Eksperti

"Cūku nokaušanas" draudi jaunajiem investoriem: vispirms piebaro, pēc tam "nokauj"

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 26.09.2023

Jaunākais izdevums

Jaunajiem investoriem finanšu un kripto pasaulē arvien lielākas briesmas rada “cūku miesnieki” jeb finanšu krāpnieki, kas savus upurus piebaro ar ātras peļņas gūšanas investīciju shēmām, kam vienmēr seko “cūku nokaušanas” operācija jeb visas investētās naudas zaudēšana.

Pēdējo gadu laikā tieši šāda veida krāpniecības shēmās ir novērojams ievērojamu zaudēto summu pieaugums.

“Cūku nokaušanas” shēmas izcelsme ir Dienvidaustrumāzijā, kur tā pazīstama arī kā “romantiskā krāpšana”. “Cūku nokaušana” ir ieguldījumu krāpšanas veids, kura mērķis ir nepieredzējuši vai neuzmanīgi investori. Noziedznieki pievilina upurus, solot lielu atdevi un krāšņu dzīvesveidu. Viena no būtiskām šī krāpniecības veida pazīmēm ir uzsvars uz ilgtermiņa attiecību veidošanu, jo noziedznieki uzticību iegūst ilgākā laika posmā nekā parasti.

Tas ir ilgtermiņa krāpšanas veids, kas apvieno ieguldījumu shēmas, romantisku izkrāpšanu un krāpšanos ar investīcijām un kriptovalūtu. “Cūku miesnieki” savus upurus meklē iepazīšanās un sociālo mediju vietnēs. Krāpnieks parasti izveido viltotu kontu un sazinās ar potenciālajiem upuriem, izmantojot tādas vietnes kā “Tinder” vai “WhatsApp”. Mērķis ir caur sirsnīgām diskusijām kļūt par šī upura mīļoto vai draugu.

Starptautiskās kriptovalūtu biržas Binance pētījums liecina, ka “cūku nokaušanas” shēmas gadījumu skaits pērn visā pasaulē ir dubultojies. Tostarp ar šādiem gadījumiem ir saskārušies investori arī Latvijā. Šī krāpšanās veida pieaugums ir novērojams visās ar finansēm saistītajās nozarēs, ieskaitot kriptovalūtu industriju. “Cūku nokaušanas” shēmu pieaugumu, iespējams, veicina arī pieaugošā investoru interese par digitālajiem aktīviem. Šīs krāpniecības shēmas straujais pieaugums kriptovalūtu industrijā var būt saistīts ar nepieredzējušu investoru ienākšanu tirgū, kur krāpnieki izmanto cilvēku zināšanu trūkumu par šo jauno aktīvu klasi. Tomēr pat pieredzējuši investori vai zinoši kriptovalūtas lietotāji var kļūt par sarežģītu un ilgstošu krāpniecību upuri.

Šo shēmu sauc par “cūku nokaušanu”, jo upuri laika gaitā tiek “piebaroti”. Dažos gadījumos krāpnieki var pat veikt nelielas izmaksas, lai veidotu upuru uzticību, radot maldīgu uzticamības sajūtu, līdz cietušie ir gatavi ieguldīt lielākas summas. Pēc tam krāpnieki pazūd ar visiem cilvēku ieguldījumiem.

“Cūku nokaušanas” shēmu gadījumā krāpšanas sagatavošanas process aizņem ilgāku laiku un tāpēc parasti ir orientēts uz bagātākiem “klientiem”. Tiem izmantotas arī ierastas krāpšanās taktikas, kad noziedznieks uzdodas par labi atpazīstamu un uzticamu iestāžu vai organizāciju darbiniekiem, lai pārliecinātu cilvēkus sniegt savus pieejas kodus, parakstīt dokumentus vai vienkārši veikt pārskaitījumu. Noziedznieki mēdz izveidot arī veiksmīga jaunuzņēmuma tēlu vai ieguldījumu platformas investīciju piesaistei. Pēc plānoto līdzekļu iegūšanas uzņēmums vai platforma pazūd ar visiem aktīviem.

Kripto industrijā plaši izplatīta ir “pump and dump” shēma, kur tiek izmantota nepatiesa informācija un solījumi, lai ātri uzpūstu mazpazīstamas vai jaunas kriptovalūtas vērtību. Pēc tam krāpnieki pārdod savas akcijas par paaugstinātu cenu jaunajiem investoriem un pazūd, atstājot upuriem iztukšotu “balonu”, kurš piepūšot izskatījās skaisti un par kuru viņi maksāja bargu naudu.

“Cūku nokaušanas” shēmas atpazīšana var būt nedaudz grūtāka, jo krāpnieki pieliek vairāk pūļu, lai veidotu uzticību. Tomēr arī šajā gadījumā veiksmīgi palīdzēt var finanšu piesardzības pamatprincipu ievērošana.

Pirmkārt, ja piedāvājums šķiet pārāk labs, lai būtu patiess, visdrīzāk tā ir krāpšana. Nereāla peļņa nevar būt ilgtspējīga. Ja tiek solīta peļņa virs 15 % gadā, ir pamats būt ļoti aizdomīgam. Diemžēl tas nenozīmē, ka var automātiski uzticēties arī zemākiem peļņas procentu solījumiem.

Otrkārt, vienmēr veiciet pamatīgu priekšizpēti. Pārbaudiet publiski pieejamo informāciju par uzņēmumu un tā reģistrāciju valstu datubāzēs. Nebaidieties jautāt viedokli nozares profesionāļiem un ekspertiem.

Treškārt, nesasteidziet lēmumu pieņemšanu. Krāpnieki cenšas izdarīt spiedienu uz upuriem ar tādiem apgalvojumiem kā “šis piedāvājums ir spēkā tikai šodien” vai “pērc tūlīt un laimē”. Tomēr lēmumus nevajadzētu pieņemt pārsteidzīgi. Vienmēr pārdomājiet, ko darāt, un apspriediet to ar draugiem vai ģimeni.

Ceturtkārt, esiet noraidošs pret agresīviem un dīvainiem piedāvājumiem. Krāpnieki bieži vien ar upuriem sazinās, izmantojot sociālo mediju kanālus, ziņojumapmaiņas lietotnes vai pat pa tālruni. Uzticami uzņēmumi un privātpersonas parasti neizmanto agresīvas pārdošanas taktikas un nekontaktējas ar cilvēkiem privāti.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) dati liecina, ka zaudējumi no “cūku nokaušanas” krāpnieciskām darbībām ir palielinājušies no 1,45 miljardiem ASV dolāru 2021. gadā līdz 3,31 miljardam ASV dolāru 2022. gadā, kas ir pieaugums par 127 %. Krāpniecība, kas saistīta ar kriptovalūtām, pieauga no 907 miljoniem ASV dolāru 2021. gadā līdz 2,57 miljardiem ASV dolāru 2022. gadā, kas ir 183 % pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtu tirgum augustā kopumā bija lejupejoša tendence – vadošās kriptovalūtas piedzīvoja kritumu vidēji par 9 %.

Tomēr strauju palēcienu kriptovalūtas piedzīvoja pēc Grayscale – viena no lielākajiem kripto aktīvu pārvaldītājiem – negaidītās uzvaras tiesā pret ASV Vērtspapīru un biržu komisiju, norāda Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Mēneša pirmajā pusē kriptovalūtu tirgus bija ļoti stabils, bez straujām izmaiņām. Situācijā mainījās 15. augustā, kad kriptovalūtu tirgus vērtība kritās, sekojot kārtējam bāzes procentu likmju paaugstinājumam. Savukārt 29. augustā varēja novērot pilnīgi pretēju kriptovalūtu tirgus reakciju.

Pēc Grayscale uzvaras tiesā pret ASV Vērtspapīru un biržu komisiju kriptoaktīvi dažu stundu laikā piedzīvoja strauju kāpumu vidēji par 6 %. Tiesas spriedums paver ceļu Bitcoin ETF (biržā tirgoto fondu) izveidei ASV biržās. Tas atvieglos kriptovalūtu pieejamību institucionālajiem investoriem, piemēram, pensiju fondiem, tādejādi ievērojami kāpinot kopējo pieprasījumu pēc kriptoaktīviem. Tomēr straujais cenu kāpums bija īslaicīgs, jo kriptovalūtu vērtība pēdējā mēneša laikā atkal nokritās, atgriežoties iepriekšējā līmenī, kādā tā bija pirms tiesas lēmuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā paplašinās iespējas norēķināties par precēm un pakalpojumiem ar kriptovalūtu

Db.lv, 16.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas Binance kriptovalūtu maksājumu pakalpojuma nodrošinātājs Binance Pay ir vienojies par sadarbību ar digitālo maksājumu kompāniju Trustee Plus par ikdienas mobilo kripto maksājumu nodrošināšanu Latvijā un citās valstīs.

Trustee Plus mobilā lietotne nodrošina darījumus ar 21 populārāko kriptovalūtu. Maksājumu process banku tīklā ir izstrādāts tā, lai tie būtu vienkārši un bez liekiem papildu soļiem. Elektroniskajā makā esošo kriptovalūtu ir viegli saņemt, uzglabāt un konvertēt.

Lietojumprogrammā var izveidot karti un pievienot to mobilo maksājumu pakalpojumiem Apple Pay vai Google Pay, kas ļauj veikt tūlītējus maksājumus, izmantojot viedtālruni terminālī. Kartes dienas maksājumu limits ir 5000 eiro, un tai ir noteikta valūtas konvertācijas maksa 0,5 % apmērā. Binance Pay iekļaušana lietotnē vienkāršo un paātrina finansēšanas procesu.

“Mēs ar prieku paziņojam par jauno partnerību ar Trustee Plus, kas ir kārtējais solis virzībā uz plašāku kriptovalūtu ieviešanu un izmantošanu. Šī sadarbība veicina mūsu misijas iedzīvināšanu – paplašināt finanšu brīvību mūsu lietotājiem ne tikai viņu mītnes zemēs, bet arī visā pasaulē. Kopā esam apņēmības pilni izmantot kriptovalūtu potenciālu, lai veicinātu iekļaujošākas un pilnvērtīgākas finanšu vides veidošanos,” sacīja Binance pārstāve Latvijā Polina Brotjē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Latvijas jaunuzņēmumiem liela interese par kripto un blokķēdes tehnoloģijām

Db.lv, 09.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa nogalē Rīgā 12. reizi pulcējās tehnoloģiju jaunuzņēmumi no visas Baltijas uz biznesa konferenci “TechChill”. Pasākums pēdējo gadu laikā jau ir izaudzis par Baltijā vadošo “start-up” biznesa konferenci.

Šogad pasākumā piedalās vairāk nekā 350 jaunuzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī citām Eiropas valstīm. Tāpat tas pulcēja vairāk nekā 225 investorus no 25 dažādām pasaules valstīm.

Pārsteidzoši lielu interesi dalībnieku vidū izraisīja pasaulē lielākās kriptobiržas Binance akadēmijas rīkotā kripto tehnoloģiju darbnīca. Seminārs bija kupli apmeklēts, un dalībnieki aktīvi interesējās par kripto un blokķēdes tehnoloģiju inovācijām.

Binance pārstāve Latvijā Polina Brotjē atzīst, ka interese bijusi negaidīti liela: “Seminārs interesēja gan iesācējus, gan pieredzējušus blokķēžu un kripto lietotājus, kuriem bija interese uzzināt ko jaunu. Semināra noslēgumā vairāki studenti aktīvi interesējās par potenciālām karjeras iespējām uzņēmumā.”

Komentāri

Pievienot komentāru