Jaunākais izdevums

Kāds no bijušajiem reitingu aģentūru Moody’s analītiķiem apsūdz kompāniju par nepatiesiem reitingu vērtējumiem, un savas aizdomas nodevis tālākai izmeklēšanai ASV Kongresam, ziņo Wall Street Journal.

Wall Street Journal rīcībā nonākušā vēstulē, kas datēta ar šī gada jūliju, Ēriks Kolčinskis vaino Moody’s Investor Service augsta reitinga piešķiršanā sarežģītiem parāda vērtspapīriem šī gada janvārī, par spīti tam, ka zināja, ka samazinās reitingus aktīviem, uz kuriem attiecas šie vērtspapīri.

Wall Street Journal norāda, a Moody’s pārstāvis atteicies komentēt šo apsūdzību, taču norādīja, ka Ē. Kolčinskis atteicies sadarboties šīs viņa uzsāktās lietas izmeklēšanā.

Patlaban Ē. Kolčinskis gatavojas tiesai, kurā liecinās pret Moody’s, norāda Wall Strett Journal.

Reitingu aģentūra Moody’s neesot komentējusi šo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas glābējfondi Francijas dēļ zaudē reitingus

Jānis Rancāns, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi eirozonas glābšanas fondu kredītreitingus. Aģentūra līdz Aa1 samazinājusi gan Eiropas stabilitātes mehānismam (ESM), gan Eiropas finanšu stabilitātes mehānismam (EFSF), kurš savu darbu pārtrauks nākamgad, piešķirtos reitingus.

Moody’s arī pieļāvusi, ka abiem fondiem piešķirtie kredītreitingi varētu tikt samazināti vēl vairāk, vēsta Euobserver. Abos fondos Francija, kuras reitingu Moody’s nesen samazināja, ir otrs lielākais maksātājs.

«ESM un EFSF kredītriski ir cieši saistīti ar to tuvākajiem atbalstītājiem,» skaidrojot saistību starp Francijas un eirozonas glābšanas fondu kredītreitingu samazināšanu, norādīja Moody’s.

Tikmēr fondu vadītājs Klauss Rēglings norādījis, ka viņam ir grūti saprast Moody’s lēmumu. «Mēs nepiekrītam reitingu aģentūras pieejai, kas nav ņēmusi vērā ESM spēcīgo institucionālo tīklu, politisko apņēmību un kapitāla struktūru,» sacīja K. Rēglings. Moody’s rīcība arī nekādā veidā neietekmēs eirozonas fondu spējas izsniegt parādzīmes un aizņemties naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir paaugstinājusi bankas Citadele ilgtermiņa reitingu no B2 uz B1, turklāt paaugstinājusi arī bankas nākotnes prognozi no stabilas uz pozitīvu, informē bankas pārstāvji.

Tādējādi bankas Citadele reitings šobrīd ir B1/Not Prime/E+ Positive.

Bankas Citadele reitinga pārskatīšanu Moody’s skaidro ar bankas finanšu rezultātu un pelnītspējas paaugstināšanos, kā arī kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos un privāto investoru ienākšanu bankas akcionāru sastāvā, kā rezultātā banka var veidot spēcīgāku kapitāla bāzi. Līdztekus Moody’s ir noteicis Citadelei kontraģenta reitingu Ba3(cr)/NP(cr).

«Fakts, ka viena no vadošajām reitingu aģentūrām pasaulē ir paaugstinājusi Citadeles reitingu, ir apliecinājums tam, ka Citadele attīstās pareizajā virzienā un akcionāru maiņa ir nākusi par labu bankas attīstības iespējām,» saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investor Service samazinājusi kredītreitingus Itālijai, Portugālei un Spānijai, bet Francijas, Lielbritānijas un Austrijas reitingiem mainījusi nākotnes perspektīvu no stabilas uz negatīvu.

Reitingu aģentūra samazināja arī piešķirtos reitingus mazākām eirozonas valstīm – Slovēnijai, Slovākijai un Maltai. Savu lēmumu Moody’s skaidro ar parādu krīzes izraisītiem izaicinājumiem un reģiona vājo ekonomikas attīstības perspektīvu, kas izraisa spiedienu uz finanšu tirgiem, vēsta Bloomberg.

Itālijas reitings tika samazināts no A2 uz A3, Spānijas – no A1 uz A3, Portugāles – no Ba2 uz Ba3, Slovākijas un Slovēnijas – no A1 uz A2, bet Maltas – no A2 uz A3.

«Visiem šiem reitingiem ir piešķirta arī negatīva nākotnes perspektīva,» norādīja Moody’s. Negatīva nākotnes perspektīva nozīmē, ka Moody’s saskata vismaz 40% iespējamību, ka valsts reitings tuvāko 18 mēnešu laikā varētu tikt samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 13 Itālijas bankām, kā arī vairākām kompānijām un pašvaldībām piešķirtos reitingus.

Moody’s reitingu samazinājums tostarp skāris divas Itālijas lielākās bankas – Intesa SanPaolo un Unicredit, kurām piešķirtie reitingi samazināti no A3 līdz Baa2, turklāt tiem noteikta negatīva nākotnes perspektīva.

Reitingu aģentūra samazinājusi Itālijas elektroenerģijas operatoru un gāzes kompānijas, kā arī 23 pašvaldību, tostarp Milānas un Neapoles reitingus.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā Moody’s par divām atzīmēm samazinājusi Itālijai piešķirto kredītreitingu, uzsverot Grieķijas iespējamo aiziešanas no eirozonas un Spānijas banku problēmu ietekmi uz Romu.

Itālijas reitingu Moody’s samazinājusi no A3 līdz Baa2, kā arī brīdinājusi par iespējamu reitingu tālāku «apcirpšanu», norādot, ka valsts, iespējams, piedzīvos straujāku aizņemšanās izmaksu kāpumu un zaudēs piekļuvi starptautiskajiem tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moody's: Latvijas spēcīgā reformu īstenošana un fiskālā konsolidācija atbalsta tās kredītreitingu

LETA, 21.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdības spēcīgā rīcība reformu īstenošanā, lai mazinātu makroekonomikas nelīdzsvarotību un konsolidētu publiskās finanses, atbalsta tai noteikto kredītreitingu A3 līmenī, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's paziņoja savā ikgadējā pārskatā.

Latvijas straujā ekonomikas atkopšanās un valdības veiktie fiskālās konsolidācijas centieni ir palīdzējuši valstij pārsniegt savus fiskālos mērķus, pārskatā citēts Moody's viceprezidenta asistenta, analītiķa un ziņojuma autora Evana Volmana teiktais.

Latvija ir noteikti parādījusi, ka spēj konsolidēt savas publiskās finanses, un tiek prognozēts, ka 2016./2017.gadā tās fiskālais deficīts saglabāsies ap 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), sacījis Volmans.

Tomēr Moody's secināja, ka deficīta rādītāja tālāks uzlabojums ir ierobežots, jo uz Latvijas budžetu pieaug spiediens, ko rada sociālo un aizsardzības izdevumu palielinājums. Neskatoties uz to, aģentūra sagaida, ka Latvijas fiskālā politika arī turpmāk būs saprātīga un parādu slogs atbildīs citu valstu ar A reitingu vidējam sniegumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kamēr citur eirozonā reitingus sola mazināt, Moody's augsti vērtē Igauniju

Gunta Kursiša, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr reitingu aģentūras samazinājušas Itālijas, Spānijas, Īrijas, Grieķijas, Portugāles un Kipras kredītreitingus, un aģentūra Standard&Poor’s brīdinājusi par iespējamu eirozonas valstu reitingu samazināšanu, Moody’s 2011. gada analīzē pavēstījusi, ka Igaunijai piešķirtais kredītreitings A1 atspoguļo valsts ekonomisko stiprumu kā «vidēju», bet valsts institucionalais stiprums ir «augstā līmenī», vēsta BBN.

Igaunijas institūcijas pēdējo divu gadu laikā ir parādījušas elastību un noteiktību, pavēstījusi Moody’s. Kā piemēru valsts institucionālajam stiprumam Moody’s minēja eiro ieviešanu, kas prakstiski nozīmējusi – Igaunija spējusi sasniegt svarīgus mērķus, ņemot vērā sarežģītos apstākļus. Igaunijas finansiālais stiprums ir novērtēts kā «augsts».

Reitingu aģentūra novērtējusi Igaunijas jūtību pret riskiem kā zemu, tomēr Moody’s norādījusi arī, ka Igaunijai gaidāmas grūtības un izaicinājumi notiekošās eirozonas parādu krīzes kontekstā.

Moody’s Igaunijai noteiktais reitings A1 ir stabils kopš 2002. gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Moody’s trešdien samazinājusi piecu Portugāles banku kredītreitingus, prognozējot, ka banku aktīvu kvalitāte un rentablitāte pasliktināsies, samazinot valsts ekonomiskās perspektīvas, raksta Financial Times.

Moody's samazināja Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, un Banco Santander Totta reitingus.

Četru banku reitings samazināts līdz tam pašam līmenim, kāds piešķirts Portugāles suverēnajam parādam – Ba3. Šis novērtējums atrodas ir tikai vienu iedaļu virs «ļoti spekulatīva» līmeņa.

Portugāle prognozē, ka pieņemto taupības pasākumu ietekmē tās ekonomika šogad piedzīvos lejupslīdi 3,3% apmērā. «Jostas savilkšana» seko 78 miljardu eiro glābšanas pasākumiem, par kuriem valsts vienojās ar Eiropas Savienību un Starptautisko Valūtas fondu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service izskata iespēju samazināt Parex bankas reitingus, liecina aģentūras paziņojums.

Samazināt varētu bankas ilgtermiņa vietējās un ārvalstu valūtas depozītu reitingu, kas patlaban ir B2. Bankas finansiālā stipruma reitings ir E līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu.

Moody’s lēmumu pārskatīt reitingu pamato ar bankas restrukturizāciju, kā arī ņemot vērā neskaidrības ar Parex banku. Runājot par bankas finansiālā stipruma reitingu un balstoties uz rīcībā esošo informāciju, Moody’s uzskata, ka Parex bankas kredītprofils varētu būt vājāks nekā iepriekš, jo lielākā daļa aktīvu sastāv no ienākumus nenesošajiem kredītiem, kuru galīgie zaudējumi varētu būt ievērojami, ņemot vērā pašreizējo sarežģīto Latvijas ekonomikas situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kredītreitings saglabājas Baa3 līmenī, tikai pateicoties ārkārtas finansiālajai palīdzībai. Bez starptautiskā atbalsta novērtējums varētu būt par vairākām pakāpēm zemāks.

Reitingu ietekmē globālās kredītu krīzes smagās sekas Latvijas ekonomikā, valūtas devalvācijas risks un neskaidras valsts izredzes ekonomikas atveseļošanā. Visu minēto faktoru perspektīvas vērtējums ir negatīvs, norādīts Moody's Investors Service jaunākajā ziņojumā par Latvijas kredītreitingu.

Ziņojumā analizēta IKP divciparu apmēra krituma ietekme uz valsts parādu apjomu, kas no 9.0% pret IKP 2007. gadā pieaudzis līdz 19.5%, un ir paredzams, ka līdz gada beigām tas būs gandrīz 60% pret IKP. Moody's galvenais scenārijs paredz ekonomikas stabilizēšanos jau 2010. gada sākumā un pozitīvu izaugsmi nākamā gada beigās. Tomēr pašreizējā situācija liecina, ka tas būs atkarīgs no daudziem faktoriem, ieskaitot reģionālās ekonomiskās atveseļošanās tempu, centieniem pārstrukturēt banku sistēmu un privātā sektora parādu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s Investors Service (Moody’s) apstiprināja Parex bankas ilgtermiņa reitingu iepriekšējā līmenī. Reitinga prognoze noteikta kā stabila, tādējādi noslēdzot Moody’s 2008. gada decembrī uzsākto pārbaudi, kurā sākotnēji tika pieļauts reitinga samazinājums.

Moody’s stabilo prognozi ilgtermiņa reitingam pamato ar nostiprināto bankas kapitāla bāzi un jauno akcionāru struktūru, kā arī sagaidāmo turpmāko atbalstu no akcionāru, tajā skaitā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) puses. Moody’s ir apstiprinājis arī iepriekš bankai piešķirto finansiālās drošības reitingu E, nosakot tam stabilu prognozi, kā arī īstermiņa reitingu Not-Prime.

Reitingu aģentūra pozitīvi vērtē bankā līdz šim padarīto, stabilizējot darbību kopš satricinājumiem 2008. gada rudenī, paveikto darbu izmaksu samazināšanas jomā, kā arī ERAB kļūšanu par bankas akcionāru. Bez tam tiek atzīts, ka pozitīvi vērtējams arī valsts atbalsts bankas darbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s samazina Kipras reitingu par trim atzīmēm

Gunta Kursiša, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā iemeslu minot aplēses par valdības parāda sloga palielināšanos, starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi Kipras obligāciju kredītreitingu par trīs atzīmēm, informē Aljazeera.

Kipras kredītreitings samazināts no B3 līdz Caa3 atzīmei, un šādu lēmumu Moody’s lielā mērā pieņēma, paredzot, ka nākotnē Kipras bankas prasīs arvien lielāku valdības atbalstu. Tajā pašā laikā reitingu aģentūras pārstāvji norādīja, ka nākotnē iespējams atkārtots kredītreitinga samazinājums valstij, kas cenšas ar starptautisku aizdevēju atbalstu glābt savas bankas, kas piedzīvo milzīgus zaudējumus.

Moody's norāda - ievērojami palielinājusies iespējamība, ka valsts nespēs pildīt savas saistības vai arī prasīs norakstīt tās parādu. Tomēr Moody's uzskata, ka tas nenotiks šogad. Kipras banku rekapitalizācijai būtu nepieciešami aptuveni desmit miljardi eiro, kas ir vairāk nekā 50% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), aplēsis Moody’s. Tādējādi Kipras parāda apjoms 2013. gadā varētu veidot 150% no valsts IKP, kas būtu viens no augstākajiem apjomiem Moody’s reitingu sarakstos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālajai ekonomikai uzrādot atlabšanas pazīmes, aģentūra Moody’s norādījusi, ka tuvākajā laikā, visticamāk, nesamazinās reitingus pasaules vadošajām industriālajām valstīm, taču norādīja, ka lielus riskus joprojām rada augts parāda līmenis, ziņo AFP.

«Gandrīz visas Aaa reitinga valstis jau ir saskārušās ar globālo ekonomikas un finanšu krīzi, taču tālāka reitingu samazināšana tuvākajā laikā ir maz iespējama,» teikts Moody’s ziņojumā Aaa Sovereign Monitor.

Moody’s augstākais jeb Aaa reitings piešķirts vairākām valstīm, ieskaitot Lielbritāniju, Vāciju, Spāniju un ASV. Finanšu krīzes laikā Moody’s šīs valstis raksturojis, kā krīzes «izturīgas», «elastīgas», vai «mazāk ievainojamas».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s Investors Service saglabājusi negatīvas prognozes attiecībā uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas banku sistēmu, norādot, ka kredītu situācija reģionā, visticamāk, turpinās pasliktināties nākamo 12 līdz 18 mēnešu laikā, raksta Bloomberg.

«Visas trīs valstis patlaban pārcieš dziļu lejupslīdi, kas izdara būtisku spiedienu uz banku aktīvu kvalitāti, peļņu un kapitalizāciju. Reitingu aģentūra sagaida tālāku būtisku problemātisko aizdevumu pieaugumu reģionā, nekustamajam īpašumam un patēriņa kreditēšanai esot krīzes visvairāk skartajiem segmentiem,» teikts Moody’s ziņojumā.

Baltijas valstis patlaban piedzīvo dziļāko lejupslīdi kopš Padomju Savienības sabrukuma. To veicinājis nekustamā īpašuma tirgus pārkaršana, kas iesaldēja kredītu tirgu. Jau ziņots, ka pēc valsts otras lielākās bankas nacionalizācijas Latvija vērsās pie Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pēc 7.5 miljardu eiro liela aizdevuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis prognozē Latvijas kredītreitingu uzlabošanos tuvākajos mēnešos

Dienas Bizness, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja mūsu valstij divas no trim kredītreitingu aģentūrām ir devušas novērtējumu zem investīciju līmeņa, ir skaidrs, kāpēc mums ar aizņemšanos un kreditēšanas atjaunošanu ir zināmas problēmas,» intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka reitingu aģentūra Moody`s paziņojusi, ka pieļauj iespēju palielināt reitingu prognozi no negatīvas pret stabilu. «Vēl nav zināms, ar ko beigsies Standart & Poor's lēmums. Bet es domāju, ka tuvāko mēnešu laikā būs pakāpeniska šo kredītreitingu un kredītreitingu prognožu uzlabošanās. Tas arī reāli palīdzēs atjaunot kredītu plūsmu ekonomikā,» prognozēja Dombrovskis.

Iepriekš cita starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody's) paziņoja, ka varētu paaugstināt Latvijai piešķirtā reitinga prognozi no negatīvas līdz stabilai, jo šīs Baltijas valsts ekonomikā brīvais kritiens, šķiet, ir beidzies un sākusies stabilizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's pazeminājusi bankai Citadele piešķirto ilgtermiņa depozītu reitingu no Ba3 līdz B2 līmenim. Aģentūra bankai saglabājusi līdzšinējo bankas finanšu stipruma reitingu E+ un arī īstermiņa reitingu Not Prime.

Moody's reitinga pazemināšanu saista ar zemo kapitāla līmeni, ko izraisījuši problemātiskie kredīti un relatīvi zemais uzkrājumu līmenis. Aģentūra prognozē, ka turpmāki ieguldījumi no valsts puses ir maz ticami, ja vien nebūs ļoti nepieciešami.

«Nestabilajā Eiropas valstu ekonomikas situācijā, kad virknei valstu un lielu uzņēmumu tiek pazemināti reitingi, ir loģiski, ka reitingu aģentūras ir piesardzīgas savos vērtējumos un reaģē atbilstoši tam, kas notiek tirgos Eiropā,» norāda bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons, piebilstot, ka kopumā bankas Citadele darbības rādītāji atbilst bankas restrukturizācijas plānam, un vairākās pozīcijās ir labāki par plānotajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnā veidos ar «cilvēces vērtībām saskaņotu» reitingu aģentūru

Jānis Rancāns, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs reitingu aģentūras no Ķīnas, Krievijas un ASV, izlēmušas kopīgi mest izaicinājuma cimdu esošajai globālo reitingu sistēmai, kurā patlaban dominē trīs ASV milži – Fitch, Moody’s un Standard & Poor’s (S&P).

Ķīnas Dagong Global Credit Ratings Co., ASV Egan-Jones Ratings un Krievijas RusRating kopīgi veidos jaunu reitingu aģentūru Universal Credit Rating Group. Jaunā aģentūra atradīsies Honkongā un tiks izveidota nākamo sešu mēnešu laikā. Patlaban nav vēl īsti izlemts investīciju apmērs, bet paredzēts, ka visām trim dalībniecēm tajā būs vienādas daļas.

Dagong vadītājs Guans Jianžongs (Guan Jianzhong) preses konferencē norādīja, ka interesi par jaunās institūcijas izteikušas daudzas citas pasaules kompānijas, tomēr Universal Credit Rating Group nekādā gadījumā nedrīkstēs darboties neviena no trijām lielajām aģentūrām. Tas esot saistīts ar atšķirīgām pozīcijām un izpratni, atsaucoties uz G. Jianžonga teikto, vēsta AFP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s: Spānijas reitings miskastē var nokļūt pēc trīs mēnešiem

Jānis Rancāns, 14.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi Spānijai piešķirto reitingu no A3 līdz Baa3, kas ir tikai vienu pakāpi virs tā sauktā «miskastes reitinga». Tāpat aģentūra pavēstījusi, ka tuvāko trīs mēnešu laikā Spānijas reitingu varētu turpināt samazināt.

Savu lēmumu Moody’s skaidro ar Spānijas vēršanos pēc finanšu palīdzības bankām, kas palielinās valsts parādu kalnus. Tāpat reitingu aģentūra uzsver, ka Spānijas valdībai ir ierobežota pieeja finanšu tirgiem, bet valsts ekonomika ir vāja.

Moody’s lēmums par Madrides reitinga turpmāku samazināšanu būšot atkarīgs no Spānijas banku audita rezultātiem, kā arī Grieķijas izraisītā riska un plašākas informācijas par finanšu palīdzības piešķiršanu valsts bankām, skaidro aģentūra.

Tāpat aģentūra samazinājusi Kipras reitingu no Ba1 līdz Ba3. Arī šīs Vidusjūras valsts kredītreitings, iespējams, vēlāk varētu tikt samazināts atkārtoti. Kipras reitinga samazināšanu Moody’s skaidro ar risku, kuru šai valstij sagādā Grieķijas iespējamā izstāšanās no eirozonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Fitch vairs nevērtēs Swedbanku

, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings apstiprinājusi Swedbank reitingus un turpmāk banku vairs nevērtēs, liecina aģentūras paziņojums.

Tādējādi netiks vērtēts neviens Swedbank grupas uzņēmums.

Aģentūra ir nolēmusi pārtraukt piešķirt reitingu, jo publiskā informācija, kā arī informācijas atklāšanas iespējas Fitch uzskata par nepietiekamām, lai spētu piešķirt reitingu.

Reitingus Fitch apstiprinājis, pamatojoties uz uzskatu, ka banka vēl spēj izturēt tālāku darbības pasliktināšanos Austrumeiropā, pārsvarā – Baltijas valstīs, kā arī pasliktināšanos savā vietējā tirgū, jo banka paziņojusi par kapitāla piesaisti 15 miljardu Zviedrijas kronu apmērā.

Db.lv jau ziņoja, ka reitingu aģentūra Moody’s Investors Service turpina pārskatīt Zviedrijas Swedbank darbību, tādējādi joprojām pastāv iespēja, ka bankas reitingi tiks samazināti, iepriekš ziņoja Forbes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's samazinājusi Ēģiptes reitingu

Lelde Petrāne, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's Investors Service Inc. pirmdien pazeminājusi Ēģiptes valdības obligāciju reitingu no Ba1 uz Ba2 un mainījusi reitinga perspektīvu no stabilas uz negatīvu, atsaucoties uz politisko risku, vēsta The Wall Street Journal.

«Moody's lēmums pazemināt Ēģiptes valdības obligāciju reitingu izriet no paaugstināta riska,» paziņojumā norādījusi reitingu aģentūra. Tā atzīmē, ka valstī ir saasināta politiskā spriedze, kas seko nesenajiem nemieriem Tunisijā.

Moody's brīdinājusi, ka pieaugošais inflācijas spiediens varētu vēl vairāk sarežģīt Ēģiptes fiskālo politiku, draudot palielināt augstā līmeņa budžeta izdevumus algām un subsīdijām.

Moody's ir pirmā no trīs lielajām kredītreitingu aģentūrām, kas pazeminājusi Ēģiptes reitingu kopš protestu sākšanās, kā rezultātā tās reitings Ēģiptei tagad ir vienu pakāpi zem pārējo divu aģentūru reitingiem. Fitch Ratings un Standard and Poor's Corp. Ziemeļāfrikas valstij piešķīrušas BB+ reitingus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's Investors Service Spānijas augsto kredītreitingu samazinājusi par vienu līmeni. Aģentūra atsaukusies uz valsts vājajām ekonomikas perspektīvām, ziņo Bloomberg.

Spānijas kredītreitings samazināts no Aaa uz Aa1ar stabilu perspektīvu, liecina reitingu aģentūras paziņojums. Spānija augstāko Fitch Ratings reitingu zaudēja maijā, bet Standard & Poor’s - 2009.gada janvārī.

Kā norāda medijs, tas rada papildus spiedienu uz premjerministra Hosē Luisa Rodrigeza Sapatero valdību. Sapatero mēģina pārliecināt investorus, ka viņš var iegrožot eiro reģionā trešo lielāko deficītu, vienlaikus atgriežot ekonomiku pie izaugsmes.

Prognozes par to, ka Moody’s Spānijas augsto kredītreitingu, kas tāds turējās kopš 2001.gada, varētu samazināt parādījās jau vakar.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra brīdinājusi, ka arvien pieaug Grieķijas defolta risks, bet Grieķijas valdība akcentējusi, ka šādai informācijai nav pamatojuma, vēsta guardian.co.uk.

Grieķijas valdība apsūdzējusi reitingu aģentūru Moody's neapdomīgā rīcībā, jo tā turpinājusi samazināt valsts kredītreitingu.

Moody's pirmdienas rītā pazeminājusi Grieķijas reitingu par trīs pakāpēm - no Ba1 uz B1, nosakot negatīvu reitinga perspektīvu. Kā atzīmē medijs, B1 reitings ir tikai piecas pakāpes virs zemākā iespējamā reitinga.

Reitingu aģentūra brīdinājusi, ka parādu dēļ arvien pieaug Grieķijas defolta iespēja. Tā norādījusi - pastāv neskaidrība par atbalstu, kāds būs pieejams Grieķijai, pēc 2013.gada, kad tās pašreizējā glābšanas pakete noslēgsies.

Moody's arī apšauba, vai Grieķijai izdosies īstenot savu taupības plānu, un kritizējusi valsti par nespēju novērst izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainai jācīnās ar smagu parādu nastu – valsts ekonomika atgriezusies XX gadsimta 90.gadu sākumā un balansē uz maksātnerspējas robežas, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Nesen Eiropas Savienības (ES) Padome apstiprināja Eiropas Komisijas priekšlikumu par 1,8 miljardu eiro piešķiršanu Ukrainai kā starptautisku makroekonomisko palīdzību. Savukārt iepriekš – marta otrajā pusē – starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service pazemināja Ukrainas ilgtermiņa valsts parāda reitingu no Caa3 līdz Ca, turklāt ar negatīvu nākotnes prognozi.

Reitingu Ca aģentūra Moody’s piešķir tām parādsaistībām, kuras ir tuvas maksātnespējai. Zemāks ir tikai vērtējums C, kas nozīmē maksātnespējas iestāšanos. Jāpiebilst, ka Moody’s bija pēdējā no tā dēvētā lielā trijnieka aģentūrām, kura pazemināja Ukrainas valsts obligāciju ārvalstu valūtā reitingu. 7. februārī Fitch pazemināja to no B- līdz CCC jeb «ārkārtīgi spekulatīvam» līmenim, bet 20. februārī Standard & Poor’s – no CCC+ līdz CCC ar negatīvu prognozi, lēmumu skaidrojot ar politiskajām problēmām un Kijevas iespēju apkalpot parādus pasliktināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru