Jaunākais izdevums

Valstis var pieņemt izdevīgākos lēmumus tad, ja to rīcībā ir pēc iespējas vairāk informācijas. Esmu brīdinājis, ka var pastāvēt iespēja, ka mūs noklausās, runājot par pasaulē aktuālo spiegošanas skandālu, pauda Latvijas Satversmes aizsardzības biroja bijušais vadītājs Jānis Kažociņš LNT raidījumā 900 sekundes.

Patlaban, tuvojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā un Lietuvas prezidentūras laikā, Eiropas Savienībā, pieaugusi Krievijas interese par Baltijas valstīm. «Mums ir jārēķinās ar to, ka mūsu austrumu kaimiņš ir ļoti ieinteresēts, kas notiek Lietuvā saistībā ar prezidentūru. Tas nozīmē, ka viņi izmantos visas metodes, arī ne tik oficālās,» noklausīšanās iespēju neizslēdza J. Kažociņš. «Tur tiešām nav jābrīnās, jo ES un prezidentūra ir ārkārtīgi svarīga,» pauda bijušais Latvijas Satversmes aizsardzības biroja vadītājs. Viņš pauda, ka politiķiem nevajag atklāt savas domas «ļoti vienkārši», piemēram, izmantojot telefonsakarus.

«Piemēram, premjers saprot, ka nevajag runāt lietas pa telefonu, kuras negrib, lai dzird. Mums ir slepenais tīkls, esam pirkuši no Eiropas partneriem, un tas ir arī uzlabots – tur NSA netiek klāt,» norādīja J. Kažociņš.

Viņš pauda, ka saistībā ar drošības jautājumiem un spiegošanu, valstīm pastāv «sarkanās līnijas», savukārt pēdējā laika atklājumi radījuši bažas, ka amerikāņiem šādu sarkano līniju nav. Viņš gan norādīja, ka apgalvojums, ka visi spiego visus, ir pārāk skaļš. «Ne visām valstīm ir vienādas iespējas, vienāda likumdošana un vienādi ētiskie standarti,» norādīja J. Kažociņš.

J. Kažociņš norādīja, ka ASV šie ētiskie standarti pastāv, taču acīmredzot Vācija nav to valstu vidū, kurai pilnībā uzticas ASV Nacionālās drošības aģentūra. Pretēji ASV uzticība ir pilnīga, piemēram, Kanādai, Austrālijai, Janzēlandei, kurām ASV prezidents varēja apliecināt, ka NSA nekad nav tās noklausījusies un nedarīs to arī nākotnē. «Vācijai B. Obama varēja solīti tikai, ka nenoklausās un nenokluasīsies tās sarunas nākotnē,» pauda J. Kažociņš. Viņš norādīja, ka NSA rīcība, noklausoties, piemēram, A. Merkeles sarunas, ir bijusi pilnīgi bezatbildīga, jo, ja liek uz svaru kausiem iegūto informāciju un abu valstu attiecības, būtu bijis jāpieņem cits lēmums - nenoklausīties Vācijas kanceleres telefonsarunas. Viņš pauda, ka Latvija neriskētu ar partnervalstu attiecībām, lai gūtu informāciju spiegojot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) ielauzusies tādu interneta gigantu kā Google un Yahoo komunikāciju kanālos starp datu centriem, kas izmantoti e-pastu plūsmai.

Laikraksta The Washington Post rīcībā nonākuši bijušā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludināti dokumenti, kas liecina par šādām NSA darbībām, vēsta Reuters. Dokumenti demonstrē, ka NSA daudz lielākos apmēros, nekā ticis uzskatīts līdz šim, izmantojusi likumdošanas trūkumus, kas regulē tās darbību ārvalstīs, lai veiktu ASV kompāniju izspiegošanu.

NSA darbību, kas vērsta attiecībā pret informācijas iegūšanu no Google un Yahoo, ASV regulē stingri noteikumi, taču, tā kā ievērojama daļa interneta gigantu datu centru atradusies ārvalstīs, noteiktā pārraudzība neattiekusies uz šīm darbībām. Lai veiktu e-pastu plūsmas novērošanu, NSA bija izveidojusi speciālu programmu, kurai ticis dots kodēts nosaukums MUSCULAR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cukerbergam stresu rada ASV spiegošana

Gunta Kursiša, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālā tīkla Facebook dibinātājs Marks Cukerbergs (Mark Zuckerberg) pavēstījis, ka telefonsarunā ASV prezidentam Barakam Obamam paudis bažas par ASV digitālās uzraudzības praksi, ziņo BBC.

Tāpat 29 gadus jaunais uzņēmējs savā blogā paudis, ka ASV valdībai «vajadzētu būt interneta kompanjonam nevis draudam».

M. Cukerberga paziņojumi nākuši klajā pēc ziņām, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) esot imitējusi Facebook servera darbību, lai inficētu savas uzraudzības «mērķu» datorus. NSA gan norādīja, ka šīs ziņas esot «neprecīzas».

Medijs The Intercept publicēja rakstu, kurā tika pausts, ka NSA «dramatiski paplašina savas iespējas piekļūt datoros masveidā». Rakstā tika skaidrots, ka šādas iespējas NSA paver automatizētas sistēmas TURBINE izmantošana, kas samazina cilvēka klātbūtnes nepieciešamību. Viena no iespējām, kā piekļūt lietotāju datoriem, bija viltus Facebook servera izmantošana, lai pārtvertu savienojumus starp konta īpašniekiem un reāliem datoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google šefs: ASV izlūkdienesta spiegošana ir briesmīga un, iespējams, nelegāla

Gunta Kursiša, 04.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot ziņas, ka ASV drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) ielauzusies kompānijas kanālos starp datu centriem, Google vadītājs Ēriks Šmits (Eric Schmid) pauda - ja ziņas izrādīsies patiesas, tāda rīcība uzskatāma par «briesmīgu» un nelikumīgu, raksta Wall Street Journal.

Ē. Šmits pauda viedokli, ka ir pilnīgi iespējams, ka nākotnē varētu būt arī vēl citi «atklājumi» par NSA darbībām.

Viņš norādīja, ka ir cilvēki, kas darbojas ļaunprātīgi, tomēr, lai tos atklātu, nav nepieciešams apdraudēt visu ASV pilsoņu privātumu.

«NSA vāca datus par 320 miljonu cilvēku veiktiem telefonzvaniem, lai atklātu, ka ir 300 cilvēki, kurus var uzskaīt par bīstamiem. Iespējams, šāda NSA darbība ir pilnīgi pretlikumīga,» intervijā Wall Street Journal pauda E. Snoudens.

Db.lv jau vēstīja, ka NSA daudz lielākos apmēros, nekā ticis uzskatīts līdz šim, izmantojusi likumdošanas trūkumus, kas regulē tās darbību ārvalstīs, lai veiktu ASV kompāniju izspiegošanu. NSA ielauzusies tādu interneta gigantu kā Google un Yahoo komunikāciju kanālos starp datu centriem, kas izmantoti e-pastu plūsmai. Saskaņā ar The Washington Post rīcībā esošo informāciju, NSA ar nezināma telekomunikāciju operatora starpniecību bija izdevies iegūt kontroli pār datu plūsmas tīkla releja daļām. NSA īstenotā spiegošanas programma MUSCULAR darbojusies ciešā sadarbībā ar Lielbritānijas slepenajiem dienestiem. Vienā no The Washington Post rīcībā nonākušajiem dokumentiem atklāts, ka programma kādā trīsdesmit dienu ilgā periodā spējusi apkopot 181 miljonu ierakstu par aktivitātēm e-pastu sūtīšanas komunikāciju kanālos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik dienas ASV drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) nosaka aptuveni piecu miljardu mobilo tālruņu atrašanās vietas, vēsta Washington Post.

Laikraksts ziņo, ka šie dati tiek vākti, lai NSA palīdzētu cīņā ar terorismu. Jau ziņots, ka šāda tipa uzraudzību cēla mērķa vārdā asi kritizējušas digitālo tiesību aizstāvju grupas, kas uzskata, ka NSA šīs darbības būtu jāpārtrauc.

Savukārt Microsoft paziņojusi par plāniem izmantot spēcīgāku aizsardzību saviem produktiem, lai pasargātu savus klientus no NSA spiegošanas.

Vēl pirms tam spiegošanas skandālu skāra arī lielvalstu līderus – tika vēstīts, ka NSA noklausās Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas, un tas draudēja aizēnot ASV un Vācijas labās attiecības. Tāpat tika ziņots, ka NSA noklausās arī citu valstu vadītāju telefonsarunas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūras (National Security Agency, NSA)amatpersonas nav vienisprātis, vai piedāvāt amnestiju bijušajam izlūkdienesta darbiniekam Edvardam Snoudenam (Edward Snowden), un ir tādi, kas uzskata, ka amnestija varētu tikt piešķirta, vēsta BBC.

Līdz šim E. Snoudens ir nopludinājis slepenu informāciju par NSA darbu, ieskaitot to, ka NSA vākusi datus no miljoniem telefonu lietotāju, kā arī no tādām kompānijām kā Microsoft, Google un Yahoo. Tāpat nopludinātā informācija liecina, ka NSA noklausījusies vairāku valstu, tostarp Vācijas, līderu telefonsarunas.

Par informācijas nopludināšanas izvērtēšanu atbildīgais Ričards Ledžets (Richard Ledgett) telekanālam CBS pauda – būtu vērts pārrunāt iespēju par E. Snoudena amnestiju. Viņš arī uzsvēra, ka bijušajam NSA spiegam pozitīvā iznākumā būtu ļoti stingras prasības, ka turpmāka informācijas nopludināšana vairs nenotiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ASV izlūkdienests ik dienas ievācis ap 200 miljoniem īsziņu

Gunta Kursiša, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) ik dienas ievākusi teju 200 miljonus teksta ziņojumu no mobilo tālruņu īpašniekiem visā pasaulē, pamatojoties uz izlūkdienesta bijušā darbinieka Edvarda Snoudena (Edward Snowden) rīcībā esošo informāciju, ziņo The Guardian.

Ziņojumu ievākšana izmantota, lai gūtu informāciju par mobilā tālruņa īpašnieka atrašnās vietu, kontaktiem, kredītkaršu informāciju, ceļojumu plāniem, finanšu aktivitātēm utt. «NSA programma Dishfire ievāc teju visu, ko tā var,» ziņo medijs.

Turklāt informācija vākta arī no cilvēkiem, kuri nekad nav pārkāpuši likumu, liecina NSA slepenajos un nopludinātajos dokumentos esošā informācija.

Slepenajā un mediju rīcībā nonākušajā NSA dokumentā ietvertā informācija liecina, ka ik dienas 2011. gada aprīlī NSA ievākusi vidēji 194 teksta ziņojumus. Vienā dienā ievāktas ziņas par vidēji pieciem miljoniem neatbildētu zvanu, pieciem tūkstošiem ceļojumu informācijas, vairāk nekā 61 tūkstoti finanšu darījumu ar kredītkartēm, 630 tūkstošiem darījumu, kas veikti, izmantojot pārskaitījumu ar telefonu, kā arī 115 tūkstošiem darījumu, kas slēgti, veicot bankas pārskaitījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV: Snoudens nav pelnījis žēlastību

Gunta Kursiša, 04.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltais nams un ASV likumdevēji izlūkdienesta bijušajam darbiniekam Edvardam Snoudenam (Edward Snowden), kurš pasaules medijiem atklāja Nacionālās drošības aģentūras (National Security Agency, NSA) darbības aizkulises un aizsāka vērienīgu starptautisku spiegošanas skandālu, žēlastību neizrādīs.

«E. Snoudens pārkāpa ASV likumu. Viņam vajadzētu atgriezties ASV un stāties likuma priekšā,» pauda Baltā nama padomnieks Dens Feifers (Dan Pfeiffer), vēsta BBC.

E. Snoudens lūdza starptautisku palīdzību, lai panāktu, ka ASV atceļ apsūdzības par NSA informācijas nopludināšanu. «Patiesības teikšana nav noziegums,» uzskata E. Snoudens. Vēstuli ar tādu lūgumu viņš nosūtīja Vācijas politiķim.

Patlaban 30 gadus jaunais E. Snoudens atrodas Krievijā, kas sniegusi viņam pagaidu patvērumu, kas ļauj viņam atrasties valstī līdz nākamā gada jūlijam.

Jau vēstīts, ka ASV specdienesti, iespējams, noklausījušies Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas. Šīs informācijas nonākšana atklātībā sašķobījusi abu valstu attiecības, atzina Vācijas pārstāvji. Tiesa gan, A. Merkelei esot divi telefoni - Blackberry un Nokia. Tas, kuru noklausījusies NSA, netiekot izmantots ļoti svarīgām sarunām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV izlūkdienesti: eiropieši spiego tikpat daudz

Jānis Rancāns, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas valstu izlūkdienesti arī cenšoties izspiegot pasaules valstu līderus, kā arī daloties ar ASV savā informācijā, Kongresam atklājuši ASV izlūkdienestu vadītāji.

ASV Kongresā izlūkdienestu vadītāji uzstājās ar ziņojumiem saistībā ar plašo izspiegošanas kampaņu, kuru organizēja Nacionālā drošības aģentūra (NSA) un detaļas par kuru atklātībā nopludināja Eduards Snoudens. Atklājies, ka ASV varasiestādes noklausījušās tuvu sabiedroto, piemēram, Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas.

NSA vadītājs Keits Aleksanders (Keith Alexander) Kongresam liecināja, ka mediju ziņas par izlūkdienestu aktivitātēm bijušas balstītas E. Snoudena nopludinātā materiāla nepilnīgā izpratnē, vēsta Euobserver. «Pieņēmumi, ka NSA noklausījusies desmitiem miljonu telefona sarunu Eiropā, neatbilst patiesībai,» sacījis NSA vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka ASV prezidents Baraks Obama liks Nacionālajai Drošības aģentūrai (National Security Agency , NSA) pārtraukt ievākt datus no amerikāņu telefoniem, vēsta BBC.

Šādas ziņas sekojušas pēc vairākiem skaļiem skandāliem, kuros iesaistīta NSA.

Iepriekš mediju rokās nonākuši dokumenti, kas liecināja, ka ASV izlūkdienests spiegojis vairāku pasaules valstu, tostarp Vācijas, līderu telefonsarunas, taču nesenākās ziņas liecina, ka ik dienas NSA ievācis ap 200 miljoniem īsziņu no mobilo telefonu lietotājiem. Turklāt izspiegoti arī tādi mobilo sakaru lietotāji, kas nekad iepriekš nav pārkāpuši likumu. Dokumentus, kas to apliecina, medijiem nopludināja bijušais NSA darbinieks Edvards Snoudens (Edward Sowden), kurš pašlaik patvērumu ir radis Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Baltais nams atzīst, ka ASV spiegošana ir gājusi par tālu

Gunta Kursiša, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs (John Kerry) atzina, ka dažos gadījumos ASV Nacionālās drošības aģentūras (National Security Agency, NSA) darbība ir gājusi par tālu, vēsta BBC.

Baltā nama pārstāvis solīja, ka kopā ar prezidentu Baraku Obamu strādās, lai novērstu turpmāku NSA neadekvātu darbību. Tāpat viņš pauda, ka ASV pastiprinājusi drošības pasākumus, lai pasargātu valsti no iespējamiem teroristu uzbrukumiem.

«Mēs esam novērsuši, ka lidmašīnas triecas pret zemi, ēkas tiek uzspridzinātas un cilvēki nogalināti, jo esam jau laikus uzzinājuši par teroristu plāniem,» pauda Dž. Kerijs.

«Es varu apgalvot, ka nevainīgi cilvēki nav cietuši šajā procesā, kad tikusi vākta informācija. Jā, dažos gadījumos tas ir aizgājis par tālu,» paziņojis Baltā nama pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Snoudens saskata «nozīmīgus draudus» savai dzīvībai

LETA--REUTERS, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens intervijā vācu raidorganizācijai ARD svētdien atzinis, ka jūt «ievērojamus draudus» savai dzīvībai.

Snoudens norādīja, ka ASV tīmekļa vietnē Buzzfeed publiskots raksts, kurā vairākas Savienoto Valstu amatpersonas anonīmi apliecinājušas, ka viņa dzīvībai draud briesmas.

«Šie cilvēki, un viņi ir valdības amatpersonas, teikuši, ka labprāt ielaistu man lodi pierē vai noindētu mani,» intervijā ARD sacīja Snoudens.

Tomēr viņš uzsvēra, ka naktīs vēl arvien spēj labi gulēt, jo uzskata, ka rīkojies pareizi, nododot atklātībā slepenos dokumentus par ASV izlūkdienestu plašajām spiegošanas programmām.

ARD pārraidīja 40 minūtes garu materiālu no Snoudena intervijas, kas ilga sešas stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi lietotāju informāciju interneta gigantu tostarp Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros, liecina laikraksta The Washington Post rīcībā nonākuši dokumenti.

Laikraksta rīcībā nonākuši slepeni dokumenti, kas apliecina, ka NSA un FIB bijusi pieeja deviņu lielāko ASV interneta kompāniju serveriem, kur abas organizācijas ieguvušas lietotāju video un audio materiālus, fotogrāfijas, e-pastu saraksti u. c. failus. Tas devis iespēju ASV varasiestādēm izsekot potenciālus teroristus.

Informācija iegūta programmas ar kodētu nosaukumu PRISM ietvaros. Programma tika izveidota iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā laikā, lai ar tās palīdzību atklātu iespējamu apdraudējumu valsts interesēm. Pirmais PRISM sadarbības partneris bija kompānija Microsoft. Programma galvenokārt paredzēta ārvalstnieku interneta komunikāciju novērošanai, kas iet caur ASV serveriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Brisele pauž bažas par ASV īstenoto informācijas vākšanu internetā

Jānis Rancāns, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz atklātībā parādījušos informāciju, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi lietotāju informāciju interneta gigantu serveros, Brisele aicinājusi ASV neizmantot ļaunprātīgi «speciālās attiecības», kas valda Eiropas un Amerikas starpā.

Db.lv jau vēstīja, ka NSA vākusi informāciju tādu kompāniju kā Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros. ASV plašsaziņas līdzekļu rīcībā nonākušie slepenie dokumenti liecina, ka varasiestādēm bijusi pieeja lietotāju video un audio materiāliem, fotogrāfijas, e-pastu saraksti u. c. failiem. Tas devis iespēju ASV varasiestādēm izsekot potenciālus teroristus. Informācija iegūta programmas ar kodētu nosaukumu PRISM ietvaros.

Eiropas Savienības (ES) komisārs veselības un patērētāju aizsardzības jautājumos Tonio Borgs, uzrunājot Eiropas Parlamentu norādījis, ka šādas programmas un likumi, kuru ietvaros tās strādā, potenciāli apdraud ES pilsoņu tiesības uz privātumu un datu aizsardzību, raksta Euobserver.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūra (Natinal Security Agency, NSA) viena mēneša laikā Spānijā slepeni moniturējusi aptuveni 60 miljonus telefonsarunu, citējot Spānijas mediju pausto, vēsta BBC.

Šādus faktus atklāja ASV bijušais izlūkdienesta aģents, kas pašlaik patvērumu no ASV guvis Krievijā, Edvards Snoudens (Edward Snowden). Spāņu mediju rokās nonākušie slepenie dokumenti liecina, ka NSA laikā no pērnā gada 10. decembra līdz šā gada 8. janvārim ir Spānijā vākusi ziņas par telefonu numuriem un zvanītāja atrašanās vietu, tomēr ne sarunu saturu. Tāpat tiek apgalvots, ka tikuši monitorēti Spānijas pilsoņu e-pasti un teksta ziņojumi.

Baltais nams pagaidām nav komentējis laikrakstos El Pais un El Mundo publicēto informāciju par spāņu telefonzvanu monitoringu.

Tajā pašā laikā Japānas ziņu aģentūra Kyodo vēsta, ka ASV izlūkdienests lūdzis Japānas valdībai 2011. gadā palīdzēt monitorēt datus, kas pārraidīti pa optisko šķiedru kabeļiem, proti, cilvēku personīgos datus, kas tiek raidīti cauri Japānai uz Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama aicinājis izvērtēt valsts spiegošanas programmas, lai nodrošinātu kontroli pār tām, tādējādi reaģējot uz Eiropas valstu pārmetumiem, kuri izskanējuši, kad atklājies, ka amerikāņi veikuši plašas noklausīšanās operācijas.

B. Obama gan nav atklājis detaļas par to, cik daudz zinājis par ASV spiegošanas programmām, kuru vērienu atklājis bijušais specdienestu aģents Edvards Snoudens, nopludinot informāciju masu medijos, vēsta Euobserver.

«Mēs norādījām tām [spiegošanas programmām] virzienu, tomēr pēdējo gadu laikā attīstījās to iespējas un tādēļ es uzsākšu izvērtēšanas pasākumus, lai noskaidrotu, ko viņi spēj izdarīt,» sacījis B. Obama.

ASV prezidenta paziņojums sekojis pēc tam, kad Vācija, Francija un Spānija izsaukušas ASV vēstniekus saistībā ar atklājumiem, ka šīs valsts izlūkdienests NSA veicis plašu Eiropas iedzīvotāju izspiegošanu, tostarp noklausījies arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Al Qaeda plāno uzbrukumus Eiropas dzelzceļam

Jānis Rancāns, 19.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teroristiskais grupējums Al Qaeda plāno uzbrukumus Eiropas ātrgaitas dzelzceļu tīklam.

Grupa plānojot sarīkot uzbrukumus vilcieniem, dzelzceļa tuneļiem, dzelzceļu sliedēm un elektrības piegādes sistēmām, atsaucoties uz ASV izlūkdienesta NSA informāciju, vēsta Vācijas laikraksts Bild. Uzbrukuma plānošana Eiropas dzelzceļam tikusi pārrunāta NSA pārtvertā «konferences zvanā» starp Al Qaeda līderiem.

Reaģējot uz apdraudējumu, Vācijas varasiestādes atbildējušas ar «neredzētiem pasākumiem» kā, piemēram, dzelzceļa tīklu lielākajās stacijās izvietojot civilās drēbēs tērptus policistus.

NSA augusta sākumā pārtvēra Al Qaeda līdera Ajmana az Zavahiri telefonkonferenci, kas tika sarīkota ar vairākiem grupējuma līderiem visā pasaulē. Tajā pārrunātas uzbrukuma veikšanas iespējas ASV un tās sabiedrotajiem. Informācijas rezultātā ASV un citas valstis uz laiku slēdza vēstniecības Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņi ietekmīgi interneta uzņēmumi apvienojušies, lai uzsāktu kampaņu ar mērķi ieviest noteikumus, cik lielā mērā valdības drīkst vākt lietotāju datus, vēsta NBC News Technology.

Jāatgādina, ka jautājums par privātumu kļuvis sevišķi aktuāls klajā nākot informācijai par to, ka ASV drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) lielos apjomos ievāc datus gan no cilvēku mobilajiem tālruņiem, gan internetā.

Aicinot ieviest reformas un noteikt ierobežojumus, tam cik lielā mērā valdība drīkst ievākt datus par cilvēkiem, vēstules ASV prezidentam Barakam Obamam un Kongresam nosūtījušas tādas kompānijas kā Google Inc, Microsoft Corp, Apple Inc, Facebook Inc, Twitter, LinkedIn Corp, Yahoo Inc un AOL Inc.

Dokumentus, ko nopludinājis bijušais ASV drošības aģentūras darbinieks Edvards Snoudens (Edward Snowden) liecina, ka NSA, iespējams, vākusi datus no tādām kompānijām kā Microsoft, Google un Yahoo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

VIDEO: Huawei cer uz vairāk nekā 20% tirgus daļu Latvijā

Ilze Žaime, 23.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti tehnoloģiju uzņēmuma «Huawei» globālajai krīzei un tai sekojošajam tirgus satricinājumam, kas ir veicinājis pārdošanas apjoma sarukšanu, «Huawei» pārdošanas apjomi kopumā pēdējos gados gan globāli, gan arī Latvijā ir uzrādījuši augošu tendenci.

2018. gadā «Huawei» Latvijas tirgū bija trešais lielākais viedtālruņu zīmols, 2019. gadā – otrs lielākais. Uzņēmuma Mārketinga komunikācijas vadītāja Latvijā Gunta Kursiša biznesa portālam db.lv apgalvo: «Klientu skaits aug. 2019. gads sākās ar augšupejošu pārdošanas tendenci, un uzņēmums paredz, ka šā gada trešajā un ceturtajā ceturksnī mēs pie tās atgriezīsimies – «Huawei» prognozes liecina, ka jau jūlijā un augustā Latvijā «Huawei» tirgus daļa atkal būs virs 20%».

Jāatgādina, ka pēc ASV valdības paziņojuma 2019. gada maijā par aizliegumu sadarboties ar uzņēmumu, kas balstīts uz aizdomām par «Huawei» ražoto tehnoloģiju izmantošanu spiegošanā, ASV interneta kompānija «Google» paziņoja, ka pakāpeniski samazinās sadarbību ar «Huawei», kas savās viedierīcēs izmanto «Google» operētājsistēmu «Android». Vēlāk gan tika skaidrots, ko tieši tas nozīmē patērētajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiskā spēka "Likums un kārtība" pārstāvji Saeimā Aldis Gobzems un Karina Sprūde tomēr ir iesnieguši parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai savus Covid-19 drošības sertifikātus, kas apliecina vakcinēšanos vai slimības pārslimošanu.

Vēl pirms pāris stundām, kad notika Mandātu komisijas sēde, abi minētie deputāti to nebija izdarījuši, taču pirms ārkārtas Saeimas sēdes politiķi bija paguvuši informēt atbildīgo parlamenta komisiju.

Tas nozīmē, ka šobrīd Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu parlamenta Administrācijai un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai nav uzrādījuši četri Saeimas deputāti.

Šo deputātu vidū ir Vladimirs Nikonovs (S), spiegošanā aizdomās turētais parlamentārietis Jānis Ādamsons, kurš atrodas apcietinājumā un Saeimas darbā nepiedalās, Jūlija Stepaņenko (LPV) un Nacionālās apvienības pārstāvis Romāns Naudiņš.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) informēja, ka šorīt no Stepaņenko ir saņēmusi negatīvu Covid-19 testa rezultātu un viņas apliecinājumu piedalīties šīs dienas Saeimas sēdē, ja vien tas būšot iespējams. Tomēr likums paredz, ka negatīvs testa rezultāts uzskatāms par derīgu Saeimas darbā, ja to pavada mediķu konsīlija atzinums par to, ka persona nevar vakcinēties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Spānija noraida prasību par HSBC trauksmes cēlāja izdošanu Šveicei

LETA--AP, 18.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas tiesa nolēmusi, ka trauksmes cēlājs, kura nopludinātie bankas HSBC dati visā pasaulē izraisīja izmeklēšanu par izvairīšanos no nodokļiem, nav izdodams Šveicei, kur viņš par ekonomisko spiegošanu nonāktu cietumā.

Datoreksperts Ervē Falčāni 2015.gadā Šveicē aizmuguriski tika notiesāts par to, ka viņš nopludinājis datus par ietekmīgās bankas HSBC klientiem, kas šīs bankas Šveices filiāli izmantoja, lai izvairītos no nodokļiem. Šveicē Falčāni piespriesti pieci gadi cietumā.

Trīs tiesnešu kolēģija Spānijas Nacionālajā tiesā otrdien nobloķēja Falčāni izdošanu Šveicei, spriedumā norādot, ka jau iepriekšējais izdošanas pieprasījums noraidīts 2013.gadā, jo «ekonomiskā spiegošana vainu pastiprinošos apstākļos» Spānijā nav noziegums.

Tiesneši arī norādīja, ka Falčāni nav nodevis atklātībai nekādus noslēpumus, jo informāciju nodevis tikai varasiestādēm, kas uzsāka izmeklēšanu vairākās valstīs, arī Spānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas viedtālruņu ražotājs Xiaomi Corp 2020. gadā plāno laist tirgū vairāk nekā desmit 5G tālruņus, pavēstījis tā vadītājs Lei Juns, ziņo Reuters.

Xiaomi Ķīnas tirgū izjūt asu konkurenci ar Huawei Technologies. Pagājušajā mēnesī Xiaomi laida klajā Xiaomi Mi 9 Pro, uzņēmuma pirmo tālruni, kas atbalsta 5G un paredzēts vietējam tirgum.

Pēc Xiaomi vadītāja teiktā, pieprasījums pēc tālruņa pārsniedzis uzņēmuma prognozes un pat izraisījis problēmas piegādes ķēdē. Tas mudinājis Xiaomi nākamgad laist klajā 5G modeļus ar dažādiem cenu līmeņiem.

«Nozarē strādājošie baidās, ka nākamgad 4G modeļi vairs netiks pirkti. Šis ir solis bez izvēles iespējām,» viņš piebildis, paužot cerību, ka savu darbību 5G ieviešanā paātrinās arī mobilo sakaru operatori.

2019. gada otrajā ceturksnī Xiaomi daļa Ķīnas viedtālruņu tirgū bija 11,8%, kas ir mazāk nekā gadu iepriekš, kad tā bija 13,9%, liecina pētījumu firmas Canalys dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Saeima izdod Ādamsonu apcietināšanai, saistībā ar aizdomām par spiegošanu Krievijas labā

LETA, 10.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas vairākums šorīt nolēma izdot deputātu Jāni Ādamsonu (S) apcietināšanai, saistībā ar aizdomām par spiegošanu Krievijas labā.

"Par" viņa izdošanu balsoja 69 deputāti, "pret" - pieci, bet balsojumā atturējās četri politiķi.

Ādamsons darbojas Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā un viņam nav Satversmes aizsardzības biroja izsniegta pielaide valsts noslēpumam, noskaidroja aģentūra LETA.

No Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājas Janīnas Kursītes-Pakules (NA) teiktā izriet, ka Ādamsonam varētu tikt inkriminēts Krimināllikuma 85.pantā paredzētais noziedzīgais nodarījum - spiegošana, proti, neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana nolūkā tās nodot vai to nodošana ārvalstij vai ārvalsts organizācijai tieši vai ar citas personas starpniecību vai citu ziņu nelikumīga vākšana vai nodošana ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā tieši vai ar citas personas starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

FOTO: Db.lv viesojas Lattelecom Datu centra slepenajā mākonī

Zane Atlāce - Bistere, 05.03.2019

Gāzes kamera – ja notiek avārijas situācija, nostrādā divi sensori, sākas 30 sekunžu atskaite. Ja tā netiek atlikta, tad nostrādā gāzes sistēma un izšauj argonīta gāzi.

Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa vidē un ne tikai datu apjoms pieaug milzu ātrumā, liekot aizvien vairāk domāt par drošiem datu glabāšanas risinājumiem. Viens no tādiem ir datu centru piedāvātie mākoņpakalpojumi. Db.lv bija iespēja ielūkoties telekomunikācijas uzņēmuma Lattelecom Datu centra Dattum biznesa slepenajā mākonī, kas atrodas Rīgā, Kleistu ielā.

Dattum pozicionē sevi kā drošāko datu glabāšanas un apstrādes centru Baltijā un Ziemeļeiropā, kas sertificēts pēc TIER III standartiem. Apgrozījuma pieaugumu datu centru biznesā Lattelecom šogad plāno palielināt par apmēram 26%, kas ir līdzīga iepriekšējā gada prognozei, kad arī pieaugums bija aptuveni 25%, informēja Lattelecom Datu centru pakalpojumu un risinājumu nodaļas vadītājs Māris Sperga.

Lattelecom datu centru sniegtie pakalpojumi aptuveni 70% ir eksportā, bet 30% ir Latvijas klientiem.

Runājot par datu zudumu un noplūdes riskiem, M.Sperga uzsvēra, ka TOP 5 biznesa riski pasaulē 2019.gadā ir: piegāžu apstāšanās (37%) kiberincidenti (37%), dabas katastrofas (28%), izmaiņas likumdošanā (27%) un tirgus attīstība (23%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien nolēma kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu spiegošanā Krievijas labā vainotajam Saeimas deputātam Jānim Ādamsonam (S).

Tāpat tiesa nolēma piemērot apcietinājumu vēl kādai personai.

Tiesas lēmumu septiņu dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Kā novēroja aģentūra LETA, tiesa ierosinājumu par Ādamsona apcietinājuma piemērošanu skatīja aptuveni divas stundas. Ādamsonu uz un no tiesas zāles konvojēja trīs Valsts drošības dienesta (VDD) darbinieki maskās.

Ādamsons aģentūrai LETA komentārus nesniedza. Tāpat komentārus nesniedza Ādamsona advokāts.

VDD aģentūrai LETA apliecināja, ka kriminālprocesā saistībā ar aizdomām par spiegošanu Krievijas labā apcietinājums bez deputāta piemērots vēl kādai personai.

VDD arī informēja, ka kriminālprocesā tika veiktas neatliekamas procesuālās darbības vairākos objektos. Procesuālās darbības, tostarp, kratīšanas, veiktas arī Saeimas ēkā un pret deputātu atbilstoši iepriekš no Saeimas saņemtajai piekrišanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Huawei P30 Pro fotokamera ar 50x tālummaiņu raisa asociācijas ar specdienestu instrumentu, kas ļauj ielūkoties svešos birojos un mājokļos

Kopš 2016. gadā Huawei izsludināja sadarbību ar ikonisko fotoaparātu ražotāju Leica, lai «no jauna izgudrotu » fotografēšanu ar viedtelefoniem, bija puslīdz skaidrs, ka kamera saņems pamatīgu uzmanības devu Ķīnas uzņēmuma izpētes laboratorijās un mārketinga materiālos. Marta nogalē, Parīzē prezentējot jauno P30 Pro, Huawei jau diezgan atklāti demonstrēja, ka kamera ir kļuvusi par viņu centrālo intereses objektu. Četru lēcu sistēmai prezentācijā tika veltīts visvairāk laika, turpat zālē uzņemot fotoattēlus ar galveno konkurentu Apple iPhone XS Max un Samsung Galaxy S10+ kamerām un izceļot Huawei pārākumu visās izraudzītajās jomās. Tomēr P30 Pro nav tikai kamera, pat ja vairākums citu P sērijas jaunumu ir aizgūti no rudenī prezentētā Mate 20 Pro.

Komentāri

Pievienot komentāru