Foto stāsts

Kā top?: Pneimatiskās lodes Daugavpils Skrošu rūpnīcā

Gunta Kursiša, 14.10.2013

Daugavpils Skrošu rūpnīcā Varšavas ielā 28 tiek ražotas 12, 16, 20 un 28 kalibra lodes, renkuļi un skrotis. Db.lv piedāvā aplūkot, kā top pneimatiskās lodes, ko izmanto šaušanas sportā. Attēlā - pneimatiskās šautenes Daugavpils Skrošu rūpnīcā.

Foto: Gunta Kursiša, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Pirms diviem gadiem iegādāta ar «milzīgiem zaudējumiem», pašlaik Daugavpils Skrošu rūpnīca turpina darbu - dažādu kalibru ložu, skrošu, renkuļu, kā arī pneimatisko ložu ražošanu, turklāt rūpnīcai šajā laikā ir izdevies atgriezties arī pie peļņas. Munīcijas ražošanai klāt Skrošu rūpnīcā nākusi tūrisma nozare, un interesentiem Daugavpilī tiek rādīts, kā skrotis ražoja agrākos laikos, Db.lv stāstīja rūpnīcas īpašnieks Aigars Staks. Db.lv viesojās Daugavpilī, lai uzzinātu, kā ražo pneimatiskās lodes, ko pārsvarā izmanto šaušanas sportā.

Rūpnīcas peļņa pērn ir sasniegusi 12,17 tūkstošus latu, liecina Lursoft dati. Uzņēmuma īpašnieks Db.lv uzsver, ka runāt par pilnīgu ražošanas atjaunošanu (full recovery) ražotnē ir vēl pāragri - ražotne ar zaudējumiem iegādāta 2011. gadā, tomēr situācija vietējā tirgū ļauj cerēt uz izaugsmi. «Ļoti daudzas iespējas nav izmantotas, jo Latvijā pašlaik ir ļoti daudz importētās munīcijas, kuras kvalitāte ir sliktāka, bet cena - augstāka,» stāstīja A. Staks. Tādēļ darbība vietējā tirgū ir izvirzīta par SIA Daugavpils Skrošu rūpnīca nākamā gada prioritāti.

Pneimatisko ložu ražošana veido aptuveni 10% no kopējiem ražošanas apjomiem Daugavpils Skrošu rūpnīcā, un pašlaik pārsvarā pneimatisko ložu ražošanas iekārtas tiek darbinātas, lai veiktu piegādes speciāliem pasūtījumiem, no kuriem lielu daļu veic Latvijas sporta skolas. Veiksmīgos mēnešos rūpnīcā tiek saražoti 500 - 700 kilogrami pneimatisko ložu, taču šis apjoms var būt arī mazāks «klusajos» laika posmos bez pasūtījumiem, stāstīja A. Staks.

Rūpnīca kopš pērnā gada sākusi izmantot savu vēsturisko potenciālu, un sākusi piedāvāt ekskursijas un iespēju bezbailīgākiem apmeklētājiem uzkāpt 37 metrus augstajā tornī, no kura virsotnes agrākos laikos, kā arī pa retam mūsdienās, lej svina putas. Tās brīvajā kritienā sastingst un pārvēršas ideāli apaļās lodītēs - skrotīs, kas tiek pārbaudītas, sašķirotas un izmantotas, piemēram, pīļu medībās. «Muzejs ir pietiekami unikāls objekts, uz kuru mēdz braukt tūristi, kas par Baltijas valstīm ir dzirdējuši pastarpināti,» Db.lv stāsta rūpnīcas īpašnieks A. Staks.

Vairāk par pneimatisko ložu ražošanas procesu uzziniet, aplūkojot galeriju augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO, VIDEO: Db.lv viesojas Daugavpils skrošu rūpnīcā

Monta Glumane, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpils skrošu rūpnīca ir vienīgā tūristiem atvērtā munīcijas ražošanas rūpnīca Baltijā, kurā atrodas Eiropā vecākais, joprojām strādājošais skrošu liešanas tornis. Pateicoties šim faktam, rūpnīca ir viens no ievērojamākajiem tūrisma objektiem Daugavpilī, kurā viesojas ne vien Latvijas iedzīvotāji, bet arī viesi, piemēram, no Krievijas un pat ASV.

Daugavpils skrošu sūpnīcā tiek ražotas lodes gludstobra ieročiem, kā arī tiek izgatavotas lodes pneimatiskajiem ieročiem, renkuļi un skrotis.

Rūpnīcas vēsture aizsākusies 1886. gadā, bet 32 metrus augstais Daugavpils skrošu rūpnīcas tornis savas funkcijas skrošu liešanā pilda arī šodien. Tiesa gan, pirmsākumos tornis bija koka konstrukcijas būve, bet pēc 1911. gada ugunsgrēka tas ieguva pašreizējo, sarkano ķieģeļu izskatu.

Rūpnīcas vēsturiskajā daļā ekskursijas tiek rīkotas kopš 2012. gada. Gadā objektu apmeklē apmēram astoņi tūkstoši tūristu, lielākā daļa ir no Latvijas - īpaši Rīgas puses, bet ārvalstu tūristi ir apmēram 20% no kopējā tūristu skaita. Šogad Daugavpils skrošu rūpnīcā ir pieaudzis tūristu skaits no Lietuvas, bieži apmeklētāji ierodas no Krievijas, Lielbritānijas, Vācijas, Norvēģijas un citām Eiropas valstīm, taču bijuši arī no ASV, Austrālijas un Kanādas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Šorīt Rīgā vietām migla, gaisa temperatūra +1 grāds.

Latvijā

Laikraksts Dienas bizness raksta par elektrības ražošanas subsīdijām. Ekonomikas ministrijai (EM) ierosinot pasākumus elektroenerģijas ražotāju subsīdiju ierobežošanai, pasākumu rezultātā iespējamais 20 miljonu latu sloga samazinājums būs vērojams tikai «uz papīra».

Lūdzot rast risinājumu uzņēmumu dzīvotspējas apdraudējumam, par kādu ir uzskatāms uz 1. lasījumu Saeimā virzītais likumprojekts Subsidētās elektroenerģijas nodokļa likums (SEN), 28 koģenerācijas staciju vadītāji ar atklātu vēstuli vērsušies gan pie vietējās varas pārstāvjiem, gan Eiropas Savienības atbildīgajām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kairā notikušajos grautiņos naktī uz otrdienu miruši septiņi cilvēki, bet 261 ir ievainots. Saistībā ar nemieriem Ēģiptes policija arestējusi 401 cilvēku, ziņo pasaules mediji. Ievainoto vidū ir arī divi policisti.

Militārā apvērsumā gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji centušies nobloķēt svarīgu ceļu, kas šķērso galvaspilsētu Kairu, ziņo RT.com. Policijas virzienā protestētāji raidīja akmeņus un «Molotova kokteiļus». Savukārt policija mēģināja pūli izklīdināt ar asaru gāzi, un saskaņā ar dažu ēģiptiešu pausto policija izmantoja arī skrotis.

Mazākas M. Mursi atbalstītāju demonstrācijas notikušas arī Aleksandrijā, Luksorā, Damanhūrā un Suecā.

Jau rakstīts, ka par Ēģiptes pagaidu ministru prezidentu jūlija sākumā iecelts ekonomists un bijušais finanšu ministrs Hazems Al Beblavi (Hazem Al Beblawi). Ēģiptes pagaidu līderis Adli Mansurs (Adli Mansour) par prezidenta vietnieku un atbildīgo par ārlietām iecēlis Muhammadu Al Barādaī (Mohamed ElBaradei), diplomātu, bijušo Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (International Atomic Energy Agency, IAEA) vadītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Daugavpils skrošu rūpnīca apsaimniekotajā ražotnē ir divas daļas – ražojošā un tūristiem pieejamā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Daugavpils skrošu rūpnīca ir vecākā Ziemeļeiropas munīcijas rūpnīca un vienīgā, kas atvērta arī tūristiem. Turklāt tur atrodas arī Eiropā vecākais, joprojām izmantojamais skrošu liešanas tornis. Blakus vēsturiskajai daļai ir ražošanas cehs, kurā tiek ražota sporta un medību munīcija vietējam un ārvalstu tirgum. Kompleksā ir arī apmeklētājiem pieejama šautuve, kurā var izmēģināt rūpnīcā tapušo, sporta ieročiem domāto munīciju, kā arī neliela rūpnīcas muzeja telpa, kurā redzama tās vēsture – no uzņēmuma, kas nodarbināja 200 cilvēku un ražoja gan munīciju, gan metāla žogus, līdz piecu cilvēku kolektīvam, kas pēc vairāku īpašnieku maiņas noturējies šaurā nišā – ložu, renkuļu un skrošu izgatavošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru