Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par investoru piesaisti AS Citadele banka Privatizācijas aģentūra (PA) starptautiskajai investīciju bankai Societe Generale samaksājusi atlīdzību divu miljonu eiro apmērā, bet starptautiskajam juridiskajam birojam Linklaters izmaksāti 493 125 eiro, aģentūru LETA informēja PA.

PA 2014.gada izdevumos ir ietverts paredzētais maksājums konsultantam Societe Generale par investoru piesaisti divu miljonu eiro apmērā, kas tiks izmaksāts šajā gadā. Tāpat konsultantam tiks izmaksāti attaisnotie izdevumi 96 650 eiro apmērā.

Savukārt līdz 2014.gada beigām Linklaters ir samaksāti 493 125 eiro, no kuriem 490 000 eiro ir atlīdzība, bet 3125 eiro kā attaisnotie izdevumi bez pievienotās vērtības nodokļa. Papildus šogad PA Linklaters varētu izmaksāt vēl 30 000 eiro.

Iepriekš PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs aģentūrai LETA stāstīja, ka Societe Generale uzdevums bija sagatavot un ieviest privātā kapitāla piesaistes stratēģiju, tostarp īstenot mārketinga aktivitātes un sarunas ar potenciālajiem investoriem.

Loginovs stāstīja, ka, veicot investoru sekmīgu piesaisti bankai Citadele, konsultants Societe Generale saņems veiksmes atlīdzību, kas atkarībā no darījuma struktūras un saņemtajiem investoru piedāvājumiem ir divi miljoni eiro. Iepriekš tika pausts, ka maksimālā atlīdzība konsultantam var būt 2,3 miljoni eiro.

Savukārt Linklaters, kura uzdevums bija sagatavot ar investoru piesaisti saistītos dokumentus, veikt sarunas ar Eiropas Komisiju (EK) par valsts atbalsta jautājumiem, piedalīties sarunās ar iesaistītajām pusēm, tostarp EK un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku, par investoru piesaisti bankai Citadele, kopējās pakalpojumu izmaksas līguma ietvaros nevarēja pārsniegt 540 000 eiro.

Loginovs atzina, ka, ņemot vērā Linklaters ieguldīto darbu, juridiskās kompānijas atlīdzība varētu tikt palielināta par 50 000 līdz 100 000 eiro, tādējādi Linklaters atlīdzība varētu sasniegt 640 000 eiro.

Kā ziņots, Privatizācijas aģentūra ir pabeigusi bankas Citadele akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to Ripplewood un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par 75% plus vienas bankas akcijas īpašnieci. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro. Šī summa ir par 700 000 eiro lielāka, nekā tika prognozēts sākotnēji, kad publiski Citadeles darījuma cena izskanēja 74 miljonu eiro apmērā.

Otrs bankas akcionārs ir ERAB, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Citadeles grupas pamata tirgus ir Baltijas valstis - Latvija, Lietuva un Igaunija. Banka Citadele ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express maksājumu kartes.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pērn decembrī valdība atbalstīja Privatizācijas aģentūras priekšlikumus, kas paredz bankas Citadele un Revertas akcionāru līgumos ar ERAB iepriekš paredzēto saistību restrukturizāciju.

Privatizācijas aģentūra toreiz informēja, ka tā veiks maksājumu ERAB aptuveni 88 miljonu eiro apmērā, ko veidos maksājums naudas izteiksmē aptuveni 77 miljoni eiro, kā arī ERAB tiks nodots Privatizācijas aģentūras subordinētais aizdevums bankai Citadele 11,21 miljona eiro apmērā. Vienlaikus Privatizācijas aģentūra toreiz skaidroja, ka maksājuma apmērs tiks koriģēts atbilstoši bankas Citadele akciju gala cenai darījuma noslēguma brīdī.

Šogad martā Saeima piekrita Privatizācijas aģentūrai izsniegtā valsts aizdevuma nosacījumu maiņai, lai bankas Citadele pārdošanas darījumā gūtos ienākumus un līdzekļus no bankā ieguldītā subordinētā aizdevuma atmaksas novirzītu saistību dzēšanai pret ERAB.

Komentāri

Pievienot komentāru