Tehnoloģijas

Apcietināti aizdomās turētie par uzbrukumiem ar datu šifrētāju CoinVault

Žanete Hāka, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes policija ir apcietinājusi divus 18 un 22 gadus vecus Amersfortas iedzīvotājus, kas tiek turēti aizdomās par kiberuzbrukumiem ar izspiedējvīrusa CoinVault izmantošanu, par kuru upuriem kopš 2014. gada maija ir kļuvuši lietotāji vairāk nekā 20 valstīs, informē Kaspersky Lab eksperti.

Kibernoziedznieki centās inficēt ar izspiedējvīrusu CoinVault desmitiem tūkstošu datoru visā pasaulē. Visvairāk cietušo lietotāju ir Nīderlandē, Vācijā, ASV, Francijā un Apvienotajā Karalistē. Uzbrucējiem izdevās nobloķēt vismaz 1500 operētājsistēmas Windows pārvaldītu datoru, pieprasot izpirkuma maksu par datu atjaunošanu kriptovalūtā Bitcoin.

Vīrusu rakstītāji vairākkārt modificēja ļaunprogrammatūru, lai palielinātu upuru skaitu. Pirmais izspiedējvīrusa paraugs tika atklāts 2014. gada novembrī.

Lai izvairītos no datora inficēšanas, Nīderlandes policija un Kaspersky Lab iesaka lietotājiem pārliecināties, ka ierīcē instalētā programmatūra un antivīrusu programmas tiek regulāri atjauninātas. Turklāt ir regulāri jāveido svarīgu datņu rezerves kopijas un tās jāsaglabā ierīcē bez piekļuves internetam. Un nekādā ziņā nevajag maksāt izpirkuma maksu, jo, pirmkārt, tās saņemšana stimulē uzbrucējus turpināt noziedzīgo darbību un, otrkārt, tas nekādi negarantē piekļuves datnēm atgūšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru