Tehnoloģijas

Bergs: Piecu gadu laikā IT nozare pusi Latvijas iedzīvotāju būs atstājusi bez darba

Žanete Hāka, 10.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 2. ceturksnī kopējais uzņēmēju noskaņojums joprojām nav sasniedzis optimisma slieksni – Citadele Index vērtība ir 48,07 punkti.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni uzņēmēja noskaņojuma indekss krities par 1,38 punktiem, liecina pētījums. Padziļināta analīze atklāj, ka pakalpojumu sniedzēju noskaņojumu padara optimistiskāku IT nozare, kas ir ar izteikti optimistisku noskaņojumu skatā uz nākotni.

Šā gada 2. ceturksnī vistuvāk optimisma slieksnim ir pakalpojumu sniedzēji, kuru Citadele Index vērtība sasniegusi 49,08 punktus. Pakalpojumu sniedzēju pozitīvismu būtiski ceļ IT nozare, kas līdzās kokmateriālu un pārtikas jomai kļuvusi par trešo lielāko eksportētāju, no eksporta smagsvaru trijnieka izspiežot transporta pakalpojumus.

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš preses konferencē kopējo uzņēmēju diezgan pesimistisko noskaņojumu skaidroja ar emocionālā pacēluma kritumu, ko ietekmē sezonalitāte –, tuvojoties gada nogalei, uzņēmēju optimisms tradicionāli mazinās. Turpretim IT nozares optimismam ir ekonomisks pamatojums: «Pieprasījums pēc IT produktiem un vietējo uzņēmēju spēja tos saražot, uzņēmējiem nākotnē ļauj skatīties cerīgi. Jau šobrīd IT, profesionālie un finanšu pakalpojumi kļuvuši par trešo lielo eksporta smagsvaru, kas veido būtisku pienesumu valsts ekonomikai. Tādējādi trīs galvenie eksporta vaļi šobrīd ir kokapstrāde, pārtika un apvienotais profesionālo pakalpojumu bloks, šogad pirmo reizi eksportā apsteidzot transporta nozari. Globālie sociālekonomiskie un politiskie procesi vedina domāt, ka turpmāk IT un finanšu pakalpojumi savu pienesumu eksportā tikai kāpinās un tuvākajos gados dažādu profesionālo pakalpojumu eksports varētu kļūt par vadošo eksporta nozari Latvijā.»

Citadele Index parāda, ka līdzīgi kā citu jomu uzņēmumiem arī IT nozarē uzņēmēju noskaņojums nesasniedz pesimisma – optimisma robežlīniju (50 punktus), atbildot par vispārējo valsts ekonomisko aktivitāti un aktivitāti savā jomā, kā arī savu šā brīža rentabilitāti. Taču savās nākotnes prognozēs IT uzņēmumi ir pārliecinoši optimisti un paredz strauju izaugsmi arī turpmāk.

Kompānijas SAF Tehnika valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs Citadele Index preses konferencē uzsvēra IT jomas aizvien izteiktāko dominanci pār citām nozarēm un savās nākotnes prognozēs nevairās no skaļiem paziņojumiem. «Piecu gadu laikā IT nozare pusi Latvijas iedzīvotāju būs atstājusi bez darba, cilvēkresursus aizstājot ar robotiem. Cilvēks tādās profesijās kā šoferis, pastnieks, pavārs, sētnieks, celtnieks vispār vairs nebūs vajadzīgs, un tas attiecināms arī uz daudzām citām profesijām. Virkni citu darbu ātrāk, precīzāk un lētāk spēs veikt robots. Perspektīvā darba tirgū nebūs vajadzīgs cilvēks bez IT zināšanām un vienīgais veids, kā sevi paglābt no bezdarbnieka statusa ir mainīt savu kvalifikāciju,» pārliecināts ir Normunds Bergs.

Vērtējot IT nozares kvalitāti, SAF tehnika valdes priekšsēdētājs uzsver, ka Latvija var lepoties ar labu kopējo gudrību. «Kopējais IT īpatsvars Latvijā ir labāks nekā, piemēram, kaimiņvalstij Igaunijai. Taču viņiem ir spēcīgāks mārketings un reklāma, ir savs Skype, kas iznesa un notur Igaunijas vārdu starptautiskā apritē. Latvijai šāda produkta nav, mūsu uzņēmumi pamatā sniedz pakalpojumus, kas prasa vairāk resursu un ir darbs bez pievienotās vērtības. Ja vēlamies tiešām pelnīt un radīt starptautiski spēcīgu reputāciju, IT nozares uzņēmumu profilu nepieciešams mainīt,» pārliecināts ir Normunds Bergs. Viņš uzsver, ka globālā līmenī ir izteikts IT speciālistu deficīts un tāds tas saglabāsies vismaz nākamos 50 gadus. Valsts izglītības sistēmas un sabiedrības kopumā uzdevums ir šo deficītu izprast un mainīt izglītības programmu tā, lai jauniešus aizvien vairāk pievērstu IT nozarei.

Jauno tehnoloģiju koprades telpas TechHub Riga izpilddirektors Dāvis Suneps uzsver, ka šobrīd IT ir viena no aizrautīgākajām jomām, kur cilvēki strādā savas idejas vārdā. «Iespējams, IT jomā strādājošie ir valsts apmierinātākie darbinieki. Joprojām nepieciešams kāpināt jauniešos interesi par IT kā savu nākotnes profesiju. Uz TechHub Riga savas idejas realizēt nāk IT speciālisti, kas iepriekšējā darba vietā uzkrājuši gan zināšanu un prasmju muskuļus, gan arī pietiekami labu finansiālo nodrošinājumu. Viņos nav satraukums par algas apmēru, galvenā ir vēlme strādāt pie idejas, kas pašus aizrauj un tādu netrūkst. Interesanti uzdevumi un problēmu risināšana faktiski ir arī galvenais, kas labu IT speciālistu notur darbā vai ļauj to pārvilināt uz citu. Mūsu biedri ir aizrautīgi un ar prieku strādā pie savu ideju realizācijas jaunos produktos. Protams, arī viņi apzinās risku, ka viņu produkts tirgū var neizraisīt interesi un bizness nesanāks, taču papildu komfortu sniedz pārliecība, ka gan Latvijā, gan visā pasaulē ir jūtams spēcīgs IT profesionāļu deficīts. Tādēļ pat, ja viņiem savs bizness neizdosies, ir drošības sajūta, ka jebkurā mirklī viegli būs iespējams atrast sev jaunu darba vietu,» stāsta TechHub Riga izpilddirektors Dāvis Suneps.

Komentāri

Pievienot komentāru