Jaunākais izdevums

Parex pārņemšana notikusi nevis valsts, bet Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēs, atsaucoties uz Valsts kontroles revīziju, informēja TV3 raidījums Nekā personīga. Kontrole arī secinājusi, ka šobrīd pastāv neefektīvas līdzekļu izmantošanas risks, algojot pašreizējo Parex vadību un viņu konsultantus.

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi pirmo apjomīgo pētījumu par to, kā notika Parex pārņemšana. Tas apstiprinot, ka lielākie ieguvēji no bankas pārņemšanas ir tās bijušie īpašnieki, nevis Latvijas valsts. Un daudz kas no bankas pārņemšanas procesa ticis noslēpts.

2008. gada 31. augusts. Šajā dienā vairs nevar noslēpt, ka Parex ir nopietnas problēmas - no bankas strauji aizplūst nauda. Par to būtu jāsāk uztraukties Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) un Latvijas Bankai. Taču viss ir diezgan mierīgi un nekādi lēmumi neseko. Tikmēr finanšu pasaulē viss notiek daudz straujāk - banku krīze piemeklē ASV un Islandi. Tās atskaņas jūtamas Latvijā.

22.oktobrī Parex pats vēršas Finanšu ministrijā un lūdz palīdzību. Vēstulē valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim V. Kargins lūdz noguldīt bankā 211 miljonus latu. Finanšu ministrija atsaka.

Jau 2007.gada oktobrī Latvija izveido Latvijas Patstāvīgo darba grupu. Tajā ietilpst augstākās amatpersonas, kas pārrauga finanšu lauku - FKTK vadītājs, Latvijas bankas priekšnieks un finanšu ministrs. Viņu uzdevums bija izstrādāt stratēģiju kā rīkoties banku krīzes gadījumā.

22. oktobrī, kad kopš septembra sākuma no Parex aizplūduši jau 285 miljoni, Patstāvīgo darba grupa sanāk un spriež, ka krīzes gadījumā svarīgs ir ātrums. Latvijas Banka norāda, ka krīzes situācijā 2-3 dienu laikā bankā X jānogulda 300-400 miljonu un dažu stundu laikā jāizlemj par ierobežojumu uzlikšanu naudas aizplūšanai. Sēdē konkrēta banka netiek minēta.

Tikmēr no Parex arvien straujāk plūst prom nauda. 27.oktobrī vien «aiziet» 29 miljoni latu. 31.oktobrī Patstāvīgo darba grupa informē ministru prezidentu, ka Parex jāglābj. Piedāvājums ir pārņemt banku par vienu latu. Amatpersonas pārrunā, ka banka ir sliktā stāvoklī, tās kapitāla pietiekamība ir tuva nullei, ka tās pamatā ir nelatvijas izcelsmes nauda. Amatpersonas spriež, ka no bankas aizplūdīs apmēram miljards. Tomēr ministru prezidents uzstāj, ka pārņemt banku ir lietderīgāk, nekā to aiztaisīt.

Nākamajā nedēļā 4.novembrī risinās galvenie notikumi - valdības sēdē slēgtajā daļā spriež par līgumu ar V. Karginu un V. Krasovicki. To uzdod sagatavot Finanšu ministrijai. Valdība izvirza 10 nosacījumu Parex īpašniekiem.

Nedēļas beigās līgums ir gatavs un 8.novembrī par to lemj Ministru kabinets. Vēlu vakarā valdība paziņo, ka valsts pārņem Parex. Valsts bankā ieguldīs 200 miljonus latu. Jau šajā sēde FKTK lūdz uzlikt ierobežojumus finanšu darbībām Parex. Valdība tos neuzliek.

Nākamajā dienā sākas lielākā naudas aizplūšana no Parex. No 8. līdz 22. novembrim aizplūst 457 miljoni latu. FKTK atkal lūdz uzlikt ierobežojumus, bet ministru kabinets to atkārtoti nedara. Visbeidzot 1.decembrī pēc jau trešā aicinājuma valdība ierobežo darījumus Parex bankā - līdz tam brīdim no bankas pēc VK aprēķiniem aizplūdis nedaudz vairāk par miljardu latu (1 003 483 810 Ls),» informēja Nekā personīga.

Kā norādot VK, 8.novembra sēdē apstiprinātais Ieguldījuma līgums starp valsti un Parex akcionāriem atšķiras no 4.novembra sēdē lemtā. No līguma pazuduši V. Karginam un V. Krasovickim nelabvēlīgi punkti - līgums vairs neprasa V. Karginam un V. Krasovckim visus savus depozītus ieguldīt bankas pamatkapitālā. Abi bijušie īpašnieki iegulda tikai pa 14 miljoniem latu katrs. Līgums vairs neuzstāj, ka bankā būtu jāiegulda arī cita manta, kas abiem īpašniekiem pieder tieši vai netieši. Līgums neatceļ īpaši labvēlīgos depozītu noguldījuma procentus, kas noslēgti ar akcionāriem un viņu ģimenes locekļiem. Vēl 4.novembrī tāda prasība līguma projektā bija.

10.novembrī līgumu publiski paraksta un abi bijušie īpašnieki paliek Parex valdē. Tas darīts tāpēc, ka tikai abiem bijušajiem akcionāriem esot zināšanas kā strādāt ar bankas lielākajiem ieguldītājiem, tā saukto Top 100. Kā minēts VK atzinumā - šie bankas klienti-nerezidenti ir iekļauti starptautiskajos aizdomīgo klientu sarakstos un apsūdzēti krāpnieciskās finanšu darbībās, tāpēc tiem vajadzīga īpaša pieeja. Tomēr naudas aizplūšana turpinās, pēc valsts ienākšanas bankā tieši nerezidenti ir tie, kas izņem savu naudu.

Pēc bankas pārņemšanas valsts Parex bankā ieguldījusi kopā 673 915 659 latus. Divi noguldījumi bankā tiek ielikti pirms ierobežo naudas izņemšanu no bankas. Nekas netraucē nerezidentu virzienā aizplūst 403 miljoniem Latvijas budžeta naudas.

VK secinājusi, ka no bankas pārņemšanas tiešie ieguvēji bija tās akcionāri, nevis Latvijas valsts. Uz budžeta rēķina V. Karginam un V. Krasovickim bija iespēja sakārot savas saistības pret noguldītājiem, atrisināt problēmas ar sindicēto kredītu atdošanu. Pēc noguldījuma līguma parakstīšanas V. Karginam un V. Krasovickim praktiski nav nekādu saistību pret valsti, ja atklātos, ka viņi kaut ko samelojuši par banku.

V. Kargins, V. Krasovickis un viņa radinieki saglabājuši kopā 9 depozītnoguldījumus bankā, kas viņiem nes peļņu 380 000 latu mēnesī. Viņiem nenācās šķirties no sev pastarpināti piederošajām villām un mašīnām.

«Valsts lēmumu pārņemt banku pamato ar apsvērumiem, ka Parex ir sistēmas daļa. Tajā ir daudz valsts iestāžu kontu, depozītu. Latvijas Banka norāda, ka Parex ir otra lielākā Latvijas banka, tā ir trešajā vietā pēc atvērto norēķinu kontu skaita, ir nozīmīgs spēlētājs valūtas tirgū un pats galvenais - tai ir vislielākais nerezidentu noguldījumu apjoms. Tomēr VK konstatēja, ka 60% noguldītāju Parex bankā nav Latvijas pilsoņi. Naudas aizplūšanas ceļi liecina, ka valsts ieguldītais novembra beigās aizgāja ārpus Latvijas. Apgrūtināti palikuši Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu konti.

Atklājies arī, ka Parex bankas kredītportfelis, ko pret noguldījumiem ieguva valsts, nebūt nav tik izcils, kā to apgalvoja amatpersonas. Tajā ietilpst gan «sliktie kredīti», kuru atgūšana ir problemātiska, gan kredīti 35.6 miljonu vērtībā, ko galvojusi pati valsts.

Glābjot banku, valdība atkāpusies pati no sava mandāta. 8.novembrī Ivara Godmaņa valdība parakstījās, ka viss, ko ieguldīs Parex ir 200 miljonu un galvojums sindicētajam kredītam. Taču noguldījums sekoja noguldījumam. Rudenī tika teikts, ka valsts par to saņems labus peļņas procentus. Taču arī visa peļņa ieguldīta Parex bankā.

Uzdodot veikt noguldījumus Parex, Valsts Kasei nācās veikt funkcijas, ko likums tai neparedz. Kā norāda VK - Valsts kasei nauda jāaprūpē gūstot no tā valstij vislielāko labumu. Noguldot to riskantā bankā, Valsts kase izpildīja finanšu ministra rīkojumus, taču īsti likumīgi tas nebija.

Un visbeidzot - 2008.gada beigās, aizņemoties 409 miljonus no Starptautiskā valūtas fonda, tika pārkāpts likums par 2008.gada valsts budžetu. Tas paredz, ka valsts ārējais parāds nedrīkst pārsniegt 1.68 miljardus, taču tika pārsniegts par 960 miljoniem latu,» secinājuši raidījuma veidotāji.

Visskarbāko kritiku VK veltījusi Irēnas Krūmanes vadītajai FKTK. VK pat secina, ka komisijas bezdarbība - laikus nekonstatējot un nekādi nemēģinot apstādināt Parex stāvokļa pasliktināšanos - rāda, ka Latvijā nedarbojas profesionāla banku uzraudzības sistēma, kas ir pretrunā Eiropas likumiem.

Turklāt VK arī secinājusi, ka arī šobrīd pastāv risks par neefektīvu naudas izlietošanu, algojot pašreizējo Parex vadību un viņu konsultantus – Nilam Melngailim piederošo firmu Rīga Capital un starptautisko konsultāciju kompāniju Namura International. Tas izmaksājot vismaz 100 000 latu mēnesī. Abu firmu uzdevums ir meklēt bankai pircējus. Tā kā abu kompāniju funkcijas pārklājas, VK uzskata, ka to lietderība būtu jāpārskata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietas izskatīšana tika atlikta, jo Parex bankai jāiesniedz tiesā papildu pierādījumi, tostarp bankas akcionāru sapulču protokoli, kur lemts par gada pārskatu apstiprināšanu un valdes locekļu atbrīvošanu no atbildības par zaudējumiem.

Tādejādi prasības izskatīšanu pret bijušajiem bankas akcionāriem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki par vairāk nekā 60 miljonu latu piedziņu atlikta līdz 2012.gada 23.februārim

Kargina un Krasovicka advokāts Uģis Grūbe tiesas sēdē sacīja, ka šiem dokumentiem varētu būt liela nozīme lietā, jo ir lemts par valdes atbrīvošanu no atbildības par zaudējumiem. Tas attiektos uz darījumiem vairāk nekā 50 miljonu latu apmērā, par kuriem tiesā iesniegta prasība.

Grūbe trešdien arī lūdza tiesu apturēt tiesvedību lietā, līdz tiks izšķirta tiesvedība administratīvajā tiesā, kurā Parex banka lūdz atcelt Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora lēmumu, ar kuru bankai uzrēķināts uzņēmumu ienākuma nodoklis. Pret to iebilda Parex bankas pārstāvis, norādot, ka administratīvā tiesvedība attiecas uz salīdzinoši mazu daļu šīs lietas, un nekas netraucē lietu Rīgas apgabaltiesā sākt izskatīt pēc būtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien apmierināja AS Reverta prasību pret kādreizējiem Parex bankas īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, no abiem piedzenot vairākus miljonus eiro par bankai neatmaksātajiem kredītiem.

No Kargina tika piedzīta pamata parāda summa vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, kā arī nokavējuma procenti vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Savukārt no Krasovicka par labu Reverta tika piedzīta pamata parāda summa teju 600 000 eiro apmērā.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, kopējā piedzītā summa no Kargina ir 2 466 479 eiro, savukārt no Krasovicka - 709 447 eiro.

Kargina un Krasovicka pretprasība tika noraidīta. Atbildētāju pārstāvis Uģis Grūbe norādīja, ka ir jāiepazīstas ar motivētu spriedumu, un tad tiks lemts par pārsūdzību. Revertas pārstāvis uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kargins un Krasovickis: prasība par lielākiem Parex bankas uzkrājumiem 2008.gadā radusies, vērtējot pašreizējās zināšanas

BNS, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prasība par lielākiem Parex bankas uzkrājumiem 2008.gadā radusies, vērtējot pašreizējās zināšanas, aģentūrai BNS bijušo Parex bankas vairākuma akcionāru – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka – viedokli pauda viņu preses pārstāvis Sergejs Bardovskis.

Komentējot Parex bankas un Privatizācijas aģentūras (PA) lēmumu vērsties tiesā pret Karginu un Krasovicki, Bardovskis klāstīja, ka prasība iesniegta par to, ka 2008.gada novembrī bijušie akcionāri garantēja, ka finanšu pārskati sagatavoti atbilstoši starptautiskiem standartiem un patiesi atspoguļo bankas stāvokli.

«Pašlaik tiek apgalvots, ka jau tobrīd uzkrājumiem nedrošajiem kredītiem bija jābūt lielākiem. Šāds viedoklis radies, uz lietām skatoties ar mūsdienu zināšanām, neņemot vērā, ka 2008.gada novembrī neviens nedz Latvijā, nedz pasaulē nevarēja paredzēt, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) samazināsies tik dramatiski un nekustamo īpašumu tirgus sastings uz vairākiem gadiem,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Lietā par dāvinājuma līgumiem no Krasovickiem piedzen tiesas izdevumus - nepilnus 10 000 eiro

LETA, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien pilnībā apmierināja bijušās AS Parex banka (tagad AS Reverta) prasību pret bijušo bankas akcionāru Viktoru Krasovicki un viņa dēlu Georgiju Krasovicki, atzīstot noslēgto dāvinājuma līgumu par spēkā neesošu.

Kā aģentūru informē AT preses sekretāre Baiba Kataja, tiesa atzina par spēkā neesošu no noslēgšanas brīža 2011.gada 19.maijā starp V.Krasovicki kā dāvinātāju un G.Krasovicki kā apdāvināto slēgto dāvinājuma līgumu ar uzlikumu.

AT noteica no V.Krasovicka Reverta labā piedzīt tiesas izdevumus 4800,66 eiro apmērā. Tāda pati summa piedzenama no G.Krasovicka.

Pilns spriedums būs pieejams 8.aprīlī, un pēc motivēta nolēmuma sagatavošanas dienas lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Civillietu departamentā.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa pirmajā instancē 2012.gada aprīlī prasību apmierināja, tomēr šis spriedums tika pārsūdzēts, un lieta nonāca AT.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AT apķīlā atsevišķus Revertai piederošus īpašumus Kargina dēla prasībā par 15 miljonu eiro piedziņu

LETA, 06.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa (AT) ir apmierināja bijušā AS Parex banka akcionāra Valērija Kargina dēla Rema Kargina lūgumu par atsevišķu AS Reverta nekustamo īpašumu un arī kapitāldaļu apķīlāšanu.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, ar lēmumu tika apmierināts Kargina pieteikums par prasības nodrošināšanu civillietā.

Tiesa nolēma ierakstīt par labu Karginam ķīlas tiesības uz dažiem Reverta piederošajiem nekustamajiem īpašumiem, kā arī ierakstīt Kargina labā aizlieguma atzīmi Uzņēmumu reģistra Komercreģistrā uz konkrētām Reverta piederošajām kapitāla daļām. Tiesa arī noteica, ka prasības nodrošinājums sniedzas līdz 5 miljonu eiro apmēram.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Reverta, iepazīstoties ar tiesas lēmumu par prasības nodrošinājumu, Reverta esot guvusi pārliecību par tā nepamatotību, tāpēc AT spriedumu Kargina prasības lietā Reverta ir pārsūdzējusi un ir ierosināta kasācijas tiesvedība. "Būtiski, ka tiesa atzinuma sniegšanai ir pieaicinājusi Eiropas Komisiju, norāda Reverta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Apmierina Kargina un Krasovicka lūgumu atjaunot blakus sūdzības iesniegšanas termiņu

BNS, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa otrdien apmierināja bijušo Parex bankas akcionāru un valdes locekļu Valērija Kargina un Viktora Krasovicka pieteikumu par procesuālā termiņa atjaunošanu blakus sūdzības iesniegšanai Privatizācijas aģentūras (PA) un problemātisko aktīvu pārvaldītāja Reverta (iepriekš Parex banka) prasībā par kopumā 99,5 miljonu latu (141,567 miljonu eiro) piedziņu no Kargina un Krasovicka, aģentūrai BNS pastāstīja tiesas pārstāve Inta Šaboha.

Viņa informēja, ka tiesa arī pieņēma izskatīšanai iesniegto blakus sūdzību par Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 22.decembra lēmumu par tiesvedības apturēšanu PA un Reverta prasībā pret Karginu un Krasovicki. Minētās blakus sūdzības izskatīšanas datums vēl nav zināms.

PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka aģentūra prasa Karginam un Krasovickim atlīdzināt tai nodarītos zaudējumus vairāk nekā 12 miljonu latu (17,1 miljona eiro) apmērā un piedzīt par labu Reverta kompensāciju vairāk nekā 82,7 miljonu latu (117,672 miljonu eiro) un līgumsodu 4,5 miljonu latu (6,4 miljonu eiro) apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiesa noraida Kargina un Krasovicka prasību par Parex pārņemšanas līguma atcelšanu

LETA, 20.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja bijušo Parex bankas īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka prasību pret valsti Finanšu ministrijas (FM) personā un bijušo Parex banku par 2008.gadā slēgto ieguldījuma līgumu.

Pilns spriedums būs pieejams 3.februārī, tad to 20 dienu laikā varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

AS Reverta pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns žurnālistiem norādīja, ka spriedums ir loģisks, tomēr vēl ir grūti zināt visus argumentus tam. To varēs izdarīt pēc pilna sprieduma saņemšanas.

Savukārt prasītāju pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe spriedumu nekomentēja.

Jau ziņots, ka Kargins un Krasovickis apgabaltiesu lūguši atzīt par spēkā neesošu līgumu, ar kuru valsts savulaik par diviem latiem (2,8 eiro) pārņēma viņu īpašumā esošās bankas akcijas. Viņi lūdz atzīt par spēkā neesošiem ieguldījuma līgumu, kas tika parakstīts 2008.gada 10.novembrī, un vienošanos par grozījumiem šajā līgumā, ko parakstīja 2008.gada 2.decembrī un 3.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lato Lapsa: Parex bankas pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbums

Dienas Bizness, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja valsts nebūtu pārņēmusi Parex banku, pēc dažiem mēnešiem tā būtu bijusi pagalam, uzskata žurnālists Lato Lapsa.

Bankas īpašnieki vai viņiem pietuvinātas personas 2008.gada beigās no tās esot izņēmuši aptuveni 10 miljonus latu. Žurnālists secinājis, ka bankas bijušie līdzīpašnieki VLato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbumsalērijs Kargins un Viktors Krasovickis izglābušies nevis korupcijas Lato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbumsvai zemisku motīvu, bet gan amatpersonu stulbuma dēļ, raksta Diena.Lato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbumsLato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbums

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SC saņēmis ziedojumus no bijušajiem Parex bankas īpašniekiem pietuvinātām personām

LETA, 30.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienība Saskaņas centrs (SC), kas Saeimā virza grozījumus Kredītiestāžu likumā, saņēmusi ziedojumus no bijušajiem Parex bankas īpašniekiem pietuvinātām personām, šodien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Raidījums skaidro, ka dažas dienas pēc tam, kad SC sagatavotie grozījumi likumā nonāca Saeimā, 26.aprīlī 10 000 latu SC ziedoja bijušais Parex augsta līmeņa darbinieks Andris Riekstiņš, kurš tagad ir bijušā bankas īpašnieka Valērija Kargina dēla vadītā uzņēmuma MiniCredit padomes loceklis. Dienu vēlāk 9000 latu šai pašai partijai ziedoja Kargina dēls Rems. Vēl pēc trim dienām - 30.aprīlī - 9000 latu SC pārskaitījusi arī Kargina dzīvesbiedre Anna Barinova.

Apvienība no ziedotājiem neesot atkarīga, stāsta SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kurš apgalvo, ka likuma grozījumi tapuši, lai neļautu valdībai izsaimniekot Parex banku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jezdakova: uzrēķins par Kargina un Krasovicka depozītiem bija nepamatots

Miks Lūsis, Db, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nekad nav veicis nodokļu auditu fiziskām personām Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim, dienests veicis nodokļu auditu Parex bankai kā tādai. To LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? paskaidroja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietas izpildītāja Nelija Jezdakova.

«Diemžēl uzrēķins, kas attiecās uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, manā uzskatā un esmu pārliecināta, bija nepamatots, jo tikai ar 2010.gada 1. janvāri parādījās tāds nodokļa veids kā depozīta maksājums,» norādīja N. Jezdakova.

Db jau vēstīja, ka juridisku nianšu dēļ VID daļēji atcēlis lēmumu par 2.9 milj. Ls uzrēķinu Parex bankai par V. Kargina un V. Krasovicka depozītiem. Ar Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes lēmumu Parex bankai par tās bijušo īpašnieku V. Kargina, V. Krasovicka un arī Ņinas Kondratjevas bēdīgi slavenajiem depozītlīgumiem bija papildus uzrēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksa 2.9 milj. Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc bijušo "Parex bankas" īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka piedāvājuma saņemšanas Ekonomikas ministrija (EM) un tai piederošais "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" ("Possessor") izvērtē iespēju pārtraukt ar abiem desmit gadus ilgušās tiesvedības, svētdien vēstīja LTV raidījums "de facto".

Valsts prasību summa pret bijušajiem baņķieriem sasniedz 230 miljonus eiro. Tiesas apmierinājušas prasības aptuveni astoņu miljonu eiro apmērā un 4,5 miljoni eiro jau ir piedzīti. Par pārējo naudu strīdi vēl turpinās.

Kā vēsta "de facto", pagājušā gada vasarā un rudenī Kargina un Krasovicka advokāts Uģis Grūbe vērsās pie valsts puses ar mierizlīguma piedāvājumu. Notikušas sarunas, bet vienošanās pagaidām nav panākta.

"Par pašu sarunu saturu, kamēr nav skaidrība, vai varam vai nevaram vienoties, mēs ievērosim konfidencialitāti," skaidrojis Grūbe.

Arī "Possessor" pārstāvji pagaidām neatklāja, ko domā par mierizlīguma piedāvājumu, lai nenodotu savas pozīcijas sarunās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krasovicka krēslā - tikai par 399 latiem

, 09.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 22. decembrim ir iespēja piedalīties Angļu standarta izsolē, lai savā īpašumā iegūtu bijušo Parex bankas akcionāru – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka darba galdus, krēslus, lampas un aizkarus.

Izsoles sākumcena V. Kargina un V. Krasovicka darbagaldiem, pie kuriem abi baņķieri pavadījuši vairāk nekā desmit gadus, ir attiecīgi 690 Ls un 399 Ls, liecina www.izsoles.lv informācija.

Lētākais priekšmets, ko var nosolīt, ir sienas lampa no V. Krasovicka kabineta – tās sākumcena noteikta 39 Ls apmērā. Savukārt dārgākais priekšmets, salīdzinot sākuma cenas, ir V. Kargina kabinetā esošais mīksto mēbeļu komplekts – 1590 Ls. «Zem izsoles āmura» tiks liktas arī kristāla lampas, kuru sākuma cena noteikta 790 lati.

V. Kargina kabineta izsolē izlikto mēbeļu (kopumā 9) kopējā sākotnējā cena ir 6778 lati, bet V. Krasovicka mēbeļu (kopumā 12) – 4088 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sākts jauns kriminālprocess pret Karginu un Krasovicki

Lelde Petrāne, 22.08.2011

"Parex bankas" akcionāri Viktors Krasovickis (no kreisās) un Valērijs Kargins, un AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" prezidents Inesis Feiferis ierodas uz līguma parakstīšanu, kas paredzēs "Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu "Hipotēku un zemes bankas" īpašumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija sākusi jaunu kriminālprocesu pret bijušajiem Parex banka īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, vēstīja LTV raidījums de facto.

To raidījumam apstiprināja bankā, pēc kuras iesnieguma kriminālprocess uzsākts. Process sākts, jo baņķieri uzdāvinājuši Parex bankā apķīlātos depozītus saviem dēliem.

De facto rīcībā esošā informācija liecina, ka ierosinātais kriminālprocess saistīts ar V. Kargina un V. Krasovicka mēģinājumiem traucēt izpildīt pagājušā gada augusta Rīgas apgabaltiesas lēmumu par viņu mantas apķīlāšanu. Parex banka tiesas ceļā no tās bijušajiem īpašniekiem cer piedzīt zaudējumus – vairāk nekā 62 miljonus latu. Lai prasību nodrošinātu, tiesa nolēma apķīlāt V. Karginam un V. Krasovickim piederošos nekustamos īpašumus, daļas kapitālsabiedrībās, kā arī mantu, skaidru naudu, noguldījumus bankās un maksājumus, kas pienākas no trešajām personām, piemēram, depozītu procentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka un Privatizācijas aģentūra ir vērsušās tiesā pret bijušajiem Parex bankas akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt Privatizācijas aģentūrai nodarītos zaudējumus vairāk nekā 12 milj. Ls apmērā un piedzīt par labu Parex bankai kompensāciju vairāk nekā 82,7 milj. Ls un līgumsodu 4,5 milj. Ls apmērā.

Kopējā prasības summa sasniedz gandrīz simts miljonus latu – 99,5 milj. Ls, norādīts Parex bankas un Privatizācijas aģentūras paziņojumā. Izvērtējot 2008.gada 10.novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma izpildi, kas bija pamats bankas pārņemšanai, konstatēts, ka vairāki V.Kargina un V.Krasovicka, sniegtie apliecinājumi un garantijas nav bijušas precīzas un patiesas.

Celtās prasības ietvaros abas prasītājas vēršas pret V.Karginu un V.Krasovicki arī par kompensācijas un ar to saistītā līgumsoda piedziņu saistībā ar noslēgtajā Ieguldījuma līgumā paredzēto V.Kargina un V.Krasovicka atbildību par nepatiesas informācijas sniegšanu par faktisko situāciju bankā šī līguma slēgšanas brīdī. Banka konstatējusi, ka faktiskie zaudējumi, kas bija jāatzīst bankas bilancē uz 2008.gada 31.oktobri, bija vismaz par 82 milj. Ls lielāki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kargina un Krasovicka krēsli jau pārdoti

, 06.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada nogalē noslēdzās Parex bankas bijušo akcionāru darba kabinetu mēbeļu un biroja aprīkojuma izsoļu 1. kārta, kurā pārdota 41 vienība jeb vairāk nekā puse no piedāvātajām vienībām, ieņemot 14.8 tūkstošus latu.

Parex bankā Db informēja, ka pirmajā kārtā, kas noritēja no 8. līdz 22. decembrim, kopumā tika piedāvātas 69 vienības – krēsli, galdi, dīvāni, paklāji, gaismas ķermeņi, aizkari, u.c. aprīkojums.

Tostarp Parex bankas bijušā akcionāra un bankas vadītāja Valērija Kargina krēslu izdevies pārdot par 856 latiem (sākumcena 790 Ls), tika solītas 12 likmes, bet otra akcionāra Viktora Krasovicka krēsls nosolīts par 469 Ls (sākumcena bija 449.3 lati), tika solītas 3 likmes.

Atlikušās 28 vienības (mēbeles un biroja aprīkojums) tiks piedāvātas iegādei izsoļu otrajā kārtā, kas sāksies 6. janvārī un ilgs piecas dienas, ar par 10% samazinātu izsoles sākuma vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien lēma apmierināt pastarpināti valstij piederošās SIA "Reap" prasību pret bijušajiem "Parex bankas" īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki par solidāru zaudējumu piedziņu 81 180 583 eiro apmērā.

Spriedumu var pārsūdzēt 30 dienu laikā Augstākajā tiesā (AT).

Jau vēstīts, ka SIA "Reap" iesniedza kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika nolemts noraidīt uzņēmuma prasību par solidāru zaudējumu piedziņu 81 180 583 eiro apmērā no Kargina un Krasovicka.

AT apgabaltiesas spriedumu pilnībā atcēla un atgrieza to atkārtotai izskatīšanai.

Tagad apgabaltiesa lēma par labu uzņēmumam.

Prasība saistīta ar iepriekš izskatītu civillietu, kurā "Parex bankas" saistību un tiesību pārņēmēja LAS "Reverta" no abiem bijušajiem bankas īpašniekiem mēģināja piedzīt 85,5 miljonus eiro. Tiesā skaidroja, ka prasību skata pēc būtības un lietā tiek vērtēta prasītājam nodarīto zaudējumu atlīdzināšana saistībā ar darījumiem, kas noslēgti starp pusēm un saistītām personām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais AS Parex banka akcionārs Viktors Krasovickis Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā iesniedzis AS "Reverta" maksātnespējas pieteikumu, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 11.novembrī. Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 11.novembrī. Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, maksātnespējas procesa lietu 26.novembrī plkst.14 vērtēs tiesnesis Didzis Melbārdis.

Revertas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa aģentūrai LETA norādīja, ka Reverta līdz šim ir pildījusi un pilda visas savas līgumiskās un likumiskās saistības, tādēļ šāda pieteikuma iesniegšana ir absurda un nepamatota, un Revertas valde jau pašreiz veic visas nepieciešamās darbības, lai to pierādītu. Jāuzsver, ka saskaņā ar Krimināllikuma 214.pantu par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu draud kriminālatbildība, rezumēja Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pārņemšana notikusi nevis valsts, bet gan tās kādreizējo īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēs — tā jau pāris dienas vēsta virsraksti medijos, tiesa, atsaucoties uz nepublicētu Valsts Kontroles (VK) slēdzienu.

Par Kargina un Krasovicka lomu šajā spēlē, šķiet, nu ir par vēlu runāt. Viņi ir izrādījušies gudrāki par visiem: kamēr pārējā Latvija cīnās ar krīzes radītajām naudas grūtībām, viņi pilnīgi mierīgi bauda sava darba augļus — no brūkoša biznesa ir tikuši vaļā, dzīvo labās mājās un brauc ar limuzīniem, bez naudas arī nav palikuši un badu necieš. Savukārt runa ir par tiem mūsdienu «varoņiem», kas no valsts puses ir pieļāvuši Parex bankas pārņemšanu tādā veidā, kā nu tas notika — bez audita, ar abiem līdzīpašniekiem izdevīgiem līgumiem, kā arī jau pirmajā minūtē neuzliekot nekādus ierobežojumus naudas aizplūšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tiks apstiprināti grozījumi Kredītiestāžu likumā, kas ar atpakaļejošu datumu paredz neizmaksāt procentus par piesaistīto kapitālu bankā līdz tās nonākšanai valsts rokās, tad pastāv iespēja, ka Parex banku atgūst tās bijušie īpašnieki Valērijs Kargina un Viktors Krasovickis.

Jā tiek apstiprināti Budžeta un finanšu komisijā apspriestie grozījumi Kredītiestāžu likumā un tā Pārejas noteikumi, un ja tos attiecina uz Parex banku, tie pēc savas būtības ir vērtējami kā valsts izdarīti vienpusēji grozījumi 2008.gada 10.novembrī parakstītajā Ieguldījuma līgumā par Parex bankas pārņemšanu, savā paziņojumā uzsvēra V.Kargina un V.Krasovicka pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe.

Viņš minēja, ka viena no šā Ieguldījuma līguma pusēm ir valsts, un ar minētajiem grozījumiem likumā attiecībā pret Parex bankas bijušajiem akcionāriem, valsts, tiesa, diezgan neparastā, parastajai līgumu praksei netipiskā ceļā, taču faktiski tomēr groza šo līgumu, cenšoties panākt jau citādas juridiskās sekas nekā bija paredzētas pašā līgumā. Juridiski tas nepārprotami traktējams kā valsts vienpusēja atkāpšanās no Ieguldījuma līguma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa noraidījusi Parex bankas blakussūdzību par tiesas lēmumu nodrošināt septiņu miljonu latu iemaksu bijušo akcionāru iespējamiem zaudējumiem.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams. Tādējādi Parex bankai būs jāiemaksā septiņi miljoni latu, kas nodrošinātu iespējamos atbildētāju Valēriju Kargina un Viktoru Krasovicka zaudējumus, ziņo BNS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - AT par labu Revertai no Kargina un Krasovicka piedzen 4,28 miljonus eiro

LETA, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien par labu AS Reverta no Parex bankas bijušajiem īpašniekiem un valdes locekļiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka lēma solidāri piedzīt 4 284 792 eiro.

Tāpat tiesa lēma par labu Revertai no bijušajiem bankas akcionāriem piedzīt tiesāšanās izdevumus - 230 550 eiro apmērā.

Tomēr prasību AT apmierināja daļēji un noraidīja to daļā par 81 180 583 eiro piedziņu.

Pilnu nolēmumu tiesa sagatavos 27.oktobrī, un to varēs pārsūdzēt 30 dienu laikā.

Kargina un Krasovicka pārstāvis Uģis Grūbe žurnālistiem pēc sprieduma pauda, ka, pēc atbildētāju domām, prasība bija pilnīgi noraidāma.

Advokāts skaidroja, ka lietā ir jāspriež pēc pierādījumiem un Revertas apgalvojumi par nepamatotajiem līgumiem nav objektīvi. Savukārt par sprieduma pārsūdzēšanu atbildētāji lems pēc iepazīšanās ar sprieduma motīvu daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiesa kā nepamatotu noraida Krasovicka prasību atzīt Reverta par maksātnespējīgu

BNS, 11.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa ceturtdien atzina par nepamatotu un noraidīja kādreizējā Parex bankas līdzīpašnieka Viktora Krasovicka iesniegto problemātisko aktīvu pārvaldītāja Reverta (iepriekš Parex banka) maksātnespējas pieteikumu, pavēstīja tiesā.

Tādējādi tiesa izbeigusi Reverta maksātnespējas procesa lietu.

Vienlaikus tiesa nolēma, ka Krasovickim būs jāatlīdzina Reverta tiesāšanās izdevumi kopumā 4907 eiro apmērā.

Spriedums nav pārsūdzams.

Pilns spriedums gaidāms 22. decembrī.

Reverta Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa atzīmēja, ka tiesas lēmums ir loģisks, jo kompānija vienmēr ir pildījusi un turpina pildīt visas līgumiskās un likumiskās saistības.

Vienlaikus Ozoliņa pavēstīja, ka Reverta par nepamatotu maksātnespējas procesa pieteikšanu plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs kriminālprocesa sākšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Latvijā bagātākās sievietes - Lipmane, Plaude Rēlingere un Kargina

Sandra Dieziņa, 17.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas bagātāko sievieti saskaņā ar Baltic Screen pētījumu kļuvusi AS Grindeks līdzīpašniece Anna Lipmane, viņai seko Ieva Plaude-Rēlingere un Tatjana Kargina.

Pirms diviem gadiem Latvijas bagātāko sieviešu pirmā desmitnieka kopējais īpašumu novērtējums bija 211 miljoni latu, pērn bija palikuši pieticīgie 105 miljoni, bet nu šī kopsumma sarukusi vēl iespaidīgāk – līdz 76 miljoniem latu. Tomēr, kā norāda saraksta veidotāji no Baltic Screen, visas simt jaunajā sarakstā minētās daiļā dzimuma pārstāves joprojām uzskatāmas par pilntiesīgām miljonāra statusa īpašniecēm. Turklāt šo statusu ir nodrošinājuši visdažādākie faktori, un nozīmīgākais nebūt nesaucas «sava vīra sieva».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krasovickis un Kargins vēršas Ģenerālprokuratūrā

Elīna Pankovska, 18.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušie Parex bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis ir vērsušies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par kriminālprocesa sākšanu saistībā ar bankas noslēpuma izpaušanas faktiem, vēršoties pret pārmet Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Viņi norādīja, ka šajā lietā sākts kriminālprocess, izmeklēšanu uzticot Drošības policijai, ziņo BNS.

Viktors Krasovickis (pa kreisi) un Valerijs Kargins«20 gadu strādājot banku sektorā, mēs nekad neesam atļāvušies brīvi interpretēt vai, vēl jo vairāk, pārkāpt likumus, arī tos, kas regulē banku noslēpumu. Esam vienmēr aizsargājuši klientu intereses un mums uzticētos klientu personīgos datus. Tādēļ mēs esam šokēti par to, ka FKTK, kuras uzdevums ir aizsargāt noguldītāju intereses, ir vairakkārt publiskojusi strikti konfidenciālu informāciju, kā arī - un par to mums ir pamatotas aizdomas - neformāli nodevusi masu medijiem ziņas, kas nav izpaužamas,» teikts Kargina un Krasovicka paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka ir vērsusies Augstākajā tiesā ar blakussūdzību par Rīgas apgabaltiesas lēmumu par naudas summas septiņu miljonu latu apmērā iemaksu, kas nodrošinātu iespējamos atbildētāju Valēriju Kargina un Viktoru Krasovicka zaudējumus.

Parex bankas komunikāciju un mārketinga vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska aģentūrai BNS pavēstīja, ka saskaņā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu Parex bankai bija jāiemaksā tiesu izpildītājam naudas summa septiņu miljonu latu apmērā, taču tas nav samērīgi ar atbildētājiem iespējami radītajiem zaudējumiem.

«Šāds lēmums bija tiesas iniciatīva, taču nav skaidrs tā pamatojums un šāda nepieciešamība neizriet arī no iesniegtās prasības būtības. Parex bankas iesniegtā prasība ir par bankai nodarīto zaudējumu atlīdzību, bet šāda naudas iemaksa iespējamo atbildētāju zaudējumu nodrošināšanai rada bankai tikai vēl lielākus papildu zaudējumus. Faktiski prasītājs, kurš vēlas aizsargāt savas aizskartās likumīgās intereses taisnīgā tiesā, tiek nostādīts daudz nelabvēlīgākā situācija kā atbildētāji,» paskaidroja Ozoliņa-Tumanovska.

Komentāri

Pievienot komentāru