Jaunākais izdevums

PrivatBank savu stratēģiju pielāgos jaunā investora iecerēm

Pēdējo gadu laikā AS PrivatBank mainījusi darbības stratēģiju, atsakoties no lielākās daļas nerezidentu klientu, un turpmāk iecerējusi orientēties uz vietējiem klientiem. Patlaban banka atrodas akcionāru maiņas priekšā, intervijā stāsta bankas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Kukičs.

Fragments no intervijas, kas publicēta 22. marta laikrakstā Dienas Bizness:

Vai vispār ir iespējams mainīt fokusu no nerezidentu biznesa uz vietējiem klientiem? Šis tirgus tomēr ir ļoti mazs un piesātināts, banku ir daudz.

To izdarīt ir grūti, bet tajā pašā laikā nav. Kā piemēru ņemsim līzingu – mēs esam secinājuši, ka šis ir nišas bizness, kam ir potenciāls, un mēs varam strādāt šajā segmentā, jo mums ir zinoši speciālisti šajā jomā. Tas atspoguļojas arī pērnā gada rezultātos.

Līzingu piedāvā arī citas kompānijas un bankas Latvijā. Ar ko piesaistīsiet klientus – tās būs zemākas likmes vai kas cits?

Ja mēs to nespētu piedāvāt, mēs nevarētu konkurēt tirgū. Tieši tādēļ mūsu stratēģija ir identificēt tās jomas, kurās mēs varam būt konkurētspējīgi, un strādāt ar tām. Mēs turpināsim rūpīgi izvērtēt visas iespējas.

Kāds ir bankas plāns attiecībā uz tālāku stratēģijas maiņu šajā gadā?

Mēs turpināsim aizvadītajā gadā iesākto kursu, daudz aktīvāk fokusējoties uz vietējo klientu apkalpošanu un jau iepriekšminēto mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanu. Latvija šobrīd ir viena no straujāk augošajām ekonomikām, un MVU nodrošina IKP izaugsmes dzinēju, tādēļ mūsu pienākums ir palīdzēt ar finansējumu šim segmentam. Mūsu stratēģijas turpmākais virziens lielā mērā būs atkarīgs arī no akcionāru maiņas, ko plānojam tuvākajā laikā. Daļa mūsu akcionāru ir nolēmuši pārdot savas akcijas, un mēs esam uzrunājuši potenciālos investorus no visas pasaules. Pagaidām sīkāku informāciju nevaram sniegt, ņemot vērā, ka šobrīd norit sarunas. Tomēr varu pateikt, ka šie investori pārstāv dažādas jomas un nāk no dažādām pasaules valstīm. Līdz ar to, tiklīdz bankas darbību pārņems jaunais investors, banka savu stratēģiju pielāgos viņa iecerēm, jo tas būs mūsu lielākais akcionārs. Pēdējo pāris gadu laikā esam sagatavojuši banku jaunajiem izaicinājumiem, līdz ar to turpmāko kursu ietekmēs ne tikai mainīgie tirgus apstākļi, bet jaunais investors, kurš, visdrīzāk, sāks darbu šā gada otrajā pusē vai nedaudz ātrāk.

Vai pircējs varētu būt kāda banka vai investīciju fonds?

Kā jau minēju, investori pārstāv dažādas jomas, to vidū ir arī bankas, taču pagaidām vairāk informācijas nevaram sniegt. Tuvākajā laikā ceram saņemt galīgo piedāvājumu, un tad arī varēsim atklāt vairāk.

Visu interviju Akcionāru maiņas priekšā lasiet 22. marta laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"PrivatBank" pārtapusi par AS "Amber Assets", liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus veiktas izmaiņas arī padomes sastāvā.

Darbu "Amber Assets" padomē neturpina Ukrainas pilsone Irina Krasko un Kipras pilsonis Antonis Haritu, bet darbu padomē turpina Kipras pilsoņi Nikos Sofroniou, kurš turpinās darbu padomes priekšsēdētāja amatā, un Savas Stoupas, turpinās darbu padomes priekšsēdētāja vietnieka amatā, kā arī Ukrainas pilsonis Dmitro Kuzmins.

Savukārt valde darbu turpina līdzšinējā sastāvā - valdē joprojām strādā Kristīna Matvejeva un Vaira Filipsone.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2022.gada 25.novembrī atļāva "PrivatBank" veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. Līdz ar šī lēmuma spēkā stāšanos spēku zaudēja "PrivatBank" izsniegtā licence kredītiestādes darbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PrivatBank reorganizēsies par komercsabiedrību bez kredītiestādes pakalpojumiem

Db.lv, 25.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome piektdien atļāvusi "PrivatBank" veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību, informē FKTK.

Līdz ar šī lēmuma spēkā stāšanos spēku zaudē "PrivatBank" izsniegtā licence kredītiestādes darbībai.

Šāds FKTK lēmums pieņemts, ņemot vērā bankas 2022.gada 30.septembra akcionāru ārkārtas sapulcē pieņemto lēmumu izbeigt "PrivatBank" kā kredītiestādes darbību un veikt visu nepieciešamo, lai nodrošinātu kredītiestādes licences anulēšanu.

FKTK norāda, ka "PrivatBank" ir nodrošinājusi klientu interešu aizsardzību un informēšanu, kā arī izpildījusi saistības pret noguldītājiem.

"PrivatBank" atbilstoši akcionāru pieņemtajai stratēģijai 2022.gadā ir pakāpeniski samazināja darbības apmērus, jo atbilstoši Kredītiestāžu likumam atteikšanās no kredītiestādes licences ir iespējama tad, ja kredītiestādē vairs nav noguldījumu Kredītiestāžu likuma izpratnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu AS "PrivatBank" piemērot soda naudu 768 653 eiro par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, un bankai noteikti vairāki tiesiskie pienākumi konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai, informē FKTK.

FKTK pēc 2020.gadā veiktajām pārbaudēm secinājusi, ka "PrivatBank" jāstiprina iekšējā pārvaldība, jāuzlabo iekšējās kontroles sistēma, jāievieš un jāpilnveido darbības jomai atbilstoša riska pārvaldības kultūra un jānodrošina iekšējā audita funkcijas pilnvērtīga darbība.

FKTK saistībā ar pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem vērtēja arī atbildīgo amatpersonu atbildību, kā rezultātā izteikts brīdinājums "PrivatBank" valdes loceklei, bijušajai valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājai Ingai Rumbai.

FKTK pārbaudēs vērtēja iekšējo pārvaldību un normatīvo aktu prasību ievērošanu NILLTPF novēršanas jomā, kā arī starptautisko un nacionālo sankciju reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu "PrivatBank" valdē atstājusi valdes locekle un valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Una Jansone, liecina "Firmas.lv" informācija.

Izmaiņas bankas valdes sastāvā Uzņēmumu reģistrā iegrāmatotas ceturtdien, 13.oktobrī.

Tādējādi šobrīd "Privatbank" valdē darbu turpina Kristīna Matvejeva, kuras pārraudzībā, pēc bankas mājaslapā publiskotās informācijas, ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas, kā arī darbības atbilstības kontroles jomas, un Vaira Filipsone, kura ir par biznesa attīstību atbildīgā valdes locekle, kā arī Kreditēšanas departamenta vadītāja.

"PrivatBank" valde kopš 2019.gada aprīļa, kad amatu atstāja valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Kukičs, strādā bez valdes priekšsēdētāja.

Banka atgriežas finanšu pakalpojumu tirgū 

Pēc vairāk nekā divu gadu pārbūves Industra Bank ar individuālu attieksmi un...

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 9.augustā atļāva "PrivatBank" nodot "Industra Bank" kredītiestādes uzņēmuma daļu atbilstoši abu pušu noslēgtajam kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumam.

Darījumā "Industra Bank" pārņēma no "PrivatBank" klientu attiecības, tostarp privātpersonu un juridisko personu kontu pārvaldību, kredītu un līzinga portfeļus, noguldījumus, kā arī bankai piederošos vērtspapīrus. Darījumā pārnesamo kredītu apmērs veidoja aptuveni 23 miljonus eiro, savukārt noguldījumu apmērs pārsniedza 57 miljonus eiro.

Pēc "Industra Bank" pārstāvju vēstītā, no "PrivatBank" uz "Industra Bank" tika pārcelti 243 juridisku personu un 5566 fizisku personu norēķinu kontu atlikumi, depozīti un kredīti, tostarp līzingi un maksājumu karšu kredītlimiti.

"PrivatBank" pagājušajā gadā strādāja ar zaudējumiem 5,933 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes mazāk nekā 2020.gadā. Savukārt bankas aktīvi 2021.gada 31.decembrī bija 102,945 miljonu eiro apmērā, kas ir par 24,3% jeb 33,013 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" ir viena no mazākajām bankām Latvijā. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank" (46,54%), kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stratēģiskais investors pagājušā gada septembrī iegādājies 52,59% "PrivatBank" akciju, taču darījuma īstenošanai nepieciešams Eiropas Centrālās bankas (ECB) akcepts, liecina bankas 2021.gada pārskats, par kuru auditorkompānija "Grant Thornton" atteikusies sniegt atzinumu.

Pārskatā minēts, ka 2020.gada oktobrī bankas akcionāri pieņēma lēmumu sākt stratēģiskā investora piesaistīšanas procesu. Bankai izdevās piesaistīt stratēģisko investoru no Eiropas, un 2021.gada septembrī parakstīts līgums par 52,59% bankas akciju iegādi.

"Bankas vadība ir pārliecināta, ka pēc tam, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un ECB apstiprinās stratēģisko investoru, un pēc tam, kad kapitāla pietiekamība tiks nodrošināta ar kapitāla pieaugumu, banka sekmīgi ieviesīs jauno attīstības stratēģiju, lai nodrošinātu pozitīvu nākotnes naudas plūsmu, un tas ļaus vadībai nākotnē piemērot bankai darbības turpināšanas principu," pausts gada pārskatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas PrivatBank zaudējumi deviņos mēnešos - 1,564 miljoni eiro

LETA, 03.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas "PrivatBank" šogad deviņos mēnešos strādāja ar zaudējumiem 1,564 miljonu eiro apmērā, kas ir divas reizes mazāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats. Savukārt "PrivatBank" grupas zaudējumi 2019.gada deviņos mēnešos bija 1,413 miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums 2,1 reizi.

Bankas aktīvi 2019.gada 30.septembrī bija 202,085 miljonu eiro apmērā, kas ir par 1,7% jeb 3,439 miljoniem eiro mazāk nekā 2018.gada beigās, kad "PrivatBank" aktīvi bija 198,646 miljonu eiro apmērā.

Savukārt bankas kapitāla un rezervju apmērs salīdzinājumā ar 2018.gada beigām samazinājies par 2,6% un septembra beigās bija 36,567 miljoni eiro.

2018.gada deviņos mēnešos "PrivatBank" strādāja ar zaudējumiem 3,199 miljonu eiro apmērā, bet "PrivatBank" grupas zaudējumi bija 2,973 miljoni eiro. Savukārt pagājušajā gadā kopumā "PrivatBank" auditētie zaudējumi bija 6,53 miljoni eiro, bet bankas grupas zaudējumi bija 5,33 miljoni eiro.

Bankas grupā ietilpst "PrivatBank", nekustamo īpašumu uzņēmums "Amber Real", kā arī "PrivatInvestment".

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas PrivatBank zaudējumi pirmajā ceturksnī sasnieguši 611 tūkstošus eiro

LETA, 04.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas «PrivatBank» šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar zaudējumiem 611 000 eiro apmērā, kas ir par 5,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats. Savukārt «PrivatBank» grupas zaudējumi bija 523 000 eiro apmērā, kas ir samazinājums par 9% salīdzinājumā ar 2017.gada pirmo ceturksni.

Bankas aktīvi 2018.gada 31.martā bija 220,8 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,4% jeb 5,37 miljoniem eiro mazāk nekā 2017.gada beigās, kad «PrivatBank» aktīvi bija 226,17 miljoni eiro.

Savukārt bankas kapitāla un rezervju apmērs salīdzinājumā ar pagājušā gada beigām samazinājies par 5,5% un marta beigās bija 43,444 miljoni eiro.

2017.gada pirmajā ceturksnī «PrivatBank» strādāja ar zaudējumiem 579 000 eiro apmērā, bet bankas grupas zaudējumi bija 575 000 eiro. Savukārt 2017.gadā kopumā «PrivatBank» strādāja ar auditētajiem zaudējumiem 6,533 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, bet «PrivatBank» grupas zaudējumi bija 5,378 miljoni eiro pretstatā peļņai 2016.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ukrainas PrivatBank iesniegusi 3 miljardu dolāru prasību tiesā pret PwC

Dienas Bizness, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas lielākā banka PrivatBank paziņojusi, ka tiesā iesūdzējusi auditorkompāniju PwC par to, ka uzņēmums nav pamanījis krāpniecības gadījumus audita laikā bankā laika posmā no 2013.gada līdz 2015.gadam, raksta Reuters.

Prasības apmērs sasniedz trīs miljardus ASV dolāru, un attiecas uz PwC Ukrainas un Kipras meitasuzņēmumiem.

Patlaban Kijevas amatpersonas PwC anulējušas tiesības auditēt Ukrainas bankas, ņemot vērā to, ka kompānija nav pamanījusi kļūdas PrivatBank darbībā. PwC gan uzskata, ka aizliegums nav taisnīgs.

Šī ir vēl viena bankas iesniegtā prasība, jo kopš 2016.gada, kad PrivatBank tika nacionalizēta, tā iesniegusi vairākas prasības tiesā, ņemot vērā, ka auditorkompānija nav vērsusi uzmanību riskantai kreditēšanas stratēģijai, kas radījusi aizdevējam kapitāla samazināšanos par 5,5 miljardiem dolāru.

Banka tika nacionalizēta 2016.gadā pēc tam, kad cieta zaudējumus saistībā ar slikto kredītu apjomu. PrivatBank ir Latvijā strādājošās AS PrivatBank mātes uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele pārdod meitasbanku Šveicē

Db.lv, 21.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankai "Citadele" piederošo meitasbanku Šveicē "Kaleido Privatbank" iegādāsies Gibraltāra banka "Trusted Novus Bank Limited", informē bankā.

Ir noslēgts līgums ar "Trusted Novus Bank Limited" par bankai "Citadele" piederošās meitasbankas Šveicē "Kaleido Privatbank" pārdošanu. "Trusted Novus Bank Limited" iegādāsies 100% "Kaleido Privatbank" akciju.

Darījumu plānots pabeigt līdz 2022.gada beigām pēc regulatoru atļauju saņemšanas.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Johans Akerbloms atzīmē, ka Šveices meitassabiedrības pārdošana atbilst bankas "Citadele" ilgtermiņa ambīcijām kļūt par vadošo finanšu pakalpojumu sniedzēju Baltijā.

"Jaunajiem īpašniekiem ir stingra apņemšanās un kompetence, lai turpinātu atbalstīt jauno "Kaleido Privatbank" stratēģiju un ļautu viņiem īstenot izaugsmes potenciālu," viņš norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas banka «PrivatBank» vēlas pārdot tai piederošos 46,5% Latvijas «PrivatBank» akciju.

Šim nolūkam Ukrainas «PrivatBank» padome nolēmusi piesaistīt finanšu konsultāciju kompāniju, kuras uzdevums būs meklēt pircēju Ukrainas «PrivatBank» piederošajām Latvijas «PrivatBank» akcijām, teikts Ukrainas «PrivatBank» paziņojumā.

«Šādas finanšu kompānijas piesaistīšana veicinās sarunu procesa ar potenciālajiem investoriem ātru īstenošanu un izvairīšanos no interešu konflikta ar citām kompānijām, kas pārstāv citu bankas īpašnieku intereses,» norādīts paziņojumā.

Pēc aģentūras «Interfax» rīcībā esošās informācijas, tiks piesaistīta finanšu kompānija «FinPoint», kas kopš 2009.gada ir «Rotschild» partneris Ukrainā.

Pēc aktīvu apmēra «PrivatBank» 2017.gada septembra beigās bija 16. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas «PrivatBank», kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Industra Bank ļauts pārņemt daļu PrivatBank aktīvu un pasīvu

Db.lv, 10.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 9.augustā pieņēmusi lēmumu atļaut AS "PrivatBank" nodot AS "Industra Bank" īpašumā AS "PrivatBank" kredītiestādes uzņēmuma daļu, atbilstoši abu pušu noslēgtajam kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumam, informē FKTK pārstāvji.

Darījuma rezultātā "Industra Bank" pārņems no "PrivatBank" klientu attiecības, tostarp privātpersonu un juridisko personu kontu pārvaldību, kredītu un līzinga portfeļus, noguldījumus, kā arī bankai piederošos vērtspapīrus.

"Industra Bank" pārņems no "PrivatBank" sadarbību ar aptuveni 5800 klientiem, no kuriem 300 ir juridiskas personas un 5500 privātpersonas. Darījumā pārnesamo kredītu apjoms veido aptuveni 23 miljonus eiro, savukārt noguldījumu apjoms pārsniedz 57 miljonus eiro. Pāreja tiks īstenota 2022.gada 20.augustā, norāda "Industra Bank" pārstāvji.

Tuvākajās dienās katru klientu personīgi informēs par klientu informācijas un līgumu pārcelšanas praktisko norisi, nosūtot vēstuli pa pastu, internetbankā, pa e-pastu kā arī ar īsziņu palīdzību. Aktuālā informācija par pāreju izvietota arī abu banku tīmekļa vietnēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandālā, kas novedis pie ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta procedūras, iesaistītā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēla Hantera Baidena firmai «Rosemont Seneca» nauda no Ukrainas gāzes un naftas kompānijas «Burisma Holdings» skaitīta caur Latvijas banku AS «PrivatBank», liecina internetā nopludināti «Rosemont Seneca» kontu pārskati.

Savukārt Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis pērn apmeklējis «Burisma Holdings» īpašnieka, gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča līdzgaitnieka, no Ukrainas aizmukušā Mikolas Zločevska organizētu forumu Monako.

Izdevums «The Hill» vēstīja, ka laikā no 2014.gada pavasara līdz 2015.gada rudenim «Rosemont Seneca» no «Burisma Holdings» saņēmis vidēji vairāk nekā 166 000 ASV dolāru mēnesī.

Internetā nopludinātas «Rosemont Seneca» konta atskaites no «Morgan Stanley» bankas Ņujorkā parāda, ka naudas pārskaitījumi kompānijai veikti caur «PrivatBank». Vienā pārskaitījumā parasti skaitīti 83 333,33 dolāri.

Hanters Baidens bija «Burisma Holdings» uzraudzības padomes loceklis laikā, kad viņa tēvs bija ASV viceprezidents un prezidenta Baraka Obamas valdībā pārraudzīja diplomātiskās attiecības ar Ukrainu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Industra Bank pārņems lielāko daļu PrivatBank aktīvu un pasīvu

Db.lv, 08.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industra Bank un PrivatBank noslēgušas kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, kas paredz PritvatBank klientu apkalpošanas un lielākās daļas aktīvu un pasīvu pāreju pie Industra Bank. Šobrīd Finanšu un kapitāla tirgus komisijā iesniegts pieteikums, lai saņemtu atļauju darījuma īstenošanai.

Darījuma rezultātā Industra Bank pārņems no PrivatBank klientu attiecības, tostarp privātpersonu un juridisko personu kontu pārvaldību, kredītu un līzinga portfeļus, noguldījumus, kā arī bankai piederošos vērtspapīrus.

Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis norāda: “Mēs vēlamies vidējā termiņā kļūt par Latvijas uzņēmēju pirmo izvēli banku sektorā un tādēļ mērķtiecīgi palielinām bankas darbības mērogu. Mūsu izaugsmes mērķi paredz gan organisku esošā biznesa attīstību, gan tirgus daļas palielināšanu ar citu banku aktīvu iegādi. Šis darījums ir Latvijas finanšu tirgus konsolidācijas piemērs, kas seko vairākiem gadiem nozares pārmaiņu.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PrivatBank Open Banking finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem piedāvās smilškasti produktu testēšanai

Žanete Hāka, 15.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PrivatBank atvērusi jaunu platformu «PrivatBank Open Banking», piedāvājot uzņēmumiem, kuri darbojas finanšu tehnoloģiju jomā un rada efektīvus un inovatīvus risinājumus, pēc pieprasījuma apmainīties ar klienta datiem starp banku un dažādiem digitālajiem servisiem, informē bankas pārstāvji.

2016. gadā stājās spēkā otrā maksājumu pakalpojumu direktīva (PSD2), kuras mērķis ir regulēt vienoto Eiropas tiešsaistes maksājumu tirgu. Direktīva nosaka prasības maksājumiem Eiropas Savienībā, Eiropas Ekonomiskajā zonā un pārrobežu pārvedumiem, tādējādi nodrošinot godīgu konkurenci starp finanšu organizācijām un saprotamākus nosacījumus pakalpojumu lietotājiem. Atvērto bankas datu (open banking) koncepcija tika izstrādāta uz PSD2 pamata ar nolūku nodrošināt caurskatāmāku bankas apkalpošanas sistēmu.

PrivatBank valdes loceklis Roberts Šoefs uzskata, ka atvērtie banku dati ir laba iespēja uzlabot banku pakalpojumu kvalitāti un klientu apkalpošanas līmeni. «Šādā veidā esošo klientu vajadzības kļūst saprotamākas. Aicinām uzņēmumus, kuri darbojas finanšu tehnoloģiju jomā, un citus interesantus reģistrēties un saņemt piekļuves datus mūsu platformas «smilšukastes» (sandbox) jeb izmēģināšanas videi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banka atgriežas finanšu pakalpojumu tirgū

Māris Ķirsons, 20.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārbūves Industra Bank ar individuālu attieksmi un saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu iesaistās konkurences cīņā par klientiem finanšu pakalpojumu segmentā.

To intervijā (pirms ECB lēmuma celt likmes ) Dienas Biznesam stāsta AS Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis. Viņš atzīst, ka sākotnēji bijis liels izaicinājums nevis ieraudzīt gaismu tuneļa galā, bet gan atrast pašu tuneli, kura galā ieraudzīt gaismu, taču pašlaik sasniegtie rezultāti apliecinot pieņemto lēmumu pareizību.

Kāda bija situācija, kad kļuvāt par bankas valdes priekšsēdētāju?

Varu tikai apbrīnot akcionāru Jurija Adamoviča, Anda Kļaviņa un Ralfa Kļaviņa drosmi un vēlmi pārņemt savā kontrolē banku, kuras vērtība tajā brīdī bija negatīva, nevis nulle. Kāpēc? Tāpēc, ka AS Meridian Trade Bank (tāds tobrīd bija bankas nosaukums, līdz tam SMP bank, pirms tam AS Multibanka, kura tika izveidota uz PSRS Ārējo ekonomisko sakaru bankas Latvijas filiāles, kura pēc nacionalizācijas kļuva par Latvijas Bankas Ārzemju operāciju nodaļu) līdz pat Latvijas finanšu sistēmas kapitālajam remontam, ko izraisīja ASV Finanšu ministrijas ziņojums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskiem, strādāja gandrīz vai tikai ar ārvalstu klientiem, kuriem sniedza finanšu pakalpojumus, kas pēc normatīvo aktu izmaiņām Latvijā juridiski nebija liegti, bet praktiski teju neiespējami īstenojami. Jaunie bankas akcionāri par 180 grādiem mainīja bankas darbības stratēģiju, to virzot kā Latvijas vidējam un mazajam biznesam pieejamu un to saprotošu finanšu pakalpojumu sniedzēju. To, ka šādu pašmāju kapitāla uzņēmumu, kuri ir nepietiekami novērtēti un ne pārāk gaidīti lielajās bankās, ir pietiekami daudz, pierāda arī Industra Bank sekmīgā darbība kredītu izsniegšanā vietējiem vidējiem un mazajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

19. augustā ir vērojami pārtraukumi AS «PrivatBank» tālruņu darbībā, informēja Jūlija Zeile, PrivatBank Mārketinga un komunikācijas departamenta vadītāja.

Traucējumi radušies sakaru pakalpojuma sniedzēja tehnisko problēmu dēļ.

AS «PrivatBank» strādā ierastā režīmā, sniedzot pilnu pakalpojumu klāstu vienpadsmit bankas filiālēs, internetbankā un mājas lapā, informē J. Zeile.

Ja steidzami jāsazinās ar banku, tā lūdz izmantot citus sakaru kanālus: e-pastu [email protected], internetbanku, nosūtot ziņojumu bankai, vai bankas mājaslapā izmantot opciju «čats».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

No Privatbank klientu seifiem nozagti simtiem tūkstošu vai pat miljoni eiro

Zane Atlāce - Bistere, 29.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Zaglis esot uzdevies par bankas klientu, kas esot sācis nomāt seifu.

Vienā no Latvijas bankām - Privatbank - pagājušajā ceturtdienā notikusi vērienīga zādzība. Precīzs cietušo skaits un nodarīto zaudējumu apjoms pagaidām nav zināms, taču netiek izslēgts, ka zagļa guvums varētu būt mērāms simtos tūkstošos un pat miljonos eiro, pirmdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Zādzība notikusi no bankas klientu individuālajiem seifiem. Privatbank savā mājaslapā tos reklamē kā ērtus un drošus. Tiek uzsvērts, ka katram seifam ir divas slēdzenes, kas tiek aizslēgtas ar divām atslēgām - klienta un bankas. Šī divu atslēgu sistēma ir papildu garantija klienta īpašuma drošībai, taču tā tika uzlauzta. Turklāt zādzība Privatbank individuālo seifu glabātuvē notikusi ar vērienu, jo no vērtībām iztīrīti vairāki seifi. Policijai par notikušo ziņots nākamajā dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievērojot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Iekšējās kontroles sistēmas izveides normatīvie noteikumu prasības, AS PrivatBank risku direktora amatā ir iecelts Sandris Straume, informē banka.

Sandrim Straumem ir 20 gadu pieredze vadošos amatos risku pārvaldībā, darbības atbilstības kontrolē, kā arī biznesa operatīvajā un stratēģiskajā vadībā dažādās starptautiskās un vietējās bankās.

Sandris Straume pievienojās PrivatBank komandai 2017.gada decembrī, uzsākot darbu kā Darbības atbilstības kontroles departamenta vadītājs, ber 2018.gadā martā iecelts risku direktora amatā.

Lasi Vēl:

PrivatBank akcionāru maiņas priekšā

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PrivatBank izsniedz 300 tūkstošus eiro automazgātavu tīkla paplašināšanai

Žanete Hāka, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS PrivatBank izsniegusi finansējumu SIA «Senulat» pašapkalpošanās automazgātavu tīkla paplašināšanai, informē bankas pārstāvji.

SIA «Senulat» vadītājs Ūdo Oga atzīst, ka spēkratu cienītāji novērtē iespēju pašu rokām lētāk un ātrāk nomazgāt savu braucamo pašapkalpošanās automazgātavās. Pieprasījums pēc šī pakalpojuma Latvijā palielinās, tāpēc, investējot 300 tūkstošus eiro sadarbībā ar PrivatBank, Rīgā tiks izbūvētas jaunas stacijas.

Tāpat Ū. Oga uzsver, ka, iegādājoties iekārtas, vienmēr pārliecinās, lai tās būtu draudzīgas apkārtējai videi.

PrivatBank līzinga vadītājs stāsta Edgars Jērāns skaidro, ka PrivatBank aktīvi piedalās bezkontakta pašapkalpošanās automazgātavu finansēšanā. Kopējais izsniegtais aizdevums šim uzņēmējdarbības segmentam pārsniedz 1,6 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ukrainas tiesa Kolomoiska PrivatBank nacionalizāciju atzīst par nelikumīgu

LETA, 18.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas tiesa ceturtdien atzinusi, ka 2016.gadā veiktā magnātam Ihoram Kolomoiskim piederošās bankas nacionalizācija bijusi nelikumīga.

2016.gadā nacionalizētā «PrivatBank» savulaik bija lielākā privātās rokās esošā Ukrainas kredītiestāde.

Taču nav skaidrs, kā valdība varētu nacionalizēto banku atdot kādreizējam tās īpašniekam, ņemot vērā piecus miljardus dolāru lielo kapitāla iztrūkumu.

Ukrainas Nacionālā banka jau paziņojusi, ka spriedumu pārsūdzēs.

Tuvojoties Ukrainas prezidenta vēlēšanu izšķirošajai kārtais, Kolomoiskim pēdējo nedēļu laikā pievērsta liela uzmanība.

Kolomoiskis ir sīvs pašreizējā prezidenta Petro Porošenko sāncensis.

Aptaujas liecina, ka Porošenko neglābjami atpaliek no sava pretinieka Volodimira Zelenska, kuru daudzi uzskata par Kolomoiska kreatūru.

Nacionalizētā Ukrainas «PrivatBank» ir lielākais akcionārs Latvijas «PrivatBank", kas 2018.gada septembra beigās bija 12. lielākā banka Latvijā. Latvijas «PrivatBank» pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 4,195 miljonu eiro apmērā, kas ir par 35,8% mazāk nekā 2017.gadā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PrivatBank noslēgusi līgumu ar Altum par fizisko un juridisko personu finansējuma programmu īstenošanu

Db.lv, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS PrivatBank noslēgusi līgumu ar attīstības finanšu institūciju Altum par sadarbību vairāku fizisko un juridisko personu finansējuma programmu īstenošanā, informē bankas pārstāvji.

Sadarbībā ar Altum PrivatBank klientiem - fiziskām personām tagad ir pieejamas divas mājokļa garantiju programmas: «Mājokļu garantijas jaunajiem speciālistiem» un «Mājokļu garantijas ģimenēm ar bērniem».

«Bankas meitas uzņēmums SIA Amber Real var piedāvāt dažādus mājokļu veidus, kuri atbilst Altum programmām. Amber Real portfelī ir nekustamie īpašumi, kuri atrodas gan Rīgā, gan ārpus tās robežām. Īpaši vēlos izcelt nekustamos īpašumus Liepājā un Daugavpilī, kur mēs varam piedāvāt dzīvokļus, sākot no 4000 eiro,» saka bankas valdes locekle un Amber Real vadītāja Una Jansone.

Juridiskām personām - vidējiem un lieliem uzņēmumiem, maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām un uzņēmumiem - PrivatBank sadarbībā ar Altum piedāvā dažādas līdzfinansējuma programmas un kredīta garantijas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PrivatBank drīzumā kodu kartes pilnībā aizstās ar daudz drošākiem risinājumiem - SMS paroli, Digipass un kodu kalkulatoru PrivatSecure, informē bankas mārketinga un komunikācijas departamenta vadītāja Jūlija Zeile.

Ar šo risinājumu palīdzību klienti varēs ātri un droši pieslēgties internetbankai, kā arī apstiprināt maksājumus un citus darījumus tajā. Pārmaiņu pamatā ir normatīvo aktu prasības, kas no 2019. gada 14. septembra maksājumu pakalpojumu sniedzējiem uzliek par pienākumu būtiski paaugstināt klientu autentifikācijas līdzekļu drošību un jāierobežo pieejamo pakalpojumu klāsts tiem klientiem, kas Internetbankā pieslēdzas, izmantojot kodu karti.

Latvijas PrivatBank šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar zaudējumiem 901 000 eiro apmērā, kas ir par 47,5% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina bankas finanšu pārskats. Savukārt PrivatBank grupas zaudējumi pieauguši par 25,2%, sasniedzot 655 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas PrivatBank, kuras valdes priekšsēdētājs ir Aleksandars Kukičs, pagājušajā gadā strādāja ar auditētajiem zaudējumiem 6,533 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai 2016. gadā. Pēc aktīvu apmēra PrivatBank 2017.gada beigās bija 15. lielākā banka Latvijā. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas PrivatBank, kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “PrivatBank” uzsākusi filiāļu modernizāciju, DB pastāstīja "PrivatBank" mārketinga un komunikācijas departamenta vadītāja Jūlija Zeile.

Janvāra sākumā bankas filiāle “VEF” pārcēlusies uz jaunām telpām Rīgā, Brīvības ielā 197.

Filiāles darba laiks nav mainīts. Modernizētajā filiālē klientu rīcībā ir bankomāts, vairāki internetbankas termināli un nodrošināta bezmaksas autostāvvieta filiāles apmeklējuma laikā.

Filiālē “VEF” klienti var saņemt bankas speciālistu konsultācijas hipotekārā un patēriņa kredītu, kā arī līzinga noformēšanas jautājumos, tāpat tiek piedāvāts pilns pakalpojumu klāsts juridiskajām personām – uzņēmēji filiālē var noformēt sev nepieciešamos finanšu pakalpojumus, tostarp arī līzingu un kredītu. Līdztekus tam, filiālē var veikt ikdienas finanšu operācijas – noformēt maksājumu kartes, apmaksāt rēķinus, veikt pārskaitījumus vai noformēt ieguldījumu, stāsta filiāles “VEF” vadītāja Tatjana Donika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

AS PrivatBank zaudējumi pirmajā pusgadā sasniedz 706 tūkstošus eiro

Žanete Hāka, 04.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS PrivatBank zaudējumi šā gada pirmajā pusgadā sasnieguši 706 tūkstošus eiro, liecina bankas pārskats.

Gada laikā zaudējumi gan samazinājušies, jo pērn attiecīgajā periodā tie bija 1,645 miljoni eiro.

Bankas kopējais aktīvu apmērs pirmā pusgada beigās bija 190,3 miljoni eiro, salīdzinot ar 198,6 miljoniem eiro pirms gada. Savukārt saistību apjoms sasniedzis 152,9 miljonus eiro.

Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas komercbanka PrivatBank, kurai pieder 46,54% bankas akciju. 27,09% akciju pieder privātpersonām, 9,23% - Concorde (Bermuda) Limited, 9,14% - Kipras uzņēmumam Wadless Holdings Limited, 5,29% - Kipras uzņēmumam Unimain Holdings Limited, bet 2,71% - Belizas uzņēmumam Chastely Investments Limited.

PrivatBank valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja ir Inga Rumba.

Komentāri

Pievienot komentāru