Jaunākais izdevums

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) brīdina par kailgliemežu savairošanos ziemas rapša sējumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu bankām uzbrūk ļaunprogrammatūra Dridex, kuras mērķis ir tiešsaistes bankas, paziņojis kompānijas IBM kiberdrošības dienests.

«Pēc vairākiem klusuma mēnešiem Dridex ir atsācis darbību, un, lai arī lielākā daļa uzbrukumu ir vērsti pret tādām valstīm kā ASV, Lielbritānija, Kanāda un Austrālija, tas uzbrūk arī mazāk zināmām teritorijām, tādām kā Lietuva, Latvija, Igaunija, Libāna un Ukraina. Tas ir diezgan neparasti bankām domātiem Trojas vīrusiem,» norādīja IBM analītiķis Limors Kesems. «Dridex citu neierastu mērķu vidū izraudzījies vairāk nekā 20 Latvijas bankas, trīs Igaunijas, trīs Lietuvas un vienu Ukrainas banku.»

Dridex ir ļaunprogrammatūra, ar kuras palīdzību hakeri var iegūt lietotāju internetbankas datus, lai piekļūtu lietotāju internetbankas kontiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi transportlīdzekļi no Parīzes elektroautomobiļu shēmas pirmdien ielas vidū sadeguši līdz pelniem, jo viens no tiem pilsētas austrumdaļā eksplodējis uzlādes laikā. Par laimi neviens cilvēks automašīnās tobrīd nav atradies. Dramatisko eksploziju notvērušas kameras, vēsta thelocal.fr.

Francijas galvaspilsētas auto apmaiņas shēmā Autolib ietilpst četri tūkstoši automašīnu.

Abas automašīnas uzliesmojušas ap deviņiem no rīta. Sprādzienam un tam sekojošajam ugunsgrēkam par aculieciniekiem kļuvuši vairāki cilvēki. «Es biju ceļā uz darbu, kad vienā no automašīnām bija sprādzieni, kas līdzinājās uguņošanai. Uguns tad pārmetās uz otru automašīnu. Ugunsdzēsēji nespēja piekļūt ugunsgrēka vietai satiksmes sastrēgumu dēļ,» stāstījis kāds aculiecinieks.

Sprādziena cēlonis vēl nav zināms, un Autolib nav izteikusi arī nekādus pieņēmumus. Policija uzsākusi izmeklēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatrisināts konflikts darba vietā var izvērsties par mobingu darba kolēģu starpā, ja apstākļi organizācijā ir labvēlīgi šādas negatīvas uzvedības attīstībai

Tā norāda psiholoģijas doktore, Kauņas tehnoloģiju universitātes lektore Milda Perminiene. Nule viņa uzstājās organizāciju psiholoģijas konferencē Kaitēkļi mūsu dārzā. Pārmaiņas organizācijā, degoši termiņi, paaugstināts stress, neprasmīga līderība ir faktori, kas var veicināt mobingu darba vietās.

Dabisks, bet nevēlams

Austriešu zoologs Konrāds Lorencs pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados, pētot putnu uzvedību, pamanīja, ka dažkārt, sajūtot apdraudējumu, putni barā uzbrūk ienaidniekam, piemēram, kaķim, taču fiziski upuri neaizskar, tikai biedē. K. Lorencs šādu uzvedību nosauca par mobingu. Nedaudz vēlāk zviedru ārsts Pīters Pauls Heinemans interesējās, vai šāda uzvedība raksturīga arī cilvēkiem. Izrādījās, ka jā. Viņš par mobingu nosauca kolektīvu bērnu agresiju pret kādu citu bērnu. Pašlaik viens no ietekmīgākajiem mobinga pētniekiem norvēģis Stale Einarsens norādījis, ka vienai un tai pašai uzvedībai/parādībai ir daudz dažādu nosaukumu – emocionāla vardarbība, pazemošana, izstumšana, atgrūšana. Viņš izdala sešas pazīmes, kā izpaužas mobings darba vietā: tā ir negatīva un naidīga uzvedība; tai ir psiholoģisks raksturs; tā ir ilgstoša; mobingā ir iesaistītas vismaz divas puses – varmāka un upuris; iesaistītās puses nav līdzvērtīgas varas ziņā, t.i., vienam ir vairāk nosacītas varas un otram – mazāk; un visbeidzot šādai uzvedībai ir negatīvas sekas, piemēram, upuris izjūt paaugstinātu stresu, nomāktību, var pasliktināties darba sniegums, kā arī rasties citas nopietnas, ar garīgo veselību saistītas grūtības, piemēram, depresija, pašnāvnieciskas domas. Dažos pētījumos Vācijā tiek minēts, ka ap četriem procentiem pašnāvību ir saistītas ar mobingu darbā. Mobings skar ne vien tieši iesaistītos, bet ietekmē visu emocionālo klimatu organizācijā. Ja šāda uzvedība ir raksturīga organizācijā, tad paaugstinās ne vien upura, bet arī citu darbinieku stresa līmeni, jo nevar jau zināt, vai pats nekļūsi par nākamo upuri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Eiropā un ASV trešdien kritās, un saruka arī naftas cenas, investoriem gatavojoties stingrākiem ierobežojumiem strauja Covid-19 gadījumu skaita pieauguma apturēšanai.

Noskaņojumu tirgos pasliktināja satraucoša jaunu inficēšanās gadījumu skaita palielināšanās Eiropā un ASV. Otrdien pasaulē tika reģistrēti vairāk nekā 500 000 jaunu Covid-19 gadījumu, kas ir jauns rekords.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja par jauniem stingriem ierobežojumiem, kas būs spēkā no piektdienas līdz vismaz 1.decembrim. Francijā otrdien tika reģistrēti 523 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi 24 stundu laikā, kas ir jauns rekords kopš aprīļa.

Vācijas centrālā valdība un federālo zemju valdības trešdien vienojās par stingru ierobežojumu noteikšanu cilvēku savstarpējiem kontaktiem novembrī, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, paziņoja kanclere Angela Merkele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģipte tuvojas pilsoņu karam, brīdinājuši gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji, vienlaikus aicinot starptautisko sabiedrību pievērst uzmanību šajā valstī notiekošajam.

«Esošais režīms kopš apvērsuma Ēģipti virza uz pilsoņkaru,» pavēstījis bijušais prominentā laikraksta Al Shorouk redaktors Vaels Kandils. Uzstājoties Ženēvā, viņš norādīja, ka Ēģiptes varasiestāžu vēršanās pret Musulmaņu Brālību jau prasījusi vairāk nekā tūkstoš cilvēku dzīvību, bet vismaz divi tūkstoši nokļuvuši cietumā. Šādas varasiestāžu darbības šķeļot valsti.

V. Kandils ieradies Ženēvā, lai organizētu vienotu opozīciju Ēģiptes militārajam režīmam. Aktīvistu grupa vērsusies pie ANO aģentūrām un dažādu valstu diplomātiem, lai sniegtu pierādījumus, ka Ēģiptē notikušais apvērsums bijis nelikumīgs un sagrāvis 2011. gada revolūciju, kuras laikā tika gāzts diktators Hosni Mubaraks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži aiz uzbrukumiem lielajām banknotēm saskata negatīvās likmes, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēdējā laikā daži pasaules finanšu regulatori un pat centrālie baņķieri izvērsuši kariņu pret liela nomināla banknotēm, liecina pieejamā informācija. Piemēram, Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi norādījis, ka visā pasaulē šobrīd esot paaugstināta pārliecība, ka lielās banknotes tiek izmantotas nelegālos nolūkos naudas atmazgāšanā. Rezultātā likumdevēji Eiropā pašlaik izvērtē to, vai 500 eiro banknoti vajadzētu atstāt apgrozībā. Tāpat līdzīgas vēsmas vērojamas ASV, kur tiek spriests par slavenās 100 ASV dolāru banknotes (uz tās attēlots Bendžamins Franklins) lietderību, un nomanāmi aicinājumi, ka visām G20 valstīm vajadzētu atteikties no tādām banknotēm, kuru vērtība ir lielāka par 50 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #3

DB, 19.01.2021

Dalies ar šo rakstu

“Visi vienādi glābjami”, “Kā neapturēt ekonomiku”, “Pavērt iespēju atgūties”, “Tukšajām viesnīcām uzbrūk nodokļi”, “Kovidkrīze pasauli dzen triljonu parādos”, “Finanšu glābiņš krīzē” – šāda ir žurnāla "Dienas Bizness" vāku virsrakstu dinamika no pērnā pavasara līdz šai nedēļai.

Visam šim laika periodam ir viens atslēgas vārds – pandēmija. Uzņēmēju pieredze ir emociju gammā no – visslabi.lv līdz visslikti.lv.

Lasi žurnāla #DienasBizness 19. janvāra numurā:

  • viedokļi – Covidatbalsts no uzņēmēju un valsts skatupunkta
  • tēma – finanšu glābiņš krīzē
  • aktuāli – dod skaidras norādes finanšu noziegumu efektīvai izmeklēšanai
  • ekonomikas prognozes – aizkavēšanās ar vakcināciju aizkavēs arī ekonomiku
  • politika – vārda brīvības trauslā robeža
  • meža nozare - intervija ar AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētāju un Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidentu Uldi Biķi; Eiropas kabinetos topošie projekti biedē zemes apsaimniekotājus
  • zaļais koridors – transporta koridoram būs jākļūst zaļākam
  • brīvdienu ceļvedis – Pēteris Strautiņš, Luminor ekonomists
  • Sadarbībā ar DB Konferences - zaļais bizness kā ilgtspējas princips; inovācijas biznesa attīstībai un ilgtspējai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Kiberuzbrukumu dēļ Bitcoin zaudē vērtību

Žanete Hāka, Jānis Šķupelis, 13.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laika kiberuzbrukumu dēļ ir samazinājusies virtuālās valūtas Bitcoin vērtība, raksta Reuters.

Tāpat šie kiberuzbrukumi, kurus veic nezināmi avoti, kas uzbrūk Bitcoin biržām, vērš uzmanību uz vairākiem riskiem, ar ko var cilvēki saskarties, kad viņi izvēlas naudas vietā izmantot digitālās valūtas, norāda eksperti.

Tā saucamais DDOS uzbrukums pēdējā laikā licis vismaz trim biržas platformām, kas uzglabā un tirgo Bitcoin apmaiņā pret tradicionālajām valūtām, apturēt iespēju izņemt Bitcoin līdz brīdim, kamēr tās spēs noteikt, vai šie darījumi ir īsti.

Tas ir parādījis, ka Bitcoin, kas pastāv tikai virtuālā vidē un darbojas uz programmatūras koda pamata, ko izveidojis nezināms programmētājs vai programmētāju grupa, ir ievainojamāks pret uzbrukumiem nekā citi interneta biznesi, norāda eksperti. Tādējādi ar to ir riskantāk tirgoties nekā ar dolāru vai citām tradicionālajām valūtām. Šo pārtraukumu dēļ pēdējā laikā ir sarukusi arī Bitcoin vērtība. Pagājušā mēneša beigās Bitcoin maksāja 850 dolārus, taču tagad tas samazinājies līdz aptuveni 656 dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eksperts: Kibernoziedznieki darbojas līdzīgi kā bizness

Žanete Hāka, 28.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bieži vien šķiet, ka datu drošības jautājumi attiecas uz lielajiem uzņēmumiem, tendences ir globālas, taču tā nav, šī joma attiecas arī uz privātpersonām un caur mūsu privātajiem datiem apdraudējums rodas arī uzņēmumiem, kuros strādājam, Dienas Biznesa konferences Biznesa datu drošība atklāšanā sacīja IBM Latvija Lielo klientu pārdošanas vadītājs Raimonds Bricis.

Kibernoziedznieki darbojas līdzīgi kā bizness, viņi izvērtē, cik daudz resursu bus jāiztērē uzbrukumam, un kāds labums no tā tiks iegūts, un vairs nav tāda situācija, ka uzbrūk visam pēc kārtas, skaidro IBM Latvija pārstāvis.

Pašreiz aktīvākie uzbrucēji kompāniju datiem ir organizētas grupas un valdības, kuras mēģina piekļūt arī datiem Latvijā, uzsver eksperts.

R. Bricis piebilst, ka kibernoziedznieku ieguvumi kļūst aizvien lielāki, un līdz ar to uzņēmumu zaudējumi arī ir lielāki.

Tradicionālās aizsardzības sistēmas vairs nepalīdz, melnajā tirgū pieprasījums aug pēc privātiem datiem, savukārt tas samazinās pēc epastu pārvaldes vai līdzīgas informācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji, kuri aizņemti nepārtrauktā īso distanču skrējienā: produkts-klients, ieņēmumi-nodokļi, ļoti reti atrod laiku, lai apstātos, atvilktu elpu un paskatītos apkārt. Taču mainās ne tikai gadalaiki, bet arī civilizācija. Un, ja, ielūkojoties internetā, uzņēmējs domā: tas uz mani neattiecas, viņš dziļi maldās.

Aplūkosim piemēru. Kad jauns puisis vai meitene sociālajos tīklos uzvedas ne tā, kā apkārtējiem gribētos, nostrādā senie instinkti, bet jau mūsdienīgā izpausmē. Neveiksmīga publikācija, fotogrāfija vai komentārs var ieslēgt kibermobingu – cilvēka emocionālo pazemošanu internetā. Tas var izraisīt sociālo stigmatizāciju (kauna, negoda zīmes piešķiršanu). Pusaudzim tas var būt pilnīgi negaidīti. Lieta var beigties ar dziļu psiholoģisku drāmu.

Bet atgriezīsimies pie biznesa. Pārvietojot biznesu vai tā virzīšanu internetā, uzņēmējs padara savu zīmolu par “publisku personu”. Viņš var viegli uzkāpt uz politkorektuma, jaunas ētikas un tamlīdzīga grābekļa. Vecie sakāmvārdi, teicieni un joki jaunajā realitātē kļūst eksplozīvi. Šeit nebūs pietiekami vien sekot līdzi valodas lietojumam. Nepieciešams kontrolēt gan štata darbiniekus, gan apkalpojošos ārštata darbiniekus. Tagad kā nekad agrāk ir aktuāls tas, ko 20. gadsimta otrajā pusē rakstu sērijā Vadība rakstīja L. Rons Habards:

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas mediji: Krievijas karavīri sākuši uzbrukumu Ukrainas armijas daļai Sevastopolē

LETA, 02.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas mediji ziņo, ka Krievijas karavīri sākuši uzbrukumu Ukrainas armijas daļai Krimas ostas pilsētā Sevastopolē.

Ukrainas jūras spēku mācību bāzei uzbrūk aptuveni 300 cilvēki pilnā kaujas gatavībā īpašo uzdevumu vienības formās, vēsta Ukrainas mediji, atsaucoties uz avotiem Ukrainas robežsardzē.

Uzbrucēju grupas komandieris paziņojis, ka saņēmis Krievijas Aizsardzības ministrijas pavēli ieņemt armijas daļu.

"Ukrainas robežsardze uzsākusi ārkārtējus pasākumus, lai nepieļautu jūras spēku bāzes un kuģu sagrābšanu. Visi kuģi pēc kaujas trauksmes izsludināšanas iziet jūrā," teikts robežsardzes paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krāpnieki uzbrūk PayPal lietotājiem

Zane Atlāce - Bistere, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PayPal lietotājiem uzbrūk pikšķerētāji (angl. phishing), kas e-pastā paziņo par it kā apturētu lietotāja kontu un aicina atjaunot datus. Tas viss ved uz krāpnieku sagatavotām lamatām, brīdina antivīrusu programmu eScan izstrādātāji.

Sekojot e-pastā norādītajai saitei, lietotājs nokļūst nevis oficiālajā PayPal vietnē, bet krāpnieku izveidotā lapā. Lai gan neīstajā lapā tiek izmantots PayPal logotips un pievienots pieraksts par ražotāja autortiesībām, krāpniekus nodod vietnes adrese, kurai nav nekā kopīga ar PayPal nosaukumu, kā arī drošus sakarus nodrošinošā HTTPS neesamība.

«Lietotāji, kas saņēmuši negaidītu e-pastu, šajā gadījumā – ka viņu PayPal konts ir bloķēts vai ierobežots, vēlas pēc iespējas ātrāk novērst šīs neērtības un nepamana tādas nozīmīgas detaļas kā vietnes adresi. Taču nedrīkst akli uzticēties e-pastā vai ļaunatūras vietnē ievietotam uzticama uzņēmuma logotipam, jo to var izmantot gan oficiālie pārstāvji, gan arī kibernoziedznieki,» brīdina eScan antivīrusu programmas izplatošā uzņēmuma Baltimax reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labdarības organizācijas "Ziedot.lv" sāktajā līdzekļu vākšanā Ukrainas iedzīvotājiem pirmās dienas laikā savākti nedaudz vairāk nekā 500 000 eiro.

"Ziedot.lv" skaidro, ka Krievijas armija ir iebrukusi Ukrainā un pārkāpusi neatkarīgas valsts robežas un Ukrainai ir nepieciešams atbalsts.

"Mēs nedrīkstam un negribam bezspēcīgi noskatīties uz nežēlīgu un bezjēdzīgu uzbrukumu Ukrainai. Katram ir jārīkojas, lai palīdzētu bērniem, sirmgalvjiem, mammām un tētiem, kuriem uzbrūk Krievijas armija. Šajā nevienlīdzīgajā karā nedrīkst Ukrainu atstāt vienu," pausts paziņojumā.

Vēl neesot zināms, kāda palīdzība būs visnepieciešamākā, taču kopā ar Ukrainas atbalsta organizācijām saziedotos līdzekļus plānots izlietot tur, kur tas būs visnepieciešamākais.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koalīcijas politiķi kā iespējamos nākotnes risinājumus dabasgāzes cenu pieaugumam redz mērķētus pabalstus, kas drīzāk attiektos uz nākamo apkures sezonu, kā arī virzību uz attiekšanos no dabasgāzes izmantošanas iedzīvotāju mājokļu apkurē.

To koalīcijas pārstāvji pauda 7.martā pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes, atbildot uz jautājumu, vai pēc dabasgāzes cenu palielinājuma aprīlim salīdzinājumā ar martu Eiropā tiks ieviesti papildu atbalsta mehānismi iedzīvotājiem, kuri patērē dabasgāzi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka valdība un Saeima šogad ir pieņēmusi atbalsta pakotni jau iepriekš notikušajam energocenu pieaugumam apmēram 450 miljonu eiro apmērā pašreizējai apkures sezonai, kas vēl turpinās un kas ietver arī maksājumu griestus par apkuri.

Savukārt pašlaik notiekošajam dabasgāzes cenu pieaugumam ārējā tirgū nevajadzētu daudz ietekmēt situāciju pašreizējā apkures sezonā, atzīmēja valdības vadītājs. Reizē būs jāseko līdzi, kā attīstīsies notikumi pavasarī un vasarā, lai varētu prognozēt, kāda varētu būt situācija nākamajā rudenī un ziemā, pauda Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pašaizsardzības apmācību kursu bizness balstās entuziasmā

Linda Zalāne, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asaru gāzes baloniņš, nazis, lietussargs, somiņa vai uz ielas paķerts koks – viss var noderēt, lai bīstamās situācijās sevi aizstāvētu. Svarīgi ir saprast, kā un kad šos ieročus izmantot .

Rīgā vairākos sporta klubos ir iespēja apgūt kādu no tuvcīņas veidiem, piemēram, jiu-jitsu, karatē vai boksu. Tie ir sporta veidi, kas vērsti uz divu cilvēku cīņu, kurai ir noteikumi un neizpaliek arī sportiskā rezultāta sasniegšana. Tomēr bīstamās situācijās, kas radušās uz ielas, noteikumu nav. Savukārt pašaizsardzības treniņi ir bal- stīti ne vien uz fiziskām, bet arī praktiskām zināšanām par to, kā novērtēt radušos draudus, kā rīkoties.

Izmanto instinktus

«Policija un apsardzes darbinieki labi dara savu darbu un ātri reaģē uz izsaukumiem, tomēr visbiežāk cilvēkiem problēma rodas brīdī, kad kāds uzbrūk un nākas rīkoties nekavējoties. Jāizvērtē situācija, jāizlemj, kā un ko ar potenciālo uzbrucēju runāt. Kad sākt aizstāvēties un kā izmantot situāciju, lai bēgtu. Pašaizsardzība nav kaušanās, bet gan māksla izkļūt no draudīgas situācijas un gūt pēc iespējas mazāk savainojumu,» stāsta SIA Pašaizsardzības risinājumi valdes loceklis Māris Rizga. Kopš 2006.gada viņš Rīgā pasniedz nodarbības, kas balstītas uz Izraēlas armijas pašaizsardzības un tuvcīņas sistēmu Krav Maga, kas guvusi atzinību ASV policijas un tiesībsargājošo instanču darbinieku vidū. Eiropā šī metode tiek lietota pretterorisma, robežsardzes un speciālo uzdevumu vienību apmācībā. Krav Maga ir balstīta uz cilvēka dabiskajiem refleksiem, tādēļ tā ir viegli apgūstama pašaizsardzības vajadzībām. «Pirms septiņiem gadiem Vācijā ieguvu instruktora sertifikātu, kas man ļauj apmācīt cilvēkus pēc šīs sistēmas. Pamatā šī sistēma izmanto cilvēka instinktīvās kustības, kuras papildina ar tuv- cīņas tehnikām. Nodarbībās izmantojam dažādus priekšmetus. Realitātes efektu panākam, piemēram, telpā laižot dūmus, radot noteiktas skaņas,» stāsta M. Rizga. Nodarbību mērķis neesot izkauties un gūt uzvaru, bet gan maksimāli efektīvi aizstāvēties, neapjukt un darīt visu iespējamo, lai izkļūtu no situācijas bez traumām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas centrā velosipēdists izšauj uz kādu automašīnas vadītāju

Lelde Petrāne, 11.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 9.jūlija naktī, Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes darbinieki Krišjāņa Barona ielā pamanīja spilgtu gaismu, kas atgādināja signālraķetes šāvienu. Lai noskaidrotu gaismas izcelsmi, apsekota notikuma teritorija un pamanītas vairākas personas, kuras satvērušas kādu vīrieti, pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Lāsma Zemene.

Personai rokās bija šaujamierocim līdzīgs priekšmets. Policijas darbinieki pieskrēja pie bruņotā vīrieša, neitralizēja viņu un atņēma ieroci. Jautājot personai, lai izskaidro savu rīcību, vīrietis paskaidroja, ka braucis ar velosipēdu un pamanījis, ka aiz viņa brauc automašīna, no kuras vairāki jaunieši skaļi kliedz. Vīrietis uzskatījis, ka viņam uzbrūk un izšāvis signālraķeti. Pārrunu laikā, konstatēts, ka no vīrieša jūtama spēcīga alkohola smaka. Persona atzinās, ka pirms tam lietojusi alkoholiskos dzērienus. Notikuma vietā sastapts arī automašīnas vadītājs, kurš pastāstīja, ka braucis aiz velosipēda vadītāja, kurš pēkšņi nokāpis no sava velosipēda, izvilcis ieroci, notēmējis uz viņu un izšāvis. Viens no notikušā aculieciniekiem, cenšoties izvairīties no šāviena, nokritis un savainojis elkoni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Orbāns: ES ar ierosināto Krievijas naftas embargo ir šķērsojusi sarkano līniju

LETA/AFP, 06.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien kritizēja Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu par Eiropas Savienības (ES) vienotības apdraudēšanu ar plānu aizliegt Krievijas naftas importu, viņam uzskatot, ka tas pārkāpj sarkano līniju.

"EK prezidente apzināti vai neapzināti uzbrūk Eiropas vienotībai," intervijā valsts radio sacīja Orbāns. "Jau no paša sākuma mēs skaidri norādījām, ka būs sarkanā līnija, un viņi šo sarkano līniju ir šķērsojuši."

EK trešdien iesniedza apstiprināšanai ES dalībvalstīm jaunu pret Krieviju vērstu sankciju paketi, kas paredz pilnīgu embargo Krievijas naftai, kā arī sankcijas vairākiem desmitiem cilvēku.

Leiena trešdien paziņoja, ka ES no Krievijas jēlnaftas piegādēm pakāpeniski atteiksies sešu mēnešu laikā un no naftas pārstrādes produktiem - līdz gada beigām.

Savukārt Ungārijai un Slovākijai, kas ir ārkārtīgi atkarīgas no Krievijas naftas, tiks dots laiks līdz 2023.gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas otra lielākā pilsēta Splita slēgs savu zoodārzu, kuru ārvalstu tūristi raksturojuši kā sliktāko pasaulē, ziņo Reuters.

«Mēs esam likuši zoodārza vadītājam sākt gatavošanos un izstrādāt programmu dzīvnieku pārvietošanai,» sacījis mēra vietnieks Gorans Kovacevičs. Zināms, ka pērtiķi tiks nosūtīti uz Vāciju. Tiek meklēts risinājums tam, kur pārvietot 14 gadus veco tīģeri.

Pēc šī zoodārza apmeklējuma cilvēki sūdzējušies par maziem, netīriem būriem un arī citādi sliktiem apstākļiem zoodārzā. Tīmekļa vietnē tripadvisor.com kāds apmeklētājs raksta: «Šis zoodārzs ir absolūts kauns. Es nesaprotu, kā tas joprojām var darboties... Kopumā - šausmīgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cert.lv: Latvijas kibertelpā tik saspringta situācija nekad līdz šim nav bijusi

LETA, 22.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kibertelpā tik saspringta situācija nekad līdz šim nav bijusi, piektdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

"Tik saspringta situācija kibertelpā Latvijā nav bijusi nekad līdz šim," teica Kaškina, piebilstot, ka Latvijas kibertelpai uzbrūk faktiski katru dienu, tostarp reizēm ir ap 100 mērķiem dienā, taču lielāko daļu no šiem uzbrukumiem labu aizsardzības sistēmu dēļ nepamana.

Vienlaikus Kaškina atzīmēja, ka visvairāk bažu ir par nopietnajiem uzbrukumiem, kad tiek kompromitēti uzņēmumi, kas piegādā pakalpojumus valsts iestādēm un kritiskajai infrastruktūrai. "Esam atklājuši šādus vairākus uzbrukums. Tie ir pēc iespējas likvidēti, bet garantiju, ka tādu nav vēl, diemžēl nav nekādu. Tās ir reālas briesmas, kas mums jebkurā brīdī var uzglūnēt," viņa sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mediji: Separātistus Doņeckā un Luhanskā vada Ahmetova un Jefremova cilvēki

LETA--UNIAN, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Separātistus Doņeckā un Luhanskā atbalsta nevis Krievija, bet gan Ukrainas bagātākais cilvēks oligarhs Rinats Ahmetovs un Reģionu partijas parlamentārās frakcijas vadītājs Oleksandrs Jefremovs, liecina mediju rīcībā nonākusī neoficiālā informācija.

Tā liecina arī, ka separātistu vidū esot daudz noziedznieku.

Visas separātistu akcijas koordinējot Ahmetova un Jefremova cilvēki. Pats Jefremovs paziņojis, ka drošības dienesta telpu sagrābšana Luhanskā nav provokācija, bet gan daudzu cilvēku pozīcija «un viņi grib šo viedokli aizstāvēt».

Jau ziņots, ka prokrieviskie aktīvisti pirmdien Doņeckas apgabala valsts administrācijas ēkā ieņēmuši prezidiju un pasludinājuši Doņeckas tautas republikas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Bankām patlaban uzbrūk mazas un lielas tehnoloģiju kompānijas

Žanete Hāka, 28.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām patlaban uzbrūk mazas un lielas tehnoloģiju kompānijas, taču kredītiestādēm trūkst tādas infrastruktūras, lai rīkotos kā fintech uzņēmumi, Dienas Biznesa rīkotajā Baltijas M&A un privātā kapitāla forumā sacīja Beļģijas kompānijas Smartfin Capital līdzdibinātājs Jurgens Ingels.

Bankām ir daudz datu, taču šie dati netiek pilnvērtīgi izmantoti.

Nākotnē bankas varētu sadarboties ar tehnoloģiju uzņēmumiem, veidojot ekosistēmu, taču galvenais priekšnoteikums, lai katrs no tirgus spēlētājiem dara to, ko tas vislabāk prot.

Kā banku spēcīgās puses viņš minēja klientu pārzināšanu, atbilstība prasībām, uzticība, drošība un kredītiestāžu zināšanas.

Savukārt tehnoloģiju uzņēmumu priekšrocības ir to elastība, tehnoloģiskie risinājumi, sociālie tīkli, spēja ātri pielāgoties izmaiņām un ātrums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainā no ceturtdienas tiek ieviesti elektroenerģijas patēriņa ierobežošanas pasākumi, kas tiks īstenoti no plkst.7 līdz 22, ziņo uzņēmums "Ukrenergo".

Elektrības atslēgšana būs secīga un ilgs ne vairāk kā četras stundas, norāda uzņēmums. Iedzīvotāji par izslēgšanas grafiku var uzzināt savu reģionālo energokompāniju vietnēs.

"Ukrenergo" lēmumu par elektrības atslēgšanu dēvē par piespiedu soli un atgādina, ka kopš 10.oktobra Ukrainas energosistēmai ir veikts vairāk uzbrukumu no Krievijas puses nekā visos astoņos kara mēnešos.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis ukraiņus censties apzināti taupīt elektroenerģiju.

Krievijas karaspēks jau gandrīz divas nedēļas intensīvi ar raķetēm, droniem un citiem ieročiem uzbrūk Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai, sākot jaunu fāzi šajā karā un vēl vairāk pārbaudot ukraiņu izturību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 7. aprīlī (atjaunota plkst. 18:01)

Dienas Bizness, 07.04.2014

Pasaulē.

Rinkēvičs: Situācija Ukrainā var eskalēties līdz atklātai un plašai vardarbībai

Latvijas Ārlietu ministrija seko notikumu attīstībai Ukrainas pilsētā Doņeckā, «no kuras ir saņemtas ļoti satraucošas ziņas», šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). «Baidos, ka šoreiz situācija arī pašā Ukrainā eskalēsies līdz pat atklātai un plašai vardarbībai. Mēs ar bažām sekojam līdzi notikumu attīstībai,» žurnālistiem sacīja Rinkēvičs. Lasīt tālāk...

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV prezidents Bušs uzgleznojis arī Vīķes-Freibergas portretu. Eksperts uzskata, ka Latvijā ziemā nav citas alternatīvas, kā kaisīt sāli vai arī atsevišķus ceļus atstāt ledū. Ukrainas austrumu pilsētās prokrieviskie demonstranti uzbrūk administrācijas ēkām. Laikrakstā Dienas Bizness lasiet - šprotu ražotāji varētu būt spiesti atlaist darbiniekus.

Šīs un citas šodien aktuālākās un svarīgākās ziņas skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienas vakarā vairākās ASV pilsētās otro dienu pēc kārtas ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret Donalda Trampa uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Skandējot - «Tas nav mans prezidents», Baltimorā gājienā devās aptuveni 300 cilvēku.

Demonstrācijas notikušas arī Čikāgā, Denverā, Dallasā un citviet.

«Mēs tikai vēlamies parādīt, ka tas turpināsies nākamos četrus gadus. Tie būs četri pretestības gadi,» sarunā ar laikrakstu Baltimore Sun uzsvēra 21 gadu vecā studente Kaila Filo. Viņa izveidojusi īpašu Facebook lapu, kas jau piesaistījusi tūkstošiem sekotāju.

Ceturtdien demonstranti, pamatā vidusskolēni un studenti, kas bastoja stundas un lekcijas, izgāja arī Losandželosas un Sanfrancisko ielās.

Aptuveni 1000 jauniešu, galvenokārt vidusskolēni, devās gājienā caur Sanfrancisko banku rajonu uz pilsētas mēriju un nobloķēja satiksmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV trešdien paziņojušas par jaunu palīdzības paketi Ukrainai 400 miljonu dolāru apmērā, kuras ietvaros paredzēts piegādāt Ukrainai arī ģeneratorus.

Ukrainai paredzēts nosūtīt vairāk nekā 200 ģeneratorus, lai atvieglotu spiedienu uz Ukrainas energoapgādes tīklu un atbalstītu civilās un militārās vajadzības, žurnālistiem ASV militārajā lidmašīnā pavēstīja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs gaisa spēku brigādes ģenerālis Pats Raiders.

Krievija pēdējā laikā aktīvi uzbrūk Ukrainas energoapgādes infrastruktūrai, vairākkārt atstājot miljoniem cilvēku bez elektrības.

Jaunā ASV palīdzības pakete ietvers arī munīciju pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS un reaktīvajām zalves iekārtām HIMARS, kā arī smagos ložmetējus ar termisko attēlu tēmēkļiem, lai cīnītos pret Krievijas lidrobotiem, un vairāk nekā 20 miljonus kājnieku ieroču munīcijas vienību, atklāja Pentagons.

Komentāri

Pievienot komentāru