Pasaulē

Ķīnas «divu bērnu politikas» rezultātā pasaulē papildus ik gadu nāks trīs miljoni mazuļu

LETA, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Pekinai atsakoties no pretrunīgi vērtētās «viena bērna politikas» un ļaujot pāriem laist pasaulē divu bērnus, Ķīnā ik gadu papildus varētu piedzimt aptuveni trīs miljoni mazuļu, otrdien pavēstīja amatpersonas.

Līdz ar noteikumu maiņu, kas pagājušajā mēnesī tika izsludināta kompartijas sanāksmē, pie otra bērna varēs tikt 90 miljoni Ķīnas sieviešu, sacīja Nacionālās veselības un ģimenes plānošanas komisijas viceministrs Vans Peians.

Tomēr puse no viņām ir 40 līdz 49 gadus vecas, līdz ar to viņām varētu būt ierobežotas vēlēšanās un iespējas tikt pie mazuļa, viņš atzina.

Vēl pirms izmaiņām 50 miljoniem sieviešu jau bija tiesības uz otro bērnu, ņemot vērā dažādu izņēmumu nosacījumus, kas attiecināti uz laucinieku ģimenēm, kurās pirmais bērns ir meitene, pāriem, kuros viens no laulātajiem arī pats ir bijis vienīgais bērns, kā arī mazākumtautībām.

Pērn Ķīnā pasaulē nākuši 17 miljoni mazuļu, un Vans norādīja, ka līdz ar politikas liberalizāciju ik gadu nākamo piecu gadu laikā Ķīnā papildus varētu pasaulē nākt vēl trīs miljoni mazuļu.

Līdz ar to līdz 2050.gadam darbaspēks kopumā varētu pieaugt par vēl 30 miljoniem, viņš sacīja preses brīfingā.

«Kopumā divu bērnu politika īstermiņā palielinās mājokļu, izglītības, veselības aprūpes, mājokļu apsaimniekošanas un pirmās nepieciešamības preču patēriņu, stimulēs investīcijas attiecīgajās nozarēs un palielinās darbvietu piedāvājumu,» sacīja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna, mēģinot risināt savus demogrāfiskos izaicinājumus, kas tur draud raisīt dažādas citas plašākas problēmas, nākusi klajā ar lēmumu atļaut tās pāriem tikt pie trešā bērna.

Pagaidām vēl nav skaidrs, kad tieši šis lēmums stāsies spēkā, lai gan, visticamāk, tas tiks ieviests nākamo piecu gadu laikā.

Jānorāda, ka Ķīnas vadība pakāpeniski mēģina koriģēt savu bērnu dzimstības politiku. Ilgstoši šajā valstī bija aktuāla viena bērna politika. Tā tika atcelta 2016. gadā, kad Ķīnas Komunistiskā partija izlēma, ka valsts nākotnes labā ģimenēs tomēr ir pieļaujami divi bērni. Jāteic gan, ka šim lēmumam pēc sākotnējā uzrāviena bija visai maza ietekme uz Ķīnas dzimstību, kas turpinājusi strauji rukt.

Kopumā Austrumāzijā priekšroka arvien lielākā mērā tiek dota mazākām ģimenēm. Ir apsekojumi, kas liecina, ka tajā pašā Ķīnā viena bērna politika kļuvusi bezmaz vai par kulturālu fenomenu. Tāpat vecāki izceļ augstās izmaksas, kas saistītas ar bērna audzināšanu. Visa rezultātā pagājušajā gadā kopā Ķīnā piedzima “tikai” 12 miljoni bērni, kas ir vismazāk kopš 1961. gada, ziņo Bloomberg. Tas, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bija kritums par 18%. Iepriekšējos piecos gados dzimstības koeficients uz sievieti Ķīnā bijis 1,3 apmērā, kas ir viens no zemākajiem pasaulē, savukārt raksta Financial Times.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīna prognozē, ka tās iedzīvotāju skaits piecu gadu laikā pieaugs par 45 miljoniem

LETA--AFP, 06.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna sagaida, ka tās iedzīvotāju skaits nākamo piecu gadu laikā pieaugs par 45 miljoniem pēc tam, kad tika atcelta viena bērna ģimenē politika.

Piecu gadu plāns, kas publiskots sestdien, atklājot valdošās Komunistiskās partijas kontrolētā parlamenta - Nacionālā Tautas kongresa - ikgadējo sesiju, paredz, ka valsts iedzīvotāju skaits līdz 2020.gadam pieaugs līdz «apmēram 1,42 miljardiem» cilvēku.

Pieaugums ir pretstats iepriekšējā piecu gadu plānā, kas tika publicēts 2011.gadā, kad iedzīvotāju skaita kontroles mehānismi lielākajai daļai ģimeņu liedza audzināt vairāk par vienu bērnu. Tas paredzēja, ka līdz pagājušā gada beigām Ķīnas iedzīvotāju skaits tiks iegrožots «ap 1,39 miljardiem».

Pēdējo piecu gadu laikā Ķīnas iedzīvotāju skaits ir pieaudzis par 33 miljoniem cilvēku, un 2015.gada nogalē Ķīnā bija 1,37 miljardi cilvēku, liecina oficiālie dati. Pērn dzimušo skaits ir sarucis par 320 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas valdība, kas pirms gada atteicās no viena bērna politikas, tagad apsver iespēju maksāt vecākiem par otro bērnu, otrdien ziņoja valsts mediji.

Valsts politikas maiņa noveda pie tā, ka 2016.gadā Ķīnā piedzima par 1,3 miljoniem vairāk bērnu nekā iepriekšējā gadā. Saskaņā ar pētījumiem daudzi vecāki tomēr bažījas par to, ka viņiem nepietiks naudas, lai izaudzinātu otru bērnu.

«Katrai ģimenei Ķīnā ir tiesības uz otru bērnu, bet iespēja to atļauties ir kļuvusi par vājo vietu, kas traucē pieņemt šādu lēmumu,» ziņoja laikraksts China Daily, citējot Nacionālās veselības un ģimenes plānošanas komisijas viceministru Vanu Peiaņu.

Komisijas veiktā pētījumā ir konstatēts, ka 60% ģimeņu nevēlas otru bērnu ekonomisku ierobežojumu dēļ.

Valdība apsver «dzemdību atlīdzību un pabalstu» ieviešanu, lai pamudinātu dzmedēt vēl vienu bērnu, sacīja Vans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslāņošanās ir ne tikai pēdējo piecu gadu parādība, ko veicinājuši dažādi ierobežojumi un karadarbība pavisam netālu, bet var būt arī turpmāko 15 gadu problēma.

Tā Dienas Biznesam intervijā apstiprināja Latvijas Pašvaldību savienības eksperts Māris Pūķis. Intervija tapusi publikāciju sērijas Paēdusi sabiedrība – stabila valsts ietvaros, kuru realizējam ar Mediju atbalsta fonda (MAF) atbalstu.

Vidusslānis ir jebkuras sabiedrības balsts. Jo tas spēcīgāks, jo stiprāka sabiedrība, jo mazāki demokrātijas kropļojumi un labāk pārstāvētas dažādās intereses. Vai ir Latvijā vidusslānis, cik tas liels, un kā to definēt?

Latvijā ir sapnis par vidusslāni. 1990. gadā, kad Tautas fronte pārņēma varas grožus, tad sapņoja, ka Latvijā būs vidusslānis, tas veidos Latvijas pilsonisko sabiedrību un uz to balstīsies jaunā iekārta, totalitārajai sistēmai aizejot. Lai spriestu par vidusslāni, ir divas metodes, kā to mērīt. Pirmais variants ir prasīt cilvēkiem, kā viņi jūtas, otra metode gūt daudzmaz ticamas ziņas par viņu ieņēmumiem. Var izmantot Centrālās statistikas pārvaldes eksperimentālo statistiku par cilvēku ieņēmumiem. Šī statistika būtiski atšķiras no citiem oficiālās statistikas datiem, jo piesaista cilvēku tā ticamākajai dzīvesvietai. Tiek apkopoti dati pa teritorijām kopš 2017. gada, ir iespējams uzzināt vidējās algas, vidējās pensijas, nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību teritoriālajās vienībās – pagastos, pilsētās un valstspilsētās, ne tikai novados un plānošanas reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pandēmijas izraisītas pārdomas Vecgada vakarā

Līva Zorgenfreija, "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā, 29.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtēt 2020.gadu pirmajā brīdī šķiet vienkāršāk nekā tas patiesībā ir. Gads daudziem šķitis kā viens no "sliktākajiem" ja ne visas dzīves laikā, tad pēdējā desmitgadē noteikti.

Tomēr tas nesis arī iespaidīgus zinātnes sasniegumus un saprāta atgriešanos starptautiskajā politikā, par ko liecina ASV vēlēšanu iznākums un Brexit vienošanās. Tas ļauj domāt, ka 2021. gadā pasaule varēs nedaudz uzelpot. Skaidrs, ka riski vēl joprojām saglabājas augsti, jo vīruss var mūs vēl pārsteigt ar jaunām un bīstamākām mutācijām, kas nozīmē, ka vajadzēs pielāgot vakcīnas, attālinot Covid-19 uzveikšanu. Taču, pat pieņemot, ka viss rit kā pa diedziņu, proti, pandēmija atkāpjas un 2021. gads ir pirmais no vairākiem izaugsmes gadiem, Covid-19 stāsts vēl nebūs beidzies. Jau daudz runāts par krīzes ietekmi uz globalizāciju un digitalizāciju, bet, iespējams, mazāk diskutēts par to, ka tā ir neatgriezeniski izmainījusi valsts un privātā sektora attiecības, saasinājusi eksistējošās nevienlīdzības problēmas, un mudinājusi aktīvāk ķerties pie klimata pārmaiņu draudu risināšanas. Šie ir daži no faktoriem, kuru dēļ varam sacīt, ka Covid-19 ietekme pasaules un Latvijas ekonomikā būs jūtama vēl daudzus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru