Ražošana

AS Severstaļlat pārtop par SIA Severstal Europe

LETA, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Metālapstrādes un metālu vairumtirdzniecības AS Severstaļlat vienīgais akcionārs ir pieņēmis lēmumu par reorganizāciju - uzņēmumam tiek piešķirts jauns nosaukums Severstal Europe un tas tiks pārveidots par sabiedrību ar ierobežoto atbildību (SIA), liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Severstaļlat pārstāve Olga Ņesterova biznesa portālam Nozare.lv norādīja, ka jaunais nosaukums Severstal Europe labāk atspoguļo uzņēmuma darbības būtību, jo AS Severstaļlat pamata noieta tirgu veido desmit Eiropas Savienības dalībvalstis.

Severstaļlat ir uz eksportu orientēts uzņēmums, un pēdējo gadu laikā mēs aktīvi paplašinām metāla piegādes uz Skandināvijas, Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, un arī turpmāk attīstīsim šo virzienu. Severstaļlat ir AAS Severstaļ galvenais pārdošanas kanāls Eiropā, un jaunais nosaukums tikai izceļ mūsu pamatfunkciju. Mēs esam un būsim Latvijas ražošanas un tirdzniecības uzņēmums, Latvijas nodokļu maksātājs un darba devējs, skaidro Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Reorganizācija paredz visu saistību pārņemšanu, tādēļ šīs izmaiņas neietekmēs Severstaļlat saistības pret darbiniekiem, klientiem un partneriem, un līgumu pārslēgšana nav nepieciešama.

Vienlaikus ar nosaukuma maiņu reorganizācijas rezultātā AS tiek plānots pārveidot par SIA, pārveidojot sabiedrības akcijas par kapitāla daļām. Reorganizācija nav saistīta ar izmaiņām dalībnieku sastāvā un neskar uzņēmuma pamatkapitāla apmēru, akciju (kapitāla daļu) kontrolpaketi vai to nominālvērtību.

Nekādi darījumi ar kapitāla daļām vai akciju kontrolpaketi nav paredzēti. Kopš 2012.gada janvāra Severstaļlat vienīgais akcionārs ir Austrijas uzņēmums Severstal Trade GmbH Austria, kas pieder AAS Severstaļ, un akcionārs ir pieņēmis lēmumu par reorganizāciju. Reorganizācija tiek veikta ar mērķi optimizēt uzņēmuma pārvaldības mehānismus no Komerclikuma viedokļa, tostarp lai uzņēmums varētu turpināt savu komercdarbību atbilstoši tai kapitālsabiedrības formai, kura visvairāk atbilst šodienas uzņēmuma vajadzībām, norāda Aleksejevs.

Tiek plānots, ka reorganizācija tiks pabeigta 2014.gada decembra otrajā pusē.

Jau ziņots, ka 2014.gada pirmajā pusē AS Severstaļlat konsolidētais apgrozījums sasniedza 169 miljonus ASV dolāru (126 miljonus eiro), kas ir par 25% lielāks nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. EBITDA (peļņa pirms nodokļu nomaksas, procentu maksājumiem un amortizācijas atskaitījumiem) rādītājs 2014.gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 29% - līdz 8,7 miljoniem ASV dolāru (6,5 miljoniem eiro).

Pēc pirmo sešu 2014.gada mēnešu rezultātiem Severstaļlat uzņēmumu grupa, ko veido AS Severstaļlat un tās Polijas meitasuzņēmums Severstallat Silesia, palielinājusi konsolidēto apgrozījumu par 25, bet Severstaļlat uzņēmumu grupas konsolidētais pārdošanas apjoms pieaudzis par 32%, līdz 234 000 tonnu.

Severstaļlat uzņēmumi piegādā metāla produkciju Ziemeļeiropas un Austrumeiropas valstīm, kā arī Vācijai. Straujāks pārdošanas apjomu pieaugums salīdzinājumā ar apgrozījuma pieaugumu saistīts ar negatīvo metāla produkcijas cenu dinamiku uzņēmumu grupas mērķa tirgos - saskaņā ar analītiķu datiem 2014.gada pirmajā pusgadā karsti velmēta tērauda ruļļu cenas Eiropā samazinājās par 9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2013.gadā.

2014.gada pirmajos sešos mēnešos AS Severstaļlat konsolidētais EBITDA rādītājs kāpis par 29% - līdz 8,7 miljoniem ASV dolāru (6,5 miljoniem eiro), bet 2013.gada pirmajā pusē šis rādītājs bija 6,8 miljoni ASV dolāru (5,1 miljons eiro). Šādu EBITDA rādītāja dinamiku noteicis gan kopējā realizācijas apjoma pieaugums, gan arī produkcijas ar paaugstinātu pievienoto vērtību - konstrukciju cauruļu un ūdens un gāzes vadu cauruļu, tērauda lentu un lokšņu, kuras ražo "Severstaļlat" uzņēmumi, - pārdošanas apjoma pieaugums. 2014.gada pirmajā pusgadā Severstaļlat uzņēmumu grupas gatavās produkcijas ražošanas apjoms pieaudzis līdz 88 000 tonnu, kas ir par 10% vairāk salīdzinājumā ar analoģisku pagājušā gada periodu.

Šogad Severstaļlat paplašinās pašu ražotas produkcijas klāstu, jo palaista jauna iekārta. Patlaban Severstaļlat rūpnīcā Rīgā rit celtniecības darbi, saistīti ar jaunā šķērsgriešanas agregāta uzstādīšanu. Šajā projektā investēti ap 3,3 miljoniem ASV dolāru (2,46 miljoniem eiro). Jaunais agregāts ražos karsti velmēto loksni ar bliezumu līdz 12 milimetriem, produkcija ir paredzēta pārdošanai Eiropas Savienības valstīs. Produkcijas ražošana sāksies šī gada rudenī.

AS Severstaļlat ir dibināta 1992.gadā. Uzņēmuma galvenās darbības sfēras ir metinātu cauruļu ražošana un rūpnieciskā metālapstrāde, kā arī metālprodukcijas tirdzniecība. Uzņēmumam pieder meitasuzņēmums Polijā - tirdzniecības un ražošanas uzņēmums Severstallat Silesia. 2013.gada Severstaļlat uzņēmumu grupas pārdošanas apjoms sasniedza 366 000 tonnu.

AS Severstaļlat apgrozījums 2013.gadā palielinājies par 16%, sasniedzot 198,37 miljonus eiro, liecina Firmas.lv informācija. 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 171,87 miljoni eiro. Pērn Severstaļlat guva 4,13 miljonu eiro peļņu, un tā ir vairāk nekā četras reizes lielāka nekā 2012.gadā gūtā 964 688 eiro peļņa.

AAS Severstaļ ir viens no pasaulē lielākajiem vertikāli integrētajiem tēraudliešanas un kalnrūpniecības uzņēmumiem ar aktīviem Krievijā un ASV, kā arī Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā, Libērijā un Brazīlijā. 2013.gadā uzņēmuma ieņēmumi bija mērojami 13,312 miljardos ASV dolāru (9,94 miljardos eiro), bet EBITDA rādītājs sasniedza 2,063 miljardus ASV dolāru (1,54 miljardus eiro). Uzņēmumā saražotā tērauda apjoms 2013.gadā sasniedza 15,7 miljonus tonnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar investīcijām stiprina Severstaļlat konkurētspēju

Māris Ķirsons, 14.10.2014

No labās: Severstal Russian Steel divīzijas ģenerāldirektors Sergejs Toropovs, ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un A/S Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2,8 milj. eiro investīcijas metāla griešanas līnijas izveidē ļaus a/s Severstaļlat iegūt jaunus klientus Eiropā un elastīgāk reaģēt uz pasūtītāju vēlmēm, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Rīgā uzstādītās ražošanas iekārtas, pēc Severstal Russian Steel divīzijas ģenerāldirektora Sergeja Toropova sacītā, paaugstina Severstaļlat konkurētspēju tirgū. Proti, tās vienlaikus ļauj realizēt produkciju ar augstāku pievienoto vērtību, kas komplektā ar servisu ļauj nodrošināt pat nelielu partiju ātru piegādi. Jaunās līnijas produkcijas potenciālie noieta tirgi ir Ziemeļeiropas, Centrāl- eiropas un Austrumeiropas valstis. Uzņēmums produkciju sekmīgi realizē Skandināvijas valstīs, pakāpeniski tiek palielināti apjomi Vācijā, skaidroja Severstal Russian Steel divīzijas mārketinga un pārdošanas direktors Dmitrijs Goroškovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat peļņa pērn – 4,6 miljoni eiro

Gunta Kursiša, 20.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Severstaļlat apgrozījums pērn bija 198 miljoni eiro – par 15% vairāk nekā 2012. gadā. Pieaugusi arī kompānijas peļņa, liecina Lursoft dati.

A/s Severstaļlat peļņa pērn bija 4,6 miljoni eiro iepretim 4,1 miljonam eiro, ko uzņēmums nopelnīja 2012. gadā.

Negatīvu iespaidu uz Eiropas tērauda tirgiem kopumā atstājušas negatīvas prognozes attiecībā uz eiro stabilitāti, zemas ekonomiskās perspektīvas un būtiskas valtūtas kursu svārstības. Taču, neņemot vērā tērauda patēriņa samazinājumu Centrālajā, Austrumu un Ziemeļeiropā un aktīvu koncerna konkurentu izvērstu pārdošanas kampaņu, 2013. gadā Severstaļlat koncerna uzņēmumu pārdošanas apjomi sasniedza 366 tūkstošus tonnu tērauda produktu – par 23% vairāk nekā 2012. gadā.

Koncerna pārdošanas apjomi Baltijā aizvadītajā gadā auga par 15% līdz 153 tūksošiem tonnu, savukārt pārdošanas apjoms Baltijas valstīs veidojis 42% no kopējā koncerna pārdošanas apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat maina nosaukumu

Žanete Hāka, 22.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nosaukuma maiņu paziņojusi AS Severstaļlat , un uzņēmums turpmāk būs zināms kā SIA Severstal Distribution, liecina Lursoft dati.

Līdz ar nosaukuma nomaiņu no uzņēmuma padomes ir aizgājuši Krievijas pilsoņi Dmitrijs Goroskovs, Sergejs Likhopuds un Valerijs Valandins. Jāatzīmē arī tas, ka Severstal Distribution valdi ir atstājis Krievijas pilsonis Timurs Judičevs.

Pērn Severstal Distribution aizvadīja savu 21. darbības gadu, kura laikā uzņēmums turpināja veiksmīgi darboties tērauda tirgos Eiropā. 2013. gadā auga gan Severstal Distribution peļņa, gan neto apgrozījums, liecina Lursoft pieejamie dati. Severstal Distribution neto apgrozījums pērn sasniedza 198,368 miljonus eiro, turpretim gadu tas noslēdza ar pelņu, kas mērojama ar 4,133 miljonus eiro pēc nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cerībā uz labāku gadu

Lāsma Vaivare, 21.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgrozījums aug, peļņa sarūk – izriet no pirmajām ziņām par lielāko Latvijas metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumu pagājušā gada finanšu rādītājiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Pagājušā gada vidū nobruka Krievijas tirgus – tas radīja zaudējumus,» peļņas kritumu DB skaidro Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš. Ņemot vērā eksporta īpatsvaru nozarē, jebkur svārstība ārvalstu tirgos uzreiz ir jūtama, un pērnais gads arī apjomu ziņā nebija spīdošs, viņš saka, taču uzreiz piebilst, ka «nevajag taisīt traģēdiju, nozare ir tik daudz sista, ka iemācījusies elastīgi reaģēt un attīstīties.» Lai gan šā gada pirmie mēneši nav izrādījušies īpaši veiksmīgi, kopumā gads solās būt labāks par iepriekšējo, kaut vai ņemot vērā KVV Liepājas metalurgs simbolisko ražošanas atjaunošanu, iespējamu vairāku citu projektu iekustēšanos, investīcijas modernizācijā. Statistika liecina, ka janvārī, salīdzinot ar pērnā gada decembri, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozares, izņemot mašīnas un iekārtas, apgrozījums (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās) auga par 6,2%, pieaugums bija gan vietējā tirgū, gan eksportā. Savukārt februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, piedzīvots apgrozījuma samazinājums par 3,9%, saruka arī automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas apjoms par 3,5% – izriet no Centrālās statistikas pārvaldes datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Augstāko sniegumu Ilgtspējas indeksā turpina demonstrēt Aldaris un Latvenergo

Dienas Bizness, 06.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar, 5.jūnijā, Ilgtspējas indeksa ietvaros tika apbalvoti 40 Latvijas uzņēmumi, kuri demonstrējuši atbildīgu un tālredzīgu uzņēmējdarbības pieeju un bijuši pietiekami drosmīgi, lai veiktu publisku sava snieguma novērtējumu. Jau otro gadu pēc kārtas augstākos rezultātus sasniedza AS Aldaris un AS Latvenergo.

Šogad Ilgtspējas indeksā novērtējumu pilnībā veica 42 Latvijas uzņēmumi, kas novērtēja savu sniegumu attiecībā uz stratēģisko plānošanu, tirgus attiecībām, darba vidi, attieksmi pret vidi un vietējo kopienu. Dalībnieku vidū arī šogad bija mazs valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību īpatsvars.

«Lai gan indeksa rezultāti apliecina, ka privātā sektora uzņēmumi joprojām ir līderi attiecībā uz stratēģisku un atbildīgu biznesa vadību, tomēr tieši valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām ir svarīgi būt paraugam un demonstrēt atbildīgu pieeju. Mēs joprojām ceram, ka valsts sekmēs plašāku savu kapitālsabiedrību pārstāvniecību arī Ilgtspējas indeksā,» skaidro Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, norādot, ka šogad novērtējumu veica tikai 7 valsts kapitālsabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 14.oktobrī

Dienas Bizness, 14.10.2014

Latvijā.

Darba vide: Dārzs ienāk birojā

Telpaugus birojos izvēlas dažādu iemeslu dēļ – lai tie papildinātu interjeru, atdalītu darba vietas un lai uzlabotu mikroklimatu. Lasīt tālāk...

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Dažkārt citi tenisa preču ražotāju pārstāvji vīpsnāja, sacīdami, ko mēs muļķojoties, jo šajā segmentā ārvalstu piedāvājums esot plašs,» stāsta Tilly īpašniece Baiba Laizāne. SIA Tilly šodien rubrikā Sekojot idejai.

2,8 milj. eiro investīcijas metāla griešanas līnijas izveidē ļaus a/s Severstaļlat iegūt jaunus klientus Eiropā un elastīgāk reaģēt uz pasūtītāju vēlmēm.

Plāni ierīkot universālveikalu kādreizējā Palazzo Italia ēkā Rīgā ir izplēnējuši.

Pieteikumi šīm un citām aktuālākajām ziņām - raksta galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru