Jaunākais izdevums

Mēģināt uz Rīgu dabūt vēl vienu pasaules hokeja čempionātu, šā sporta veida federāciju Latvijā esot pierunājis ekspremjers Aigars Kalvītis. To intervijā laikrakstam Dienas bizness atklaj uzņēmējs Latvias Hokeja federācijas vadītājs Kirovs Lipmans. Viņš arī norāda, ka ir gatavs pats būvēt jaunu hokeja halli, ja to atteiksies darīt valsts vai Rīgas pašvaldība.

Jūs esat paudis apņēmību panākt, lai 2014. gadā pasaules hokeja čempionāts atkal notiktu Rīgā. Cik lielas, jūsuprāt, ir Latvijas izredzes šajā jomā?

Konkurence ir liela, bet mums ir izredzes. Manā uztverē — ne mazākas par 80 %.

Kas jums ļauj būt tik optimistiskam?

Viegli jau, protams, nebūs, bet mūsu galvenā priekšrocība ir tā, ka mēs labvi noorganizējām šoi paqsaules čempionātu 2006. gadā, cilvēki starptautiskajā hokeja federācijā to vēl atceras. Ir labas atsauksmes par to, kas šeit notika. Šeit notikušais čempionāts tiek vērtēts pat labāk par to, kas notkika Čehijā.

Runājot par Čehiju — jūs esat izteicies, ka čehi ir reālākie pretendenti uz šā čempionāta rīkošanu 2014. gadā, taču jūs mēģināsiet ar viņiem sarunāt, ka viņi to dara gadu vēlāk. Kāpēc lai viņi tā darītu?

Starptautiskā hokeja federācija ir kā viena liela ģimene, mēs nākam pretī viens otram. Pastāv jau dazādi sakari — būs jārunā ar čehiem. Nav jau arī mums principiāla nostāja, ak čempionātam šeit jābūt 2014., nevis, piemēram, 2015. gadā. Taču man nav šaubas, ka mēs spēsim panākt, ka čempionāts Rīgā vēlreiz notiek, ja vien paši to gribēsim. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka katru gadu rodas jauni pretendenti. Man ir informācija, ka uz 2015. gadu pretendēt uz šā pasākuma rīkošanu atkal vēolas Krievija. Ja mēs ilgstoši vilcināsimies, var sanākt, ka būs jākonkurē, piemēram, ar Krieviju, ar Kanādu — ar valstīm, ar kurām šajā jomā ir grūti cīnīties.

Jūs arī esat teicis, ka šā čempionāta norisei būtu nepieciešama jauna halle. Kāpēc?

Starptautiskās hokeja federācijas nolikumā ir teikts, ka jābūt ir divām hallēm — nu nevar 16 komandas nospēlēt vienā hallē, tas nu ir skaidrs. Ir strikti noteikts, cik dienas ir jānotiek čempionātam, un šo laiku nevar pagarināt, bet ar vienu halli vajadzētu mēnesi, lai visas komandas varētu izspēlēt. Tādējādi vajag divas halles. Tiesa, tās var būt atšķirīgas. Vienā noteikti jābūt ne mazāk par 10 000 vietām, bet otrā — ne mazāk par 6 000.

Iepriekšējā čempionātā šim nolūkam tika piemērota Skonto halle. Kāda ir problēma tāpat rīkoties arī turpmāk?

Tā mēs vairs nedarīsim. Starptautiskā federācija prasa, lai būtu normālas halles. Šodien es, piemēram, nevaru uzaicināt šeit uzspēlēt nevienu normālu pasaules līmeņa komandu hallē, kurā būtu mazāk par 5 000 skatītāju vietu. Nevar taču uzlūgt, piemēram, kanādiešus uzspēlēt Liepājas, Ventspils vai Piņķu hallē — tas nav nopietni. Protams, Arēna Rīga ir ļoti laba halle, bet tā ir rezervēta jau gandrīz gadu uz priekšu dažādiem koncertiem utt.

Vai jūs nebauda iespēja, ka divām tik lielām hallēm, kāda ir Arēna Rīga, pēc čempionāta norises varētu nebūt noslogojuma?

Laikā, kad būvēja Arēnu Rīga, es uzklausīju daudz dažādus negodīgus pārmetumus šajā jomā, cilvēki kliedza, ka šī halle esot vajadzīga tikai čempionātam, bet pēc tam tā stāvēšot tukša un nevienam nebūs vajadzīga. Taču tā nebija taisnība — tas šobrīd ir redzams. Šī halle ir pilna gan dažādu koncertu laikā, gan arī, piemēram tad, kad tur hokeju U 20 līgas ietvaros spēlēja Latvijas un Baltkrievijas komandas. Cilvēkiem taču gribās kaut kur aiziet, tusēties, un tas ir normāli.

Atskatoties uz iepriekšējo čempionātu, kas notika Rīgā, tā organizēšanas periodu, kādas, jūsuprāt, ir lielākās kļūdas, no kurām noteikti būtu jāizvairās nākamreiz?

Pirma lielā kļūda bija ticības trūkums tam, ka tāda maza valstiņa kā Latvija var noorganizēt tik lielu pasākumu kā pasaules hokeja čempionāts. Man toreiz šķita — mēs dabūsim uz šejieni šo šempionātu, un cilvēki būs pateicīgi par to, ka visi — valsts, Rīgas pilsēta — ķersies klāt, lai visus saorganizētu. Te tomēr lielā mērā runa bija par Latvijas tēlu, imidžu. Šķita, ka nebūs nekādu problēmu to visu izdarīt, taču viss iznāca pavisam citādi. Bija pat runas par to, ka Lipmans tiesības organizēt šo čempionātu ir pārdevis Krievijai par 10 miljoniem. Taču pats traģiskākais bija tas, ka nobijās no tā visa valdība un neticēja, kačempionāts notiks, un ilgu laiku neizrādīja nekādu aktivitāti.

Domāju, daudzi atceras, ka ar savu priekšlikumu par halles būvniecību uz Rīgu atbrauca Gorans Takačs. Patiesībā viņš negatavojās te ieguldīt savus līdzekļus — viņam nemaz tādas naudas nebija. Taču viņš toreiz atveda vienu fraņču miljardieri, kam bija ļoti daudz naudas. Šim cilvēkam toreiz bija 82 gadi, un viņam bija vēlme kaut kur ieguldīt. Bet toreiz tam bija liela pretestība — visi teica, ka G. Takačs ir zaglis. Tagad manis minētais miljardieris iegulda naudu Maskavā.

Kā sauc šo fraņču miljardieri?

Viņš bija no Francijas, viņa sieva bija eksprezidenta Fransuā Miterāna māsa. Viņa uzvārdu gan es aizmirsu.

Es varētu lielu grāmatu sarakstīt par visiem notikumiem, kas toreiz bija šā čempionāta sakarā. Piemēram, mani biznesa partneri Liepājas metalurgā, dzirdot, ka G. Takačs grib ieguldīt Rīgā 400 miljonus dolāru, sāka uzskatīt, ka manā kabatā jau ir ieripojuši 10 % no šīs summas. Jau tika uzskatīts, ka esmu nopelnījis 40 miljonus. Atceroties to visu, es nekad mūžā vairs nevēlējos otrreiz rīkot šādu čempionātu, bet pie manis vērsās mūsu premjers, kuru es ļoti cienu un teica — Kirov, mēģināsim vēlreiz šeit dabūt pasaules čempionātu.

Par kuru premjeru ir runa?

Par Aigaru Kalvīti — viņam bija nopietni argumenti, ar kuriem viņš man pierādīja, ka šis pasākums ir vēlreiz jārīko.

Kādi bija šie argumenti?

Viņš teica, ka mums to vajag, ka otrreiz nebūs tādas situācijas, kā bija iepriekš, jo visi saprot, ka Latvijai vajag šo čempionātu, ka muļķību vairs nebūs.

Kādam, jūsuprāt, būtu jābūt jaunās halles finansēšanas modelim?

Viss ir ļoti vienkārši. Es gribētu uzdot jautājumu valdībai — ko valsts ir uzcēlusi sportam pa visiem šiem gadiem? Pārsvarā jau būvē pašvaldības par valsts garantētu naudu. Tādējādi es viennozīmīgi uzskatu, ka valstij kopā ar Rīgas pilsētu būtu šī halle jāuzbūvē, pēc čempionāta ļaujot tur ar sportu nodarboties bērniem. Taču, ja tas nenotiks, mēs to halli vienalga uzbūvēsim — to es jums garantēju.

Jūs nupat teicāt, ka mēs uzbūvēsim halli, ja to neizdarīs valsts un pašvaldība. Kas ir šie mēs?

Es esmu gatavs piedalīties. Domāju, ka atradīsim uzņēmējus, kas būtu ar mieru piedalīties šādā projektā. Ja neatradīsim vietējos, par ko es ļoti šaubos, tad atradīsim ārzemniekus. Jebkurā gadījumā risinājums būs — par šo jautājumu jau bija runa ar A. Kalvīti, un es neredzu problēmu šajā jomā. Protams, savulaik mēs pieļāvām daudz kļūdu, bet tikai tāpēc, ka to visu darījām pirmo reizi. Otro reizi rīkojot šādu čempionātu, domāju, mes tādas kļūdas vairs nepieļautu un vēl nopelnītu, turklāt pietiekami daudz.

Bet kādas tad ir tās kļūdas, ko nākamo reizi, ja vien būs iespēja vēl rīkot čempionātu, nepieļausiet?

Izšķirošā kļūda bija… Kad es aizgāju uz Rīgas domi un prasīju zemi halles celtniecībai, atskanēja atbilde — zemi tu nedabūsi. Taču laikā, kad premjers bija Andris Bērziņš, pastāvēja pat trīs vai četri varianti — Lucavsala, Torņkalns, Mežaparks… Brīdī, kad sākās visi skandāli ar jau pieminēto G. Takaču, man A. Bērziņš pateica — Kirov, es tur vairs nejaukšos, mani tas viss vairs neinteresē, dari, ko gribi. Viņš nobijās — tā manā uztverē premjers nedrīkst darīt. Domē man pateica, ka vienīgā mana iespēja ir strādāt kopā ar Futbola un Basketbola federācijām, ar Gunti Indriksonu un Ojāru Kehri, jo šo federāciju vajadzībām jau esot rezervēta zeme Skanstes ielā. Vēlāk gan izrādījās , ka arī tā visa ir muldēšana. Bija taču skaidrs, ka viņiem abiem hokejs vispār neinteresē.

Tātad, raugoties no šodienas skatpunkta, jūs atzīstat, ka jūsu solis, veidojot SIA Multihalle kopā ar G. Indriksonu, O. Kehri un A. Kalvišķi, bija kļūda?

Tā bija vislielākā, turklāt nepamatota kļūda. Taču man uzlika tādus rāmjus, ka man nebija, kur sprukt. Man tikai skaidri pateikts, ka zemes halllei nebūs, un man neesot cita varianta kā saistīties ar minētajiem kungiem.

Tātad — ja izdosies izcīnīt tiesības rīkot vēl kādu hokeja čempionātu, bet gan valsts gan pašvaldība atteiksies finansēt jaunas halles celtniecību, jūs kā uzņēmējs esat gatavs realizēt šādu projektu?

Protams! Pieredze man tagad jau ir.

Viens pats?

Nē! Kopā ar kādu — tagad jau daudzi būtu gatavi iesaistīties šādā projektā.

Cik lielai būtu jābūt šai hallei?

Domāju — ne mazāku kā deptiņi, astoņi tūkstoši vietu.

Kur tai būtu jābūt, jūsuprāt?

Vienmēr jau parādās varianti, ka jaunai hallei vajadzētu būt ārpus Rīgas — Liepājā vai Daugavpilī. Taču, redziet, Latvija ir maza valstiņa, un Rīga mums tomēr ir lielākā pilsēta visā reģoinā. Kad cilvēki atbrauc uz šādu čempionātu, viņi grib ne tikai redzēt hokeja spēles — vēl jau gribās kaut kur aiziet, kaut ko redzēt, izklaidēties. Irt jābūt atbilstošai infrastruktūrai, lai cilvēks nebūtu spiests izvēlēties tikai starp halli un viesnīcu. Diemžēl mūsu mazās pilsētas nav tik bagātas ar šāda veida infrastruktūru, lai tās varētu piedāvāt atbilstošas laika pavadīšanas iespējas gan hokejistiem, gan arī viņu līdzjutējiem. Tāpēc uzskatu, ka šada halle ir jābūvē Rīgā.

Redzat kādu konkrētāku vietu?

Nē.

Kad norisinājās iepriekšējais čempionāts, lielu neapmierinātbu potenciālajos spēļu apmeklētājos izraisīja biļešu cenas…

Cenas Krievijā, kur čempionātas notika pēc tam, bija daudz lielākas. Šogad Kanādā biļešu cenas būs vēl lielākas. Respektīvi, ar katru gadu, hokeja čempionāta biļešu cenas kļūst arvien lielākas. Skatoties no šodienas skatpunkta, mūsu cena nemaz nebija tik liela. Starp citu, runājot par cenām, uzmanība būtu jāpievērš ne tikai biļetēm, bet arī tam, ko darīja mūsu viesnīcas — tās pacēla savas cenas pat trīs reizes. Tās bija nenormālas cenas.

Ne reizi vien izskanējis, ka tuvākajā nākotnē grasāties pamest federācijas vadītāja amatu. Cik lielā mērā tas atbilst patiesībai?

Kad pienāks laiks, es aiziešu, bet tagad man tādu plānu nav. Uzskatu, ka šeit esmu diezgan stabili, un es pats izvēlēšos, kad aiziet prom — es zinu, ko es daru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Lipmans: Valdība neveica pat ne pussoli, lai iegūtu tiesības rīkot pasaules čempionātu hokejā

LETA, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība nav spērusi pat ne pussoli 2018.gada pasaules čempionāta rīkošanai, tāpēc kopumā zaudējums Dānijai nav liels pārsteigums, atzina Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Balsojumā Dānijas kandidatūra saņēma 95 balsis, kamēr Latvija tika vien pie 12 balsīm.

Latviju Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā pārstāvēja vien Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), tikmēr no Dānijas ieradušies gan divi ministri, gan arī Kopenhāgenas un Herningas pilsētu mēri.

«Valdība neizdarīja pat ne pussoli, un izrādās, ka tikai man vajag čempionātu,» atzina Lipmans. «Es tiešām gribēju, lai čempionāts notiktu, bet balsotājiem nebija pārliecības, ka mūsu valdība ir ieinteresēta.»

Pērn oktobrī Ministru kabinets atbalstīja Latvijas Hokeja federācijas vēlmi 2018.gadā Latvijā rīkot pasaules hokeja čempionātu un deleģēja toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) nosūtīt atbalsta vēstuli Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmana «apvērsums» neizdodas - Liepājas metalurgs dividendes neizmaksās

Nozare.lv, 08.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metalurģijas uzņēmuma AS Liepājas metalurgs akcionāri šodien nolēma pagājušā gada 2,47 miljonu latu peļņu novirzīt ilgtermiņa kredīta segšanai, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans bija ierosinājis akcionāru sapulcei Liepājas metalurga saimnieciskās darbības pārskata gada peļņu novirzīt izmaksai akcionāriem, taču akcionāru sapulce nolēma atbalstīt valdes priekšlikumu peļņu novirzīt ilgtermiņa kredīta segšanai.

Tāpat akcionāru sapulce šodien nolēma apstiprināt uzņēmuma 2012.gada budžetu, kurā ieņēmumi ir paredzēti 342,9 miljonu latu apmērā, izdevumi - 332,7 miljonu latu apmērā un peļņa - 10,2 miljoni latu.

Lipmans akcionāru sapulcei bija ierosinājis neapstiprināt 2012.gada budžeta projektu, atliekot tā apstiprināšanu, līdz tiks publicēts finanšu pārskats par 2012.gada trīs mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor", iepriekš - Privatizācijas aģentūra) prasību pret Kirovu un Filipu Lipmaniem par zaudējumu piedziņu un lēma piedzīt no uzņēmējiem vairāk nekā 1,9 miljonus eiro.

Tiesa lēma piedzīt solidāri no Lipmaniem par labu Latvijas valstij zaudējumus 1 903 294 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 31 732 eiro apmērā un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 7133 eiro apmērā, kopā piedzenot 1 942 160 eiro.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas Augstākajā tiesā (AT).

Lieta tika izskatīta pēc "Possessor" apelācijas sūdzības par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2018.gada 22.oktobra spriedumu, ar kuru tiesa noraidīja Privatizācijas aģentūras prasību pret "Grindeks" akcionāriem Kirovu un Filipu Lipmaniem par 2017.gadā valstij piederošo "Grindeks" akciju pārdošanu, kā rezultātā valstij, prasītāja ieskatā, tika nodarīti zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesas trešdien paziņotais spriedums, ar kuru apmierināta šīs pašas tiesas iepriekš noraidītā SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor", iepriekš - Privatizācijas aģentūra) prasība saistībā ar valsts nesaimnieciski pārdotajām AS "Grindeks" akcijām, ir nepamatots, absurds un netaisnīgs un noteikti tiks pārsūdzēts, aģentūrai LETA pavēstīja "Grindeks" akcionārs Kirovs Lipmans.

Viņš paziņoja, ka 2019.gadā tieši Rīgas apgabaltiesa identisku prasību noraidīja. "Tas, ka viena un tā pati tiesa vienā un tajā pašā lietā ar vieniem un tiem pašiem pierādījumiem ar divu gadu starpību pieņem divus diametrāli pretējus spriedumus, jau pats par sevi rada pamatotas un smagas aizdomas par iespējamu tiesas un tiesnešu sastāva ietekmēšanu un varbūt pat koruptīvu motivēšanu," pauda Lipmans.

Apelācijas tiesa no Lipmaniem par labu valstij piedzen 1,9 miljonus eiro 

Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor",...

Uzņēmējs norādīja, ka tiesa, kas bija paziņojusi, ka trešdien rakstveida procesā izskatīs šo lietu, ir burtiski pāris stundu laikā spējusi sagatavot spriedumu uz 20 lappusēm. Pēc Lipmana minētā, šis fakts pastiprina aizdomas, ka iznākums bija saskaņots un zināms jau iepriekš.

"Šāda "ekspressprieduma taisīšana" liecina par politisku vai cita veida pasūtījumu, kuru tiesa, iespējams, ir īstenojusi. Šādi vismaz dīvaini spriedumi, kas faktiski vēršas pret labticīgiem uzņēmējiem un ar kuriem tiek piesegta valsts institūciju un amatpersonu krimināla nolaidība, neizdarība vai ļaunprātīga rīcība, grauj Latvijas uzņēmējdarbības vidi. Nav brīnums, ka tā rezultātā ārvalstu uzņēmēji ļoti bieži nolemj neuzsākt biznesu Latvijā, bet mūsu valsts uzņēmēji reģistrē savus uzņēmumus ārzemēs un arī nodokļus maksā citu valstu budžetos," klāstīja Lipmans.

Pēc viņa minētā, tikai Latvijā ir iespējams tāds absurds, kad vispirms valsts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) personā oficiālā vēstulē paziņo, ka Filipu Lipmanu [Kirova Lipmana dēlu] neuzskata par Kirova Lipmana ģimenes locekli, bet pēc tam mēģina sodīt par to, ka viņš rīkojies tā, kā to oficiālā vēstulē atļāva FKTK.

"Tikai Latvijā tiek mēģināts sodīt uzņēmējus, kas paļāvās uz oficiālā valsts institūcijas vēstulē rakstīto, nevis tiek sauktas pie atbildības amatpersonas, kas neticami lēti pārdeva valstij piederošās "Grindeks" akcijas, radot aizdomas par iespaidīgas "dāvanas" pasniegšanu "savējiem"," uzsvēra Lipmans.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība uz notiekošo vienkārši noskatās vai pat "bezkompromisu tiesiskuma" apstākļos atbalsta šādu negodīgu praksi un nerūpējas par uzņēmējdarbības un nodokļus maksājošo uzņēmumu attīstību, tā vietā graujot tautsaimniecību un aizņemoties aizvien jaunus miljonus, kas kādreiz būs jāatdod Latvijas iedzīvotājiem.

"Šādos apstākļos sprieduma pārsūdzēšana ir vienīgais iespējamais risinājums. Cerams, Augstākā tiesa (Senāts) nebūs tik viegli ietekmējama," piebilda Lipmans.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa trešdien apmierināja "Possessor" prasību pret Kirovu un Filipu Lipmaniem par zaudējumu piedziņu un lēma piedzīt no uzņēmējiem vairāk nekā 1,9 miljonus eiro.

Tiesa lēma piedzīt solidāri no Lipmaniem par labu Latvijas valstij zaudējumus 1 903 294 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 31 732 eiro apmērā un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 7133 eiro apmērā, kopā piedzenot 1 942 160 eiro.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas Augstākajā tiesā.

Lieta tika izskatīta pēc "Possessor" apelācijas sūdzības par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2018.gada 22.oktobra spriedumu, ar kuru tiesa noraidīja "Possessor" jeb tobrīd Privatizācijas aģentūras prasību pret "Grindeks" akcionāriem Kirovu un Filipu Lipmaniem par 2017.gadā valstij piederošo "Grindeks" akciju pārdošanu, kā rezultātā valstij, prasītāja ieskatā, tika nodarīti zaudējumi.

Rīgas apgabaltiesa 2019.gada 3.aprīlī noraidīja Privatizācijas aģentūras prasību pret zāļu ražotāja "Grindeks" akcionāriem Lipmaniem par zaudējumu piedziņu 1 903 294 eiro apmērā. Privatizācijas aģentūra par šo tiesas lēmumu iesniedza kasācijas sūdzību.

Tāpat ziņots, ka FKTK veica "Grindeks" akcionāru līdzdalības apmēra pārbaudi, konstatējot, ka kopš 2010.gada 27.oktobra Kirovs Lipmans rīkojas saskaņoti ar Filipu Lipmanu un kopā ir ieguvuši līdzdalību "Grindeks" 50,02% apmērā. Pretēji Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajam Kirovs Lipmans un Filips Lipmans nav izteikuši "Grindeks" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments ar 2016.gada 5.septembra spriedumu noraidīja Kirova Lipmana un Filipa Lipmana kasācijas sūdzības, atstājot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu negrozītu. Līdz ar to ir stājies likumīgā spēkā lēmums, saskaņā ar kuru FKTK atzina, ka kopš 2010.gada 27.oktobra Kirovs Lipmans un Filips Lipmans rīkojas saskaņoti un nav izteikuši akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma 66.panta pirmās daļas noteikumiem, par ko Kirovam Lipmanam un Filipam Lipmanam tika piemērotas soda naudas.

Atbilstoši Ministru kabineta 2017.gada 21.februāra sēdē pieņemtajam lēmumam Privatizācijas aģentūra ir pilnvarota Latvijas valsts vārdā celt prasību tiesā pret Kirovu Lipmanu un Filipu Lipmanu par zaudējumu atlīdzināšanu valsts pensiju budžetam saistībā ar to, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajā kārtībā neizteica "Grindeks" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jauno Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidentu piektdien kongresā negaidīti kļuvis Aigars Kalvītis, šajā amatā nomainot Kirovu Lipmanu.

LHF biedri piektdien balsojumā ar 12 balsīm lēma par iepriekšējās valdes atsaukšanu. Lai atsauktu valdi, bija nepieciešamas vismaz 11 balsis, līdz ar to piektdien notiks jaunas valdes vēlēšanas, tostarp arī tās priekšsēdētāja. Neviens no biedriem LHF prezidenta amatam nelēma virzīt Lipmanu, bet tika izvirzīts Kalvītis, kurš pēcāk arī tika ievēlēts vadītāja amatā.

Kopumā kongresā balsstiesības bija 21 biedram, bet par Kalvīti kā jauno federācijas prezidentu nobalsoja 18, divi bija pret, kamēr viens atturējās.

«Paldies par iepriekšējās valdes darbu. Biju ilgās pārdomās, pirms piekritu kandidēt amatam. Kopā ar Kirovu esmu ilgstoši strādājis, arī kad biju valdības vadītājs,» uzreiz pēc ievēlēšanas teica Kalvītis. «Briesmīgākais, ka hokeja vadība ir saplēsusies. Jaunajai valdei jāpanāk, lai visi spētu kopā strādāt un visu savu ideju bagātību ieguldīt hokeja attīstībā. Cilvēkiem jāpieņem izaicinājumi. Man nebija daudz laika domāt, tās bija stundas. Esmu daudzus gadus bijis hokejā un arī atlikušo mūžu tur pavadīšu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans noraida Prudentia piedāvājumu atpirkt akcijas

Vēsma Lēvalde, 07.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans pilnībā noraida Prudentia Advisers un uzņēmuma kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas viņam piederošās akcijas par simbolisku cenu – 1 latu.

Tā teikts K.Lipmana nosūtītajā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboltiņam un Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājam Kārlim Krastiņam.

Iepazinies ar Prudentia Advisers un Liepājas metalurga kreditoru izteikto piedāvājumu, K.Lipmans to nosauc par kategoriski nepieņemamu un noraida to.

Vēstulē Liepājas metalurga akcionārs atkāroti norāda, ka ir gatavs personīgi iesaistīties uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijā, tai skaitā - piesaistot stratēģisko investoru, taču, lai tas notiktu, nepieciešams izpildīt vairākus viņa izvirzītos nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kalvītis: Lielākais izaicinājums - akcionāru un iedzīvotāju interešu sabalansēšana, jo skaidrs, ka cenas kāps

LETA, 14.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais izaicinājums AS Latvijas Gāze valdes priekšsēdētāja amatā būs gāzes tirgus liberalizācijas procesa īstenošana, šajā procesā sabalansējot akcionāru un iedzīvotāju intereses, atzina uzņēmuma jaunieceltais vadītājs Aigars Kalvītis.

«Šis būs lielākais izaicinājums ilgtermiņā - kā sabalansēt uzņēmuma akcionāru intereses ar to, lai brīvajā gāzes tirgū neciestu arī iedzīvotāji, jo skaidrs, ka gāzes cenas kāps. Tas būs smags darbs tehniski, juridiski, ekonomiski, un iznākumā nevajadzētu ciest nevienam,» sacīja Kalvītis.

«Pats esmu ekonomists, domāju, ka šajā darbā izdosies veiksmīgi sastrādāties ar pārējiem valdes locekļiem, kā arī akcionāriem,» piebilda Kalvītis, pagaidām atturoties komentēt izaicinājuma īstenošanas detaļas.

Savukārt jautāts par gaidāmajām sarunām brīvā tirgus sakarā ar Krievijas kompāniju Gazprom, kurai uzņēmumā pieder 34% akciju, Kalvītis sacīja, ka sarunām nevajadzētu tikt politizētām, jo «visa pamatā tomēr ir biznesa intereses».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) varētu izrādīt interesi par jurista Mārtiņa Krieķa esamību zāļu ražotāja «Olainfarm» padomē, sacīja «Olainfarm» bijušais padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš.

Viņš pauda viedokli, ka Krieķis atrodas tiešā interešu konfliktā. «Droši vien, ka KP varētu par šo izrādīt interesi, jo Krieķa kungs ir zāļu ražotāja AS »Grindeks« līdzīpašnieka un padomes priekšsēdētāja Kirova Lipmana kunga piederoša uzņēmuma valdē. Tā informācija varētu plūst visādos veidos,» atzina Kalviņš.

Kalviņš gan nekomentēja, vai Lipmans būtu ir ieinteresēts «Olainfarm».

Runājot par savu turpmāko sadarbību ar «Olainfarm» pēc izmaiņām uzņēmuma padomē, Kalviņš sacīja, ka viņa sadarbība ar «Olainfarm» ir beigusies. «Latvijas Organiskās sintēzes institūtam ir zināmas līguma saistības, bet es neesmu iesaistīts nevienā no viņu projektiem,» norādīja Kalviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Kirova Lipmana izteiktie apgalvojumi par a/s Liepājas metalurgs akciju aizdošanu Sergejam Zaharjinam atbilst patiesībai un strīdus akcijas ir vienmēr piederējušas K. Lipmanam, tad K. Lipmanam varētu draudēt kriminālatbildība par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, par ko ir paredzēta atbildība LR Krimināllikuma 219. pantā.

Savukārt, ja tiesa K. Lipmana prasību noraidīs, tad pierādīsies, ka K. Lipmans ir maldinājis tiesu un sabiedrību, teikts a/s Liepājas metalurgs publicētajā paziņojumā. Uzņēmums norāda, ka tā ieskatā K. Lipmans ir nonācis neapskaužamā situācijā.

Atbildot uz S. Zaharjina pārstāvju Sintijas Radionovas, Antras Čirkšes un Iveta Pazares uzdotajiem jautājumiem, K. Lipmana pārstāvis P. Rebenoks nevarējis sniegt tiesai un pārējiem lietas dalībniekiem atbildes par to, kad un kur tieši šāda mutiska vienošanās ir tikusi noslēgta.

Tāpat pārstāvis izvairīgi atbildējis uz a/s Liepājas metalurgs pārstāvju jautājumiem par to, vai K. Lipmans ir uzrādījis amatpersonas deklarācijā informāciju par darījumu ar S. Zaharjinu un informāciju par 1 950 550 a/s Liepājas metalurgs akciju piederību, atbilstoši likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā 24. pantam, ja tik tiešām šāda vienošanās ir pastāvējusi. Turklāt, K. Lipmana pārstāvis P. Rebenoks nevarējis atbildēt uz jautājumu, vai K. Lipmans 2003. gadā vai līdz prasības celšanai paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijai par 1 950 550 a/s Liepājas metalurgs akciju iegūšanu. K. Lipmana pārstāvis P. Rebenoks vien norādījis, ka, ja K. Lipmanam ir bijis pienākums deklarēt informāciju par darījumu ar S. Zaharjinu un informāciju par strīdus akciju piederību, tad noteikti K. Lipmans to ir darījis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aigars Kalvītis ar Vladimiru Putinu privātās vakariņās pārsprieduši starpvalstu līgumu sagatavošanu un ekonomisko sadarbību, raksta Diena.

Par bijušā premjera Aigara Kalvīša (TP) nedēļas sākumā notikušo tikšanos ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājam, ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL) nekas nebija zināms. Tāpēc viņš vēlētos saņemt vismaz TP vadības skaidrojumu, kādā statusā A.Kalvītis Maskavā ir runājis par starpvalstu attiecībām, kas, viņaprāt, ir premjera un ārlietu ministra kompetencē. Ar V. Putinu bijušais premjers apspriedis arī starpvaldību komisijas jautājumus par starpvalstu līgumiem.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) savukārt bijis informēts par sava partijas biedra, bijušā premjera A.Kalvīša līdzdalību investīciju piesaistei veltītajā forumā Krievijā, kurā A.Kalvītis arī uzstājies. Ārlietu ministrs sacījis, ka A.Kalvītis pirms došanās uz Maskavu ir ieminējies, ka, «iespējams, varēšot pārrunāt kādu vārdu arī ar Krievijas premjeru». Laikraksts Čas trešdien ziņoja, ka A.Kalvītis ar V.Putinu ir ticies darba pusdienās, pats A.Kalvītis šo tikšanos gan raksturojis kā «privātas vakariņas». Sarunā esot apspriestas Latvijas un Krievijas attiecības un secināts, ka jāattīsta ekonomiskā sadarbība un starpvaldību komisijai jāturpina līgumu sagatavošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Ja Rīga viena rīkos hokeja čempionātu, IIHF jābūt pretimnākošai ar finansējumu

LETA, 20.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja 2021.gada pasaules čempionāta hokejā rīkošana tiks uzticēta tikai Rīgai, tad būtu loģiski, ka Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) spertu soli pretī ar finansējumu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atturējās minēt precīzu summu, cik lieli varētu būt Latvijas papildu izdevumi, ja pavasarī plānotais hokeja čempionāts pilnībā notiktu tikai Rīgā, un cik daudz papildu naudas Latvija varētu atļauties tērēt šim mērķim. "Es vēl neesmu redzējis nevienu aprēķinu, cik tas kopumā varētu izmaksāt. Protams, var iziet tikai no šī. Tātad tā ir saruna ar IIHF, kurš sedz kādus izdevumus, ja viņi šādā virzienā lemj," norādīja premjers.

Kariņš apliecināja, ka Latvija ir gatava rīkot pasaules čempionātu hokejā tādā apmērā, kādā tas bija plānots iepriekš, un tam valsts budžetā finansējuma pietiek. Tomēr, ja IIHF piedāvātu Rīgai vienai rīkot visas čempionāta spēles, tad izšķirošs būtu jautājums, cik lieli papildu izdevumi tam nepieciešami un kurš tos segs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināts - Kreditori grib nopirkt Liepājas metalurgu par trīs latiem

Db.lv, NOZARE.LV, 03.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas metalurgs kreditori piedāvā uzņēmuma lielākajiem akcionāriem - Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam - pārdot sev piederošās - kopā 93% - Liepājas metalurga akcijas uzņēmuma lielākajiem kreditoriem vai to norādītajām personām par vienu latu katram no pārdevējiem, teikts piektdienas pēcpusdienā izplatītajā Liepājas metalurga kreditoru kluba pieaicinātā finanšu konsultanta Prudentia vēstulē akcionāriem.

Prudentia vēstulē norādīts, ka akcionāriem rakstiska oficiāla atbilde uz vēstulē izvirzītajiem nosacījumiem jāsniedz līdz otrdienas, 7.maija, plkst.12, atbildi nogādājot Prudentia Rīgas birojā.

Vēstulē norādīts, ka attiecībā uz akcijām, par kurām pastāv tiesvedība starp Zaharjinu un Lipmanu, starp strīdniekiem jānoslēdz izlīgums un tās pēc iespējas ātrāk jānodod kreditoriem. Zaharjins, Segals un Lipmans savā īpašumā varētu paturēt pa vienai akcijai, kas nodrošinātu to tiesības piedalīties turpmākā Liepājas metalurga pamatkapitāla palielināšanā. Izpildot akciju pirkuma līgumu, Zaharjinam un Segalam būtu jānodrošina, ka Liepājas metalurga padome pārvēl uzņēmuma valdi uz kreditoru norādītām personām un atkāpjas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kirovs Lipmans palielina ietekmi Liepājas metalurgā

Vēsma Lēvalde, Db, 05.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2008.gada 28.augusta līdz 2008. gada 2.decembrim Kirovs Lipmans ir iegādājies 17 833 A/S Liepājas Metalurgs akcijas par kopējo summu LVL 20 507.95, liecina kompānijas paziņojums Rīgas Fondu biržā.

Jau 2008. gada sākumā sarunā ar Db Kirovs Lipmans, tobrīd 17.70 % akciju īpašnieks,norādīja, ka neizslēdz iespēju palielināt savu daļu uzņēmumā, un atzina, ka pēdējos gados LM vadībā pieļautas daudzas kļūdas, nepareizi ekonomiskie aprēķini. Par modernizāciju ticis paziņots pārāk skaļi un plānotas pārāk lielas kredītsaistības. K. Lipmans vēlējies modernizāciju, kas būtu izdarāma ātrāk, vienkāršāk un ar mazākām izmaksām. "Diemžēl tas jau ir nokavēts, tagad jārēķinās ar tādām izmaksām, kādas tās ir šodien. Taču es ar savu darījumu vēlējos parādīt, ka es kā akcionārs ticu Liepājas metalurga iespējām attīstīties," Dienas Biznesam darījumu komentēja K. Lipmans. Viņš neatklāja, kurš ir akciju pārdevējs, paziņojumā norādīts, ka akciju emitents ir a/s Liepājas metalurgs. Personīgi viņam šobrīd galvenais bizness esot Grindekss, kurš veiksmīgi attīstās, par spīti krīzei. Taču Lipmanam svarīgs esot arī Liepājas metalurga liktenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Gāze valdes priekšsēdētāja amatā iecelts ekspremjers Aigars Kalvītis.

Par valdes priekšsēdētāja vietniekiem iecelti Mario Nulmeiers un Aleksandrs Frolovs, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Valdes locekles amatā iecelta arī Zane Kotāne, tāpat valdes locekļa amatā turpinās strādāt Gints Freibergs.

Valdes pārstāvji darbu uzsāks 16.augustā ar pilnvaru termiņu uz trim gadiem.

Kā ziņots, jau iepriekš Latvijas Gāzes akcionāra SIA Itera Latvija valdes priekšsēdētājs Juris Savickis atzina, ka Kalvītis ir viens no pieciem līdz sešiem kandidātiem uz Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētāja amatu. Vaicāts, vai pretendenti uz Latvijas Gāzes vadītāja amatu lielākoties ir no Latvijas, Savickis toreiz atklāja - tā kā viena no prasībām pretendentiem bija labas latviešu valodas zināšanas, amata konkursa pirmajā kārtā tika atsijāti tie, kuri neatbilda šīm prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar AS Latvijas Gāze (LG) sadalīšanu valsti sagaida daudz problēmu, intervijā aģentūrai LETA norāda LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

«No juridiskā viedokļa sadalīt LG var tikai akcionāri. Un tas varētu notikt pusotra vai divu gadu laikā, jo ir nepieciešami akcionāru lēmumi, pilnsapulces balsojumi par reorganizāciju utt. Patlaban LG akcionāru pozīcija ir tāda, ka līdz 2017.gada 3.aprīlim nekāda sadalīšana nav iespējama. Uzņēmuma sadalīšana var sākties tikai pēc šī datuma saprotamā termiņā,» uzsvēra Kalvītis.

LG vadītājs atzina, ka patlaban Latvijas valstij un LG akcionāriem nav vienādas izpratnes par uzņemtajām saistībām pirms 20 gadiem, noslēdzot LG privatizācijas līgumu.

«Kad Latvijai bija milzīgas problēmas un LG bija maksātnespējīga, bija nepieciešamas simtiem miljonu lielas investīcijas, lai kompāniju varētu attīstīt, - tad valstij investori bija vajadzīgi. Bet tagad, kad uzņēmumam veicas labi, valdība paziņo, ka LG akcionāri vairs nav vajadzīgi, tāpēc valdība lems uzņēmuma vietā. Šāda situācija nav pieņemama un var novest līdz starptautiskai tiesvedībai, kas nebūs izdevīgi nevienai pusei. Es aicinu valsti iesaistīties saprātīgā dialogā ar LG akcionāriem, lai vienotos par abām pusēm pieņemamiem uzņēmuma sadalīšanas termiņiem,» sacīja LG valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Hokeja čempionāts Rīgā var būt jau 2021. gadā

Māris Ķirsons, 20.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules čempionāts hokejā pēc četriem gadiem varētu notikt Minskā un Rīgā, ja par to nobalsos Starptautiskās ledus hokeja federācijas kongresā Ķelnē

To intervijā DB stāsta Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols. Viņš atzīst, ka tas ir sasniedzams mērķis, turklāt diviem spēlētājiem, apvienojot spēkus pasaules hokeja čempionāta sarīkošanā, nav nepieciešami tik lieli finanšu resursi kā situācijā, ja to vēlētos īstenot viena pati Rīga vai Latvija.

Fragments no intervijas:

Cik reāli ir vēlreiz Latvijā sarīkot Pasaules čempionātu hokejā vīriešu izlasēm?

Pašlaik var sacīt, ka ļoti reāli Pasaules čempionāta grupu turnīrs Rīgā varētu notikt 2021. gada pavasarī. Vai tas realizēsies, atbildi sniegs Starptautiskās ledus hokeja federācijas kongresa, kas notiks Ķelnē, balsojums. Protams, Latvijai vienai pašai pašreizējā ekonomiskajā situācijā Pasaules čempionātu sarīkot būtu finansiāli grūti, jo nepieciešama vēl viena Arēna Rīga tipa halle, vēl jo vairāk, ja kopš 2006. gada, kad Rīgā notika pasaules čempionāts hokejā, ir mainījusies arī tā izspēles kārtība un jāaizvada kopumā 66 spēles. Tas ir ļoti liels spēļu skaits, un rodas jautājums, vai Latvijas iedzīvotāji būs tik lieli šī sporta veida cienītāji, lai apmeklētu ne tikai Latvijas, bet arī citu izlašu spēles. Minēto iemeslu vienkāršākais un vienlīdz arī lētākais risinājums ir rīkot šo čempionātu kopā ar kaimiņiem. Tas nav nekas jauns un unikāls, jo šādi precedenti, kad pasaules vai pat Eiropas čempionātu kopā rīko vairākas valstis, ir gan futbolā, gan basketbolā un citos sporta spēļu veidos. Šā gada janvārī Starptautiskajā ledus hokeja federācijā ir iesniegts piedāvājums sarīkot Pasaules čempionātu Minskā un Rīgā, kurš konkurēs ar piedāvājumu to sarīkot Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans par Liepājas metalurga pārdošanu: kāds gaida, ka viņam «iedos rokā»

NOZARE.LV, 21.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Kirovs Lipmans ir viens no diviem potenciālajiem maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pircējiem, ar kuriem turpmākās sarunas par uzņēmuma iegādi vairs netiek turpinātas, apstiprināja Lipmans. Savukārt otrs atsijātais investors ir kāds Rietumu uzņēmums, sacīja Liepājas metalurga maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Iepriekš saistošos piedāvājumus par Liepājas metalurga iegādi iesniedza seši investori, taču patlaban sarunas tiek turpinātas vien ar četriem, pēc 19.augusta valdības sēdes žurnālistiem sacīja Velmers. Viņš norādīja, ka divu potenciālo investoru piedāvājumi, salīdzinot ar pārējiem, nespēja kvalificēties tālākai izvērtēšanai.

Lipmans pauda neizpratni par administratora rīcību. «Nesaprotu, kā tā var rīkoties - neuzticēties savas valsts pilsoņiem, kas jau sevi ir pierādījuši uzņēmējdarbībā. Neesmu arī nozadzis nevienu centu ne valstij, ne arī kādai bankai. Turklāt vienreiz jau esmu pacēlis Liepājas metalurgu, būtu to izdarījis arī šoreiz,» uzsvēra Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans Liepājas Metalurgam gatavs piesaistīt investoru; prasa Zaharjinam un Segalam pārdot akcijas

Žanete Hāka, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēstulē valdības pārstāvjiem AS Liepājas Metalurga akcionārs Kirovs Lipmans norādījis, ka ir gatavs uzņēmumam piesaistīt stratēģisko investoru.

Lai piesaistītu starptautisku investoru, no valdības nepieciešams auditora atzinums par uzņēmuma patieso finanšu stāvokli un esošās vadības nomaiņa, norāda K. Lipmans.

Vēstulē atbildīgajām personām minēts, ka K.Lipmans ir iepazinies ar Finanšu ministrijas vēstuli, kurā norādīta informācija par 16.aprīļa Ministru kabineta sēdē pieņemto lēmumu, proti, par pieciem priekšnoteikumiem turpmāka atbalsta sniegšanai Liepājas Metalurgam.

Tomēr, kā norāda K.Lipmans, viņa rīcībā joprojām nav objektīvas informācijas par uzņēmuma patieso finanšu stāvokli.

Lai iesaistītos uzņēmuma glābšanā, Liepājas Metalurga akcionārs informējis, ka joprojām uztur spēkā iepriekš izvirzītos nosacījumus - iepazīties ar starptautiskās auditorkompānijas Ernst &Young Baltic veiktā Liepājas Metalurga audita atzinumu, diviem lielākajiem uzņēmuma akcionāriem Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam jāpārdod visas savas Liepājas Metalurgs akcijas akcijas stratēģiskajam investoram, kā arī šī brīža uzņēmuma vadība jāaizstāj ar pasaules līmeņa profesionāļu komandu, kurai ir ievērojama pieredze metalurģijas uzņēmumu vadībā un biznesā, ko nodrošinātu investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs ir lielākais darba devējs pilsētā, kas netieši ietekmē ap 16% liepājnieku.

Baltijā vienīgajā metalurģiskajā rūpnīcā strādā ap 2200 cilvēkiem, taču, lai gan tā nav reģistrēta kā koncerns, pastāv saistītie uzņēmumi, sadarbības partneri, piegādātāji un pakalpojumu sniedzēji. «Liepājas metalurgs (LM) ir kļuvis par sava veida pilsētas un visas valsts rūpniecības zīmolu, ražošanas simbolu,» uzsver Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš. 2011. gadā a/s LM nodokļos nomaksājusi 9,3 milj. Ls, liecina konsolidētais gada pārskats.

DB rakstīja, ka viens no akcionāriem Kirovs Lipmans uzskata - valsts galvojums modernizācijai nebija nepieciešams, jo lētāk būtu emitēt akcijas. Tāpat K. Lipmans paudis, ka viņam esot tiesības uz daļu no oficiāli S. Zaharjinam piederošajām akcijām, ko viņš aizdevis tikai uz laiku. Lai akcijas atgūtu, K. Lipmans vērsies tiesā. Šā gada aprīlī K. Lipmans uzpircis Liepājas metalurga akcijas par 800 tūkstošiem latu, maksājot 1,61 latu par akciju. K. Lipmans vēlas atgriezties kompānijas vadībā, jo nav apmierināts ar uzņēmuma pašreizējās vadības darbu. Lipmans Nozare.lv sacījis, ka viņš pats pēdējā akcionāru sapulcē nav piedalījies, jo atrodas pasaules hokeja čempionātā. «Neko daudz par šiem lēmumiem nevaru komentēt. Skaidrs, ka uzņēmumu izzog, un par to ir atbildīgi akcionāri, diemžēl arī es. Man tā arī nav skaidrs, kāpēc valstij bija jāsniedz garantijas uzņēmumam? Vēl deviņdesmito gadu beigās es varēju uzbūvēt šo elektroloka krāsni par trīs reizes mazāku summu un bez valsts garantijām. Tagad neko vairāk nevaru pateikt, lai turpina strādāt, taču akcionāriem vajag mainīties,» uzsvēra Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Palielinās interese par iespējām gāzi glabāt Baltijā

Armanda Vilciņa, 13.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē Inčukalna pazemes gāzes krātuve (PGK) varētu nodrošināt ne tikai Latvijas, bet arī Polijas, iespējams, pat Vācijas un citu valstu dabasgāzes apgādi, domā Aigars Kalvītis, AS Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs.

Jau šobrīd redzam, ka vairāki mūsu potenciālie sadarbības partneri meklē iespējas gāzi transportēt no Eiropas un uzglabāt Baltijā, DB organizētajā konferencē Enerģētika 2023 atklāja A.Kalvītis, piebilstot, ka šis aspekts varētu pilnībā izmainīt Inčukalna PGK lomu. Vēsturiski krātuve izmantota, lai nodrošinātu reģionālās gāzes apgādes stabilitāti un ļautu sabalansēt dabasgāzes cenas sezonālās svārstības, taču nākotnē šis aktīvs varētu darboties kā noliktava, kur gāze tiek glabāta visu cauru gadu, spriež LG valdes priekšsēdētājs.

Pieprasījums mainās

Līdz šim lielākais apjoms dabasgāzes krātuvē parasti tika iesūknēts vasaras sezonā, kad patēriņš reģionā ir vairākas reizes mazāks nekā aukstajā periodā, bet resursa cena - zemāka. Savukārt ziemas sezonā krātuvē noglabātā gāze tika izņemta, lai apkures sezonā to piegādātu klientiem Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā. A.Kalvītis prognozē, ka drīzumā tas varētu mainīties un nākotnē gāze Inčukalna PGK varētu tikt iesūknēta un uzglabāta visu gadu. “Rietumeiropa arī turpmāk, visticamāk, saskarsies ar gāzes trūkumu, un jau pašlaik mēs redzam indikācijas, ka ārvalstu tirgotājiem varētu būt liela interese savu iegādāto dabasgāzi uzglabāt tieši Baltijā. Pilnīgi iespējams, ka drīz mēs piedzīvosim situāciju, kad Inčukalna PGK tiks izmantota vismaz Polijas, ja ne arī Vācijas apgādei. Šāda informācija man ir, jo mēs esam kontaktā ar daudziem Eiropas gāzes tirgotājiem, kuri šobrīd nopietni apsver šādas iespējas,” atzīmē A.Kalvītis, uzsverot, ka šī brīža situācija nav salīdzināma ar laiku, kad Inčukalns galvenokārt koncentrējās uz cauruļvadu piegādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Attīstītājs: kas Jūrmalai svarīgāk - Lipmana diktēti nosacījumi vai ekonomiskā attīstība?

NOZARE.LV/LETA, Lelde Petrāne, 06.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums SIA Savel, kas iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegumu ar lūgumu izvērtēt iespējamās Jūrmalas domes un uzņēmēja Kirova Lipmana koruptīvās darbības, šodien izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka K. Lipmana šajā sakarā publiski paustā informācija ir nepatiesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grindeks rūpnīcas vietā Tallinā plāno attīstīt mājokļu projektu

, 30.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinā Grindeks rūpnīcas vietā kompānijas priekšsēdētājs un lielākais akcionārs Kirovs Lipmans plāno attīstīt nekustamā īpašuma projektu, ziņo DV.ee.

K. Lipmans norāda, ka tur, kur šobrīd atrodas Grindeks rūpnīca Tallinā, jau tuvāko gadu laikā tiek plānots būvēt 24 stāvu ēku, kura būs paredzēta gan mājokļiem, gan komercdarbībai.

Uzņēmējs skaidro, ka patlaban tiek plānots, ka ēkas pirmajos 10 - 12 stāvos atradīsies biroji, savukārt augstāk būs dzīvojamās telpas. "Mūsdienās šāds ēkas plānojums ir ļoti populārs un ir izplatīts visā pasaulē," apgalvo K. Lipmans.

Tāpat ēkā plānots izbūvēt Igaunijā lielāko konferenču zāli. K. Lipmans norāda, ka pašlaik Igaunijā esošās konferenču telpas ir salīdzinoši mazas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien pēc garām debatēm uzdeva valdībai izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu Rīgā.

Saeima atbalstīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izstrādāto lēmumprojektu, kas uzdot Ministru kabinetam "nekavējoties izstrādāt kārtību", kādā pasaules hokeja čempionāta spēles klātienē drīkstētu apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 un ir pagājis nepieciešamais vairāku nedēļu laiks, lai būtu izveidojusies imunitāte, un personas, kuras var dokumentāri pierādīt Covid-19 pārslimošanu.

Sākotnēji figurēja iecere uz spēlēm ļaut laist arī personas ar negatīviem Covid-19 testiem, kas izsauca vislielāko veselības nozares pretreakciju, jo testi negarantē nesaslimšanu ar Covid-19, taču lēmumā šī personu grupa nebija iekļauta. Čempionāta organizētāji savukārt ir atzinuši, ka tieši personas ar negatīviem Covid-19 testiem tiem būtu visvieglāk pārbaudīt, savukārt mehānismu, kā pārliecināties, ka biļetes pircējs tiešām ir pārslimojis Covid-19 vai pret to vakcinējies, viņiem pašlaik vēl nav.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalvītis aizies no politikas "Šobrīd neesmu pieņēmis lēmumu, ko darīšu, taču domāju, ka attālināšos no politikas,” intervijā Latvijas Radio sacīja A. Kalvītis.

A. Kalvītis neesot izlēmis, ko darīs turpmāk, bet runas par uzņēmējdarbību ar Krieviju ir politisko oponentu esot muļķības. Kā norāda A. Kalvītis, viņš turpinās darbu Saeimā un piedalīsies TP sēdēs. „Ir noslēdzies noteikts posms manā un partijas dzīvē - ilgstoši bijām premjera partija, taču tagad ir nepieciešamas pārmaiņas. Acīm redzot, es vairs partijai nevaru dot to, kas tai vajadzīgs, tāpēc arī vairs nekandidēju partijas uz priekšsēdētāja amatu," savu lēmumu pamato A. Kalvītis.

Sestdien, 18. oktobrī Dailes teātrī notiks Tautas partijas 11. kongress, kurā plānots ievēlēt jaunu partijas priekšsēdētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans intervijā Latvijas Radio atzīst pārliecību par to, ka Latvija ir spējīga sarīkot pasaules čempionātu hokejā 2014. gadā.

K. Lipmans uzsvēra, ka, lai varētu sarīkot pasaules čempionātu hokejā, Latvijai būs nepieciešama jauna sporta halle. Intervijā viņš norādīja, ka halles būvniecībai jau esot nolūkotas vietas gan Rīgā, gan ārpus tās.

2006. gadā Latvija pierādīja, ka ir pelnījusi šādus sporta svētkus, jo par Latvijā notikušo pasaules čempionātu ir saņemti augsti vērtējumi, uzsvēra K. Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru