Citas ziņas

Latvijas kuģniecība izveido investīciju uzņēmumu LASCO Investment

, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Ar akciju sabiedrības Latvijas kuģniecība investīciju ieguldījumu un investīciju apsaimniekošanas virziena attīstību turpmāk nodarbosies a/s Latvijas kuģniecība 100% meitas uzņēmums SIA LASCO Investment.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 19 miljoni latu, un sagaidāms, ka tas veiks investīcijas arī ar kuģošanu nesaistītās nozarēs un uzņēmumos, lai nodrošinātu a/s Latvijas kuģniecība biznesa risku diversifikāciju un stiprinātu tā aktīvu bāzi globālās ekonomiskās krīzes apstākļos.

"A/s Latvijas kuģniecība koncerna pēdējo gadu rezultāti, kas uzrāda stabilu vairāku desmitu miljonu latu peļņu ik gadu, apstiprina, ka uzņēmuma stratēģija investēt vidēja izmēra tankkuģu flotē ir bijusi pareiza. Mērķtiecīgas biznesa darbības rezultātā a/s Latvijas kuģniecība ir izdevies uzkrāt ievērojamus finanšu resursus, radot priekšnosacījumus tālākām ilgtermiņa investīcijām. Analizējot pašreizējo negatīvo situāciju pasaules ekonomikā un pesimistiskās prognozes par tā atveseļošanās iespējām tuvākajā nākotnē, šobrīd orientēt investīcijas tikai uz mūsu pamatbiznesa attīstību būtu riskanti," norāda a/s Latvijas kuģniecība viceprezidents Raivis Veckāgans.

Lai nodrošinātu sekmīgu a/s Latvijas kuģniecība koncerna attīstību ilgtermiņā, uzņēmuma valde ir sākusi darbu pie risku vadības stratēģijas izstrādes, paredzot investēt brīvos a/s Latvijas kuģniecība finanšu resursus arī citos drošos un ar kuģošanas biznesu nesaistītos investīciju virzienos.

SIA LASCO Investment radīta uz jau esošas a/s Latvijas kuģniecība meitas sabiedrības – SIA Kuģu menedžments – bāzes. SIA Kuģu menedžments pamatkapitāls tiek palielināts par 18 miljoniem latu, a/s Latvijas kuģniecība veicot naudas ieguldījumu tā pamatkapitālā. Vienlaikus SIA Kuģu menedžments nosaukums tiek mainīts uz SIA LASCO Investment.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils naftu brīdina par kriminālatbildību

Jānis Lasmanis, 12.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskatot negodprātīgu rīcību, AS Latvijas kuģniecība ir pārliecināta, ka AS Ventspils nafta lielākais akcionārs Euromin Holdings Limited apzināti grib izputināt kuģniecības meitas uzņēmumu.

«Publiskās akciju sabiedrības Ventspils nafta (VN) lielākais akcionārs Kipras ārzonas kompānija Euromin Holdings (Cyprus) Limited, kas publiski sevi dēvē par Vitol uzņēmumu, īsteno agresīvu AS Latvijas kuģniecība (LK) meitas sabiedrības SIA LASCO Investment apzinātas iznīcināšanas politiku,» pauž kuģniecības izplatītais paziņojums.

Šādu Euromin nodomu skaidri apliecinot uzņēmuma pārstāvju rīcība VN 2010.gada 11.novembra kārtējā akcionāru sapulcē, kad šis akcionārs, it kā ļaunprātīgi izmantojot savu vairākuma stāvokli VN, vienīgais balsoja gan pret sevis paša kontrolētās valdes un padomes atsaukšanu, gan arī pret darījuma līguma ar LASCO Investment restrukturizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas kuģniecība meitas kompānija pieprasa izteikt neuzticību Ventspils naftas valdei

Māris Ķirsons, 28.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publiskās a/s Latvijas kuģniecība (LK) koncerna sabiedrība Latmar Holdings Corporation, kam pieder arī nepilni 700 000 LK akcionāres a/s Ventspils nafta (VN) akciju, aicina izteikt neuzticību VN valdei, uzskatot tās darbību par neprofesionālu un neētisku.

Attiecīgu vēstuli ar lūgumu iekļaut jautājumu par neuzticības izteikšanu tuvākajā VN akcionāru sapulcē 2010.gada 11.novembrī Latmar likumā noteiktajā termiņā ir nosūtījusi VN. Latmar VN akcionāru sapulces darba kārtībā lūdz iekļaut arī jautājumu par VN padomes atsaukšanu, uzskatot to par līdzatbildīgu VN valdes ļaunprātīgajā rīcībā, norādīts a/s Latvijas kuģniecība informācijā.

Latmar uzskata, ka VN valdes darbs pašreizējā tās sastāvā ir bīstams un VN akcionāru interesēm neatbilstošs. Savu viedokli Latmar pamato ar notikumiem ap LK meitas sabiedrību SIA Lasco Investment, kuras ierobežotajā maksātspējā un ārpustiesas tiesiskā aizsardzības procesa pasludināšanā ir vainojama tieši VN bezdarbība un reālās tirgus situācijas ignorance, tādējādi apdraudot visu LK un VN akcionāru intereses un samazinot to ieguldījumu vērtību. SIA Lasco Investment darbību un pastāvēšanu kritiskajos nekustamā īpašuma tirgus apstākļos nopietni apdraud ar LK akcionāri a/s Ventspils nafta 2008.gadā slēgtā vairāku nekustamā īpašuma objektu pirkuma-pārdevuma darījuma nosacījumi, kas vairs nekādā veidā neatbilst pašreizējai tirgus situācijai un, kā vairākkārt norādījusi LK, būtu pārskatāmi, lai nodrošinātu uzņēmuma eksistenci, attīstību un turpmāku saistību izpildi visu LK un VN akcionāru labā. Darījuma summa pārsniedz 80 miljonus latu, no kuriem Lasco Investment lielāko daļu VN jau ir samaksājis, dodot iespēju VN akcionāriem 2009.gada nogalē saņemt dividendes 50 miljonu eiro apmērā, norādīts a/s Latvijas kuģniecība informācijā..

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Par murgu pārvērties Ventspils naftas un Kuģniecības darījums

Ieva Mārtiņa, 29.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008.gadā paziņotais negaidītais lēmums par to, ka Ventspils nafta pārdod meitas uzņēmumus Latvijas kuģniecības kompānijai LASCO Investment par 82,7 miljoniem latu šobrīd pārvērties par murgu abām kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Preses Nama maksātnespēja Latvijas kuģniecību neietekmēšot

, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmums par Preses Nama maksātnespējas procesu būtisku ietekmi uz LASCO Investment vai tā mātes uzņēmumu - AS Latvijas kuģniecība (LK) – neatstās.

«Preses nams veido mazāk nekā 15 % no SIA LASCO Investment pārvaldītā ieguldījumu portfeļa un lēmums par Preses Nama maksātnespējas procesu būtisku ietekmi uz LASCO Investment vai tā mātes uzņēmumu - AS Latvijas kuģniecība – neatstās,» sola Raitis Nešpors, LASCO Investment valdes priekšsēdētājs.

LK paziņojumā teikts, ka SIA LASCO Investment kā būtiskākais AS Preses Nams akcionārs ir atbalstījis uzņēmuma sagatavoto tiesiskās aizsardzības procesu kā, mūsuprāt, veiksmīgu risinājumu ekonomiski sarežģītā situācijā. Tas sniegtu iespēju pārveidot uzņēmumu atbilstoši šā brīža tirgus prasībām. Ņemot vērā, ka daļa nodrošināto kreditoru tiesiskās aizsardzības plānu neatbalstīja, Preses Nama valde ir iesniegusi tiesā pieteikumu par maksātnespējas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Pilnībā atjauno SIA Lasco Investment maksātspēju

Žanete Hāka, 27.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma par pilnīgu AS Latvijas kuģniecība meitassabiedrības SIA Lasco Investment aksātspējas atjaunošanu. Šāds lēmums pieņemts pēc uzņēmuma kreditoru mierizlīguma, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Lai spētu izpildīt finansiālās saistības un koncentrētos uz uzņēmuma pamatdarbību, AS Latvijas kuģniecība turpinās pakāpeniski atbrīvoties no aktīviem, kas nav saistīti ar uzņēmuma pamatdarbību. Šī iemesla dēļ SIA Lasco Investment plāno pārdot savā īpašumā esošo nekustamo īpašumu portfeli, norāda AS Latvijas kuģniecība un SIA Lasco Investment valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups.

SIA Lasco Investment ir AS Latvijas kuģniecība koncernam piederošo nekustamo īpašumu holdinga un pārvaldes sabiedrība. SIA Lasco Investment nekustamo īpašumu portfelī ir Preses nama ēka, atpūtas komplekss Lejastiezumi, viesnīca Rīgas Līcis, Ventspils biznesa centrs un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kuģniecības īpašumu kompānijas iegūst tiesisko aizsardzību

Ingrīda Drazdovska, 14.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas kuģniecība (LK) koncerna uzņēmumiem Lasco Investment un Lasco nekustamie īpašumi ir pasludināta ārpustiesas tiesiskā aizsardzība (ĀTAP), apstiprināja SIA Lasco Investment valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

SIA Lasco Investment ir a/s Latvijas kuģniecība nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldīšanas uzņēmums, kas nodrošina nekustamo īpašumu attīstīšanu un pārvaldīšanu. SIA Lasco nekustamie īpašumi pilda holdingkompānijas funkcijas tiem koncerna uzņēmumiem , kuru galvenie aktīvi ir nekustamie īpašumi.

Vertīgākie un pazīstamākie koncerta aktīvi – nekustamie īpašumi ir Darījumu centrs Daugava (bijušā Prese nama ēka un teritorija), Ventspils biznesa centrs, t.s. Maikapara nams Rīgā, Briāna ielā, sanatorija Rīgas līcis.

R. Nešpors jau iepriekš bija izteicies, ka ĀTAP piemērošanas mērķis ir aktīvu vērtības saglabāšana un visu akcionāru interešu aizsardzība, nepieļaujot aktīvu piespiedu atsavināšanu krīzes apstākļos par nepamatoti zemu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Lasco Investment ierosina ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu

Žanete Hāka, 05.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība (LK) meitassabiedrībai SIA Lasco Investment ir ierosināts ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ĀTAP), liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

SIA Lasco Investment ir LK koncernam piederošo nekustamo īpašumu holdinga un pārvaldes sabiedrība.

«Tāpat kā pārējām ar nekustamā īpašuma ieguldījumiem saistītajām LK koncerna sabiedrībām, ĀTAP piemērošanas mērķis ir aktīvu vērtības saglabāšana un visu akcionāru interešu aizsardzība, nepieļaujot aktīvu piespiedu atsavināšanu krīzes apstākļos par nepamatoti zemu cenu. ĀTAP procesa laikā, kas ilgs divus gadus, ceram pārfinansēt esošās saistības, lai vidēja termiņa perspektīvā, t.i. trīs līdz piecu gadu termiņā, nodrošinātu peļņu LK koncerna akcionāriem no nekustamā īpašuma ieguldījumu pārdošanas,» skaidro SIA Lasco Investment valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Puče ar kolēģiem izpirks Mediju namu

, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mediju namu no LASCO Investment atpirks SIA MN Mediji, ko izveidojuši Mediju nama vadības kolektīva pārstāvji - valdes locekļi Armands Puče un Lilita Seimuškāne, kā arī Mediju nama Analītiskās nodaļas vadītājs Uldis Dreiblats, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

«Īpašnieka un uzņēmuma vadības kolektīva redzējums par Mediju nama izaugsmes perspektīvu bija atšķirīgs. Mediju nama vadības iniciatīva iegādāties šo uzņēmumu balstīta pozitīvākā redzējumā par uzņēmuma nākotni. Savukārt LASCO Investment šis darījums ir ekonomiski izdevīgs un tas ļaus uzņēmumam turpmāk pilnībā koncentrēties uz savu pamatuzdevumu - Latvijas kuģniecības koncerna nekustamā īpašuma ieguldījumu attīstības stratēģijas īstenošanu,» skaidro LASCO Investment valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

Atbilstoši Latvijas kuģniecības nekustamā īpašuma ieguldījumu attīstības stratēģijai, starp LASCO Investment ieguldījumu prioritātēm ir investīcijas nekustamajos īpašumos, to apsaimniekošanā un vērtības celšanā. LASCO Investment valde ir pieņēmusi lēmumu neturpināt investīcijas mediju nozarē, kas šābrīža ekonomikas apstākļos nevar nodrošināt investīciju atdevi īsā vai vidējā termiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Lasco Investment valdē ievēlēts Edvīns Bērziņš

Žanete Hāka, 27.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība (LK) meitasuzņēmuma Lasco Investment valdē turpmāk strādās LK valdes loceklis Edvīns Bērziņš, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Izmaiņas veiktas, ņemot vērā, ka Raivis Veckāgans ir atkāpes no LK valdes locekļa amata, līdz ar to viņš atcelts arī no Lasco Investment valdes locekļa amata.

Lasco Investment valdē bez E.Bērziņa vēl darbojas valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

Db.lv jau rakstīja, ka Lasco Investment un Lasco nekustamie īpašumi ir pasludināta ārpustiesas tiesiskā aizsardzība (ĀTAP).

R. Nešpors iepriekš bija izteicies, ka ĀTAP piemērošanas mērķis ir aktīvu vērtības saglabāšana un visu akcionāru interešu aizsardzība, nepieļaujot aktīvu piespiedu atsavināšanu krīzes apstākļos par nepamatoti zemu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas kuģniecība (LK) koncerna uzņēmumu Lasco Investment Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzinusi par maksātnespējīgu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistra mājaslapā.

Kreditori savus prasījumus pret parādnieku var iesniegs administratoram Olafam Ceram viena mēneša laikā. DB jau rakstīja, ka šā gada oktobrī uzņēmumam pasludināja ārpustiesas tiesiskā aizsardzības procesu (ĀTAP).

SIA Lasco Investment ir a/s Latvijas kuģniecība nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldīšanas uzņēmums, kas nodrošina nekustamo īpašumu attīstīšanu un pārvaldīšanu. Lasco Investment valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors jau iepriekš bija izteicies, ka ĀTAP piemērošanas mērķis bijis aktīvu vērtības saglabāšana un visu akcionāru interešu aizsardzība, nepieļaujot aktīvu piespiedu atsavināšanu krīzes apstākļos par nepamatoti zemu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

LK nekustamo īpašumu sabiedrībai sāk ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu

Žanete Hāka, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība (LK) koncernā ietilpstošajai sabiedrībai SIA Lasco nekustamie īpašumi ir uzsākts ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ĀTAP), liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

SIA Lasco nekustamie īpašumi pilda holdingsabiedrības funkcijas LK koncernā ietilpstošajām kapitālsabiedrībām, kuru galvenie aktīvi ir nekustamie īpašumi.

«ĀTAP piemērošana nepieļaus SIA Lasco nekustamie īpašumi maksātnespēju un pasargās sabiedrības aktīvus no to piespiedu atsavināšanas krīzes apstākļos par nepamatoti zemu cenu. Pēc apstiprināšanas ĀTAP process būs spēkā vienu gadu un tas dos iespēju turpināt īstenot apstiprināto LK koncerna nekustamā īpašuma ieguldījumu attīstības stratēģiju, kas vidēja termiņa perspektīvā, t.i. trīs līdz piecu gadu termiņā, nodrošinātu peļņu LK koncerna akcionāriem no nekustamā īpašuma ieguldījumu pārdošanas,» skaidro SIA Lasco nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LK par 104 miljoniem dolāru ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus

LETA, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecība (LK) apstiprina, ka ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus kuģniecībai Navigator Gas katru par 52 miljoniem ASV dolāru (26 miljoniem latu), liecina LK paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Kuģu pircējs pārņems visas saistības pret kuģu būvētavu šo kuģu būves līgumu pabeigšanai un atmaksās LK iemaksātos naudas līdzekļus. Kuģu pirkšanas-pārdošanas līgums stājās spēkā 2011.gada 18.martā, teikts LK paziņojumā biržai.

«Tā ir daļa no LK stratēģijas, izmantot līdzekļus, kas tiks iegūti no šo kuģu pārdošanas, lai finansētu divus jaunbūvējamos tankkuģus, kas tiks saņemti no Korejas kuģu būvētavas Hyundai Mipo Dockyard Ltd. jau šī gada maijā un jūnijā. LK mērķis šajos saspringtajos ekonomiskajos apstākļos ir rīkoties piesardzīgi, tajā pašā laikā turpinot izvērtēt un izmantot iespējas paplašināt floti ar moderniem kuģiem,» skaidro LK valdes priekšsēdētājs Pols Tomass.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maikapara nams Aristida Briāna iela 3, Rīgā ir iznomāts Japānas vēstniecībai, ziņo SIA LASCO Investment.

Šis nomas darījums apliecina, ka arī nelabvēlīgos tirgus apstākļos pieprasījums pēc kvalitatīviem nekustamā īpašuma objektiem saglabājas, pauda LASCO Invesment valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

Maikapara nams ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viens no greznākajiem reprezentācijas namiem Rīgā. Savrupnamu pēc arhitekta Roberta Pflūga projekta 1876.gadā cēla Kārlim Heinriham Vāgneram.

Aizvadītā gadsimta laikā nams ir piedzīvojis dažādus saimniekus un iemītniekus - rūpniekus, vācu varas pārstāvjus, padomju funkcionārus, šeit atradusies Lielbritānijas sūtniecība, atjaunotās republikas prezidentu Gunta Ulmaņa un Vairas Vīķes–Freibergas rezidences. Tagad Maikapara nams ir a/s Latvijas kuģniecība nekustamā īpašuma portfeļa sastāvdaļa, kuru pārvalda SIA LASCO Investment.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LASCO Investment turpmāk vadīs Raitis Nešpors

, 19.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jauno Latvijas kuģniecības meitassabiedrības SIA LASCO Investment valdes priekšsēdētāju ievēlēts Raitis Nešpors, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

R. Nešpors kopš 2005. gada beigām pildīja rīkotājdirektora amata pienākumus starptautiskā nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmumā Resolution.

Savukārt uzņēmuma valdes locekļa amatā ievēlēts Latvijas kuģniecības viceprezidents Raivis Veckāgans. Valdes locekļa pienākumus beidzis pildīt Leons Skrebelis.

SIA LASCO Investment īsteno Latvijas kuģniecības investīciju ieguldījumu pārvaldi un attīstību. SIA LASCO Investment radīta uz jau esošas Latvijas kuģniecības meitas sabiedrības – SIA Kuģu menedžments – bāzes, kurai reorganizācijas rezultātā pievienotas divas citas Latvijas kuģniecības 100 % meitas sabiedrības – Jūrnieku mācību centrs un Kuģu remonta bāze. Vienlaikus SIA Kuģu menedžmenta nosaukums mainīts uz SIA LASCO Investment.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ventspils nafta no uzņēmumu pārdošanas saņēmusi jau 35 miljonus latu

, 16.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Holdingkompānija Ventspils nafta no vairāku meitas uzņēmumu pārdošanas Latvijas kuģniecībai piederošajai SIA LASCO Investment pērn saņēmusi 17.145 miljonus latu, bet šogad februārī – vēl 18.2 miljonus latu.

Par to liecina publicētais Ventspils naftas 2008. gada auditētais konsolidētais pārskats. Tajā arī minēts, ka papildu šīm summām pērn Ventspils nafta saņēma 2.11 miljonus latu un šogad vēl 3.983 miljonus latu par pārdotajiem nekustamajiem īpašumiem. Tādējādi kopumā Ventspils nafta no šiem darījumiem jau saņēmusi 41.438 miljonus latu.

Pārskatā minēts, ka kopējā darījuma summa par meitas uzņēmumu pārdošanu ir 72.447 miljoni latu, konsolidētā peļņa no kapitālu daļu pārdošanas veidoja 13.133 miljonus latu, no kuriem 6.575 miljoni latu tika atzīti kā pārskata perioda peļņa no slēgtajām ieguldījumu nozarēm.

Lai gan pārskatā minēts, ka kopējā darījuma summa par uzņēmuma daļu un nekustamo īpašumu pārdošanas ir 81.55 miljoni latu, tomēr saskaitot visus darījumus summa sanāk par 1.44 miljoniem latu lielāka – 82.995 miljoni latu. Tas ir arī, ņemot vērā pārskatā minēto, ka galīgais maksājums – 41.557 miljoni latu – LASCO Investment jāveic 2010. gadā. Tiesa, pārskatā arī atzīmēts, ka par neveikto otro un trešo maksājumu pircējs maksā pārdevējam procentus no faktiski nesamaksātās summas pēc likmes 3 mēn. Euribor Libor plus 2.75 % gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atjaunota Lasco Investment valdes darbība

Žanete Hāka, 04.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ ar vienīgā dalībnieka AS Latvijas kuģniecība (LK) lēmumu ir atjaunota SIA Lasco Investment valdes darbība, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Par valdes priekšsēdētāju uz trīs gadu termiņu ievēlēts Roberts Kirkups, bet par vienīgo valdes locekli - Ģirts Apsītis. Ne R. Kirkupam, ne Ģ. Apsītim tiešā veidā nepieder AS Latvijas kuģniecības akcijas.

Šis ir juridisks starpposms pilnīgai SIA Lasco Investment maksātspējas atjaunošanai. SIA Lasco Investment ir AS Latvijas kuģniecība koncernam piederošo nekustamo īpašumu holdinga un pārvaldes sabiedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība Padomes lēmums, kas akceptē divu gāzes vedēju kuģu Kurzeme un Vidzeme pārdošanu, radīs ievērojamu kaitējumu kompānijai.

To savā paziņojumā raksta 27.55% AS Latvijas kuģniecība akciju īpašniece International Baltic Investments Ltd. (IBI)

IBI valdes loceklis Mārtiņš Kvēps paziņojis, ka ir pārdoti kuģi, kuri deva kuģniecībai reālu peļņu. Kompānija uzskata, ka būtībā zem jautājuma nonāk AS Latvijas kuģniecība spēja apkalpot savus kreditoru parādus, kuri jau ir sasnieguši 350 milj. ASV dolāru.

Šogad AS Latvijas kuģniecība jau pārdeva divus tankerus – janvārī Samburga, bet februārī – Rundāle. 2007. un 2008. gada laikā jau tika pārdoti 18 kuģi. Ienākumi no to pārdošanas sastādīja apmēram 90 milj. Ls, savukārt jaunu tankeru iegādei bija novirzīti ap 140 milj. Ls flotes atjaunošanas programmas ietvaros. Rezultātā tankeru skaits samazinājās (jo vecie kuģi tika nomainīti ar jauniem dārgiem), līdz ar to radās nepieciešamība noteikt augstas vedmaksas likmes, kuras patlaban ir ļoti grūti noturēt sīvās tirgus konkurences apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Kuģniecībai ir aizdomas, ka tās meitas uzņēmuma SIA Lasco Investment maksātnespēja un ar to saistīto sabiedrību ārpustiesas aizsardzības process bija mākslīgi organizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Prese nama teritorijā Rīgā, Ķīpsalā, kas pašlaik tiek dēvēta par darījumu centru Daugava, pirmajā kārtā ir plānota viesnīcas un biroju ēkas attīstība.

A/s Latvijas kuģniecība nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldīšanas uzņēmums SIA LASCO Investment sadarbībā ar arhitektu biroja Vx3 arhitektu Lariju Oltmanu (Larry Oltmanns) un starptautisko nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmumu Cushman & Wakefield izstrādājis darījumu centra Daugava un tam piegulošās teritorijas Balasta dambī 3 attīstības plāna koncepciju. Šobrīd ir izsludināts arhitektu konkurss pirmās kārtas skiču projektam.

Db jau ziņoja, ka teritorijā ir paredzēta darījumu un sabiedriskās apbūve četrās kārtās, kas varētu tikt realizēta 20 gados. Pirmajā kārtā varētu tapt 13 tūkst. m2 liela četru zvaigžņu viesnīca ar 200 viesu istabām, konferenču centu un autostāvvietu 100 mašīnām, kā arī divu biroju ēkas (30 tūkst. m2) ar auto novietni 400 mašīnām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieprasa atzīt par neesošu darījumu starp Ventspils naftu un Latvijas kuģniecību

, 04.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s International Baltic Investments Ltd. ir iesniegusi Rīgas apgabaltiesā prasību pret a/s Latvijas Kuģniecība, a/s Ventspils nafta un SIA LASCO Investment, prasot atzīt par neesošu darījumu, kas noslēgts pērnā gada nogalē un radījis zaudējumus Latvijas valstij.

Pagājušā gada nogalē, a/s Latvijas Kuģniecība iegādājusies no a/s Ventspils Nafta poligrāfijas un izdevējdarbības nozaru uzņēmumus. Darījumu summa ir 82.7 miljoni latu.

Prasībā International Baltic Investments Ltd norāda, ka a/s Latvijas kuģniecība valdes un padomes locekļu un SIA LASCO Investment valdes ļaunprātības rīcības rezultātā iegūti aktīvi ar zemu likviditāti un par tiem samaksāta nepamatoti augstā pirkuma maksa, kas rada zaudējumus Latvijas kuģniecības koncernam, a/s Latvijas kuģniecības akcionāriem un tai skaitā Latvijas valstij.

«Pēdējais piliens mūsu pacietības kausā bija par 13 miljoniem latu iegādātais A/S Preses nams un vēršanās tiesā pēc tam, ar lūgumu uzsākt tiesiskās aizsardzības procesu, kas faktiski apliecina šī «ārkārtīgi vērtīgā» investīciju objekta maksātnespēju,» tā sacījis a/s International Baltic Investments Ltd. valdes loceklis Mārtiņš Kvēps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Investīcijas – atskats un perspektīva

Latvijas Bankas ekonomisti Gintars Bušs un Ieva Opmane, 14.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads noslēdzies ar Latvijas tautsaimniecības izaugsmi, kur svarīgu lomu ieņem investīciju aktivitātes pieaugums. Kādēļ līdzšinējos gados investīciju aktivitāte ir bijusi zema?

Vai šis ir īstermiņa uzrāviens, vai arī sākums straujākai attīstībai ilgtermiņā? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, apskatīsim investīciju struktūru un tendenci, noteiksim galvenos uzņēmumu investīciju ietekmējošos faktorus, t.sk. Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu lomu investīciju dinamikā.

1. Pamatfakti par investīcijāmInvestīciju dinamika Latvijā atgādina amerikāņu kalniņus - strauju izaugsmi pirmskrīzes periodā nomainīja vēl straujāks kritums recesijas periodā. Tam sekoja palēciens 2011. gadā, mērens kritums 2013.-2016. gadu periodā un atkal uzrāviens pagājušajā gadā (1. attēls).

Lai saprastu šo izmaiņu cēloņus, pētīsim investīciju struktūru. Vispirms pirmskrīzes mājokļu burbuļa dēļ bruto pamatkapitāla veidošanā [1] no pārējām investīcijām nodalīsim investīcijas mājokļos. Redzam, ka investīcijas mājokļos svārstās vidēji 2-3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), izņemot mājokļu burbuļa periodu, kad šis īpatsvars trīskāršojās (2. attēls). Pēckrīzes periodā mājokļu investīciju īpatsvars ir bijis stabils; pieprasījumu pēc mājokļiem daļēji uzturēja valdības atbalsta programmas (atbalsts ģimenēm ar bērniem [2] un iespēja ārvalstniekiem iegūt uzturēšanās atļauju par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā [3]).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas kuģniecība vēlas pārbaudīt 27 % akciju iegūšanas likumību

, 17.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecība (LK) nosūtījusi oficiālus iesniegumus vairākām Latvijas varas institūcijām, lūdzot pārbaudīt 27.55 % LK akciju ieguves darījuma likumību un iespējamo izvairīšanos no nodokļu nomaksas International Baltic Investments Ltd. (IBI) darbībās.

Kā liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā, iesniegumi adresēti Valsts ieņēmumu dienestam, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, Finanšu policijai, Ekonomikas policijai un Uzņēmumu reģistram. LK norāda uz iespējamām pretrunām IBI publiski paustajās pretenzijās uz minētās vismaz 55 miljonu latu vērtās LK akciju paketes īpašumtiesībām un IBI oficiālo finanšu dokumentāciju, kurā neatspoguļojas ne minētās akcijas, ne īpašumtiesības uz tām, ne arī it kā ar tām veiktais darījums vai vispār valstij maksāti jebkādi nodokļi.

Pavasarī LK iesniedza prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām Ojay Limited (Ojay) un Eastgate Properties Limited (Eastgate). Tiesa šo LK pieteikumu ir pieņēmusi izskatīšanai, un pirmā tiesas sēde ir paredzēta decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecības vadība īsti nezina, kam pieder uzņēmuma 27.55 % akcijas 55 miljonu latu nominālvērtībā. Tas savukārt vadību dara bažīgu, šodien žurnālistiem atzina Kuģniecības (LK) valdes loceklis Raivis Veckāgans un arī zvērināts advokāts Agris Bitāns.

Saskaņā ar biržai sniegto informāciju par akcionāriem uz 2009. gada 30. aprīli, Kuģniecības 49.94 % pieder a/s Ventspils nafta, bet 27.55 % - International Baltic Investments (IBI), kas, saskaņā ar LK vadības rīcībās esošo IBI gada pārskatu, pieder Arnim Nīcgalim, Mārtiņam Kvēpam un SIA Heidelberga. Tomēr Kuģniecības vadība apšauba IBI likumīgās īpašumtiesības uz šīm akcijām, tā 2009. gada pavasarī iesniegusi arī prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām – līdzšinējām 27 % LK akciju īpašniecēm – Ojay Limited un Eastgate Properties Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas kuģniecība apsver iespēju veidot savu investīciju fondu

, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas kuģniecība valde ir pieņēmusi lēmumu stiprināt uzņēmuma investīciju portfeli, lai diversificētu riskus un stiprinātu aktīvu bāzi, iespējams, veidojot savu investīciju fondu ar kuģošanas biznesu tieši nesaistītos segmentos. Šis lēmums papildinās uzņēmuma stratēģiju, kas arī turpmāk nemainīgi īstenos uzņēmuma tankkuģu flotes atjaunošanu vidēja izmēra tankkuģu segmentā.

"A/s Latvijas kuģniecība koncerna pēdējo gadu rezultāti, kas uzrāda stabilu vairāku desmitu miljonu latu peļņu ik gadu, apstiprina, ka uzņēmuma stratēģija investēt vidēja izmēra tankkuģu flotē ir bijusi pareiza. A/s Latvijas kuģniecība šodien ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem vidēja vai tā saucamā handy izmēra tankkuģu segmentā. Taču šobrīd nozares speciālisti atzīst, ka kuģu pārvadājumu apjoms, iespējams, samazināsies līdz ar globālo recesiju. Šajos apstākļos a/s Latvijas kuģniecība turpinās tankkuģu flotes atjaunošanu, taču ne tik intensīvi kā pēdējo divu gadu laikā. Lai stiprinātu uzņēmuma aktīvu bāzi, ir nolemts izskatīt iespēju veikt peļņu nesošus, drošus ilgtermiņa ieguldījumus. Izskatām iespēju veidot savu investīciju fondu, ieguldot līdzekļus ne tikai ar kuģošanas biznesu saistītos aktīvos,“ norāda Raivis Veckāgans, a/s Latvijas kuģniecība viceprezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstītāju grupa Baltic Investment Group ir iegādājusies ēkas Rīgā, Dzirnavu ielā 128. Šajā adresē savulaik ir bijis gan zirgu tramvaja depo, gan noliktavu telpas un garāžas.

«Šobrīd Baltic Investment Group rēķinās ar 3 miljonu eiro lielām sakotnējām investīcijām, bet summa realizācijas gaitā varētu krietni palielināties,» teica Baltic Investment Group valdes loceklis Ļevs Golands.

Pēdējos gados telpas ir bijušas pamestas un pussagruvušas, un bojāja ielas kopējo skatu. Ļ. Golands uzskata, ka tagad šis rajons kļūs vizuāli pievilcīgāks - tiks atjaunotas ēkas un sakārtots iekšpagalms, ēkās tiks iekārtotas biroju telpas, tirdzniecības vietas un kafejnīcas.

Pēc Baltic Investment Group valdes locekļa Ļ. Golanda teiktā, objekts Dzirnavu ielā 128 sastāv no divām ēkām - viena atrodas pie Dzirnavu ielas, bet otra - tieši aiz tās, pagalmā. Šīs ēkas sākotnēji piederēja Rīgas zirgu tramvaja uzturētājiem, un tajās atradās tramvaju vagoni, kā arī tajās bija ierīkoti zirgu stendi. Laika gaitā šajā adresē ir bijušas arī noliktavu telpas un garāžas.

Komentāri

Pievienot komentāru