Karjera

Bulduru Dārzkopības vidusskolu plānots nodot Latvijas Lauksaimniecības universitātei

Žanete Hāka, 09.08.2016

Jaunākais izdevums

Bulduru Dārzkopības vidusskolu ar 2017.gada 1.janvāri plānots pārveidot par atvasinātas publiskas personas kapitālsabiedrību, kurā visas kapitāla daļas pieder Latvijas Lauksaimniecības universitātei – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais likumprojekts Par sabiedrību ar ierobežotu atbildību Bulduru Dārzkopības vidusskola, informē SIA.

Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību Bulduru Dārzkopības vidusskola ir izglītības iestāde, kuras uzdevums ir nodrošināt dārzkopības profesionālās izglītības programmu īstenošanu Latvijā. Vidusskolā tiek īstenotas vairākas profesionālās vidējās izglītības programmas izglītības programmu grupā Dārzkopība, Floristikas pakalpojumi un Viesnīcu un restorānu pakalpojumi. Plašs izglītības programmu piedāvājums šajās nozarēs tiek nodrošināts arī pieaugušajiem.

Daudzu gadu garumā vidusskolas darbībā bija izveidojušās pārvaldīšanas problēmas, kuras konstatējuši gan IZM, gan neatkarīgi eksperti un uz kurām savā revīzijas ziņojumā norādījusi arī Valsts kontrole. Izvērtējot situāciju, IZM secināja, ka pašreizējā statusā kā valsts kapitālsabiedrība Bulduru Dārzkopības vidusskola pastāvēt nevar, tāpēc ministrija sāka risināt jautājumu par turpmāku efektīvāku skolas pārvaldīšanas un darbības modeli, racionāli izmantojot vidusskolas izglītības un materiāltehniskos resursus.

Iesaistot diskusijā Latvijas Universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), tika rasts jauns risinājums vidusskolas turpmākās attīstības modelim. IZM uzskata, ka Bulduru Dārzkopības vidusskolas ilgtspējīga attīstība nākotnē saistāma ar augstāko izglītību un zinātni, tāpēc sinerģija ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti programmu pēctecībā būtu labākā iespēja vidusskolas ilgtspējīgai attīstībai. Tas nodrošinātu mācību programmu savietojamību, prakšu iespējas un sadarbību ar augstskolu zinātniskajiem institūtiem. Šāds modelis ir lielisks priekšnosacījums, lai attīstītu tādu izglītības iestādi, kura sniedz modernu un darba tirgus vajadzībām atbilstošu profesionālo izglītību nozarē.

LLU Senāts konceptuāli atbalsta VSIA Bulduru Dārzkopības vidusskola nodošanu LLU pārziņā, jo skolas īstenotās izglītības programmas ir cieši saistītas ar LLU darbības jomām.

Bulduru Dārzkopības vidusskola ir īstenojusi ERAF un KPFI projektus. Lai stabilizētu vidusskolas finanšu situāciju, ir īstenots apjomīgs katlumājas rekonstrukcijas projekts, ieguldot tajā gandrīz vienu miljonu eiro, novecojušās iekārtas aizstājot ar energoefektīvākām un samazinot izmaksas. Rekonstruēta arī mācību procesam nepieciešamā siltumnīca. Veicot finanšu optimizācijas darbības, uz 2016. gada 1. janvāri vidusskolai nav parādsaistību pret kreditoriem.

2015./2016.mācību gadā Bulduru Dārzkopības vidusskolā mācījās 248 audzēkņi. 2016./2017.m.g. skolā plānots uzņemt 75 audzēkņus valsts budžeta un 120 audzēkņu Eiropas Savienības fondu finansētajās grupās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ainavu dārzniecībā ieviestu digitālās tehnoloģijas, veiktu zinātniskos pētījumus un paaugstinātu audzēkņu konkurētspēju, Bulduru Dārzkopības vidusskola ar bankas Citadele finansējumu ierīko pirmo viedo dārzu Latvijā un izstrādā jaunu starptautiskas sadarbības tālmācības programmu.

Abu projektu īstenošanā izmantota bankas Citadele izsniegtā kredītlīnija 200 tūkstošu eiro apmērā un valsts attīstības finanšu institūcijas ALTUM galvojums.

Viedais dārzs ir unikāls projekts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā, un pie tā strādā Bulduru Dārzkopības vidusskola kopā ar labākajiem nozares speciālistiem un zinātniekiem. Projekta mērķis ir izstrādāt un praktiski ieviest robotizētu, autonomu platformu, kas nodrošinās augu monitoringu un kopšanu, kā arī ražošanas procesu automatizāciju un digitalizāciju.

Dārzā ir izveidots laikmetīgs celiņu tīkls, iestādītas vairāk nekā 250 augu šķirnes, izkārtojot un grupējot tās pēc prasībām, lai būtu iespējami zinātniski pētījumi. Dārzu var aplaistīt, nospiežot vienu podziņu mobilajā telefonā. Viedā dārza tehnoloģija ir saslēgta ar lidostas meteoroloģisko staciju, un pēc nepieciešamības ieslēdzas dārza laistīšana. Savukārt ziemas periodā norit intensīvs darbs pie robota izstrādes, lai jau pavasarī tas varētu uzsākt darbu dārzā. Tā uzdevums būs pārvietoties starp stādījumiem un ievākt informāciju par augu, tā identificējot pārmaiņas augu attīstībā, slimību un kaitēkļu parādīšanos vēl pirms cilvēka acs ir pamanījusi bojājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Bulduros varētu notikt starptautiskā izstāde Garden Expo 2020

Sandra Dieziņa, 09.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#«Tas būs interesants izaicinājums Bulduriem, Jūrmalai un visai Latvijai.»

Bulduru Dārzkopības vidusskola saņēmusi piedāvājumu rīkot starptautisko Pasaules Dārzkopības izstādi.

Par to Latvijas Dārzkopības konferencē pavēstīja Bulduru Dārzkopības vidusskolas valdes priekšsēdētājs Rafaels Joffe.

Tas būs interesants izaicinājums Bulduriem, Jūrmalai un visai Latvijai, viņš teica.

Šobrīd notiek sarunas ar Jūrmalas domi par šāda pasākuma rīkošanu.

Drīzumā paredzēts pirmais starptautiskais audits, vai šo pasākumu iespējams rīkot Bulduros, teica Joffe. Pēc pirmā audita sekos vēl viens audits un tikai pēc abiem auditiem tiks pieņemts izšķirošais lēmums. Tas mums būtu liels izaicinājums, uzsvēra Bulduru Dārzkopības skolas valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bulduru Dārzkopības vidusskola kopā ar labākajiem nozares speciālistiem un zinātniekiem šobrīd aktīvi strādā pie digitālā dārza izveides, informē šī SIA Bulduru Dārzkopības vidusskolas projekta vadītāja Anta Sparinska.

Projekta "i-Dārzs" mērķis ir izstrādāt un praktiski ieviest robotizētu, autonomu platformu, kas nodrošinās augu monitoringa un kopšanas funkciju, kā arī ražošanas procesu automatizāciju un digitalizāciju.

Nupat ir noslēgusies šī projekta pirmā kārta - autonomas digitālas laistīšanas sistēmas ierīkošana. Sistēma paredz, ka augu laistīšanu varēs vadīt un kontrolēt no jebkuras pasaules malas. Pie tam sistēma sekos līdzi meteoroloģiskajām prognozēm un atbilstoši tām regulēs nepieciešamo ūdens daudzumu.

Kolekcijas parauglaukumu izveide ir kopdarbs, kurā darbojas Bulduru Dārzkopības vidusskola, LU Botāniskais dārzs, RTU, LLU Vides un būvniecības fakultāte un dārzkopības nozares vadošie uzņēmumi SIA "Blīdenes stādaudzētava", SIA "Galantus" un Stādu audzētāju biedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bulduru dārzkopības vidusskolas un PrivatBank strīdā puses panāk izlīgumu

Žanete Hāka, 11.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta 11.augustā valsts SIA Bulduru Dārzkopības vidusskola prasības lietā pret akciju sabiedrības PrivatBank par parāda piedziņu apstiprināja pušu starpā noslēgto izlīgumu, informē AT.

Līdz ar to tiesa tiesvedību lietā izbeidza.

Lieta AT Civillietu tiesu palātā bija nonākusi ar AS PrivatBank apelācijas sūdzību par Latgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru par labu Bulduru Dārzkopības vidusskolai no PrivatBank tika piedzīti 216 336,02 eiro zaudējumi un 4629,61 eiro tiesāšanās izdevumi.

Vidusskola ar prasību tiesā pret AS PrivatBank vērsās 2013.gada vasarā par parāda piedziņu, norādot, ka prasītāja rīkoja atklātu konkursu Par Bulduru Dārzkopības vidusskolas renovāciju un energoefektivitātes paaugstināšanu un pieteikumu dalībai iepirkuma procedūrā iesniedza SIA Info Būve, pieteikumam pievienojot AS PrivatBank apliecinājumus, tostarp garantiju, ka gadījumā, ja būvnieks neizpilda savas saistības, banka garantē, ka apmaksās vajadzīgo summu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bulduru Dārzkopības vidusskolā (BDV), klātesot Zemkopības ministram Jānim Dūklavam, Latvijas Lauksaimniecības universitātes studiju prorektoram Aigaram Laizānam un BDV saimei, notika jauno mācību telpu atklāšana.

Atklāšanas lentas griešana šoreiz bija ļoti īpaša, jo skola pēc daudziem gadiem ir radusi iespēju modernizēt savu materiāli tehnisko bāzi, lai pilnvērtīgi varētu uzsākt jauno mācību gadu rudenī, informē skolas direktore Anta Sparinska.

Jaunajās telpās koncentrēti ir izdevies iekārtot atbilstošu mācību un darba vidi gan skolēniem, gan arī pedagogiem. Vislielākais gandarījums ir par floristikas jauno mācību telpu, jo tieši šajā specialitātē mūžizglītības programmas ietvaros šogad pieprasījums pārsniedza iespējas, uzsver A. Sparinska. Ar prieku un gandarījumu tika prezentēta multifunkcionālā klase, kur, izmantojot jauno datortehniku ar mērīšanas, plānošanas un būvēšanas apjomīgajām programmām, savas prasmes varēs apgūt dārzkopības nozares speciālisti gan vidusskolas, gan arī mūžizglītības programmās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji topošajiem darbiniekiem profesionālās iemaņas šogad visvairāk iesaka apgūt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras portāla "prakse.lv" veidotais pieprasītāko augstskolu un profesiju saraksts.

Vēl starp "Top 5" uzņēmēju ieteiktākajām augstskolām ir Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Banku augstskola un "Biznesa augstskola "Turība"".

Savukārt darba devēju ieteiktākā studiju programma ir LU bakalaura studiju programma "Datorzinātne".

Tāpat darba devēji iesaka izvēlēties RTU programmu "Datorsistēmas", Banku augstskolas programmu "Finanses", Juridiskās koledžas studiju programmu "Tiesību zinātne" un "Stockholm School of Economics in Riga" studiju programmu "BSc in Economics and Business".

Starp koledžām darba devēju ieteiktākā studiju izvēlei ir Rīgas Tehniskā koledža.

Darba devēji iesaka arī studijas Latvijas Kultūras koledžā, Rīgas Celtniecības koledžā, Alberta koledžā un Juridiskajā koledžā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Martā spriedīs par lauksaimniecības konkurētspēju globālo pārmaiņu kontekstā

Žanete Hāka, 26.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 11.martā Bulduru Dārzkopības vidusskolā notiks ikgadējais biedrības Zemnieku saeima (ZSA) Kongress – konference, informē ZSA.

Pasākuma pirmajā daļā Zemnieku saeima atskatīsies uz 2015. gadā paveikto, kā arī izvirzīs darbības prioritātes 2016.gadam. Savukārt otrajā daļā notiks konference, kurā par Eiropas Lauksaimniecības konkurētspēju globālo pārmaiņu kontekstā viedokļus izteiks un uz jautājumiem atbildēs augsta līmeņa Latvijas un ārvalstu lauksaimniecības eksperti.

Kongress ir ikgadējā lielākā Zemnieku saeimas biedru sanāksme, kurā tiekas lauksaimnieki no visas Latvijas, lai pārrunātu iepriekšējā gadā paveikto un iezīmētu tālākos darbības virzienus. ZSA kongresa dalībniekus uzrunās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš sniegs savu redzējumu par nozares nākotni, kā arī uzklausīs lauksaimnieku jautājumus un bažas. Kongresā piedalīsies arī Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijas COPA Prezidents Martins Merilds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dārzkopji: PVN samazināšana padara nepievilcīgu «pelēko tirgu»

Sandra Dieziņa, 09.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#PVN samazināšana Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem ietekmēs ne tikai dārzeņu un augļu cenas veikalos.

PVN samazināšana Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem ietekmēs ne tikai dārzeņu un augļu cenas veikalos, bet arī naudas plūsmu saimniecībās un īpaši padara daudz neizdevīgāku «pelēkā tirgus» un PVN shēmotāju darbību. Līdz ar to vieta tirgū atbrīvosies vietējai produkcijai.

Rezolūciju ar šādu secinājumu piektdien pieņēma Latvijas Dārzkopji 25. konferencē Bulduru Dārzkopības vidusskolā.

Parasti progresīvu lēmumu pieņemšanā Latvija ir daudz piesardzīgāka par kaimiņiem - Lietuvu un Igauniju.

Rezulūcijā norādīts, ka ar atzinību un prieku Latvijas dārzeņu, augļu un kartupeļu audzētāji uzņēma ilgi gaidīto lēmumu par samazināto - 5% - PVN likmes ieviešanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām, dārzeņiem un kartupeļiem. «Samazināts PVN svaigai pārtikai, ne tikai dārzeņiem un augļiem, jau daudzus gadus ir 24 no 28 ES valstīm. Dažās valstīs svaigai pārtikai PVN vispār nepiemēro. Parasti progresīvu lēmumu pieņemšanā Latvija ir daudz piesardzīgāka par kaimiņiem - Lietuvu un Igauniju. Šobrīd ir rets precedents un Latvija pieņēmusi šādu lēmumu pirmā Baltijā,» teikts rezolūcijā. Lēmums ietekmēs ne tikai dārzeņu un augļu cenas veikalos, bet arī naudas plūsmu saimniecībās un īpaši padara daudz neizdevīgāku «pelēkā tirgus» un PVN shēmotāju darbību. Līdz ar to atbrīvosies vieta tirgū vietējai produkcijai.

Komentāri

Pievienot komentāru