Dzīvesstils

Dizaina ikona: sēdmēbeļu skulptors Pjērs Polēns

Lana Jūra, speciāli DB, 18.01.2019

Viena no Polēna dizaina ikonām - Ņujorkas Metropolitēna muzeja 20.gs kolekcijā iekļautais, komfortablais un jutekliskais Mushroom (1960) klubkrēsls lillā auduma apdarē, raž. Artifort

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Krēslam jābūt kam vairāk par vienkārši funkcionālu mēbeli – savulaik sacīja izcilais franču dizaina novators Pjērs Polēns (Pierre Paulin).

XX gs. 60.–70. gados viņa radīto sēdmēbeļu neparastās un skulpturālās formas burtiski uzspridzināja industriju, dāvājot iespēju pēc pārmaiņām izslāpušajai sabiedrībai ar pilnu krūti ieelpot dizaina inovāciju garu. Viņš viens no pirmajiem prata meistarīgi pielietot jauno, modē nākušo plastmasas materiālu potenciālu, ko apliecina ultramodernais krēsls F302 (1967), kas šodien bagātina Ņujorkas MoMA un Parīzes Musée des Arts Décoratifs pastāvīgās kolekcijas. Šo lielo franču talantu par savējo dēvē arī Nīderlande, jo tieši viņš, daudzus gadus sadarbojoties ar kompāniju Artifort, radījis slavenākās nīderlandiešu dizaina ikonas kā Orange Slice (tulk. Apelsīna šķēle), Tongue (tulk. Mēle), Ribbon (tulk. Lente) krēslus u.c., kas iekļauti daudzu laikmetīgo dizaina muzeju krājumos un pieprasīti privāto kolekcionāru aprindās.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Talants kā ģimenes mantojums

Pjēra Polēna (1927.– 2009.) dzimtā pilsēta ir Parīze. Viņa tēvs, pēc profesijas zobārsts, bija francūzis, savukārt māte nākusi no vācu/šveiciešu dzimtas. Bērnību Polēns aizvadīja Ziemeļfrancijas strādnieku pilsētā Lānā (Laon), kas perspektīvā piedāvāja divas iespējas – dienestu militārajā garnizonā vai darbu dzelzceļa rūpnīcās. Bēgot no skarbās realitātes, par mazā Pjēra iedvesmas un apbrīnas objektu kļuva viņa tēvocis Žoržs Polēns (Georges Paulin) – allaž elegants un inteliģents autodidakts, kurš, pametis zobu tehniķa profesiju, bija pievērsies savai kaislībai – automašīnu dizainam un strādāja tādiem zīmoliem kā Peugeot, Bentley un Rolls Royce, bet 1931. gadā patentēja pirmo cieto mehāniski paceļamo auto jumtu. Otrs Polēna skolotājs ģimenes ietvaros bija Rodēna audzēknis, tēlnieks Fredijs Balthazars Štolls (Freddy Balthazar Stoll), kurš atklāja viņam mākslas un iztēles juteklisko pasauli un kura ietekmē topošais dizainers sapņoja par skulptora karjeru, no kā labās rokas ievainojuma dēļ nācās atteikties.

Apguvis gan keramiķa, gan akmeņkaļa iemaņas, pēc otrā pasaules kara Polēns atgriezās dzimtajā Parīzē un iestājās Ecole Camondo interjera un produktu dizaina skolā, kas pazīstama kā daudzu slavenu dizaineru kalve. Lai gan viņš neatzina klasisko mācību sistēmu un kritizēja skolotāju vidē pastāvošo ideju trūkumu, viņa intuitīvā izjūta un unikālā dabas dāvana – teju pārdabiskā spēja vizualizēt priekšmetus trīs dimensijās – tika novērtēta, atverot sadarbībai tā laika progresīvāko meistardarbnīcu durvis. Šai periodā Polēns dziļi iemīlēja skandināvu dizaina estētiku, bet vēlāk, pievienojies elitārā Parīzes universālveikala Galeries Lafayette interjera dekorāciju nodaļas komandai un padomdevēja statusā atklājot toreizējo universālveikala direktoru, iepazina tādu pasaules dizaina pirmo vijoļu kā Īmsu, Bertoijas, Nelsona, Albini u.c. daiļradi.

Visu rakstu Sēdmēbeļu skulptors Pjērs Polēns lasiet piektdienas, 18.janvāra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Bang & Olufsen laiž klajā Beosound A5, kas izstrādāts sadarbībā ar GamFratesi

Sadarbības materiāls, 17.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bang & Olufsen ar prieku iepazīstina ar jauno pārnēsājamo Beosound A5 skaļruni. Beosound A5, kas izstrādāts sadarbībā ar dāņu-itāļu dizaineru duetu GamFratesi, poētiski savieno ziemeļu un dienvidu dizaina kultūru, pateicoties Bang & Olufsen slavenajam skaņas iespaidam, rūpīgai meistarībai un produktu ilgmūžībai.

"Beosound A5 ir mūsu jaunais augstas klases pārnēsājamais skaļrunis, kas apvieno Bang & Olufsen ilggadējo pieeju dizainam, kas nekad neiziet no modes, ar mūsu redzējumu par nākotnes skaņu," saka produktu mārketinga viceprezidents Maikls Henriksons. Esam priecīgi pirmo reizi sadarboties ar GamFratesi, lai radītu divu skaļruņu dizainu, kas sakņojas skandināvu estētikā un kam piemīt atšķirīgs dizaina rokraksts."

Pieejams divās krāsās, Beosound A5 skaļrunim no dabīgā alumīnija ar austas papīra šķiedras priekšpusi ir gaišs ozolkoka rokturis, kas atgādina par bezrūpīgām skandināvu vasarām, kas pavadīta pludmalē. Melnā antracīta alumīnija versija apvienojumā ar tumša ozolkoka skaļruņa vāku un rokturi atgādina ziemas mežu vides estētiku. Abas apdares vienlīdz skaisti izskatīsies gan mājās, gan dabā, demonstrējot labāko skandināvu dizaina izcilību.

Komentāri

Pievienot komentāru