīstītāja reputācijai, kā arī piedāvātajiem mājokļa energoefektivitātes risinājumiem būs arvien lielāka nozīme,” norāda Guntars Cauna.

“Kaamos” nākamajos piecos gados plāno Latvijā investēt vairāk nekā 90 miljonus eiro. Kā norāda G.Cauna, pateicoties uzņēmuma stabilajam finansiālajam nodrošinājumam un 20 gadu pieredzei nekustamā īpašuma tirgū, esošie īstermiņa sarežģījumi ar būvmateriālu piegāžu ķēžu traucējumiem un cenu pieaugumu, nav ietekmējuši “Kaamos” investīciju plānus Latvijā.

Ievērojamas investīcijas plānots ieguldīt arī jaunus zemes gabalu iegādē, rūpējoties par nepieciešamo zemes platību nodrošinājumu savu projektu būvniecībai tālākā nākotnē.

Kopš "Kaamos" ienākšanas Latvijas tirgū 2019.gadā, uzņēmums nodevis ekspluatācijā projektu "Divi krasti". Projekts sastāv no divām piecu stāvu daudzdzīvokļu mājām tuvajā Ķengaragā netālu no Dienvidu tilta.

"Kaamos" grupa ir Igaunijas kapitālsabiedrība, kas dibināta 2002.gadā un nodarbojas ar nekustamo īpašumu attīstīšanu, celtniecību, kokapstrādi, zaļo enerģiju, kā arī iegulda jaunuzņēmumos. Nekustamā īpašuma segmentā "Kaamos" grupa ir uzbūvējusi un pārvalda nomas platības 80 000 kvadrātmetru apmērā, ieskaitot 55 000 kvadrātmetru biroju platības un 25 000 kvadrātmetru "Depo" veikalu Tallinā.

Grupas uzņēmumi darbojas Igaunijā, Latvijā un Baltkrievijā, kopumā nodarbinot vairāk nekā 350 darbinieku. 2020.gadā kopējais grupas apgrozījums bija 78,5 miljoni eiro.

Grupas uzņēmumi darbojas Igaunijā, Latvijā un Baltkrievijā, kopumā nodarbinot vairāk nekā 350 darbiniekus. 2020. gadā kopējais grupas apgrozījums bija 78,5 miljoni eiro, aktīvi 206 miljoni eiro, bet pašu kapitāls – 117 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kaamos ar jaunu būvniecības uzņēmumu paplašina darbību Latvijas tirgū

Db.lv, 10.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs Kaamos Latvijā nodibinājis jaunu būvniecības uzņēmumu Kaamos Construction, to atzīmējot ar svinīgu kapsulas iemūrēšanu attīstītāja jaunākajā projektā Ābeļziedu terases, kas atrodas Teikā.

Divi četrstāvu nami ar 72 dzīvokļiem būs pirmās Kaamos Construction būvētās ēkas Rīgā. Šogad jaunais uzņēmums iecerējis uzbūvēt vēl divus namus Mežaparkā, sasniedzot aptuveni 12 miljonu eiro apgrozījumu.

“Nodibinot Kaamos būvniecības uzņēmumu Latvijā, esam spēruši nākamo stratēģiskās attīstības soli. Igaunijā Kaamos Grupa jau vairāk nekā 15 gadus veiksmīgi īsteno praksi, nekustamā īpašuma projektus ne tikai attīstot, bet arī būvējot paši,” stāsta Kaamos Real Estate valdes priekšsēdētājs Guntars Cauna.

Kopš savas darbības uzsākšanas Latvijā 2019. gadā nekustamā īpašuma attīstītājs Kaamos Ķengaragā īstenojis projektu Divi Krasti un Moho Park Mežaparkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs Kaamos uzsācis otras daudzdzīvokļu projekta Moho Garden deviņstāvu ēkas būvniecību Mežaparkā, Mežezera ielā.

Jaunajā A energoefektivitātes klases namā taps 64 mājokļi 40 – 110 kvadrātmetru platībā. Tā būvniecību veic Kaamos grupas Latvijā dibinātais uzņēmums Kaamos Construction, un ēku plānots pabeigt nākamajā ziemā, projektā kopumā investējot vairāk nekā 17 miljonus eiro.

„Lai arī pēdējo divu gadu laikā piedzīvotā inflācija kombinācijā ar Euribor likmju dinamiku ir būtiski ietekmējusi jauno mājokļu meklētēju spēju uzņemties jaunas saistības, redzam, ka interese par Kaamos projektiem Mežaparkā nav mazinājusies. Vairāk nekā ceturtā daļa no Moho Garden pirmās deviņstāvu ēkas dzīvokļiem ir jau pārdoti,” norāda Kaamos vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Viņš skaidro, ka šobrīd pakārtoti patērētāju aktivitātes kritumam ir mazinājies arī jauno mājokļu būvniecības uzsākšanas apjoms. Tādējādi jau tuvākajā nākotnē var veidoties jauno dzīvokļu projektu piedāvājuma trūkums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kaamos nodevis ekspluatācijā mājokļu projektu Teikā, kurā investēti 11 miljoni eiro

Db.lv, 18.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs Kaamos nodevis ekspluatācijā dzīvojamo ēku projektu Ābeļziedu terases, izbūvējot divas četrstāvu A energoefektivitātes klases ēkas zaļajā Teikā, Laimdotas ielā.

Investējot aptuveni 11 miljonus eiro, projektā kopumā tapuši 72 divu līdz četru istabu dzīvokļi ar terasēm un balkoniem, kas ir pirmie Kaamos grupas Latvijā dibinātā uzņēmuma Kaamos Construction būvētie mājokļi Latvijā.

Vairāk nekā trešā daļa no jaunajiem dzīvokļiem ir jau pārdoti.

“Pilnā apjomā pašiem īstenojot moderno un ilgtspējīgo dzīvojamo ēku būvniecību Teikā, esam spēruši nozīmīgu soli Kaamos uzņēmuma attīstībā Latvijā,ˮ norāda Kaamos vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

"Jauno mājokļu energefektivitāte, ēkās izmantotie inženiertehniskie risinājumi, būvniecības darbu kvalitāte un būvdarbu veikšanas termiņi – tie ir vieni no galvenajiem jautājumiem, par kuriem jauno dzīvokļu īpašnieki interesējas būvniecības procesa laikā,ˮ saka Kaamos Construction vadītājs Latvijā Ingus Baumanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties nekustamo īpašumu attīstītāja Kaamos daudzdzīvokļu projekta Moho Garden būvniecībai, 12.jūlijā tajā aizvadīti kapsulas iemūrēšanas svētki.

Moho Garden projektā Mežaparkā šobrīd tiek būvētas divas A+ energoefektivitātes klases deviņstāvu ēkas ar kopumā 128 divu līdz četru istabu skandināvu dizaina mājokļiem. Projektā, kuru iecerēts pabeigt līdz 2024.gada beigām, uzņēmums investējis vismaz 17 miljonus eiro.

"Šis ir mūsu ceturtais realizētais projekts Latvijā, kuru nu jau tradicionāli caurstrāvo ilgtspējas, kvalitātes un komforta filosofija. Lai gan nekustamo īpašumu būvniecības tirgū šobrīd vērojama zināma piesardzība, varam lepoties, ka Kaamos projektos būvniecība turpinās, ievērojot augstākos būvniecības standartus un skandināvu kvalitātes prasības," kapsulas svētkos teica Kaamos vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs “Kaamos” tuvākajos piecos gados Latvijas nekustamo īpašumu tirgū plāno investēt vairāk nekā 90 miljonus eiro.

“Uzņēmumam ar nepilnu trīs gadu pieredzi Latvijas nekustamo īpašumu tirgū aizvadītais gads bijis finansiāli ļoti veiksmīgs, jo pārdošanā pieejamie mājokļi tika ļoti ātri izpirkti. Redzam, ka augstie būvniecības kvalitātes standarti un īstenotie ilgtspējas un energoefektivitātes risinājumi dzīvojamo māju projektos kļūst arvien pieprasītāki tirgū, īpaši ņemot vērā ievērojamo enerģijas cenu kāpumu. Videi draudzīga domāšana un ēku energoefektivitāte ir un būs tuvākās dekādes tendence,” komentē “Kaamos” vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Tuvākajos gados uzņēmums plāno uzbūvēt 1000 dzīvokļu.

“Kaamos” jau ir investējis zemes gabalos jaunu projektu īstenošanai. Šobrīd tirgū ir pieejams “Moho Park” Mežaparkā, kur top divi 12 stāvu dzīvokļu nami. Gandrīz visi pirmās ēkas dzīvokļi ir pārdoti, un šobrīd ir uzsākta arī otrās ēkas dzīvokļu priekšpārdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamā īpašuma attīstītāja „Kaamosˮ jaunā dzīvojamo māju projekta „Moho Parkˮ Mežaparkā otrajai ēkai nosvinēti spāru svētki.

Jaunais 12 stāvu nams Mirdzas Ķempes ielā atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas prasībām, un tajā jau nākamā gada rudenī dzīvošanai būs pieejami 77 divu līdz četru istabu dzīvokļi platībā no 36 līdz 170 kvadrātmetriem. Lielākā daļa no tiem jau atraduši savus īpašniekus.

Ēkas A+ klases energoefektivitāti papildina 30 uz jumta izvietotie saules paneļi, kuru saražotā elektroenerģija darbinās koplietošanas inženiersistēmas. Dzīvokļos būs zemgrīdas apkure ar atsevišķu skaitītāju katrā mājoklī, kas dod iespēju kontrolēt savu siltumenerģijas patēriņu, logi ar trīskāršā stikla paketi, nodrošinot labu skaņas izolāciju, kā arī individuālas ventilācijas iekārtas – rekuperatori ar siltuma atgūšanas funkciju veselīgam mikroklimatam un mazākiem rēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs Kaamos uzsāk jauna dzīvojamo ēku projekta būvniecību Teikā.

Jaunajā projektā “Ābeļziedu terases” Laimdotas ielā taps divi četrstāvu nami, izbūvējot 72 divu līdz četru istabu dzīvokļus. Kopējās izmaksas tiek plānotas līdz 11 miljoniem eiro un abu ēku būvniecību plānots pabeigt 2024. gadā.

Projekta “Ābeļziedu terases” namu energoefektivitāte atbildīs gandrīz nulles enerģijas ēkas prasībām, tādējādi ļaujot samazināt telpu ekspluatāciju izmaksas un komunālo maksājumu rēķinus.

Katrā dzīvoklī būs zemgrīdas apkure ar atsevišķu skaitītāju, dodot iespēju iemītniekiem pašiem kontrolēt savu siltumenerģijas patēriņu, kā arī individuālas ventilācijas iekārtas – rekuperatori ar siltuma atgūšanas funkciju veselīgam mikroklimatam. Savukārt uz katra četrstāvu nama izvietotie saules paneļi nodrošinās koplietošanas telpu elektroapgādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs „Kaamos” uzsācis jauna dzīvokļu projekta “Moho Garden” būvniecību Ķīšezera ielā Mežaparkā -divas deviņu stāvu ēkas ar kopumā 128 divu līdz četru istabu dzīvokļiem un A+ klases energoefektivitāti iecerēts pabeigt līdz 2024. gada beigām, projektā investējot vismaz 17 miljonus eiro.

Katrā projekta “Moho Garden” ēkā tiks izbūvēti 64 dzīvokļi, kuru platība būs no 40 līdz 110 kvadrātmetriem.

Uz abu gandrīz nulles enerģijas ēku jumtiem tiks izvietoti saules paneļi ar kopējo jaudu 22 kWh. Dzīvokļos būs zemgrīdas apkure ar iespēju individuāli regulēt gaisa temperatūru telpās, logi ar trīskāršo stiklu, kā arī iemītniekiem pašiem kontrolējamas ventilācijas iekārtas ar rekuperāciju, nodrošinot zemākus komunālos maksājumus.

“Esam uzsākuši mūsu ceturtā dzīvojamo ēku projekta īstenošanu Latvijā, un jau otro – rīdzinieku tik iecienītajā Mežaparkā,” norāda “Kaamos” vadītājs Latvijā Guntars Cauna. Saskaņā ar uzņēmuma rīcībā esošo informāciju, ēkas atrašanās vieta ir viens no svarīgākajiem kritērijiem jauna mājokļa izvēlē “Kaamos” dzīvokļu īpašniekiem, un būtiski ir arī energoefektivitātes rādītāji, terases vai balkona esamība, kā arī dzīvokļa cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamā īpašuma attīstītāja Kaamos jaunā dzīvojamo māju projekta Moho Park Mežaparkā pirmajai ēkai atzīmēti spāru svētki.

12 stāvu nams Kokneses prospektā ar 77 divu līdz četru istabu dzīvokļiem atbilst gandrīz nulles enerģijas prasībām, un pirmos mājokļus to īpašniekiem plānots nodot nākamā gada pavasarī.

Līdzās notiek otras, gandrīz identiskas ēkas būvniecība, kuru iecerēts pabeigt nākamā gada vasarā. Tādējādi līdz 2023. gada beigām Mežaparkā taps 154 mājokļi.

Mājokļu energoefektivitāti nodrošinās uz katra ēkas jumta izvietotie 30 saules paneļi, kuru saražotā elektroenerģija darbinās koplietošanas inženiersistēmas, siltās grīdas, logi ar trīskāršo stiklu, kā arī ventilācija ar rekuperāciju katrā dzīvoklī un iespēju to regulēt pašiem mājokļa iemītniekiem.

“Neraugoties uz turbulenci būvniecības sektorā, esam spējuši sabalansēt savas darbības, lai mērķtiecīgi virzītos uz priekšu. Esam gandarīti, ka pieprasījums pēc šī projekta mājokļiem ir augsts, jo, esot vēl būvniecības stadijā, vairāk nekā puse no abu ēku dzīvokļiem ir jau ieguvuši savus īpašniekus,” informē “Kaamos” vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspluatācijā nodota nekustamā īpašuma attīstītāja "Kaamos" projekta "Moho Park" pirmā 12 stāvu ēka Mežaparkā, informē attīstītāja pārstāvji.

Ēkā ir kopumā 77 divu līdz četru istabu dzīvokļi. Ēkas Mirdzas Ķempes ielā būvnieks bija uzņēmums "Mitt&Perlebach".

Blakus pirmajai "Moho Park" ēkai top otrs, gandrīz identisks 12 stāvu nams ar vēl 77 dzīvokļiem, kurus plānots nodot ekspluatācijā šogad rudenī.

Kopumā projekta abās ēkās tiks izbūvēti 154 dzīvokļi, attīstītājam "Kaamos" ieguldot aptuveni 15 miljonus eiro.

Projekta "Moho Park" dzīvokļu platība ir no 36 līdz 170 kvadrātmetriem. Dzīvokļos ir zemgrīdas apkure ar iespēju individuāli regulēt gaisa temperatūru telpās, logi ar trīskāršo stiklu, kā arī iemītniekiem pašiem kontrolējamas ventilācijas iekārtas ar rekuperāciju. Logos, kuri ir vērsti uz dienvidiem, uzstādīti saules gaismu atstarojoši stikla paneļi, bet augšējo stāvu mājokļos - gaisa dzesēšanas sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs Kaamos savam ceturtajam Rīgā īstenotajam daudzdzīvokļu projektam Moho Garden nosvinējis spāru svētkus.

Tā būvniecību veic Kaamos grupas Latvijā dibinātais būvniecības uzņēmums Kaamos Construction.

Jaunajā daudzdzīvokļu projektā Moho Garden Mežaparkā, Ķīšezera ielā, top divas A+ energoefektivitātes deviņstāvu ēkas ar kopumā 128 divu līdz četru istabu dzīvokļiem platībā no 40 līdz 110 kvadrātmetriem. Kaamos projektā investējis vismaz 17 miljonus eiro, un to plānots pabeigt nākamā gada ziemā.

Uz abu gandrīz nulles enerģijas Moho Garden ēku jumtiem tiks izvietoti saules paneļi ar kopējo jaudu 22 kWh, un plašuma sajūtu jaunajos mājokļos nodrošinās lielie logi, kā arī 2,7 metrus augstie griesti. Skandināvu dizaina dzīvokļos būs zemgrīdas apkure, kā arī iemītniekiem pašiem kontrolējamas ventilācijas iekārtas ar rekuperāciju, nodrošinot zemākus komunālos maksājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kaamos reģistrējis meitasuzņēmumu K8R

Db.lv, 11.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs "Kaamos" reģistrējis meitasuzņēmumu SIA "K8R", liecina Lursoft informācija.

"K8R" pamatkapitāls ir 283 487 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Igaunijas uzņēmumi "Kaamos Kinnisvara" (80%) un "Kengarags OT" (20%).

Uzņēmuma valdē strādā valdes locekļi Ivars Vahers un Guntars Cauna.

"Kaamos" grupa ir Igaunijas kapitālsabiedrība, kas dibināta 2002.gadā, un nodarbojas ar nekustamo īpašumu attīstīšanu, celtniecību, kokapstrādi, zaļo enerģiju, kā arī iegulda jaunuzņēmumos.

Nekustamā īpašuma segmentā "Kaamos" grupa ir uzbūvējusi un pārvalda nomas platības 80 000 kvadrātmetru apmērā, ieskaitot 55 000 kvadrātmetru biroju platības un 25 000 kvadrātmetru "Depo" veikalu Tallinā.

Grupas uzņēmumi darbojas Igaunijā, Latvijā un Baltkrievijā, kopumā nodarbinot vairāk nekā 350 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas zaļajā Teikas apkaimē 16. jūnijā tika nosvinēti spāru svētki nekustamo īpašumu attīstības uzņēmuma Kaamos divu dzīvojamo namu projektā «Ābeļziedu terases», kurā būs 72 dzīvokļi ar 2-4 istabām un kura nodošana plānota 2024. gada pavasarī.

Ar Bigbank Latvijas filiāles piešķirtu finansējumu 7,5 miljonu eiro apjomā būvēto ēku energoefektivitāte atbildīs gandrīz nulles enerģijas ēkas prasībām, tādējādi ļaujot samazināt telpu ekspluatāciju izmaksas un komunālo maksājumu rēķinus.

Šobrīd līgumi ir parakstīti un rezervācijas jau ir veiktas par vairāk kā 30% no šī projekta mājokļiem,» saka Kaamos vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Mājoklī īpaši piestrādāts pie energoefektivitātes. Saules paneļi nodrošinās koplietošanas telpu elektroapgādi, par komfortablu sajūtu gādās zemgrīdas apkure un plašuma sajūtu sniegs gan 2,7 metru griestu augstums, gan balkons vai terase katrā dzīvoklī. Teritorijā būs arī 49 automašīnu stāvvietas un 39 uzglabāšanas telpas, un katrā mājā būs arī lifts. Dzīvokļi tiks piedāvāti ar pilnu iekšējo apdari, centrālo apkuri un mehānisko ventilāciju ar rekuperācijas sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs „Kaamosˮ nodevis ekspluatācijā otru “Moho Park” projekta ietvaros uzbūvēto 12 stāvu dzīvojamo ēku Mirdzas Ķempes ielā, Mežaparkā. Tajā tapuši 77 divu līdz četru istabu dzīvokļi. Gandrīz 70% no jaunajiem mājokļiem jau atraduši savus jaunos īpašniekus.

Investējot gandrīz 15,5 miljonus eiro, kopumā “Moho Park” izbūvētas divas identiskas 12 stāvu ēkas ar 154 dzīvokļiem platībā no 36 līdz 170 kvadrātmetriem.

“Pēdējo divu gadu laikā nekustamā īpašuma nozare ir piedzīvojusi dažādus izaicinājumus, kas ietekmējuši kā būvniecības procesu, tā arī mājokļu pircēju izvēles. Kamēr daļai jauno dzīvokļu meklētāju izdevies iegādāties izvēlēto mājokli, redzam, ka citi lēmumu par īpašuma iegādi ir uz laiku atlikuši, ieņemot nogaidošu pozīciju. Tomēr kopumā pircēju aktivitāte nekustamā īpašuma tirgū ir stabila, un esam gandarīti, ka mums ir izdevies Mežaparkā radīt kvalitatīvus, komfortablus un ilgtspējīgus mājokļus vairākiem simtiem rīdzinieku,” norāda “Kaamos” vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veids, kā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārvalda nekustamo īpašumu un nodrošina ar to valsts iestādes, Valsts kontrolei (VK) liek šaubīties, vai valsts intereses tiek vērtētas augstāk par valsts kapitālsabiedrības interesēm.

Latvijā Finanšu ministrija (FM) ir atbildīga par valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas politikas izstrādi. Tās dibinātā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" ir atpazīstamākais, bet ne vienīgais valsts nekustamā īpašuma pārvaldītājs valstī, informē VK.

Valsts kontrole veiktajā revīzijā konstatēja būtiskus trūkumus gan politikas veidošanā, gan arī īpašumu pārvaldīšanā. 2006.gadā pieņemtās Valsts nekustamā īpašuma vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepcijas īstenošana noslēgusies jau 2020.gadā, bet no iecerētā sasniegta tikai daļa.

Valstij pieder liels skaits nekustamo īpašumu ar visdažādāko pielietojumu, un vienlaikus nekustamais īpašums ir viens no pamata resursiem, kas nepieciešams valsts institūciju funkciju veikšanai. Valsts kontroles veiktās revīzijas fokusā šoreiz bija VNĪ pārvaldīšanā esošie birojiem paredzētie valsts un VNĪ nekustamie īpašumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai meklētu risinājumus, kā mazināt ēnu ekonomiku nekustamo īpašumu darījumu jomā un arvien vairāk cilvēku izvēlētos godīgus un legālus darījumus, Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA aicina Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju, kā arī Valsts ieņēmumu dienestu veikt grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, iekļaujot tajā regulējumu, kas paredz samazināt kapitāla pieauguma likmi līdz 10% un attaisnotajos izdevumos iekļaut arī komisijas maksu par nekustamā īpašuma darījuma starpnieka pakalpojumiem.

LANĪDA nosūtījusi vēstules ar priekšlikumiem gan iepriekš minētajām ministrijām, gan to paspārnē izveidotajām darba grupām.

Kā norāda LANĪDA, tās biedri savā ikdienā pastāvīgi komunicē ar fiziskām personām, nodokļu maksātājiem, un sniedz tiem konsultācijas par ienākuma no nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārdošanas deklarēšanu un nodokļu nomaksu. Ja 10% ienākuma nodokli no nekustamā īpašuma izīrēšanas gūtajiem ienākumiem klienti uzskata par saprātīgu un godīgu un lielākais vairums to labprātīgi un godprātīgi maksā, tad, uzzinot par kapitāla aktīvu atsavināšanas nodokli 20% apmērā no nekustamā īpašuma pārdošanas un iegādes summas starpības, klienti nereti atceļ vai atliek darījuma noslēgšanu, uzskatot to par nesaprātīgu un negodīgu. Šādus objektus to īpašnieki turpmāk cenšas pārdod pašu spēkiem par samazinātām darījumu cenām vai veic fiktīvus darījumus paziņu vai radinieku starpā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Godīga konkurence un droši darījumi

Aigars Šmits, LANĪDA valdes priekšsēdētājs, 11.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai panāktu, ka pēc iespējas plašāks nekustamā īpašuma darījumu starpnieku loks iekļautos nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā, apstiprināšanai aktīvi tiek virzīts likumprojekts "Grozījumi Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā".

Šī tiesību akta izstrāde ir vēl viens solis ceļā uz nozares sakārtošanu un regulēšanu. Tā ir nozares mazā, bet nozīmīgā uzvara. Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) darbības misija ir godīga konkurence un droši darījumi. LANĪDA iestājas par profesionālu darbību, nodrošinot bāzi un saturu kvalifikācijas celšanai, kā arī sertifikācijai.

Mēs augsti turam ne tikai tiesisku un caurspīdīgu, bet arī ētisku darbību un pušu attiecības. Tāpēc jau kopš pirmās dienas iestājāmies par nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistra izveidi, kas ļauj īpašuma pircējam pārliecināties gan par starpnieka kvalifikāciju, gan darījumu drošumu.

Spēkā esošais Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums jau ir lēciens ne tikai mūsu profesijas atzīšanā, bet arī sakārtošanā. Tomēr, kā jebkurš tiesību akts, tas nav ideāls. Tāpēc LANĪDA ilgstoši vērsa likumdevēja uzmanību faktam, ka diemžēl, lai pilnībā noregulētu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistra darbību, nepieciešams sankciju mehānisms tiem, kuri joprojām vēlas darboties nekustamo īpašumu darījumu “ēnas zonā”, nevis atklāti, reģistrējoties nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Solis augšup – spēkā stājas izmaiņas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā

Aigars Šmits, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) valdes priekšsēdētājs, 07.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7. jūnijā spēkā stājas grozījumi Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā. Solis augšup nekustamā īpašuma nozares tiesiskuma sakārtošanā, ēnu ekonomikas mazināšanā, nozares reputācijas paaugstināšanā. Diena, kas tiks atzīmēta nekustamo īpašumu nozares vēsturē.

Kas mainīsies?

Kopumā šie grozījumi likumā veicinās nozares caurspīdīgumu un regulējuma ievērošanu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības jomā. Ja pašlaik aptuvenas aplēses liecina, ka Ekonomikas ministrijas darījumu starpnieku reģistrā lasāmi ieraksti par aptuveni 50% no nozarē strādājošiem. Tad izmaiņas ir vērstas uz to, lai panāktu, lai šo normu respektē arvien vairāk. Ja nevar ar “burkānu”, tad – ar “pātagu”.

Būtiskākā izmaiņas – turpmāk būs administratīvo atbildība par nereģistrēšanos Ekonomikas ministrijas darījumu starpnieku reģistrā. Fiziskai personai, ja tā sniegs nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus bez reģistrācijas nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā, varēs tikt piemērots brīdinājums vai naudas sods. Maksimālais naudas sods fiziskajai personai, kas sniedz nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus bez reģistrācijas, ir līdz 500 eiro, bet juridiskajai personai – līdz tūkstoš sešsimt naudas soda vienībām 8000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atļāvusi VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārdot izsolē nekustamo īpašumu "Īles sanatorija" Īles pagastā, Dobeles novadā, kas nav nepieciešams valsts pārvaldes funkciju nodrošināšanai.

Īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā. Nekustamais īpašums "Īles sanatorija" sastāv no četrām zemes vienībām un uz tām esošās apbūves.

Zemes vienībai ar 2300 kvadrātmetru platību kadastrālā vērtība noteikta 644 eiro. Uz šīs zemes vienības atrodas sūkņu stacija ar kopējo platību 6,1 kvadrātmetrs, kuras kadastrālā vērtība uz noteikta 111 eiro.

Zemes vienībai 22 450 kvadrātmetru platībā kadastrālā vērtība noteikta 17 801 eiro. Uz šīs zemes vienības atrodas sanatorijas galvenais korpuss ar kopējo platību 1634,7 kvadrātmetri, kura kadastrālā vērtība noteikta 7856 eiro, klubs ar kopējo platību 167,1 kvadrātmetri, kura kadastrālā vērtība noteikta 1177 eiro, mazā klientu māja ar kopējo platību 410,6 kvadrātmetri, kuras kadastrālā vērtība noteikta 3945 eiro, sanatorijas direktora māja ar kopējo platību 477,5, kura ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, un citas būves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Apburtā loka ceļš 13 gadu garumā valsti novedis kārtējā strupceļā

Māris Ķirsons, 31.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemes piespiedu nomas jautājumos Latvija jau vairāk nekā 13 gadus iet pa apburto loku, un to nespēj pārraut arī ar dalītā īpašuma izbeigšanu, kura īstenošanai izveidotais mehānisms ir birokrātiski smagnējs, un tam nav arī adekvāta valsts finansiāla atbalsta.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta zvērinātu advokātu biroja iLaw partneris Normunds Šlitke. Viņaprāt, zemes piespiedu nomas ikgadējo griestu apmēra noteikšanā 4% no zemes kadastrālās vērtības ir daudz ekonomisko absurdu. Situāciju pašlaik var mainīt tikai Satversmes tiesa.

Kāda ir situācija ar dalītā īpašuma problēmu?

Tā ir tieši tāda pati kā pašlaik ar daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Kāpēc tāds salīdzinājums? Tāpēc, ka ir vairākas būtiskas līdzības gan ar daudzdzīvokļu māju siltināšanu, gan ar dalītā īpašuma izbeigšanu. Diemžēl, bet vecais teiciens — ir meli, ir lieli meli un ir statistika — būtu jākoriģē un statistika jāaizstāj ar politika. Proti, politiķi pirms 11 gadiem solīja dzīvokļu īpašniekiem, ka zemes gabala izpirkšana zem daudzdzīvokļu mājas būs tikpat vienkārša un nesāpīga kā šīs mājas siltināšana. Diemžēl realitāte ir cita. Vārdos un solījumos viss ir skaisti, bet, tiklīdz raugāmies uz padarītajiem darbiem — piedāvātajiem mehānismiem —, tā aina jau ir pavisam citāda. No šodienas skatupunkta laikam nevienam nav jautājumu par energoresursiem, to cenas būtisku pieaugumu, dabasgāzes kontekstā arī pieejamību un dārdzību, kas pat ir kļuvusi par savdabīgu ieroci Ukrainas kara kontekstā. Ļoti daudzi cilvēki 32 gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas dzīvo padomju laikos būvēto daudzdzīvokļu māju dzīvokļos, kuru apkurei bija paredzēts izmantot lētos energoresursus — dabasgāzi — no Krievijas, bet šodien tie vairs nav lēti, un siltināšanas problēma, šķiet, ir viena no galvenajām aktualitātēm valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekustamā īpašuma darījumi sankciju ēnā

Ilga Gudrenika-Krebs, zvērināta advokāte, ZAB Ellex Kļaviņš partnere, 03.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas iebrukums un karš Ukrainā, kas notiek ar Baltkrievijas atbalstu, Eiropas Savienībai (ES), Lielbritānijai un ASV licis noteikt virkni ierobežojumu uzņēmējdarbības veikšanai ar minētajām agresorvalstīm, kā arī šo valstu personu un kapitāla kustībai.

Daudziem ir apgrūtināta piekļuve saviem nekustamajiem īpašumiem un ir vērojama šo īpašumu, piemēram, Jūrmalas mājokļu, nonākšana nekustamo īpašumu tirgū. Un, lai arī cenas dažkārt ir pievilcīgas, potenciālajiem pircējiem jāņem vērā sarežģījumi, kas var rasties darījuma izpildē par šāda īpašuma iegādi. Ar ko būtu jārēķinās, pērkot īpašumu no Krievijas vai Baltkrievijas rezidentiem?

Jāpārbauda īpašuma statuss

Darījums ar Krievijas vai Baltkrievijas rezidentam piederošu nekustamo īpašumu varētu būt aizliegts noteikto sankciju dēļ. Līdzekļu iesaldēšana un aizliegums dot pieeju līdzekļiem ir noteikts saskaņā ar vairākām Eiropas Padomes regulām, kuru mērķis ir iesaldēt līdzekļus un noteikt vispārējus ierobežojumus un sankcijas attiecībā uz Krievijas Federāciju sakarā ar karu Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz divus gadus piedzīvoto pandēmiju, nekustamā īpašuma novērtēšanas pasūtījumu skaits ir pieaudzis, kā pamatā ir cilvēku vēlme iegādāties dzīvokli vai uzbūvēt māju, kā arī attīstīt savu biznesu.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais īpašums stāsta Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, SIA Eiroeksperts valdes priekšsēdētājs Vilis Žuromskis. Viņaprāt, arī šogad vērtēšanas apjomi varētu būt līdzīgi iepriekšējo gadu apjomiem, jo ir cerība, ka iekustēsies Rail Baltica dzelzceļa būvniecībai nepieciešamo īpašumu atsavināšanas process.

Fragments no intervijas

Vai pandēmija ir ietekmējusi nekustamo īpašumu novērtēšanu un arī to novērtējumu?

Īpašuma novērtēšanas pasūtījumu skaits ir pieaudzis. Kopumā tieši nekustamā īpašuma vērtēšanas pasūtījumu apjoms 2021. gadā ir pieaudzis vidēji līdz 20%. Piemēram, uzņēmumam SIA Eiroeksperts 2020. gads tieši pēc ienākumu līmeņa bija daudz labāks nekā pirmspandēmijas – 2019. gads, un savukārt 2021. gads ir vēl labāks nekā 2020. gads. Protams, Eiroeksperts nodarbojas ar visa veida novērtēšanu, sākot ar biznesa (uzņēmējdarbības), nekustamā īpašuma un kustamas mantas novērtēšanu. Līdzīgs vērtēšanas apjoma pieaugums bija novērojams arī citiem vērtētājiem, un to apliecina pieprasījuma pieaugums pēc vērtēšanas pakalpojumiem, it īpaši pēc nekustamā īpašuma novērtēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Ēku tehnoloģiju automatizācijas nozīme mūsdienīgā un efektīvā nekustamā īpašuma apsaimniekošanā

Sadarbības materiāls, 14.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā rakstā stāstām par to, ka un kāpēc ir ēkas automatizācijas sistēmas ir svarīgas, kam jāpievērš īpaša uzmanība un kā izvēlēties savam īpašumam piemērotāko automatizācijas sistēmu. Mūsuprāt, tehnoloģiju automatizācijai un efektivizācijai nozīme ir daudzkārt pieaugusi tieši šobrīd, kad piedzīvojam teju hiperinflāciju, tostarp energoresursu cenu svārstības.

Kas ir ēku automatizācija?

Pēc Caverion Latvija SIA novērojumiem, tehnisko iekārtu un dažādu vadības sistēmu skaits un veids nekustamajā īpašumā pēdējās desmitgadēs ir pastāvīgi un sistemātiski pieaudzis. Vienkārši definējot - ēkas automatizācija attiecas uz sistēmu, kas kontrolē ēkas tehniskā aprīkojuma darbību. Jau daudzkārt ir pierādījies, ka ēku automatizācija ļauj daudz efektīvāk ēku iekštelpās pārvaldīt klimata apstākļus, drošību un energoefektivitāti kā vienu vienību, un šo funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams uzstādīt desmitiem dažādu sistēmu katras funkcijas atsevišķai vadībai.

Sniedzot ikdienas pakalpojumus Caverion Latvija SIA izgudro, realizē un izmanto ēku automatizāciju, kas ļauj uzraudzīt un vadīt tādas inženiersistēmas kā: apgaismojums, gaisa kondicionēšana, ventilācija, apkure, ūdens apgāde, piekļuves kontrole un apsardze, ugunsgrēka atklāšanas signalizācija un sprinkleri, audio vizualizācijas sistēmas, videonovērošanu un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas investīciju tirgus darījumu skaita ziņā, salīdzinot ar Rietumeiropu, pērn bija daudz aktīvāks. Ja investīcijas komerciālajā nekustamajā īpašumā visā Eiropā pērn piedzīvoja būtisku apjomu samazinājumu – par 51%, Baltijā tās samazinājās tikai par 6%, salīdzinot ar 2022. gadu. Tomēr kopumā ģeopolitiskie riski joprojām būtiski kavē investīciju aktivitāti Baltijas reģionā, norāda eksperti.

Mazāks investīciju kritums komerciālajā nekustamajā īpašumā Baltijā 2023. gadā, galvenokārt, ir pateicoties vairākiem Baltijas valstīs notikušiem ļoti liela apjoma darījumiem, kas saistīti, piemēram, ar Technopolis biznesa centru Viļņā, tirdzniecības centru Viru Keskus Tallinā un Rimi centrālās loģistikas un biroja telpu pārdošanu Rīgā, skaidro starptautiskās uzņēmumu grupas Newsec Investīciju darījumu nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Andrius Švolka.

Viņš atzīst, ka ģeopolitiskie riski joprojām būtiski negatīvi ietekmē lēmumu pieņemšanu par investīcijām reģionā. “Baltijas investīciju tirgus aktivitātes veicināšanā ir vērts izcelt vietējo investoru pieaugošo nozīmi. Tā kā starptautiskie investori ir daudz piesardzīgāki, vairāk koncentrējušies uz vietējo tirgu, mēs sagaidām, ka Baltijas kapitāls arī nākamajos gados būs galvenais darījumu apjomu virzītājspēks,” skaidro A.Švolka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurence būvniecībā ir, vienlaikus vairākos segmentos novērojams strādājošo uzņēmumu skaita sarukums, kura iemesli meklējami neprognozējamā nākotnē vairāku gadu periodā. Piegādātāju apvienības var būt viens no veidiem, kā palielināt konkurenci, bet jādomā arī par produktivitātes celšanu nozarē.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa rīkotajā tiešsaistes diskusijā Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi.

Lejupejoša tendence

“Konkurence pastāv, bet ir duāla sajūta. Publisko iepirkumu dati rāda, ka 2019., 2020. un 2021. gadā uz vienu iepirkumu būvniecībā bija pieci piedāvājumi, 2022. gadā tie bija četri un šogad jau vien trīs. Tātad konkurence 2023. gadā salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija pirms Covid-19 pandēmijas, ir sarukusi,” situāciju analizē Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons. Viņš norāda uz pašu būvuzņēmēju secināto, ka lielajos un komerciāli interesantajos būvprojektos konkurence ir, jo pretendentu skaits ir seši – septiņi, savukārt vidēja lieluma projektos (līdz 5 milj. eiro) konkurence ir būtiski mazāka, jo tie dažādu iemeslu dēļ nav tik pievilcīgi. “Iespējams, ka vāja konkurence ir privātmāju būvniecības segmentā, taču tajā mūsu biedri nestrādā, tāpēc ir grūti izdarīt secinājumus,” tā G. Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru