Nekustamais īpašums

Merko Ehitus: nu cik ļoti cenu vēl var skrūvēt uz augšu?

Andrejs Vaivars, Db, 08.09.2008

Jaunākais izdevums

Latvijas lielās būvkompānijas ierēķina ļoti lielus peļņas procentus, taču ilgi tas vairs nevar turpināties.

Tā intervijā Db pauž būvkompānijas Merko Ehitus dibinātājs un lielākais līdzīpašnieks Tomass Annuss. Viņš norāda, ka šī kompānija mēģinās konkurēt ar vietējiem uzņēmējiem, cenšoties iegūt tiesības realizēt kādu no gaidāmajiem lielajiem būvprojektiem.

Cik lielā mērā, jūsuprāt, var uzskatīt, ka Latvijas un Igaunijas ekonomikā valda krīze?

Lai kā to arī negribētos, baidos, ka krīze būs. Tas, kas ir novērojams šodien, nav krīze — tie ir tikai pirmie vēstneši. Domāju, ka reālas grūtības varētu būt nākamgad.

Kādi tam ir iemesli?

Latvija un Igaunija ir ļoti līdzīgas valstis faktiski visās jomās, tostarp ekonomikā. Pēdējā laikā mūsu vēlme labāk dzīvot bija tik liela, ka mēs tērējām vairāk, nekā nopelnījām, turklāt mēs to pat nesapratām. Valsts līmenī vienmēr ir bijis un būs tā, ka bērni dzīvo uz vecāku rēķina. Piemēram, ja par mūsu naudu tiek celta jauna skola, ir skaidrs, ka tajā mācīsies mūsu bērni, un viņi tieši par to nemaksās. Savukārt, ja līdzīgi sāk dzīvot katrs cilvēks atsevišķi, tas vairs nav labi. Mēs, skatoties uz Rietumvalstīm, redzam tikai to spožo daļu, un gribam dzīvot tieši tāpat. Tajā pašā laikā mēs negribam redzēt, ar kādu darbu šis spožums tiek panākts. Mūsu darba produktivitāte joprojām nesakrīt ar mūsu patēriņa vēlmēm. Ja savulaik mēs teicām, ka ir vienalga, vai mēs vispār ēdīsim, bet galvenais ir, lai dzīvotu suverēnās valstīs, tad pašreiz šīs prioritātes ir mainījušās. Mums gribās ne tikai kartupeļus, bet arī torti. Un tad vēl par sliktu nenāktu arī vīns, labs dzīvoklis un dārga automašīna.

Kādas redzat šābrīža būvniecības tirgus tendences Latvijā un Igaunijā?

Ja es teiktu, ka vairs nebūs būvniecības tirgus pieauguma, tas būtu sacīts ļoti optimistiski. Privāto pasūtījumu kļūst mazāk, konkurence būvniecībā un nekustamā īpašuma jomā kļūs lielāka, un cenas kritīsies. Tajā pašā laikā būvniecības tirgus neapstāsies, un laika gaitā mūsu dzīves līmenis attiecībā uz to, cik liela ir dzīvojamā platība uz vienu iedzīvotāju mierīgā garā sasniegs to situāciju, kāda ir Rietumeiropā. Diemžēl šobrīd ir situācija, kad Baltijas valstīs uz vienu cilvēku ir apmēram par 10 kvadrātmetriem dzīvojamās platības mazāk, nekā, piemēram, Skandināvijas valstīs. Taču tuvākajā laikā grūtības būs daudziem.

Pēdējā laikā Latvijā bieži izskan apgalvojums, ka vajag paskatīties, kāda ir ekonomiskā situācija Igaunijā šodien, lai saprastu, kāda tā būs Latvijā pēc trīs mēnešiem. Cik lielā mērā varat tam piekrist?

Jā, Igaunijā attīstība notika nedaudz ātrāk, jo mums Somija tomēr ir tuvāk. To, vai šī attīstība norisinās ātrāk par trīs vai sešiem mēnešiem, nevaru pateikt. Tajā pašā laika ekonomiskā situācija visās Baltijas valstīs ir faktiski vienāda. Jāņem vērā, ka gan Austrumu, gan Rietumu ārvalstu investoru skatījumā ir vienots Baltijas, nevis Latvijas, Igaunijas vai Lietuvas tirgus. Ja krīze būs Igaunijā, arī Latvija nekur neliksies, un otrādi. Šajā jomā mums nav izvēles — sēžam vienā vilcienā.

Kādi ir jūsu nākotnes plāni attiecībā uz Latvijas tirgu?

Prognozēju, ka tādās mazās valstīs, kādas ir Latvija un Igaunija, salīdzinoši lielās būvniecības kompānijas aizņems ap 50 % tirgus. Daudzkārt avīzēs esmu lasījis, ka Merko esot liela kompānija. Taču patiesībā mēs šodien aizņemam 3 līdz 4 % Baltijas tirgus. Igaunijā mums ir apmēram 7%, Latvijā — 5 %, Lietuvā — 2 % tirgus. Domāju, ka notiks tirgus konsolidācija, uzņēmumi apvienosies, un katra no lielajām kompānijām aizņems 10 līdz 15 % tirgus. Cita varianta vienkārši nav. Lai veiksmīgi darbotos ir vajadzīga liela nauda, un mazajām firmām tas vienkārši nav pa spēkam. Vēl viens variants — mazajiem uzņēmumiem vajag meklēt savas nišas, specializēties. Šis konsolidācija process varētu notikt tuvāko 10 gadu laikā.

Jūs jau tagad redzat uzņēmumus Latvijā, ar kurām jūsu meitas kompānija Latvijā Merks varētu apvienoties?

Nē! Taču šādi apvienošanās procesi notiks, jo laika gaitā cilvēki sapratīs, ka nekas cits neatliek.

Merks pēdējā laikā Latvijā ir iesaistījusies ne tikai dažādu ēku, bet arī tiltu būvniecībā. Kāpēc tika nolemts strādāt šajā virzienā? Vai turpināsiet to darīt un kāpēc? Vai tas ir pelnoši, rentabli?

Mums principā ir vienalga, ko būvēt. Ja vien ir labs pasūtījums, mēs esam gatavi realizēt attiecīgo projektu. Protams, ir specifiski darbi, kurus mēs nespējam veikt. Piemēram, ja Latvija nolemtu būvēt jaunu HES, tas mums nebūtu pa spēkam. Taču daudz ko citu mēs varam izdarīt. Turklāt, jo lielāks ir pasūtījums, jo vairāk mūs tas interesē. Ja kādai tantiņai vajadzēs ap māju uzbūvēt sētu, viņai nebūs jēgas šādu darbu pasūtīt mums, jo tas viņai izmaksātu pārāk dārgi. Savukārt lielus pasūtījumus nevar izpildīt mazi uzņēmēji. Mūsu darbā ir trīs lieli pamatakmeņi — sabiedrisko ēku būvniecība, inženiertehniskās būves, kā arī dzīvojamo namu celtniecība.

Vai redzat jaunus darbības virzienus, ko attīstīt Latvijā?

Nākotnē tā būs ceļu būvniecība. Ar to sāksim nodarboties tuvāko piecu gadu laikā.

Attiecībā uz realizētajiem tiltu būves projektiem Latvijā gan ir izskanējušās nopietnas bažas par to kvalitāti…

Pasūtītāji gan ar mūsu darbu ir apmierināti. Šādas runas ir bijušas par diviem tiltiem. Viens no tiem ir satiksmes pārvads pār dzelzceļa līniju Tallinā, par ko presē tika rakstīts, ka tas esot šķībs. Vienā vietā tas tā tiešām ir. Šis pārvads turas uz vairākiem balstiem, un projektā tika paredzēts, ka viens no tiem atradīsies pa visu tieši starp diviem sliežu ceļiem, taču dzelzceļnieki nebija ar mieru uz būvniecības laiku apturēt transporta kustību. Rezultātā nācās pārstrādāt projektu, neiekļaujot tajā šo balstu, turklāt 170 metru garais pārvads tika būvēts no abām pusēm, pa vidu konstrukcijas salaižot kopā. Kad tas tika izdarīts, atklājās, ka salaiduma vietā starpība tiešām ir daži centimetri. Protams, tā bija mūsu problēma, taču mēs visu izlabojām tā, ka, šķērsojot šo tiltu neviens nemana šo atšķirību, un vienīgais, kurš varētu redzēt, ka salaiduma vietā ir šo dažu centimetru nobīde, ir vilciena, kam jābrauc pa pārvada apakšu, mašīnists.

Savukārt Latvijā vispār es nesaprotu, par ko ir runa. Ņemot vērā, ka ar mūsu būvēto pārvadu ir apmierināts gan pasūtītājs, gan lietotāji. Domāju, ka te runa ir vienīgi par konkurences cīņu. Ja mēs nepiedalītos konkursos par šo pārvadu būvi, manuprāt, neviens arī presē nerakstītu, ka mums it kā esot problēmas ar kvalitāti.

Kā jūs uztverat būvniecības firmu konkurenci Latvijā?

Katram uzņēmumam ir jābūt savai stratēģijai. Ja šodien Latvijas būvfirmas strādā ar 25% lielu rentabilitāti, plus vēl dod pasūtījumus viena otrai… Es neticu, ka tas var ilgt mūžīgi. Ilgi vairs neviens nebūs ar mieru maksāt viņiem tik lielas summas. Eiropā būvfirmu rentabilitāte ir apmēram 3%. Mums ir mērķis pelnīt 5 % no apjoma. Tādējādi, uzsākot jebkuru projektu, mēs rēķināmies ar 5% peļņu no tā kopējām izmaksām. Tajā pašā laikā, piemēram, Skonto būves rentabilitāte pērn bija 21%... Tomēr domāju, ka nākotnē gan mēs, gan Latvijas kompānijas nonāks līdz 3 % lielai peļņai no apgrozījuma. Jā, mums nāksies samazināt peļņas daļu, bet Latvijas būvkompānijām klāsies vēl grūtāk. Taču pašreizējā situācija Latvijas uzņēmumiem ir jāizmanto — ja reiz kāds ir gatavs tām maksāt tik lielas summas, tad kāpēc gan tās neiekasēt?! Latvija firmas pareizi dara.

Jūs kopā ar savu meitas uzņēmumu Latvijā Merks piedāvājāt realizēt LNB būvniecības projektu ievērojami lētāk, nekā pārējie pretendenti. Kā tas bija iespējams?

Te ir runa par to pašu peļņas daļu. Mūsu piedāvātā cena bija 87.6 miljoni latu, bet konkursa uzvarētāji sākotnēji piedāvāja bibliotēku uzbūvēt par 139 miljoniem. Ieraugot mūsu cenu, viņi savējo samazināja līdz 114 miljoniem latu. Par ietaupītajiem 25 miljoniem jūs varat uzbūvēt vismaz pāris jaunas skolas. Te nav nekāda brīnuma — izrēķinot 5 % no mūsu piedāvājuma un tam pieskaitot pārējo summu līdz 114 miljoniem, var noskaidrot, kāda būs konkursa uzvarētāju peļņa.

Sākotnēji jūs atteicāties pretendēt uz šā objekta būvniecību, bet tad nācāt klajā ar salīdzinoši lētu piedāvājumu. Kāpēc?

Tā gluži nebija. Jā, jau sākotnēji mēs bijām ieinteresēti šā projekta realizācijā, taču tad konkursa noteikumi paredzēja, ka būvniekam pašam šis objekts ir arī jāfinansē, bet valdība naudu atmaksāt var pēc gada, pēc 20 gadiem vai vispār velns viņu zina, kad. Mēs nebijām spējīgi izpildīt šādas prasības, tāpēc atteicāmies no dalības konkursā. Vēlāk izrādījās, ka neviens pretendents pats to nevar pacelt, un tika mainīti konkursa nosacījumi, tāpēc piedalījāmies tajā no jauna. Turklāt sākotnēji mēs pat nezinājām, ka nosacījumi ir mainīti — Ministru kabinets nolēma uzaicināt mūs iesniegt savu priekšlikumu, jo acīm redzot negribēja pieļaut, ka konkursā piedalās tikai viens pretendents, un acīmredzot Latvijas valdība vēlējās, lai būtu vairāk par vienu piedāvājumu.

Savus piedāvājumus gan bija izteikuši divi pretendenti, divi konsorciji…

Būsim godīgi: šādos konkursos vieni faktiski ir uzvarētāji, bet otri - uzvarētāju apakšuzņēmēji. Es taču redzu, kā tas viss notiek.

Vai, jau veidojot šo priekšlikumu, jūs nerēķinājāties ar to, ka tas netiks akceptēts?

Nē! Ja mēs tā uzskatītu, nebūtu tam vispār ķērušies klāt. Nav taču joka lieta - pieci cilvēki vairākus mēnešus to vien darīja, kā strādāja ar šo projektu, mēs sagādājām bankas garantijas utt.

Arī cena bija reāla. Mēs piedāvājām uzcelt bibliotēku Latvijā, prasot 2570 eiro par kvadrātmetru. Teikšu jums atklāti — nekad dzīvē nevienam neesmu prasījis tik lielu cenu. Konkurenti piedāvāja uzcelt par 3300 eiro kvadrātmetrā. Salīdzinājumam varu pateikt, ka gluži nesen mēs Igaunijā uzcēlām Laikmetīgās mākslas muzeju par 1300 eiro kvadrātmetrā. Tātad šeit jau mēs cēlām par divas reizes zemāku cenu, nekā piedāvājām jums. Nu cik ļoti vēl to cenu var skrūvēt uz augšu?! Ir jau, protams, anekdote par to, ka satiekas divi maskavieši ar mersedesiem un abi ieinteresējas par otra automašīnas cenu. Viens no viņiem lielās, ka nopircis savu auto par 100 000 eiro, uz ko otrs atbilst, ka par savu samaksājis divas reizes vairāk. Savukārt, uz nesapratnes pilnu jautājumu, kāpēc tik dārgi, skan atbilde — saproti, manam auto visi stikli ir -3!

Jāņem vēl arī vērā, ka pašreizējā brīdī būvniecības izmaksas krīt. Šā procesa ietekmē mēs šobrīd Tallinā būvējam tādu kā kultūras centru ar filharmonijas zāli, kinoteātri utt. par 1 000 eiro kvadrātmetrā. Katrs, kurš vēlas var aizbraukt un paskatīties, kā tas notiek, lai pēc tam man neteiktu — ziniet, par tādu cenu, kādu jūs piedāvājat, uzbūvēt nav iespējams.

Kāpēc, jūsuprāt, jūsu piedāvājums netika pat izskatīts?

Šajā gadījumā priekš mums pozitīvi bija kaut vai tas, ka mūs vispār uzaicināja. Ar bibliotēkas projektu kā pirmo mums nekas nesanāca, domāju — ar citiem sanāks. Kāpēc notika tieši tā, es nezinu.

Nu nevar gan teikt, ka ar citiem lieliem projektiem Latvijā jums nekas nebūtu sanācis — Hansabankas ēka, Arēna Rīga…

Tie visi ir projekti par privātu naudu. Piemēram, Arēnas Rīga gadījumā ieguldīta simtprocentīgi tika mūsu nauda. Toreiz mums piedāvāja realizēt šo projektu un mēs piekritām. Tiesa, tad iebilda daži vietējie uzņēmēji pret to, ka šo arēnu būvētu igauņu firma. Taču gribētu teikt, ka Merko Ehitus akcionāri ir ap 700 cilvēku no visas pasaules — tā ir starptautiska publiska akciju sabiedrība. Šodien Merko Ehitus birojs atrodas Tallinā, bet jau rīt tas var būt Rīgā.

Jā, pašreiz var teikt, ka Merks, uzbūvējot arēnu, ir nopircis lielu zemes gabalu Rīgā, un tagad var būt ļoti laimīgs. Taču toreiz tas bija pamatīgs risks — mums vajadzēja uzreiz ieguldīt 30 miljonus eiro, turklāt tika pateikts, ka zemi mums pārdos tikai tad, kad būs uzbūvēta halle. Jā, protams, zemi mums pārdeva par valsts noteiktu cenu. Taču, kad iesaistījāmies šajā projektā, mums tā īsti nebija skaidrības, ar ko tas viss beigsies. Mēs strādājām uguns dzēšanas režīmā — pusotru gadu pirms nodošanas termiņa, nebija pat halles projekta. Nezinu, kāda ir latviešu attieksme šodien pret Arēnu Rīga, bet igauņi mums pārmet, ka neesam izdarījuši labu darbu, jo tagad visi lielie mākslinieki izvēlas braukt uz Latviju.

Sākot būvēt šo halli, mēs bijā tiktāl iesaldējuši savus līdzekļus, ka nevarējām uzņemties neviena cita projekta realizāciju, tādējādi zaudējot tirgu Igaunijā. Mēs pat nenopirkām nevienu zemes gabalu. Nedaudz tas viss atgādināja kazino.

Cik veiksmīgi šodien ir tie jūsu projekti, kas tiek realizēti uz iegādātās Skanstes ielas zemes?

Kad šīs zemes cenas auga, mums šķita, ka veiktie ieguldījumi ir ārkārtīgi veiksmīgi, taču tagad tās atkal krīt. Velns viņu zina, kā būs pēc trīs vai četriem gadiem — varbūt atkal varēsim teikt, ka tur viss ir baigi labi. Nezinu, vai var teikt, ka darbība šajā vietā mums neatmaksājas. Jāņem vērā, ka minētais zemes gabals ir ļoti liels, un tajā vajag ieguldīt ļoti lielas naudas summas, lai sakārtotu infrastruktūru. Tur nevar būt izdevīgi uzbūvēt tikai vienu māju, jo, piemēram, siltumtrase ir jāpārvelk pāri visam kvartālam. Tieši tāpēc, ka tur ir nepieciešams investēt vēl ļoti lielas summas, domāju, ka tuvākos 5 līdz 10 gadus mēs strādāsim ar mīnusiem. Taču finālā tas varētu izvērsties par jaunu labu centru ar Arēnu Rīga, bankām, biroju ēkām, dzīvokļu namiem.

Es ticu, ka ar laiku Rīgā tiks skaisti attīstīti trīs rajoni — Skanstes iela, Daugavas kreisais krasts un Andrejosta.

Rīgā nākotnē ir iecerēts realizēt arī vērienīgu koncertzāles, laikmetīgās mākslas muzeja, kā arī citus pietiekami lielus projektus. Vai plānojat pretendēt iegūt tiesības būvēt kādu no šiem objektu?

Mēs esam gatavi pretendēt visos lielajos būvniecības konkursos, ja vien spējam realizēt attiecīgo projektu. Uzbūvēt bibliotēku vai koncertzāli mēs spējam, un kāpēc gan necensties iegūt tiesības to darīt.

Merko Ehitus vārds jau zināmu laiku tiek minēts kontekstā ar korupcijas skandālu, kas arī tika minēts kā galvenais iemesls, kāpēc jūsu iesniegtais Gaismas pils būvniecības piedāvājums pat netika izskatīts…

Šeit vairāk runa ir par publisku skandālu — nekādu juridisku problēmu mums nav. Jā, prokuratūra jau ceturto gadu pēta, izmeklē, pārbauda mūsu darbību. Tajā pašā laikā nekādas apsūdzības mums izvirzītas nav, neviena tiesas lēmuma arī nav. Mūs neviens nekādā pārkāpumā nav apsūdzējis. Turklāt mūsu finansiālā darbība ir atklāta, un katrs ar to var iepazīties — mēs esam biržas uzņēmums. Acīmredzot tiesībsargājošajām institūcijām ir kādas aizdomas, kas tiek pārbaudītas — tas ir normāli.

Bet kādā veidā jūs esat devuši pamatu šīm aizdomām?

Ja kāds parasts ierindas cilvēks, iedams pa ielu nokristu un salauztu kāju vai pat nomirtu, tam neviens nepievērstu uzmanību, savukārt, ja kāju salauztu premjers — tas būtu laikrakstu pirmajās lappusēs. Mēs savulaik iegādājāmies dažus zemes gabalus, bet laika gaitā izrādījās, ka tiem ir apgrūtinājumi, un valsts negrib pieļaut tur attīstību. Tāpēc tika pieņemts lēmums šo zemi no mums atpirkt. Taču kopš pirkšanas brīža bija pagājis zināms laiks, un šīs zemes cena būtiski pieaugusi. Visu minēto laiku tiek pārbaudīts, vai nav bijušas kādas nelikumīgas darbības, nosakot jauno cenu, par kādu atpirkt no mums šo zemi. Vēlreiz uzsveru — nekādas apsūdzības mums joprojām nav izvirzītas.

Tādā gadījumā kāpēc tika nolemts restrukturizēt Merko Ehitus, izveidojot kompāniju, kuru neskartu korupcijas skandāls?

Šī restrukturizācija tika veikta, lai nākotnē neatkārtotos tāda situācija, kāda bija ar Nacionālās bibliotēkas konkursu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merko Ehitus par 700 miljoniem kronu atjaunos Gaisa bāzi Igaunijā

Katrīna Iļjinska, Db, 06.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Igaunijā būvkompānija Merko Ehitus ir izstumta no tirgus, tai tomēr izdodas slēgt nozīmīgus būvdarbu līgumus.

Igaunijas būvkompānija Merko Ehitus ir noslēgusi līgumu ar Igaunijas Aizsardzības ministriju par Ämari Gaisa bāzes atjaunošanu. Līguma summa sasniedz 700 miljonus igauņu kronu (31.5 miljoni latu), kas padara to par līdz šim lielāko Igaunijas Aizsardzības ministrijas pasūtījumu. Patšas ministrijas līdzfinansējums būs 400 miljoni kronu (18 miljoni latu), savukārt pārējo summu veidos NATO drošības investīciju programmas fondu līdzfinansējums.

Projekta realizācija paredz skrejceļu, pievedceļu un apmaļu izbūvi un atjaunošanu, atbilstošas apgaismes un lidaparātu nosēšanās sistēmu izveidi. Konkurss tika izsludināts šā gada martā un tajā piedalījās uzņēmumi no Igaunijas, Spānijas, Vācijas, Bulgārijas, Turcijas, Itālijas un Lietuvas. Interesanti, ka Merko Ehitus uzvarējis konkursā neskatoties uz to, ka Valsts pasūtījumu strīdu komisija bija apmierinājusi konkurentu firmu iesniegto sūdzību pret Merko Ehitus, un tas nozīmē, ka Merko Ehitus nevarēs vairs piedalīties valsts pasūtījumu konkursos (2.10.2008, db.lv). Gaisa bāzes atjaunošanas darbi uzsākti šā gada oktobrī un tos pabeigt plānots 2010.gada otrajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien (27. novembrī) Tallinas Apgabaltiesa atzina Merko par tiesīgiem piedalīties valsts pasūtījumu konkursos. Šāds lēmums tika pieņemts pamatojoties uz apgrozījuma rādītājiem un objektu celtniecības pieredzi kompānijas pirmsreorganizācijas periodā, tā rakstīts celtniecības koncerna paziņojumā biržai, ziņo dv.ee.

Tiesa ir anulējusi Komisijas par strīdiem saistībā ar valsts pasūtījumiem noraidījumu Merko iesniegtajam pieteikumam par piedalīšanos konkursos, ko organizēja Aizsardzības ministrija par Mīnu līča rekonstrukciju.

Ministrija atzina par uzvarētājiem Merko Ehitus piedāvājumu par 67.8 miljoniem kronu (3.04 milj. LVL), bet šis lēmums tika apstrīdēts.

Tiesa noteica, ka jaunā Merko Ehitus kompānija var piedalīties konkursos, būdama pietiekami kompetenta ekonomiskajā, finansiālajā un tehniskajā ziņā, lai izpildītu darbalīgumā paredzētās saistības, jo tā var balstīties uz iepriekšējās Merko Ehitus kompānijas pieredzes un apgrozības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Visticamāk, rītā varēs sagaidīt Merko Ehitus akciju cenu kritumu, jo kompānija ir dabūjusi spērienu pa pēcpusi no konkurentiem un valdības," raksta igaunijas biznesa portāls Dv.ee.

Valsts pasūtījumu strīdu komisijas locekle Angelika Timuska portālam ehitusuudised.net norādīja, ka komisija ir apmierinājusi konkurentu firmu iesniegto sūdzību pret Merko Ehitus, un tas nozīmē, ka MerkoEhitus nevarēs vairs piedalīties valsts pasūtījumu konkursos.

Atgādinām, ka kompānija bija aizdomās turamā saistībā ar nelikumīgu zemes apmaiņu aizsargājamās teritorijās.

Šā gada sākumā kompānija norādīja, ka šādi statūti kaitē biznesam, jo konkurenti protestē pret tās piedalīšanos konkursos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ceļu būves firma Binders un būvkompānijas BMGS Igaunijas filiāle iesniegušas protestu Igaunijas Finanšu ministrijas Publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisijai par tās lēmumu par Ilemistes satiksmes mezgla Tallinā rekonstrukcijas konkursa uzvarētāju atzīt Igaunijas būvkompāniju Merko Ehitus.

Tallinas Komunālā dienesta lēmumā teikts, ka par liela apmēra rekonstrukcijas projekta uzvarētāju atzīts būvuzņēmēju Merko Ehitus, Merko Infra, Tallinna Teede un Rand ja Tuulberg kopīgi iesniegtais piedāvājums. Uzņēmumi piedāvāja darbus paveikt par 647,7 miljoniem kronu (29,08 miljoniem latu).

Iepriekš par konkursa uzvarētāju tika atzīts Binders un BMGS piedāvājums, bet šis piedāvājums tika atcelts, jo Igaunijas Finanšu ministrijas Publisko iepirkumu strīdu risināšanas komisija saņēma sūdzību no Igaunijas celtniecības uzņēmuma Merko Ehitus. Uzņēmums iesniedzis komisijai vairākas sūdzības, kurās norādīts, ka Latvijas uzņēmumam Binders trūka dažādu atļauju un licenču un tas nebija reģistrējies atbilstoši Igaunijas prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Merko Ehitus: Tirgus situācijas dēļ tiek atlikta jauno būvniecības projektu uzsākšana

Db.lv, 09.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Merko Ehitus grupas apgrozījums šī gada 3.ceturksnī sasniedzis 115 miljonus eiro, deviņu mēnešu periodā sasniedzot 299 miljonus eiro, kas ir par 39% vairāk nekā aizvadītajā gadā, informē uzņēmums.

Grupas tīrā peļņa 3.ceturksnī bija 5,6 miljoni eiro, bet deviņos mēnešos sasniedza 12,3 miljonus eiro, kas ir par 88% vairāk nekā pērn.

«Ņemot vērā parakstīto būvniecības projektu skaitu pēdējo gadu laikā un lielos būvniecības projektus, kas vēl ir procesā, mūsu apgrozījuma pieaugums gan 3.ceturksnī, gan šī gada pirmajos deviņos mēnešos ir sasniedzis plānoto. Būvniecības resursu cenas Baltijas tirgū turpina kāpt, un ir grūti atrast nepieciešamo darbaspēku, lai realizētu visus strauji augošos būvniecības plānus. Pašreizējā tirgus situācijā būvniecības apjomu pieaugums nav mūsu pašmērķis, ja tas pasliktina mūsu riska profilu. Ir svarīgi strādāt ar peļņu,» komentējot rezultātus norādīja AS Merko Ehitus valdes priekšsēdētājs Andres Trinks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igauņu Merko Grupp maina nosaukumu uz a/s Riverito

Katrīna Iļjinska, Db, 13.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas uzņēmums Merko Grupp, kas pārsvarā nodarbojas ar nekustamo īpašumu attīstīšanu un celtniecību ir mainījis uzņēmuma nosaukumu un turpmāk to sauks par AS Riverito, ziņo kalev.ee.

Kā teicis AS Riverito valdes loceklis Tenu Tomiks, uzņēmuma nosaukuma maiņa notikusi, lai norobežotu būvniecības firmas no investīcijas kompānijas.

Pēc AS Riverito ziņotā, lielākās uzņēmuma investīcijas ir saistītas ar uzņēmumu AS Merko Ehitus, kā arī E.L.L. Kinnisvara. Uzņēmumam AS Riverito pieder gandrīz 72 % uzņēmuma Merko Ehitus kapitāldaļu, savukārt E.L.L. Kinnisvara gandrīz pilnībā pieder AS Riverito.

Bez tam, uzņēmumam Riverito pieder 49 % kapitāldaļu kompānijā Angroo Ehitus, kas nodarbojas ar būvmateriālu mazumtirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Merko par 25 miljoniem eiro būvēs kazarmas Igaunijas Bruņoto spēku bāzē Emari

LETA--BNS, 01.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupas "Merko Ehitus" uzņēmums "Merko Ehitus Eesti" par 25 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa būvēs kazarmas Igaunijas Bruņoto spēku bāzē Emari.

"Merko Ehitus" informēja Tallinas biržu, ka "Merko Ehitus Eesti" ar Igaunijas Aizsardzības investīciju centru parakstīja līgumu par karavīru izmitināšanas ēku būvniecību ar nepieciešamajām ārējām un iekšējām komunikācijām.

Būvdarbi jāpabeidz 2024.gada decembrī.

Emari atrodas Igaunijas gaisa spēku bāze. Tā atrodas nepilnus 40 kilometrus uz dienvidrietumiem no Tallinas.

"Merko Ehitus" nodarbojas ar vispārējo būvniecību, civilo inženieriju un mājokļu būvniecību.

Kompānijas akcijas kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā. Uzņēmuma lielākā īpašniece ar 71,99% akciju ir Igaunijas kompānija "Riverito".

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apsūdz vēl vienu Merko Ehitus amatpersonu

Katrīna Iļjinska, Db, 16.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī viena no lielākajām Igaunijas būvkompānijām Merko Ehitus ir sadalījusies divos atsevišķos uzņēmumos veiksmīgākai izdzīvošanai, ņemot vērā apsūdzības pret uzņēmuma īpašniekiem, kompānijas pūles izdzīvot var izrādīties veltīgas, atsaucoties uz Eesti Päevaleht, ziņo bbn.ee.

Igaunijas prokurors Kadri Valings (Kadri Väling) gatavo apsūdzību vienam no Merko Ehitus vadītājiem Tonu Kortam (Tõnu Korts), kas tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu. Apsūdzība tiks uzrādīta tuvākajās dienās.

T. Korts norāda, ka K. Valings tiek apsūdzēts, jo nodevis Ivo Parbusam (Ivo Parbus) grāmatu, kurā bijusi dāvanu karte no Estravel 25 000 Igaunijas kronu (1122 latu) vērtībā. Ivo Parbus ir Tallinas mēra vietnieks.

Tīts Robens (Tiit Roben), Merko Ehitus priekšsēdētājs teicis, ka kompānija neko nekomentēs, kamēr nav iesniegta oficiāla apsūdzība. „Fakts, ka šāda informācija nonāk publiskā telpā pirms tas tiek paziņots uzņēmumam, ir nožēlojams. Man vairs nav ko piebilst,» teicis T. Robens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būvnieka un projektētāja strīds apdraud SIA Skultes kokosta biznesu

Dienas Bizness, 31.03.2009

SIA Skultes kokosta valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Mārtiņš Ķeviņš: «Merko Ehitus nevēlēšanās pildīt paredzētās saistības apdraud ne tikai mūsu uzņēmuma spēju īstenot iecerēto, bet arī pildīt savas saistības gan pret potenciālajiem kravu īpašniekiem, gan kreditoriem.»

Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekta īstenotāja un autora strīds par to, kuram jānovērš ūdens kaitējums Skultes ostas dienvidu molam un piestātnei, apdraud SIA Skultes kokosta iecerēto plānu īstenošanu.

SIA Skultes kokosta valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Mārtiņš Ķeviņš: «Merko Ehitus nevēlēšanās pildīt līgumā paredzētās saistības: ūdens noskaloto nostiprinājumu un piestātnes savešanu kārtībā atbilstoši prasībām, apdraud ne tikai mūsu uzņēmuma spēju īstenot iecerēto -palielināt pārkrauto kravu apjomus, bet arī pildīt savas saistības gan pret potenciālajiem kravu īpašniekiem, gan kreditoriem.»

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Igaunijas Merko atgriezusies pie peļņas

Lelde Petrāne, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas celtniecības kompānija Merko Ehitus informējusi NASDAQ OMX Tallinn, ka tās tīrā peļņa 2012. gada pirmajos deviņos mēnešos bijusi 3,2 miljoni eiro, vēsta baltic-course.com.

2011. gada pirmajos deviņos mēnešos kompānija strādāja ar tīrajiem zaudējumiem 7,3 miljonu eiro apmērā.

Tīrā peļņa 2,6 miljonu eiro apmērā 2012. gada trešajā ceturksnī liecina par pozitīvu tendenci uzņēmuma darbībā, teikts

Merko paziņojumā.

Saskaņā ar tās norādēm ieņēmumi atbilst cerētajam: 2012. gada pirmajos deviņos mēnešos tie bijuši 177,7 miljoni eiro. Tas veido pieaugumu par 15,9%, salīdzinot ar atbilstošo periodu iepriekšējā gadā. Šā gada trešajā ceturksnī ieņēmumi bijuši 70,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merko peļņa sarūk par 83,7%

Ritvars Bīders, 22.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamo īpašumu kompānija Merko Ehitus 2010. gadu noslēdza ar tīro peļņu 1,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 83,7% jeb 6,2 miljoniem eiro mazāk nekā 2009. gadā, liecina kompānija paziņojums biržā.

Merko Ehitus ienākumi pērn bija 171,9 miljoni eiro, kas ir par 15,4% mazāk nekā 2009. gadā. Pērn 72,3% no kompānijas ienākumiem nodrošināja Merko bizness Igaunijā, 25,1% - Latvijā un 2,6% - Lietuvā.

Salīdzinot ar 2009. gadu, pērn Merko Ehitus ienākumi Igaunijā samazinājās par 10,9%, Latvijā – par 27,1%, savukārt Lietuvā – par 5,1%.

Kompānijas ienākumi pērn pēdējā ceturksnī gada griezumā samazinājās par 8,5 miljoniem eiro līdz 45,6 miljoniem eiro.

Turpmāko gadu laikā kompānija koncentrēsies uz attīstību pašmāju, kā arī Ukrainas un Krievijas tirgū, kur, pēc uzņēmuma domām, sagaidāma straujāka nekustamā īpašuma nozares izaugsme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Merko atsākusi jauno dzīvokļu būvniecību

, 19.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības kompānija Merko Ehitus iecerējusi Tallinā atsākt jaunu dzīvokļu būvniecību – drīzumā tiks pabeigta 109 jaunu dzīvokļu būvniecība.

Par to šodien paziņojis Merko Ehitus padomes priekšsēdētājs Tinu Toomiks. Kompānija jau esot pārdevusi visus jaunos dzīvokļus, kurus tā uzbūvējusi nekustamo īpašumu attīstības «sprādziena» laikā, ziņo portāls Postimees. Līdz 2010. gada vasarai Merko plāno uzbūvēt divus jaunus daudzdzīvokļu namus. «Būvniecības darbi jau rit pilnā sparā, dzīvokļi būs gatavi nodošanai pircējiem no 2010. gada vasaras,» tā T. Toomiks.

Db jau vēstīja, ka arī Latvijā Merko Ehitus meitas uzņēmums SIA Merks pieļauj iespēju atjaunot dzīvokļu būvniecību. Pavasar kompānija varētu atsākt Skanstes virsotņu projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas augstākais punkts Latvijā varētu tikt sasniegts rudenī, prognozē banku analītiķi, komentējot piektdien publiskotos datus par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norāda, ka tik augsta inflācija nav bijusi kopš 90-to gadu sākuma, kad ekonomika izdzīvoja vērienīgus pārmaiņu laikus. Arī pārējās eirozonas valstīs inflācijas līmenis, kaut zemāks nekā Baltijas valstīs, ir sasniedzis daudzu pēdējo desmitgadu augstāko līmeni.

"Šobrīd var novērot visai atšķirīgas inflācijas tendenču prognozes. Tas ir saprotams, jo nenoteiktība ir ļoti augsta. Visticamāk, ka augstākais inflācijas punkts tiks piedzīvots rudenī. Nākamgad temps palēnināsies, kas nozīmē, ka sasniegtais cenu līmenis turpinās augt, bet lēnāk. To noteiks ekonomikas izaugsmes vājināšanās un tam sekojošās izmaiņas patēriņā un primāri enerģijas un pārtikas cenu dinamika," teica D.Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merko Ehitus atver filiāli Ukrainā

, 28.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības kompānija Merko Ehitus izveidojusi filiāli Ukrainā, kuras nosaukums ir LLC Merko Urkraine un kura arī pilnībā pieder Igaunijas Merko, ziņo BBN.

Merko atvēra filiāli Ukrainā ar mērķi radīt juridisku pamatu valstī, lai tādējādi uzsāktu darījumus Ukrainā. Ar šādu soli Igaunijas būvnieks apliecina savu stratēģisko interesi iesaistīties Ukrainas tirgū.

Merko Ehitus Ukrainā specializēs galvenokārt būvniecības projektu pārvaldības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Merko peļņa samazinās uz pusi

Ritvars Bīders, 14.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības kompānija Merko Ehitus, kurai pieder arī uzņēmums Merks Latvijā, šā gada pirmo ceturksni noslēgusi ar 16,6 miljonu kronu peļņu, kas ir par 49% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, ziņo BBN.

Merko apgrozījums gada laikā sarucis par 18% līdz 501 miljonam kronu.

Merko prognozē, ka būvniecības apjomi Baltijas valstīs šogad samazināsies par aptuveni 10%. Tirgus atgūšanās gaidāma tikai nākamgad.

Kompānija norāda, ka tā paredzējusi paplašināt savu darbību Latvijā un Lietuvā. Tam galvenokārt plānots izmantot citu uzņēmumu pārņemšanu, skaidro Merko.

Db.lv jau vēstīja, ka Igaunijas būvuzņēmums Merko Ehitus «tur savas acis atvērtas» attiecībā uz iespējām pārņemt kādu kompāniju kaimiņos esošajās valstīs Latvijā un Lietuvā, sacījis kompānijas vadītājs Tīts Robens (Tiit Roben).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupas "Merko Ehitus" uzņēmums "Merko statyba" par 80 miljoniem eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, būvēs infrastruktūru Lietuvas "Achemos grupe" vēja turbīnu parkam Paģēģos valsts rietumos.

"Merko statyba" un "Achema grupe" uzņēmums "LT Energija" parakstīja 80 miljonu eiro vērtu līgumu par 40 vēja turbīnu pamatu, notekūdeņu un ceļu sistēmu izbūvi.

Gaidāms, ka darbi tiks pabeigti līdz 2025.gada nogalei, "Merko Ehitus" informēja Tallinas biržu.

"Achema" preses pārstāve Jolita Macelīte aprīlī paziņoja, ka grupa plāno investēt vairāk nekā 400 miljonus eiro Paģēģu vēja parkā, kur plānots izvietot 40 turbīnas ar 248 megavatu (MW) jaudu. Plānots, ka enerģija tiks izmantota ūdeņraža ieguvei.

"Merko statyba" šogad saņēma arī grupas "E Energija" uzņēmuma "Vejas LT" pasūtījumu par 30 miljoniem eiro uzbūvēt vēja parku ar 300 MW jaudu Ķelmes rajonā. Līgums parakstīts aprīļa sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Merks īpašniece reģistrējusi kompāniju Merko būve

LETA, 16.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirmas SIA "Merks" īpašniece pagājušajā nedēļā reģistrējusi jaunu kompāniju SIA "Merko būve", liecina "Firmas.lv" informācija.

Jaunizveidotās kompānijas pamatkapitāls ir 25 000 eiro, un tās vienīgā īpašniece ir Igaunijas "Merko Investments", kura ir arī vienīgā būvkompānijas "Merks" īpašniece.

Kompānijas "Merko būve" vienīgais valdes loceklis ir Urmass Somelars, kurš ir arī būvfirmas "Merks" padomes loceklis.

"Merko būves" juridiskā adrese ir Lielirbes ielā 29, Rīgā, kur atrodas tirdzniecības centrs "Spice".

Kompānija "Merko būve" reģistrēta piektdien, 13.janvārī.

Jau vēstīts, ka 2021.gadā "Merks" strādāja ar 61,862 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 24,2% vairāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 4% un bija 1,572 miljoni eiro. Vienlaikus "Merks" koncerna apgrozījums 2021.gadā bija 52,825 miljoni eiro, kas ir par 6,2% vairāk nekā 2020.gadā, bet koncerna peļņa samazinājās četras reizes un bija 473 642 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir dažādi uzkrāšanas veidi. Viens no tādiem ir ieguldīt līdzekļus uzņēmumu akcijās. Izplatītākais ieguldījuma veids uzņēmumu akcijās ir, pērkot un pārdodot publiski kotētu uzņēmumu akcijas biržā. Latvijā šo ieguldījuma veidu piedāvā Nasdaq Riga.

Šis apskats ir veidots, lai aplūkotu Nasdaq Riga (turpmāk tekstā Rīgas birža) piedāvāto Latvijas publiski kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņas un veiktu analīzi par cenu svārstībām un iespējamām izmaiņām nākotnē.

Rīgas birža nav atrauta no kopējās pasaules ekonomikas, tādēļ pievienoju S&P 500 indeksu. S&P 500 indekss ietver kompānijas ar lielāko kapacitāti, ko tirgo Amerikas vērtspapīru tirgū. Atļaušos turpmāk tekstā šo indeksu asociēt ar pasaules kopējo akciju cenu indeksu par 2018. gadu un pēdējiem 11 gadiem.

(Avots: tradingview.com)

Ja aplūkojam indeksus 11 gadu garumā, tie ir iepriecinoši. Rīgas biržas izaugsme ir 56%, S&P 500 izaugsme - 76%. Pa vidu šim periodam, ar zemāko punktu 2009. gada martā, bija 2008.-2009. gada pasaules ekonomiskā krīze. Kopš 2009. gada marta zemākā punkta, kopējais indekss pasaulē līdz šā gada vidum, kad tika sasniegts maksimums, izauga par 437%, Latvijā 443%. Izaugsme iespaidīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apstiprināti jauni SIA Merks padomes un valdes locekļi

Monta Glumane, 01.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējais SIA «Merks» valdes loceklis un celtniecības direktors Jānis Šperbergs apstiprināts par uzņēmuma padomes locekli, savukārt viņa līdzšinējais vietnieks Andris Bišmeistars apstiprināts par SIA «Merks» valdes locekli un celtniecības direktoru.

«Mēs redzam, ka katru gadu palielinās «Merks» pienesums «Merko Ehitus» grupas kopējam biznesa apjomam, turklāt būtiski pieaug mūsu īpatsvars grupas ietvaros – 2017.gadā Latvija veidoja jau ceturto daļu no grupas kopējā apgrozījuma un paredzams, ka šogad tas būs vēl vairāk. Mēs esam gandarīti, ka to novērtējuši arī grupas akcionāri, un turpmāk Latvijai būs savs pārstāvis uzņēmuma padomē,» saka Oskars Ozoliņš, «Merks» valdes priekšsēdētājs.

Andris Bišmeistars ir absolvējis Rīgas Tehnisko Universitāti ar bakalaura grādu un inženiera kvalifikāciju būvniecībā. 2005.gadā viņš uzsāka darbu «Merks» kā tehniķis inženiertehniskajā nodaļa, strādājot ar projektu dokumentāciju, 2008.gadā kļūstot par būvdarbu vadītāju, bet 2012. gadā – par projektu vadītāju. A.Bišmeistara pārraudzībā bijuši tādi «Merks» celti objekti kā RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte, dzīvojamais projekts «Mazstāvu daudzdzīvokļu ēkas Dzintaru prospekts 26 un 28, Jūrmalā» , dzīvojamais projekts «Skanstes Parks» un multifunkcionālais kompless «Z-towers», bet šī gada janvārī A.Bišmeisters pievienojās «Merks» vadības komandai kā celtniecības direktora vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Šobrīd ir daudz nezināmo

Andris Bišmeistars, SIA "Merks" valdes loceklis (sagatavojusi Monta Glumane), 20.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules mēroga pandēmija un no tās izrietošie ierobežojumi negatīvi ietekmēs būvniecības nozari un "Merko Ehitus" grupas, tai skaitā "Merks", komercdarbību, taču pagaidām nav iespējams līdz galam novērtēt apmēru.

Šobrīd ir daudz nezināmo gan pasaulē, gan Latvijā, kas ietekmē arī būvniecības nozari, bet būvniecība kopumā neapstāsies.

"Merks" sadarbojas ar visām iesaistītajām pusēm, lai pēc iespējas sasniegtu kopīgos mērķus saskaņā ar plānu un pabeigtu būvniecības projektus.

Privātā sektora pasūtījumu samazināšanos un riskus varētu mazināt banku sektora atbildīga rīcība, valdības un starptautisko organizāciju atbalsta pasākumi un straujš publiskā sektora būvniecības pasūtījumu pieaugums.

Privātā sektora klientu pasūtījumi ir ievērojami samazinājušies un valsts iepirkumi spēlēs vadošo lomu jaunajos būvniecības konkursos. Ceram, ka turpināsies valsts investīcijas ēku un infrastruktūras būvniecībā un sagatavošanās darbs pie projektiem tiks paātrināts, lai saglabātu būvniecības nozares dzīvotspēju un darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirma SIA "Merks" un tās mātesuzņēmums AS "Merko Ehitus" pārsūdzējuši Administratīvajā tiesā Konkureces padomes (KP) lēmumu būvnieku karteļa lietā, teikts "Merko Ehitus" paziņojumā biržai "Nasdaq Tallinn".

"Merks" uzskata, ka KP secinājumi par kompānijas uzņēmējdarbības praksi ir nepamatoti gan faktiski, gan juridiski.

Karteļa skandāls raisa daudz jautājumu  

Konkurences padome (KP) šokēja Latvijas sabiedrību ar paziņojumu par iespaidīga apjoma būvnieku...

"KP uzliktais naudas sods un visas citas iespējamās sekas, kas noteiktas saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem, nestāsies spēkā, kamēr nebūs stājies spēkā galīgais tiesas spriedums," teikts paziņojumā Tallinas biržai.

Paziņojumā teikts, ka "Merko Ehitus" grupa ir apņēmusies veicināt un īstenot ētiskus biznesa standartus un uzvedību, kā arī ievērot visus likumus un noteikumus, kas reglamentē uzņēmējdarbības praksi. Jebkurš iespējamais godīgas konkurences pārkāpums ir grupas darbības principu un vērtību pārkāpums, uzsvērts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā arī būvfirma AS "LNK Industries" pārsūdzēja KP lēmumu.

LNK INDUSTRIES pārsūdzējusi KP lēmumu būvnieku karteļa lietā 

AS “LNK INDUSTRIES”, izvērtējot visu saņemto informāciju, kā arī izanalizējot savu darbu...

Atgādinām, ka KP atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bijuši iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro.

KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16 652 927 eiro apmērā. Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", "LNK Industries" un SIA "Merks". Tiesa "RBSSKALS būvvadība" patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merko turpina iepirkties

Valdis Vikmanis, 02.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas lielākā celtniecības kompānija Merko Ehitus par 10 miljoniem igauņu kronu (449 tūkst. LVL) iegādājusies divus īpašumus Tallinā, ziņo Baltic Business News.

Abi zemes gabali atrodas viens otram blakus un to platība attiecīgi ir 1 276 un 535 kvadrātmetri. Portāls norāda, ka abu īpašumu sākumcena bija 8,5 miljoni Igaunijas kronu.

Valsts piederošā nekustamā īpašuma kompānijas pārstāvis Pia Kalass norādīja, ka visi ar šo līgumu saistītie dokumenti ir parakstīti.

Jāatzīmē, ka Merko Ehitus izmanto krīzes situāciju, lai palielinātu savu ietekmi netikai Igaunijas, bet arī Baltijas tirgū. Merko Ehitus «tur savas acis atvērtas» attiecībā uz iespējām pārņemt kādu kompāniju kaimiņos esošajās valstīs Latvijā un Lietuvā, sacījis kompānijas vadītājs Tīts Robens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes Galvenās analītiķes Olgas Ertuganovas finanšu tirgus apskats.

Baltijas akciju tirgus

Latvija

Lietuva

Viļņas fondu tirgus arī noslēdza nedēļu zemāk par iepriekšējās nedēļas līmeņiem. Līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā visaktīvāk tika tirgotas Lifosa akcijas, kuru cena samazinājās vēl par 11%. Rezultātā, no virsotnes, kas tika sasniegta 10. jūlijā, minerālmēslu ražotāja vērtspapīru cena samazinājās par vairāk nekā 30%. Aizvadītajā nedēļā kļuva zināms, ka Lifosa izsniegs mātes uzņēmumam «EvroHim» kredītu par summu $140 miljn. Aizvadītajā nedēļā, pēc jūlija atskaišu publicēšanas, ievērojamu kāpumu par 9.6% uzrādīja Klaipėdos nafta akciju kotējumu. Pozitīvu dinamiku uzrādīja banku sektora vērtspapīri. Ukio bankas akciju cena pieauga par 3% pēc labu peļņas rezultātu publicēšanas par šā gada pirmajiem 7 mēnešiem. Siauliu bankas akciju kotējumi arī pieauga par 1.1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Merko Ehitus zaudējumi pērn sasnieguši 13 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības grupa Merko Ehitus, kuras struktūrvienība darbojas arī Latvijā, informējusi Tallinas biržu par grupas zaudējumiem pirms nodokļiem 2011. gadā 13,0 miljonu eiro apmērā, ziņo baltic-course.com.

Tīrie zaudējumi bijuši 13,4 miljoni eiro.

2010. gadā grupa strādāja ar peļņu 1,8 miljonu eiro apmērā pirms nodokļiem un tīro peļņu - 1,2 miljoniem eiro.

Merko informējusi, ka zaudējumu galvenais iemesls ir augošās būvniecības izmaksas, kas pārsniegušas prognozes attiecībā uz līgumiem, kas noslēgti 2009./2010. gadā.

2011. gadā būvniecības grupas ieņēmumi bijuši 219,3 miljoni eiro. Igaunija šajā ziņā devusi ieguldījumu 74,0%, Latvija - 19,0% un Lietuva - 7,0% apmērā. Salīdzinot ar 2010. gadu, grupas ieņēmumi pieauguši par 27,6%. Latvijā ieņēmumi samazinājušies par 3,3%.

Grupas ieņēmumi 2011. gada ceturtajā ceturksnī bijuši 65,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru