Citas ziņas

Kas sagaida Latvijas 100 visbagātākos?

Lato Lapsa, Baltic Screen sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju LAIKA STARS, speciāli Db, 08.01.2007

Jaunākais izdevums

2007. gads Latvijas visbagātākajiem cilvēkiem solās būt ļoti veiksmīgs, un izņēmums varētu būt vienīgi tranzīta nozare, kā arī atsevišķi megauzņēmumi, kuros iestājusies neliela stagnācija, - šāds ir rezultāts Baltic Screen un korporatīvo finanšu kompānijas LAIKA STARS veiktajam pētījumam par Latvijas 100 bagātāko cilvēku biznesa izredzēm tuvākā gada laikā.

Tika izvērtēta virkne faktoru, kas ietekmē Latvijas 100 bagātākajiem uzņēmējiem piederošo īpašumu vērtību, un uz veiktās analīzes bāzes tika sagatavots iespējamais attīstības scenārijs - īpašumu vērtības izmaiņas. Uzņēmēju īpašumu vērtību ietekmē vairāki faktori, kuru izpausmes, lai gan līdzīgas pēc būtības, katru biznesu var ietekmēt savādāk.

Jāņem vērā, ka, prognozējot, kā mainīsies Latvijas 100 bagātāko cilvēku ienākumi, lielākoties tika analizēta publiski pieejamā informācija, un līdz ar to biznesa vērtības izmaiņas tika novērtētas oficiāli pieejamajai jeb caurspīdīgajai biznesa daļai.

Vērtētāju skatījumā galvenie vērtību ietekmējošie faktori bija:

1. Biznesa nozare: no biznesa personālijām neatkarīgi iemesli, kas saistīti ar nozares klientu pirktspēju, jaunu konkurentu parādīšanos, valsts un tehnoloģiskajiem riskiem. Ja uzņēmējs pārstāv vairākas nozares, tad nozaru analīzes ietvaros tika ņemtas vērā tās nozares, kuras pārstāvošie biznesi nodrošina vismaz 70% no kopējās vērtības.

2. Biznesa līdzšinējā attīstība: nenoliedzami iepriekšējo gadu finanšu rezultāti un iepriekšējo gadu īpašumu vērtības dinamika ir svarīgs aspekts, kas var liecināt par uzņēmumu īpašo vietu savā nozarē, par kādām tā priekšrocībām vai papildus iespējām (pat grimstošā nozarē var būt un arī ir veiksmīgi uzņēmēji).

3. Profesionāla vadība: šis aspekts ietekmē tos biznesus, kur īpašnieki ir arī uzņēmuma augstākā vadība un pieņem stratēģiskos lēmumus, jo lielo uzņēmumu vērtība ir augstāka, ja tos vada profesionāla vadība un īpašnieku iejaukšanās uzņēmuma darbībā ir minimāla.

4. Ilgtermiņa skatījums uz biznesu: vērtēšanas metodikā tika ņemti vērā iepriekšējā gada faktiskie rezultāti. Uzņēmums, plānojot ilgtermiņa attīstību (pārprofilējot savu darbību, reorganizējoties), var paredzēt sliktākus rezultātus jaunās darbības sākumposmam, tādējādi uz operatīvajiem rezultātiem balstīta vērtība var samazināties, tomēr stratēģiskā skatījumā tai noteikti jāpieaug.

5. Biznesa partneri: personālijas vērtību lielā mērā ietekmē attiecības ar cilvēkiem, ar kuriem īpašumi ir vai būs jādala. Piemēram, būtiska ir esošo biznesa partneru aiziešana vai jaunu atnākšana un attiecīgi kapitāla daļu pārdalīšana.

6. Hobiji: personālijas var nodarboties ar kādu biznesu tāpēc, ka tas patīk (darbs kā hobijs). Pēc kāda laika, hobijam apnīkstot, cilvēki sāk arvien mazāk laika veltīt savam "vaļasprieka biznesam", tādējādi tā vērtība var mazināties.

7. Tehnoloģiskais risks: daudzi uzņēmumi var augt, tikai pateicoties ievērojamām investīcijām tehnoloģiskā aprīkojumā, iekārtās, zinātniskās izstrādēs. Lai izturētu konkurentu spiedienu, investīcijas kļūst arvien lielākas, tādejādi uzņēmuma vērtība nākotnē ir atkarīga no investīciju lēmumu pareizuma.

8. Politiskais risks: ir atsevišķas nozares, kur politiskajiem lēmumiem ir liela ietekme uz uzņēmumu vērtību nākotnē. It īpaši tas attiecas uz tranzīta nozari, kur uzņēmumi ir atkarīgi no Latvijas attiecībām ar Krieviju un Baltkrieviju - galvenajiem kravu plūsmu nodrošinātājiem.

Vērtēšanas metodika

Vadims Jerošenko, finansists un korporatīvo finanšu kompānijas LAIKA STARS direktors:

Mūsu uzdevums bija noteikt un aprēķināt, kā varētu mainīties Latvijas bagātāko uzņēmēju biznesa vērtība tuvākā gada laikā.

Veiktā darba ietvaros tika prognozēta cilvēkiem piederošo uzņēmumu iespējamā nākotnes attīstība, lai, piemērojot to pašu vērtēšanas metodiku kā žurnālā Pastaiga publicētā Latvijas 100 bagātāko cilvēku TOPa sastādīšanā, iegūtu prognozētās vērtības.

Vērtības noteikšanai tika analizēti visu TOPā iekļauto cilvēku biznesi un to turpmāko attīstību ietekmējošie riska faktori, lai novērtētu katra riska faktora ietekmi uz uzņēmēja īpašumu vērtību, turklāt identificētu vērtības visjūtīgākos aspektus (vienam tas ir biznesa partneris, citam - nozare, vēl citam - biznesa politizētā vide).

2007. gada laikā TOP 100 Latvijas miljonāru vidū gaidāmas izmaiņas, kuras būs saistītas ar jaunu bagātāko cilvēku parādīšanos pirmajā simtniekā, kas izskaidrojams gan ar īpašumu vērtības pieaugumu, gan arī ar uzņēmējdarbības kļūšanu "caurspīdīgākai" jeb finanšu legalizāciju.

Būtiski piezīmēt, ka LAIKA STARS devis vērtējumu tikai uzņēmumu biznesa vērtības izmaiņām, savukārt nekustamo īpašumu vērtības izmaiņu prognoze sastādīta, ņemot vērā Baltic Screen aptaujāto šīs jomas ekspertu viedokļus.

Atsevišķu nozaru kopējā prognoze 2007. gadam

1. Banku nozare

Banku sektora stabilā izaugsme un attīstības tempi tuvāko 3-5 gadu laikā liek prognozēt, ka TOPā iekļautajiem banku nozares pārstāvjiem arī nākotnē nevajadzētu pasliktināties vērtības rādītājiem.

Kā banku nozare stabilizējošs faktors ir jāatzīmē rentabilitātes līmeņi, kas Latvijas bankām ir bijuši augstāki nekā ES bankām (augošā nozarē ir vieglāk gūt peļņu), tāpēc nākotnē ir iespējama pelnītspējas izlīdzināšanās Eiropas mērogā, kas var bremzēt Latvijas baņķieru vērtības rādītāju pieauguma tempus.

Cik lielu daļu no banku nozares pīrāga spēs paņemt katrs atsevišķs bankas īpašnieks, ir atkarīgs no vērtību ietekmējošiem faktoriem, kas saskaņā ar Vērtētāju viedokli ir analizēti un izteikti vērtības koridoru veidā.

2. Tranzīta nozare

Tranzīta uzņēmēju, kas saistīti ar Ventspils Nafta grupu, nākotne lielā mērā ir atkarīga no jaunā Ventspils naftas īpašnieka iespējām un turpmākās attīstības redzējumu naftas tranzīta biznesā, kas lielā mērā ietekmē visus Ventspilī esošos un tranzītam pakļautos biznesus.

Ir pamats uzskatīt, ka Ventspils naftā varētu sākt valdīt kārtība, un pastāv iespēja, ka Vitol Group mērķi neaprobežosies ar Ventspils naftas ieguvi, bet ar laiku tiks iegūta kontrole visā Ventspils tranzīta biznesā.

Uzņēmējiem, kuru vērtība ir atkarīga tikai no tranzīta biznesa, sagaidāmais kapitāla vērtības pieaugums ir grūti prognozējams, bet tam vajadzētu notikt lēcienveidā.

Jāatzīmē, ka personāliju savstarpējās cīņas par ietekmi tranzīta biznesā var radīt neviennozīmīgo win-lose situāciju, kad uzvarētāju puses biznesiem vērtība strauji kāpj, kamēr zaudētāji tiek atstāti "mīnusos".

No malas skatoties, ir grūti droši spriest par iespējamo iznākumu, tāpēc jebkurš tranzīta nozares pārstāvis var piedzīvot vērtības korekciju uz leju, bet tikpat labi arī strauju labklājības pieaugumu.

3. Nekustamie īpašumi

Nekustamā īpašuma nozares nākotne tiek prognozēta gandrīz vai katru dienu, un katru dienu tiek izdarītas ari diametrāli pretējas prognozes, kā un kas varētu attīstīties.

Taču, kā liecina līdzšinējā izaugsme, vismaz iepriekšējā skepse ir bijusi nepamatota un arī tuvāko 1-2 gadu laikā nekustamā īpašuma magnātu labklājība nav apdraudēta.

Ikgadējais pieaugums 20-40% apmērā var tikt nodrošināts, pieņemot pareizus lēmumus par viena vai otra zemes gabala, ēkas projekta vai citas nekustamā īpašuma koncepcijas iegādi.

Turklāt ņemot vērā uzņēmēju pieredzi nekustamo īpašumu nozarē un uzsākto projektu specifiku, ir pamats uzskatīt, ka vērtības kāpums atsevišķiem kungiem var būt vēl straujāks. Tādējādi kā lielākie vērtības cēlāji procentuālajā izteiksmē var tikt izdalīti Edgars Šīns, Vilis Vītols, Aldis Plaudis, Valentīns Kokalis, Ēriks Masteiko, Ivo Zonne, Rafails Deifts un Pēteris Šmidre.

4. Metālapstrāde

Metālapstrādes nozare uzreiz ietekmē vairāku uzņēmēju likteņus, kam pieder un kas sekmīgi vada Latvijas metāla nozares grandus.

2006. gads ir uzskatāms par nozares sakārtošanās gadu - augošās energoresursu izmaksas tika kompensētas ar adekvātu izstrādājumu cenas pieaugumu, tādējādi nozares "zvaigznes ir labvēlīgas".

TOP riskētāji un vērtības kāpinātāji

Katram uzņēmumam tika novērtēti riska faktori, un turpmāk tiek izcelti tie, kam riska faktori sekmē vērtības pieaugumu, kā arī tādi, kam riska faktori vērtības pieaugumu ierobežo.

Biznesa nozare

Risku pamatojums un izpausme

Nozares riskam ir pakļauti visi analizētie TOPa pārstāvji, tomēr no perspektīvu viedokļa noteikti ir atzīmējami banku pārstāvji (tirgus aug), metālapstrādes nozares uzņēmēji (perspektīvs eksports), elektronikas tirgotāji un nekustamā īpašuma nozares pārstāvji. Arī viesnīcu biznesa magnāti var ticēt ieskicētajiem nozares rožainajiem plāniem un tādējādi paļauties uz "garantētu" īpašumu vērtības pieaugumu.

Augstākais nozares risks tā negatīvajā izpausmē ir ražotājiem, kam jācīnās vienlaikus ar tirgotāju cenu diktātu un augošajām resursu izmaksām, un te var minēt šādus uzņēmumus - Griģis un Ko, Grindeks, Dobeles dzirnavnieks, Gaujas koks, Jelgavas cukurfabrika (jau nolemta likvidācijai).

Biznesa līdzšinējā attīstība

Risku pamatojums un izpausme

Iegūtie noieta kanāli un izveidotie biznesa kontakti ļauj ticēt uzņēmumu nākotnes panākumiem. Faktiski, vērtējot visu uzņēmēju vērtības koridoru, tika analizēti līdzšinējie izaugsmes tempi, lai papildus nākotnes idejām nodrošinātu reālu pamatu, uz kura būvēt "gaismas pilis". Tādējādi biznesa līdzšinējā attīstība ir uzskatāma drīzāk par bagāžu, nevis papildus riska faktoru, kura ietekme būtu mazināma. Visi miljonāru sarakstā ietvertie uzņēmumi var lepoties ar kārtīgu "bagāžu", kas var sekmēt to turpmāku attīstību.

Augsta riska apstākļos darbojas uzņēmumi ar nelielu vai negatīvu bagāžu - Mono un neformālā Skonto grupa.

Hobiji

Risku pamatojums un izpausme

Bizness kā hobijs, jeb biznesa vērtības tiešā atkarība no uzņēmēja ieguldītās enerģijas uzskatāmi izpaužas G. Ķirsona pieejā, kas ir nodrošinājusi Lido vērtības kāpumu. Bez uzņēmēja entuziasma nekas tāds nebūtu iespējams, un atliek tikai novēlēt, lai šīs biznesa degsmes nepietrūkst.

Augsta riska apstākļos darbojas viena cilvēka vadītas kompānijas - Gerkens un Co, SAF Tehnika, Man-Tess grupa, Admirāļu klubs.

Profesionāla vadība un ilgtermiņa skatījums uz biznesu

Risku pamatojums un izpausme

Abi riska faktori tika apvienoti, jo tieši profesionālas vadības esamība veido ilgtermiņa skatījumu uz biznesu. Uzņēmumi, kuros ir šāds stratēģiskais redzējums, ir atpazīstami jau "pa gabalu" - to attīstība notiek, kā ejot pa noteiktu maršrutu - šogad tādi produkti, tāds pieauguma temps, tādi tirgi, nākošgad tādas investīcijas … Pie šīs kategorijas jāmin A. Popova impērija (Elkor grupa), Rīgas Piena kombināts, Latvijas Finieris.

Augstākais risks raksturīgs kompānijām ar sazarotu un atšķirīgi domājošu īpašnieku un vadības struktūru - tranzīta grupējumiem.

Tehnoloģiskais risks

Risku pamatojums un izpausme

Tehnoloģiski jūtīgākās nozares ir būvmateriālu ražošana, pārtikas pārstrāde un farmācija, kur uzņēmējiem nepārtraukti jāseko līdzi jaunumiem nozarē un likumdošanā, lai neatpaliktu no konkurentiem.

Augsts risks raksturīgs Olainfarm, Grindeks, Rīgas Kuģu būvētava, UPB, Rīgas Piena kombināts - uzņēmumiem, kuru izaugsmei ir un būs nepieciešami arvien jauni ieguldījumi, kas iepriekšējos gados ir sekmīgi atrasti, tādejādi nodrošinot to īpašniekiem vietu TOPā.

Politiskais risks

Risku pamatojums un izpausme

Poltizētākā Latvijas biznesa nozare ir tranzīts, tāpēc pamatoti, ka tranzīta biznesa "lauvām" vērtības izmaiņas ir viskrasākās un ir iespējamas gan kāpuma, gan krituma iespējas. Arī azartspēļu biznesa pārstāvji Alfor un Admirāļu klubs ir pakļauti politisko lēmumu "straumes virzienam", tādējādi tie strādā paaugstināta politiskā riska apstākļos.

Pretendenti uz lielākajiem vērtības kāpumiem (absolūtos skaitļos)

Miljonārs, Īpašums, Vērtbas pieaugums %, Vērtības pieaugums mlj. Ls

Viktors Krasovickis, Parex banka, 30%, 52,5

Oļegs Fiļs, Aizkraukles banka, 60%, 48,0

Ernests Bernis, Aizkraukles banka, 60%, 47,4

Leonīds Esterkins, Rietumu banka, 50%, 41,5

Valērijs Kargins, Parex banka, 30%, 27,3

Tatjana Kargina, Parex banka, 30%, 27,3

Oļegs Stepanovs, Ventbunkers, 40%, 24,0

Justs Nikolajs Karlsons, Nekustamie īpašumi, 30%, 22,8

Arkādijs Suharenko, Rietumu banka, 50%, 22,0

Rafaels Deifts, Rota holdings, 40%, 16,4

Pretendentu sarakstu veido faktiski baņķieri, kas arī atbilst iepriekš sniegtajam skatījumam uz nozarēm, jo banku sektors saistās ar vislielākajiem ieguldījumiem un atbilstoši ar vislielākajiem vērtības pieaugumiem absolūtos skaitļos. Turklāt īpaši sīva cīņa ir TOP 3, kur, tikai pateicoties ievērojamai vērtības bāzei, Parex impērijas līdzīpašnieks ir saglabājis vadošo pozīciju vērtības pieauguma izteiksmē, jo pietuvojušies ir strauji augošās Aizkraukles bankas īpašnieki.

TOP 10 vēl ir iespraukušies O. Stepanovs ar viņam piederošo akciju paketi AS Ventbunkers, kuras vērtības nākotne ir samērā neskaidra, J. Karlsons, pateicoties saviem daudzskaitlīgajiem nekustamajiem īpašumiem, un Rotas holdinga galvenais īpašnieks R. Deifts.

Pirmais sešdesmitnieks

1. Viktors Krasovickis

Īpašumu (44% Parex bankas akciju, ieņēmumi no Parekss apdrošināšanas kompānijas pārdošanas, kapitāldaļas saistītajos uzņēmumos) vērtība 2006. gadā - 175 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 30%

Vērtētāju komentārs: Parex īpašnieki ir izdzīvojuši un faktiski piedalījušies Latvijas banku sektora attīstības veidošanā, tāpēc prognozējams, ka arī turpmāk spēs sekmīgi virzīt Parex banku un nezaudēt pozīcijas ne apjomu, ne peļņas ziņā.

2.-3. Valērijs Kargins un Tatjana Kargina

Laulātā (pagaidām) pāra kopējo īpašumu (44% Parex bankas un saistīto kompāniju, 31% AS Parex, vērā ņemami nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā un citur Latvijā, kā arī ieņēmumi no Parekss apdrošināšanas kompānijas pārdošanas) vērtība 2006. gadā - vismaz 182 miljoni latu vai pa 91 miljonam latu katram.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 30%

Vērtētāju komentārs: abu īpašumu vērtība tieši atkarīga no laulības šķiršanas prāvas iznākuma, kas sagaidāms 2007. gadā.

4. Leonīds Esterkins

Īpašumu (33% Rietumu bankas akciju un saistītajās kompānijās, kapitāldaļas vēl pāris uzņēmumos, nekustamais īpašums Rīgā) vērtība 2006. gadā - 83 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 50%

Vērtētāju komentārs: Rietumu banka ir specializējusies darījumu finansēšanas jomā, kas var nodrošināt augstāku rentabilitāti. Baņķieri sāk pakāpeniski attālināties no Latvijas vietējā tirgus, pievēršoties citiem, iespējams, perspektīvākiem tirgiem, kas var mazināt baņķieru ietekmi uz Latvijas finanšu pasaules notikumiem, tomēr, ņemot vērā ārējo tirgu perspektīvas, šāds lēmums noteikti vairos viņu bagātību. Tas pilnā mērā attiecas arī uz otru lielo Rietumu bankas pašmāju akcionāru Arkādiju Suharenko.

5. Oļegs Fiļs

Īpašumu (46% Aizkraukles bankas akciju, citas kapitāldaļas, virkne nekustamo īpašumu Jūrmalā, Ogrē, Rīgas, Talsu un Limbažu rajonos) vērtība 2006. gadā - 80 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 60% (nekustamajiem īpašumiem +30-50%)

Vērtētāju komentārs: Abi Aizkraukles bankas īpašnieki - Oļegs Fiļs un Ernests Bernis - papildus bankas kapitāla daļām savu vērtību papildina arī ar nekustamo īpašumu, kas ir vērtības ziņā straujk augošais ieguldījums Latvijā. Aizkraukles bankas agresīvā darbība finanšu jomā liek prognozēt, ka bankas gaidāmie finanšu rezultāti būs būtiski uzlabojušies, kas atbilstoši palielinās tās vērtību. O. Fiļa šķiršanās process gan var ietekmēt īpašumu apjomu (pēc neoficiālas informācijas dalīšanās paredzama ar nekustamajiem īpašumiem).

6. Ernests Bernis

Īpašumu (gandrīz 45% Aizkraukles bankas akciju, vairāki iespaidīgi nekustamie īpašumi Jūrmalā) vērtība 2006. gadā - 79 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 60% (nekustamajiem īpašumiem +30-50%)

7. Justs Nikolajs Karlsons

Īpašumu (pussimts ēku un zemes gabalu galvenokārt Rīgā un Jūrmalā, kā arī Berga bazārā izvietotais Hotel Bergs) vērtība 2006. gadā - 76 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa (un nekustamo īpašumu) vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 30%

Vērtētāju komentārs: šī Latvijas bagātāko cilvēku TOPa virsotnes pārstāvja personisko "vērtību" vistiešāk ietekmē kopējais nekustamo īpašumu cenu pieaugums, kas viņa pārstāvētajā sektorā - "vecie" nami galvaspilsētas centrā un citur - visticamākais, nebeigsies arī 2007. gadā.

8. Oļegs Stepanovs

Īpašumu (13,3% akciju Ventbunkerā, puse kapitāldaļu LSF holdingā, kā arī vēl virknē uzņēmumu) vērtība 2006. gadā - 60 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40%.

Vērtētāju komentārs: uzņēmēja tāpat kā citu šajā sarakstā minēto tranzītbiznesmeņu īpašumu vērtību tieši ietekmēs abām karojošajām pusēm postošais Ventspils "tranzīta karš".

9. Sergejs Zaharjins

Īpašumu (Liepājas metalurga kontrolpakete, kapitāldaļas vēl vairākos uzņēmumos, divi desmiti nekustamo īpašumu Liepājā un Jūrmalā) vērtība 2006. gadā - 56 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

Vērtētāju komentārs: Vērienīgais Liepājas metalurga rekonstrukcijas projekts, kas var ļaut ieņemt vadošās metalurģijas rūpnīcas statusu Eiropā, spēj arī strauji palielināt šī uzņēmuma īpašnieku kapitāla vērtības pēc 2010. gada (rekonstrukcijas pabeigšana), kas nav kāpušas 2005. gadā sakarā ar metalurģijas nozares problēmām (energoresursu cenas un materiālu pieejamība). Vērtības pieaugums ir sagaidāms arī tuvāko 1-2 gadu laikā, un tas saistīts ar metālapstrādes nozares attīstību.

10. Pēteris Šmidre

Īpašumu (Alīnas koncerns, nekustamo īpašumu u.c. projekti, personiskās investīcijas) vērtība 2006. gadā - 45 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20% (nekustamo īpašumu vērtības pieaugums līdz 40%)

Vērtētāju komentārs: kamēr Pētera Šmidres nekustamo īpašumu projektu vērtība stabili kāpj, telekomunikāciju un mediju projektos daudz kas atkarīgs no to veiksmes tieši 2007. gadā.

11. Arkādijs Suharenko

Īpašumu (17,5% Rietumu bankas akciju, vairāki nekustamie īpašumi Rīgā un Jūrmalā) vērtība 2006. gadā - 44 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 50%

12. Rafails Deifts

Īpašumu (kontrolpakete Rotas holdingā, ieņēmumi no Drogu tīkla pārdošanas, kapitāldaļas vēl vairāk nekā desmit kompānijās, vairāki nekustamie īpašumi) vērtība 2006. gadā - 41 miljons latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40%

Vērtētāju komentārs: uzņēmēja īpašumu vērtību tieši ietekmēs viņa sāktā milzīgā nekustamā īpašuma projekta attīstība. Līdz šim Rafaila Deifta projekti izcēlušies ar īpašu veiksmīgumu, raugoties no ilgtermiņa perspektīvas.

13.-14. Olafs Berķis

Īpašumu (uzņēmumu Ventbunkers, VB Holdings, N&J un vēl pāris kompāniju kapitāldaļas, vairāk nekā desmit nekustamie īpašumi Rīgā, Ventspilī un Ventspils rajonā) vērtība 2006. gadā - 37 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40% (nekustamo īpašumu vērtības pieaugums līdz 50%)

13.-14. Kirovs Lipmans

Īpašumu (uzņēmumu Liepājas metalurgs un Grindeks akciju paketes, vēl pāris kompāniju kapitāldaļas, vairāki nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā un Liepājas rajonā) vērtība 2006. gadā - 37 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 30%

Vērtētāju komentārs: Grindeks kapitāla daļas izskatās vēl perspektīvākas - augošs apgrozījums, augoša preparātu pievienotā vērtība, spēcīga un stratēģiski domājoša vadības komanda, kas kopā ļaus turpināt audzēt uzņēmuma un līdz ar to arī tā īpašnieku vērtību tuvāko 1-2 gadu laikā.

15. Argods Lūsiņš

Īpašumu (Kurzemes degviela kontrolpakete, vairāki saistītie uzņēmumi, vairāk nekā desmit nekustamie īpašumi Kurzemē un Valmierā) vērtība 2006. gadā - 36 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 10%

Vērtētāju komentārs: Kurzemes degviela ir uzskatāma par vienu no vadošajām degvielas bāzēm Latvijā, turklāt, lai gan līderpozīcijas ir zaudētas, uzņēmums ir uzrādījis peļņas pieaugumu, kas tiek noturēts arī 2006. gadā. Uzņēmēja īpašuma vērtības pieaugums gan nav prognozējams tik straujš kā citās nozarēs, bet tas noteikti kompensēs inflācijas līmeni, jo degvielas tirgū ir pieprasījums un patērētāji izmaksu kāpumu spēj iznest uz saviem pleciem.

16. Mihails Uļmans

Īpašumu (ievērojamās kapitāldaļu paketes kompānijās Mono, Monald, Monald-Metāls un Megarons, oficiālā un arī skaidri nojaušamā līdzdalība vēl vairāk nekā desmit uzņēmumos, vairāki nekustamie īpašumi Rīgā un Rgas rajonā) vērtība 2006. gadā - 36 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtbas izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40%

Vērtētāju komentārs: Mono un Monald grupas uzņēmēju īpašumu vērtība ir saistīti ar OT grupu, tādejādi veidojot sabiedrības acīm diezgan noslēgtu finanšu veidojumu, kur peļņa tiek gūta no savstarpēji atšķirīgiem darbības virzieniem - nekustamie īpašumi, metālapstrāde, kā arī trikotāžas izstrādājumi. Taču sekmīgā diversifikācija ļauj pasargāt sevi no iespējamiem vērtības kritumiem krīzes laikā vienā no biznesa segmentiem. Un, lai gan biznesa lokomotīve ir tieši Mihails Uļmans, arī viņa biznesa partneriem - Aleksandram Plotkinam un Mihailam Šulikam - atleks zināma daļa nākotnes labuma.

17. Jūlijs Krūmiņš

Īpašumu (Man-Tess uzņēmumu grupa, īpašums Baltezerā) vērtība 2006. gadā - 34 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: kritums līdz 30%

Vērtētāju komentārs: Man-Tess perspektīvais graudu termināļa projekts, kas ļautu ievērojami kāpināt īpašumu vērtības, ir atlikts, turklāt dzelzceļa pārvadājumu tarifi vēl vairāk var pasliktināt uzņēmuma peļņas rezultātus. Līdz ar to prognozējot situāciju nākotnē ir jāievēro piesardzīguma princips, un Jūlija Krūmiņa īpašuma vērtība var samazināties.

18. Edgars Zausajevs

Īpašumu (uzņēmums Dambis, nekustamais īpašums Ādažos) vērtība 2006. gadā - 33 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

19. Uldis Mierkalns

Īpašumu (uzņēmumi Latvijas meži un Pata AB, kapitāldaļas vēl vairākās kompānijās, nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā un citviet Latvijā) vērtība 2006. gadā - 31 miljons latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 30%

Vērtētāju komentārs: Ulda Mierkalna nākotni nodrošina mežizstrādes uzņēmums, kam ir labi izvērsts loģistikas tikls, atrisināti piegādes jautājumi, turklāt sakārtotas birokrātiskās problēmas. Prognozējams, ka uzņēmējs, kas ir uzskatāms par kocinieku biznesā pieredzējušu lokomotīvi, ļaus kompānijai arī turpmāk kāpināt darbības apjomus, kas ir tieši īpašumu vērtības pamatā. Vienīgi koksnes resursu trūkums var tālākā nākotnē ierobežot ienesīgo biznesu.

20. Iļja Segals

Īpašumu (21% Liepājas metalurga akciju, kapitāldaļas vēl pāris uzņēmumos, aptuveni desmit nekustamie īpašumi) vērtība 2006. gadā - 27 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

21. Igors Buimisters

Īpašumu (apmēram 60% Trasta komercbankas akciju, vēl vairāku uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamais īpašums Jūrmalā) vērtība 2006. gad - 26 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

Vērtētāju komentārs: Trasta komercbankas īpašnieku un potenciālo līdzīpašnieku cīņas par akciju paketēm iespaido bankas reputāciju un var pasliktināt bankas finanšu rezultātus, bet akciju pārdale par labu vienam vai otram personu grupējumam spēj ietekmēt nākotnes kontroli pār bankas darbību un kopējo peļņas potenciālu. Taču pastāv iespēja, ka tieši Igors Buimisters nākotnē var kļūt par bankas vienīgo saimnieku.

22. Vitālijs Gotlibs

Īpašumu (uzņēmumu RD Alfa, RD Elektroniks, RD International, Kord, Mira 1 kontrolpaketes, kapitāldaļas vēl vairākās kompānijās, nekustamie īpašumi Rīgā un Jūrmalā) vērtība 2006. gadā - 24 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 35%

Vērtētāju komentārs: RD grupas sekmīgā izaugsme Latvijas kāro patērētāju nozarē nodrošinājusi uzņēmēju vietas bagātāko cilvēku TOPā, un līdz ar aktīvo patēriņa kredītu veicināšanu elektrotehnikas tirgotājiem ir nodrošinātas izaugsmes iespējas. Vērtības vēl straujāku kāpumu ierobežo augošās procentu likmes, pārtikas cenas u.c. izmaksas, kuras samazina patērētāju ienākumu daļu, kas novirzāma ne pirmās nepieciešamības preču iegādei.

23.-24. Aleksandrs Babenko

Īpašumu (60% SIA AV&D kapitāldaļu) vērtība 2006. gadā - 23 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

Vērtētāju komentārs: alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecība ir salīdzinoši smaga nozare, jo tajā valda asa konkurence un mazumtirdzniecības tīklu diktāts tirgotājiem. Neraugoties uz to, AV&D ar saviem apjomiem ir iekarojis līdera pozīcijas, un prognozējams, ka tuvākajā nākotnē tas vēl vairāk nostiprinās savu dominējošo pozīciju tirgū.

23.-24. Andris Sihtors

Īpašumu (60% Nelss kapitāldaļu, līdzdalība vēl pāris uzņēmumos, vairāk nekā desmit nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā un Kurzemē) vērtība 2006. gadā - 24 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 25%

Vērtētāju komentārs: Andra Sihtora un Ulda Asara sazarotais būvmateriālu un kokapstrādes holdings Nelss, par kura atsevišķajiem darbības virzieniem un to finanšu panākumiem nav īsti precīzu ziņu, joprojām ir vadošais būvmateriālu nozarē, un, iegūstot papildu finansējumu no kokmateriālu nozares, tā vērtībai nākotnē nevajadzētu mazināties pat par spīti sīvajai konkurencei. Neprognozējamie peļņas rādītāji un darbības sazarotā struktūra, kā arī ziņas par abu īpašnieku problēmām strādāt vienotā komandā gan liek izturēties ar zināmu skepsi pret vērtības pieaugumu.

25. Juris Savickis

Īpašumu (kapitāldaļas Olainfarm, VEF bankā, Nordekā, Itera Latvija un vēl aptuveni desmit kompānijās, vairāk nekā divi desmiti nekustamo īpašumu Rīgā, Jūrmalā un Latgalē) vērtība 2006. gadā - 21 miljons latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

Vrtētāju komentārs: Jura Savicka īpašumi aptver gan no tautsaimniecības viedokļa, gan no finanšu perspektīvu viedokļa dažādas nozares. VEF bankas nākotne ir neskaidra un apgrūtināta, un arī Itera tālākā nākotne ir mākoņos tīta, tomēr tuvākajos gados tās vērtība pieaugs, pateicoties Latvijas gāzes izaugsmei. Olainfarm ar augošo apgrozījumu un perspektīvo farmācijas nozari (eksporta produkcija) var nodrošināt papildu vērtības pieaugumu.

26. Igors Skoks

Īpašumu (akcijas un kapitāldaļas uzņēmumos VB Holdings, Ventbunkers, Ģertrūdes centrs, kā arī iespaidīgi nekustamie īpašumi - vairāk nekā divarpus tūkstoši hektāru meža zemes, aptuveni desmit nekustamie īpašumi Rīgā un Ventspilī) vērtība 2006. gadā - 19 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40% (nekustamo īpašumu vērtības pieaugums līdz 30%)

27.-29. Guntis Indriksons

Īpašumu (kapitāldaļas trīs desmitos uzņēmumu, no kuriem pazīstamākie ir Skonto-metāls, Skonto Plan Ltd, Stadions un Skonto FC, viens nekustamais īpašums) vērtība 2006. gadā - 18 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 20%

Vērtētāju komentārs: formāli vairs neeksistējošās Skonto grupas kontekstā pirmkārt jāatzīmē tieši Gunta Indriksona - ar neviennozīmīgi vērtētu biznesa intuīciju un pieeju apveltīta uzņēmēja faktors un ietekme. Viņš ir sekmīgi spējis pievērsties arvien jauniem biznesa virzieniem, vērtējot to perspektīvas un iespējamās izaugsmes iespējas strauji augošajā Latvijas ekonomikā. Savukārt G. Indriksona bijušie ciešie biznesa partneri katrs vairāk darbojas savā nišā, tomēr viņu biznesa sekmes būs cieši saistītas ar neformālās uzņēmumu grupas kopējo izaugsmi.

27.-29. Aleksandrs Popovs

Īpašumu (visas oficiāli "redzamās" Elkor kompānijas, nekustamais īpašums Garkalnē) vērtba 2006. gadā - 18 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40%

Vērtētāju komentārs: Elkor grupa pēc apjomiem un darbības specifikas ir līdzīga RD grupai, tomēr tās sazarotā struktūra liek domāt par izcilu biznesa "ožu" un stratēģisko redzējumu - sports, tekstils, elektronika un vērienīgi tirdzniecības centri. Tas viss vedina domāt par Aleksandra Popova, iespējams, pamatoti ambiciozajiem plāniem un sekmīgu darbības diversifikāciju. Vērtības pieaugums varētu būt īpaši straujš, ja jaunie biznesa objekti pietuvosies plānotajiem finanšu rādītājiem.

27.-29. Andris Šķēle

Īpašumu (slavenais vekselis, oficiāli uzrādītās kapitāldaļas vairākos uzņēmumos, nojaušamā saistība ar vairākiem uzņēmējdarbības projektiem un nekustamajiem īpašumiem) vērtība 2006. gadā - 18 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: vērtētāju rīcībā esošā publiski pieejamā informācija par īpašumiem liedz izdarīt pamatotas prognozes nākošajam gadam.

30.-33. Līga Lemberga

Īpašumu (kapitāldaļas SIA LSF holdings, SIA Baltimar VT, SIA TC Tobago, vairāk nekā pieci desmiti nekustamo īpašumu Rīgā un Kurzemē) vērtība 2006. gadā - 17 miljoni latu.

Prognozējamās biznesa vērtības izmaiņas 2007. gadā: pieaugums līdz 40% (nekustamo īpašumu vērtības pieaugums arī līdz 40%)

30.-33. Anrijs Lembergs

Īpašumu (kapitāldaļas SIA LSF holdings, SIA Baltimar VT, SIA TC Tobago, vairāk nekā pieci desmiti

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēji sagaida lēnāku izaugsmi nākotnē

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kompānijas sagaida, ka nodarbinātības līmenis 2007. gadā paliks nemainīgs, tādēļ turpmākā izaugsme vairāk būs balstīta uz produktivitāti, nevis darbinieku skaita palielināšanu, liecina Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru apvienības Eurochambres sadarbībā ar tirdzniecības un rūpniecības kamerām Eiropā veiktā aptauja. Pētījuma laikā arī noskaidrots, ka Latvijas kompānijas sagaida zemāku augšanas tempu turpmākajos gados.

Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru apvienība Eurochambres sadarbībā ar tirdzniecības un rūpniecības kamerām Eiropā ik gadu veic aptauju par Eiropas uzņēmumu biznesa prognozēm. Tas ir kvalitatīvs biznesa prognožu pētījums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un kandidātvalstīs. Aptaujā, kura tika rīkota jau 14. reizi, piedalījās vairāk nekā 78 000 uzņēmumu no 27 Eiropas valstīm, t.sk. 445 uzņēmumi no Latvijas.

Kā informē LTRK ģenerāldirektors, Eurochambres direktoru padomes loceklis Jānis Leja, aptaujas mērķis ir noskaidrot, kā katras valsts vai reģiona uzņēmēji vērtē sava uzņēmuma darbību iepriekšējā gadā un kādas ir viņu attīstības prognozes nākamajam gadam. Pētījuma dati ļauj izdarīt secinājumus par ekonomikas attīstību valstī un salīdzināt to ar citu valstu rādītājiem. Tā kā aptauja aptver visas ES dalībvalstis, tā sniedz plašu pārskatu par biznesa attīstības tendencēm Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

V. Krasovickis saglabā bagātākā statusu

Rudīte Spakovska, [email protected], 67084420, 20.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 100 visbagātāko cilvēku īpašums gandrīz sasniedz 1/4 no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Ar šādiem secinājumiem laižot klajā Latvijas bagātako cilvēku top 100 klajā nāk Lato Lapsa un Kristīne Jančevska no Baltic Screen. Žurnālā Pastaiga publicētais Top 100 tapis sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompānija Laika stars.

"Mūsu pirmā simtnieka vidējā vērtība ir 26,5 miljoni latu, bet kopējā - aptuveni 2,65 miljardi latu," norāda pētījuma autori.

Līderi stabili

V. Krasovicka portfelī šobrīd ir 203 miljoni latu, kas ir par 18 miljoniem vairāk nekā pērn. Šogad uz otro vietu no pērnā gada piektās pacēlies Oļegs Fiļs, Aizkraukles bankas līdzīpašnieks, kura kapitāls gada laikā pieaudzis par 33 milj. ls un sasniedz 113 milj. Ls. Labi veicies arī otram Aizkraukes bankas līdzīpašniekam Ernestam Bernim, kas pateicoties 31 milj. Ls pieaugumam ar 110 milj. Ls pakāpies no sestās uz trešo vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apkopoti aptaujas rezultāti par Eiropas uzņēmumu biznesa prognozēm 2007. gadam

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru apvienība Eurochambres sadarbībā ar tirdzniecības un rūpniecības kamerām Eiropā ik gadu veic aptauju par Eiropas uzņēmumu biznesa prognozēm. Tas ir kvalitatīvs biznesa prognožu pētījums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un kandidātvalstīs. Aptaujā, kura tika rīkota jau 14. reizi, piedalījās vairāk nekā 78 000 uzņēmumu no 27 Eiropas valstīm, t.sk. 445 uzņēmumi no Latvijas.

Kā informē LTRK ģenerāldirektors, Eurochambres direktoru padomes loceklis Jānis Leja, aptaujas mērķis ir noskaidrot, kā katras valsts vai reģiona uzņēmēji vērtē sava uzņēmuma darbību iepriekšējā gadā un kādas ir viņu attīstības prognozes nākamajam gadam. Pētījuma dati ļauj izdarīt secinājumus par ekonomikas attīstību valstī un salīdzināt to ar citu valstu rādītājiem. Tā kā aptauja aptver visas ES dalībvalstis, tā sniedz plašu pārskatu par biznesa attīstības tendencēm Eiropā.

Uzņēmēji tika aicināti paust viedokli par sava uzņēmuma attīstību, aplūkojot sešus ekonomiskos rādītājus: kopējo apgrozījumu, pārdošanu, eksportu, nodarbinātību, investīcijas un uzņēmuma attīstību kopumā. Pētījuma gaitā katram uzņēmumam arī jāsniedz prognozes šajās kategorijās nākamajam gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

EY: Latvijā COVID-19 ietekmē cilvēki visvairāk sagaida gan tehnoloģiju lomas, gan nevienlīdzības pieaugumu

Db.lv, 08.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas ietekmē visvairāk, jeb 64% Latvijas iedzīvotāju sagaida tehnoloģiju lomas pieaugumu ikdienas dzīvē, taču 60% iedzīvotāju bažījas arī par ienākumu nevienlīdzības saasināšanos, liecina EY (iepriekš Ernst & Young) jaunākais sabiedrības daudzpusējas attīstības un digitalizācijas mijiedarbības pētījums Connected Citizens, kas veikts 16 pasaules valstīs, ieskaitot Latviju, Lietuvu un Igauniju.

EY Connected Citizens ir liela mēroga pētījums par arvien ciešāk digitāli savienotas sabiedrības vērtībām, bažām un uzskatiem, kā arī tehnoloģiju lomu dzīves kvalitātes un ekonomikas izaugsmes attīstībā, tostarp COVID-19 kontekstā.

Igaunijā šie rādītāji ir samērā līdzīgi – tehnoloģiju lomas pieaugums arī tiek atzīts par galveno pandēmijas efektu – to sagaida 62% igauņu, tomēr par ienākumu nevienlīdzības pieaugumu bažījas nedaudz mazāk kā Latvijā – to norāda 51% igauņu. Lietuvā, savukārt, par galveno pandēmijas efektu tiek sagaidīta ekonomikas izaugsme (tā domā 57% iedzīvotāju), bet tehnoloģiju lomas pieaugumu sagaida vien 37% lietuviešu, kamēr par ienākumu nevienlīdzības saasināšanos satraucas 41% Lietuvas iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Dziesmu un deju svētkus apmeklēs 44% ekonomiski aktīvo rīdzinieku - kā skatītāji Dziesmu un deju svētkus apmeklēs 35% iedzīvotāju, bet kā dalībnieki - 9%.

Kādos no iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem ir piedalījušies vairāk nekā 80% no aptaujātajiem rīdziniekiem, kuri šogad svētkos piedalīsies gan kā skatītāji, gan kā dalībnieki.

Dziesmu un deju svētki īpaši lielu popularitāti ir izpelnījušies vecāku cilvēku vidū. Ap 60% iedzīvotāju vecumā no 45 līdz 64 gadiem pasākumus noteikti apmeklēs gan kā skatītāji, gan kā dalībnieki. Vislielākā iedzīvotāju daļa jeb vairāk nekā divas trešdaļas, kas plāno apmeklēt Dziesmu un deju svētkus, ir vecumā pēc 65 gadiem. Aptaujāto jauniešu vidū tikai nepilni 40% plāno apmeklēt Dziesmu un deju svētkus gan kā skatītāji, gan kā dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija apsteidz Rietumvalstis valsts pakalpojumu izmantošanā tiešsaistē

Db.lv, 16.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā caurmērā ir līdzīga tiešsaistes pakalpojumu intensitāte kā Baltijā un Rietumvalstīs, taču valsts pakalpojumu izmantošanā tiešsaistē Latvija jau būtiski apsteidz vadošās pasaules ekonomikas.

Tā liecina EY (agrāk Ernst & Young) jaunākais sabiedrības daudzpusējas attīstības un digitalizācijas mijiedarbības pētījums Connected Citizens, kas veikts 22 pasaules valstīs, ieskaitot Latviju. Pētījums atklāj gan aktīvus tiešsaistes lietošanas paradumus, gan cilvēku ekspektācijas pēc jauniem digitālo pakalpojumu uzlabojumiem.

Jau šobrīd Latvijā valsts pakalpojumus ar interneta starpniecību izmanto 62% iedzīvotāju, kamēr to dara tikai 23% Vācijā, 51% Francijā, 46% Lielbritānijā, 29% ASV un tikai 17% Japānā. Arī citās Baltijas valstīs valsts pakalpojumu izmantošana tiešsaistē ir augstā līmenī – Lietuvā to dara 66%, bet Igaunijā – 73%.

“Mūsu pētījuma dati skaidri parāda, ka Latvijas sabiedrība neatpaliek no Rietumvalstīm tiešsaistes pakalpojumu izmantošanā un atsevišķos gadījumos pat esam soli priekšā, kas ir likumsakarīgi, ņemot vērā būtiskus valsts ieguldījumus e-pārvaldes jomā. Tāpat redzam arī, ka cilvēki apzināti sagaida jaunus uzlabojumus, kas kopumā liek secināt, ka Latvijas iedzīvotāji ir ne tikai gatavi, bet arī vēlas jaunu digitālās transformācijas vilni. Tai pat laikā redzams, ka Latvijā vēl ir neizmantots digitalizācijas potenciāls it sevišķi veselības aprūpē un izglītības jomā, kur digitālo iespēju izmantošana nav tik attīstīta kā valsts pārvaldes vai finanšu jomās. Cilvēki vēl nezina, ko varētu gaidīt no digitālajiem pakalpojumiem veselības aprūpē, taču tas mainīsies līdz ar jaunu iespēju ieviešanu, līdzīgi kā tas bija, piemēram, finanšu sektorā” saka Nauris Kļava, EY partneris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām (World Economic Outlook), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,7% un 3,3% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 4% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,5% apmērā.

Inflācija Latvijā šogad un nākamgad prognozēta attiecīgi 2,7% un 2,4% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 7,9% šogad un 7,8% nākamgad, salīdzinot ar 8,7% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 2% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 2,6%.

No Baltijas valstīm identisku IKP pieaugumu kā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas arī tiek prognozēts 3,7% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,3% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 3,9% un 3,2%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3% un 2,5% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 2,2% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,1%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 6,7% šogad un 6,9% nākamgad, salīdzinot ar 5,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paaugstinājis Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām («World Economic Outlook»), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,8% un 3,9% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 3% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,3% apmērā.

Inflācija Latvijā gan šogad, gan nākamgad prognozēta 3% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 9% šogad un 8,7% nākamgad, salīdzinot ar 9,6% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 0,3% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 1,5%.

No Baltijas valstīm lielāku IKP pieaugumu nekā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas tiek prognozēts 4% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,7% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,5% un 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3,8% un 3,4% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 1,8% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,4%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 8,4% šogad un 9% nākamgad, salīdzinot ar 6,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) būtiski koriģējis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi šim gadam, lēšot, ka Latvijā šogad būs straujākā ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs, bet nākamajā gadā atgriezīsies izaugsme un tā būs straujākā Baltijā.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kritums par 8,6%, nevis pieaugums par 2,8%, kā tika lēsts oktobrī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas IKP pieaugumu 8,3% apmērā, kas būs straujākā starp Baltijas valstīm.

Tāpat fonds prognozē, ka šogad Latvijā patēriņa cenas samazināsies, proti, būs deflācija 0,3% apmērā, bet nākamgad atgriezīsies inflācija un tā būs 3% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs 2020.gada beigās Latvijā sasniegs 8%, bet nākamgad samazināsies līdz 6,3%, reģistrējot identisku līmeni kā 2019.gadā.

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs deficīts 2,2% apmērā no IKP, bet nākamgad deficīta apmērs saruks līdz 1,5% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Prognozē mājokļu cenu kāpumu

Lelde Petrāne, 23.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji kļūst optimistiskāki attiecībā uz mājokļu cenu palielināšanos tuvākā gada laikā, liecina jaunākā SEB Mājokļu cenu indikatora aptauja. To respondentu skaits, kas sagaida pieaugošas nekustamā īpašuma cenas, ceturkšņa laikā palielinājies par gandrīz astoņiem procentiem, sasniedzot 49%.

Tas ir līdz šim lielākais mājokļu cenu prognozētāju skaits pēdējo četru gada laikā. Visoptimistiskākie attiecībā uz mājokļa cenu kāpumu ir Rīgas iedzīvotāji, vispesimistiskākie – Latgales iedzīvotāji. Savukārt, tepat kaimiņos, Lietuvā, tikai 34% respondentu atbildēja, ka mājokļu cenas šajā valstī tuvākā gada laikā varētu palielināties.

Nekustamā īpašuma cenu krituma prognozētāju skaits Latvijā sarucis līdz viencipara skaitlim – šajā aptaujā mājokļu cenu kritumu sagaida 8% iedzīvotāju. Līdz 26% samazinājies arī neitrāli noskaņoto iedzīvotāju skaits jeb to, kuri sagaida nemainīgas mājokļu cenas tuvāko 12 mēnešu laikā. Respondentu skaits, kuriem nebija konkrēta viedokļa attiecībā uz mājokļu cenu izmaiņām, samazinājies par vienu procentpunktu līdz 17%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad gaidāma straujākā ekonomikas lejupslīde no Baltijas valstīm, savukārt nākamgad straujākā izaugsme, liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) otrdien publiskotās pasaules ekonomikas rudens prognozes.

Jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") SVF prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kritums par 6%, kas ir mazāk nekā 8,6%, kā tika lēsts iepriekšējās prognozēs aprīlī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas iekšzemes kopprodukta IKP pieaugumu 5,2% apmērā, kas ir mazāk nekā 8,3% kāpums, kas tika prognozēts pirms pusgada.

SVF lēš, ka šogad Latvijā patēriņa cenas pieaugs par 0,6%, bet nākamgad inflācija būs 1,8% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs šā gada beigās Latvijā sasniegs 9%, bet nākamgad samazināsies līdz 8%.

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs pārpalikums 2% apmērā no IKP, bet nākamgad tiek prognozēts deficīts 0,8% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Aptauja: Vairāk nekā 70% zemnieku plāno apgrozījuma pieaugumu

Žanete Hāka, 01.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimnieku noskaņojums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzlabojies, secināts SEB Baltijas biznesa apskatā.

Vairāk nekā 70% zemnieku sagaida apgrozījuma pieaugumu, turklāt ap 50% lauksaimnieku plāno šogad veikt investīcijas savas darbības attīstībā.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem vairāk nekā 15% apgrozījuma pieaugumu šogad sagaida 31% lauksaimnieku, kas ir par 20 procentpunktiem vairāk nekā pērn. Vēl 43% zemnieku sagaida, ka viņu saimniecību apgrozījums pieaugs līdz 15%. Tomēr šogad par 3 procentpunktiem pieauga arī pesimistu skaits – 26% lauku uzņēmēju sagaida apgrozījuma kritumu.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: «Lauksaimniecība nu jau ilgāku laika periodu ir viena no visstabilāko pieaugumu demonstrējošām nozarēm Latvijā, kas ir saistīts gan ar globālām tirgus tendencēm, gan būtisku un nepārtrauktu Latvijas uzņēmēju konkurētspējas uzlabošanos, ko pastiprina ES finansējuma pieejamība uzņēmējdarbības attīstībai lauksaimniecībā. Lauksaimniecības nozare ir ļoti jūtīga, kā arī atkarīga no ES fondu un Lauku atbalsta dienesta finansējuma pieejamības. Līdz ar to, ka šogad zemniekiem ir pieejami struktūrfondu līdzekļi, pieaug arī optimisms. Lauku uzņēmēji aktīvāk uzņemas saistības un plāno investīcijas – iegādājas zemi un iegulda darbības attīstībā. Aptaujas dati parāda, ka 50% šogad plāno investīcijās līdz 30 000 eiro un vairāk. Arī pērn mazo un vidējo uzņēmumu segmentā visaktīvākie bija tieši lauksaimnieki – šai nozarei esam piešķīruši ap 40 miljoniem eiro.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad gaidāma straujākā ekonomikas izaugsme no Baltijas valstīm, liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) otrdien publiskotās pasaules ekonomikas pavasara prognozes.

Jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") SVF prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kāpums par 3,9%, kas ir mazāk par 5,2% izaugsmi, kā tika lēsts iepriekšējās prognozēs oktobrī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas iekšzemes kopprodukta IKP pieaugumu 5,2% apmērā.

SVF lēš, ka šogad Latvijā patēriņa cenas pieaugs par 2,1%, bet nākamgad inflācija būs 2,2% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs šā gada beigās Latvijā sasniegs 7,2%, bet nākamgad samazināsies līdz 6,7%.

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs pārpalikums 0,5% apmērā no IKP, bet nākamgad tiek prognozēts pārpalikums 0,2% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pēdējā laika pasaules finanšu tirgos vērojamas svārstības, tostarp arī būtiski kritumi, lielākā daļa Latvijas ieguldītāju (58%) plāno turpināt investēt finanšu tirgos tādā pašā apmērā, kā līdz šim.

Savukārt 34% ieguldījumu apjomu plāno pat palielināt, liecina Swedbank veiktā Latvijas ieguldītāju aptauja. Kopumā investori Latvijā uz ieguldījumiem raugās ilgtermiņā un visbiežāk sagaida, ka ieguldījumu finanšu tirgos nesīs peļņu 5 līdz 10 gadu perspektīvā.

Starp populārākajiem investīciju veidiem ir ieguldījumi dažādu uzņēmumu akcijās (71%), kam seko ieguldījumu fondi (40%) un privātais portfelis (36%). Salīdzinoši mazāk tiek ieguldīts biržā tirgotajos fondos jeb ETF (24%), un pavisam neliela daļa ir veikusi ieguldījumus obligācijās (8%).

“Mūsu veiktās ieguldītāju aptaujas dati rāda, ka iedzīvotāji salīdzinoši pragmatiski uztver pēdējo laiku notikumus finanšu tirgos, apzinoties, ka ieguldījumu atdeve ir jāskata ilgtermiņā, nevis īstermiņā. Attiecīgi katrs ceturtais investors norādījis, ka pēdējā gada laikā ir turpinājis regulāri ieguldīt noteiktu naudas summu konkrētos finanšu instrumentos, savukārt katrs piektais jeb 23% atzīst, ka sākuši ieguldīt vairāk brīvo līdzekļu,” saka Rolands Zauls, Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

EY: 66% uzņēmumu vadītāji nākamgad sagaida augstākus ieņēmumus, bet 65% - augstāku peļņu

Db.lv, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais EY uzņēmumu vadītāju noskaņojuma pētījums EY CEO Outlook Pulse atklāj, ka neskatoties uz dažādiem nenoteiktības riskiem, uzņēmēji sagaida, ka nākamais gads būs labāks vai pat būtiski labāks par šo gadu.

Proti, 66% uzņēmēju uzskata, ka nākamgad spēs ģenerēt augstākus ieņēmumus nekā 2023. gadā, kamēr 25% domā, ka ieņēmumi būs aptuveni tādā pašā līmenī kā šogad. Tikai 9% uzskata, ka ieņēmumi nākamgad samazināsies.

Līdzīga situācija ir ar peļņas gaidām – 65% uzņēmēju paredz, ka nākamgad peļņa pieaugs (turklāt 23% uzskata, ka peļņa pieaugs būtiski) un tikai 10% domā, ka tā samazināsies.

“Pētījumā mēs atrodam arī būtisku korelāciju starp nākotnes izaugsmes gaidām un investīciju plāniem. Proti, tie uzņēmumi, kas sagaida augstākus ieņēmumus nākamgad, 80% gadījumu plāno palielināt arī investīcijas izpētē salīdzinājumā ar šo gadu, 81% gadījumu plāno vairāk investīciju pamatlīdzekļos un 78% plāno vairāk ieguldījumu citu aktīvu, tostarp uzņēmumu, iegādē. Savukārt tie, kas sagaida zemākus ieņēmumus nākamgad, 42% gadījumu plāno arī mazāk ieguldīt izpētē, 48% gadījumu arī mazākas investīcijas pamatlīdzekļos un 38% gadījumu mazāk tērēs uz jaunu aktīvu iegādi. Šī ir bīstama korelācija, kas jāņem vērā arī uzņēmējiem Latvijā. Proti, šādā pārmaiņu laikā tie, kas audzēs ienākumus un investēs vairāk, konkurences cīņā kļūs vēl spēcīgāki, kamēr tie, kas taupīs uz investīcijām dēļ zemākiem ienākumiem – tie savas tirgus pozīcijas var zaudēt vēl vairāk,” saka EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība (starpība starp mājokļu cenu kāpuma un cenu krituma prognozētāju skaitu) rudenī nedaudz samazinājusies.

Šobrīd tā veido 46,8 punktus, kas ir nedaudz zemāk nekā šī gada pavasarī, tomēr joprojām augstāk nekā pirms gada.

Nekustamā īpašuma cenu pieaugumu nākamo 12 mēnešu laikā prognozē 53,6% aptaujāto iedzīvotāju. Savukārt mājokļu cenu krituma prognozētāju īpatsvars palielinājies nebūtiski un šobrīd veido 6,8%. Neitrāli noskaņoti ir 22,3% iedzīvotāju, kuri sagaida nemainīgas mājokļu cenas tuvākā gada laikā, kas ir nedaudz vairāk nekā šī gada pavasarī. Savukārt 17,3% respondentu nebija konkrēta viedokļa par mājokļu cenu izmaiņām, un tas ir mazāk nekā iepriekšējos ceturkšņos.

«Iedzīvotāju prognozes attiecībā uz mājokļu cenu pieaugumu tuvākajā nākotnē ietekmējis gan iedzīvotāju ienākumu pieaugums, gan labāka kredītu pieejamība. Tomēr sarunas publiskajā telpā par ekonomikas pārkaršanu un iespējamo krīzes atkārtošanos samazina iedzīvotājos pārliecību par nākotni un mazina optimismu par mājokļu cenu izmaiņām. Mājokļu cenu indikators palīdz saprast iedzīvotāju noskaņojumu attiecībā uz savu nākotni un labklājību. Šogad aprīlī indikators ir sasniedzis augstāko vērtību kopš 2009. gada, kad valstī bija krīze un iedzīvotāji nākotnē skatījās ar pesimismu. Toreiz indikatora vērtība bija negatīva – -55,5 punkti,» aptaujas rezultātus komentē SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Aptauja: 57% jauniešu par savām zināšanām un prasmēm atbilstošu algu uzskata vismaz 800 eiro mēnesī

LETA, 15.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vairāk nekā puse jeb 57% jauniešu par savām zināšanām un prasmēm atbilstošu algu uzskata vismaz 800 eiro mēnesī, liecina SEB bankas aptaujas dati.

Vienlaikus 32% aptaujāto jauniešu par sev vēlamo ikmēneša atalgojumu nosauc 801 līdz 1000 eiro, bet 25% - vairāk nekā 1000 eiro mēnesī. Savukārt 29% jauniešu par atbilstošu uzskata atalgojumu no 501 līdz 800 eiro, bet 13% būtu gatavi strādāt par zemāku atalgojumu, proti, saņemot no 301 līdz 500 eiro.

Atbilstoši aptaujas datiem vairāk nekā 80% jauniešu 18 līdz 19 gadu vecumā galvenais ienākumu avots ir vecāku vai radinieku dotā nauda un ikmēneša ienākumu summa nepārsniedz 300 eiro. Vidēji 20 gadu vecumā jaunieši sāk strādāt un par galveno ienākumu avotu kļūst darba alga, proporcionāli samazinoties vecāku atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Aptauja: investori optimistiskāki par ASV un Āzijas akciju izredzēm

Jānis Šķupelis, 15.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldījumu fondu un privātā kapitāla pārvaldītāji tuvāko 12 mēnešu laikā optimistiski raugās uz ASV un Āzijas reģiona kompāniju akciju cenu izredzēm nonākt augstākos līmeņos. Tikmēr drūmāka bilde tiek zīmēta Eiropas uzņēmumu akcijām, liecina RBC Capital Markets 102 aktīvu pārvaldnieku aptauja.

Divas trešdaļas no aptaujātajiem norādījušas, ka tuvāka gada laikā sagaida ASV akciju tirgus izaugsmi (no punkta pašreiz). Tikmēr viena piektdaļa norādījuši, ka sagaida ASV akciju tirgus kritumu (atlikusi daļa uzskata, ka ASV akciju tirgus būtiskas izmaiņas nepiedzīvos).

Visoptimistiskākie aptaujas dati attiecināmi uz Āzijas akciju tirgu, kur 70% respondentu sagaida tā izaugsmi tuvākā gada laikā. Savukārt no Eiropas akcijām izaugsmi sagaida tikai 38%. Lielākā daļa - 40% - pareģojuši Eiropas uzņēmumu akciju cenu kritumu.

Aptauja arī norāda uz to investori sākuši raizēties par inflācijas ietekmi uz savu ieguldījumu portfeļu vērtību. Veseli 60% respondenti sagaida inflācijas kāpumu tuvākā gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu mājokļa iegādei ekonomiskā krīzē bankas neatsaka, bet noteikumi ir nepievilcīgi un bankas nesteidz piesaistīt jaunus klientus. Situācijai ekonomikā kļūstot smagākai, Db veica eksperimentu, lai pārliecinātos, vai un uz kādiem noteikumiem var tikt pie kredīta nekustamā īpašuma iegādei.

Db jau iepriekš (20.11.) ziņoja, ka arī uzņēmumiem ir sarežģīti saņemt kredītus. Problēmas tas rada tiem, kam banku dēļ var nākties atteikties no Eiropas projektu īstenošanas.

Strādā ar esošajiem

Banku kredītspeciālisti tika apmeklēti novembrī, pirmās tikšanās bija īsi pirms valdības 8. novembra lēmuma par Parex bankas pārņemšanu, par 2 Ls nopērkot 51 % bankas akciju. Pirms šī lēmuma bankas bija atsaucīgākas pret potenciālo kredītņēmēju, piemēram, uz izdevīgākiem nosacījumiem piedāvājot iegādāties īpašumus, kas pieder personām, kuras nepilda saistības ar kredītiestādi. Tuvojoties novembra beigām un situācijai ekonomikā kļūstot sarežģītākai, sarunas ar kredītspeciālistiem kļuva īsākas un formālākas, neiedziļinoties, cik lieli ir potenciālā kredītņēmēja ienākumi, kāda ir kredītvēsture, liecina Db novērojumi. Neoficiāli banku speciālisti atzīst, ka šobrīd viņus īpaši neinteresē jaunu klientu piesaiste un akcents tiek likts uz darbu ar esošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvijas ekonomika pērn augusi lēnāk nekā Lietuvā un Igaunijā

Jānis Rancāns, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2010. gada pēdējā ceturksnī pieaudzis par 0,3% , salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, bet Eiropas Savienībā (ES) - par 0,2%, liecina Eurostat statistikas biroja precizētais ziņojums. Gada griezumā eirozonā un ES novērojams IKP pieaugums attiecīgi 2,0% un 2,1% apmērā.

Sezonāli izlīdzinātais IKP pērn pēdējā ceturksnī gada griezumā pieauga par 2,0% eirozonā un par 2,1% ES.

Latvijas sezonāli izlīdzinātā IKP izaugsme pērn pēdējā ceturksnī bija 1,1%, Lietuvā 1,8% un Igaunijā 2,3%.

Salīdzinot ar 2009. gada pēdējo ceturksni, pērn attiecīgajā laika periodā ASV IKP pieauga par 2,7%, savukārt Japānas ekonomika auga par 2,6%.

Tabula. IKP pieaugums ES valstīs pērn pēdējā ceturksnī.

Valsts

Pret 2010. gada 3. ceturksni

Pret attiecīgo ceturksni pirms gada

Beļģija

0.3

1.8

Bulgārija

1.7

2.1

Čehijas Republika

0.5

2.9

Dānija

-0.4

2.7

Vācija

0.4

4.0

Igaunija

2.3

6.6

Īrija

:

:

Grieķija

-1.4

-6.6

Spānija

0.2

0.6

Francija

0.3

1.5

Itālija

0.1

1.3

Kipra

0.3

2.2

Latvija

1.1

3.7

Lietuva

1.8

4.6

Luksemburga

:

:

Ungārija

0.2

2.4

Malta

:

:

Nīderlande

0.6

2.4

Austrija

0.6

2.7

Polija

0.8

3.9

Portugāle

-0.3

1.2

Rumānijas

0.1

-0.6

Slovēnija

0.6

1.9

Slovākija

0.9

3.4

Somija

1.7

5.0

Zviedrija

1.2

7.2

Lielbritānija

-0.6

1.5

Eirozona

0,3

2,0

ES 27

0,2

2,1

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai valsts kapitālsabiedrībām ir skaidrs, ko akcionārs no tām sagaida?

Andris Grafs, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents, vadītājs Latvijā, 15.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij ir tieša līdzdalība 77 kapitālsabiedrībās, no tām 62 ir valsts kapitālsabiedrības (100 % pieder valstij). Kapitālsabiedrību kopējo aktīvu vērtība 2022. gadā bija 12,4 mljrd. EUR, kopējais apgrozījums - 5,64 mljrd. EUR, savukārt tajās bija nodarbināti 5% no visiem Latvijā nodarbinātajiem.

Tātad, valsts kapitālsabiedrībām un to sniegumam gan saistībā ar sabiedrībai svarīgu funkciju veikšanu, gan finanšu rezultātiem, ir liela ietekme ekonomikā.

Tautsaimniecības izaugsme ir viens no svarīgākajiem mērķiem jebkurai valstij. To iespējams sasniegt ar dažādiem līdzekļiem, tostarp ar investīcijām, eksportu un inovācijām. Valsts kapitālsabiedrībām ir būtiska loma šajā procesā, un, izmantojot šo uzņēmumu potenciālu, tās var sniegt nozīmīgu ieguldījumu valsts attīstībā, īpaši apzinoties “iedzinēja” lomu Baltijas valstu ekonomikā.

Lai gan pēc iestāšanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) ir uzlabojusies valstij piederošo uzņēmumu pārvaldība, joprojām saglabājas vērā ņemami izaicinājumi. Viens no tiem ir ļoti būtisks – stratēģiskā redzējuma trūkums no valsts kā akcionāra par uzņēmumu ilgtermiņa attīstības kursu un lomu tautsaimniecībā. Šobrīd tikai 15 uzņēmumiem no vairāk nekā 60, kas valstij pieder pilnībā, valsts ir definējusi akcionāra jeb īpašnieka gaidas, turklāt piektā daļa no uzņēmumiem vispār strādā bez apstiprinātas attīstības stratēģijas, kas ir pretrunā ar likumā noteikto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūs sagaida vēl viena pasaules finanšu krīze, kura sāksies Āzijā un Dienvidamerikā, atsaucoties uz SVF galvenā ekonomista Saimona Džonsona (Simon Johnson) un Londonas ekonomikas skolas profesora Pītera Buna (Peter Boone) teikto, ziņo Slon.

Pagājušajā ziemā ASV finanšu sistēma bija ļoti tuvu pilnīgai iznīcībai. Lai gan ASV ekonomikas atlabšana bija ļoti grūta un smaga - sliktākais variants nenotika un tā vēl joprojām ir «dzīva». Šobrīd ASV Federālās rezerves sistēma (FRS) ir iecelta varoņa lomā, kas izglābusi valsts ekonomiku no katastrofas.

ASV prezidents Baraks Obama apliecināja, ka viņš piekrīt šādam ASV Federālās rezerves sistēmas titulam, un augusta beigās atjaunoja tās iepriekšējo vadītāju Benu Bernanki uz otru termiņu. Taču slavējot B. Bernanki, ASV prezidents visu nepateica līdz galam, jo, cīnoties ar šā brīža krīzi, FRS ir ielikusi pamatu nākamajai krīzei, kas sekos pēc tam, kad šī būs pārvarēta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembrī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, Latvijā jauno auto pārdošanas apjomi palielinājušies par 79,6%, kas ir otrs straujākais pieaugums Eiropas Savienībā (ES) uzreiz aiz Īrijas, kur jauno auto pārdošanas apjomi auguši par 93,9%, liecina Eiropas autoražotāju asociācijas (EARA) dati.

Kopumā ES dalībvalstīs jauno auto pārdošanas apjomi septembrī gada griezumā sarukuši par 9,6% līdz 1,228 miljoniem vienību. 2010.gada pirmajos trīs ceturkšņos, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2009.gadā, reģistrēts par 4,3% mazāk automašīnu.

Visstraujāk jauno auto pārdošanas apjomi šogad septembrī, salīdzinot ar 2009. gada septembri, sarukuši Grieķijā (-49,9%) un Spānijā (-27,3%)

Pēc CSDD sniegtajiem datiem, šī gada septembrī Latvijā reģistrēts 431 jauns auto. Tas ir par 58 automobiļiem mazāk kā augustā (489), taču kopumā jaunu automobiļu tirgus turpina augt. Šī gada 9 mēnešos reģistrēts par 10,4% vairāk jaunu spēkratu nekā attiecīgajā laika periodā 2009. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vupertāles vides institūts ir izveidojis videi draudzīgo automobiļu sarakstu, kur pirmajās vietās savās automobiļu klasēs pagaidām dominē Honda un Toyota hibrīdi.

Institūta izveidotajā sarakstā kopumā iekļauti 100 dažādu marku modeļi, kuri ir nopērkami Vācijas tirgū. Kā jau to varēja paredzēt, uzvaras laurus savās automobiļu klasēs plūca Honda Insihgt, Toyota Prius un Lexus RX 450 h. Interesanti, ka limuzīnklasē japāņu tehnoloģijas ir cietušas sakāvi, proti, Lexus LS 600 h ir ierindots tikai trešajā pozīcijā, kapitulējot gan Mercedes S 400 Hybrid, gan BMW 730 d priekšā. Pats galvenais šī pētījuma secinājums, ka neatkarīgi no automašīnas klases, videi draudzīgo modeļu skaits ar katru gadu palielināšoties. Par to liecina autoražotāju milzīgā aktivitāte, kuri pēdējo gadu laikā ceļ galdā arvien jaunas tehnoloģijas, neaprobežojoties tikai ar benzīna un elektromotora hibrīdiem, bet turpinot, piemēram, attīstīt arī iekšdedzes dzinēju izmantošanas iespējas, īpaši tas attiecas uz vācu autoražotājiem. Jebkurā gadījumā, vides aizsardzība ilgtermiņā Eiropā solīšot jaunus modeļus arī nākotnē, kas turpmākajos gados būtu arī finansiāli pieejamāki plašai pircēju auditorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru