Jaunākais izdevums

Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma trešdien, 30. septembrī, Rundāles novadā, SIA «Bauskas tirgotājs» telpās Pilsrundālē, atkal darbojas bankomāts, ziņo reģionālais portāls bauskasdzive.lv.

Svinīgajā notikumā bankomātu Pilsrundālē pirmo reizi izmēģināja «Swedbank» klientu apkalpošanas pārvaldes Rīgas reģiona vadītājs Dzintars Kalniņš, izņemot desmit eiro banknoti. To pašu izdarīja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš atklāja, ka brīvdienās ar kolēģiem dosies braucienā uz Udžates-Trevano pašvaldību Itālijā, tāpēc skaidra nauda noderēs.

Bankomāta atklāšanas brīdī veikalā «Vesko» iepirkās Rundāles pils darbinieks Arvis Druviņš. Viņš stāsta, ka ir baušķenieks, tāpēc skaidru naudu var izņemt pilsētā, savukārt vietējiem tā ir ikdienas nepieciešamība.

Par notikumu priecājas «Bauskas tirgotāja» pārstāve Zaiga Streļča. Lai arī veikalā var norēķināties ar kartēm, viņa cer, ka bankomāta tuvums palielinās pircēju plūsmu. A. Okmanis piebilst, ka no tā iegūs gan iedzīvotāji, gan mazie uzņēmēji. Pie Rundāles pils ir tirdziņš, un tūristi, kas ieradušies no tālākām zemēm, varēs izņemt eiro, lai tos turpat tērētu.

Pašvaldības priekšsēdētājs atklāj, ka sarunas par bankomāta atjaunošanu notika ar visām bankām. Vienmēr pirmais tika vērtēts ekonomiskais ieguvums. A. Okmanis priecājas, ka «Swedbank» ir pie lāgojusi savu politiku un uzstādījusi bankomātu, apzinoties, ka tam ir sociāla nozīme.

«Rundāle ir viens no svarīgākajiem Latvijas kultūras centriem, kas nemitīgi piesaista lielu cilvēku plūsmu ne tikai no citām Latvijas pilsētām, bet arī Eiropas valstīm. Tāpēc ceram, ka jaunais bankomāts ne tikai padarīs ērtāku finanšu ikdienu Rundāles iedzīvotājiem, kuri, tāpat kā citos Latvijas novados, pietiekami aktīvi izmanto skaidras naudas norēķinus, bet arī daudzajiem novada viesiem,» uzskata Dz. Kalniņš. Viņš stāsta, ka pats ir dzimis baušķenieks un uzaudzis Gailīšu pagasta Uzvarā. Katru reizi apciemojot Rundāli, viņš novēro, kā tā attīstās, tāpēc bankomāta atjaunošanu uzskata par nepieciešamību.

«Swedbank» apņēmusies uzstādīt 15 bankomātus novados, kuros pašlaik tādu nav. Iniciatīva tiek īstenota «Swedbank» izstrādātajā Latvijas reģionu attīstības programmā. Līdz gada beigām skaidras naudas pieejamību plānots nodrošināt arī Amatas, Baltinavas, Beverīnas, Burtnieku, Ciblas, Garkalnes, Krustpils, Pārgaujas, Riebiņu, Sējas, Vārkavas un Jēkabpils novadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FOTO: BlueOrange Bank uzstāda Latvijā pirmos bezkontakta karšu bankomātus

Dienas Bizness, 26.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlueOrange Bank uzstāda Latvijā pirmos bezkontakta karšu bankomātus, tādējādi iezīmējot vēl vienu tehnoloģiju jauninājumu finanšu sfērā. Pirmos piecus šādus bankomātus šogad plānots uzstādīt Rīgā – pilsētas centrā, Vecrīgā un divos lielākajos tirdzniecības centros.

«Bezkontakta karšu bankomāts skaidras naudas izņemšanas procesu padara vieglāku un ērtāku. Šāds bankomāts nodrošina visas pamatfunkcijas: skaidras naudas izņemšanu un iemaksu (bankomātos, kuros ir paredzēta iemaksas funkcija), kartes pēdējo 10 darījumu pārskatu, kā arī informāciju par bilances atlikumu, taču veic to ātrāk, jo līdz minimumam tiek samazināts veicamo darbību skaits,» stāsta BlueOrange Bank E-komercijas pārvaldes projektu vadītāja Egita Ērmane. «Bezkontakta funkcionalitātes izmantošana neprasa kartes ievietošanu bankomātā, līdz ar ko tiek samazināta iespēja klientiem aizmirst karti. Tomēr darbība joprojām tiek apstiprināta ar PIN kodu, padarot to pilnīgi drošu,» paskaidro Egita Ērmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankomātu skaits reģionos ir palielinājies  

Žanete Hāka, 21.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidrās naudas pieejamība Latvijas novados pēdējā gada laikā ir uzlabojusies – reģionos uzstādīto bankomātu skaits ir palielinājies, bankomāts pieejams katrā novadā, kā arī ir palielinājusies skaidrās naudas izmaksa, izmantojot karšu pieņemšanas terminālus veikalos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

Kopējais bankomātu skaits ir mazinājies, optimizējot to tīklu Rīgā, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet.

Banku pārstāvji uzsver, ka skaidrās naudas pieejamība tieši Latvijas reģionos ir palielinājusies, kaut arī skaitliski kopš pērnā gada beigām kopējais bankomātu skaits ir samazinājies. Šobrīd bankomāts ir pieejams katrā Latvijas novadā, un kopējais bankomātu skaits ir samazinājies uz Rīgas rēķina, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet. Lai nodrošinātu bankomātu pieejamību reģionos, lielākā Latvijas vietējā tirgū strādājošā banka Swedbank pat bija izveidojusi speciālu reģionu programmu, kuras ietvaros uzstādīja bankomātus katrā pašvaldībā, kur to iepriekš nebija ekonomisku apsvērumu dēļ. Septembra beigās Latvijā bija pieejami 1015 bankomāti, kā arī klienti tika apkalpoti 275 klientus apkalpojošās vietās (filiālēs, norēķinu grupās).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rubenis: Lai Latvijā izveidotu vienotu bankomātu tīklu, jāsaprot pēc kādiem principiem to īstenot

LETA, 25.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijā izveidotu vienotu bankomātu tīklu, visiem būtu jāsaprot pēc kādiem principiem tas notiks, piemēram, vai bankomāti atradīsies pie visu banku filiālēm jeb nē, intervijā aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Viņš norādīja, ka ideja par vienotu bankomātu tīklu Latvijā virmo gaisā jau daudzus gadus, bet šim jautājumam ir daudz dažādu aspektu, kuri jāizvērtē pirms lēmuma pieņemšanas.

«Mēs pie bankomāta tīkla un tā efektivitātes esam strādājuši daudz. Lai kā tas nebūtu, bet bankomātu tīkls mazākos novados pilda arī sociālo funkciju. Mēs esam izlēmuši, ka ikvienā novadā bankomātam ir jābūt, lai gan tie ir ieguldījumi. Ja bankomātu tīkla pārvalde tiek atdota kādai trešajai personai, ir jāsaprot, uz kādiem principiem tas notiks. Iespējams, ka daudzos novados tad bankomātus vienkārši noskrūvēs, jo skaidrs, ka tie nekad sevi neatpelnīs. Lai bankomāts sevi atpelnītu, ir jābūt noteiktam transakciju skaitam. Vēl viens aspekts ir saistīts ar to, ka daudzas filiāles, turklāt ne tikai »Swedbank« filiāles, pāriet uz darbības konceptu, kurā vairs nav skaidras naudas darījumu. Tas ir iespējams tikai tad, ja blakus ir bankomāts, no kura var izņemt naudu vai iemaksāt naudu, veikt noteiktas transakcijas. Ja ir vienots bankomātu tīkls, tad rodas jautājums, pie kurām filiālēm tad tas atradīsies? Tādēļ ir jautājums, vai visu minēto var atrisināt,» sacīja Rubenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura rezultātā kredītiestādes klientam ir iespējams izņemt skaidro naudu no maksājumu konta kredītiestādē.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Latvijā par galveno maksāšanas līdzekļa veidu arvien vairāk nostiprinās bezskaidrās naudas norēķini. Taču, neskatoties uz bezskaidrās naudas norēķinu pieaugumu, skaidrās naudas norēķini joprojām ir aktuāli - saskaņā ar Latvijas Bankas aptaujas "Maksājumu radars" datiem 2024.gada februārī skaidrās naudas maksājumi vidēji veidoja 23% no ikdienas maksājumiem.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka skaidrās naudas pieejamības nozīme pieaug situācijās, kad nav pieejamas maksājumu sistēmas, savukārt skaidrās naudas infrastruktūra būtiski samazinās, tai skaitā pēdējos gados būtiski samazinājies kredītiestāžu filiāļu un norēķinu centru skaits, kuros ir iespējams saņemt skaidro naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka laika plāno ieguldīt kopumā vairāk nekā trīs miljonus eiro bankomātu tīkla modernizācijā, lai līdz 2019. gadam nomainītu aptuveni 80% no esošajiem bankomātiem pret jaunām, modernām iekārtām, informē SEB pārstāvis Mārtiņš Panke.

Pašlaik SEB bankas tīklā darbojas 224 bankomāti, un plānots, ka to pieejamība turpmāko gadu laikā saglabāsies līdzšinējā līmenī. Kopējais iekārtu skaits varētu nedaudz samazināties, jo vietās, kur līdzās darbojas naudas izmaksas bankomāts un naudas iemaksas bankomāts, tiks uzstādīta viena iekārta, kas nodrošinās abas funkcijas.

«Arī šogad turpināsim meklēt iespējas pārvietot bankomātus uz ērtāk pieejamām telpām. Redzam, ka investīcijas IT sistēmu, tostarp arī bankomātu tīkla stabilitātē atmaksājas – 2015. gadā mums izdevies samazināt pakalpojumu pieejamības pārtraukumu skaitu līdz zemākajam līmenim pēdējo gadu laikā,» stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien ap plkst. 3:30 Pilsrundālē ir noticis uzbrukums Swedbank bankomātam, kas atradās SIA Bauskas tirgotājs veikala telpās, informē bankas pārstāvji.

Veikalam tika izsista loga vitrīna un ar troses palīdzību, kas piestiprināta pie automašīnas un apjosta ap bankomātu, aparāts tika izrauts no stiprinājuma. Bankomātā bija tintes aizsardzība, kas ir nostrādājusi līdz ar to nauda nekur nav derīga un izmantojama. Swedbank bankomāts Pilsrundālē ir neatgriezeniski bojāts, šobrīd tiek veikti zaudējumu aprēķini.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē, ka par šo faktu VP ZRP Bauskas iecirknī ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana. Sakarā ar notikušo noziedzīgo nodarījumu, policija lūdz atsaukties aculieciniekus.

Swedbank bankomāts Pilsrundālē bija viens no tiem 16 bankomātiem, kurus pagājušajā gadā Swedbank uzstādīja novados, kuros nebija nevienas bankas bankomāta. Iniciatīva tika īstenota Swedbank izstrādātās Latvijas reģionu attīstības programmas ietvaros. Pēc konsultācijām ar Rundāles novada domi, tiks lemts par jauna bankomāta uzstādīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūristi, kas patlaban atrodas Indijā, stāsta par problēmām, ar kurām saskaras pēc valstī veiktajām naudas reformām.

Kā vēstīts pagājušajā nedēļā no apgrozības tika izņemtas 500 (6,80 eiro) un 1000 (13,60 eiro) rūpiju naudaszīmes, tādējādi cīnoties pret korupciju un nelikumīgiem naudas uzkrājumiem.

Tas novedis pie garām rindām pie bankām, cilvēkiem cenšoties apmainīt vecās banknotes pret jaunām 500 un 2000 rūpiju banknotēm, bet bankomātos beigusies nauda.

Novembris ir laiks, kad uz Indiju, pateicoties labajiem laikapstākļiem, sāk doties tūristi. Valstī patlaban notiekošais varētu negatīvi ietekmēt tūrisma nozari.

Tūristi BBC stāsta par Indijā piedzīvoto.

«Bankās beigusies nauda, vai, ja izdodas atrast banku ar naudu un izstāvēt rindu, tās maina maksimums 4000 rūpiju. Par laimi daži restorāni, kurus apmeklēju, joprojām pieņem vecās naudaszīmes, tādēļ varu paēst un tad iztikt ar nelielu naudas daudzumu, lai iegādātos pirmās nepieciešamības preces, piemēram, ūdeni, augļus. Diemžēl viesmīļi no manis nesaņem dzeramnaudu, jo mazās naudaszīmes ir tik vērtīgas, bet es esmu apsolījusi viņiem to atlīdzināt,» stāsta kāda tūriste. Dažos uzņēmumos pieņemot arī kredītkartes. Vēl viena problēma - ja izdodas iegūt jauno 2000 rūpiju naudaszīmi, mazie tirgotāji to nevar pieņemt, jo tiem nav pietiekami daudz naudas, lai izdotu atlikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.augusta Swedbank klientiem būs jāmaksā par skaidras naudas izņemšanu DNB bankas bankomātos.

Swedbank klienti skaidru naudu bez maksas varēs izņemt Swedbank un SEB bankas bankomātos. Abu minēto banku bankomāti nodrošina, ka Swedbank klientiem visā Latvijā būs pieejami bankomāti, paskaidroja Swedbank mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska.

«Pēdējo gadu laikā mūsu banka savu bankomātu tīklu ir paplašinājusi visaktīvāk, vienlaikus to arī modernizējot. Katrā Latvijas pilsētā un novadā ir vismaz viens bankomāts, kur Swedbank klienti var izņemt naudu bez papildu komisijas maksas,» klientus informē Swedbank. Tā sola šogad izvietot vēl vairākus jaunus bankomātu vairākās Latvijas vietās: Pāvilostā, Durbes novada Tadaiķu pagastā, Jelgavā un Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar aizvadītajā nedēļā izskanējušo informāciju par Swedbank saistību ar naudas atmazgāšanas gadījumiem, vairāki bankas klienti pauduši satraukumu un jautā, vai bankā ir droši turēt naudu.

Tomēr Swedbank Latvia informē, ka uztraukumam nav pamata, un arī brīvdienās pie bankomātiem un filiālēs nekāda panika nav novērota.

«Mēs, protams, uzraugām situāciju bankomātos bez pārtraukuma,» skaidro bankas Swedbank mediju attiecību vadītājs Jānis Krops. Tomēr šīs nedēļas nogales dati liecina, ka sestdien un svētdien nevis pieauga, bet, tieši otrādi, - samazinājās pieprasījums pēc naudas izņemšanas bankomātos. Ja salīdzina ar iepriekšējo nedēļas nogali (16.,17.februāri), tad kopējais apjoms sarucis par aptuveni 10%.

«Iemesli, kāpēc cilvēkiem šķiet, ka veidojas rindas vai papildus pieprasījums naudas izņemšanai, var būt visdažādākie,» skaidro J. Krops. Dažkārt rindas veidojas, jo tajā dienā kādai daļai sabiedrības ir algu diena, ieskaitīta ir pensija vai pabalsti, vai jāmaksā kādi rēķini, kas pieprasa skaidru naudu. Tāpat jāņem vērā arī laiks un vieta, kur šie bankomāti atrodas – ja bankomāts ir lielveikalā, kur pēc darba ir liela cilvēku plūsma, tad loģiski, ka pieaug interese izņemt naudu no bankomāta, kas garāmejošam izskatās pēc rindas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Beļavskis: Latvija tuvākajos gados nekļūs par bezskaidras naudas ekonomiku

LETA, 01.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija tuvākajos gados nekļūs par bezskaidras naudas ekonomiku, taču skaidras naudas aprite samazināsies, intervijā pauda bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Domāju, ka bankas būtu priecīgas, ja kādu dienu skaidrās naudas nebūtu vispār. No otras puses ir jārespektē katras valsts īpatnības un nevajag cerēt, ka dažu gadu laikā mums te būs bezskaidras naudas ekonomika kā Skandināvijā. Realitāte ir tāda, ka liela daļa cilvēku dzīvo no rokas mutē, no privātajiem skaidras naudas darījumiem. Tas var nepatikt, bet tā ir daļa no mūsu ekonomikas. Protams, ka ar laiku šī daļa saruks,» teica Beļavskis.

Viņš prognozēja, ka skaidras naudas darījumi pamazām Latvijā samazināsies gan bezskaidrās naudas norēķinu ērtības dēļ, gan, ņemot vērā, ka Valsts ieņēmumu dienestam agrāk vai vēlāk būs jautājumi par skaidrās naudas apriti, taču cerēt, ka skaidras naudas aprite Latvijā dažu gadu laikā samazināsies, piemēram, divkārtīgi, būtu naivi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 1,7 miljonus eiro, Ozolniekos, Skolas ielā atvērts jaunuzceltais veikals «top!», informē uzņēmums.

Jaunuzceltais veikals kopumā nodrošinās 21 darba vietu. Veikala būvniecība tika uzsākta 2018.gada nogalē. Projekta īstenotājs ir viens no lielākajiem veikalu tīkla «top!» partneriem SIA Mārksmens, kas investējis 1,7 miljonus eiro 680 kvadrātmetru tirdzniecības telpu izveidē un pieguļošās teritorijas labiekārtošanā. Kopējā būvobjekta platība ir 1000 kvadrātmetri. Pārējā ēkā atradīsies ziedu veikals, kafejnīca, labiekārtotas telpas darbiniekiem, kā arī no 1.augusta tiks atvērta Latvijas Pasta nodaļa. Projekta autors ir SIA «3D birojs».

Iedzīvotājiem papildus ir nodrošināts bankomāts, bezmaksas brīvi pieejamas tualetes, paplašināts stāvlaukums bez laika ierobežojuma vismaz simts automašīnām, autostāvvietas personām ar īpašām vajadzībām veikala galvenās ieejas tuvumā un velosipēdu novietnes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “PrivatBank” uzsākusi filiāļu modernizāciju, DB pastāstīja "PrivatBank" mārketinga un komunikācijas departamenta vadītāja Jūlija Zeile.

Janvāra sākumā bankas filiāle “VEF” pārcēlusies uz jaunām telpām Rīgā, Brīvības ielā 197.

Filiāles darba laiks nav mainīts. Modernizētajā filiālē klientu rīcībā ir bankomāts, vairāki internetbankas termināli un nodrošināta bezmaksas autostāvvieta filiāles apmeklējuma laikā.

Filiālē “VEF” klienti var saņemt bankas speciālistu konsultācijas hipotekārā un patēriņa kredītu, kā arī līzinga noformēšanas jautājumos, tāpat tiek piedāvāts pilns pakalpojumu klāsts juridiskajām personām – uzņēmēji filiālē var noformēt sev nepieciešamos finanšu pakalpojumus, tostarp arī līzingu un kredītu. Līdztekus tam, filiālē var veikt ikdienas finanšu operācijas – noformēt maksājumu kartes, apmaksāt rēķinus, veikt pārskaitījumus vai noformēt ieguldījumu, stāsta filiāles “VEF” vadītāja Tatjana Donika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB banka aprīko bankomātus ar nenomazgājamās tintes kasetēm

Dienas Bizness, 21.04.2015

Turpmāk uz SEB bankomātiem būs atrodamas īpašas uzlīmes, kas klientus informēs, ka attiecīgajā bankomātā papildus citiem drošības mehānismiem ir uzstādītas nenomazgājamās tintes kasetes

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka ir aprīkojusi bankomātus ar jaunu drošības elementu – nenomazgājamās tintes kasetēm. Tās iedarbojas gadījumos, ja prettiesiskā veidā tiek mēģināts piekļūt bankomāta seifā esošajai naudai. Tā tiks neatgriezeniski sabojāta, banknotes iekrāsojot ar nenomazgājamo tinti un padarot tās nederīgas lietošanai, informē SEB bankas pārstāve Kristīne Martinsone.

Nenomazgājamās tintes kasetes sevi pierādījušas kā viens no efektīvākajiem mehānismiem bankomātu aizsardzībai pret uzlaušanas vai zādzības mēģinājumiem. Turpmāk uz SEB bankomātiem būs atrodamas īpašas uzlīmes, kas klientus informēs, ka attiecīgajā bankomātā papildus citiem drošības mehānismiem ir uzstādītas nenomazgājamās tintes kasetes un šis bankomāts ir pasargāts no uzlaušanas mēģinājumiem.

«Iekrāsotās banknotes nav iespējams laist apgrozībā, jo tās nepieņems nevienā tirdzniecības vietā. Tādēļ zūd jebkura motivācija mēģināt uzlauzt SEB bankomātus, jo tas noziedzniekiem nenesīs nekādus finansiālos ieguvumus – tikai nepatikšanas. Savukārt mēs sagaidām, ka jaunā drošības elementa ieviešana palīdzēs uzlabot bankomātu tīkla stabilitāti un pieejamību, jo līdz šim ik gadus esam saskārušies ar vairākiem bankomātu uzlaušanas mēģinājumiem, kuru rezultātā tie tikuši sabojāti un zināmu laiku nav varējuši pildīt savas funkcijas,» stāsta SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas: Nevajag ļauties panikai, bankomātos izņemot skaidru naudu

Žanete Hāka, 13.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā radījušas vēlmi daļai iedzīvotāju nodrošināties ar skaidru naudu, taču banku pārstāvji uzsver, ka pastiprināti to nevajadzētu darīt, un jau vairāki tirgotāji paziņojuši, ka pieņem tikai bezskaidras naudas maksājumus.

"Bankomātu monitorings notiek nepārtraukti un šobrīd nav novērota palielināta klientu plūsma izņemt skaidras naudas līdzekļus," saka AS "Swedbank" Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

"Protams, jāņem vērā, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana visā valstī var radīt vēlmi nodrošināties ar skaidras naudas krājumiem, tomēr gribētos atgādināt, ka nevajag ļauties panikai – bezskaidras naudas norēķini norit bez aizķeršanās, turklāt jāpatur prātā, ka skaidra nauda ir salīdzinoši netīra un pēc tās lietošanas īpaši rūpīgi jāievēro higiēna un jāmazgā rokas," viņš uzsver. Tāpat pārāk liela skaidras naudas glabāšana var radīt garnadžu vēlmi šo naudu iegūt savās rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam ikdienišķa situācija – Bauskas tirgū cilvēks ar 50 eiro banknoti rokā klīst starp pārdevēju galdiem. «Kādam ir, ko samainīt? Tikko izņēmu no bankomāta, bet stādu audzētājai nav, ko izdot!» Kāds izpalīdzīgais atrodas, un veiksmīgais pircējs ar dēstu kasti padusē pēc mirkļa ir prom.

Savukārt izlīdzētājs dažas stundas vēlāk uzzina, ka iegūto glīto papīrīti var uzspraust uz nagliņas «sirdsmājiņā», vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve. .

Viltotas naudaszīmes nonāk gan labdarības organizāciju, gan baznīcu ziedojumu kastēs. Pa kādai var atrasties lielākā naudas žūksnī, «no rokas» pārdodot lietotu sadzīves preci, apmeklējot amatnieku tirdziņus, kur katram naudas pārbaudes ierīces nav.

Nācies turēt rokās glītu, nedaudz saburzītu 50 eiro banknoti, kurai, pret gaismu apskatot, bija gan ūdenszīmes, gan metāliskais drošības diegs. Tomēr pārbaudes ierīce lielveikala kasē to meta atpakaļ ar skaļu pīkstienu, un iemaksas bankomāts neņēma pretī. Vai tiešām viltota?

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu vienojušās par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu

Db.lv, 03.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācija un bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu - "Swedbank", "SEB banka", "Luminor Bank" Latvijas filiāle un banka "Citadele" - parakstījušas sadarbības memorandu par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu iedzīvotājiem, informē Latvijas Banka.

Memoranda mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās skaidrās naudas pieejamības un sasniedzamības prasības.

Memoranda parakstītāji vienojušies saglabāt esošo bankomātu tīklu, nesamazinot bankomātu skaitu par vairāk nekā 5% līdz 2023.gada 1.janvārim, veidojot bankomātu tīklu, kopumā ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumu taisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju, kā arī noteikt atbilstošu bankomātu faktiskās pieejamības laiku patērētāju interesēs, proti, katru dienu vismaz 12 stundu.

Latvijas Banka norāda, ka mūsdienās turpina attīstīties dažādas modernu norēķinu iespējas, un sabiedrība tās arvien labprātāk un plašāk izmanto. Centrālās bankas ir sākušas darbu, lai pārskatāmā nākotnē iedzīvotājiem un uzņēmējiem kļūtu pieejama vēl viena naudas forma - digitālais eiro, kas neaizstās skaidro naudu, bet papildinās un paplašinās dažādas naudas lietojuma iespējas. Tomēr pašlaik vēl arvien liela daļa neliela apmēra maksājumu Eiropas Savienībā tiek veikta skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āgenskalnā, Mārupes ielā 10a, atvēts jauns Rimi lielveikals, kas nodrošinās vairāk nekā 40 jaunas darba vietas, informē uzņēmums.

Rimi lielveikals jaunā un efektīvu energorisinājumu veidolā atgriezīsies Āgenskalnā pēc vairāku gadu pārtraukuma. Jaunā Rimi veikala tirdzniecības zāles kopējā platība ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetri, savukārt kopējā tirdzniecības centra platība ir 1587 kvadrātmetri. Centrā izmantoti dažādi videi draudzīgi risinājumi, piemēram, LED apgaismojums un īpašas aukstumsistēmas, ļaujot nodrošināt energoefektīvu ēkas apsaimniekošanu un uzturēšanu.

Līdzās Rimi lielveikalam apmeklētājiem būs pieejama arī aptieka, zooveikals, kā arī ziedu tirgotava un bankomāts. Pircēju ērtībām pie centra būs pieejamas 33 autostāvvietas un mūsdienīga velonovietne.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskais negadījums Bolderājā, Gaigalas ielā, noticis, laupītājiem mēģinot uzspridzināt bankomātu, informēja Valsts policijā.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem pastāstīja, ka ap plkst.4 blakus dzelzceļa sliedēm nograndis sprādziens, kurā viens vīrietis gāja bojā, bet vēl viens smagi ievainots. 30 gadus vecais vīrietis šobrīd atrodas slimnīcā, kur viņam tika veikta operācija. Mirušā vīrieša identitāte vēl tiek noskaidrota.

Ņemot vērā saasināto situāciju saistībā ar terorisma draudiem Eiropā, policija šī notikuma iemeslu noskaidrošanā iesaistīja plašus spēkus, tostarp pretterorisma vienību Omega. Jau aptuveni pusotru stundu pēc sprādziena bija skaidrs, ka nav noticis terorakts.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: No aplokšņu algām līdz banku interesēm

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nauda nekļūst pelēka tāpēc vien, ka izmaksāta, apejot banku pakalpojumus

Valdības konceptuāli atbalstītā ideja par skaidras naudas darījumu summas ierobežošanu ir viens no piemēriem skaidras naudas plūsmas samazināšanai, jo tā ilgstoši rada jautājumus valsts makam garām aizplūdušu nodokļu kontekstā. Otrs valdības nāsis kņudinošais jautājums ir aizliegums skaidrā naudā izmaksāt algas.

Valsts maka izpratnē jēdziena «skaidra nauda» sinonīms lielākoties ir «netīra nauda» – tāda, kas figurē pelēkajā ekonomikā. Instances, kas rūpējas par iedzīvotāju sirdsapziņas jautājumiem par nodokļu nomaksu, kļūst bezspēcīgas un attiecīgi arī bezzobainas, jo darījumi, no rokas rokā nododot mazāku vai lielāku daudzumu banknošu, tām ir un paliek tabu. Nav iespējams pārbaudīt ne darījumos maksātās summas, ne noslēgšanas datumus, nemaz nerunājot par nodokļu zaudējumu aprēķināšanu un vispār šādu darījumu faktu kā tādu.

Komentāri

Pievienot komentāru