Ražošana

Apstrīd 3,89 miljonus eiro vērto Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves konkursu

Žanete Hāka, 25.06.2014

Jaunākais izdevums

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) saņēmis SIA VentEko sūdzību, kurā uzņēmums apstrīd Valsts vides dienesta izsludinātā konkursa par Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas darbu projekta izstrādi rezultātus, liecina informācija IUB mājaslapā.

Pagaidām nav zināms, kad SIA VentEko sūdzība tiks izskatīta.

Konkursā tika saņemti divi piedāvājumi, un uzvarējis AS BAO, kas projektu izstrādāt par 3,89 miljoniem eiro.

Kā liecina IUB informācija, konkursa nosacījumos vairākkārt veikti grozījumi, un sākotnēji prognozētā līgumcena bija 6,74 miljoni eiro.

Db.lv jau pērnā gada nogalē rakstīja, ka līdz 2015. gadam bija iecerēts attīrīt vienu no Latvijas vispiesārņotākajām vietām - Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves teritoriju, no kuras pašlaik gruntsūdeņos nonāk toksiskas vielas. Tam bija paredzēts tērēt 5,9 miljonus latu, taču pagaidām nekas neliecina, ka šis projekts varētu noteiktajā laikā tikt īstenots, vēstīja laikraksts Diena.

Pērnā gada vasarā Valsts vides dienesta (VVD) informācija liecināja, ka šajā projektā ir nobīdes no termiņiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atzīst, ka saistībā ar Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanāciju ir apzināti vairāki riski - viens no tiem ir ierobežotais projekta īstenošanas laiks. Savukārt šie riski var ietekmēt «plānoto sanācijas darbu gaitu, līdz ar to arī projekta īstenošanu noteiktajā termiņā un radīt tā sadārdzinājumu», atzina VARAM pārstāve Linda Tilta.

Saskaņā ar VARAM mājaslapā atrodamo informāciju šajā izgāztuvē, kas atrodas četrus kilometrus uz ziemeļiem no Olaines pilsētas, no 1973. līdz 1980. gadam tika vesti rūpnīcas Olainfarm toksiskie atkritumi. Pašlaik tie, filtrējoties caur smiltīm, nonāk gruntsūdeņos, kur šo bīstamo vielu (piridīns, butanols u. c.) koncentrācija tūkstošiem reižu pārsniedz pieļaujamās normas.

Neizpratni par VARAM un šajā projektā atbildīgās institūcijas - VVD - vilcināšanos saistībā ar iepirkumu konkursa organizēšanu pauda Olaines pašvaldības vadītājs Andris Bergs (LSDSP). Viņš norāda, ka ir ļoti būtiski šo bīstamo atkritumu piesārņoto teritoriju savest kārtībā, taču izskatās, ka ministrija aizmirsusi par šo problēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Olainē īstenota bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuves sanācija

Žanete Hāka, 01.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD) noslēdzot četrus mēnešus ilgos Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves vēsturiskā piesārņojuma attīrīšanas darbus, informē VVD.

1. oktobris ir projektā Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekts 1.kārta paredzēto vēsturiskā piesārņojuma attīrīšanas darbu gala termiņš. VVD informē, bīstamais piesārņojums Olaines novadā ir likvidēts, tāpat novērsti draudi turpmākai piesārņojošo vielu emisijai gruntsūdeņos. Turpmāk Olaines novada iedzīvotāji var justies droši par apkārtējās vides stāvokli.

«Vides attīrīšanas darbi ir paveikti vēl vienā no vispiesārņotākajām Latvijas teritorijām. Tas noticis ļoti īsā laikā un ar augstu kvalitāti, pielietojot jaunākos vides inženiertehniskos risinājumus. Līdz ar šī projekta noslēgumu vēsturiski piesārņoto vietu skaits valstī sarūk un mēs varam iedvesmoties nākotnes izaicinājumiem pēdējā sarežģītā vides sanācijas projekta īstenošanai Inčukalnā. Tāpat Olaines projekts ir apliecinājums tam, ka valstī ir patiešām spējīgi, gudri un augsti kvalificēti uzņēmumi, kuri ar valsts un Eiropas Savienības piešķirtajiem līdzekļiem saimnieko atbildīgi un ir uzticami partneri sarežģītu vides problēmu likvidēšanā,» gandarījumu par veiksmīgi īstenoto projektu pauž VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Attīrītajā Olaines bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuvē stāda vītolus

Dienas Bizness, 07.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bīstamais piesārņojums Olaines novadā ir likvidēts un novērsti arī draudi turpmākai piesārņojošo vielu iekļūšanai gruntsūdeņos. Attīrītajā teritorijā amatpersonas, uzņēmēji un vides aizsardzības organizāciju pārstāvji šodien kopīgi iestādīja piecus baltos vītolus un iesēja zāli, kā arī pārrunāja turpmāko objekta uzraudzību, informē Valsts Vides dienestā (VVD).

Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves vēsturiskā piesārņojuma attīrīšanas darbu noslēguma pasākumā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Kaspars Gerhards, VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova un darbu veicēji – SIA VentEko valdes loceklis Mareks Bažovskis un SIA Geo Consultants valdes priekšsēdētājs Jānis Ābeltiņš.

Darbs pie teritorijas attīrīšanas, kuru līdzfinansēja Eiropas Savienība, ilga no šā gada maija līdz 1. oktobrim. Šajā laikā tika attīrīta teritorija 29 450 kvadrātmetru platībā, likvidēts piesārņojuma avots un novērsta kaitīgo vielu nokļūšana gruntsūdeņos.

Komentāri

Pievienot komentāru