Citas ziņas

Ar 14,7 miljardiem eiro zaļā gaisma programmai Erasmus+

Lelde Petrāne, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Eiropas Parlamentā tika apstiprināta jaunā ES programma izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā Erasmus+, kas sāksies janvārī. Septiņu gadu programmas budžets ir 14,7 miljardi eiro — par 40 % vairāk nekā pašlaik, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Vairāk nekā 4 miljoni cilvēku saņems atbalstu, lai studētu, mācītos, strādātu vai veiktu brīvprātīgo darbu ārvalstīs, tostarp 2 miljoni augstākās izglītības studentu, 650 000 profesionālās izglītības studentu un mācekļu, kā arī vairāk nekā 500 000 cilvēku, kas pieteiksies jauniešu apmaiņas programmām vai brīvprātīgajam darbam ārzemēs.

Programmai Erasmus+ ir trīs galvenie mērķi: divas trešdaļas no budžeta tiek piešķirtas mācību iespējām ārzemēs gan ES, gan ārpus tās; atlikusī daļa tiks izmantota partnerību atbalstam starp izglītības iestādēm, jaunatnes organizācijām, uzņēmumiem, vietējām un reģionālām iestādēm un NVO, kā arī reformu atbalstam, lai modernizētu izglītību un apmācību un veicinātu inovāciju, uzņēmējdarbību un piemērotību darba tirgum.

Jaunā programma Erasmus+ aptver visas ES pašreizējās shēmas izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā, tostarp Mūžizglītības programmu (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programmu Jaunatne darbībā, un piecas starptautiskās sadarbības programmas (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink un programmu sadarbībai ar rūpnieciski attīstītajām valstīm).

Programma Erasmus+ tiek ieviesta laikā, kad gandrīz seši miljoni jauniešu ES ir bez darba, un Spānijā un Grieķijā šis līmenis pārsniedz 50 %. Tajā pašā laikā ir vairāk nekā 2 miljoni vakanču, un trešā daļa darba devēju ziņo par grūtībām pieņemt darbā personālu ar tiem nepieciešamajām prasmēm. Tas liecina par ievērojamu prasmju trūkumu Eiropā. Erasmus+ centīsies rast risinājumu šai problēmai, sniedzot iespējas cilvēkiem studēt, mācīties un iegūt pieredzi ārzemēs.

Pirmo reizi programmas Erasmus+ budžetā ietverta pozīcija sportam. Septiņu gadu gaitā tiks piešķirti aptuveni 265 miljoni eiro.

Priekšlikumu šodien pieņēma Eiropas Parlaments. Pieņemšana Padomē (dalībvalstīs) ir sagaidāma nākamā mēneša gaitā. Programma Erasmus+ sāksies 2014. gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru