Pasaulē

Obamas budžets - iemeslu nīst atradīs katrs

Jānis Rancāns, speciāli Db.lv, 14.02.2011

Jaunākais izdevums

Prezidenta piedāvātie budžeta samazinājumi viņam nedos īpaši daudz draugu – raksta Bloomberg.

Kamēr ASV prezidents Baraks Obama vēl tikai gatavojas 14. februārī Kongresam iesniegt ASV 2012. gada budžeta projektu, atklātībā nonākušas vairākas strīdīgas tā daļas, tostarp valsts plāns par palīdzību bezdarba likvidēšanas programmām, sistēmas izveidošanu, kas ļautu pircējiem atgūt 7,500 dolāru lielu nodokli par elektrisko transportlīdzekļu iegādi, plānu par šoseju tīkla izbūvi 53 miljardu ASV dolāru vērtībā, sešu gadu laikā un jaunus ieguldījumus ātrgaitas bezvadu tīklu nodrošinājumos. Tagad gan Demokrātu, gan Republikāņu partijas gaida Obamas skaidrojumu kā valsts grasās nodrošināt līdzekļus šiem plāniem, raksta izdevums Bloomberg.

Lai gan ASV prezidents ir noteicis, ka viņa mērķis ir tikt galā ar milzīgo ASV budžeta deficītu, tomēr viņš līdz šim nav īsti izskaidrojis kādā veidā tas panākams. Obamas pagaidām vienīgais, ierosinājums ir federālo izdevumu samazināšana, kas paredzētu 400 miljardu ASV dolāru ietaupīšanu 10 gadu laikā norāda Bloomberg. Šāds plāns neapmierina kongresā ievēlētos Republikāņu partijas pārstāvjus, vairāki no kuriem ir iepriekš aicinājuši nodrošināt 100 miljardu dolāru samazinājumu jau šogad. ASV pārstāvju palātas priekšsēdētājs Džons Bohners (John Boehner) pat norādīja, ka viņš sagaida, ka budžets būs tāds pats kā iepriekšējais – «parāk daudz tēriņu, pārāk daudz nodokļu un pārāk daudz aizņēmumu».

Kā atzīmē izdevuma aptaujātie budžeta izstādei pietuvināti avoti, šādā veidā Obama neiegūs pārāk daudz draugu. Arī Obamas pārstāvētā Demokrātu partija jauno ASV budžetu uztvers ar neizpratni, jo tajā tiek paredzēta plaša un nesaudzīga finansējuma apcirpšana vairākām demokrātu izlolotām iekšzemes programmām, tai skaitā arī atbalsts nabadzīgajiem šķidra kurināmā iegādei.

Finansējuma samazināšana skars daudzas jomas

Kongresa Budžeta izstrādes biroja direktors Džeikobs Levs (Jacob Lew), 8. februārī, laikrakstam New York Times norādīja, ka ir sagaidāms vismaz 775 miljoni ASV dolāru liels ietaupījums no 2012. gadā paredzētajiem samazinājumiem: tai skaitā 350 miljonu dolāru liels ietaupījums no dažādu kopienu atbalsta pasākumu finansējuma apgriešanas; 125 miljonu ietaupījums no Lielo ezeru ekosistēmas atjaunošanas iniciatīvas; un 300 miljonu dolāru liels ietaupījums no kopienu attīstības programmām, kuras ir sevišķi tuvas ASV prezidentam. Arī aizsardzības ministrijai nāksies samierināties ar finansējuma samazināšanos. 2012. gadā, tās budžets jau būs par 13 miljardiem dolāru mazāks, un tas ir tikai pirmais solis ietaupījumu programmā, kuras ietvaros 5 gadu laikā, ir paredzēts samazināt izdevumus militārajā sfērā par 78 miljardiem ASV dolāru.

Sarunā ar New York Times Dž. Levs norādīja, ka, lai ietaupītu līdzekļus Obama ir paredzējis apstādināt arī transportlidmašīnas C-17 turpmāku izstrādāšanu. Tāpat Levs atzīmēja, ka Obama, budžeta uzmetumā nav iekļāvis aicinājumu revidēt uzņēmējdarbības nodokļu sistēmu, lai gan prezidents ir ieplānojis turpināt sarunas ar likumdevējiem un uzņēmējiem. «Labākais veids, kā iegūt pozitīvu gala iznākumu ir vienoties par mērķiem un strādāt to sasniegšanai,» piebilda Levs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ījabs: oligarhu ietekmes mazināšana ar ārkārtas vēlēšanām var neizdoties

Dienas Bizness, 28.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es esmu gatavs ņemt atpakaļ precīzi 3/8 (trīs astotdaļas) no visām riebeklībām, ko esmu teicis par viņu šajos četros gados. Taču tajā jau ir meklējams tas Zatlera figūras traģisms: viņš ir labs cilvēks, bet ne politiķis,» savā blogā satori.lv politologs Ivars Ījabs.

Viņš skaidro, ka V. Zatlera mērķis ir augstākā mērā slavējams: oligarhu ietekmes mazināšana. Taču, vai šis mērķis tagad tiks sasniegts ar ārkārtas vēlēšanām, - par to varētu šaubīties. «Ja izdosies – celsim Zatleram pieminekli, un es būšu pirmais, kas aģitēs ziedojumu vākšanas kampaņā. Taču var arī neizdoties, vairāku iemeslu dēļ».

Politologs skaidro, ka Zatlers, iespējams, neapzinās, ka ar šo iniciatīvu ir nogāzis Dombrovska valdību, kura tomēr ir stabilitātes avots valsts attīstībai. Viņš norāda, ka pieņēmums, ka Vienotība pēc vēlēšanām iegūs vairāk, nekā tai jau ir, ir diezgan patvaļīgs pieņēmums. Turklāt citas 10. Saeimā pārstāvētās partijas varētu saglabāt līdzšinējās pozīcijas vai pat tās palielināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baraks Obama nāk klajā ar 2012. gada ASV budžetu

Jānis Rancāns, speciāli Db.lv, 15.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama ir atklājis informāciju par valsts 2012. gada budžetu, to raksturojot kā «pirmo daļu» no nākotnē paredzētajiem finansu samazinājumiem. 2012. gada budžets tiek veidots ar mērķi kopumā panākt 1,1 triljonu ASV dolāru lielu ietaupījumu nākošās desmitgades laikā, ziņo BBC.

Obama norādīja, ka valstij būs jārēķinās ar plašiem finansējuma griezumiem, tomēr arī piebilda, ka «mēs nevaram upurēt mūsu nākotni» ar pārāk drastiskiem samazinājumiem. Šie pasākumi ir paredzēti vairākās jomās, tostarp 50% liels griezums nabadzīgo cilvēku apkures apmaksas programmai un 25% samazinājums Lielo ezeru ekosistēmas atjaunošanas iniciatīvai.

Analītiķi gan ir pauduši šaubas, vai Obamas plāns ietaupīt 1,1 triljonu dolāru būs pietiekams līdzeklis cīņā ar smago ekonomisko situāciju.

Republikāņi, kas dominē Pārstāvju palātā, savukārt uzskata, ka paredzamie ietaupījumi nav pietiekoši, lai cīnītos ar budžeta deficītu. «Prezidenti tiek ievēlēti, lai vadītu un tiktu galā ar nopietniem izaicinājumiem,» norādīja republikāņu budžeta komisijas pārstāvis Pauls Raiens (Paul Ryan). «Lielākā problēma, ar ko saskaras mūsu ekonomika pašlaik un valsts tuvākā nākotnē, ir kredītu krīze. Viņš situāciju padara vēl sliktāku,» Raiens piebilda. Lai gan Obama ir tiesīgs ierosināt budžetu, tikai ASV kongress var to pieņemt un piešķirt tam līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama nākamajam finanšu gadam, kas sāksies 1.oktobrī, ir iesniedzis valsts budžeta projektu četru triljonu ASV dolāru (3,5 triljonu eiro) apmērā ar izdevumu un nodokļu reformām, kas gan, visticamāk, tiks noraidīts republikāņu kontrolētajā parlamentā.

Izmantojot to, ka ekonomika ir kļuvusi veselīgāka, Obama mudina atkāpties no vairākus gadus īstenotās politikas, ka taupība ir pirmajā vietā, un savā plānā ir iekļāvis būtiskus izdevumus infrastruktūrai, izpētei un armijai.

Augsta ranga amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, norādīja, ka no Obamas budžeta plāna «iegūs vidusšķiras ģimenes un mūsu ekonomikas priekšplāns un centrs, vienlaikus turpinot progresu uz fiskālās disciplīnas atjaunošanu».

«Nav jāizvēlas starp šīm divām lietām,» sacīja amatpersona un piebilda, «patiesībā varat izpildīt abas».

Plāns paredz, ka pasaulē lielākās ekonomikas budžeta deficīts saglabāsies zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) - līmeņa, ko ekonomisti uzskata par ilgtspējīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domājot par to, kā uzņēmumi darbojas šobrīd, kļūst skaidrs, ka digitālā drošība ir izvirzījusies priekšplānā visās nozarēs, arī tajās, kuras līdz šim IT pakalpojumiem un risinājumiem ir pievērsušas mazāku uzmanību. Palielinātās datu plūsmas ir atklājušas dažādas nepilnības sistēmās, kas kibernoziedzniekiem paver iespējas ļaunprātīgi iegūt vērtīgus un sensitīvus datus. Kā pasargāt sevi, lai justos pārliecināti gan par datu drošību, gan par spēju reaģēt jebkurā ārkārtas situācijā?

Kiberapdraudējumi var skart jebkuru uzņēmumu

Covid-19 pandēmijas rezultātā kibernoziegumu skaits ir dramatiski audzis, spiežot organizācijas ievērojami palielināt kiberdrošībā ieguldītos līdzekļus. Tā kā jaunā koronavīrusa uzliesmojuma rezultātā pilnīgi visu nozaru pārstāvjiem nācās pāriet uz attālinātu darba režīmu, arī veidi, kādos uzņēmējdarbība tiek organizēta, neizbēgami piedzīvoja paliekošas pārmaiņas. Pirms pandēmijas daudzos uzņēmumos atsevišķs IT speciālista amats nebija nepieciešams, savukārt šodien to klātbūtne un uzraudzība ir kļuvusi par neatliekamu vajadzību visās nozarēs.

Diemžēl steiga, ar kādu uzņēmumi ir ieviesuši jaunas, ne vienmēr atbilstošas tehnoloģijas, ir radījusi vairākas būtiskas nepilnības, kuru rezultātā hakeri var gūt pieeju to iekšējām sistēmām un tādējādi apdraudēt uzņēmumu ikdienas darbību vai pat pastāvēšanu kopumā. Tieši šī iemesla dēļ šobrīd galvenās prioritātes ir kiberdrošības apmācību nodrošināšana darbiniekiem, dalītas atbildības ieviešana par drošības uzturēšanas pasākumiem un nulles uzticības politikas īstenošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Uzņēmējs, kas solīja Obamas uzvaras gadījumā atlaist darbiniekus, tagad palielinājis tiem algas

Gunta Kursiša, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV nekustamo īpašumu magnāts un uzņēmuma Westgate Resorts īpašnieks un izpilddirektors, kurš solīja Baraka Obamas uzvaras gadījumā pēc prezidenta vēlēšanām atlaist darbiniekus, savu solījumu nav turējis un, gluži pretēji, palielinājis kompānijā strādājošo algas par 5%, raksta CNN Money.

Jau rakstīts, ka pirms vēlēšanām Westgate Resorts īpašnieks Deivids Sīgels (David Siegel) saviem darbiniekiem izsūtīja vēstuli, kurā teica, ka viņi var balsot par to prezidenta kandidātu, kurš viņiem labāk patīk, tomēr B. Obamas ievēlēšanas gadījumā kompānijai būs jāmaksā jauni nodokļi un tāpēc D. Sīgelam nāksies samazināt kompānijas izmērus - «griezt» darbinieku skaitu un pabalstus.

«Kad jūs izvēlēsieties, par ko balsot – uzdodiet sev jautājumu – kurš kandidāts saprot ekonomiku un uzņēmējdarbību, bet kurš nesaprot? Kura kandidāta politika apdraud jūsu darba vietu? Atbildiet uz šiem jautājumiem un jūs zināsiet, kurš kandidāts ir spējīgs aizsargāt un izglābt jūsu darbu,» D. Sīgels ieteica vēstulē savas kompānijas darbiniekiem. Saskaņā ar ASV mediju rakstīto, viņš pauda, ka B. Obamas otrā prezidentūras termiņa laikā ekonomikai tiks nodarīts liels kaitējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā secinājuši amerikāņi, kas līdz šim Melnajā kontinentā pārsvarā nodarbojušies ar humanitāro palīdzību

Pragmatiskā Ķīna ir krietni priekšā ASV komerciālas jēgas gūšanā no darbības Āfrikā. Pērn Ķīnas un Āfrikas savstarpējie tirdzniecības sakari pārsniedza 200 miljardus ASV dolāru, raksta Bloomberg. Tas ir uz pusi vairāk, nekā Āfrikas tirdzniecībā ar Ameriku.

Miljardi piedzīšanai

Ķīnas konkurentu piedzīšanai ASV kompānijas gatavojas Āfrikā investēt 14 miljardus dolāru, ASV un Āfrikas vadītāju samitā paziņojis prezidents Baraks Obama. Samits domāts jaunu un krietni vairāk uz komerciāliem pamatiem dibinātu ASV un Āfrikas valstu attiecību sākšanai. Papildus privātajam sektoram arī oficiālā Vašingtona piešķirs vēl 17 miljardus dolāru valsts un kontinenta multilaterālajiem fondiem Āfrikas ekonomikas un divpusējo lietišķo sakaru veicināšanai, raksta Financial Times.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Obamas pēcvēlēšanu ieraksts kļuvis par visvairāk retvītoto ziņojumu Twitter vēsturē

Gunta Kursiša, 07.11.2012

Fotoattēls, ko Twitter pēc rezultātu paziņošanas ievietoja B. Obama un kas kļuva par visvairāk «retvītoto» ierakstu Twitter vēsturē

Avots: Facebook

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkārtoti ievēlētā ASV prezidenta B. Obamas «tvīts» un fotoattēls, kurā viņš redzams, apskaujam savu sievu Mišelu Obamu, kļuvis par visvairāk «retvītoto» ziņojumu mikroblogošanas vietnes Twitter vēsturē, kā arī pārpējis sociālā tīkla Facebook rekordus.

ASV prezidents tvītoja fotoattēlu ar vārdiem «Vēl četri gadi» (Four more years) pirms aptuveni deviņām stundām, un pašlaik šo ziņojumu «retvītojis» vairāk nekā pusmiljons Twitter lietotāju.

Šis solis vēlreiz apliecināja sociālo mediju lomu potenciālo vēlētāju informēšanā un iespaidošanā.

Pēc ziņām, ka B. Obama atkārtoti ievēlēts ASV prezidenta amatā, saistībā ar to vietnē Twitter ik minūti tika ierakstīti vairāk nekā 327 tūkstoši ziņojumu, raksta BBC.

Fotoattēls, kurš pavadīja B. Obamas ierakstu Twitter, tika ievietots arī sociālajā tīklā Facebook un drīz vien saņēma visvairāk «patīk» novērtējumu pasaulē un lielākā sociālā portāla pastāvēšanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošā ASV prezidenta Baraka Obamas un viņa konkurenta republikāņa Mita Romnija otrās priekšvēlēšanu debates aizvadītas spraigā gaisotnē.

B. Obama, kura uzstāšanās iepriekšējo debašu laikā tika raksturota kā neveiksmīga un vāja, šoreiz revanšējies un asāk diskutējis par nodokļu, ārpolitikas un ekonomikas jautājumiem. Savukārt M. Romnijs atgādināja B. Obamas neizpildītos solījumus.

M. Romnijs apgalvoja, ka B. Obamas politikas rezultātā ASV bez darba ir miljoniem cilvēku, bet valsts ekonomiskās atveseļošanās lēnie tempi liecinot pat prezidenta politikas neveiksmi. Savukārt B. Obama aizstāvēja savu ekonomisko politiku, norādot, ka M. Romijs ievēlēšanas gadījumā atbalstītu tikai bagātniekus.

«Gubernators Romnijs apgalvo, ka viņam ir piecu punktu plāns. Viņam patiesībā nav piecu punktu plāns – viņam ir tikai viens punkts, un tas ir nodrošināt, ka bagātākie ļaudis spēlē pēc citiem noteikumiem,» sacīja B. Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidu budžets nozīmē visa iesāktā finansēšanu pērnā gada līmenī ar šīs Saeimas korekcijām, bet netiek skarti nodokļu ieņēmumu apmēri, kuriem, pēc visām prognozēm, 2019. gadā jāaug

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Finanšu ministrijas Budžeta politikas attīstības departamenta direktors Kārlis Ketners. Viņš uzsver, ka apstiprināta budžeta iztrūkums nav traģēdija, šādam gadījumam ir paredzēta noteikta kārtība. Līdzīga kārtība tehniskā budžeta gadījumā, kāda ir Latvijā, ir arī Lietuvā un Igaunijā.

Fragments no intervijas, kas publicēta 7. janvāra laikrakstā Dienas Bizness:

Ko īsti nozīmē tehniskais budžets un ar ko tas atšķiras no īstā – Saeimā akceptētā?

Tehniskais budžets ir iespēja – mehānisms – nodrošināt valsts funkcionēšanu bez Saeimā apstiprināta budžeta likuma. Tas dod pilvaras finanšu ministrei veikt konkrētus valsts naudas maksājumus – izdevumus. Ir noteikti limiti – ierobežojumi – attiecībā uz valsts budžeta izdevumiem, kuri ir noteikti tieši tādā pašā apmērā, kādi tie bija 2018. gadā. Vienlaikus jaunā Saeima veica grozījumus un paredzēja, ka pašreizējā tehniskā – pagaidu – budžeta izdevumi ir atbilstoši Latvijas apstiprinātajam vidējā termiņa 2018.–2020. gada budžeta ietvaram, turklāt ir atļauti visi izdevumi, kas saistīti ar ES struktūrfondu programmu apguvi, par to realizāciju pienākošajām atlīdzībām, ir papildu līdzekļi algām, pensijām un pabalstiem, kā arī nauda pašvaldībām, to funkciju nodrošināšanai un arī Satversmes tiesas lēmumu izpildei attiecībā par tiesnešu un prokuroru algām, kā arī mediķu virsstundu darba apmaksai. Minēto iemeslu dēļ faktiski var uzskatīt, ka pērnais gads turpinās šogad. Savukārt īstajā – Saeimas akceptētajā – 2019. gada valsts budžetā būs ietvertas jaunās valdības izveidotāju iniciatīvas. Protams, šo jauno iniciatīvu rezultātā lielākoties ir gan ieguvēji, gan arī zaudētāji, taču tas ir politiskās vienošanās rezultāts. Vienlaikus, veidojot jauno 2019. gada budžetu, jārēķinās, ka daļa līdzekļu, kas ir budžeta 2018. gada bāzē, būs jau iztērēti. Protams, 2018. gada budžetā bija arī tādi pasākumi, kuri vairs netika finansēti 2019. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošais ASV prezidents Baraks Obama ir oficiāli paziņojis par atkārtotu kandidēšanu ASV prezidenta amatam, kura vēlēšanas ir paredzētas 2012. gada 6. novembrī, vēsta AP.

Pēc attiecīgo dokumentu iesniegšanas ASV Federālajā vēlēšanu komisijā demokrātus pārstāvošais B. Obama var uzsākt līdzekļu vākšanu 2012. gada pirmsvēlēšanu kampaņai. 2008. gadā B. Obamas kampaņas organizētājiem izdevās savākt 750 miljonus ASV dolāru. Kā uzskata daži analītiķi, B. Obama kampaņas izdevumiem šoreiz var iegūt pat vienu miljardu ASV dolāru.

Prezidenta kampaņu vadīs Džims Mesina (Jim Messina) un tās galvenais štābs atradīsies Čikāgas One Prudential Plaza.

ASV prezidenta nodomi ir izskaidroti video uzrunā, kura tika nosūtīta atbalstītājiem. Arī B. Obamas interneta vietne ir nomainījusi savu izskatu un tajā ievietoti prezidenta pašreizējās darbības reklamējoši materiāli. Vietnes apmeklētājiem tiek piedāvāts ziedot prezidenta kampaņai, kā arī tie tiek aicināti piesaistīt pirmsvēlēšanu aģitācijai savus draugus, radiniekus un kaimiņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Obamas uzvara pozitīvi ietekmēs Eiropas uzņēmēju noskaņojumu

Dienas Bizness, 07.11.2012

Barakas obama ar kundzi. Šī portālā Facebook neilgi pēc vēlēšanām ievietotā fotogrāfija ir saņēmusi visvairāk «patīk» novērtējumu pasaulē lielākā sociālā portāla pastāvēšanas laikā, savukārt B. Obamas ziņa Twitter «Vēl četri gadi» (For more years) un šī fotogrāfija kļuvusi par visvairāk «retvītoto» ziņu medija vēsturē.

Avots: Facebook

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par ASV prezidentu atkārtoti ievēlēts Baraks Obama, citējot provizoriskos datus, vēsta Washington Post. Obamam būs jāturpina strādāt pie valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanas un milzīgo parādsistību atrisināšanas, kas joprojām ir ASV lielākā problēma. Baraka Obamas uzvara ASV prezidenta vēlēšanās pozitīvi ietekmēs uzņēmējdarbības noskaņojumu Eiropā, pastiprinot nekustamā īpašuma īpašnieku un investoru pārliecību.

[Papildināta no 10. rindkopas]

Tiesa, oficiālie ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti pagaidām nav zināmi.

Premjers Valdis Dombrovskis šorīt LNT raidījumā 900 sekundes norādīja, ka, neskatoties uz to, vai uzvar republikāņu vai demokrātu prezidenta kandidāts, kopumā ASV ārpolitiskais kurss attiecībā uz Latviju būtiski nemainīsies.

B. Obama saņēmis 303 elektoru balsis, bet viņa sāncensis – Mits Romnijs – 203 balsis. Zaudējumu vēlēšanās atzinis M. Romnijs, kurš Bostonā, uzrunājot savus atbalstītājus, novēlēja B. Obamam veiksmīgu prezidentūru.

«Šis mūsu nācijai ir lielu izaicinājumu laiks. Es ceru, ka prezidents būs veiksmīgs, vadot mūsu valsti,» uzrunājot savus atbalstītājus, sacīja M. Romnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir pievilcīga vieta naudas ieguldīšanai un tai ir liels potenciāls ārvalstu investīcijām, intervijā aģentūrai LETA sacīja bijušais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš šonedēļ Rīgā ieradies, lai iegūtu informāciju par situāciju Latvijā un apsvērtu iespējas investēt.

Kerijs, kurš apsverot iespējas iesaistīties biznesā un kļūt par investoru, Rīgā ieradies, jo uzskatot, ka šai pasaules daļai ir milzīgs potenciāls, kas daļēji jau tiek īstenots.

Tas attīstās ātrāk nekā pārējā Eiropā, sacīja bijusī amatpersona, paužot viedokli, ka cilvēki skatās uz vietām kā Latvija, kur ir valdība, kas vēloties virzīties uz priekšu, kur esot labi īstenota politika, darbaspēks, iespējas tirdzniecībai Eiropas Savienībā un ārpus tās.

«Jūsu eksporta rādītāji aug, rūpniecības rādītāji palielinās. Ja nemaldos, jūsu rūpniecības rādītāji ir pieauguši par 5,5%, pieaudzis arī kopprodukta rādītājs, kas ir augstāks nekā pārējai Eiropai. Līdz ar to šī izskatās kā vieta, kur kaut kas notiek un iespējas ir īstas,» savu viedokli skaidroja bijušais ASV ārlietu resora vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV pēc vēlēšanām sadalījusies divās nometnēs; Tramps aicina sākt revolūciju

Gunta Kursiša, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži analītiķi un novērotāji paredz, ka pēc B. Obama atkal ievēlēšanas ASV prezidenta amatā, valsts būs sadalījusies divās nometnēs. Atšķirīgs viedoklis par vēlēšanu rezultātiem ir arī vairākām ietekmīgāk personām, piemēram, bijusī amatpersona Džons Jū (John Yoo) pauda cerību, ka B. Obamas jaunais prezidentūras laiks būs «kas vairāk par dīvainām grimasēm, negantiem skatieniem un uzbrukumiem Romnija investīciju portfolio», magnāts un televīzijas seja Donalds Tramps (Donald Trump) aicinājis amerikāņus uzsākt revolūciju, savukārt medijos Washington Post un US News pausts neslēpts atbalsts par B. Obama uzvaru.

Neilgi pēc tam, kad tika paziņots, ka Baraks Obama ir atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, D. Tramps mikroblogošanas vietnē skaidri pauda savu viedokli, ievietojot Twitter ierakstus, kas jau nodēvēti par melodramatiskiem. Uzņēmējs nosodīja ASV «demokrātisko procesu», paziņoja, ka vēlēšanu komisijai ir drauds demokrātijai un tautai būtu jāsāk revolūcija. «Mūsu valsts tagad ir nonākusi nopietnās un vēl nebijušās briesmās... kā nekad agrāk,» pauda D. Tramps.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kabeļtelevīzijas operatora Fox News mikroblogošanas vietnes Twitter konts ir ticis uzlauzts, un tajā hakeri ir ievietojuši paziņojumus par ASV prezidenta Baraka Obamas nāvi, pārliecinājās Db.lv.

Fox News kontā @foxnewspolitics hakeri ievietojuši paziņojumus, ka B. Obama sašauts iegurņa zonā un kaklā, un miris no asins zaudējumiem. Uzbrukums esot noticis kādā restorānā Aiovas pavalstī. Uzbrucējs neesot atrasts un hakeri Fox News vārdā pauž līdzjūtību B. Obamas ģimenei, kā arī novēl veiksmi viceprezidentam Džo Bidenam, kuram būtu jāaizvieto B. Obama.

Par uzbrukumu atbildību uzņēmies grupējums The Script Kiddies, vēsta BBC. Nav zināms, kāpēc kabeļtelevīzijas operators ir piedzīvojis šādu uzbrukumu. Tomēr televīzijas konservatīvā pozīcija ir padarījusi to nepopulāru daudzu amerikāņu vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV ieguldīs 300 miljardus dolāru darba vietu radīšanā

Gunta Kursiša, 07.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama plāno ieguldīt 300 miljardus ASV dolāru bezdarba problēmas risināšanā, atsaucoties uz ASV ziņojumu, vēsta Reuters, atsaucoties uz CNN izplatīto informāciju.

Lēmums ieguldīt 300 miljonus ASV dolārus, lai veicinātu darba vietu rašanos, pieņemts pēc tam, kad klajā nāca dati par ASV patērētāju pārliecības ievērojamu kritumu.

B. Obamas pārstāvji norādīja, ka prezidenta iztrādātajam atbalstam jāsniedz «ātrs un pozitīvs» efekts ASV bezdarba problēmas risināšanā.

«Mums ir jārīkojas tā, lai darbībām būtu tiešs īss iespaids ekonomikas «audzēšanā» un darba vietu radīšanā,» pavēstīja Baltā Nama runasvīrs Džejs Karnejs (Jay Carney).

Republikāņi jau kritizējuši to, ka B. Obama pirms lēmuma pieņemšanas šo jautājumu ar viņiem neapsprieda. «Esmu pārliecināts, ka B. Obamas pieeja šinī jautājumā būs tikpat neveiksmīga, kā iepriekšējos,» ASV prezidenta 300 ASV dolāru atbalstu bezdarba risināšanā kritizēja republikāņu pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Britu lords izsludina atlīdzību par Buša un Obamas notveršanu

Jānis Rancāns, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretrunīgi vērtēts britu lordu palātas biedrs izsludinājis atlīdzību 10 miljonu mārciņu (aptuveni 8,3 miljoni latu) par ASV prezidenta Baraka Obamas un eksprezidenta Džordža Buša notveršanu, vēsta Lielbritānijas plašsaziņas līdzekļi.

Lords Nazirs Ahmeds (Nazir Ahmed), kurš 1998. gadā kļuva par pirmo islamticīgo britu pēru, savu piedāvājumu izteicis esot Pakistānā, kā atbildi ASV izludinātajai atlīdzībai par informāciju, kas ļautu notvert pakistāniešu kaujinieku Hafizu Saīdu, kurš tiek turēts par teroraktu veikšanu Mumbajā.

N. Ahmeds vairākas reizes esot sacījis, ka «ja ASV var izsludināt 10 miljonus par Hafizu Saīdu, es varu izsludināt 10 miljonu atlīdzību par prezidenta Obamas un viņa priekšgājēja Džordža Buša noķeršanu».

Lords tāpat apliecinājis, ka atlīdzību izmaksās jebkādā gadījumā – pat, ja viņam nāksies pārdot savu personīgo māju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama nācis klajā ar ekonomikas stimulēšanas plānu 447 miljardu ASV dolāru vērtībā, kam vajadzētu radīt jaunas darba vietas un likt miljoniem amerikāņu atgriezties darbā.

B. Obama arī aicinājis ASV Kongresu nekavējoties pieņemt viņa ekonomikas plānu, vēsta Fox News.

ASV prezidenta plānā paredzēts samazināt nodokļus gan darba devējiem, gan arī darba ņēmējiem, kopējā nodokļu samazinājuma summa sasniegs 240 miljardus ASV dolāru.

25 miljardus ASV paredzēts tērēt skolu infrastruktūras uzlabošanai, lai modernizētu aptuveni 35 tūkstošus skolu. Vēl 35 miljardi dolāru paredzēti, lai novērstu 280 tūkstošu skolotāju un iespējamo atlaišanu.

50 miljardi dolāru tiks tērēti transporta infrastruktūras attīstīšanai un remontēšanai.

Tāpat līdzekļi tiks piešķirti Irākas un Afganistānas karu veterānu nodrošināšanai ar darba vietām, kā arī esošā policistu un ugunsdzēsēju skaita saglabāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vai ASV nogāzīsies no fiskālās klints

Jānis Šķupelis, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV fiskālās klints iestāšanās nākamā gada sākumā var pasaules lielākajā ekonomikā izraisīt recesiju.

ASV prezidenta vēlēšanās saspringtā cīņa ir uzvarējis līdzšinējais ASV prezidents Baraks Obama. Nozīmīgākie tuvākā laikā lēmumi ASV saistās ar tā saukto «fiskālo klinti». ASV līdz ar nākamā gada sākumu, ja netiek pārskatīts termiņš, beigsies nodokļu atvieglojumi un sāksies izdevumu samazināšana aptuveni 600 miljardu ASV dolāru vērtībā. Šobrīd lielākās daļas pasaules ekonomistu prognozes liecina, ka tas ASV varētu izraisīt recesiju. Līdzīgi uzskata arī SEB ekonomisti. «Pēc smagnējās izaugsmes otrajā ceturksnī, trešajā attīstības tempi nedaudz pieauga. Tomēr, ja vērtējam ceturtā ceturkšņa un nākamā gada sākuma izredzes, tad risku līmenis ir audzis. Pēc ievēlēšanas Obamas galvenais uzdevums būs panākt budžeta un valsts parāda pieauguma stabilizēšanas pasākumu īstenošanu. Tomēr demokrātu un republikāņu pieeja problēmas risinājumam krietni atšķiras. Lielākais izaicinājums prezidentam ir fiskālās klints izaicinājumi sākot ar nākamo gadu, kad automātiski tiktu atcelti Buša prezidēšanas laikā pieņemtie nodokļu atvieglojumi un spēkā stātos federālo izdevumu samazināšanas pasākumi, kuru fiskālais efekts būtu aptuveni 600 miljardu dolāri. Tas varētu radīt viļņošanos finanšu tirgos un ievilkt ekonomiku recesijā, kas atstātu būtisku ietekmi arī uz globālo ekonomiku, Eiropu tai skaitā,» risku izceļ SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama cīnās ar «fiskālo klinti»

Jānis Rancāns, 18.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama nācis klajā ar jaunu ierosinājumu, kuram vajadzētu novērst valstij draudošo tā sauktās «fiskālās klints» iestāšanos, kad no nākamā gada automātiski tiek atcelti vairāku nodokļu samazinājumi.

Saskaņā ar jaunāko B. Obamas piedāvājumu augstāki nodokļi tiks paredzēti mājsaimniecībām, kuras gada laikā nopelna vismaz 400 tūkstošus ASV dolāru. Iepriekš B. Obama vēlējās panākt augstākus nodokļus mājsaimniecībām ar gada ienākumiem 250 tūkstošu dolāru apmērā. Tāpat B. Obamas jaunajā piedāvājumā samazināts nākamo desmit gadu nodokļu iekasēšanas mērķis, vēsta ASV mediji.

B. Obamas jauno piedāvājumu republikāņi jau nodēvējuši par daudzsološu, norādot, ka prezidenta atkāpšanās no saviem iepriekšējiem ultimātiem ir solis pareizajā virzienā.

Par «fiskālo klinti» pieņemts apzīmēt ekonomiskos efektus, kuri ASV var rasties nākamgad, kad izbeidzas vairāku nodokļu samazinājumu darbības laiks, kā arī stājas spēkā valsts budžeta deficīta samazināšanas pasākumi. Paredzēts, ka ASV budžeta deficīts, saskaņā ar aizvadītā gada nogalē panākto vienošanos, nākamā gada sākumā tiks samazināts par 600 miljardiem dolāru, tādējādi valstī, iespējams, izsaucot recesiju, kas varētu ilgt līdz gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka demokrātu vadītā Baltā nama kurss negūs elektorāta apstiprinājumu , pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kongresa un Senāta vēlēšanas paši amerikāņi sauc par «puslaika» vēlēšanām, galveno uzsvaru liekot uz ASV prezidenta vēlēšanām pēc diviem gadiem. Tomēr ir skaidrs, ka tieši neapmierinātība ar demokrātu prezidenta Baraka Obamas politiku Baltajā namā rīt notiekošajās vēlēšanās būs vadmotīvs, lai arī likumdevēja augšpalātā – Senātā – vairākumu gūtu republikāņi.

Spriežot pēc analītiķu komentāriem, Amerikas vēlētājiem nepatīk «dreifa sajūta» bez spējas kaut ko ietekmēt, kurā, šķiet, iekļuvusi pasaulē aizvien lielākā vienotā ekonomika. Pēdējie dati gan ir iepriecinoši, jo šā gada trešajā ceturksnī ASV ekonomika ir augusi pat necerēti strauji – par 3,5% salīdzinājumā ar šo laiku pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prezidenta Baraka Obamas administrācija atcēlusi tehnoloģiju giganta Apple iPad un iPhone ierīču tirdzniecības aizliegumus ASV.

Jūnijā ASV Starptautiskā tirdzniecības komisija (ITC) secināja, ka Apple pārkāpj konkurējošās kompānijas Samsung patentētas tehnoloģijas. Komisijas lēmums nozīmēja, ka iPhone un iPad tirdzniecība varētu tikt aizliegta. Strīdīgais patents saistīts ar 3G bezvadu datu pārraides tehnoloģiju un ar iespēju vienlaicīgi darbināt vairākus informācijas pārraides pakalpojumus.

ASV prezidenta B. Obamas, kuram ir tiesības atcelt ITC lēmumus, administrācija paziņojusi, ka šāds lēmums pieņemts, jo pretējā gadījumā tiktu negatīvi ietekmēti ASV ekonomikas konkurētspējas nosacījumi. Komisijas lēmuma atcelšana gan ir visai rets notikums, norāda BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Valdībai un sociālajiem partneriem nav vienprātības par 2020.gada budžetu, tomēr tas tiks virzīts uz Saeimu

LETA, 27.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī valdībai un sociālajiem partneriem nav vienprātības par 2020.gada budžetu, tomēr piektdien notikušajā sanāksmē puses atbalstīja budžeta virzīšanu izskatīšanai Saeimā.

Piektdien valdības un sociālo partneru veidojošajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē tika skatīts 2020.gada budžets. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) valde jau ceturtdien atzina, ka tā neatbalsta 2020.gada budžetu, uzskatot, ka tajā valdība nav ieklausījusies sociālajos partneros, kā arī valdība ignorējusi likumus, kas paredz finansējuma pieaugumu veselības aprūpei un izglītībai.

Tiesa, NTSP sēdē arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns gan piebilda, ka viņa vadītā organizācija nav pret 2020.gada budžetu, bet gan LBAS iestājas par uzlabojumiem budžetā, kurus organizācija cer panākt, kamēr 2020.gada budžets tiks skatīts Saeimas komisijās. «Mūsu mērķis nav valdības krīze. Tomēr ceram, ka budžets tiks pieņemts ar nelieliem uzlabojumiem, ietverot to, kas minēts valdības deklarācijā,» piebilda LBAS vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama plāno ar nodokļiem aplikt bagātos

Lelde Petrāne, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama ar savu budžeta plānu centīsies paaugstināt nodokļus bagātajiem, ziņo BBC.

Medijs norāda, ka šis budžets radīs skaidru kontrastu starp Obamas un republikāņu redzējumu.

Pašā tā centrā ir ideja par to, ka bagātākajiem amerikāņiem vajadzētu maksāt lielākus nodokļus un īstermiņā rieciens no šiem papildu ieņēmumiem būtu jātērē darbavietu radīšanai, ražošanai un skolu uzlabošanai.

Savukārt republikāņu līderi jau paziņojuši, ka šis budžets ir miris.

Obamas plāni pielikt punktu Džordža Buša ēras nodokļu samazinājumiem varētu ietekmēt ģimenes, kas gada laikā saņem 250 tūkstošus ASV dolāru un vairāk.

Prezidents iecerējis arī mājsaimniecības, kas gadā saņem vairāk nekā 1 miljonu ASV dolāru, aplikt ar nodokli vismaz 30% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Rīgas satiksmes pagaidu vadītājs Matīss saņem Ušakova atbalstu un paliek amatā

LETA, 28.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» pagaidu vadītājs Anrijs Matīss turpinās vadīt uzņēmumu, lai arī vēl šodien tika pieļāvis iespēju to pamest, ja negūs skaidru atbalstu viņa rosinātajām izmaiņām, - par to viņš paziņoja pēc vairāk nekā stundu ilgas tikšanās ar Rīgas mēru un «Rīgas satiksmes» akciju turētāju Nilu Ušakovu (S).

Ušakovs žurnālistiem sacīja, ka šodien ar Matīsu izrunājis daudzus jautājumus, kas saistīti ar uzņēmuma funkcionēšanu gan tuvākā, gan tālākā nākotnē un patlaban neesot iemeslu runāt par to, ka uzņēmumam draudētu nestabilitātes problēmas.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Matīss darot «ārkārtīgi grūtu darbu» un daudzas lietas neuztvert emocionāli nemaz neesot iespējams.

Tāpat viņš norādīja, ka pēc sarunas ar medijiem abi ar Matīsu turpinās strādāt pie uzņēmuma šī gada budžeta veidošanas. «Rīt, »Rīgas satiksmes« akcionāru sanāksmē lemsim par uzņēmuma budžetu, skatot to kontekstā arī ar pašvaldības budžetu, kuru iecerēts pieņemt 27.martā,» sacīja Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru