Ražošana

Viļņas kanalizācijas atkritumus vedīs uz Vārnukrogu; degunus «netraumēšot»

Ritvars Bīders, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Lietuvas galvaspilsētas ūdensapgādes uzņēmums Vilniaus vandenys parakstījis 15,68 miljonu litu (3,2 miljonu latu) vērtu darījumu ar Kauņas uzņēmumu Ekolita, kas par šādu summu apņēmies palīdzēt Viļņai atbrīvoties no notekūdeņu dūņām, daļu no tām vedot uz Latviju, kur tās tiks pārstrādātas.

Latvijā daļu šo organisko atkritumu apņēmies pārstrādāt uzņēmums Eko Terra. Kā Db.lv informēja uzņēmumā, tad ar lietuviešiem noslēgtais līgums paredz Latvijā pārstrādāt līdz desmit tūkstošiem kubikmetru jeb 9 – 10 tūkstošiem tonnu Viļņas kanalizācijas dūņu.

SIA Eko Terra pārstāve Jana Kralliša Db.lv informēja, ka šā gada septembrī uzņēmums saņēmis Vides valsts dienesta piekrišanu pārrobežu atkritumu sūtījumiem. Tālab bija iespēja slēgt līgumu ar Lietuviešu uzņēmumu UAB Ekolita.

Eko Terra neatklāja līguma summu, par kādu Latvijas uzņēmums apņēmies pieņemt un pārstrādāt Viļņas notekūdeņu dūņas, taču zināms, ka šī procesa pašizmaksa veido 4,5 līdz 6,5 latus (bez PVN) par kubikmetru atkritumu.

Sadzīves notekūdeņu dūņas Latvijas uzņēmums Eko Terra pārstrādā jau divus gadus. Lai gan kompostēšanas laikā rodas neliela smaka, maisot kompostējamo materiālu, tā ātri izzūd.

Notekūdeņu dūņu kompostēšanas laikā veidojas humuss jeb komposts, ko var izmantot vairākiem mērķiem, proti, organiskajai zemkopībai, apzaļumošanai, dekoratīvajai labiekārtošanai, augkopībai, zemes rekultivācijai, kā arī sporta laukumu ierīkošanai, Db.lv uzzināja uzņēmumā Eko Terra. Gatavais komposts ir bagāts ar organiskajām vielām, slāpekli un fosforu. Tas nav kaitīgs, turklāt katra komposta partija tiek pārbaudīta un akreditētā laboratorijā.

Atbilstoši B kategorijas atļaujai, uzņēmums drīkst pārstrādāt līdz 28 tūkstošiem kubikmetru sadzīves notekūdeņu dūņu gadā, un līdz 66 tūkstošiem kubikmetru citu organisko atkritumu, piemēram, dārzu atkritumus (zāle) vai zāģskaidas.

Patlaban uzņēmums Eko Terra gadā pārstrādā līdz 20 tūkstošiem kubikmetru organisko atkritumu. Šogad gan uzņēmums, pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ekspertes Ilzes Doniņas sniegtās informācijas, vēl drīkst pārstrādāt tikai trīs tūkstošus tonnas organisko atkritumu, tāpēc visus līgumā ar lietuviešiem paredzētos 10 tūkstošus tonnu dūņu Latvijas uzņēmums šogad nevarēs pārstrādāt, turklāt pie atļaujas to darīt nākamgad vēl jātiek.

Taču J. Kralliša Db.lv norādīja, ka līgums ar Lietuvas kompāniju noslēgts uz gadu, kas nozīmē, ka gadījumā, ja atļaujas tiks saņemts, Eko Terra turpinās pārstrādāt dūņas nākamgad. Gadījumā, ja atļauja netiks saņemta, Latvija uzņēmums līgumu jebkurā gadījumā būs izpildījis, jo tajā paredzēts pārstrādāt līdz 10 tūkstošiem tonnu notekūdeņu dūņu.

Šogad oktobrī Lielrīgas Reģionālā Vides pārvalde veikusi pārbaudi SIA Eko Terra ražošanas laukos. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka «nav subjektīvi jūtama traucējoša smaka no dūņu laukiem».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizdomīgas komercprakses rezultātā Viļņas kanalizācijas dūņas līdz Latvijai varētu arī nenonākt

Dienas Bizness, 28.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas uzņēmums Ekolita, kas noslēdzis līgumu ar Viļņas uzņēmumu Vilniaus vandenys par notekūdeņu dūņu savākšanu un pārstrādi Latvijā, līdz šim nav spējis apmierināt līguma nosacījumus un, iespējams, pat tos rupji pārkāpis, līdz ar ko pastāv iespēja, ka šis līgums varētu tikt lauzts.

Db.lv sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem no portāla Delfi.lt noskaidroja, ka Ekolita līgumā ar Vilniaus vandenys kā vienīgais uzņēmējs, kas tālāk pārstrādās notekūdeņu dūņas, minēts Latvijas Eko Terra, taču tā pieļaujamā darbības kapacitāte ne tuvu nespēj apmierināt starp abiem Lietuvas uzņēmumiem noslēgtā līguma nosacījumus, izriet no Vides pārraudzības valsts birojā saņemtās informācijas.

Ekolita ir apņēmusies katru mēnesi atbrīvoties no 2 000 tonnu notekūdeņu dūņu no Viļņas notekūdeņu attīrīšanas sistēmām, taču jau tagad līguma saistības nepilda. Turklāt Latvijas uzņēmums, kurš ir vienīgais līgumā minētais uzņēmums, kas pārstrādās šīs dūņas, līdz gada laikā drīkst pārstrādāt tikai kopumā 3 000 tonnu no Lietuvas ievesto sadzīves dūņu. To paredz uzņēmuma rīcībā patlaban esošā atļauja, ko izsniegusi valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Hercogistes attīstību sāks ar tūrisma kompleksa izveidi

Ingrīda Drazdovska, 19.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgā Hercogistes Eko pilsētas projekta attīstība Madonas novada Liezerē sāksies ar tūrisma kompleksa izveidi.

Šobrīd kompānija Hercogiste faktiski ir ideja, var runāt vairāk par vīziju, par projekta «filozofiju», saka a/s Hercogiste valdes priekšsēdētājs Deivids Holahans. Iesaistītās puses ir vienojušās, ka projekta realizācija būtu jāsāk ar t.s. destination resort – kūrortu, kas būtu interesants un pievilcīgs tūrisma galamērķis. Tā koncepcijas izstrādē ir piesaistīta arī kompānija Lighthouse Creative, kurai ir starptautiska pieredze kūrortu, tūrisma un izklaides objektu plānošanā un dizaina izstrādē.

Šādam objektam būtu lielākais potenciāls kā ekonomiskās aktivitātes veicinātājam iecerētajā Eko pilsētā. Tas būtu labākais un reālākais veids, kā sākt projekta realizāciju, skaidro D. Holahans.

Komentāri

Pievienot komentāru