Investors

Renesource Capital kļuvis par Latvijas Centrālā depozitārija dalībnieku

Žanete Hāka, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

AS IBS Renesource Capital ir ieguvis Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) dalībnieka statusu, kas uzņēmumam dod iespēju depozitārijā savu klientu vārdā turēt finanšu instrumentus, veikt vērtspapīru darījumus un citas operācijas.

Kā skaidro NASDAQ OMX Riga pārstāvis Āris Dreimanis, LCD ir 18 dalībnieki, kas pārstāv ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas biznesu, kā arī virkne organizāciju īpašā dalībnieka statusā.

LCD dalībnieka statuss ļaus Renesource Capital nepastarpināti veikt operācijas ar LCD pieejamajiem vērtspapīriem, kā arī saviem klientiem nodrošināt naudas norēķinus saistībā ar finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem, skaidro biržas pārstāvji.

LCD veic vērtspapīru centrālās bankas funkcijas – uzskaita, glabā un veic norēķinus par visiem Latvijā publiskā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem, kā arī par vērtspapīriem, kas netiek kotēti biržā. LCD ir specializējies augstas sarežģītības nacionālas nozīmes elektronisku reģistru izveidē un uzturēšanā, piemēram, Latvijas pensiju sistēmas 2.līmeņa individuālo kontu reģistrs un akcionāru reģistru kārtošana biržā nekotētām sabiedrībām.

Depozitārijs ir biržas NASDAQ OMX Riga meitasuzņēmums, to uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Depozitārijs ir Eiropas Centrālo vērtspapīru depozitāriju asociācijas dalībnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Centrālais depozitārijs saņem atļauju sniegt pakalpojumus

Rūta Cinīte, 22.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu atļaut AS Latvijas Centrālais depozitārijs no šā gada 18. septembra sniegt centrālā vērtspapīru depozitārija pakalpojumus, informē FKTK.

Atzīmēts, ka Latvijas Centrālais depozitārijs jau līdz šim Latvijā ir nodrošinājis vērtspapīru uzskaiti un norēķinus, tomēr šāda atļauja nepieciešama, jo stājies spēkā jauns Eiropas Savienības (ES) regulējums.

Līdz ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas par vērtspapīru norēķinu uzlabošanu ES, centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un grozījumiem noteiktās direktīvās un regulā (CSDR) stāšanos spēkā, tiek noteiktas apjomīgākas un detalizētākas prasības vērtspapīru depozitārijiem visā ES, tai skaitā nepieciešamība saņemt atļauju pakalpojumu sniegšanai.

FKTK vērš uzmanību uz galvenajām izmaiņām no šā gada 18. septembra - lai arī līdz šim Latvijas Centrālā depozitārija regulējošās prasības pamatā bija noteiktas Finanšu instrumentu tirgus likumā (FITL), šo varēja uzskatīt par pašregulējošu jomu. Līdz ar jaunajām CSDR prasībām visā ES tiek noteikta virkne vienotu jaunu regulējošo prasību depozitāriju darbībai. Piemēram, Latvijas Centrālais depozitārijs ir vienīgais, kas Latvijā iegrāmato un uzskaita augstākajā līmenī publiskā apgrozībā esošus vērtspapīrus. CSDR paredz pakalpojumu sniegšanas brīvību, un atļauj jaunu pakalpojumu sniedzēju ienākšanu tirgū. Arī emitentiem CSDR paredz tiesības reģistrēt vērtspapīru emisijas jebkurā centrālajā vērtspapīru depozitārijā, kurš saņēmis atļauju saskaņā ar CSDR. Tāpat Latvijas Centrālajam depozitārijam nebija noteiktas kapitāla prasības. CSDR nosaka kapitāla, riska vadības, ieguldījumu politikas un daudzas citas papildu prasības. Tāpat tiek noteiktas jaunas prasības pārvaldības jomā, kā arī organizatoriskās prasības, piemēram, nepieciešams obligāts neatkarīgs audits, nepieciešams izveidot risku pārvaldības komitejas – riska komiteju, revīzijas komiteju un atalgojuma komiteju, kā arī nepieciešams izveidot risku direktora, tehnoloģiju direktora un atbilstības direktora amatus, kuriem jābūt atsevišķām personām. CSDR arī nosaka jaunas prasības IT jomā, kā arī daudz detalizētākus noteikumus ierakstu veikšanai, kā arī informācijas par dalībniekiem un iegrāmatotiem vērtspapīriem uzglabāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad sešos mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sasniedzis 4781, un, salīdzinot ar aizvadītā gada attiecīgo periodu, jauno uzņēmumu skaits audzis par 11,06%, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Šogad pirmajos sešos mēnešos likvidēti 3815 uzņēmumi, kamēr pērn šajā pašā periodā tika likvidēti 5799 uzņēmumi.

Jūnijā reģistrēti 708 jauni uzņēmumi, no kuriem 637 - sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 62 - individuālie komersanti, tāpat arī pagājušajā mēnesī reģistrētas četras jaunas zemnieku saimniecības, trīs ārvalsts komersantu filiāles un pa vienai akciju sabiedrībai un pilnsabiedrībai. Jauno uzņēmumu kopējais reģistrētais pamatkapitāls sasniedza 8,17 miljonus eiro. Vairāk nekā pusi no šīs kopsummas veidojis viena uzņēmuma pamatkapitāls, liecina "Lursoft" dati.

"Top 10" lielākie jūnijā reģistrētie uzņēmumi ir SIA "Davhex" ar 4,5 miljonu eiro pamatkapitālu, SIA "KRC1" ar 939 000 eiro pamatkapitālu, SIA "KRC2" ar 526 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Dotnuva Seeds" ar 500 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Ortomed īpašumi" ar 320 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Realto Vento" ar 92 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Mednieku cilts" ar 75 000 eiro pamatkapitālu, SIA "eConcept Baltic" ar 55 000 eiro pamatkapitālu, SIA "NP enterprise" ar 36 600 eiro pamatkapitālu un AS "Nordimo Capital" ar 35 000 eiro pamatkapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Nasdaq apvieno centrālos vērtspapīru depozitārijus Baltijā

Žanete Hāka, 18.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq šodien paziņoja par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas centrālo vērtspapīru depozitāriju pārrobežu apvienošanos, kļūstot par vienu licencētu centrālo vērtspapīru depozitāriju Nasdaq CSD Societas Europaea (Nasdaq CSD). informē biržas pārstāvji.

Apvienotais Nasdaq CSD ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ir ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai. Pēc pārrobežu apvienošanās no šodienas Nasdaq CSD pievienojās Eiropas TAREGT2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts. T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem. Nasdaq CSD galvenais birojs atrodas Latvijā ar filiālēm Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Blokķēdes tehnoloģijai ir potenciāls mainīt ierasto lietu kārtību un iztikt bez starpniekiem, tādējādi paverot jaunas biznesa iespējas un nodrošinot efektīvākus risinājumus

Vēsturiski cilvēkiem vienmēr bijis nepieciešams veikt grāmatojumus – cik kurš kuram ir parādā, kas kuram pieder utt. Papildus sarežģītība rodas saistībā ar to, ka situācija nav statiska – notiekot darījumiem, kaut kas mainās, un tas viss reģistrā ir atkal jāiegrāmato. Agrāk tam izmantoja kladītes, tad sekoja datu bāzes un tabulas, no kurām vienkāršākais piemērs varētu būt Excel formāts. «Visiem šiem risinājumiem, sākot no veikalnieku pierakstiem par parādniekiem līdz pat tam, kā strādā vērtspapīru tirgus, ir kopīga iezīme – pa vidu ir kāds starpnieks, kuram visi uzticas. Piemēram, mūsu gadījumā akciju īpašnieki vai vērtspapīru potenciālie pircēji uzticas, ka Latvijas Centrālais depozitārijs ir godīgs un krietns starpnieks, kas veic uzskaiti un norēķinus par visiem Latvijā publiskajā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem un finanšu instrumentiem un nodrošina, lai viss ir kārtībā un drošībā. To uzrauga Finanšu kapitāla tirgus komisija, pārrauga Centrālā banka, mums ir iekšējais audits, «četru acu princips», veicot operācijas, – ir vesela sistēma, kas nodrošina to, lai mūs varētu uzskatīt par uzticamiem. Blokķēžu jeb blockchain tehnoloģijas skaistums ir tajā, ka nav nepieciešams viens centrālais aģents, jo pašā tehnoloģijā ir iekodēts algoritms, kas visiem lietotājiem nodrošina vienlaicīgi pieejamu datu reģistru. Un, ja kāds tajā veic izmaiņas, visi to redz, un tās ir neatgriezeniskas. Līdz ar to nav iespējams veikt ierakstus ar atpakaļejošu datumu, un tā ir viena no fundamentālajām problēmām, kas ir jārisina, izmantojot klasiskos datu bāzu reģistrus,» saka Indars Aščuks, Nasdaq Latvijas Centrālā depozitārija valdes priekšsēdētājs. Šī iemesla dēļ finanšu pasaule vienlaikus gan priecājas, gan sajūt bažas šajā risinājumā. Blokķēdes tehnoloģija paver jaunas biznesa iespējas un efektīvākus risinājumus, taču vienlaikus nākotnē varētu samazināt starpnieku nozīmi un līdz ar to arī biznesa apjomus, it īpaši finanšu sektorā. Līdz ar to blokķēde šobrīd ir visai karsts jautājums finanšu tehnoloģiju kompānijām. Skatoties īstermiņā, uzņēmumiem varētu būt visai sarežģīti vai dārgi pārcelt savus pakalpojumus uz blokķēdes tehnoloģiju, taču, kad rodas jauns bizness, to izdarīt ir daudz vienkāršāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bijušie Krājbankas klienti var saņemt dividenžu maksājumus

Gunta Kursiša, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušie Latvijas Krājbankas klienti, kuriem bankās glabājās vērtspapīri, kas tika pārdoti izsolē, var vērsties bankā, lai saņemtu sev pienākošos dividenžu maksājumus, informē bankas pārstāvji.

Latvijas Krājbankas administrators KPMG Baltics ar biržas Nasdaq OMX Riga starpniecību īstenoja to bankas klientu uzglabāto vērtspapīru izsoli, kas noteiktā termiņā netika pārvesti uz citu banku vai brokeru sabiedrību. Izsole veiksmīgi noslēdzās 2012. gada 18. decembrī. Latvijas Krājbanka, atbilstoši FKTK lēmumam, ir arī saņēmusi bijušajiem bankas klientiem, kuriem laika periodā no 2011. gada 23. decembra līdz 2012. gada 21. decembrim bankā bija atvērti vērtspapīru konti, pienākošos dividenžu maksājumus un no 21. janvāra izmaksā tos bijušajiem klientiem.

Bijušie klienti līdz šā gada 28. februārim var iesniegt bankā rīkojumu par minētās izsoles rezultātā iegūto un klientiem piekritīgo naudas līdzekļu, kā arī dividenžu maksājuma pārskaitījumu uz citu banku, personīgi ierodoties bankā vai izmantojot e-paraksta pakalpojumu. Elektroniskā iesnieguma forma ir pieejama Latvijas Krājbankas interneta mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamnedēļ izsolīs valsts parādzīmes 24 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 08.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržā Nasdaq Riga 13. maijā notiks Latvijas valsts vidēja termiņa obligāciju papildu emisijas izvietošana konkurējošā daudzcenu izsolē un nekonkurējošajā izsolē, liecina paziņojums biržā.

Fiksētā ienākuma procentu likme ir 0,25%. Obligāciju dzēšanas datums ir 2018. gada 23. janvāris. Konkurējošās izsoles apjoms ir 24 miljoni eiro.

Peļņas likme nekonkurējošajai izsolei, ko noteiks Valsts Kase, tiks publicēta pēc konkurējošās daudzcenu izsoles.

Valsts kases Latvijas valsts parāda vērtspapīru izsoles nodrošina birža Nasdaq Riga, norēķinus veic Latvijas Centrālais depozitārijs. No 2005.gada kopējais biržas organizētajās izsolēs pārdotais Latvijas valsts parāda vērtspapīru apjoms uz 2014. gada beigās sasniedza 5,2 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs valsts parādzīmes 16 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 08.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržā Nasdaq Riga 13. janvārī notiks Latvijas valsts parādzīmju papildus emisijas izvietošana konkurējošajā daudzcenu izsolē un nekonkurējošajā izsolē, informē Valsts kase.

Peļņas likme nekonkurējošajai izsolei, ko noteiks Valsts Kase, tiks publicēta biržas Nasdaq Riga mājas lapā pēc konkurējošās daudzcenu izsoles.

Tiks piedāvātas parādzīmes 16 miljonu eiro vērtībā. Dzēšanas termiņš ir 2016.gada 22.jūlijā.

Valsts kases Latvijas valsts parāda vērtspapīru izsoles nodrošina birža Nasdaq Riga, norēķinus veic Latvijas Centrālais depozitārijs. No 2005. gada kopējais biržas organizētajās izsolēs pārdotais Latvijas valsts parāda vērtspapīru apjoms 2015. gada beigās sasniedza 5,7 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržā Nasdaq Riga nākamnedēļ, 8.novembrī,notiks Latvijas valsts ilgtermiņa obligāciju papildu emisijas izvietošana konkurējošā daudzcenu izsolē un nekonkurējošajā izsolē, liecina paziņojums biržā.

Peļņas likme nekonkurējošajai izsolei, ko noteiks LR Valsts Kase, tiks publicēta biržas Nasdaq Riga mājas lapā pēc konkurējošās daudzcenu izsoles.

Konkurējošās izsoles apjoms ir 24 miljoni eiro. Fiksētā ienākuma (kupona) procentu likme ir 0,375%. Obligāciju dzēšanas datums ir 2022.gada 27.janvāris.

Valsts kases Latvijas valsts parāda vērtspapīru izsoles nodrošina birža Nasdaq Riga, norēķinus veic Latvijas Centrālais depozitārijs. No 2005. gada kopējais biržas organizētajās izsolēs pārdotais Latvijas valsts parāda vērtspapīru apjoms uz 2016. gada beigām sastāda 6,1 miljardu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs valsts ilgtermiņa obligācijas 24 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 01.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržā Nasdaq Riga 7. septembrī notiks Latvijas valsts ilgtermiņa obligāciju papildu emisijas izvietošana konkurējošā daudzcenu izsolē un nekonkurējošajā izsolē.

Peļņas likme nekonkurējošajai izsolei, ko noteiks Valsts Kase, tiks publicēta biržas Nasdaq Riga mājas lapā pēc konkurējošās daudzcenu izsoles.

Vērtspapīru dzēšanas datums ir 2022.gada 27.janvāris. Fiksētā ienākuma (kupona) procentu likme ir 0,375%. Konkurējošās izsoles apjoms ir 24 miljoni eiro.

Valsts kases Latvijas valsts parāda vērtspapīru izsoles nodrošina birža Nasdaq Riga, norēķinus veic Latvijas Centrālais depozitārijs. No 2005.gada kopējais biržas organizētajās izsolēs pārdotais Latvijas valsts parāda vērtspapīru apjoms uz 2015. gada beigām sasniedz 5,6 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamnedēļ izsolīs valsts parādzīmes 24 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 06.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržā Nasdaq Riga 12. oktobrī notiks Latvijas valsts vidēja termiņa obligāciju papildu emisijas izvietošana konkurējošā daudzcenu izsolē un nekonkurējošajā izsolē, liecina paziņojums biržā.

Peļņas likme nekonkurējošajai izsolei, ko noteiks Valsts Kase, tiks publicēta biržas Nasdaq Riga mājas lapā pēc konkurējošās daudzcenu izsoles.

Konkurējošās izsoles apjoms ir 24 miljoni eiro. Vienas parādzīmes nominālvērtība ir 1000 eiro, un dzēšanas datums – 2019.gada 12.februāris.

Valsts Kases Latvijas valsts parāda vērtspapīru izsoles nodrošina birža Nasdaq Riga, norēķinus veic Latvijas Centrālais depozitārijs. No 2005.gada kopējais biržas organizētajās izsolēs pārdotais Latvijas valsts parāda vērtspapīru apjoms līdz 2015. gada beigām veido 5,6 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs valsts parādzīmes 15 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 05.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ, 12. februārī, biržā NASDAQ OMX Riga notiks Latvijas valsts īstermiņa parādzīmju emisiju sākotnējā izvietošana konkurējošā daudzcenu izsolē, liecina paziņojums biržā.

Parādzīmju emisiju fiksētas likmes apjoma izsoļu datums ir 2014. gada 13.februāris, fiksētais ienesīgums, ko noteiks Valsts Kase, tiks publicēts biržas NASDAQ OMX Riga mājas lapā pēc konkurējošās daudzcenu izsoles.

Konkurējošās izsoles apjoms ir 12 miljoni eiro, bet nekonkurējošās izsoles – trīs miljoni eiro. Parādzīmju dzēšanas datums ir 2015. gada 13. februāris.

Parādzīmju emisiju norēķinu datums: 2014. gada 14.februāris.

Vienas parādzīmes nominālvērtība ir 1000 eiro

Valsts kases Latvijas valsts parāda vērtspapīru izsoles nodrošina birža NASDAQ OMX Riga, norēķinus veic Latvijas Centrālais depozitārijs. No 2005.gada kopējais biržas organizētajās izsolēs pārdotais Latvijas valsts parāda vērtspapīru apjoms uz 2013. gada beigām veido 4,8 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Iespējas pārbaudīt uzņēmumu uzrādītā patiesā labuma guvēja īstumu ir ierobežotas

LETA, 15.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējas pārbaudīt, vai uzņēmumu sniegtā informācija par to patiesajiem labuma guvējiem atbilst realitātei, šobrīd ir ierobežotas, intervijā atzina Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Viņa informēja, ka 97% uzņēmumu pašlaik ir atklājuši savus patiesos labuma guvējus. «Šajos 97% ietilpst gan tie, kuri ir speciāli atnākuši uz UR un paziņojuši, kuri ir patiesie labuma guvēji, gan tie, kuriem likums nemaz neparedzēja nākt uz UR - fiziskas personas, kuri paši ir īpašnieki un patiesie labuma guvēji,» paskaidroja galvenā valsts notāre.

Vienlaikus viņa atzina, ka UR iespējas pārbaudīt uzņēmumu sniegto informāciju par to patiesajiem labuma guvējiem ir ierobežotas. «Ja ķēde sastāv no Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem, tad mēs, protams, savos reģistros varam izsekot, vai ķēdes ir korekti norādītas un pēdējā persona tiešām ir patiesais labuma guvējs. Taču gadījumos, kad ķēdes aiziet ārpus Latvijas robežām, tad datus nav iespējams pārbaudīt,» sacīja Paidere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VN akcionāru sapulce nolemj iekļaut biržā 43 miljonus akciju

Mārtiņš Apinis, 06.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Ventspils nafta (VN) ārkārtas akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums konvertēt akciju sabiedrības 43 881 398 papīra formas vārda akcijas par dematerializētām uzrādītāja akcijām ar tādām pat tiesībām un nominālvērtību.

Tas nozīmē, ka vairāk nekā 43 miljoni slēgtās emisijas akciju kļūs par uzrādītāja akcijām un tiks iekļautas NASDAQ OMX Riga Baltijas Oficiālajā sarakstā, padarot VN akcionāru struktūru daudz caurspīdīgāku. Slēgtās emisijas akcijas līdz šim nebija iekļautas regulētajā vērtspapīru tirgū.

Atteikšanās no slēgtās emisijas akcijām, tās konvertējot, nodrošinās arī modernāku un drošāku akciju reģistru, jo tagad pilnīgi visas uzņēmuma akcijas būs iegrāmatotas Latvijas Centrālajā depozitārijā. Slēgtās emisijas akcionāru reģistru uzņēmums iepriekš glabāja pats.

Konvertētās 43 881 398 dematerializētās uzrādītāja akcijas tiks iegrāmatotas a/s Latvijas Centrālais depozitārijs tuvākajā laikā. Pēc prospekta, kā arī citus nepieciešamo dokumentu izstrādes un apstiprināšanas šīs papildus 43 881 398 uzrādītāja akcijas tiks iekļautas NASDAQ OMX Riga Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Centrālais depozitārijs anulē GE Money Bank dalībnieka statusu

Žanete Hāka, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) valde nolēmusi piektdien anulēt AS GE Money Bank LCD dalībnieka statusu, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Statuss anulēts, pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmumu par AS GE Money Bank kredītiestādes licences anulēšanu un LCD noteikumiem, slēdzot visus AS GE Money Bank korespondējošos kontus LCD un pilnībā apturot visa veida darbības, kas atļautas AS GE Money Bank kā LCD dalībniekam.

Db.lv jau rakstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pagājušajā nedēļā nolēma ar 28. oktobri anulēt AS GE Money Bank izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļaut reorganizēt banku par komercsabiedrību, kas nesniedz kredītiestādes pakalpojumus.

Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu banka var atteikties no licences, ja tās akcionāri lēmuši par bankas reorganizāciju un ir izpildītas visas saistības pret noguldītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeidz BAS tiesiskās aizsardzības procesu

LETA, 15.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 8.novembrī izbeigusi SIA Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) tiesiskās aizsardzības procesu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

Uzņēmuma pārstāvis zvērināts advokāts Uldis Šneibahs nav vēlējies konkretizēt, kāpēc process tika izbeigts, tādējādi neko plašāk nekomentējot.

Iepriekš tiesa apturēja tiesvedību BAS maksātnespējas procesa lietā, jo tiesā bija ierosināts uzņēmuma tiesiskās aizsardzības process. Ar maksātnespējas pieteikumiem vērsās SIA Mateks, SIA Finanšu restrukturizācijas risinājumi un Railtown Export Limited.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tiek skatīta kādreizējā airBaltic vadītāja Bertolta Flika prasība pret jaunajiem BAS valdes locekļiem, likvidējamo AS Latvijas Krājbanka, bankas maksātnespējas administratoru KPMG Baltics un bankas meitasuzņēmumu Atlantijas biroji. Prasības priekšmets ir valdījuma traucējuma pārtraukšana, kā arī paziņojumu par komercķīlas tiesību izlietošanu atzīšana par spēkā neesošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro ir kļuvis par vienoto tirdzniecības un norēķinu valūtu NASDAQ OMX Baltijas tirgū kotētajām akcijām, un NASDAQ OMX Riga un Latvijas Centrālais depozitārijs ir sekmīgi veicis pāreju uz eiro valūtu tirdzniecībai un norēķiniem sākot ar 1.janvāri, informē biržas pārstāvji.

«Līdz ar Latvijas pievienošanos eirozonai, ir sasniegts būtisks ilgtermiņa mērķis – ieviesta vienota tirdzniecības un norēķinu valūta NASDAQ OMX Baltijas tirgū,» saka NASDAQ OMX Baltijas tirgus vadītāja Arminta Saladžiene, uzsverot, ka tas ir vēl viens nozīmīgs solis Baltijas tirgus attīstībā un integrācijā, tādējādi padarot reģionu pieejamāku un pievilcīgāku vietējiem un starptautiskajiem investoriem.

Vienota valūta padara Baltijas tirgus piedāvājumu atvērtāku investīcijām, pieejamāku un ērtāku tirgus dalībniekiem un investoriem, papildinot jau līdz šim sniegtos pakalpojumus: kopīgu tirdzniecības sistēmu INET un GENIUM INET, harmonizētu tirgus modeli un tirdzniecības noteikumus Baltijas biedra statusu, kā arī saites norēķinu veikšanai starp Baltijas valstu vērtspapīru depozitārijiem, skaidro biržas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valstij piederošās Grindeks un Valmieras stikla šķiedra akcijas pārdod par 2 miljoniem eiro

Žanete Hāka, 08.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8. novembrī biržas Nasdaq Riga izsolēs pārdotas valstij piederošās un VAS Privatizācijas aģentūra turējumā esošās zāļu ražotājas AS Grindeks 219 780 akcijas par 3,85 eiro par vienu akciju un stikla šķiedras ražotājas AS Valmieras stikla šķiedra 425 609 akcijas par 2,85 eiro par vienu akciju. Akciju pārdošana papildinās valsts speciālo pensiju budžetu ar gandrīz diviem miljoniem eiro, informē birža.

Akciju pārdošanu organizēja VAS Privatizācijas aģentūra sadarbībā ar biržu Nasdaq Riga. Iesniedzot izsoļu uzdevumus savā vai savu klientu vārdā, izsolē varēja piedalīties biržas Nasdaq Riga biedri. Izsolēs kopā tika saņemti 239 akciju pirkšanas pieteikumi.

«Investori mūs šodien patīkami pārsteidza. Pieprasījums pēc akcijām bija negaidīti augsts un būtiski pārsniedza piedāvājumu. Tas, ka esam veiksmīgi pārdevuši visas akcijas par augstāku cenu nekā izsoles sākumcena, liecina, ka tirgus dalībnieki ir gatavi investēt pieredzējušos uz eksportu orientētos uzņēmumos. Papildus labie izsoles rezultāti ir ļāvuši papildināt valsts speciālo pensiju budžetu ar gandrīz 2 miljoniem eiro,» teica Vladimirs Loginovs, VAS Privatizācijas aģentūra valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm nosoda Olmafarm rīcību un organizēto pulcēšanos pie caurlaides vērtē kā ālēšanos

Žanete Hāka, 01.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Olainfarm» nosoda «SIA «Olmafarm» rīcību, izplatot dezinformāciju un musinot uzņēmuma akcionārus ar savu aicinājumu šodien, 1.aprīlī, pulcēties pie AS «Olainfarm» caurlaides.

«Tā kā iepriekš izsludinātā ārkārtas akcionāru sapulce tika atcelta ar uzņēmuma valdes š.g. 27.marta lēmumu, un par to tika paziņots visiem akcionāriem likumā noteiktā kārtībā, šī rīta notikumus nevar saukt citādi kā par 1 aprīļa ālēšanos, ko organizējis viens akcionārs, un tiem nav nekāda juridiska spēka. Vienlaikus mums patiesi žēl, ka atsevišķi akcionāri tomēr tika maldināti ar SIA «Olmafarm» uzsaukumiem, un šodien pulcējās pie uzņēmuma caurlaides,» pauž AS «Olainfarm» padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks.

P. Rebenoks norāda, ka SIA «Olmafarm» aicinājumi uz akcionāru sapulci, kas tika paziņoti tikai ar mediju starpniecību, ir vēl jo vairāk dīvaini un nesaprotami, jo iepriekš plānoto ārkārtas akcionāru sapulci 1.aprīlī ierosināja Signe Baldere-Sildedze (pārstāvot Annu Emīliju Maliginu) un Nika Saveļjeva, nevis SIA «Olmafarm».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

NASDAQ OMX Riga nopelnījusi 1,615 miljonus eiro

Žanete Hāka, 03.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma SIA NASDAQ OMX Riga, kas nodarbojas ar finanšu tirgus vadīšanu, neto apgrozījums aizvadītajā gadā samazinājies par 23% un sasniedzis 1,072 miljonus eiro, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma vadība skaidro, ka iepriekšējā pārskata gadā bijis vērienīgs vienas reizes darījumu, kas ievērojami palielinājis 2012. gada apgrozījumu.

Pārskata periodu NASDAQ OMX Riga noslēgusi ar peļņu 1,615 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,4 reizēm vairāk nekā iepriekš un peļņas pieauguma galvenais iemesls ir no meitas uzņēmuma AS Latvijas Centrālais depozitārijs saņemtās dividendes.

Lursoft pieejamā informācija liecina, ka NASDAQ OMX Riga reģistrēts 1993. gada decembrī un šobrīd uzņēmuma kapitāldaļas pieder somu NSDAQ OMX Nordic Oy (92,98%) un AS Rietumu Banka (7,02%). NASDAQ OMX Riga Valdes priekšsēdētājas amatu ieņem Daiga Melalksne-Auziņa, savukārt uzņēmuma valdes locekļi ir Indars Aščuks un Liene Dubava.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) redzeslokā nonākušas personas, kuras, iespējams, veic akciju izkrāpšanu no biržā AS «Nasdaq Riga» tirgoto uzņēmumu akciju īpašniekiem, informē FKTK.

Akcijas tiek izkrāptas no īpašniekiem, kuri savas akcijas nav dereģistrējuši un kuriem tās aizvien glabājas «Nasdaq CSD SE» (iepriekšējais nosaukums – Latvijas Centrālais depozitārijs) Sākotnējā reģistrā, piedāvājot no šādiem īpašniekiem atpirkt akcijas pat par vairākas reizes zemāku cenu nekā to patiesā tirgus vērtība.

FKTK rūpējoties par ieguldītāju aizsardzību un finanšu instrumentu tirgus uzticamību, brīdina par iespējamu krāpšanas shēmu un aicina uzņēmumu akciju īpašniekus īpaši uzmanīgi izvērtēt šādus akciju pārdošanas piedāvājumus, pirms tam noskaidrojot attiecīgās akciju sabiedrības akcijas cenu biržā. Turklāt, ja akcijas tiek turētas Sākotnējā reģistrā, akciju īpašniekam vajadzētu pārliecināties, vai par viņam piederošajām akcijām nav uzkrātas uzņēmuma maksātās dividendes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SIA ExpressCredit izsniegto patēriņa kredītu apjoms audzis par ceturtdaļu

Žanete Hāka, 24.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit (strādā ar zīmoliem Banknote un Rīgas pilsētas lombards) izsniegto patēriņa aizdevumu apjoms 3. ceturksnī sasniedza 8,33 miljonus eiro, kas ir par 26% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā periodā.

Palielinoties patēriņa aizdevumu izsniegšanas apjomiem, ieņēmumu apjoms 3. ceturksnī sasniedza 3 miljonus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2015. gada attiecīgā periodā un par 25% vairāk kā šī gada 1. ceturksnī.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis rezultātus skaidro: «2016. gada darbības rezultāti atbilst uzņēmuma plānotajam.Šogad plānojam izsniegt 400 tūkstošus aizdevumu par kopējo summu 33 miljoni eiro.»

AS Latvijas Centrālais Depozitārijs 17. oktobrī ir iegrāmatojis 5000 sabiedrības ExpressCredit 14% 2021 Notes Issuenobligācijas ar katras obligācijas nominālvērtību 1000 eiro un kopējo emisijas apjomu 5 000 000 eiro. Obligāciju kupona maksājumi 14% apmērā tiks veikti katra mēneša 25. datumā. Obligāciju izvietošanu organizē AS Baltikums Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atcelta nākamnedēļ, 1.aprīlī, plānotā AS Olainfarm ārkārtas akcionāru sapulce, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

2019. gada 9. janvārī AS «Olainfarm» valde, pamatojoties uz personu, kuras norādīja sevi kā AS «Olainfarm» mazākuma akcionārus un kuriem būtu tiesības pieprasīt ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu, 2019. gada 4. janvāra pieprasījumu, izsludināja ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu 2019. gada 1. aprīlī.

«AS «Olainfarm» valde informē, ka, pārbaudot akcionāru sarakstus, ir atklājies, ka 2019. gada 4. janvāra pieprasījumam nav juridiska pamata, jo pieprasījumu parakstījušās personas nav AS «Olainfarm» akcionāri un neatrodas AS «Olainfarm» akcionāru reģistrā. Saskaņā ar Komerclikuma un Finanšu instrumentu tirgus likuma regulējumu, AS «Olainfarm» valde neved savu akcionāru reģistru, to pēc pieprasījuma apkopo un izsniedz Latvijas Centrālais depozitārijs,» teikts paziņojumā Nasdaq Riga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar plašsaziņas līdzekļos pieejamo informāciju, kā arī Oficiālajā regulētās informācijas centralizētās glabāšanas sistēmā publicēto informāciju par 1.aprīlī plānotās AS «Olainfarm» akcionāru sapulces atsaukšanu, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saredz akcionāru tiesību aizskārumu un tāpēc aicina AS «Olainfarm» ievērot akcionāru tiesības akcionāru sapulču sasaukšanā.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka AS «Olainfarm» akcionāru sapulce pēdējā brīdī tika atsaukta, jo akcionāru sapulces sasaukšanas pieprasījumu parakstījušās personas nav AS «Olainfarm» akcionāri un nav AS «Olainfarm» akcionāru reģistrā. Līdz ar to AS «Olainfarm» vadības ieskatā sapulce tika sasaukta nepamatoti.

FKTK paskaidro, ka atbilstoši Komerclikuma 228. pantam no uzrādītāja akcijām izrietošās tiesības ir personai, kuras finanšu instrumentu kontā akcija iegrāmatota saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) noteikumiem. Detalizēts regulējums par to, kurā kontā esošais ieraksts apliecina personas piederību uz akcijām, iekļauts FITL 125. pantā.

Komentāri

Pievienot komentāru