Foto

Krievijā aiztur simtiem cilvēku, kas protestē pret Putina opozicionāru likšanu cietumā

Gunta Kursiša, 25.02.2014

Jaunākais izdevums

Protesti, kas Krievijas galvaspilsētā Maskavā sākās pirmdienas rītā, kad tika nolasīts tiesas spriedums 2012. gada 6. maija protestu dalībniekiem, turpinājās arī vakarā. Protestētāji izgāja ielās arī Pēterburgā, vēsta pasaules mediji.

Ziņu aģentūra Reuters vēsta, ka vakar Maskavā miliči aizturēja vairāk nekā simts protestētājus. Savukārt dažādi ieraksti sociālajā tīklā Twitter ziņo pat par 420 arestētiem aktīvistiem. Db.lv jau informēja, ka aizturēto vidū ir arī Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Jau ziņots, ka protesti Maskavā un Pēterburgā sākās pēc tam, kad kļuva zināms – septiņiem 2012. gada 6. maija protestu dalībniekiem tika piespriests cietumsods no diviem līdz četriem gadiem. Bargākais sods – četri gadi vispārējā režīma kolonijā – piespriests Sergejam Krivovam (Сергей Кривов). Apsūdzībā teikts, ka viņš Bolotnajas laukumā sagrāba kādu policistu un atņēma viņam steku. Tāpat S. Krivovs esot iesitis kādam policijas darbiniekam.

Kā vēstīts, 2012. gada maijā notikusī, V. Putina varas opozīcijas rīkotā aktivitāte, kas pazīstama arī kā «Miljonu maršs», pārauga sadursmēs ar likumsargiem. Izmeklētāji uzskata, ka tie bija iepriekš izplānoti masu nemieri, kuru mērķis bija izraisīt nekārtības visā valstī. Taču otra, cilvēktiesību aizstāvju versija, vēsta par to, ka sadursmju izprovocēšanā vainojamas varasiestādes. Policija nobloķēja ceļu protestētājiem, vairāk nekā 400 aktīvistu tika arestēti.

2012. gada vēlēšanās V. Putins ieguva 64% pilsoņu atbalstu. Otrajā vietā palika komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,28% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,22%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 7,08%, bet pēdējais - partijas Taisnīgā Krievija līderis Sergejs Mironovs ar 3,73% balsu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Uzņēmējs: Igaunijai jāiemācās dzīvot blakus impērijai

Gunta Kursiša, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijai ir jāmācās dzīvot blakus impērijai, taču tagad valstij tas pārāk labi nesanāk, intervijā laikrakstam Postimees paudis viens no Igaunijas bagātākajiem uzņēmējiem, tranzīta grupas Spacecom īpašnieks Oļegs Osinovskis (Oleg Ossinovski).

O. Osinovskis paudis viedokli, ka Krievija ir samazinājusi tranzīta plūsmas apjomus cauri Igaunijai politisku apsvērumu dēļ, un pēdējie notikumi Ukrainā padarījuši situāciju vēl sliktāku.

«Pēdējo nedēļu notikumi jau ir ietekmējuši uzņēmumus. Mūsu ieņēmumi un peļņa ir strauji samazinājušies. Tāpat mūs negatīvi ietekmēja Krievijas rubļa pavājināšanās, jo tas notika ļoti sliktā mirklī. Mums ir lieli aktīvi Ukrainā, kas arī ietekmēti negatīvi,» pauda O. Osinovskis.

Tajā pašā laikā viņš pauda optimismu, norādot, ka pašreizējā situācija nesaglabāsies šāda visu laiku. «Esmu pārliecināts, ka mēs varam panākt vienošanos ar Krieviju. Nav viegli dzīvot blakus impērijai, bet mums nav citas izvēles,» viņš pauda, kā piemērus minot Somiju un Honkongu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā autobusu «Lux Express» pasažieru skaits gan iekšzemes, gan starptautiskajos maršrutos sasniedza 2,4 miljonus ceļotājus, savukārt Tallinas un Rīgas līnijā pasažieru skaits pieauga par 25%, informē uzņēmums.

Saskaņā ar «Lux Express Group» valdes priekšsēdētāja Andrusa Treiera teikto, maršruts no Rīgas uz Tallinu ir populārs gan atpūtas, gan biznesa braucieniem, kas liecina par to, ka autobusu satiksme konkurē ar gaisa transporta pakalpojumiem un vieglo transportu.

«Lux Express» pagājušajā gadā veica 63 116 reisus, kas ir par 8% vairāk nekā pērn, un pasažieru skaits sasniedza 2,4 miljonus. 93% no reisiem ieradās galamērķī bez kavēšanās.

Sanktpēterburgas maršrutos pasažieru skaita pieaugums bija vidēji 6%, savukārt līnijā Rīga-Pēterburga ceļotāju skaits salīdzināms ar iepriekšējā gada līmeni. Otrs lielākais pieaugums «Lux Express Gourp» bija reisā Helsinki-Pēterburga, kur braucēju skaits bija par 22% lielāks nekā iepriekšējā laika posmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Anvol, kurai pieder veikalu tīkls XS Rotaļlietas, parakstījis nomas līgumu ar universālveikalu Stockmann par pastāvīga veikala atvēršanu universālveikala 4. stāvā 2016. gada februārī, informē nekustamo īpašumu konsultāciju kompānija Colliers International.

Pašlaik universālveikalā atvērts XS Rotaļlietas pop-up veikals, kas darbosies līdz janvāra beigām.

SIA Anvol piedāvā rotaļlietas un bērnu preces. Dibināts 1995. gadā, tas ir kļuvis par starptautisku uzņēmumu, kas savu darbību attīsta Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Kaļiņingradā un Gruzijā. Mazumtirdzniecība sevī ietver vairāk nekā 40 XS Rotaļlietas zīmola veikalus un piecus Chicco veikalus dažādās valstīs.

Stockmann Plc ir Somijas mazumtirdzniecības uzņēmums, kuram pieder savi universālveikali Somijā un Baltijā, kā arī tirdzniecības centrs Sankt-Pēterburgā. Dibināts 1862. gadā tā galvenais birojs atrodas Helsinkos. Stockmann akcijas tiek kotētas biržā NASDAQ OMX Helsinki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lux Express: Latvijas pasažieri arvien biežāk izvēlas piemaksāt par komfortu

Anda Asere, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" pasažieru skaits Latvijas tirgū laika periodā no 2019. gada janvāra līdz septembrim ir pieaudzis līdz 162,5 tūkstošiem, kas ir par 18% vairāk nekā pērn šajā periodā

Kopumā "Lux Express" grupa deviņu mēnešu periodā ir pārvadājusi gandrīz 2,5 miljonus pasažieru, kas ir par 10% vairāk nekā pērn.

"Latvijas pasažieri aizvien biežāk izvēlas ceļot ar paaugstinātu komfortu. Pirmajos deviņos mēnešos esam pārdevuši par 5,3% vairāk biļešu tieši "Lounge" jeb biznesa klases sēdvietās. Esam novērojuši, ka šogad salīdzinājumā ar 2018. gadu par 54% pieaudzis biļešu iegādes apjoms uz tās pašas dienas reisiem. Ceļotāji dod priekšroku spontāniem ceļojumiem, kaut arī, iegādājoties biļetes laikus, to cena ir zemāka," stāsta Janno Ritsbergs, SIA "Lux Express Latvija" valdes priekšsēdētājs

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos stabilākā pasažieru plūsma ir bijusi maršrutā Rīga–Tallina. Šajā maršrutā dienā tiek nodrošināti 13 reisi. Otro vietu popularitātes ziņā dala galamērķis Viļņa, uz kurieni dienā kursē 12 reisi, un Sanktpēterburga, uz kurieni ik dienu kursē četri reisi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Dzīvošanai piecu labāko pilsētu topa augšgalu nepamet Vīne

Gunta Kursiša, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētu ar augstāko dzīves līmenī saraksta pirmo vietu nav pametusi Austrijas galvaspilsēta Vīne. Tāpat TOP 5 sarakstā atrodamas arī Ziemeļamerikas un Jaunzēlandes pilsētas.

Kuras ir dzīvošanai vislabākās pilsētas pasaulē, aplūkojiet augstāk galerijā

Mercer pētnieks Sladžins Paraktails (Slagin Parakatil) atzīst, ka dzīves līmenis Eiropas pilsētās kopumā ir augstāks nekā citos pasaules reģionos. Zemākais novērtējums no visām pilsētām Eiropā ir Tbilisi, Gruzijas galvaspilsētai. Pilnu sarakstu ar Eiropā viszemāk vērtētajām pilsētām arī varat aplūkot zemāk.

Savukārt labāko Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas pilsētu sarakstā dominē pilsētas Kanādā. Tikmēr Āzijā līdere ir Singapūra, kas kopējā pasaules pilsētu novērtējumā ierindojas 25. vietā. Singapūrai seko četras Japānas pilsētas – Tokija (43. vietā), Kobe (47. vietā), Jokohama (49. vietā), Osaka (57. vietā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējie iedzīvotāji un arī tūristi aizvien biežāk izvēlas apmeklēt Rīgai tik tuvo Vecāķu pludmali un līdz ar to arī Vecāķu centrālo – Pludmales – ielu, tomēr uzņēmēji norāda uz neattīstīto infrastruktūru, kas liedz piesaistīt vēl vairāk atpūtnieku, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ar vilcienu Rīga–Carnikava–Saulkrasti–Skulte brauciens no Rīgas stacijas līdz pieturai Vecāķi ilgst 15 minūtes, bet brauciens ar automašīnu no pilsētas centra aizņem aptuveni pusstundu. Saulainās vasaras dienās no vilciena Vecāķu stacijā izbirst vesels bars atpūtnieku, kas, apbruņojušies ar somām, saulessargiem, piepūšamajiem riņķiem un citām nepieciešamajām lietām, bērnu priecīgo smieklu pavadīti, dodas pa Pludmales ielu, lai nokļūtu līdz platākajai pludmalei Baltijā. Pludmales iela stiepjas no pašas dzelzceļa stacijas līdz jūrai, un tās abās pusēs izvietojušās kafejnīcas un restorāniņi, kur izsalkumu un slāpes veldzē gan atpūtnieki, gan vietējie iedzīvotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Transporta nozare piedāvā risinājumus tranzīta kravu piesaistei no Āzijas valstīm

Db.lv, 22.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Reimanis piedalījās Krievijas transporta nozares nozīmīgākajā pasākumā – biznesa forumā un izstādē “Transporta nedēļa 2021”, kas no 15. līdz 17.novembrim notika Maskavā.

Vizītes ievaros U.Reimanis tikās ar Eirāzijas Ekonomiskās Komisijas infrastruktūras un enerģētikas ministru Temirbeku Asanbekovu un piedalījās Starptautisko transporta koridoru direkcijas un Latvijas Stividorkompāniju asociācijas sadarbības memoranda parakstīšanā.

“Lai Latvijas transporta un loģistikas nozare sekmīgi attīstītos mainīgajā biznesa vidē, ir jāizmanto visas iespējas, lai stiprinātu sadarbību gan ar Krieviju, kas joprojām ir viens no galvenajiem tranzīta partneriem, gan meklētu jaunas iespējas, tostarp veicinot sadarbību ar Āzijas valstīm”, komentē Uldis Reimanis.

Tiekoties ar Temirbeku Asanbekovu, Reimanis prezentēja Latvijas transporta un loģistikas potenciālu Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) valstīm dažādu veidu kravām. Tāpat tika pārrunāta sadarbības stiprināšana ar EES valstīm, veicinot Ķīnas u.c. Āzijas valstu tranzīta kravu piesaisti uz Eirāzijas sauszemes transporta koridoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Valkas novada dome brīdina par satiksmei bīstamu tranzīta ceļa posmu

Dienas Bizness, 25.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valkas novada dome ir nosūtījusi vēstuli LR Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un LR Satiksmes ministrijai, ministram Anrijam Matīsam, kurā lūdz izskatīt un rast iespēju finansējuma piešķiršanai 2,1 km tranzīta maršruta Rīgas ielas (autoceļš A3/E264, no Rīgas – Zemgales ielu krustojuma līdz Indrānu ielai) Valkas pilsētā rekonstrukcijai, informē reģionālais portāls Ziemeļlatvija.

Portālā publicēts arī Valkas novada domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa komentārs: «Šis ceļa posms ir Latvijas vizītkarte, un tas ir vienlīdz svarīgs ne tikai valcēniešiem, bet lielai daļai Latvijas, Igaunijas un ārvalstu braucēju, jo tas ir zināmākais ceļš, kā nonākt Tartu, Narvā un tālāk Pēterburgā. Tāpēc mēs ļoti ceram, ka valsts būs pretimnākoša un atradīs šos līdzekļus maksimāli ātri, jo, faktiski, ceļa posms jau ir sabrucis.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobra vidū universālveikala Stockmann otrajā stāvā atvērti četri jauni veikali. Starp jaunajiem nomniekiem ir pulksteņu veikals Laiks, salons Wood Religion Barber Shop, optikas salons Metropole Optika un grāmatu veikals Zvaigzne ABC, kuri kopā aizņem gandrīz 600 m2.

«Rīgā ir pabeigts ēkas reorganizācijas un pieejamo telpu nomas projekts,» norāda Brets Pirtnieks, Stockmann nekustamā īpašuma nodaļas reģionālais vadītājs.

Nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums Colliers International Latvia sadarbības līguma ietvaros par telpu nomu un saskaņā ar jauno Stockmann stratēģiju un ideju par Rīgā esošās ēkas izmantošanu, piesaistījis septiņus jaunus nomniekus.

2015. gada septembrī universālveikalā ienāca divi jauni nomnieki – sadzīves tehnikas un elektronikas veikals Euronics un kafejnīca Costa Coffee. Vēlāk, 2016. gada janvārī, uzņēmums Anvol universālveikala ceturtajā stāvā atvēra veikalu XS Rotaļlietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules kruīza tūrisma industrija turpina atgūšanos pēc gandrīz divu gadu pandēmijas izraisītās dīkstāves, un tiek sagaidīts, ka šogad kruīza kuģu pasažieru skaits pasaulē pārsniegs 30 miljonus, līdz 2028. gadam pasaules kruīzu kuģu floti papildinot ar vēl 66 jauniem kruīza kuģiem, informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Arī Eiropā ceļojošo kruīza pasažieru skaits uzrāda augšupejošu tendenci un šogad plānots sasniegt jau 80% no 2019. gada rādītājiem. Vienlaikus industrijas ekspertu vidū šobrīd īpaša uzmanība tiek veltīta Ziemeļeiropai un Baltijas jūras reģionam, kas kara un no kruīza kartes izslēgtās Pēterburgas dēļ pašlaik atrodas sarežģītā situācijā. Kā zināms, tieši Pēterburga iepriekš bijusi viens no tūristu pieprasītākajiem un pirktākajiem Baltijas jūras kruīza maršrutu galamērķiem. Šosezon drošības apsvērumu, neskaidrības par ģeopolitisko notikumu attīstību un pieprasījuma krituma dēļ vairākas, īpaši ASV tirgū strādājošās kruīza līnijas, ir izvēlējušās pārplānot savus maršrutus, uz laiku pārtraucot kruīzu maršrutus Baltijas jūrā, īpaši tās Austrumu krasta ostās, tādējādi tajā ir sagaidāms kruīza vizīšu skaita samazinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavā, pie Aizsardzības ministrijas ēkas, otrdien protestos pulcējās vairāki simti cilvēku. Aktīvisti pauda nosodījumu Krievijas militāro spēku iebrukumam Krimas pussalā Ukrainā, ziņo pasaules mediji.

Aktīvistu lozungi bija «Pret putiniskās Krievijas agresiju Ukrainā!», «Pret Krimas okupāciju!», «Pret valsts ievilkšanu pašnāvnieciskā karā!», «Mieru pasaulei!», «Rokas nost no Ukrainas!» un «Karaspēku ārā no Krimas!».

Kā novēroja AFP, aktīvisti pie Aizsardzības ministrijai blakus esošās baznīcas gaisā palaida vairākus baltus baložus.

Kopumā otrdienas vakarā speciālā polciijas vienība OMON aizturēja 30 aktīvistus.

Šī nav pirmā protesta akcija, kas notika Krievijā pret iebrukumu Krimas pussalā. Aizvadītās nedēļas svētdienā Maskavā policija aizturēja vairāk nekā 360 cilvēkus, bet Pēterburgā - vairāk nekā 30 aktīvistus. Youtube ievietotie aculiecinieku video rāda, ka likumsargi aizturēja arī cilvēkus, kas stāvēja ar plakātu rokās, savukārt kādai klusu stāvošai sirmgalvei šāds plakāts tika atņemts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Protestējot pret visu šizofrēniju, kas notiek Krievijā, Impro atceļ visus šī gada ceļojumus uz Krieviju,» teikts Impro ceļojumi Twitter kontā.

Pašreizējā aktivitāte Twitter liecina, ka šī sociālā medija lietotāju vidū Impro lēmums tiek pozitīvi vērtēts.

Impro ceļojumi vadītājs Vilnis Klinovičs Db.lv apstiprināja, ka ceļojumi uz Krieviju tiek atcelti. Jautāts par šāda lēmuma pieņemšanas motivāciju, viņš norādīja - tā ir «pašcieņa».

Impro piedāvāto ceļojumu uz Krieviju īpatsvars nav bijis liels - tika plānotas sešas grupas uz tādiem galamērķiem kā Pēterburga, Baikāls un Kamčatka, tādējādi šobrīd nāksies ceļojumu atteikt 105 - 106 cilvēkiem, stāstīja V. Klinovičs.

Jēkaba aģentūras valdes priekšsēdētājs Uldis Alksnis portālam Db.lv atzina, ka Jēkaba aģentūra negrasās atcelt plānotos individuālos un grupu braucienus uz Krieviju. Viņš norādīja, ka Jēkaba aģentūra pievienojas Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijas (ALTA) aicinājumam būt par miera nesējiem caur saviem biznesa kontaktiem. «Jaukt kopā biznesu un politiku nevajag,» ir pārliecināts U. Alksnis. Viņš norādīja, ka pašlaik Jēkaba aģentūra plāno grupu braucienus uz Pēterburgu, Baikālu un Burjatiju, kā arī uz Kamčatku, tāpat tiks izpildīti arī individuālie pasūtījumi. Runājot par ceļojumiem uz Ukrainu, Jēkaba aģentūras valdes priekšsēdētājs Db.lv norādīja, ka tie šogad nav plānoti, taču tas nav tur esošās krīzes dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas starptautisko pārvadājumu grupa Lux Express iegādājusies sešus jaunākās paaudzes Scania Irizar autobusus, kuri tiks izmantoti, lai apkalpotu pasažierus maršrutos Tallina-Rīga un Tallina-Pēterburga.

Jaunie autobusi pasažierus sāks apkalpot vasaras sākumā.

Jaunie autobusi izgatavoti pēc Lux Express pasūtījuma. Tajos ir 45 pasažieru vietas, tostarp 15 Lounge daļā, kur sēdekļi izvietoti pēc principa 2+1.

Katra sēdvieta ir aprīkota ar drošības jostu. Autobusos arī ir automāti ar karstajiem dzērieniem. Visos autobusos ir bezvadu internets, gaisa kondicionieris un tualete. Lux Express autobusu vidējais vecums ir trīs gadi, tos uz jauniem maina reizi 5-6 gados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, Baltijā, Eiropā un visā pasaulē bankas kontrolē aizvien stingrāk, un sodus tās izpelnās regulāri, neraugoties uz to, ka aizvien vairāk investē īpašu speciālistu apmācībā un atalgojumā. Kas soda, kā veidojas summas un kādēļ sodītāji ir dažādu valstu uzrauginstitūcijas, Dienas Bizness apkopoja dažādos medijos iepriekš publicēto, kā arī izvaicāja Latvijas Bankas ekspertus.

Vispirms, lai izprastu banku sodus, jo sevišķi, ja runa ir par naudas atmazgāšanas aizdomām, man ir pavisam vienkāršs piemērs no paša sadzīves, kas parāda problēmas būtību pēc līdzības. Visi zina par busiņiem, kas vadāja paciņas uz Lielbritāniju un atpakaļ, ņemot no klienta nelielu atlīdzību. Reiz Doveras ostā gadījās redzēt, kā šādu busiņu aiztur, un sapratu, ka tas nonāks zem preses, proti, par sodu, ka pārvadāta kontrabanda, busiņu iznīcinās. Bija iespēja painteresēties, par ko tik barga attieksme. Esot atrasts Krievijas marķējuma cigarešu bloks. Viens! Parunāju arī ar busiņa šoferi. “Nu nevaru es pārbaudīt katru paciņu! Saku, lai neliek, bet redzi, kāds ielika. Pat nezinu, kurš, jo konfiscēts ir viss!” tā šoferis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pasažieru pārvadatājs L-Ekspresis ieguldīs 3,2 miljonus ražošanā

Gunta Kursiša, 13.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA L-Ekspresis, kas veic pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu maršrutos Rīga-Maskava, Rīga-Pēterburga un Rīga-Minska, plāno ieguldīt vairāk nekā 3,29 miljonus latu vagonu depo ražošanas zonas pārbūvē, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursā noskaidrojies, ka rekonstrukcijas darbus veiks Salaspilī reģistrētā SIA Anzāģe, kas konkursā pārspējusi uzņēmumus Arčers, Abora, RBSSkals Būvsabedrība un personu apvienību UBB un RCBS.

Tāpat SIA L-Ekspresis noslēgusi 32,1 tūkstoti eiro apjomīgu konkursu par dzelzceļa vagonu remonta speciālo tehnoloģisko iekārtu piegādi, par uzvarētāju pasludinot SIA Rivels. Tāpat šā gada jūlija sākumā pasažieru pārvadātājs noslēdza 16,9 tūkst. Ls konkursu par dzelzceļa vagonu darbagaldu piegādi, un šajā konkursā uzvarēja SIA Irt.

Db.lv jau rakstīja, ka pērn SIA L-Ekspresis pārvadāja 309,7 tūkstošus pasažieru, kas ir par 4,9 tūkstošiem pasažieru jeb 2% vairāk nekā 2011. gadā. Aizvadītājā gadā SIA L-Ekspresis apgrozīja 13,3 milj. Ls, kas ir par 878,2 tūkst. Ls jeb 7,05% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pārskata gads tika noslēgts ar 3,9 milj. Ls peļņu pēc nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kronvalda parka pērtiķi-kosmonautu pārvietos uz Avārijas brigādes parku

Zane Atlāce - Bistere, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēterburgā dzīvojošā krievu mākslinieka Denisa Prasolova darbu sērijas Pirmā ekipāža (2016) skulptūra Sems, kas Kronvalda parkā tika uzstādīta pagājušā gada rudenī Tēlniecības kvadriennāles ietvaros, tiks pārcelta uz Avārijas brigādes parku.

Laikmetīgās tēlniecības festivāls Tēlniecības kvadriennāle Rīga notiek reizi 4 gados, un pagājušajā rudenī, no 10.septembra līdz 28.oktobrim, pilsētā pulcēja 24 starptautiskus māksliniekus. Festivāls norisinājās Vāgnera zālē un Rīgas pilsētvidē. Publiskajā telpā, atbilstoši saskaņojumiem, tika izstādīti septiņi dažādu mākslinieku darbi, tajā skaitā arī Kronvalda parkā esošais mākslinieka Denisa Prasolova pērtiķis-kosmonauts Sems.

Darbu grupa ir veltījums kosmosa izpētē boja gājušajiem, kopā 42, dzīvniekiem.

Skulptūras Sems saskaņojums beidzās šī gada aprīlī, taču, ņemot vērā skulptūras popularitāti, pasākuma organizatori jau pavasarī uzrunāja atbildīgās instances un vēlējās to uzdāvināt pilsētai. Līdz pat rudenim norisinājās sarunas ar Rīgas pilsētu par iespēju skulptūrai palikt parkā vai atrast citu vietu Rīgā, taču vienoties neizdevās un šobrīd tā ir atradusi jaunas mājas, un tuvāko divu nedēļu laikā tiks pārvietota uz Avārijas brigādes parku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Laimas saldumi saņem Worldfood medaļas; plāno eksporta pieaugumu uz Krieviju par 30%

Sandra Dieziņa, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piedaloties vienā no nozīmīgākajām pārtikas izstādēm Krievijā Worldfood, saldumu ražotājs Laima saņēmis augstāko novērtējumu.

Godalgoti visi Laimas jaunie konkursam Gada prece nominētie produkti. Ar zelta medaļu novērtēta ekskluzīvā šokolādes konfekšu izlase Maestro R.Pauls un zefīrs Maigums ar aveņu kraukšķiem, sudraba medaļa piešķirta zīmola Old Town Bakery jaunajām kūciņām Skudrupūznīši, ko ražo Staburadze.

Uzņēmuma eksporta direktore Ieva Jonsone komentē: «Worldfood ir viena no nozīmīgākajām pārtikas izstādēm Krievijā. Ieguldītais darbs šī gada sākumā, piedaloties izstādē Prodexpo 2013, jau devis rezultātu – pieauguši pārdošanas apjomi Maskavā un Maskavas reģionā par 30%, kopš vasaras nodrošināta produktu pārdošanas pārstāvniecība ne tikai Pēterburgā, bet arī Maskavā. Eksportējamo produktu portfelis paplašināts, eksportējot arī zefīru Maigums , Selgas cepumus un marcipānu. Dalība izstādē Worldfood ir mērķtiecīgā darba turpinājums, jo 2014. gadā plānojam eksporta pieaugumu uz Krieviju palielināt par 30%, salīdzinājumā ar 2013. gadu. Gada beigās plānojam sasniegt pirms krīzes eksporta apjomu uz Krieviju, toreiz augstākais rezultāts tika sasniegts 2007. gadā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atklātas pirmās Latvijas pēckara vēsturē pilnīgi no jauna uzbūvētās ērģeles

Lelde Petrāne, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla Tete-a-Tete ietvaros Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) atklātas jaunuzbūvētās trīsmanuāļu romantiskā stila ērģeles.

Šīs ir pirmās Latvijas pēckara vēsturē pilnīgi no jauna uzbūvētās ērģeles, kas veidotas Latvijas vajadzībām un kuru būvi īstenojuši Latvijas ērģeļbūvētāji- Ugāles ērģeļbūves darbnīca.

Pēdējās pilnīgi jaunu stabuļu ērģeļu būves Latvijā īstenotas tikai 1937. un 1972.gadā, pārējie instrumenti uzskatāmi par iepriekšējo ērģeļu rekonstrukciju vai arī tie pārvesti no citām valstīm.

«Līdz šim ērģeļspēles studentu darbs Mūzikas akadēmijā pamatā notika pie diviem nolietotiem divmanuāļu instrumentiem. Īpaši apgrūtināta bija romantiskā laikmeta un mūsdienu repertuāra kvalitatīva apguve šai mūzikai mazpiemēroto instrumentu dēļ, līdz ar to studentiem pieejamie mācību instrumenti nenodrošināja mūsdienu izglītības standartiem atbilstošas vingrināšanās iespējas un nedeva iespēju sagatavot reģistrācijas un manuāļu ziņā sarežģītās programmas, kas jāspēlē Rīgas Domā, beidzot savas studijas,» stāsta prof. Vita Kalnciema.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

L-Ekspresis valdi pametis Aleksandrs Berezins un Artis Druvinieks

Žanete Hāka, 16.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc reģistrētajām izmaiņām pasažieru pārvadātāja SIA L-Ekspresis valdē, darbību tajā turpina tikai līdzšinējais valdes loceklis Rolands Gorodeckis, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma vadību pametis līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Berezins un valdes loceklis Artis Druvinieks. Līdz ar abu amatpersonu aiziešanu no SIA L-Ekspresis valdes, mainītas arī R. Gorodecka pārstāvības tiesības. Ja iepriekš valdes loceklis uzņēmumu varēja pārstāvēt tikai kopā ar vēl vismaz vienu amatpersonu, tad kopš vakardienas R. Gorodeckis ir tiesīgs uzņēmumu pārstāvēt atsevišķi.

Kā rāda Lursoft pieejamā informācija, Rolanda Gorodecka vārds saistīts ne tikai ar SIA L-Ekspresis, bet arī SIA RG Investīcijas un AS LEX Invest.

SIA L-Ekspresis dibināts pirms divdesmit gadiem, 1993.gada 15.novembrī, un patlaban pieder šogad reģistrētajam SIA Rail Invest.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Konteineri aizplūst no Sanktpēterburgas

Egons Mudulis, 03.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ustjlugas ostā labāki komerciālās darbības noteikumi, darbojas dzelzceļa savienojums ar Maskavu.

Šādu pamatojumu konteinerizēto kravu aizplūšanai no Sanktpēterbugas ostas uz Ustj­lugas termināliem min komersanti. Kopējais abu ostu TEU (20 pēdu) konteineru apgrozījums deviņos mēnešos samazinājies par 47,6 tūkst. vienību (jeb 2,5%) līdz 1,9 miljoniem TEU, vēsta Krievijas biznesa avīzes Delovoi Peterburg portāls DP.ru. Taču katras atsevišķās ostas rādītāji ir atšķirīgi. Proti, Pēterburgā vērojams kritums par 87,9 tūkst. TEU, savukārt Ustjlugā piedzīvots pieaugums par 40,3 tūkst. TEU vienību. Abu ostu konteinerizēto kravu apgrozījums gan būtiski atšķiras. Neskatoties uz ievērojamo pieaugumu, Ustjlugas konteineru apgrozījums kopējā abu ostu konteineru apgrozījumā sasniedzis vien 4%. Pērn šajā laika posmā attiecīgais rādītājs bija tikai 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Aizrauj prāta sports

Jānis Bethers, energouzņēmuma Enefit valdes priekšsēdētājs (tekstu sagatavoja Armanda Vilcāne), 19.01.2019

Jānis Bethers ar sievu Anitu 2018. gada Pasaules futbola čempionāta spēlē Kaļiņingradā.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daru pats un iesaku citiem.

Vēderprieks

Rīgas restorānus man patīk iepazīt no pilsētas viesu skatu punkta, jo tas sniedz iespēju ikdienas ierastajā vidē atklāt arvien jaunas šķautnes un palīdz labāk novērtēt Latvijas unikalitāti. Šī iemesla dēļ ārvalstu kolēģu vai partneru viesošanās Rīgā vienmēr ir sava veida iespēja, kā pārsteigt arī sevi. Aizvadītā gada decembrī Rīgā organizējām plašu Enefit pārstāvju tikšanos ar kolēģiem no Zviedrijas, Somijas, Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Portugāles. Pasākuma ietvaros devāmies apskatīt Rīgu, kā arī ieturējām maltīti Valtera restorānā. Tā bija patīkama pieredze, kas pozitīvi atšķīrās no citkārt standartizētām vakariņām ar kolēģiem, jo ēdieni veidoja stāstu par latviešu tradicionālo virtuvi, kas pasniegta mūsdienīgā restorāna pavāru interpretācijā. Kolēģi gan uzzināja vairāk par mūsu tradicionālajiem ēdieniem, gan arī ieturēja gardas vakariņas. Viesa lomā kolēģus visbiežāk apmeklēju Viļņā, Tallinā un Varšavā. Pērn kopā ar manis vadīto Enefit Lietuva komandu vakariņojām restorānā Sweet Root, kas atrodas Užupē, Viļņā. Jāsaka, tas bija viens no interesantākajiem aizvadītā gada restorānu apmeklējumiem. Izvēlējāmies degustāciju ēdienkarti un, entuziastiska vakara vadītāja atbalstīti, izbaudījām 13 dažādus no Lietuvas laukiem nākušus garšu risinājumus. Var tikai apbrīnot, cik daudz izdomas un radošuma ieguldīts, lai vienkāršu virtuves klasiku pārveidotu pārsteidzošā restorāna šedevrā. Apmeklējot Viļņu, iesaku ieplānot vakaru šī restorāna apmeklēšanai tieši bagātīgās pavāru izdomas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Noslēdzies 28 miljonu eiro Latvenergo konkurss par rekonstrukcijas darbiem Pļaviņu HES

Gunta Kursiša, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvenergo noslēgusi iepirkumu konkursu par Pļaviņu HES hidroagregātu Nr. 1. un Nr. 3. rekonstrukciju. Līgumu paredzēts slēgt par vairāk nekā 28,1 miljonu eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

A/s Latvenergo daudzmiljonu konkursā par galveno uzvarētāja izvēles kritēriju tika izvirzīts saimnieciskais izdevīgums.

Konkursā uzvarēja Krievijā, Pēterburgā, reģistrēts uzņēmums OJSC Power machines.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas bizness labi zina, kur ir Latvija un kādas šeit ir priekšrocības; jautājums ir, cik nopietna ir mūsu interese par šo kapitālu

Tā DB Pekinā stāsta Pasaules Bankas vecākais ekonomists Ķīnā Kārlis Šmits. Viņš 10. jūlijā viesosies Rīgā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā.

Vairāku iemeslu dēļ bizness Latvijā ir samērā gatavs raudzīties uz tālākiem eksporta tirgiem, ieskaitot Ķīnu. Vai tam ir gatava un vai to grib arī Ķīna?

Tas ir jāskatās lielākā kontekstā. Ja rēķinām pēc pirktspējas paritātes, tad Ķīna ir lielākais tirgus pasaulē. To ir grūti ignorēt, un arī nākotnē faktiski nevienam uzņēmumam, kas grib būt globāls spēlētājs, nebūs iespējams šo tirgu neievērot.

Attiecīgi Ķīnas tirgu arī nevar uzskatīt par kaut kā cita, piemēram, Krievijas, aizstājēju, jo tas darbojas pēc saviem likumiem. Kāpēc? Pēdējos apmēram 30 gadus Ķīna ir globāli konkurētspējīga ekonomika produktu tirgū. Krievija tāda nav. Lūk, jūsu mobilais tālrunis, ko izmantojat par diktofonu, ir Taivanas ražojums, bet salikts tas ir šeit, Ķīnā, jo nekur citur to nevar izdarīt par tik mazu izmaksu tādā kvalitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa cilvēku ikdiena ir skrejoša – māksla ir veids, kā rast līdzsvaru

Tā uzskata mākslas galerijas Pegazs un moduļmāju ražošanas uzņēmuma Fabrika Rauna līdzīpašnieks Raivis Zabis. 13 gadus veidojis karjeru Krievijā, viņš nolēmis atgriezties Latvijā, lai attīstītu vietējo ražošanas un mākslas uzņēmumu. Viņš galeriju redz kā vietu, kur rast atelpu ikdienas steigā. Līdzīgi kā vērtspapīri, nekustamais īpašums, zelts un dārgmetāli, māksla ir viens no klasiskiem ieguldījumu veidiem. Viņš mākslas darbu iegādei pievērsās pirms vairākiem gadiem un sākumā pirka krievu mūsdienu mākslinieku darbus, jo lielāko daļu sava laika pavadīja Krievijā. Šobrīd viņa kolekcija mērāma vairākos simtos darbu un tajā parādās arī Latvijas mākslinieku darbi. Vairāk par to, kā digitālā pasaule ietekmē mākslas darbu apriti, mākslas darbu nomu un kādus darbus pats izvēlas, R. Zabis stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas kompānija Yota Devices uzsāks sava jaunā viedtelefona piegādes Austrijā, Francijā, Vācijā, Spānijā un pašu mājās – Krievijā, vēsta BBC.

Līdz 2014. gada martam Yota plāno piedāvāt viedtelefonu vēl divdesmit citās valstīs.

Telefonus darbina Android operētājsistēma. Ražotāji sola, ka tā baterijas darbības laiks būs ilgāks nekā ierasti citiem telefoniem. Eksperti norāda, ka tas varētu kļūt par nozīmīgu argumentu daudziem pircējiem, kam apnicis īsais viedtelefonu bateriju darbības laiks.

Telefonas aprīkots ar Qualcomm Snapdragon divkodolu 1,5 Ghz procesoru, divu gigabaitu operatīvo atmiņu un 12 megapikseļu HD video kameru. Ierīces cena - 499 ASV dolāri.

Interesanta iezīme ir telefona divi ekrāni. Proti, sīkrīks ir aprīkots ar tradicionālu skārienjūtīgu ekrānu vienā ierīces pusē, un E-ink tehnoloģijas ekrānu ierīces otrā pusē. Tādējādi, kā sola kompānija, tiks nodrošināta nepārtraukta informācijas aprite un būs palielināts ierīces baterijas darbības ilgums - E-ink ekrānus pārsvarā izmanto e-grāmatās, un tie patērē ļoti maz enerģijas. Tehnoloģija piedāvā iespēju pārslēgties no viena ekrāna uz otru ar mēŗki taupīt baterijas dzīves ilgumu. Tādējādi, piemēram, ziņojumus varēs aplūkot uz enerģiju taupošo E-ink ekrānu, speciāli neieslēdzot viedtelefonu.

Komentāri

Pievienot komentāru