Pasaulē

Apakšveļas ražotāja dibinātāja pusi savas bagātības atdos labdarībai

Jānis Rancāns, 08.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļas ražotāja, kompānijas Spanx dibinātāja Sāra Blekleja (Sara Blakely) kļuvusi par pirmo sievieti miljardieri, kas pievienojusies Microsoft līdzdibinātāja Bila Geitsa un ASV investora Vorena Bafeta kustībai, kuras ietvaros turīgi cilvēki labdarībai novēl pusi savas bagātības.

V. Bafeta un B. Geitsa aizsāktajai kustībai pievienojušies vēl deviņi bagātnieki, kas vienojušies labdarībai ziedot vismaz pusi sava īpašuma. Starp tiem ir arī S. Blekleja, kura 41 gada vecumā kļuva par miljardieri, tādējādi kļūstot par jaunāko sievieti pasaulē, kas ieguvusi šādu statusu.

Spanx dibinātāja pavēstījusi, ka ar labdarību vēlas atbalstīt sievietes. «Kopš tā laika, kad es biju maza meitenei, es vienmēr zināju, ka palīdzēšu sievietēm. Es nekad neaizmirsīšu, ka pasaulē ir miljoniem sieviešu, kurām liktenis neizdalīja tik labas kārtis, kā man,» sacījusi miljardiere. S. Blekleja jau iepriekš ziedojusi ievērojamas naudas summas sieviešu atbalstam.

Vismaz pusi savas bagātības ziedot labdarībai, kopā ar Spanx īpašnieci, piekrituši arī tādi miljardieri kā hedžfondu īpašnieks Pols Singers (Paul Singer), nekustamo īpašumu investors Stīvens Ross (Stephen Ross), telekomunikāciju magnāts Kreigs Makavs (Craig McCaw), ogļraktuvju īpašnieks Džoe Krafts (Joe Craft), britu politiķis lords Aškrofts, Sequoia Capital īpašnieks Marks Stīvenss, pirmais Taivānas miljardieris Semjuels Jins (Samuel Yin) un filantrops Teds Taube.

Iepriekš kustībai pievienojās Lielbritānijas miljardieris Ričards Brensons, Facebook dibinātājs Marks Cukerbergs, Ņujorkas mērs Mišels Blūmbergs, u. c. Patlaban kustībā iesaistījušies vairāk nekā simts miljardieru. Miljardieriem, kuri iesaistās kustībā, jāsniedz solījums savas dzīves laikā, vai pēc nāves, vismaz pusi no savas bagātības ziedot labdarībai.

Kampaņas saknes meklējamas 2006. gadā, kad V. Bafets ziedoja ievērojamu naudas summu Bila un Melindas Geitsu fondam, kas nodarbojas ar labdarību. Oficiāli kampaņa tika uzsākta 2010. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru