Foto

Latvijas Ķirbju čempionātā jauns rekords; ķirbji izbaroti zoodārza zvēriem

Gunta Kursiša, 04.10.2013

Krēpjvilks Rīgas Zooloģiskajā dārzā mielojas ar vienu no lielākajiem šogad Latvijā izaugušajiem ķirbjiem.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Šogad, uzstādot jaunu Latvijas rekordu, par Latvijas Ķirbju čempionu kļuvis dagdēnietes Innas Kozlovskas izaudzētais 214 kilogramus smagais oranžais dārza karalis.

Latvijas ķirbju čempionāts norisinājās jau astoto gadu pēc kārtas, un svēršanā palīdzēja ķirbju čempionāta ilggadējais patrons - spēkavīrs Raimonds Bergmanis un 2013. gada spēcīgākais vīrs Latvijā Didzis Zariņš.

Pēc uzvarētāju paziņošanas un svinīgās apbalvošanas ceremonijas noslēguma milzu ķirbis tika piešķirts kā kārums launagā Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem - huzārpērtiķiem un krēpjvilkiem. Īpaši krēpjvilkiem par godu ķirbis tika pildīts ar banāniem, jo tieši banāni ir šo dzīvnieku iemīļotākais kārums.

Šī gada čempionam piekāpies otrās vietas ieguvējs - pašas jaunākās sacensību dalībnieces, septiņus gadus vecās Montas Marijas Kozlovskas izlolotais 184 kilogramus smagais ķirbis. Savukārt godpilnajā trešajā vietā ierindojās sacensību debitante Gundega Neimane no Kuldīgas novada ar savu 154 kilogramus smago dārza ogu.

Pērn Latvijas ķirbju čempiona titulu ieguva 165 kilogramus smagais skrundēnietes Dainas Badovskas izaudzētais rekordlielais ķirbis.

Gadskārtēji vislielākie ķirbji uz čempionātu atceļo tieši no Skrundas, Dagdas, Ādažu puses un Rīgas rajona.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Zooloģiskajā dārzā šodien jau desmito gadu pēc kārtas norisinājās SIA Maxima Latvija rīkotais, Latvijas lielākā ķirbja čempionāts, kurā par uzvarētāju kļuva Innas Kozlovskas Jaunokrā izaudzētais 165,5 kg smagais ķirbis.

Šī gada čempionam piekāpās otrās vietas ieguvējs Gatis Badovskis no Skrundas ar 157,5 kg lielu ķirbi, bet godpilno trešo vietu ieņēma Daina Badovska ar 155 kg smago ķirbi. Šogad konkursam pieteiktie dižķirbji nākuši no Skrundas, Jaunokras, Carnikavas, Ādažiem, kā arī citām Latvijas pilsētām un novadiem.

Pēc uzvarētāju paziņošanas un svinīgās apbalvošanas milzu ķirbis tika piešķirts kā kārums launagā Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem – skudrulāčiem Larijam un Mērijai un Amūras tīģeriem Toram un Odinam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Oranžie gulbīši, grumbuļainie krokodilīši un citi ķirbji Dabas muzejā

Dienas Bizness, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Dabas muzejā no 28.oktobra līdz 1.novembrim apskatāma rudens izstāde Ķirbis jūs veselībai 2015, informē muzejā.

Šogad izstādē piedalīsies jau zināmie kluba biedri - Inta Lielbārde ar ģimeni no Rūjienas ar 80 ķirbju šķirnēm un to izstrādājumiem un dārzniecība Neslinko no Baložiem, kuri mazākajiem muzeja apmeklētāji par prieku rādīs oranžos gulbīšus un grumbuļainos krokodilīšus.

Pirmo reizi izstādē piedalīsies Jānis Andersons no Siguldas novada ar saviem ražas augļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 14. līdz 20. novembrim Tokijā latviešu šefpavāra Jāņa Zvirbuļa vadībā notiek pasākumi, lai Japānas publiku iepazīstinātu ar latviešu ēdieniem, informēja Ārlietu ministrija.

Japānas universālveikala Isetan restorānā Kitchen Stage no 12. līdz 17. novembrim iespējams izbaudīt latviešu ēdienu pusdienu piedāvājumu, kuru pagatavošanā izmantoti pelēkie zirņi, ķirbis, šprotes, rupjmaize, bietes un citas latviskās garšas produkti, pasniedzot ēdienus mūsdienīgi veidotā ēdienkartē. Pirmajās divās dienās latvisko pusdienu piedāvājumu bija izvēlējušies vairāk nekā 100 apmeklētāju dienā, uzstādot šī restorāna rekordu.

Vienlaikus restorānā Kitchen Stage 15. un 16. novembrī notika arī šefpavāra Jāņa Zvirbuļa vadīti semināri par latviešu virtuves tradīcijām, tās iezīmēm un mūsdienu tendencēm. Semināra dalībniekiem tika piedāvāta iespēja vērot speciāli izveidotās ēdienkartes pagatavošanu un baudīt latviskos ēdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piesaistītu apmeklētājus, Londonas zooloģiskajā dārzā pirms Helovīna svētkiem jeb Viso svēto dienas priekšvakara, tiek rīkotas dažnedažādas aktivitātes, tostarp dzīvniekiem tiek piedāvāta šiem svētkiem tik raksturīga maltīte - izgrebts ķirbis.

Savukārt Peru pilsētā Limā, svētkiem sagatavojušies arī tirgotāji, plašā sortimentā piedāvājot Helovīna kostīmus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu «Ziedi un čipsi» izveidojušas trīs ģimnāzistes - Patrīcija Anna Vavilova, Elizabete Šilēna un Patrīcija Šteinberga apvienojušās, lai kopīgiem spēkiem parādītu, cik stilīgi un ērti var patērēt dārzeņus un augļus ikdienā.

Uzņēmuma saknes meklējamas skolēnu biznesa un ekonomikas simulāciju spēles «Bizness24h» konkursa fināla kārtā, kurā bija uzdevums izveidot produktu, kas visīsākajā laikā spētu nodrošināt vislielāko apgrozījumu. Biznesa portālam db.lv uzņēmuma pārstāves stāsta, ka septiņu mēnešu laikā apgrozījums sasniedzis gandrīz 5000 eiro, no kuriem peļņa ir aptuveni 4000 eiro.

Meitenēm radusies ideja sekot pasaules tendencēm un sabiedrības pastiprinātajai interesei par veselīgu dzīves veidu. Izmantojot Latvijā pieejamos dārzeņus un augļus, tika radīts produkts, kas nesatur e- vielas. Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem, šobrīd uzņēmumam ir izdevies atrast īsto tehnoloģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Reģionu restorānu topa līderi: Vecpuisis, Goldingen Room un H.E. Vanadziņš

DB, 21.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākie restorāni ir izlauzušies no Vecrīgas mūriem. Cēsis, Kuldīga un tagad arī Valmiera – tie ir karstākie Latvijas gastronomiskā tūrisma galamērķi

Dienas Bizness septembra beigās un oktobra sākumā sociālajos tīklos aicināja sabiedrību vērtēt labākos reģionu restorānus. Balsojuma rezultātā izveidojām restorānu TOP 15, kas pirmo reizi tika publicēts žurnālā Horeka, kas pie lasītājiem devās 18. oktobrī (elektronisko versiju var iegādāties: https://www.dbhub.lv/horeka).

Topa līderi

Reģionu restorānu topa pirmajā vietā Dienas Biznesa lasītāji, aktīvi balsojot, ierindojuši Valmieras Vecpuisi. Britu uzņēmēja valmierieša Maikla Braisa restaurētais senais paviljons Vecpuišu parkā pilnībā atguvis vēsturisko godu, pat vēl vairāk, jo lielākā Vidzemes pilsēta ieguvusi ne tikai cienījamu restorānu, bet arī modernu koncertzāli un telpas konferencēm. Lielisks tandēms!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Latvijas ražotāji savu produkciju popularizē Berlīnes Zaļajā nedēļā

Žanete Hāka, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 17. līdz 26. janvārim Berlīnē notiek izstāde "Zaļā nedēļa", kurā jau 25.reizi piedalās arī Latvijas ražotāji.

Šogad Latvijas kopstenda platība izstādē ir 110 kvadrātmetri, un tajā savu produkciju rāda un pārdod SIA "Rozīne" ar produktu "Skrīveru mājas saldējums", līdztekus tradicionālajam saldējuma piedāvājot īpašu recepšu saldējumus, tostarp arī ar kaņepēm, SIA "Skrīveru pārtikas kombināts" ar konfektēm "Gotiņa" dažādās versijās, Madonas novada zemnieku saimniecība "Rogas" un tās īpašnieks Sandris Akmans ar biškopības produkciju un dažādos veidos gatavotām ogām. SIA "Plūkt" sagādājis Latvijā vāktas zāļu tējas, individuālais komersants "I.R. Avots" piedāvā medus maisījumus, Talsu novada zemnieku saimniecība "Kurzemnieki" – ābolu, ķirbju un citu augu našķus, bet SIA "Rīta Putni" sagatavojis dažāda veida paipalu olu produkciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Centrāltirgū ābolus tirgo par 1,2-1,5 eiro

Žanete Hāka, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centrāltirgū sākusies ābolu tirdzniecība - iespējams iegādāties rožābolus un baltos dzirdos - to cena attiecīgi 1,20 eiro un 1,50 eiro kilogramā, informē tirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Piedāvājumā ir arī ievesti āboli – arī tiem divas cenas: 40 centi un 1,30 eiro.

Zemenes tirgū nopērkamas par 2,50 līdz 3,50 eiro kilogramā, ķirši, sākot no 1,80 eiro, mellenes maksā 4,50 eiro vai 5 eiro kilogramā, dārza mellenes – no 4,50 līdz 6 eiro, upenes un jāņogas – 1,50 eiro, ērkšķogas – divi eiro, avenes – trīs eiro puskilograms, plūmes maksā no 90 centiem līdz 2,20 eiro kilogramā.

Visredzamākais cenu kritums nedēļās laikā bijis sviesta pupām – 2 vai 2,50 eiro vietā tās tagad nopērkamas par 1,20 vai 1,50 eiro kilogramā. Kartupeļiem cena ir robežās no 15 līdz 60 centiem, sīpoliem no 70 centiem līdz vienam eiro, gurķi maksā no 40 līdz 70 centiem, tomāti no 65 centiem līdz 1,80 eiro kilogramā. biešu cena ir 80 centi (vārītas 1,50 eiro), kabači nopērkami par 30 vai 50 centiem, cūku pupas par 70 vai 80 centiem, burkāni 80 centi, kāposti 40 vai 50 centi, ziedkāpostiem cena no 40 līdz 80 centiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skolas augļu un dārzeņu programmas produktu sarakstā iekļauts arī ķirbis, vēsta reģionālais portāls Rekurzeme.

Iniciatīva nākusi no pašiem zemniekiem un ķirbi līdzīgi kā pārējos augļus un dārzeņus skolēniem pasniegs svaigu. Tāpat šajā mācību gadā skolas augļa programmas piegādātājiem papildus pie kompensāciju pamata likmēm ir noteiktas piemaksas par bioloģisku produkciju, kā arī par piegādi mazajām skolām.

Lai dažādotu dārzeņu un augļu piedāvājumu Eiropas Savienības līdzfinansētajā programmā Skolas auglis, šajā mācību gadā porcijās tiks iekļauti arī ķirbji.

Zemnieku saimniecība Kliblapsas lielākoties audzē ķirbjus, taču atzīst, ka skolas augļa programmā vēl neplāno iesaistīties, jo neredz tajā īpašus ieguvumus. Taču saimniece Ilze Venterzute atzīst, ka ir ķirbju šķirnes, kas garšo pēc riekstiem, bet ēst svaigu ķirbi vispirms savām atvasēm jāiemāca mājās, lai bērni to patiešām ēstu skolā:

Komentāri

Pievienot komentāru