Citas ziņas

Repše izlemj atbrīvot Jakānu, Tautas partija iebildīs

Dienas Bizness, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) izlēmis uz valdību virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata, Tautas partija Dz. Jakāna atstādināšanu neatbalstīs.

Valdību E.Repše par to aicinās lemt otrdien. Lēmumu par Dz.Jakāna atbrīvošanu ministrs jau esot iesniedzis Ministru kabinetā. Savukārt Tautas partija iebildīs pret Dzintara Jakāna atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata, līdz ar to valdība šo jautājumu nevarēs skatīt, bez tā atkārtotas apspriešanas koalīcijā, diena.lv informējis Tautas partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

E.Repše otrdien atzina, ka Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata.

Pārmetumi saistīti ar ministra rīkojumu nepildīšanu. Izvērtējot disciplinārlietu izmeklēšanas komisijas atzinumu, ir E.Repše secina, ka Dz.Jakāna rīcībā saskatāma prettiesiska ministra rīkojumu nepildīšana, kas kaitējusi valsts interesēm un arī mazina ticību, ka nākotnē viņš tos pildīs. Ņemts vērā arī fakts, ka Dz.Jakāns jau iepriekš ir disciplināri sodīts.

E.Repše uzsvēra, ka visām ieinteresētajām pusēm, tai skaitā, koalīcijas partijām ļaus iepazīties ar Dz.Jakāna darbībā konstatētajiem pārkāpumiem, kas ir pamatā viņa atbrīvošanai.

Vents Armands Krauklis uzskata, ka komisija nav neko nosodāmu Dz.Jakāna darbībā konstatējusi, bet finanšu ministrs E. Repše viņam ir devis neizpildāmus rīkojumus. «Es to uzskatu par politisku izrēķināšanos, kas valstij var dārgi izmaksāt,» sacīja V.A.Krauklis, paredzot, ka Dz.Jakāns atbrīvošanas gadījumā vērsīsies tiesā un tajā uzvarēs, radot valsti zaudējumus.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nevarēja pateikt, kurā pusē nostāsies ZZS ministri valdībā, jo ZZS vispirms vēlēšoties rūpīgi iepazīties ar visu pieejamo informāciju par šo situāciju, konsultēšoties ar juristiem un nākamajā pirmdienā valdes sēdē pieņemšot lēmumu.

E. Repše sagaida, ka valdība viņa lēmumu atbalstīs un Dz.Jakānu atbrīvos. E.Repše arī atzina, ka pēc Dz.Jakāna atbrīvošanas VID ģenerāldirektora amatā viņa nodoms ir virzīt pašreizējo vietas izpildītāju Nelliju Jezdakovu. Jautāts, kas būs, ja valdība neatbalstīs Dz.Jakāna atbrīvošanu, E.Repše teica: tad domāsim tālāk, ko darīt.

Finanšu ministrs noliedza, ka saistībā ar VID vadītāja atbrīvošanu notikusi politiskā tirgošanās. Šādā veidā nosauktas darbības nav bijis, teica E.Repše un atturējās atbildēt, vai ir bijušas sarunas ar koalīcijas partneriem. Dz.Jakāns tiek saistīts ar Tautas partijas interesēm, kas līdz šim iestājušies par viņa palikšanu amatā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns būs izvairījies no valdības lemšanas par viņa atbrīvošanu no amata. Finanšu ministrs Einars Repše pēc koalīcijas padomes sēdes atzina, ka, ņemot vērā koalīcijas vairākuma viedokli, viņš atsauks paša valdībā iesniegto lēmumprojektu par Dz. Jakāna atbrīvošanu un nedēļas laikā izlems, uz kuru citu amatu viņu varētu pārcelt.

E.Repše atzina, ka viņš joprojām uzskata: Dz. Jakāna izdarītie pārkāpumi ir sodāmi ar atbrīvošanu, taču, tā kā vairākums koalīcijas partneru uzskata, ka tik bargs sods nav piemērojams, ministrs ir gatavs piekāpties un rosinās Dz. Jakāna pārcelšanu citā amatā.

To, kādu amatu Dz. Jakāns varētu ieņemt, ministrs vēl nevarēja pateikt, taču viņš uzsvēra, ka pilnīgi noteikti Dz.Jakānam nepiedāvās amatu VID. Pēc E.Repšes teiktā, lēmums par Dz.Jakāna rotāciju viņam jāpieņem līdz nākamajai pirmdienai, kad paredzēta kārtējā koalīcijas padomes sēde.

Lai Dz. Jakānu pārceltu citā amatā, viņš nav jāatjauno VID ģenerāldirektora amatā. Par Dz.Jakāna rotāciju jālemj valdībai, un tā, visticamāk, to darīs nākamotrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše neizslēdz, ka «siltu vietu» Jakānam varētu sameklēt TP paspārnē

Dienas Bizness, 21.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) ceturtdien žurnālistiem atzina, ka viņam būs «noteikti priekšlikumi» par to, kādā citā amatā valsts pārvaldē varētu pārcelt atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) šefu Dzintaru Jakānu.

To, kādi ir šie noteiktie priekšlikumi, E.Repše neatklāja, uzsverot, ka pirmdien koalīcijas padomē par to tiks diskutēts, ziņo diena.lv.

Pēc E.Repšes teiktā, Dz.Jakānam Finanšu ministrija jau varot piedāvāt kāda departamenta vadīšanu, tomēr, ņemot vērā, ka viņu īpaši balstījusi Tautas partija (TP), E.Repše neizslēdza, ka «TP vadītajās ministrijās Dz.Jakānam talantam varētu atrast atbilstošāku vietu». Kā piemēru politiķis minēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, kurā esot brīva valsts sekretāra vietnieka vieta.

No E.Repšes teiktā varēja secināt, ka amatā Dz.Jakānu viņš atjaunot negrasās un ka, visticamāk, valdību viņš aicinās VID vadītāja amatā apstiprināt pašreizējo vietas izpildītāju Neliju Jezdakovu. Uz to, ka viņa sevi ir pierādījusi kā laba vadītāja, viņš norādīja jau iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjers pieļauj, ka Jakāna atrašanās VID ģenerāldirektora amatā TP ir svarīga

, 13.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut kādu iemeslu dēļ Tautas partijai Dzintara Jakāna atrašanās Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amatā ir svarīga, intervijā Latvijas Radio, komentējot nesaskaņas starp finanšu ministru Einaru Repši un Dz. Jakānu, norāda premjers Valdis Dombrovskis.

Tiesa viņš gan uzticas E. Repšes lēmumam rosināt atbrīvot Dz. Jakānu no amata.

«Pieļauju, ka valdības lēmums varētu sakrist ar finanšu ministra lēmumu. Viņam ir pietiekoši nopietna argumentācija,» saka V. Dombrovskis, piebilstot, ka «nekāda savējo bīdīšana [VID vadītāja amatā] pilnīgi noteikti nenotiks».

Jau ziņots, ka E. Repše nolēmis uz valdību virzīt lēmumu par VID ģenerāldirektora Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujākais kritiens Latvijas ekonomikā ir aiz muguras, un turpmāk valdībai jākoncentrējas uz Latvijas kredītreitinga un uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, nevis jāķīvējas, kurš vadīs Valsts ieņēmumu dienestu un Ģenerālprokuratūru.

«Ja valdība būs aizņemta ar [Dzintaru] Jakānu un [Jāni] Maizīti, tad izeja no krīzes būs smaga un sarežģīta,» šādu viedokli šodien preses konferencē, prezentējot Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Latvijas makroekonomikas apskatu, pauda organizācijas vadītājs Teodors Tverijons.

2009.gadā, pēc LKA aplēsēm, Latvijas IKP saruka par 18%. 2008.gadā samazinājums bija 4,6%. Pērn inflācija saskaņā ar organizācijas aplēsēm bija 3,6%, bet šajā gadā tiek prognozēts patēriņa cenu kritums par 3,5%. Inflāciju 1,1% apmērā varētu sagaidīt 2011.gadā, lēš LKA.

Bez darba pērn saskaņā ar LKA aplēsēm bija 18% darbaspējīgo, bet šogad saskaņotais bezdarba līmenis varētu sasniegt 21%. 2011.gadā šis rādītājs varētu samazināties līdz 15,5%. Savukārt neto alga pērn, pēc LKA prognozēm, samazinājās par 4,8%, bet šogad tā vēl varētu samazināties par 9%. 2% apmērā neto alga varētu kāpt 2011.gadā, lēš LKA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jakāns vēršas Ģenerālprokuratūrā; FM: Jakāns apzināti izvairās no rotācijas piedāvājuma izskatīšanas

Dienas Bizness, 22.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns šodien vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt iespējamās finanšu ministra Einara Repšes (JL) nelikumības saistībā ar pret viņu ierosināto disciplinārlietu. Taču Finanšu ministrijai neizdodas sazināties ar Jaknānu lai apsvērtu rotācijas iespējas.

Dienai vēl neizdevās sazināties ar prokuratūru, lai pārliecinātos, vai Dz. Jakāna iesniegums jau saņemts. Dz. Jakāns uzskata, ka E. Repšes rīcībai, iepriekš rosinot viņa atbrīvošanu no amata, nav pamata un viņš būtu jāatjauno amatā. Disciplinārlietas komisijas atzinumā bija secināts, ka Dz. Jakāna darbībā nav disciplinārsodāmu pārkāpumu.

Janvāra sākumā Dz. Jakāns vērsās pie ministra, prasot izbeigt pret viņu ierosināto disciplinārlietu un atjaunot viņu VID ģenerāldirektora amatā. Attiecīgu iesniegumu viņš iesniedza pēc tam, kad bija iepazinies ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, kurā secināts, ka sodāmi pārkāpumi viņa rīcībā nav konstatēti. Koalīcijā panākto vienošanos par viņa pārcelšanu citā amatā valsts pārvaldē Dz.Jakāns nosauca par absurdu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas atlaišanas procesa juridiskā analīze

Valsts prezidenta juridiskā padomniece Dr.iur Inese Lībiņa-Egner, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. Valsts prezidenta rīkojums par Saeimas atlaišanu

1) Satversmes 48.pants nosaka, ka Valsts Prezidentam ir tiesība ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Satversmē nav noteikti termiņa ierobežojumi Valsts prezidenta tiesībām saistībā ar tuvojošamies Valsts prezidenta, Saeimas vai citām vēlēšanām. Valsts prezidents ir pilntiesīgs, t.i., viņam ir visas Satversmē noteiktās kompetences, līdz savu pilnvaru termiņa pēdējai dienai. Amata pildīšanas termiņa beigu tuvums neietekmē viņa kompetences apjomu.

2) Valsts prezidents pieņem lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu nevis patstāvīgu lēmumu atlaist Saeimu. Lēmumu par Saeimas atlaišanu pieņem tauta tautas nobalsošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjers pārliecināts par valdības atbalstu Jakāna rotācijai; TP aizvien pret

Baiba Rulle, speciāli Db, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pēc pirmdien notikušās koalīcijas partiju sanāksmes pauda pārliecību, ka otrdien valdībā ministru vairākums atbalstīs finanšu ministra Einara Repšes (JL) rosināto atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) šefa Dzintara Jakāna pārcelšanu citā amatā.

Pēc premjera teiktā, koalīcijas padomē viņš saņēmis visu partneru, izņemot Tautas partijas (TP), atbalstu Dz.Jakāna pārcelšanai. Koalīcijas partneri iepazīstināti arī ar saņemtajiem Valsts kancelejas un Tieslietu ministrijas atzinumiem, un līdz ar to vairs nav juridisku šķēršļu, lai atliktu jautājuma izlemšanu.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sēdes atzina: «Mūsu ministri atbalstīs rotāciju.» Tādējādi viņš stingri apliecināja, ka otrdienas valdības sēdē ZZS ministri balsos par pārcelšanu.

Pirms nedēļas valdībai lemjot par rotāciju, šīs partijas ministri no lēmuma atturējās, līdz ar to Ministru kabinets neizlēma par Dz.Jakāna pārcelšanu. Arī pirms nedēļas pēc koalīcijas padomes sēdes ZZS bija atzinuši, ka atbalstīs E.Repši. Jautāts, vai šoreiz atkal nebūs tāpat, A.Brigmanis teica, ka tagad esot saņemti visi nepieciešamie atzinumi un ZZS ministri atbalstīšot finanšu ministru. Juridisku šķēršļu vairs neesot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man bija liels gods strādāt kopā ar Tautas partijas biedriem. Partija dzima no bezpartejiska premjera Andra Šķēles, kuram nācās izvest valsti no dziļas politiskās, ekonomiskās krīzes un Bankas Baltija bankrota. Toreiz Latvijai neviens nepiedāvāja aizdot naudu. Tā laika politiskā sistēma bija bezspēcīga šo krīzi pārvarēt. Šķēle paveica brīnumu,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījis kādreizējais Tautas partijas vecbiedrs, šobrīd zemnieks un politikas konsultants Gundars Bērziņš.

«Par 1995.–1996. gada krīzes pārvarēšanu un valsts nostādīšanu uz ilgtermiņa strauja attīstības ceļa viņam pienākas atzinība visaugstākā valsts apbalvojuma formā,» viņš turpina.

«Tautas partija vienmēr bija oranža, stipra. Mīlēta un nemīlēta, bet redzama. Partijas beigām bija dažādi iemesli. Sabiedrības vairākums uzskatīja, ka 2008.–2009. gada krīzi izraisīja Tautas partija, jo tā bija varas partija. Tā oponentiem pārvērtās par galveno uzbrukuma mērķi. Mēģinot iet vieglāko ceļu, Tautas partija izvēlējās konformismu, izdabāšanu oponentiem un beigu posmā, kad manis partijā jau vairs nebija, tā kļuva par primitīvas, neizlēmīgas politikas partiju – par tādas politikas pārstāvi, pret kādu sākotnēji partija pati cīnījās. Taču mūsu partijai vienalga bija spilgts un skaists mūžs,» stāstījis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iecirtusies pret finanšu ministra Einara Repšes (JL) nostāju nomainīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadību, Tautas partija (TP) būs panākusi, ka lietai par atstādinātā VID šefa Dzintara Jakāna karjeru punkts netiks pielikts arī otrdienas valdības sēdē, raksta Diena.

Pēc neoficiālas informācijas, iespējams, Tieslietu ministrija valdībā nāks klajā ar atzinumu, ka vispirms E.Repšem jāizlemj par disciplinārlietu, kas ierosināta pret Dz.Jakānu, un tikai pēc tam valdība var lemt par viņa pārcelšanu citā amatā.

Dzintars Jakāns. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)TP skatījumā E.Repšem vispirms būtu jārosina viņa atjaunošana VID vadītāja amatā un tikai pēc tam jāpiedāvā rotācija. Turklāt TP uzskata, ka jāsagaida arī prokuratūras atzinums par pārbaudi, kas ierosināta pēc Dz.Jakāna iesnieguma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID pagaidām vadīs Jezdakova

Madara Fridrihsone, Db, 26.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumus pagaidām pildīs līdzšinējā ģenerāldirektora Dzintara Jakāna pirmā vietniece Nelija Jezdakova.

Par to šodien vienojās valdība, kas apstiprinājusi N. Jezdakovu par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju.

Jau vēstīts, ka pagājušajā ceturtdienā finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks) atstādināja līdzšinējo VID ģenerāldirektoru Dz. Jakānu no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. E. Repše uzsver, ka Dz. Jakāns ilgstoši nav pildījis finanšu ministra rīkojumus.

Vienlaikus ar Dz. Jakānu savus amatus zaudēja visi VID ģenerāldirektora ieceltie nodokļu administrācijas struktūrvienību vadītāji, jo E. Repše atcēla rīkojumu par viņu iecelšanu.

Arī šodien diskusijās par N. Jezdakovas apstiprināšanu par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju, ar īpašu viedokli izcēlās Tautas partiju pārstāvošie ministri. Piemēram, pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns pieprasīja, lai komisijā, kura izvērtē Dz. Jakāna disciplinārlietu, tiktu iekļauts arī Tieslietu ministrijas pārstāvis. Savukārt tieslietu ministrs Mareks Segliņš norādīja, ka «nav pieļaujama mērķtiecīga cilvēku vajāšana.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše gatavs maksāt, ja Jakāna sāgā radīs zaudējumus valstij

Miks Lūsis, Db, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja es esmu šeit kaut ko nelikumīgi darījis, bet esmu pārliecināts, ka tā nav, tādā gadījumā es par to atbildēšu,» apliecināja finanšu ministrs Einars Repše.

LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? uz vadītāja jautājumu, vai viņš publiski izrakstīs vekseli un gadījumā, ja valsts tiesas prāvā zaudēs un būs spiesta maksāt kādu naudas summu, atmaksās to no savas kabatas. E. Repše uzsvēra: «Esmu pārliecināts, ka mēs nezaudēsim.» Uz atkārtotu jautājumu, vai finanšu ministrs gatavs parakstīt vekseli, E. Repše piebilda: «Dodiet tik papīru, bet, lūdzu, nenovedīsim lietas līdz absurdam.»

Db.lv jau vēstīja, ka E. Repše izlēma uz valdību otrdien virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā VID ģenerāldirektora Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata. Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata. Pārmetumi saistīti ar ministra rīkojumu nepildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saskaitīti jau 1,8 miljoni iedzīvotāji

Elīna Pankovska, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pēdējām aplēsēm tautas skaitīšanā ir apkopota informācija par 1,8 miljoniem Latvijas iedzīvotāju, ieskaitot tos, kas jau ir «saskaitījušies» internetā, raidījumā 900 sekundes norādīja Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure.

Viņa arī atzīmēja, ka tautas skaitīšana patlaban noritot saskaņā ar grafiku un galvenais datu vākšanas veids – tautas skaitītājs – darbosies līdz 31.maijam. Tās dienas vakarā būs pēdējais laiks, kad tautas skaitītājs varēs ierasties pie iedzīvotājiem.

Tomēr ir arī tādi cilvēki, kuri atteikušies sniegt atbildes un nevēlas būt pieskaitīti, Pēc pārvaldes aplēsēm tādi varētu būt aptuveni 20 tūkstoši. Tautas skaitītāji gan mēģinot šādus cilvēkus pārliecināt un aicina uz sadarbību. Tomēr kopumā cilvēki esot atsaucīgi.

Lai gan tautas skaitīšana beigsies maija beigās, ir pieņemts lēmums pagarināt «saskaitīšanās» iespēju internetā. A.Žigure atzīmē, ka CSP ir lūgusi Tautas skaitīšanas komisijai pagarināt internetskaitīšanu līdz desmit dienām. Šāds lēmums pieņemts analizējot esoši situāciju un arī praksi citās valstīs. Kā arī tas ir orientēts uz tiem iedzīvotājiem, kas kādu objektīvu iemeslu dēļ nav saskaitīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tieslietu ministrija Jakāna atlaišanu atzīst par nepamatotu

, 23.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrija, atbildot uz Valsts ieņēmuma dienesta (VID) lūgumu izvērtēt finanšu ministra Einara Repšes rīkojumus attiecībā uz VID, atzinusi, ka tie bijuši nepamatoti.

Atbildes vēstulē, kuru parakstījis Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, atsaucoties uz vairākiem likuma pantiem, ministrija norāda, ka likumā noteiktās VID pilnvaru pārņemšanas tiesības nav attiecināmas uz konkrēto gadījumu, kad E. Repše pārņēma VID reorganizācijas pilnvaras un izdeva vairākus rīkojumus.

Db.lv jau vēstīja, ka E. Repše ierosinājis pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu disciplinārlietu un atstādinājis viņu no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības vērtējumā Latvijas premjers Valdis Dombrovskis ir stabilās pozīcijās. Sava Ministru Kabineta sastāvā viņš ir visatzinīgāk novērtētais politiķis, atsaucoties uz GFK aptauju, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Premjeru pozitīvi raksturo 35% vēlētāju. Otrajā vietā ir Tautas partiju pārstāvošais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš ar 23%. Trešajā ar 22% ir iekšlietu ministre no Jaunā laika Linda Mūrniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks) ierosinājis pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu disciplinārlietu un atstādinājis viņu no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas.

Tiesa, pagaidām Dz. Jakānam saglabāta gan amata mēnešalga, gan sociālās garantijas, informē Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš skaidro, ka E. Repšes lēmumus atstādināt Dz. Jakānu pamatots ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu par amatpersonas apzinātu rīkojumu nepildīšanu, tādējādi kaitējot valsts pārvaldei.

«VID ģenerāldirektors sistemātiski un apzināti ignorē ministra uzdotos rīkojumus, tādējādi kavējot visa dienesta reorganizācijas procesu. Jakāna kunga rīcība kaitē VID tiešajam darbam kā rezultātā cieš VID klienti – visi nodokļu maksātāji,» norāda E. Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strīds par Dzintara Jakāna atbilstību Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadītāja amatam valdības krišanu neizraisīs, Dienai atzina Tautas partijas priekšsēdētāja vietnieks, pašvaldību ministrs Edgars Zalāns.

Viņaprāt, jautājums esot par to, kāds ir finanšu ministra Einara Repšes darba stils un, kā viņš redz valsts politisko pārvaldi. «Situācija ar Jakānu ir tikai piemērs. Te svarīgāk ir saprast, kā Repše kā valdības loceklis rīkojas attiecībās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Vai arī tajās sarunās viņš tāpat iecērtas,» Edgars Zalāns. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)vaicāja E. Zalāns.

To, vai valdība atbrīvos Dz. Jakānu, izšķirs Zaļo un Zemnieku savienība, kura lēmumu pieņems tikai pirmdien. Zinot ZZS un JL līdzšinējo labo sadarbību, var pieļaut, ka E. Repšem izdosies īstenot pārmaiņas VID vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmajās dienās tautas skaitītāji saskaitījuši 90 tūkstošus iedzīvotāju

Elīna Pankovska, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas skaitīšanas otrā posma pirmajās dienās tautas skaitītāji visā Latvijā saskaitījuši vairāk nekā 90 tūkst. iedzīvotāju.

Centrālā Statistikas pārvalde (CSP) prognozē, ka nākamajās nedēļās tautas skaitītāju darba intensitāte pieaugs. Tautas skaitīšanas otrais posms ilgs līdz 31.maijam. Tā laikā tautas skaitītājiem jāapmeklē vairāk nekā 870 tūkst. mājokļu. Savukārt pirmajā posmā internetā saskaitījās vairāk nekā 650 tūkst. cilvēku.

Tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta ANO vispārīgās pasaules valstu iedzīvotāju skaitīšanas ietvaros un tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu.

CSP Sociālās statistikas departamenta direktora vietnieks Pēteris Veģis norāda: «Tautas skaitīšanā ir svarīgi iegūt datus par pēc iespējas vairāk iedzīvotājiem. Tāpēc būs situācijas, kad tautas skaitītāja uzdevums ir apmeklēt mājsaimniecību arī klātienē, lai saskaitītu kādu ģimenes locekli, par kuru elektroniski nav sniegti dati, vai arī lūgt atkārtoti sniegt informāciju tos iedzīvotājus, kas acīmredzami kļūdaini aizpildījuši anketas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness analizē potenciālos premjera amata kandidātus.

Atlase: Partiju reitingi augustā, saskaņā ar SKDS pētījumu par partiju popularitāti, pieskaitot neizlēmušo balsis, kas sadalītas proporcionāli izlēmušo balsīm.

Saskaņas premjera kandidāts Dombrovskis

Salīdzinot ar esošo premjeru, ilggadējo politiķi Māri Kučinski, Saskaņas premjera amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim nav īpaši liela valdības darba pieredze, lai gan viņš ir bijis gan izglītības un zinātnes, gan arī ekonomikas ministrs. Nav tik ilga pieredze politikā, kaut arī Vjačeslavs Dombrovskis ir bijis Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs.

Toties pašreizējam premjeram Mārim Kučinskim nav tāda līmeņa izglītības un arī tik labu valodu zināšanu, kādas ir ekonomikas zinātņu doktoram Vjačeslavam Dombrovskim. Viņš labi runā latviski, krievu valoda viņam ir dzimtā, bet angļu valodā Vjačeslavs Dombrovskis ir ne tikai mācījies, bet arī bijis pasniedzēja palīgs Klarka Universitātē (ASV), kā arī ir dzīvojis Amerikas Savienotajās Valstīs. Trīs valodu un trīs kultūru zināšanas ir vērtīga bagāža iespējamajam nākamajam Latvijas premjeram, kas ļauj potenciāli aktīvi darboties ne tikai vietējā, bet arī reģionālajā un pasaules politikas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Komisija konstatējusi pārkāpumus Jakāna darbībās; par sodu nevar izšķirties

, 07.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmeklēšana disciplinārlietās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna iespējamiem pārkāpumiem ir pabeigta, taču komisijas locekļu domas dalās par pārkāpumu smagumu un piemērojamajiem sodiem.

Komisijas atzinumi ir iesniegti finanšu ministram Einaram Repšem, kurus viņš tuvākajās dienās izvērtēs un pieņems lēmumu par piemērotāko sodu.

Ministrs iepazīsies ar atzinumiem un, izvērtējot tajos minētos apsvērumus, pieņems lēmumu par piemērotāko sodu Dz. Jakānam.

Saskaņā ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, lēmuma pieņēmējs ir disciplinārlietas ierosinātājs, kas šajā gadījumā ir finanšu ministrs E. Repše, bet komisijas atzinumam ir tikai rekomendējošs raksturs. Likums nosaka, ka konkrētajā gadījumā ministram ir tiesības, izvērtējot atzinumos minētos argumentus, izlemt, kurus viņš uzskata par pamatotākiem, kā arī pieņemt atšķirīgu lēmumu no tā, kādu piedāvā disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas locekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzzinātu, kā un ar kādiem instrumentiem vēlēšanās startējošie politiskie spēki plāno risināt valstiski svarīgus jautājumus, Dienas Bizness uz sarunu aicināja 14. Saeimas vēlēšanās startējošo partiju un to apvienību sarakstu izvirzītos Ministru prezidenta amata kandidātus.

Dienas Bizness visiem piedāvāja trīs pamatjautājumus, kas atainoti uzskatāmos grafikos:

  1. Par iedzīvotāju skaita samazināšanos, kas novērota pēdējo 30 gadu laikā.
  2. Par uzņēmumos nodarbināto skaita sarukumu, kas īpaši izteikti vērojams 2020. - 2021. gadā.
  3. Pēdējā laikā nepieredzēti augstā inflācija, kura pārsniegusi 21%, kaut arī eirozonā, kurā ir arī Latvija, tā ir tikai nepilnu 9% līmenī.

Dienas Biznesa jautājumi aicina nevis kritizēt esošo, bet piedāvāt risinājumus situācijai, aicina atbildēt uz svarīgāko - ko darīt, lai palielinātu iedzīvotāju skaitu valstī, būtu vairāk darba vietu un inflācija atgrieztos «saprātīgos rāmjos».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk uzņēmēju starp prāvākajiem 11.Saeimas vēlēšanām iesniegtajiem deputātu kandidātu sarakstiem atrodams nacionālās apvienības Visu Latvijai! -Tēvzemei un Brīvībai/LNNK sarakstā – 39 uzņēmēji no 115 kandidātiem. Otro vietu šajā ziņā ieņem Zatlera Reformu partija, bet trešo - Šlesera Reformu partija LPP/LC, liecina sarakstu analīze.

11.Saeimas vēlēšanām savus deputātu kandidātu sarakstus kopumā iesniegušas 13 partijas un to apvienības: Saskaņas centrs, Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK, Par prezidentālu republiku, Šlesera reformu partija LPP/LC, Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Tautas kontrole, Pēdējā partija, Kristīgi demokrātiskā savienība, Zatlera reformu partija un partija Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām.

Uzņēmēju netrūkst

Zatlera Reformu partijas sarakstā no kopumā 114 kandidātiem 36 kandidāti norādījuši, ka darbojas dažādos uzņēmumos kā valdes priekšsēdētāji, valdes locekļi, direktori, īpašnieki un tamlīdzīgi, Šlesera Reformu partijā LPP/LC - 35 no 115, Zaļo un Zemnieku savienībā - 33 no 115, bet politisko partiju apvienībā Saskaņas Centrs - 32 no 115. Savukārt starp Vienotības 115 kandidātiem ir 26 uzņēmējdarbības vidē strādājošie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kampars: Tautas skaitīšanā iegūtie personu dati ir drošībā

Andra Briekmane, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esmu iepazinies ar dienesta pārbaudes komisijas veikto tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas izstrādes procesa analīzi un rīkošos atbilstoši komisijas ierosinājumam – uzsākt disciplinārlietu pret tām Centrālās statistikas pārvaldes amatpersonām, kuras bija tieši atbildīgas par visu risku adekvātu novērtēšanu un novēršanu,» norāda ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars saņēmis ziņojumu par Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) veikto dienesta pārbaudi, kas tika ierosināta pēc informācijas par to, ka trešajām personām ir iespējams piekļūt elektroniski aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām, ziņo Ekonomikas ministrija.

Komisija ziņojumā norāda, ka tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas plānošana un izstrāde sākta jau 2008.gadā, savukārt šī gada sākumā sistēmai ir bijis drošības audits, kur norādītas sistēmas nepilnības. Norādīts, ka personas kodu un pases datu izmantošana tautas skaitīšanas elektroniskajās anketās varēja tikt izmantota, tomēr, ieviešot šādu autorizācijas veidu, CSP bija nepieciešams veikt papildus drošības pasākumus, piemēram, ieviest papildus paroles vai citus risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tomēr nespēj vienoties par Jakāna rotēšanu

Guna Gleizde, Db, 26.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu vēl neaizrotē uz Finanšu ministriju.

Balsojumā lēmumu par Dz. Jakāna iecelšanu Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā atbalstīja tikai JL ministri un premjers Valdis Dombrovskis, TP ministri balsoja pret, bet TB/LNNK un ZZS – atturējās. Ministru iebildumi galvenokārt saistīti ar vēl nenoslēgto disciplinārlietu, kas ierosināta pret Dz. Jakānu.

Saskaņā ar finanšu ministrija Einara Repšes apgalvoto, iepriekš koalīcijas sadarbības padomes sēdē visas partijas, izņemot TP, atbalstījušas Dz. Jakāna rotāciju, tādēļ viņš ir pārliecināts, ka par šo lēmumu valdībai tomēr izdosies vienoties. «Tā mēs varam turpināt, kamēr šis jautājums triks izskatīts,» teica E, Repše, piebilstot - tā kā VID šobrīd strādā labi, jautājums nav ļoti steidzams.

Komentāri

Pievienot komentāru