Finanses

Bankām būs jāziņo par ASV klientu ieguldījumiem

Žanete Hāka, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Otrdien 1. jūlijā stājas spēkā ASV likums par ārvalstu kontu nodokļu pienākumu izpildi (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA), kas paredz finanšu institūcijām visā pasaulē nepieciešamību identificēt ASV nodokļu rezidentus un viņu kontus un sniegt par tiem noteiktu informāciju ASV ieņēmumu dienestam (IRS).

Jaunās prasības skars salīdzinoši nelielu sabiedrības daļu – tikai tās privātās vai juridiskās personas, kurām ir būtiska saistība ar ASV – ASV pilsoņus, ASV dzimušos, dzīvojošos, kā arī uzņēmumus, kuru īpašnieki ar būtisku līdzdalību ir ASV nodokļu rezidenti.

Latvijas finanšu institūciju klientiem nav nepieciešams veikt nekādas darbības. Nepieciešamības gadījumā ar klientiem sazināsies viņu bankas.

Latvijas valdība ir noslēgusi ar ASV valdību līgumu par starptautisko nodokļu pienākumu izpildes uzlabošanu un FATCA ieviešanu. Finanšu institūcijām ir jāidentificē un jādokumentē gan jaunie, gan esošie klienti, kuri ir ASV nodokļu rezidenti, un ar Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta starpniecību par šiem klientiem un viņu kontu atlikumiem, sākot no 2015. gada, jāinformē IRS. Bez šo klientu kontu atlikumiem finanšu institūcijām ir jāziņo arī par procentu ienākumiem, dividendēm un ienākumiem no darījumiem vērtspapīriem.

Līguma ietvaros arī ASV puse apņemas sniegt Latvijas pusei līdzīgu informāciju par Latvijas personu kontiem ASV finanšu iestādēs.

FATCA ir ASV likums, kas tika pieņemts 2010.gadā. Likuma mērķis ir novērst iespēju ASV personām izvairīties no nodokļu nomaksas, izmantojot ieguldījumus ārvalstīs. ASV ir noslēgušas līgumus ar daudzām valstīm par informācijas apmaiņu, un FATCA attiecas uz finanšu institūcijām visā pasaulē. Arī Latvijas valdība ir noslēgusi līgumu ar ASV valdību par informācijas apmaiņu nodokļu administrēšanas vajadzībām. Līgums nozīmē, ka bankām un citām finanšu institūcijām, piemēram, fondu pārvaldniekiem, ieguldījumu sabiedrībām un dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām, ir pienākums identificēt klientus, kuriem ir saikne ar ASV, un ar vietējo nodokļu dienestu starpniecību ziņot par šo klientu ieguldījumiem IRS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Par ārzemniekiem būs jāziņo automātiski

Māris Ķirsons, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu iestādēm automātiski būs jāsniedz ziņas nodokļu administrācijai par 61 valsts personu kontu stāvokli; mūsu valstī strādājošajām bankām tas izmaksās miljonus

To paredz valdības sēdē akceptētie grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas gan vēl līdz šī gada nogalei ir jāizskata Saeimā. Lai arī Eiropas Komisijas darba grupa ir informējusi, ka šo prasību izpildi varētu atlikt par vienu gadu, ko atbalstīja arī Latvijas Komercbanku asociācija, tomēr Latvijas valdība lēma, ka atlikšana līdz 2018. gadam nebūs un visas ziņas automātiski jāsniedz jau no 2017. gada.

«Latvija ir apņēmusies ieviest OECD informācijas apmaiņas standartu kā agrīnais ieviesējs jau no 2017. gada, tāpēc arī nekādas atkāpes netika pieļautas,» skaidro Latvijas Komerc banku asociācijas viceprezidents Andris Rozentāls. Viņš nenoliedz, ka automātiskai finanšu konta informācijas apmaiņai nodokļu jomā pašlaik pievienojusies 61 valsts, bet daļa no tām to ieviesīs nevis ar 2017. gadu, bet gan no 2018. gada, par ko ir pievienota atruna. Perspektīvā gan šo valstu daudzums varētu pieaugt līdz vairāk nekā 90. «61 valsts vidū nav nedz Krievijas, nedz Baltkrievijas, nedz arī Ukrainas,» tā uz jautājumu par austrumu kaimiņvalstu atrašanos to valstu vidū, ar kurām noteikta automātiska informācijas apmaiņa, atbild A. Rozentāls. Viņš norāda, ka sava veida precedents ir FATCA, kas nosaka pienākumu citām valstīm informēt ASV nodokļu administrāciju par šīs valsts personu kontiem, kuru atlikums vai summa ir lielāka par 50 000 ASV dolāru. «Šajā situācijā nekādu minimālo sliekšņu nav, jo katrā valstī ir atšķirīga pieeja – vienā nodokļu administrētājiem ir svarīgs ikkatrs eiro, citā interese sākas pie kādas daudz lielākas summas,» tā A. Rozentāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saprotot, ka nodrošinājumu saņemt nevarēs, izmeklētājs kā savu nākamo soli izraudzījās apsūdzības izvirzīšanu personīgi Rietumu bankas prezidentam

To intervijā DB saka Rietumu Bankas prezidents Aleksandrs Pankovs.

Pēdējā laikā masu saziņas līdzekļos daudz tiek runāts par tā sauktajiem Panamas dokumentiem. Saistībā ar tiem ir izskanējis arī Rietumu Bankas vārds, taču banka līdz šim atteikusies no komentāriem. Kāpēc?

Vispirms jāsaka, ka mums līdz šim brīdim nav zināms par to, vai šajos dokumentos ir jebkāda informācija, kas būtu saistīta ar Rietumu Banku. Tāpēc īsti nav ko komentēt. Kopumā, – mēs atbalstām finanšu nozares uzraudzības politiku, caurskatāmību un apmaiņu ar finanšu informāciju starptautiskā mērogā. Taču jāuzsver, ka šādam informācijas apmaiņas procesam ir jānotiek saskaņā ar likumu. Mēs esam banka un neviens nav mūs atbrīvojis no nepieciešamības ievērot noteiktas procedūras, rūpēties par klientu personisko datu saglabāšanu un par bankas noslēpuma ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kas ietekmēs Eiropas finanšu tehnoloģiju jomu 2019. gadā?

Lielbritānijas finanšu tehnoloģiju platformas Bilderlings mārketinga direktors Dmitrijs Kuvšinovs, 06.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā rakstā tiks apskatīts, kas 2019. gadā ietekmēs Eiropas finanšu tehnoloģiju jomu un kādas tendences sagaidāmas maksājumu pakalpojumu jomā.

Finanšu regulējuma pastiprināšana

Masu medijos bieži stāsta par cīņu ar «krievu kapitālu» pasaules banku sektorā. Taču tas ir diezgan šauri. Runa nav vienkārši par kaut kādu «Krievijas kapitālu» ar «apšaubāmu izcelsmi», daudzām valstīm tagad nākas grūtāk strādāt globālajā finanšu pasaulē, jo viss kļūst caurspīdīgāks dažādām regulējošajām un pārbaudošajām iestādēm.

Pēc būtības tiek veikts globāls darbs – tiek savesta kārtībā starptautiskā naudas pārvedumu sistēma. No sākuma ASV parādījās likums «Par citu valstu teritorijās dzīvojošo un strādājošo fizisko un juridisko personu nodokļu nenomaksāšanas novēršanu», saīsinātais nosaukums FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Pēc tam ar 2012. gadu tika uzsākts analītiskais darbs, lai izstrādātu automātiskas finanšu informācijas apmaiņas standartus nodokļu mērķiem – CRS (Common Reporting Standard).

Komentāri

Pievienot komentāru