Nodokļi

Budžetu lāpīs ar PVN dzīvojamo ēku pārvaldīšanas pakalpojumam

Dienas Bizness, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstiprinot grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, Ministru kabinets par pamatojumu min Eiropas Savienības Padomes PVN direktīvas prasības. No nākamā gada 1. jūlija ar PVN apliks dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu, kas šobrīd ar šo nodokli aplikts netiek, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Līdz šim arī dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību sniegtajiem dzīvojamo māju uzturēšanas un pārvaldīšanas pakalpojumiem to biedriem ir piemērojams PVN atbrīvojums. Finanšu ministrijas pārstāve Maija Straupmane norāda, ka tas rada neatbilstību ar Eiropas Savienības Padomes PVN direktīvu, kas šādus atbrīvojumus neparedz: «Regulējuma mērķis ir veikt grozījumus PVN likumā, saskaņojot to ar normatīvo regulējumu PVN direktīvā, un vienlaikus izpildot Latvijai ar PVN direktīvu uzliktos pienākumus.»

Dienas aptaujātie namu apsaimniekotāji gan norāda, ka šis jaunievedums ir acīmredzama valsts budžeta lāpīšana. Finanšu ministrijas informācija liecina, ka 2016. gadā fiskālā ietekme varētu būt 9,6 miljoni eiro, bet 2017. gadā – 22 miljoni. Likuma grozījumu anotācijā uzsvērts, ka tie īpaši attiecas uz dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašniekiem un nomniekiem, pārvaldniekiem, dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām un to biedriem, kā arī pašvaldībām. Dienas sarunās ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem gan atklājas, ka pašlaik ir ļoti daudz neskaidrību un atšķiras interpretācijas, kā likuma grozījumus uztvert.

«Ir jātiek skaidrībā, kas ar PVN tiks aplikts, jo šobrīd pārvaldīšanas maksā ietilpst arī uzkrājumi remontdarbiem un kredīta maksājumi. Turpmāk pārvaldīšanas maksa būs jāsadala daudzās mazās vienībās, no kurām kāda daļa tiks aplikta ar PVN,» Dienai stāsta Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis. Viņaprāt, ja viesnīcu pakalpojumiem ir samazināta PVN likme, tāda – 12% – būtu jāpiemēro arī namu apsaimniekotājiem. «Pie samazinātās likmes dzīvokļu īpašnieki sevišķi neciestu. Tagad pastāv bažas, vai nesāksies shēmošana, jo ir arī tādi mazie pārvaldnieki, kuri nav PVN maksātāji. Negribētos, ka zem liela uzņēmuma sāktu veidot mazas biedrībiņas. Gribot salāpīt budžetu, var radīt lielu problēmu,» norāda Ģ. Beikmanis, kurš ir apņēmības pilns vēl pacīnīties, lai PVN likme tiktu samazināta.

Plašāk lasiet rakstā Budžeta ielāps Eiropas vārdā ceturtdienas, 17.septembra laikrakstā Diena (6.lpp)!

Komentāri

Pievienot komentāru