DB Viedoklis

DB viedoklis: Birokrātijas puķe uzzied arvien krāšņāk

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 30.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajos mēnešos Uzņēmumu reģistrā sagaidāms īsts uzņēmēju uzlidojums – jāpaspēj «izskriet līdzi» kārtējām Komerclikuma prasībām

Līdz jūnija beigām Latvijā reģistrēto SIA amatpersonām Uzņēmumu reģistrā (UR) jāiesniedz aktuālo dalībnieku reģistra nodalījums atbilstoši Komerclikuma prasībām. Ja tas netiks izdarīts, neiesniedzējiem var tikt piemēroti sodi. Šī prasība tika ieviesta 2013. gadā, mēģinot nodrošināties pret uzņēmumu reiderisma gadījumiem. Tomēr faktiskā situācija ir tāda, ka līdz šā gada sākumam aktuālo dalībnieku reģistru Uzņēmumu reģistrā bija iesnieguši vien nepilni 30 procenti no visām Latvijā reģistrētajām SIA. Tas nozīmē, ka nākamos piecos mēnešos tas ir jāizdara vēl aptuveni 113 tūkstošiem Latvijas komersantu. Līdz ar to mēnesī savs aktuālais dalībnieku saraksts jāiesniedz vismaz 20 tūkstošiem SIA. Jau tagad var iedomāties, ko tas nozīmē – garas rindas, nodevas, notāra izdevumus un, protams, laiku un nervus, kas tiek atrauti pamatbiznesam un naudas pelnīšanai. Tie arī bija galvenie iemesli, ko uzņēmēji DB minēja kā aizbildinājumu, kāpēc savu dalībnieku reģistru vēl UR nav aktualizējuši.

Tā kā Latvijā ir bijuši vairāki skaļi uzņēmumu reiderisma jeb nozagšanas gadījumi, 2013. gadā šos Komerclikuma grozījumus izdzina cauri triecientempā. Tomēr būtu loģiski, ja politiķi, lemjot par šo prasību, būtu uzņēmējiem atstājuši izvēles iespēju. Ja vēlies justies drošāks, ka tavu biznesu nenozags, aktualizē dalībnieku reģistru bez stresa un mierīgi. Taču tagad ir izveidojusies situācija, ka tas obligātā piespiedu kārtā jādara visiem pat tad, ja esi nodibinājis tā saukto viena lata SIA, ko diez vai varētu iekārot kāds ļaunprātīgs reideris.

«Arī mazs putniņš dēj oliņu,» nosmīn ierēdnis, iemūrējot kārtējo ķieģeli birokrātijas ēkā. To varētu salīdzināt ar obligātu prasību visiem dzīvokļiem pie loga uzstādīt metāla režģus tāpēc vien, ka dažos dzīvokļos kāds reizēm ielaužas. Toties kāds te uzreiz pavērtos darba lauks gan režģu ražotājiem, gan tirgotājiem, gan uzstādītājiem, pārbaudītājiem un soda naudu iekasētājiem! Darboties šajā virzienā, proti, radīt arvien jaunas un jaunas prasības, «noslaucot» par tām arī lielāku vai mazāku naudas summu, var bezgalīgi, turklāt reizēm pat līdz galam neizdomājot, kādā veidā visus birokrātiskos jaunievedumus kontrolēt. Var, piemēram, aizliegt parastā auto bākā liet marķēto degvielu, vienlaikus neparūpējoties, lai ceļu policistiem tiktu nodrošināts arī atbilstošs kontroles aprīkojums. Var likt Uzņēmumu reģistrā ik pa laikam pārreģistrēt visādas formālas prasības un tos komersantus, kas to neizdara, likvidēt, tādējādi veicot savdabīgu tīrīšanu, bet kāds no tā visa ir reālais labums uzņēmējiem? Parasti birokrātija uzplaukst brīžos, kad ekonomikai klājas labi. Tas ir tāds pārāk treknas dzīves zieds, bet audzēt to brīdī, kad ekonomika atdziest, ir uzņēmējdarbības videi ļoti kaitīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru