Nodokļi

Par Jakāna likteni varētu lemt tikai nākamnedēļ

, 11.01.2010

Jaunākais izdevums

Lai arī finanšu ministrs Einars Repše solīja otrdien izlemt par atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Dzintara Jakāna disciplinārlietas rezultātiem un viņa turpmāko darbu VID, valdības koalīcija šo jautājumu, visticamāk, izskatīs tikai nākamnedēļ.

To pirmdien pēc koalīcijas padomes žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL), ziņo Delfi.lv. Premjers žurnālistiem norādīja, ka, visticamāk, jautājumu par Dz. Jakāna atrašanos amatā neizskatīs otrdien Ministru Kabineta sēdē.

Jau ziņots, ka Repše iepazinies ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumiem par Dz. Jakāna pārkāpumiem un plāno izlemt par piemērotāko sodu. Komisija vienbalsīgi nolēma, ka divās disciplinārlietas epizodēs ir konstatējams disciplinārpārkāpums. Dz. Jakāns ir gan apzināti novilcinājis, gan vispār nav izpildījis ministra dotos uzdevumus, jo laicīgi netika izsludināti atklātie konkursi uz diviem VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem. Turklāt arī pēc atkārtotiem ministra atgādinājumiem šis uzdevums tā arī netika izpildīts, jo konkursus izsludināja jau VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova.

Otrs disciplinārpārkāpums Dz. Jakāna darbībā tika konstatēts, kad viņš atstādināšanas laikā vairakkārt bez saskaņošanas ar ministru vai disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju ieradās darbavietā, tādējādi neievērojot ar atstādināšanu saistītos ierobežojums, kas liedz ierēdnim pildīt pienākums un atrasties darbavietā. Finanšu ministrija iepriekš norādīja, ka Jakāns to turpināja prettiesiski darīt arī pēc tam, kad pret viņu jau tika ierosināta disciplinārlieta par šādu rīcību.

Dz. Jakāns kategoriski noraida E. Repšes pārmetumus, sakot, ka E.Repše, redzot, ka izgāžas ierosinātās disciplinārlietas, «histēriski mēģina atrast», ko jaunu varētu viņam pārmest.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše izlemj atbrīvot Jakānu, Tautas partija iebildīs

Dienas Bizness, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) izlēmis uz valdību virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata, Tautas partija Dz. Jakāna atstādināšanu neatbalstīs.

Valdību E.Repše par to aicinās lemt otrdien. Lēmumu par Dz.Jakāna atbrīvošanu ministrs jau esot iesniedzis Ministru kabinetā. Savukārt Tautas partija iebildīs pret Dzintara Jakāna atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata, līdz ar to valdība šo jautājumu nevarēs skatīt, bez tā atkārtotas apspriešanas koalīcijā, diena.lv informējis Tautas partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

E.Repše otrdien atzina, ka Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjers pārliecināts par valdības atbalstu Jakāna rotācijai; TP aizvien pret

Baiba Rulle, speciāli Db, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pēc pirmdien notikušās koalīcijas partiju sanāksmes pauda pārliecību, ka otrdien valdībā ministru vairākums atbalstīs finanšu ministra Einara Repšes (JL) rosināto atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) šefa Dzintara Jakāna pārcelšanu citā amatā.

Pēc premjera teiktā, koalīcijas padomē viņš saņēmis visu partneru, izņemot Tautas partijas (TP), atbalstu Dz.Jakāna pārcelšanai. Koalīcijas partneri iepazīstināti arī ar saņemtajiem Valsts kancelejas un Tieslietu ministrijas atzinumiem, un līdz ar to vairs nav juridisku šķēršļu, lai atliktu jautājuma izlemšanu.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sēdes atzina: «Mūsu ministri atbalstīs rotāciju.» Tādējādi viņš stingri apliecināja, ka otrdienas valdības sēdē ZZS ministri balsos par pārcelšanu.

Pirms nedēļas valdībai lemjot par rotāciju, šīs partijas ministri no lēmuma atturējās, līdz ar to Ministru kabinets neizlēma par Dz.Jakāna pārcelšanu. Arī pirms nedēļas pēc koalīcijas padomes sēdes ZZS bija atzinuši, ka atbalstīs E.Repši. Jautāts, vai šoreiz atkal nebūs tāpat, A.Brigmanis teica, ka tagad esot saņemti visi nepieciešamie atzinumi un ZZS ministri atbalstīšot finanšu ministru. Juridisku šķēršļu vairs neesot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ZZS valde ceturtdien vēl neizlēma, vai ZZS ministri valdībā atbalstīs finanšu ministra Eināra Repšes (JL) rosināto Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata, ziņo Diena.

ZZS lēmumam ir izšķiroša nozīme, jo Tautas partija neatbalsta Dz.Jakāna atbrīvošanu. Balsu samērs valdībā liecina, ka bez ZZS ministru atbalsta, E.Repše nevar panākt paša iesniegtā lēmumprojekta pieņemšanu.

Ceturtdienas vakarā pēc valdes sēdes ZZS līderi Raimonds Vējonis un Augusts Brigmanis uzsvēra, ka lēmumu ZZS pieņems pirmdien, kad paredzēta koalīcijas padomes sēde. Abi norādīja, ka nekādā gadījumā nevēlas, lai šis jautājums tiktu politizēts. No abu teiktā varēja saprast, ka vēl papildus tiks analizēti juridiskie argumenti un E.Repšes izvirzītie pārkāpumi. «Šobrīd nevaram pateikt ne jā, ne nē par Jakāna atbrīvošanu,» teica R.Vējonis. Savukārt A.Brigmanis uzsvēra, ka nevēlas, lai «šāda tipa jautājums būtu iemesls valdības krišanai». Pēc A.Brigmaņa norādītā lēmums vēl nav pieņemts, jo nepieciešama papildus informācija. Šī esot tīri juridiska lieta, kas skar ļoti augstu ierēdni un lai izlemtu, vai ir juridisks pamats viņu atbrīvot, nepieciešama papildus informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns būs izvairījies no valdības lemšanas par viņa atbrīvošanu no amata. Finanšu ministrs Einars Repše pēc koalīcijas padomes sēdes atzina, ka, ņemot vērā koalīcijas vairākuma viedokli, viņš atsauks paša valdībā iesniegto lēmumprojektu par Dz. Jakāna atbrīvošanu un nedēļas laikā izlems, uz kuru citu amatu viņu varētu pārcelt.

E.Repše atzina, ka viņš joprojām uzskata: Dz. Jakāna izdarītie pārkāpumi ir sodāmi ar atbrīvošanu, taču, tā kā vairākums koalīcijas partneru uzskata, ka tik bargs sods nav piemērojams, ministrs ir gatavs piekāpties un rosinās Dz. Jakāna pārcelšanu citā amatā.

To, kādu amatu Dz. Jakāns varētu ieņemt, ministrs vēl nevarēja pateikt, taču viņš uzsvēra, ka pilnīgi noteikti Dz.Jakānam nepiedāvās amatu VID. Pēc E.Repšes teiktā, lēmums par Dz.Jakāna rotāciju viņam jāpieņem līdz nākamajai pirmdienai, kad paredzēta kārtējā koalīcijas padomes sēde.

Lai Dz. Jakānu pārceltu citā amatā, viņš nav jāatjauno VID ģenerāldirektora amatā. Par Dz.Jakāna rotāciju jālemj valdībai, un tā, visticamāk, to darīs nākamotrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jakāna tiesvedībā pret Repši vērtēs arī valdības lēmuma likumību

Agnese Margēviča, 07.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā apgabaltiesa nolēmusi pieaicināt Ministru kabinetu kā līdzatbildētāju tiesvedībā, kas uzsākta par Dzintara Jakāna sūdzību atzīt par prettiesisku finanšu ministra Einara Repšes lēmumu par viņa aizrotēšanu no Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amata.

Tiesa nolēmusi, ka procesa gaitā jāvērtē ne tikai finanšu ministra, bet arī valdības lēmuma tiesiskums par Dz. Jakāna pārcelšanu citā amatā.

Otrdien, 8. jūnijā valdības sēdes slēgtajā daļā tiks skatīts atbildes projekts Administratīvajai apgabaltiesai Dz. Jakāna tiesvedībā, liecina Ministru kabineta sēdei iesniegtie dokumenti. Rakstveida paskaidrojumu tiesa Ministru kabinetam pieprasījusi iesniegt līdz 14. jūnijam.

«Līdz ar to Ministru kabineta rīkojums šajā gadījumā atzīstams par būtisku starplēmumu, kura tiesiskums pārbaudāms prasījuma par finanšu ministra 2010. gada 10. februāra rīkojumu «Par Dz. Jakāna pārcelšanu citā amatā» atzīšanu par prettiesisku ietvaros,» secina Administratīvā apgabaltiesa. Ņemot vērā, ka tiesā pārbaudāms arī valdības 10. februāra rīkojuma tiesiskums, tiesa uzskata, ka šajā lietā atbildētāja pusē līdzās Finanšu ministrijai pieaicināms arī Ministru kabinets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cīņu ap Jakāna krēslu saista ar Ģenerālprokurora vēlēšanām

Vēsma Lēvalde, Db, 15.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži avoti saista VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna gāšanu ar Ģenerālprokurora vēlēšanām – Jakānam krītot, kristu arī Maizīša izredzes tikt ievēlētam, raksta laikraksts Telegraf.

Nodokļu neizpilde martā, kas norādītu uz nepareizām Finanšu ministrijas prognozēm un neefektīvu Valsts Ieņēmuma darbu, liks steidzami grozīt valsts budžetu. Komplektā ar konfliktu ap Jakāna krēslu tas varētu kļūt par nopietnu ieroci cīņā par politiskās varas pārdali.

Tā var secināt pēc laikraksta Telegraf raksta Bīstamais cīniņš ap seifu.

Laikraksts atgādina, ka otrdien, 19. janvārī, valdībai jālemj par Dzintara Jakāna atbilstību VID ģenerāldirektora krēslam. Tautas partija, kuras loma ierēdņa karjerā bijusi nozīmīga, kompromisu nepieļaušot, norāda avīze, atsaucoties uz avotiem Saeimā. Daži avoti saista Jakāna gāšanu ar Ģenerālprokurora vēlēšanām – Jakānam krītot, kristu arī Maizīša izredzes tikt ievēlētam. Kadru politika VID ir stratēģiska cīņa, norādījis Saskaņas centra līderis Jānis Urbanovičs. Jo, tāpat kā Ģenerālprokuratūra, VID var sodīt un var apžēlot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jakāns vēršas Ģenerālprokuratūrā; FM: Jakāns apzināti izvairās no rotācijas piedāvājuma izskatīšanas

Dienas Bizness, 22.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns šodien vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt iespējamās finanšu ministra Einara Repšes (JL) nelikumības saistībā ar pret viņu ierosināto disciplinārlietu. Taču Finanšu ministrijai neizdodas sazināties ar Jaknānu lai apsvērtu rotācijas iespējas.

Dienai vēl neizdevās sazināties ar prokuratūru, lai pārliecinātos, vai Dz. Jakāna iesniegums jau saņemts. Dz. Jakāns uzskata, ka E. Repšes rīcībai, iepriekš rosinot viņa atbrīvošanu no amata, nav pamata un viņš būtu jāatjauno amatā. Disciplinārlietas komisijas atzinumā bija secināts, ka Dz. Jakāna darbībā nav disciplinārsodāmu pārkāpumu.

Janvāra sākumā Dz. Jakāns vērsās pie ministra, prasot izbeigt pret viņu ierosināto disciplinārlietu un atjaunot viņu VID ģenerāldirektora amatā. Attiecīgu iesniegumu viņš iesniedza pēc tam, kad bija iepazinies ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, kurā secināts, ka sodāmi pārkāpumi viņa rīcībā nav konstatēti. Koalīcijā panākto vienošanos par viņa pārcelšanu citā amatā valsts pārvaldē Dz.Jakāns nosauca par absurdu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iecirtusies pret finanšu ministra Einara Repšes (JL) nostāju nomainīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadību, Tautas partija (TP) būs panākusi, ka lietai par atstādinātā VID šefa Dzintara Jakāna karjeru punkts netiks pielikts arī otrdienas valdības sēdē, raksta Diena.

Pēc neoficiālas informācijas, iespējams, Tieslietu ministrija valdībā nāks klajā ar atzinumu, ka vispirms E.Repšem jāizlemj par disciplinārlietu, kas ierosināta pret Dz.Jakānu, un tikai pēc tam valdība var lemt par viņa pārcelšanu citā amatā.

Dzintars Jakāns. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)TP skatījumā E.Repšem vispirms būtu jārosina viņa atjaunošana VID vadītāja amatā un tikai pēc tam jāpiedāvā rotācija. Turklāt TP uzskata, ka jāsagaida arī prokuratūras atzinums par pārbaudi, kas ierosināta pēc Dz.Jakāna iesnieguma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše par Jakānu sola paziņot līdz dienas beigām

Baiba Rulle, speciāli Db, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) līdz šīs dienas beigām sola informēt, kāds būs viņa lēmums par atstādinātā VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna tālāko atrašanos amatā.

«Mums šobrīd nav nekas sakāms. Kad būs - sniegsim rakstisku atbildi,» E.Repše atbildēja uz jautājumu, vai ir jau izlēmis, vai valdībā virzīt jautājumu ar Dz.Jakāna atbrīvošanu no amatu.

No viņa teiktā izrietēja, ka skaidrība varētu būs šodien pēcpusdienā pēc valdības sēdes.

Pirmdien premjers Valdis Dombrovskis (JL) atzina, ka E.Repšes rīcība saistībā ar Dz.Jakānu būs zināma šodien, taču valdības sēdē šis jautājums netiks skatīts, jo vispirms par to jālemj koalīcijas padomei.

Neoficiāla informācija, kas ir Dienas rīcībā, vedina spriest, ka E.Repšes lēmums būs rosināt Dz.Jakāna atbrīvošanu. Pēc atsevišķu avotu teiktā E.Repše «Jakāna lietā ies līdz galam».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjers pieļauj, ka Jakāna atrašanās VID ģenerāldirektora amatā TP ir svarīga

, 13.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut kādu iemeslu dēļ Tautas partijai Dzintara Jakāna atrašanās Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amatā ir svarīga, intervijā Latvijas Radio, komentējot nesaskaņas starp finanšu ministru Einaru Repši un Dz. Jakānu, norāda premjers Valdis Dombrovskis.

Tiesa viņš gan uzticas E. Repšes lēmumam rosināt atbrīvot Dz. Jakānu no amata.

«Pieļauju, ka valdības lēmums varētu sakrist ar finanšu ministra lēmumu. Viņam ir pietiekoši nopietna argumentācija,» saka V. Dombrovskis, piebilstot, ka «nekāda savējo bīdīšana [VID vadītāja amatā] pilnīgi noteikti nenotiks».

Jau ziņots, ka E. Repše nolēmis uz valdību virzīt lēmumu par VID ģenerāldirektora Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: Jakāna tiesāšanās pieņemto lēmumu par viņa amatu nemainīs

Līva Melbārzde, Db, 02.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tiesāšanās ir normāla parādība tiesiskā valstī, taču praktiska labuma Jakāna kungam no tās nebūs un VID ģenerāldirektora amatā viņš tāpēc atjaunots netiks.»

To pēc valdības balsojuma par atstādinātā VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna pārcelšanu uz Finanšu ministriju Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā teica finanšu ministrs Einārs Repše, komentējot reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna izteikumus par to, ka Dz. Jakāns gatavojas tiesāties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ epopeja Einars Repše (JL) pret Dzintaru Jakānu vai otrādi, būs par soli tuvāk kādam loģiskam noslēgumam. Proti, nedēļas pirmajā pusē komisijai, kas izmeklē pret atstādināto VID ģenerāldirektoru ierosināto disciplinārlietu, ir jānāk klajā ar saviem secinājumiem, kas varētu kalpot kā pamatojums Dz.Jakāna atlaišanai.

Diezgan ticams, ka Dz.Jakāna dienas VID ģenerāldirektora amatā varētu būt skaitītas, pat neraugoties uz to, ka Tautas partija, jādomā, turpinās protežēt cilvēku, kurš nodokļu administrācijas vadītāja amatu ieguva laikā, kad Tautas partija saimniekoja Finanšu ministrijā. Jau tagad var prognozēt, ka Dz.Jakāns, līdzīgi kā savulaik viņa aizbildnis un vēlākais biznesa partneris, bijušais VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks, vēl gadiem ilgi centīsies visu instanču tiesās pierādīt, ka atlaists nepamatoti.

Politizētā epopeja ap iespējamu VID pirmās personas nomaiņu diemžēl ir novērsusi uzmanību no jautājuma par to, kā VID reorganizācija ietekmēs šīs iestādes darbu. Nevajadzētu aizmirst, ka no 1.janvāra VID administrēto nodokļu likumu piemērošanu skārušas ļoti vērienīgas izmaiņas. Kapitāla pieauguma nodokļa iekasēšanu no tādiem ar nodokli apliekamiem objektiem kā, piemēram, procentu maksājumi par banku depozītiem vēl nodrošinās bankas. Taču nodokļa iekasēšana no, piemēram, dāvinājumiem, spekulatīviem darījumiem, gleznu pārdošanas un tamlīdzīgiem darījumiem gulsies uz VID pleciem. Lai to nodrošinātu, acīmredzot būtu nepieciešams ievērojami stiprināt VID kapacitāti un analītisko darbu. Ne velti VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova norādījusi, ka 2010.gada pirmie mēneši pārsvarā tiks veltīti nevis nodokļu auditiem, bet gan skaidrojot iedzīvotājiem, kā tad īsti tagad maksājumi nodokļi. Īsi rezumējot — 2010.gada nodokļu likumu izmaiņas bijušas tik apjomīgas un tik straujas, ka VID nav bijis pietiekami daudz laika sagatavoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dzintars Jakāns sācis pildīt Muitas un nodokļu politikas administrēšanas departamenta vadītāja amatu.

To Db apstiprināja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa. Par Dz. Jakāna pārcelšanu jaunajā amatā Ministru kabinets vienojās 2. februārī. Toreiz izskanēja arī informācija, ka Dz. Jakāns savu amata maiņu varētu apstrīdēt tiesā.

Kā Db jau rakstīja, konflikts starp Dzintaru Jakānu un finanšu ministru Eināru Repši sākās pērnā gada rudenī, kad E. Repše paziņoja, ka VID ģenerāldirektors apzināti atsakās pildīt viņa rīkojumus. Dz. Jakāns viņam izvirzītos pārmetumus noliedza, taču konflikts tā vai tā beidzās ar Jakāna atstādināšanu un vairāku disciplinārlietu ierosināšanu, kuras E. Repše ir nolēmis personīgi izskatīt tuvākajā laikā arī tagad, kad Dz. Jakāna tiešas priekšnieks ir Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše gatavs maksāt, ja Jakāna sāgā radīs zaudējumus valstij

Miks Lūsis, Db, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja es esmu šeit kaut ko nelikumīgi darījis, bet esmu pārliecināts, ka tā nav, tādā gadījumā es par to atbildēšu,» apliecināja finanšu ministrs Einars Repše.

LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? uz vadītāja jautājumu, vai viņš publiski izrakstīs vekseli un gadījumā, ja valsts tiesas prāvā zaudēs un būs spiesta maksāt kādu naudas summu, atmaksās to no savas kabatas. E. Repše uzsvēra: «Esmu pārliecināts, ka mēs nezaudēsim.» Uz atkārtotu jautājumu, vai finanšu ministrs gatavs parakstīt vekseli, E. Repše piebilda: «Dodiet tik papīru, bet, lūdzu, nenovedīsim lietas līdz absurdam.»

Db.lv jau vēstīja, ka E. Repše izlēma uz valdību otrdien virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā VID ģenerāldirektora Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata. Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata. Pārmetumi saistīti ar ministra rīkojumu nepildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše disciplināri sodīs Jakānu un Zaļūksni

, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu lemts sodīt uz sešiem mēnešiem ieturot 20% no viņa mēnešalgas, savukārt VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājs Arti Zaļūksni tiks atbrīvots no amata.

Papildus ministrs uzdevis uzsākt regresa prasības celšanu, lai nodrošinātu visu materiālo zaudējumu, kas valstij tiks nodarīts VID amatpersonu prettiesisko rīkojumu rezultātā, segšanu no Dz. Jakāna un A. Zaļūkšaņa personīgajiem līdzekļiem. Tas skar atlīdzības izmaksu žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzētajiem finanšu policistiem Vasilijam Kivļonokam un Jānim Laizānam saistībā ar viņu atjaunošanu amatā un citām viņu iespējamajām prasībām tiesā. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija pārbaudes rezultātā konstatēja, ka VID vadītāja Dz. Jakāna rīcībā – prettiesisku rīkojumu parakstīšanā – ir saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību. Tāpat komisija secināja, ka Dz. Jakāna argumentācija par savas rīcības likumību un pamatotību ir klaji maldinoša un neatbilstoša, tādēļ pārbaudes rezultātā lemts, ka Dz. Jakāns ir vainīgs un disciplināri sodāms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zaļūksnis apstrīd Repšes lēmumu par atlaišanu

Elīna Pankovska, Db, 26.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājs Artis Zaļūksnis ir apstrīdējis Finanšu ministra Einara Repšes (JL) lēmumu piemērot viņam disciplinārsodu.

Administratīvā rajona tiesa A.Zaļūkšņa pieteikumu, kurā lūgts disciplinārsodu atcelt, ir saņēmusi 10.novembrī, tas ir pieņemts un ierosināta lieta. Taču sēdes datums vēl nav noteikts, Db uzzināja tiesā.

Disciplinārsods izpaudās kā A.Zaļūkšņa atbrīvošana no amata.

Db jau ziņoja, ka VID amatpersonas A. Zaļūkšņa rīcībā komisija konstatēja rupjus juridiska rakstura pārkāpumus, jo A. Zaļūksnis ir tieši atbildīgs par prettiesisko rīkojumu sagatavošanu. Komisija arī secināja, ka A. Zaļūksnis kā valsts amatpersona zaudējis cieņu un uzticību, jo nav iespējams paļauties uz viņa turpmākās rīcības tiesiskumu un pamatotību. Šādas sekas ir vērtējamas kā atbildību pastiprinošs apstāklis, tādēļ komisija lēma, ka arī A. Zaļūksnis ir vainīgs un disciplināri sodāms, tomēr nebija vienisprātis par piemērojamā soda veidu. Finanšu ministrs, iepazīstoties ar komisijas atzinumu, lēma, ka atbrīvošana no amata ir atbilstošākais disciplinārsods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeidz tiesvedību lietā saistībā ar Jakāna rotāciju

Elīna Pankovska, 26.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa izbeigusi tiesvedību lietā par bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Dzintara Jakāna sūdzību, kurā viņš bija lūdzis atzīt par prettiesisku rotāciju amatā, DB pastāstīja tiesas pārstāve Ksenija Novikova.

Šāds lēmums pieņemts, jo tiesa konstatējusi, ka lieta nav skatāma administratīvā procesa kārtībā, jo iestādes iekšējais lēmums.

Administratīvā rajona tiesa arī norāda, ka D.Jakāna pārcelšana ir notikusi objektīvu iemeslu dēļ un ar rīkojumu par pārcelšanu citā amatā pieteicējs nav disciplināri sodīts.

Kā arī rīkojums nav ietekmējis viņa kā amatpersonas statusu, jo D.Jakāns ir pārcelts uz līdzvērtīgu amatu – Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā desmit dienu laikā no tā pieņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta Jakāna pārcelšanu uz Finanšu ministriju

Guna Gleizde, Db, 02.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja finanšu ministra Einara Repšes ierosināto no amata atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Dzintara Jakāna pārcelšanu Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā.

Pret Dz.Jakāna rotāciju balsoja Tautas partiju pārstāvošie ministri, pārējie valdības locekļi viņa pārcelšanu atbalstīja.

Valdība par Dz.Jakāna pārcelšanu lēma jau aizvadītajā nedēļā, tomēr par šo jautājumu nespēja vienoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav pārliecības, vai lēmums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanu bija pareizs. Tā intervijā atzīst finanšu ministrs Einars Repše (JL) — politiķis, kura ietekmi uz Latvijā notiekošajiem ekonomiskajiem procesiem 2009. gadā Dienas biznesa lasītāji novērtējuši kā vienu no lielākajām.

Kāds, jūsuprāt, ir bijis aizejošais gads?

Smags! Dievs dod katrai tautai pārciest 18 % kopprodukta kritumu - tas ir dramatiski. Protams, kritums bija no tā saucamā burbuļa, nevis reālas ekonomikas, kas pastāvēja iepriekšējos gados un bija smagi uzpūsta. Līdz ar to ražojošā ekonomika nemaz tik daudz nav kritusi. Tomēr kopumā ekonomikas kritums par 18 %, ziniet, ir neikdienišķa parādība, kas gadās labi ja pāris reizes gadsimtā. Jāteic arī, ka nav daudz tautu, kas šādas neveiksmes būtu sekmīgāk pārcietušas. Šobrīd par Latviju starptautiskajā finanšu presē jau sāk runāt nevis kā par krīzes skartu nelaimi, kā tas bija vēl pirms pāris mēnešiem, bet gan kā, iespējams, paraugu citām ES valstīm, tostarp Grieķijai. Tas ir svarīgi, jo līdz ar uzticību atgriežas arī iespējas, tostarp aizņemties naudu biznesa attīstībai. Ne tikai valsts, bet arī privātā biznesa iespējas aizņemties ir saistītas ar mūsu starptautisko reputāciju. Un patlaban šī reputācija piedzīvo ļoti jūtamu pagriezienu no negatīvā uz pozitīvo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jakāna izmeklēšanas laiku pagarina

, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 12.janvārim pagarināts izmeklēšanas termiņš disciplinārlietā par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) no amata atstādinātā ģenerāldirektora Dzintara Jakāna iespējamiem pārkāpumiem.

Par to vēsta delfi.lv, atsaucoties uz LNT raidījumu 900 sekundes. Sākotnēji otrdien valdībā plānots lemt par pašreizējās VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas Nellijas Jezdakovas iecelšanu šajā amatā, taču jautājums atlikts pēc Tautas partijas (TP) iebildumiem, kura norādījusi, ka nevar lemt par jaunu VID vadītāju, kamēr nav noslēgusies iepriekšējā darbības izvērtēšana.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Einars Repše (JL) pret Jakānu ierosinājis vairākas disciplinārlietas un uz izmeklēšanas laiku atstādināja viņu no amata. Repše uzskatīja, ka Jakāns nepienācīgi izpilda ministra rīkojumus par VID reorganizāciju, kā arī atradās darba vietā laikā, kad bija atstādināts no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursam uz Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu šobrīd ir atlikuši trīs pretendenti. Tikmēr neskaidrības turpinās ap bijušā VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna likteni jaunajā amatā Finanšu ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše jau nākamnedēļ varētu rosināt Jakāna atbrīvošanu no amata

, 11.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše neizslēdz iespēju, ka nākamnedēļ paredzētajā valdības sēdē rosinās jautājumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uz laiku atstādinātā ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata, raksta Diena.lv.

E. Repšes preses sekretārs Aleksis Jarockis norādījis, ka finanšu ministrs lēmumu par VID ģenerāldirektora atstādināšanu nav pieņēmis un to plāno izdarīt pirmdien vai otrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jakāns grib atgriezties amatā un rotāciju sauc par absurdu

Baiba Rulle, speciāli DB, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministra atstādinātais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns prasa izbeigt pret viņu ierosināto disciplinārlietu un atjaunot viņu VID ģenerāldirektora amatā.

Iesniegumu, kurā aicina finanšu ministru to izdarīt, Dz.Jakāns E.Repšem nosūtījis jau 8.janvārī pēc tam, kad bija iepazinies ar disciplinārpārkāpumu izmeklēšanas komisijas atzinumu, kurā secināts, ka sodāmu pārkāpumu viņa rīcībā neesot.

Pēc viņa vārdiem, šādai rīcībai nav tiesiska pamatojuma. Ministram vispirms ir jāpieliek punkts pret viņu ierosinātajai disciplinārlietai, jāpieņem lēmums par atjaunošanu amatā un tikai pēc tam varot lemt par to, vai viņš var tikt pārcelts uz kādu citu amatu. Dz.Jakāns uzsvēra, ka tādu sodu kā rotāciju likumi neparedz.

Dz.Jakāns atzina, ka nekādas sarunas ar E.Repši par viņa iespējamo pārclešanu nav notikušas un viņš līdz šim nav saņēmis nekādus citus amata piedāvājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nu jau vairākas dienas Latvijai ir dota iespēja sekot līdzi finanšu ministra Einara Repšes(JL) un no pienākumu pildīšanas atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna savdabīgajam duelim.

Ministrs uzskata, ka Jakāns nepilda viņa rīkojumus, kurš savukārt stāsta, ka Repše nonāk pretrunās. Tad no darba tiek atstādināts arī viens no ilggadējiem VID sistēmas darbiniekiem, odiozas amatpersonas slavu ieguvušais Vladimirs Vaškevičs, bet Tieslietu ministrija sarūpē atzinumu, ka Repšes rīcība šajā jomā nav bijusi pamatota… Tā varētu turpināt uzskaitīt vēl pietiekami ilgi, vienlaikus aizmirstot pašu galveno.

Jāatceras, ka VID ir viena no būtiskākajām valsts institūcijām, ar ko regulāri saskaras ikviens Latvijā strādājošais uzņēmējs. Bizness ir atkarīgs no tā, kādi normatīvie akti ir pieņemti, kas regulē VID darbību, kāda ir šā dienesta darbinieku interpretācija, tos pildot, kā tiek veikti nodokļu uzrēķini, inspektoru pārbaudes utt. Šajā kontekstā var jautāt — kāda gan uzņēmējdarbībai no visas šīs jezgas ir jēga? Nekāda!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše pamato Jakāna atbrīvošanu no amata

, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai norobežotos no spekulācijām par to, ka Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanai no amata bijusi politiska ietekme, finanšu ministrs Einārs Repše uzskaitījis pārkāpumus, kuru dēļ šāds lēmums pieņemts, raksta Apollo.

Dz. Jakāna rīcība 2009. gada 15. un 19. oktobrī pēc savas iniciatīvas, ieceļot VID pārvalžu vadītāju un to vietnieku amatos 15 ierēdņus, kas netika saskaņoti ar finanšu ministru, ir pirmais pārkāpums, ko min E. Repše. portālam Apollo skaidro ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis. Šādi rīkojoties, Dz. Jakāns ir pārkāpis ierēdņa pamatpienākumus.

Dienesta reorganizācijas laikā finanšu ministrs vairāku mēnešu garumā vairākkārtīgi izdeva VID un Jakānam adresētus rīkojumus, ar kuriem ministrs izmantoja tam Valsts pārvaldes iekārtas likumā paredzētās pilnvaru pārņemšanas tiesības saistībā ar VID reorganizācijas ieviešanas gaitu, proti, E. Repše bija pārņēmis kontroli par VID reorganizācijas ieviešanas gaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru