Tirdzniecība un pakalpojumi

Dobeles komunālie pakalpojumi pārrēķinās atkritumu apsaimniekošanas maksu

Žanete Hāka, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

SIA Dobeles komunālie pakalpojumi apņēmusies grozīt atkritumu apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas kārtību un veikt pārrēķinus iedzīvotājiem, kuriem komersanta īstenotās negodīgās komercprakses rezultātā radušies zaudējumi, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

PTAC pērnā gada 20. septembrī pieņēma lēmumu par negodīgas komercprakses īstenošanu, piemērojot SIA Dobeles komunālie pakalpojumi administratīvo sodu saistībā ar negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā neatbilstoša atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksas aprēķināšana, kā arī, uzliekot komersantam par pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi.

PTAC atzina par negodīgu SIA Dobeles komunālie pakalpojumi īstenoto komercpraksi saistībā ar neatbilstoši aprēķinātu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksu – komersants izrakstīja privātmāju īpašniekiem un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekiem rēķinus, kuros maksa par atkritumu apsaimniekošanu tika aprēķināta atkarībā no konkrētajā adresē deklarēto personu skaita, nevis faktiski radītā atkritumu daudzuma. Aprēķinos netika ņemts vērā ne lietošanā nodotā konteinera tilpums, ne atkritumu izvešanas biežums. Patērētājiem tika uzlikts par pienākumu apmaksāt normatīvo aktu prasībām neatbilstošus rēķinus.

Uzņēmums pārsūdzēja PTAC lēmumu pilnā apmērā. Tiesa gan aizliegumu veikt negodīgu komercpraksi, gan administratīvā soda piemērošanu atzinusi par pamatotu. Tiesa atzina, ka konstatētie fakti un izdarītie secinājumi, kas tika ņemti par pamatu pieņemtajam lēmumam un uzliktajam sodam, ir pareizi un pietiekami.

Tiesas ir pievienojušās PTAC lēmumā ietvertajam secinājumam, ka SIA Dobeles komunālie maksājumi veiktais atkritumu apsaimniekošanas aprēķins, kur cena tiek aprēķināta, neņemot vērā katra konkrētā atkritumu radītāja vai valdītāja faktiski radīto atkritumu daudzumu, ir neatbilstošs normatīvajiem aktiem. Tāpat tiesas atzina, ka konkrētajā gadījumā īpaši nozīmīgs ir tieši pārkāpuma rakstura vērtējums un piekrita PTAC viedoklim, ka atkritumu apsaimniekošanas jomā ir ierobežota patērētāju izvēles brīvība noslēgt atkritumu apsaimniekošanas līgumu ar jebkuru sev vēlamu atkritumu apsaimniekotāju, līdz ar to ir būtiski uzraudzīt atkritumu apsaimniekotāju komercpraksi, lai tā būtu godīga un neradītu patērētāju tiesību aizskārumu. Pēc apelācijas instances tiesas sprieduma stāšanās spēkā SIA Dobeles komunālie pakalpojumi ir apmaksājis 7000 latu naudas sodu.

Tiesas sēde, kurā tiks izskatīta komersanta sūdzība par PTAC lēmumu daļā par tiesiskā pienākuma uzlikšanu, ir nozīmēta uz jūliju, tomēr jau šobrīd PTAC rīcībā ir SIA Dobeles komunālie pakalpojumi sniegtā informācija, ka komersants ir saskaņojis ar pašvaldību jaunu atkritumu apsaimniekošanas maksas aprēķina kārtību iedzīvotājiem. Jaunā kārtība, kas stāsies spēkā 1. jūlijā, paredz, ka daudzdzīvokļu mājām aprēķini turpmāk tiks veikti proporcionāli dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam, pēc iepriekšējā mēnesī izvesto atkritumu apjoma un 1m3 maksas, savukārt individuālajās mājās maksa tiks aprēķināta, ievērojot konteinera tilpumu, izvešanas biežumu un 1m3 maksu.

Vienlaikus PTAC informē, ka komersants ir apņēmies veikt patērētājiem izrakstītajos rēķinos norādīto summu pārrēķinu par periodu no 2012. gada 20. septembra līdz 2013. gada 1. jūlijam. Personām, kurām SIA Dobeles komunālie pakalpojumi īstenotās negodīgās komercprakses rezultātā minētajā laikā periodā radušies zaudējumi, jāvēršas pie komersanta ar atbilstošu iesniegumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta - KNAB aizdomās par kukuļa ņemšanu no būvuzņēmēja aizturējis Dobeles pašvaldības iepirkumu komisijas priekšsēdētāju

LETA, 19.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļņemšanu no būvfirmas īpašnieka Madara Radžeļa aizturējis Dobeles novada pašvaldības iepirkumu komisijas priekšsēdētāju Lailu Šereiko, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB 15.jūlijā sākts kriminālprocess par to, ka Dobeles novada iepirkumu komisijas priekšsēdētāja Šereiko, iespējams, laikā no 2019.gada janvāra līdz jūlijam pieņēmusi kukuļus no SIA «Ceļu būvniecības sabiedrība «Igate»'» par sniegto atbalstu Dobeles novada iepirkumu procedūrās, kā arī veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

KNAB rīcībā esošie audioieraksti, liecības, dokumenti un priekšmeti dodot pamatu pieņēmumam, ka Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Šereiko, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja, esot pieņēmusi kukuļus no «Ceļu būvniecības sabiedrība «Igate»» dažādu materiālu labumu veidā.

Birojam ir aizdomas par ne mazāk kā 2000 eiro vērtu tirdzniecības centra «Rīga Plaza» dāvanu karšu pieņemšanu no Šereiko puses. Tāpat KNAB ir aizdomas, ka šonedēļ Jelgavā automašīnā amatpersona no «Ceļu būvniecības sabiedrība «Igate»» un «Igate Būve» valdes locekļa Radžeļa pieņēma kukuli 2500 eiro apmērā, lai neliktu šķēršļus un atbalstītu abus uzņēmumus iepirkumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SIA Dobeles komunālie pakalpojumi atkritumu apsaimniekošanas norēķinu kārtība tomēr atzīta par prettiesisku

Žanete Hāka, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa Jelgavā atstājusi spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) 2012.gada 20.septembra lēmumu daļā, ar kuru uzlikts par pienākumu SIA Dobeles komunālie pakalpojumi nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, informē PTAC.

Ar PTAC lēmumu 2012.gadā komersantam uzlikts pienākums nekavējoties izbeigt negodīgo komercpraksi, kas tika īstenota, komersantam maksu par sniegto atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu aprēķinot nevis par konkrētā atkritumu radītāja vai valdītāja faktiski radīto atkritumu daudzumu, bet gan par vidēji aprēķināto vienas personas saražoto atkritumu daudzumu. Lai noskaidrotu viena iedzīvotāja ikmēneša maksu par atkritumu apsaimniekošanu, komersants aprēķināja vidējo vienas personas saražoto atkritumu daudzumu gadā Dobeles novadā, kā rezultātā maksa par visu iedzīvotāju kopīgi radīto atkritumu daudzumu tika izlīdzināta starp visiem iedzīvotājiem vienādā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru