Jaunākais izdevums

Investīciju platforma Mintos ir ieviesusi jaunu standartizētu investīciju portfeli Mintos Core, kurā ieguldītāji var investēt parādzīmēs, kas ir nodrošinātas ar visā pasaulē privātpersonām un uzņēmumiem izsniegtiem aizdevumiem.

Standartizēts, diversificēts portfelis ar riskam atbilstošu ienesību ir izveidots ar mērķi atvieglot ieguldīšanu tiem iedzīvotājiem, kas vēlas ietaupīt laiku un dod priekšroku automatizētam risinājumam.

“Ar Mintos Core portfeli mēs vēlamies popularizēt ieguldījumu kultūru Latvijas sabiedrībā. Šajā risinājumā esam apvienojuši mūsu septiņu gadu pieredzi investīciju iespēju veidošanā un radījām lietotājam ļoti vienkāršu risinājumu. Iedzīvotāji var ieguldīt jau gatavā, plaši diversificētā parādzīmju portfelī, kura pamatā ir kredītu izsniedzēju sniegtie aizdevumi visā pasaulē,” stāsta Mārtiņš Šulte, Mintos platformas vadītājs un līdzdibinātājs.

Mintos Core portfeļa vēsturiskais ienesīgums pārsniedz 10% gadā, taču līdzīgi kā citu investīciju gadījumos, līdzšinējie rezultāti negarantē līdzvērtīgus rezultātus nākotnē un iepriekš gūtā peļņa negarantē peļņu nākotnē. Minimālā ieguldījumu summa Mintos Core portfelī ir 500 eiro.

“Mēs šo mērķtiecīgi ieviešam tieši līdz ar jauna gada sākumu, jo zinām, ka cilvēki Jaunajā gadā nereti apņemas sākt veidot uzkrājumus vai ieguldījumus nākotnei un Mintos Core ir ērts risinājums, lai šo apņemšanos piepildītu,” turpina M. Šulte.

Mintos ir godalgota globāla platforma investīcijām aizdevumos. 2015.gadā dibinātais uzņēmums privātajiem investoriem piedāvā pieejamu veidu, kā uzlabot savu turību ar pasīvām investīcijām aizdevumos. Investori var panākt plašu diversifikāciju, pateicoties tūkstošiem aizdevumu, ko Mintos platformā piedāvā vairāk nekā 60 alternatīvie kreditēšanas uzņēmumi no visas pasaules.

Mintos ir Eiropā vadošā platforma investīcijām aizdevumos, kuras reģistrēto lietotāju skaits pārsniedz 500 000, bet kopumā finansēto aizdevumu apjoms pārsniedz 8 miljardus eiro. Mintos ir licencēta ieguldījumu brokeru sabiedrība saskaņā ar MiFID II. Mintos ir bāzēts Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DelfinGroup 2022.gadā Mintos platformā piesaistījusi 65 miljonu eiro investīcijas

Db.lv, 02.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2015.gada investīciju platformā "Mintos" investori nebanku kreditētājam AS "DelfinGroup" izsniegtajos aizdevumos ir ieguldījuši vairāk nekā 421 miljonu eiro, no kuriem 65 miljoni eiro ieguldīti 2022.gadā, informē "DelfinGroup" pārstāvji.

Līdz šim "Mintos" platformā gandrīz 100 000 investoru ir investējuši "DelfinGroup" aizdevumos, un vidējais viena investora investīciju portfeļa apmērs "DelfinGroup" izsniegtajos aizdevumos ir 330 eiro, un vidējā atdeve ir bijusi 10,6% gadā.

Lai diversificētu kapitālu, "DelfinGroup" izmanto vairākus kapitāla piesaistes veidus - 2021.gada 14.oktobrī noslēdzās "DelfinGroup" sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO), ir veiktas vairākas obligāciju emisijas, kā arī tiek izmantoti "Mintos" platformas pakalpojumi.

Tādējādi sniedzot iespēju investoriem ieguldīt gan uzņēmuma akcijās, gan obligācijās, gan arī "DelfinGroup" izsniegtajos aizdevumos.

DelfinGroup valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš: "Investīciju platforma Mintos ir palīdzējusi mums piesaistīt finansējumu biznesa attīstīšanai, bet lielais investoru skaits liecina par uzticību DelfinGroup kā stabilam uzņēmumam. Vēlos piebilst, ka caur Mintos mūsu uzņēmuma vārds izskan arī ārpus Baltijas, kas dod iespēju piesaistīt papildu kapitālu gan mums pašiem, gan visam Baltijas reģionam."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā dibinātā autolīzinga kompānijas Mogo, kas īsā laikā pārtapa multinacionālā un globālā uzņēmumā Eleving Group, veiksmes stāsts ir gan biznesa idejā, gan finanšu piesaistē, kur dominējošā loma ir obligāciju finansējumam.

Par uzņēmuma attīstību un izmantotajiem finanšu instrumentiem desmitgades garumā līdz 150 miljonus vērtai obligāciju emisijai un tās refinansēšanai Dienas Biznesam stāsta uzņēmuma finanšu direktors Māris Kreics. Materiāls tapis sadarbībā ar vietējā kapitāla banku - Signet Bank, aktīvāko kapitāla tirgus konsultantu Latvijā.

Eleving Group pirmsākumos bija Mogo Finance. Pastāstiet, lūdzu, īsi par uzņēmuma vēsturi un attīstību kopš tā dibināšanas! Kā izveidojās grupa, un kas tam pamatā?

Eleving Group aizsākumi ir meklējami 2012. gadā, kad tolaik ar Mogo Finance zīmolu uzsākām lietotu automašīnu finansēšanu Latvijā. Jaunā biznesa pamata ideja bija pavisam vienkārša – sniegt iespēju cilvēkiem iegādāties 9-10 gadus vecas automašīnas, proti, tādas, kuras vidējais patērētājs reāli var atļauties. Pirms vairāk nekā desmit gadiem tradicionālās bankas īsti nerāvās šādas kategorijas automašīnas finansēt, tādēļ mēs redzējām brīvu nišu, kuru ar savu produktu varētu nosegt. Pats biznesa modelis nav nekāda inovācija, jo līzings un atgriezeniskais līzings ir labi pazīstami kreditēšanas produkti jau izsenis. Inovācijas drīzāk bija šī produkta piedāvājumā, kas nozīmēja, ka spējām izteikt piedāvājumu jebkuram klientam, kurš pie mums ierodas atbilstoši viņa maksātspējai un vajadzībām. Tāpat inovatīva pieeja bija riska novērtēšanas metodē, kur jau tobrīd izmantojām mašīnmācīšanos un ar to saistītos algoritmus datu apstrādei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group piesaistījusi 10 miljonus eiro biznesa attīstīšanai Rumānijā

Db.lv, 16.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais nebanku kreditētājs "Eleving Group" ir piesaistījis 10 miljonus eiro tālākai biznesa attīstīšanai Rumānijā, informē uzņēmumā.

Aizdevumu piešķīris fonds "ACP Credit", kas darbojas uzņēmumu kreditēšanā Centrāleiropas reģionā.

"Eleving Group" izpilddirektors Modests Sudņus atzīmē, ka ārpus "Mintos" aizdevumu platformas, "ACP Credit" ir pirmais piesaistītais ārējais investīciju partneris Rumānijā.

Sudņus skaidro, ka "Eleving Group" Rumānijas tirgū darbojas kopš 2016.gada, un tas ir kļuvis par vienu no grupas lielākajiem tirgiem. Piesaistītie līdzekļi palīdzēs "Eleving Group" apstvērt iespējas turpmākām investīcijām, kā arī spert nākamo soli biznesa attīstībā. Piesaistītie līdzekļi tiks izmantoti "Mintos" saistību refinansēšanai un "Mogo Romania" portfeļa paplašināšanai.

"Eleving Group" apgrozījums pērn deviņos mēnešos bija 142,5 miljoni eiro, kas ir par 2,7% vairāk nekā attiecīgajā periodā 2022.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 3,7% un bija 19,4 miljoni eiro. Vienlaikus "Eleving Group" neto portfelis septembra beigās bija 327,3 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vienots valsts regulējums izsijās veiksmīgākos aizdevumu platformu uzņēmumus

Juris Grišins, Capitalia vadītājs, 02.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājiem zināmākais brīvās naudas ieguldīšanas instruments ir depozīti, taču tos var uzskatīt par investīciju dinozauriem.

Tie ir plaši zināmi, droši, bet ar mazu atdevi. Taču iedzīvotāji visā pasaulē meklē lielākas atdeves iespējas no ieguldījumiem, tāpēc pēdējā laikā tirgū ienāk arvien jauni produkti, kas piedāvā gan augstāku atdevi, gan attiecīgi arī risku. Viena no šādām ieguldījumu iespējām ir aizdevumu platformas. Šo investīciju veidu bieži izvēlas tā dēvēti jaunie profesionāļi un tie, kuri vēlas paplašināt savu gadiem veidoto ieguldījumu portfeli.

Aizdevumu platformas ļauj daudziem investoriem būt par līdz-īpašnieku vienam aizdevumam, kas izsniegts privātpersonai vai uzņēmumam. Savukārt aizdevuma ņēmējiem platformas nodrošina alternatīvu finansējuma avotu, kas var būt sevišķi noderīgs situācijās, kad banku finansējums tiem nav piemērots vai pieejams. Platforma nodrošina šo aizdevumu piedāvāšanu ieguldītājiem, kā arī administrē norēķinus starp aizdevuma saņēmēju un investoriem. Ir divu tipa aizdevumu platformas, katrai no tām ir nedaudz savādāks darbības princips un arī atšķirīgs regulējums no finanšu nozares uzraugu puses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju bankas "Signet Bank" vadības komandai pievienojas Arnis Praudiņš, kas turpmāk uzņēmumā pildīs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) atbildīgā valdes locekļa un galvenā attīstības speciālista pienākumus.

Pēdējos 20 gadus Arnis Praudiņš ieņēmis vadošos amatus arī citās Latvijas bankās.

A. Praudiņš ieguvis maģistra grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē un viņam ir 20 gadu profesionālā pieredze banku sektorā. No 2008. līdz 2013. gadam strādājis par Atbilstības funkcijas vadītāju "Nordea Bank AB" Latvijas filiālē, vēlāk turpinājis darbu kā Finanšu noziegumu ievērošanas vadītājs. No 2017. līdz 2022. gadam strādāja "Swedbank AS" Latvijas filiālē, vadot Darījumu uzraudzības komandu, vēlāk Finanšu noziegumu riska pārvaldīšanas departamenta komandu. 2022. gadā pievienojās "Swedbank AS" Baltijas filiālei un koordinēja finanšu noziegumu riska pārvaldīšanu "Swedbank" Baltijas holdinga kompānijā. 2023. gadā veica NILLTPFN un sankciju jomas vadītāja pienākumus "Mintos Marketpalce AS" un "Mintos Payments AS".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pirmajam "vienradzim" jeb jaunuzņēmumam, kas sasniedzis miljarda vērtību, drīzumā noteikti sekos nākamie, prognozē Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) izpilddirektore Kristīne Tarvida.

Viņa norādīja, ka Latvija sāka veidot "startup", investēt tajos un atbalstīt ar dažādām programmām, vēlāk nekā igauņi, tādēļ arī Latvijai šobrīd ir tikai viens "vienradzis" - "Printful".

"Mēs Latvijā ar "startup" uzņēmumiem strādājam un investējam pēdējos astoņus gadus. Pirms tam, protams, arī bija biznesa eņģeli, tikai viņi sevi tā nedēvēja un izpratne par "startup" no investoru, jaunuzņēmēju un valsts puses nebija vēl attīstījusies, nebija atbalsta, nebija vienotas vīzijas, "startup" kopienas utt. Tomēr šobrīd ir īstais laiks, kad vajadzētu sākt parādīties lieliem veiksmes stāstiem ar lielām piesaistītajām investīcijām un augošu ietekmi Eiropas, Amerikas vai Āzijas tirgos un vairākiem "vienradžiem", jo "startup" sasniedz savu lielo izrāvienu pēc vispārzināmās statistikas 7-10 gadu laikā," stāstīja Tarvida.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iespējams, šī krīze nav tāda, kā visi iedomājas

Jānis Goldbergs, 14.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pēdējos gados straujāk augošajām kompānijām Austrumeiropā ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group, kas darbojas 14 valstu tirgos trīs kontinentos un kuras galvenais birojs atrodas Rīgā.

Kā izdodas audzēt peļņas rādītājus par spīti pandēmijai un šā gada krīzei, Dienas Bizness jautāja Eleving Group valdes priekšsēdētājam Modestam Sudņum (Modestas Sudnius).

Jau pieejama informācija, ka esat viens no straujāk augošiem uzņēmumiem reģionā, esat gan Eiropas, gan citu kontinentu tirgos. Pastāstiet par Eleving Group, kas ir jūsu specializācija?

Eleving Group pirmsākumi meklējami Latvijā pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad uzsākām lietotu automašīnu iegādes finansēšanu. Pamatideja bija palīdzēt cilvēkiem, kuriem nav iespējas saņemt kredītu bankā, kā arī veicināt tādu automašīnu iegādi, ko tradicionālās bankas nefinansē. Kā zinām, bankas labprātāk finansē jaunu automašīnu iegādi, tomēr ne visi tās var atļauties. Šo gadu laikā esam apguvuši daudzus pasaules tirgus un šobrīd pakalpojumus sniedzam ne vien Eiropā, bet arī tādās relatīvi eksotiskās valstīs kā Kenija, Uganda, Uzbekistāna u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Igaunijas investors Mertens Kress: DelfinGroup ir uzticams dividenžu akciju uzņēmums

Db.lv, 30.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem, kuri novērtē regulāru un biežu naudas plūsmu, kā arī pārredzamu dividenžu politiku, AS DelfinGroup ir ļoti uzticams dividenžu akciju kandidāts, secina viens no Igaunijas atpazīstamākajiem investīciju blogeriem Mertens Kress (Märten Kress).

M. Kress savā blogā norāda1, ka Baltijas biržās ir salīdzinoši maz uzņēmumu, kas maksā dividendes biežāk nekā reizi gadā, un Latvijas uzņēmums DelfinGroup ir viens no tiem. Iepriekšējos gados uzņēmums dividenžu izmaksu ir organizējis tā, lai akcionāri varētu baudīt dividendes četras līdz sešas reizes gadā. Tas veidojas tāpēc, ka DelfinGroup vienā vai vairākās daļās izmaksā gada dividendes un reizi ceturksnī veic ārkārtas dividenžu izmaksu.

Pastiprinātu interesi par DelfinGroup izraisa tas, ka no 2023. gada 22. maija līdz 2. jūnijam notiek DelfinGroup akciju publiskais akcionāru piedāvājums un tā laikā uzņēmuma akcijas tiek piedāvātas ar 10 % atlaidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group sešos mēnešos sasniedz 13,6 miljonu eiro peļņu

Db.lv, 10.08.2023

Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics (no kreisās) un Eleving Group izpilddirektors Modests Sudņus.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group ir paziņojis neauditētos pirmā pusgada rezultātus. Pārskata perioda beigās grupas ieņēmumi sasniedza 90,6 milj. eiro, savukārt neto portfelis sasniedza 295,1 milj. eiro.

2023. gada pirmo pusgadu grupa noslēdza uzrādot stabilus finanšu rezultātus, pateicoties diversificētai uzņēmējdarbībai un sabalansētai ieņēmumu plūsmai no visām trim pamatdarbības jomām. Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti sešu mēnešu ieņēmumos veidoja EUR 25,2 milj., kas ir par 7,2% vairāk nekā 2022. gada sešos mēnešos.

Ieņēmumu pieaugumu veicināja stabilais sniegums produktīvo aizdevumu jomā motociklu taksometru segmentā Austrumāfrikā. Nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza EUR 34,0 milj., kas ir par 7,9% vairāk nekā attiecīgajā pārskata periodā pirms gada. Attiecīgo ieņēmumu pieaugumu galvenokārt noteica portfeļa pieaugums Rumānijā un lielākajā daļā citu Grupas tirgu. Tikmēr patēriņa finansēšanas produkti pirmā pusgada ieņēmumu kopējā apjomā veidoja EUR 27,6 milj. jeb par 11% mazāk nekā aizvadītā gada pirmajos sešos mēnešos. Negatīvo ieņēmumu dinamiku noteica galvenokārt Ukrainas portfeļa samazināšanās, jo ieņēmumi visos citos patēriņa finanšu tirgos attiecīgajā laika posmā ir palielinājušies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku kreditētājs "DelfinGroup" noslēdzis 11 miljonu eiro kredītlīnijas līgumu ar Maltas "Multitude Bank", informē uzņēmuma pārstāvji.

Noslēgtā līguma termiņš ir divi gadi.

"DelfinGroup" valdes loceklis un finanšu direktors Aldis Umblejs informē, ka piesaistītais aizdevums ļaus kāpināt izaugsmes tempus: "Tas ir vēl viens stratēģisks solis izaugsmes virzienā, ļaujot realizēt uzņēmuma mērķus, tostarp līdz 2025.gadam uzņēmuma kredītportfelim sasniedzot 100 miljonus eiro". 2023.gada trešajā ceturksnī uzņēmuma kredītportfelis sasniedza 84,6 miljonus eiro.

Uzņēmums turpina diversificēt finansējuma avotus, izmantojot obligāciju finansējumu, "Mintos" investīciju platformu, bankas, kā arī pašu kapitālu, kas ļauj saglabāt uzņēmuma elastību, efektīvi pārvaldīt riskus un optimizēt izmaksas. Tostarp novembra sākumā uzņēmums reģistrēja jaunu slēgtā piedāvājuma nenodrošināto obligāciju emisiju 15 miljonu eiro apmērā un refinansēja obligācijas 10 miljonu eiro apmērā, kuru atmaksas termiņš bija šā gada novembris. Jauno obligāciju kupona likme ir 9% plus trīs mēnešu EURIBOR ar atmaksas termiņu trīs gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru