Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Likums nosaka, ka Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu īpašniekam būs jāreģistrē transportlīdzeklis vai jāizved tas no Latvijas ne vēlāk kā līdz nākamā gada 14.februārim. Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā būs pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā. Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis varēs šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi.

Gadījumā, ja transportlīdzeklis netiks reģistrēts Latvijā vai tas neizbrauks no Latvijas un ja tiks konstatēta tā neatļauta izmantošana ceļu satiksmē, transportlīdzekli konfiscēs. Plānots, ka konfiscētos transportlīdzekļus nodos Ukrainai, tādējādi sniedzot atbalstu Ukrainai cīņā ar agresorvalsti.

Vienlaikus grozījumi tiesiskajā regulējumā paredz pirms iebraukšanas Latvijā personai, izmantojot Ceļu satiksmes drošības direkcijas e-pakalpojumus, pienākumu sniegt informāciju par transportlīdzekli, transportlīdzekļa vadītāju, kā arī par laiku, kurā transportlīdzeklis piedalīsies ceļu satiksmē Latvijā. Šis periods nedrīkstēs būt ilgāks par 24 stundām.

Tieslietu ministrijā (TM) norāda, ka, ņemot vērā Krievijas īstenoto pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai un tās teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu, Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu uzturēšanās Latvijas teritorijā nav pieļaujama. Turklāt Krievijā transportlīdzekļi bieži neatbilst Eiropas Savienības tehnisko normatīvu prasībām, un šādu transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē var apdraudēt ceļu satiksmes drošību.

TM norāda, ka ir tapis Satversmei atbilstošs tiesiskais regulējums, kas hibrīdapdraudējuma laikā stiprinās valsts un sabiedrības drošību, no Latvijas ceļiem noņemot sankcijām pakļautus transportlīdzekļus.

TM izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn Eiropas Savienībā (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas reģistrāciju. Līdzīgi regulējumi, kas liedz Krievijas pilsoņiem ar saviem transportlīdzekļiem atrasties ES teritorijā, top arī citās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru