Finanses

Danske Bank noliedz dokumentu viltošanu saistībā ar Ceturtā planēta darījumiem

Žanete Hāka, 21.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ceturtā planēta administratora apgalvojums, ka dati konta izrakstos ir sagrozīti, nav patiess, norāda AS Danske Bank pārstāvji.

Presē izskanējušas ziņas par Danske Bank un SIA Ceturtā planēta tiesvedību, un banka apzinās, ka, visticamāk, tai vairs nav iespēju atgūt no uzņēmuma tam aizdotos līdzekļus, taču vēlas vērst uzmanību uz tiesiskā regulējuma un tiesību normu piemērošanas problēmām ar cerību, ka tiks veikti pasākumi, lai nākotnē izvairītos no līdzīgiem gadījumiem. Situācijā, kad maksātnespējas procesa administratora apšaubāmas rīcības rezultātā uzņēmumam tiek liegta iespēja atgūt aizdotos līdzekļus, var nonākt jebkurš kreditors, uzsver bankas pārstāve Ieva Zauere.

Viņa skaidro, ka konkrētajā lietā administrators neatzina bankas prasījumu neskatoties uz to, ka publiskos reģistros – gan zemesgrāmatā, gan komercķīlu reģistrā - par labu bankai bija reģistrētas ķīlas tiesības, banka kā nodrošinātais kreditors bija norādīta administratora akceptētajā ārpustiesas maksātnespējas procesa plānā, banka kā uzņēmuma kreditors bija norādīta uzņēmuma gada pārskatos, sākot jau no kredīta izsniegšanas brīža, tajā skaitā arī administratora parakstītajā uzņēmuma 2010.gada pārskatā. Turklāt administrators ignorē faktus, ka uzņēmums saistībā ar bankas izsniegto kredītu ne tikai vairākus gadus veica kredīta maksājumus, bet arī vairākkārtīgi slēdza ar banku vienošanās par grozījumiem līgumā.

Bankas prasījuma neatzīšana administratoram deva iespēju nepieļaut bankas klātbūtni maksātnespējīgā uzņēmuma kreditoru sapulcēs, netraucēti organizēt vērtīgu, Rīgas centrā esošu īpašumu izpārdošanu, īpašumu izsoles organizējot Ventspilī nevis Rīgā, kā arī izsolēs iegūtos naudas līdzekļus izmaksāt kreditoram, kas parādījās neilgi pirms uzņēmuma maksātnespējas.

Neskatoties uz to, ka bankas prasības izskatīšana nebija pabeigta vispārējās jurisdikcijas tiesā, pēc īpašumu realizācijas administrators steidzīgi iniciēja bankrota procedūras pabeigšanu, kuru Centra rajona tiesa arī apstiprināja, neņemot vērā bankas izteiktos iebildumus, norāda bankas pārstāvi.

Viņi uzsver, ka visi Danske Bank filiāles Latvijā sagatavotie un tiesvedības lietās iesniegtie kontu izraksti atbilst Latvijas Bankas regulējumam. Nevienā no bankas sagatavotajiem konta izrakstiem nav sagrozīta vai mainīta fiksētā informācija par veiktajām kredīta izmaksas operācijām. Atbilstoši Latvijas Bankas apstiprinātajiem bankas konta izrakstu sagatavošanas noteikumiem banka bija tiesīga konta izrakstā pēc saviem ieskatiem norādīt arī papildus informāciju, kas konkrētajā gadījumā atspoguļo bankas iekšējās uzskaites kredīta identifikatora numura saikni ar attiecīgā kredīta līguma numuru. Šo saikni ir pārbaudījusi un atzinusi par korektu arī starptautiska auditoru kompānija.

Kā ziņo LETA, maksātnespējas administrators Dainis Bergmanis, par kura godaprātu šaubas radušās Satversmes tiesai, pagājušajā nedēļā vērsies Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldē, lūdzot sākt kriminālprocesu pret AS Danske Bank par apzinātu grāmatvedības dokumentu sagrozīšanu, kā arī pārbaudīt bankas vadītāja Raivja Kakāņa darbības likumību.

Iesnieguma autors policijai norādījis, ka viņa rīcībā ir informācija par kontu izrakstu viltošanu SIA Ceturtā planēta maksātnespējas procesā, ar ko banka mēģinājusi bez tiesiska pamata iegūt tiesības uz svešu mantu gandrīz trīs miljonu latu apmērā.

Danske Bank sagrozītos grāmatvedības dokumentus iesniegusi Satversmes tiesā (ST), tādējādi maldinot tiesu,» apgalvoja Bergmanis.

ST savukārt radušās šaubas par paša Bergmaņa rīcības tiesiskumu, kā arī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša Raimonda Bula rīcības tiesiskumu šai pašā maksātnespējas procesā. Pamatojoties uz minētajām šaubām, ST lūgusi ģenerālprokuroru kriminālprocesuālā kārtībā pārbaudīt faktus, kas saistīti ar konkrēto maksātnespējas procesu.

Ģenerālprokuratūrā ST lēmums ir saņemts, taču jautājums par tā tālāko virzību vēl nav izlemts.

Komentāri

Pievienot komentāru