Tehnoloģijas

Krāpnieki uzbrūk PayPal lietotājiem

Zane Atlāce - Bistere, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

PayPal lietotājiem uzbrūk pikšķerētāji (angl. phishing), kas e-pastā paziņo par it kā apturētu lietotāja kontu un aicina atjaunot datus. Tas viss ved uz krāpnieku sagatavotām lamatām, brīdina antivīrusu programmu eScan izstrādātāji.

Sekojot e-pastā norādītajai saitei, lietotājs nokļūst nevis oficiālajā PayPal vietnē, bet krāpnieku izveidotā lapā. Lai gan neīstajā lapā tiek izmantots PayPal logotips un pievienots pieraksts par ražotāja autortiesībām, krāpniekus nodod vietnes adrese, kurai nav nekā kopīga ar PayPal nosaukumu, kā arī drošus sakarus nodrošinošā HTTPS neesamība.

«Lietotāji, kas saņēmuši negaidītu e-pastu, šajā gadījumā – ka viņu PayPal konts ir bloķēts vai ierobežots, vēlas pēc iespējas ātrāk novērst šīs neērtības un nepamana tādas nozīmīgas detaļas kā vietnes adresi. Taču nedrīkst akli uzticēties e-pastā vai ļaunatūras vietnē ievietotam uzticama uzņēmuma logotipam, jo to var izmantot gan oficiālie pārstāvji, gan arī kibernoziedznieki,» brīdina eScan antivīrusu programmas izplatošā uzņēmuma Baltimax reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Mēģinot pieslēgties savam kontam, PayPal lietotāji ļaunatūras vietnē ieraksta savus pieslēgšanās datus – e-pasta adresi un paroli, vēlāk viņiem tiek lūgts atjaunot savu maksājumu adresi. Izmantojot izkrāptos datus, kibernoziedznieki var izveidot jaunus kontus. «Tas nav nekas cits kā identitātes zādzība, kad iedzīvošanās nolūkā notiek manipulācijas ar iegūtajiem datiem,» tā situāciju komentē S.Romanovskis.

Visbeidzot krāpnieki lūdz atjaunot kredītkaršu datus un ievadīt bankas konta datus, norādot bankas ID un paroli, kā arī konta numuru un bankas kodu (tā dēvēto RTN – angl. Routing transit number). Galu galā lietotāji tiek novirzīti uz īsto PayPal vietni, taču viņu kontu dati jau ir nozagti, tāpat arī izvilināta personas, bankas un kredītkaršu informācija.

«Šādā gadījumā ir svarīgi pēc iespējas ātrāk vērsties savā bankā un bloķēt krāpniekiem atklātos kontus. Apkrāptajiem lietotājiem jāvēršas arī PayPal klientu apkalpošanas centrā, lai tiktu atceltas visas krāpnieku veiktās transakcijas un atjaunota pieeja PayPal kontam,» skaidro Baltimax pārstāvis.

eScan drošības eksperti rekomendē – ja saņemat PayPal pikšķerētāju vēstuli, nekavējoties to pārsūtīt uz adresi [email protected] un nekādā gadījumā nesekot tajā esošajām saitēm, bet ja tas ir izdarīts, nekādā gadījumā neievadīt nekādus savus datus krāpnieciskajā vietnē. Tāpat ieteicams neatbildēt uz šādiem e-pastiem un e-pastā nekad nesūtīt kredītkaršu, bankas kontu numurus un citus personas datus nepazīstamiem cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā maksājumu kompānija "PayPal" sestdienas rītā pārtraukusi pakalpojumu sniegšanu Krievijā, pievienojoties virknei finanšu un tehnoloģiju kompāniju, kas apturējušas savus pakalpojumus Krievijā tās uzbrukuma Ukrainai dēļ.

"Pašreizējo apstākļu dēļ mēs apturam "PayPal" pakalpojumus Krievijā," paziņoja "PayPal Holdings Inc" prezidents un izpilddirektors Dens Šulmens. Viņš piebilda, ka kompānija "ir kopā ar starptautisko sabiedrību, nosodot Krievijas vardarbīgo militāro agresiju Ukrainā".

"PayPal", kas lietotājiem Krievijā atļāva veikt tikai pārrobežu maksājumus, no trešdienas pārtrauca pieņemt jaunus lietotājus Krievijā.

"PayPal" lēmums par pakalpojumu sniegšanas apturēšanu attiecas arī uz tās naudas pārskaitījumu instrumentu "Xoom". Iepriekš par dažu pakalpojumu sniegšanas apturēšanu Krievijā paziņoja arī kompānijas konkurenti "Wise" un "Remitly".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko maksājumu pakalpojumu kompānija «PayPal» ievieš Latvijas savstarpējiem norēķiniem bezmaksas risinājumu, atceļot komisijas maksu savstarpējiem norēķiniem Latvijā, informēja «PayPal» pārstāvji.

Viņi informēja, ka jaunā funkcija ļauj viegli pieprasīt, nosūtīt un saņemt naudu no draugiem un ģimenes eiro valūtā, bez maksas izmantojot «PayPal» lietotni vai tīmekļa vietni Latvijā un ārvalstīs. Kopumā bezmaksas pakalpojums jeb «P2P» izmanto 25 Eiropas valstis, kurām pievienojusies arī Latvija. Pārskaitījumi Eiropas Savienības teritorijā ir bez maksas.

Pakalpojums ir ieviests «PayPal» individuālo maksājumu portfolio ietvaros, lai nodrošinātu praktiskus risinājumus lietotāju vajadzībām.

«PayPal» dibināts 1999.gadā, un uzņēmuma pamatdarbība ir individuālie maksājumi, ieviešot jaunākās tendences nozarē un veicinot tās attīstību kopumā. Pašlaik uzņēmums nodrošina plašu maksājumu veidu klāstu dažāda mēroga tirgotājiem un patērētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd īpaši aktivizējušies interneta krāpnieki, kuri veido viltotas mājaslapas, izvieto par tām reklāmas meklētājos un sūta e-pastus, izliekoties par tirgotājiem. Visām krāpnieku darbībām ir viens mērķis – iegūt upuru paroles un tālāk pieeju pie bankas kontiem, vai iegādāties preces uz citu rēķina. Diezgan bieži krāpnieki izveido jau eksistējošu interneta veikalu un pakalpojumu sniedzēju mājaslapu viltojumus, kuros, ievadot personīgos datus, tie tiek nozagti. Lai palīdzētu atšķirt viltojumu no īstajām lapām, maksājumu pieņemšanas risinājuma Klix eksperti ir sagatavojuši testu, kuru aicina izpildīt ikvienam interneta lietotājam.

Pirmā situācija

Interneta veikals ir viens no lielākajiem Latvijā un reklāma uz to parādās kā viena no pirmajām Google. Apmeklējot veikalu, tas ielādējas ilgāk nekā parasti, bet, kad parādās visi attēli, izskatās kā ierasts, izņemot logo, kas izskatās apgriezts; izlecošie logi ir īpaši uzbāzīgi, aicinot reģistrēties pasūtījuma pabeigšanai. Kā rīkosieties tālāk?

Ja jūsu atbilde ir “Jā”, ievadīšu datus un turpināšu iepirkties, tad pastāv iespēja kādreiz uzķerties uz krāpnieku āķa. Jebkādas novirzes no ierastā mājaslapas dizaina var liecināt par krāpnieku veidotu viltojumu. Pareizākā rīcība būtu pārbaudīt pārlūkprogrammā noradīto mājaslapas adresi, aizvērt to un atvērt atkārtoti, izmantojot meklēšanas rezultātus, kas nav reklāmas (Ad).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ebay mainīs maksājumu pieņemšanas pakalpojumu sniedzēju.

Vairāk nekā divus gadus pēc tam, kad eBay atdalījās no PayPal Holdings, uzņēmums plāno distancēties no tā vēl vairāk, raksta MarketWatch.

EBay paziņojis, ka plāno pārņemt maksājumu apstrādes pakalpojumu savās rokās, jo līdz šim to nodrošināta PayPal saskaņā ar līgumu, kas tika parakstīts 2015.gadā, kad abi uzņēmumi sāka strādāt atsevišķi. EBay informējis, ka pilnībā pāriet uz jauno maksājumu sistēmu plāno 2021. gadam, un tas notiks sadarbībā ar jauno maksājumu partneri Adyen. Vienošanās ar PayPal termiņš ir 2020.gada vidus, un eBay ziņojis, ka PayPal ir piekritis pieņemt pircēju maksājumus līdz vismaz 2023.gadam.

«Jaunajā maksājumu starpniecības modelī mēs vienkāršosim mūsu attiecības ar pārdevējiem un plānojam no viņiem iekasēt tikai vienu komisijas maksu par mūsu platformu un maksājumu pakalpojumiem,» sacījis eBay pārstāvis Skots Šenkels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā maksājumu kompānija «PayPal» paziņojusi par to, ka atsauc atbalstu ASV sociālo tīklu kompānijas «Facebook» veidotajai kriptovalūtai «Libra».

«PayPal» savu paziņojumu izplatīja piektdien pēc ASV biržu slēgšanas, neatklājot konkrētus iemeslus lēmumam izstāties no «Libra Association».

Ziņu aģentūra «Bloomberg» un citi mediji šonedēļ vēstīja, ka spēcīgā politiskā pretestība un regulatoru bažas varētu aizbaidīt daļu no «Facebook» partneriem «Libra» projektā.

«Mēs joprojām atbalstām «Libra» centienus un ceram uz tālāku dialogu par veidiem, kā nākotnē varētu sadarboties,» teikts «PayPal» izplatītajā paziņojumā.

Kompānija uzsvēra, cik nozīmīga ir tās «ilgstošā un augsti novērtētā» partnerība ar «Facebook».

Medijos izskanējis, ka arī «Visa», «Mastercard» un «Stripe» apsver iespējas aiziet no kriptovalūtas veidošanas projekta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

PayPal Turcijā spiests pārtraukt darbību

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta maksājumu pakalpojumu kompānija PayPal Turcijā no pirmdienas pārtraukusi darbību pēc tam, kad valsts regulators noraidīja uzņēmuma licenci.

Šādu rīcību nosodījuši Turcijas mazo uzņēmumu īpašnieki, kuri paļaujas uz šo interneta maksājumu pakalpojumu gandrīz visos savos darījumos.

Turklāt daudziem uzņēmumiem PayPal ir vienīgā iespēja uzņēmējdarbības īstenošanai globālā mērogā.

PayPal norāda, ka Turcija vēlas, lai uzņēmums «pilnībā lokalizē» savu sistēmu.

Turcijas Banku noregulējumu un uzraudzības aģentūra (BDDK) skaidro, ka licence uzņēmumam noraidīta, jo tas nav vēlējies ievērot likumu, kas paredz banku institūcijām lokalizēt savas primārās un sekundārās sistēmas.

Turcijai nesaskaņas ar tehnoloģiju kompānijām bijušas arī iepriekš. Iepriekš valsts jau slēgusi vietnes Twittter un Youtube, kā arī aizliegusi vairāku desmitu tūkstošu interneta vietņu darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) rīcībā ir informācija, ka smaržu un kosmētikas tirgotājs SIA "Faberlic Baltija" sniedz padomus, kā apiet sankcijas, veicot maksājumus, izmantojot "PayPal" maksājumu sistēmu, informēja PTAC pārstāvji.

PTAC norāda, ka "Faberlic Baltija" patiesais labuma guvējs ir Krievijas valsts domes deputāts Aleksejs Ņečajevs, kas pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām. Ņečajevam sankcijas piemērotas kopā ar pārējiem Valsts domes deputātiem, kas rosināja atzīt divu Ukrainas austrumu teritoriju - pašpasludināto tautas republiku - neatkarību un pēc tam ratificēja draudzības līgumus ar tām.

PTAC pārstāvji norāda, ka, sekojot šādiem un līdzīgiem padomiem, veicot maksājumus uz sankciju sarakstos minēto personu maksājumu kontiem vai ar tām saistītām personām, ikviens īsteno sankciju apiešanas mēģinājumu. Sankciju apiešana vai tās mēģinājums ir administratīvi un krimināli sodāms pārkāpums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smaržu un kosmētikas tirgotājs SIA "Faberlic Baltija" izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra, liecina "Firmas.lv" informācija.

No PVN maksātāju reģistra uzņēmums izslēgts trešdien, 15.jūnijā.

Savukārt ar Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes 8.aprīļa lēmumu "Faberlic Baltija" piemērota aizlieguma atzīme komercķīlas reģistrācijai, pārreģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai komercķīlu reģistrā

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) marta sākumā informēja, ka smaržu un kosmētikas tirgotājs "Faberlic Baltija" sniedz padomus, kā apiet sankcijas, veicot maksājumus, izmantojot "PayPal" maksājumu sistēmu.

PTAC norāda, ka "Faberlic Baltija" patiesais labuma guvējs ir Krievijas valsts domes deputāts Aleksejs Ņečajevs, kas pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām. Ņečajevam sankcijas piemērotas kopā ar pārējiem Valsts domes deputātiem, kas rosināja atzīt divu Ukrainas austrumu teritoriju - pašpasludināto tautas republiku - neatkarību un pēc tam ratificēja draudzības līgumus ar tām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados daudz apspriesta digitalizācija, kurai komplektā nāk dažādu maksājumu veikšana ar interneta palīdzību. Bieži vien tādējādi spriests, ka nemaz tik tālu varētu nebūt situācija, kad notiek atteikšanās no skaidras naudas.

Tas arī nozīmējis, ka visai labi klājies tādām finanšu nozares kompānijām, kurām ir ļoti spēcīgas pozīcijas šādā pārskaitījumu tirgū, piemēram, "PayPal Holdings", "Mastercard" un "Visa". Rezultātā "PayPal Holdings" akcijas cena ASV biržā gada laikā palēkusies par 30%, "Visa" – par 44% un "Mastercard" – pat par 53%. Tāpat sevišķi jaunieši, darbojoties ar naudu, gatavi izmantot dažādas jaunas aplikācijas.

Ne viss gan šajā ziņā ir tik viennozīmīgi. Piemēram, "The Wall Street Journal" raksta – kur ir revolūcija, tur ir arī kontrrevolūcija. Proti, pietiekami daudzi cilvēki noraizējušies par blaknēm situācijai, kad zūd iespēja norēķināties ar skaidru naudu. Vēl tiek izcelts, ka šāda situācija vēl vairāk dzīvi sarežģītu cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem, kuri skaidru naudu mēdz izmantot vairāk. Tas turklāt var arī traucēt pietiekami daudzu biznesu darbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Igauņu dibinātā TransferWise iekāpj nākamajā līmenī

Anda Asere, 23.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu dibinātā un Lielbritānijā bāzētā finanšu tehnoloģiju kompānija TransferWise paplašina darbību un piedāvā jaunu pakalpojumu – Borderless kontu, kas ļauj uzņēmumiem vadīt to finanses starptautiski

Sākotnēji Borderless konts būs pieejams uzņēmējiem Lielbritānijā un Eiropā, bet starptautiska izvēršanās plānota vēlāk 2017. gadā. Tāpat gada beigās TransferWise piedāvās Borderless kontu un karti arī gala klientiem – privātpersonām.

Borderless konts nozīmē, ka uzņēmumi var veikt maksājumus un sūtīt naudu pāri robežām viegli, ātri un lēti. Tas līdzinās vietējam bankas kontam jebkurā valstī. Konta lietošanai nav mēneša maksas un par naudas saņemšanu nav jāmaksā. Veicot starpvalūtu darījumus, ir neliela caurspīdīga komisijas maksa. Uzņēmumi var turēt naudu 15 dažādās valūtās un tiem var piederēt vietējie konti Lielbritānijā, Eiropā un ASV. Vietējo kontu numuri Austrālijā, Kanādā un citās valstīs un arī citas valūtas tiks pievienotas pakāpeniski šī gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā maksājumu kompānija "PayPal" šogad pirmajā ceturksnī strādājusi ar 1,1 miljarda dolāru (916,2 miljonu eiro) tīro peļņu, kas ir rekordaugsts līmenis, teikts trešdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

2020.gada pirmajos trīs mēnešos kompānijas peļņa veidoja 84 miljonus dolāru.

Peļņas kāpumu veicinājusi elektroniskās tirdzniecības strauja izaugsme koronavīrusa pandēmijas laikā.

"PayPal" pirmajā ceturksnī apkalpojusi aptuveni 4,4 miljardu maksājumu darījumu ar kopējo vērtību 285 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko maksājumu pakalpojumu kompānija PayPal interesējas par iespējām investēt Lietuvā, ziņu aģentūru BNS pa tālruni no Davosas informējis prezidentes Daļas Grībauskaites padomnieks Nerijus Aleksejūns pēc tikšanās ar kompānijas viceprezidentu Ričardu Nešu.

Pēc viņa teiktā, PayPal viceprezidents interesējies «par investīciju un sadarbības iespējām un uzņēmējdarbības klimatu», un šī tikšanās bijusi lieliska iespēja pastāstīt par Lietuvas centieniem kļūt par reģionālo finanšu tehnoloģiju centru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Īlons Masks: SpaceX un Tesla gandrīz bankrotēja

Lelde Petrāne, 12.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulslavenais uzņēmējs Īlons Masks (Elon Musk) atklājis, ka viņa kompānijas SpaceX un Tesla bijušas par mata tiesu no bankrota, vēsta BBC.

Uzņēmējs atklājis, ka abas kompānijas gandrīz bankrotējušas 2008. gadā.

«Es gan SpaceX, gan Tesla devu mazāk kā 10 procentu iespējamību, ka tās izdzīvos,» atmiņās dalījies Ī. Masks. «2002. gadā es pat neuzdrošinājos ļaut saviem draugiem investēt, jo negribēju, lai viņi zaudē savu naudu,» viņš stāstījis.

Ī. Masks teicis, ka viņš nopelnījis 180 miljonus ASV dolāru, kad eBay pārņēma PayPal 2002. gadā, un viņš sākotnēji SpaceX un Tesla ieguldījis 90 miljonus ASV dolāru, bet izmaksas turpināja pieaugt. 2008. gads bijis neticami grūts - SpaceX Falcon 1 raķete trešo reizi cieta neveiksmi un Tesla gandrīz bankrotēja divas dienas pirms Ziemassvētkiem.

Šajā brīdī viņam bija atlikuši apmēram 40 miljoni ASV dolāru. «Es varēju to visu ielikt vienā no kompānijām un otra pilnīgi noteikti mirtu, bet, ja es to sadalītu starp SpaceX un Tesla, tās abas varētu aiziet bojā. Kad tu ieliec enerģiju, lai kaut ko izveidotu, tas ir tavs bērns, es nevarēju izvēlēties. Tāpēc es ieliku naudu abās un, paldies Dievam, tās abas izdzīvoja,» savā pieredzē dalījies uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Arvien vairāk uzņēmumu atsauc dalību Facebook kriptovalūtas veidošanā

LETA--AFP, 14.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk uzņēmumu atsauc savu atbalstu ASV sociālo tīklu kompānijas «Facebook» veidotajai kriptovalūtai «Libra», ņemot vērā regulatoru pausto kritiku visā pasaulē.

Kredītkaršu giganti «Visa» un «Mastercard», interneta izsoļu un tirdzniecības kompānija «eBay» un digitālo maksājumu uzņēmums «Stripe» paziņojuši, ka vairs nevēlas būt jaunās valūtas pārvaldīšanai paredzētās organizācijas «Libra Association» dibinātāji.

«Libra Association» apstiprinājusi, ka šie uzņēmumi atsaukuši dalību projektā, taču organizācija turpinās veidot uzņēmumu, organizāciju un citu partneru aliansi, lai panāktu «Libra» ieviešanu.

Šobrīd projektā dalību turpina 23 partneri.

Pagājušajā nedēļā atbalstu «Libra» atsauca arī starptautiskā maksājumu kompānija «PayPal».

«Facebook» jūnijā paziņoja, ka nākamgad laidīs klajā savu kriptovalūtu.

Taču amatpersonas ir paudušas bažas par to, kā jaunā valūta tiks regulēta, jo īpaši par to, kā tiks ievērots regulējums par cīņu pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, kā arī datu privātuma nosacījumi. Tāpat saistībā ar «Libra» ir bažas, ka cilvēki krīzes gadījumos varētu atteikties no nacionālās valūtas, kas sarežģītu valdību centienus pārvaldīt ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook jau drīzumā ļaus veikt maksājumus, izmantojot Messenger aplikāciju, ziņo Business Insider.

Facebook Messenger aplikācijā, kas tagad lepojas ar miljardu lietotāju, tiek ieviestas jaunas iespējas, kas ļaus norēķināties par precēm un pakalpojumiem. Ar šādu informāciju Facebook pārstāvis Deivids Markuss nācis klajā TechCrunch Disrupt konferencē.

Kompānija patlaban sadarbojoties ar vairākiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, ieskaitot PayPal, Visa, Mastercard, American Express, lai ieviestu jaunās funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TransferWise paziņojis par bezrobežu konta borderless un Mastercard debetkartes ieviešanu, kas dos iespēju ikvienam, kurš dzīvo Eiropā, iegūt debetkarti un vietējās bankas konta detaļas Lielbritānijā, ASV, Austrālijā un Eiropā.

Tiem, kuri ceļo, dzīvo vai strādā citā valstī, šis pakalpojums nozīmē to, ka viņi var sūtīt, tērēt un krāt naudu tāpat kā vietējie, bez papildu komisijas maksas. Šis konts ļaus tā lietotājiem turēt naudu vairāk nekā 40 starptautiskās valūtās.

Db.lv jau šī gada janvārī rakstīja, ka TransferWise paziņoja par šāda pakalpojuma piedāvāšanu pirmajiem klientiem. Toreiz TransferWise līdzdibinātājs Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus) uzsvēra, ka bez pierādāmas vietējās adreses atvērt bankas kontu ārzemēs ir ārkārtīgi sarežģīti, bet ar šo kontu tas izdarāms vien dažās minūtēs. Viņš paredz, ka kādudien ikviens varēs sūtīt un saņemt naudu jebkurā valūtā no draugiem, klientiem vai kompānijām ikvienā vietā pasaulē, un tērēt to jebkur, vairs nekad neuztraucoties par valūtas maiņas komisijas maksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk uzņēmumu atsauc savu atbalstu ASV sociālo tīklu kompānijas Facebook veidotajai kriptovalūtai Libra, ņemot vērā regulatoru pausto kritiku visā pasaulē. Kredītkaršu giganti Visa un Mastercard, interneta izsoļu un tirdzniecības kompānija eBay un digitālo maksājumu uzņēmums Stripe, kā arī Paypal paziņojuši, ka vairs nevēlas būt jaunās valūtas pārvaldīšanai paredzētās organizācijas Libra Association dibinātāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No strauja interneta lielveikalu uzplaukuma un Blockchain tehnoloģijas izmantošanas norēķinos līdz digitālajai komercijai kā Eiropas darba tirgus veicinātājam, – ar plašu un vispusīgu skatu uz elektroniskās komercijas nozari Rīgā jau piekto gadu pēc kārtas notiek starptautisks forums eCom21.

Šis ir Baltijas valstīs lielākais e-komercijas forums, šogad to apmeklēs ap 600 dalībnieku, kuri vienlaikus kļūs arī par Latvijas 98. dzimšanas dienas svētku dalībniekiem (forums notiek 17. un 18. novembrī).

Forums kopš tā dibināšanas 2012. gada tiek rīkots ar Rietumu Bankas atbalstu.

Veidojas par reģionālu līderi

„Rīgas forumā ierodas ieinteresēti, aizrautīgi un drosmīgi uzņēmēji no visas pasules, kuri savu biznesu ir dibinājuši, veido un attīsta internetā. Runātāju un dalībnieku vidū ir cilvēki, kas ir saistīti ar elektroniskās komercijas nozari – finanšu, regulēšanas, likumdošanas, mārketinga, tehnoloģiju jomās, kā arī investori un komercbankas,“ stāsta eCom21 Organizācijas komitejas vadītājs Ruslans Stecjuks. Viņš atzīmē, ka ik gadu eCom21 dalībnieku skaits aug par aptuveni 15%, kas liecina, ka Rīgas forums ir pamanīts un novērtēts starp citām līdzīgām konferencēm Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Visa atkal nopietni pievēršas arī Latvijai

Didzis Meļķis, 02.07.2018

Visa Europe riska kapitāla un jaunuzņēmumu nodaļas vadītājs Entonijs Krofērds (Anthony Craufurd)

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālo maksājumu nākotne ir abonēšanas ekonomikā; pašreizējais jauninājums – bezkontakta maksājumi – strauji izplatās, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Biznesa stratēģijas maiņa Visa Europe ir motivējusi atjaunoti pievērsties arī Latvijai, ieskaitot interesi par jaunuzņēmumu attīstību, saka Visa Europe riska kapitāla un jaunuzņēmumu nodaļas vadītājs Entonijs Krofērds (Anthony Craufurd). Visa Europe ir viena no atbalstītājām organizācijas Junior Achievement (JA) rīkotajam Eiropas studentu jaunuzņēmumu konkursam Europe Enterprise Challenge 2018, kura fināls norisinājās Rīgā.

Vēl pirms dažiem gadiem Visa karšu lietojums Latvijā ruka (DB 29.10.2014.), mazinot kompānijas interesi par šo tirgu, bet tas mainījās 2016. gadā, līdz ar 16,5 miljardu eiro vērto globālās Visa Inc. un Visa Europe apvienošanos. «No sākotnējā modeļa, kur Visa Europe piederēja bankām, vienotajā kompānijā tā ir biržā kotēts uzņēmums. Kad mūsu īpašnieces bija bankas, mums bija spēcīgs dzinulis atbalstīt tieši tās, bet tagad uzsvars ir uz kopējā Visa biznesa tīkla vērtības celšanu,» skaidro E. Krofērds. «Sanfrancisko kolēģiem jau ir ilga pieredze, investējot jaunuzņēmumos un partnerībās ar citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, ar PayPal, kas ceļ kopējā tīkla iespējas un vērtību. Viņi ir mums, eiropiešiem, priekšā, un arī mūsu mērķis tagad ir aizvien vairāku pakalpojumu sniedzēju un lietotāju iesaiste Visa tīklojumā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstot e-komercijas risinājumus, "SEB banka" sadarbībā ar Igaunijas finanšu tehnoloģiju uzņēmumu “EveryPay” no nākamā gada visās Baltijas valstīs ieviesīs jaunu platformu, kas tiešsaistes tirgotājiem ļaus ērtāk apstrādāt klientu pirkumus, informē bankas pārstāvji.

Būtiskākais jaunums būs maksājumu iniciēšanas iespēja, izmantojot lielāko Baltijas banku internetbankas, kā arī "PayPal" maksājumus.

Jaunos risinājumus uzņēmumiem plānots piedāvāt 2020. gada pirmajā ceturksnī. Izmantojot jauno e-komercijas platformu, uzņēmumiem būs vienkāršāk pārvaldīt savus tiešsaistes veikalus vienā sistēmā, slēdzot līgumu tikai ar vienu finanšu pakalpojumu sniedzēju, ne vairākiem.

Balstoties uz atvērtās sadarbības jeb Open Banking principiem, tas ļaus arī ierosināt maksājumus no pircēju kontiem ne tikai "SEB bankā", bet arī citās lielākajās Baltijas bankās, kas tehniski nodrošina piekļuvi konta informācijai trešo pušu vietnēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijas iedzīvotāji pērn ASV akciju tirgū visvairāk pirkuši Apple akcijas

Db.lv, 27.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Latvijas iedzīvotāji tiešsaistes akciju tirdzniecības platformā "freedom24.com" visbiežāk iegādājušies tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" akcijas.

Privāto investoru uzmanības lokā ir bijušas arī uzņēmumu "Virgin Galactic" un "Ford Motor" akcijas, kas popularitātes ziņā attiecīgi ierindojas otrajā un trešajā vietā starp pirktākajām akcijām.

Akciju tirdzniecības platforma "freedom24.com" eiropiešiem piedāvā tiešu piekļuvi Amerikas akciju tirgum un ir vienīgais "Nasdaq" biržā kotētais Eiropas brokeris.

Desmit uzņēmumu akcijas, kuras visvairāk 2021.gadā iegādājušies Latvijas privātie investori, bija "Apple", "Virgin Galactic", "Ford Motor", "Tesla", "Pfizer", "Palantir Technologies", "PayPal", AMD, "Roku" un "Coca-Cola".

Savukārt visvairāk Latvijas iedzīvotāji ir pārdevuši "Activision Blizzard", "Spirit AeroSystems", "Apple", "Ford Motor", "Salesforce", "Pfizer", "Bed Bath & Beyond", "Meta Platforms", "Virgin Galactic" un "Inovio Pharmaceuticals" akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko divu gadu laikā banku kontu atlikumus varēs redzēt ne tikai internetbankās un banku automātos, bet arī pie tirgotāja, pērkot kafiju vai pasūtot preces internetveikalā, trešdien raksta Dienas Bizness.

Tādas varētu būt pārmaiņas norēķinu jomā, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ieviešot Maksājumu pakalpojumu direktīvu2 (MPD2), protams, pirms tam saņemot klienta piekrišanu. Direktīva paredz lielas izmaiņas norēķinu jomā, jo prasīs bankām atvērt savu infrastruktūru citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem.

Mūsdienās pērkot apģērbu vai preces digitālajā vidē cilvēks var izvēlēties maksāt internetbankā vai priekšroku dot citiem norēķinu veidiem. Pārskaitīt nelielu naudas summu ģimenes loceklim vai draugam par pusdienām var ne tikai internetbankā, bet izmantojot norēķinu aplikācijas, piemēram, Latvijā šajā jomā darbojās Monea. Starptautiskos norēķinos aktīvs ir Igaunijas izcelsmes tehnoloģiju uzņēmums TransferWise, kas ir starptautiska naudas pārvedumu platforma. Apskatot aviokompānijas airBaltic piedāvātās iespējas biļešu iegādes jomā – bez kredītkaršu un internetbanku sniegtajām iespējām, ir ieviesta airBaltic maksājumu karte, kas ir papildināma priekšapmaksas debetkarte. Tāpat apmaksu var veikt izmantojot PayPal, Sofort vai iDeal tiešsaistes maksājumu sistēmu, kā arī Bitcoin valūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

TransferWise apgrozījums aug par 75%

Anda Asere, 10.09.2018

TransferWise dibinātāji Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus) un Kristo Kārmans (Kristo Käärmann).

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģiju kompānijas TransferWise apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas beidzās šī gada martā, ir sasniedzis 117 miljonus britu mārciņu (134 miljonus eiro), pieaugot par vairāk nekā 75%.

Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 66 miljoni mārciņu (75 miljoni eiro). Auditētie rezultāti uzrāda neto peļņu pēc nodokļiem 6,2 miljonu mārciņu apmērā (7,1 miljoni eiro). Šis ir otrais gads pēc kārtas, kas uzņēmums uzrāda peļņu.

Šobrīd «TransferWise» visā pasaulē apkalpo četrus miljonus klientu. Cilvēki izmanto uzņēmuma piedāvāto pakalpojumu, lai pārsūtītu 3 miljardus mārciņu (3,4 miljardus eiro) katru mēnesi, tādējādi ietaupot 1 miljardu mārciņu (1,1 miljardu eiro) gadā jeb 3 miljonus mārciņu (3,4 miljonus eiro) dienā, salīdzinot ar gadījumu, ja tie izmantotu banku pakalpojumus.

«Šis «TransferWise» ir bijis pagrieziena gads. Mēs esam izvirzījuši jaunu standartu finanšu pakalpojumu kompānijām, nepārtraukti samazinot pakalpojumu cenas mūsu klientiem un iedvesmojam citus pakalpojumu sniedzējus uz jauna veida caurspīdību. Mēs esam pierādījuši, ka finanšu tehnoloģiju kompānijas var piedāvāt klientiem neticamu pieredzi par zemu cenu, vienlaikus veidojot stabilu biznesu, kas var būt uzticams ilgtermiņā. Skatoties nākotnē, mūsu ilgstošā izaugsme un veselīgā finanšu pozīcija nozīmē, ka mēs varam turpināt samazināt cenas, vienlaikus investējot produkta attīstībā,» saka Kristo Kārmans (Kristo Käärmann), «TransferWise» līdzdibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"TransferWise" lietotāji ar kontu eiro vai sterliņu mārciņās tagad varēs izmantot tiešos maksājumus Lielbritānijā un Eiropā bez vajadzības izmantot vietējo kontu.

Ar šo iespēju iecerēts atvieglot dzīvi tiem, kuri dzīvo ārzemēs un maksā par dažādiem pakalpojumiem citā valstī un valūtā, piemēram, sporta zāles abonementu, telefona vai elektrības rēķinu. Tagad tas būšot ērtāk, vieglāk un lētāk.

"Mūsu misija ir palīdzēt cilvēkiem pārvadīt viņu naudu pāri robežām ērtāk un lētāk, neatkarīgi no tā, kur viņi dzīvo. Tāpēc mēs esam priecīgi piedāvāt pārrobežu tiešos maksājumus mūsu klientiem, kuri maksā rēķinus Lielbritānijā un Eiropas Savienībā," norāda Lars Trunins (Lars Trunin), "TransferWise" produkta vadītājs Lielbritānijā.

Šobrīd "TransferWise" izmanto vairāk nekā seši miljoni cilvēku, kuri katru mēnesi veic pārskaitījumus vairāk nekā četru miljardu eiro vērtībā, ietaupot vairāk nekā vienu miljardu eiro gadā. Uzņēmumam ir biroji 13 valstīs, no kuriem jaunākais ir Abu Dabi. "TransferWise" kopumā strādā 2000 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

«Noķer mani, ja vari!» jeb jaunais kontu reģistrs

Alise Eljašāne, zvērinātu advokātu biroja Tark Grunte Sutkiene vecākā juriste, 03.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrība nepašaubāmi vēlas dzīvot drošībā. Terora akti sāka pieņemt kolektīvo drošību apdraudošu formu pagājušā gadsimta otrajā pusē. Dīvaina sakritība – tas notika vienlaikus ar dažādu finanšu shēmu globālu uzplaukumu. Drošības jēdzienam dažādos laikos un vietās ir bijušas atšķirīgas interpretācijas, taču praksē cilvēki itin bieži, it kā rūpējoties par sevi, nepārdomāti pieņem lēmumus, kas nenes gaidīto rezultātu un vēlāk sāk tiem sagādāt jo lielākas raizes.

Pēc 2015. gada novembra Parīzes terora aktiem daudzi sev uzdeva jautājumu, vai šo traģēdiju bija iespējams novērst. Šis jautājums izskanēja arī Briselē, radot nopietnu impulsu jaunu ES direktīvu izveidei un esošo papildināšanai. Kā viens no būtiskākajiem regulācijas jaunievedumiem Anti-Money Laundering (AML) IV direktīvā tika iekļauta prasība dalībvalstīm izveidot centralizētu kontu reģistru. Minētās direktīvas prasības Latvijā ieviestas, pagājušā gada novembrī pieņemot Kontu reģistra likumu, kurš stāsies spēkā šī gada 1. jūlijā. Reģistra būtība ir iespēja noteiktam lietotāju lokam padarīt pieejamu informāciju par jebkuras personas (gan fiziskas, gan juridiskas) atvērtajiem kontiem kredītiestādēs, krājaizdevu sabiedrībās un maksājumu iestādēs. Būtiski, ka, tā kā šādi reģistri tiks izveidoti visās dalībvalstīs, tad sistēmu lietotājiem būs informācija par personas atvērtajiem kontiem visā Eiropā, tajā skaitā arī par tādiem interneta maksājumu vidē populāriem kontiem kā Paypal. Saskaņā ar pašreizējo regulējumu dati par pašiem konta atlikumiem vēl nebūs uzreiz automātiski pieejami sistēmas lietotājiem, taču tos varēs iegūt, veicot papildu darbības.

Komentāri

Pievienot komentāru