Alternatīvās finanses

Bino.lv vadītājs: Cilvēki brauc uz Angliju nevis ātro, bet hipotekāro kredītu dēļ

Db.lv, 16.08.2018

Jaunākais izdevums

«Vai tiešām cilvēkiem liekas, ka, ja cilvēks aizņemas 200 eiro patēriņa kredītu, viņš dēļ šī 200 eiro kredīta neatdošanas mainīs savu dzīvi un brauks dzīvot uz Angliju? Tā tas nenotiek. Ja cilvēks paņem hipotekāro kredītu bankā, ko nespēj atdot, tad gan viņš varētu braukt uz Angliju, lai kaut kādā formātā mēģinātu izlīst no šīs bedres,» nebanku kredītdevēja «Bino.lv» vadītājs Toms Jurjevs sacīja RīgaTV 24 raidījumā «Preses klubs».

Viņš norādīja, ka par ātro kredītu nozari ir daudz mītu, kuriem nav pierādījumu: «Tas, ko es gribu pateikt gan par procentu likmi, gan par peļņas rādītājiem, gan par cilvēku izbraukšanu ārpus valsts dēļ nieka 200 eiro kredīta… Šie nav fakti, bet gan pieņēmumi un nepatiesības. Par to nav neviena pētījuma, nav nevienu datu, ko esmu redzējis, kas pamatotu šo informāciju.»

Jurjevs arī izteica neizpratni par to, ka daudzi ir pārsteigti, ka ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuri izmanto ātros kredītus. «Daudzi saka, ka pēc iepriekšējās regulācijas pirms 2 gadiem cilvēki aizvien vairāk aizņemas. Tas ir tikai un vienīgi loģiski! Iepriekšējā regulācija samazināja procentu likmes, tātad cilvēkiem aizņemties kļuva lētāk. Kā mēs zinām, ja kaut kas paliek lētāks, tad cilvēki to pakalpojumu vairāk izmanto. Es nesaprotu īsti regulatoru un likumdevēju neizpratni par to, ka nekas nav sakārtots, jo cilvēki turpina aizņemties tikpat daudz vai vairāk,» viņš sacīja.

«Es uzskatu, ka esošā regulācija, ja skatāmies Eiropas līmenī, ir ļoti pretimnākoša patērētājam,» apgalvoja Jurjevs.

Viņaprāt, pašreizējās diskusijas par ātro kredītu regulāciju ir populisms: «Normālā eiropeiskā valstī, kurā it kā būtu jābūt sakārtotai likumdošanai, nevar mainīt likumus ar priekšvēlēšanu populisma gaitu, pilnīgi neko neizanalizējot, vienkārši ejot pa visiem iespējamiem medijiem un klaigājot, cik skaļi vien var. Un visi māj ar galvu, ka vajag sakārtot… Tam nav nekāda pamatojuma!»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samērīgi patēriņa kreditēšanas reklāmas ierobežojumi būtu nepieciešami, taču ir nepieciešama nopietnāka situācijas analīze un vienkārši akli skriet pakaļ igauņiem nav pareizais piegājiens, uzskata Bino.lv vadītājs Toms Jurjevs.

«Runājot par vecuma ierobežojumu, es noteikti atbalstu ierobežojumu, kas ierobežotu personām līdz 20 gadu vecumam saņemt dažāda veida aizdevumus. Taču domāju, ka šis jautājums būtu jāskata plašāk un vajadzētu arī ierobežot jauniešu iespējas izmantot banku kredītkartes un saņemt patēriņa kredītus. Jo tieši banku aizdevumi pārsvarā ir par ievērojami lielākām summām kā nebanku, tādēļ, ja mērķis ir pasargāt jauniešus no pārlieku lielām saistībām, tad tieši aizņemšanos bankās būtu īpaši jāierobežo, līdztekus ierobežojumiem aizņemties nebankās.» uzskata T. Jurjevs.

Latvijas Finanšu pakalpojumu asociācijas (LAFPA) biedri jau vairākus gadus ir vienojušies neizsniegt aizdevumus personām jaunākām par 20 gadiem, viņš skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru