Foto

Doņeckas centrā līst asinis

Gunta Kursiša, 28.05.2014

Jaunākais izdevums

Austrumukrainas pilsētas Doņeckas centrā, kur vakar tika iznīcināti vismaz simts bruņoti kaujinieki, kas bija ieņēmuši lidostu, trešdien notiek apšaude. Tiek izmantoti arī ložmetēji, vēsta informācija sociālajos tīklos.

Apšaudes notiek pilsētas Kijevas un Vorošilovskomas rajonā.

«Īsāk sakot – kauja notiek visā Kijevas rajonā. Traumatoloģija, Ukrainas drošības dienests, lidosta, ogļu raktuves – visur notiek apšaudes,» liecina ieraksts mikroblogošanas vietnē Twitter.

Tāpat tiek ziņots, ka virs Ukrainas Drošības dienesta ēkas riņķo lidmašīna, kuru mēģina apšaudīt no lielkalibra ložmetējiem. To savā Twitter ierakstā apstiprina BBC žurnāliste Olga Ivšina. «Riņķo lidmašīna. Kaut kur pie Drošības dienesta ēkas darbojas lielkalibra ložmetēji. Šķiet, ka šauj debesīs,» teikts viņas ierakstā Twitter.

Db.lv jau ziņoja, ka šīs nedēļas sākumā notika kauja starp teroristiem un Ukrainas militārajiem spēkiem par Doņeckas lidostas atgūšanu kā rezultātā tika nogalināti vismaz simts separātisti. Pilsētas mērs paziņojis, ka sadursmju laikā miruši vismaz divi civiliedzīvotāji. Naktī uz pirmdienu bruņoti teroristi pārņēma kontroli Doņeckas lidostā. Kijeva uz Doņeckas lidostu nosūtīja savus armijas spēkus, ieskaitot helikopterus un iznīcinātājus. Vispirms tika raidīti brīdinājuma šāvieni, kuriem atbildē sekoja šāvieni no separātistu puses, incidentam pāraugot apšaudē. Naktī uz otrdienu kauja notika uz Ukrainas-Krievijas robežas, ziņo vietējie mediji. Ukrainas robežu izdevies šķērsot kaujinieku autokolonnai, kurā ietilpa vairākas kravas automašīnas, vieglās automašīnas un mikroautobusi. Ukrainas robežsargiem izdevās pārtvert vienu mirkoautobusu un divus vieglos spēkratus, kas saskaņā ar Ukrainas robežsargu pausto, bijuši pilni ar Kalašņikova automātiem, rokas granātmetējiem un sprāgstvielām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienu pēc vardarbīgā un vismaz diviem cilvēkiem arī letālā «masu kautiņa» Ukrainas austrumdaļas pilsētā Doņeckā Krievijas Ārlietu ministrija nākusi klajā ar paziņojumu, ka gatava aizstāvēt savus pilsoņus Doņeckā, ziņo ukraiņu medijs kp.ua.

Krievijas Ārlietu ministrija esot paudusi, ka Kijevas valdība nespēj kontrolēt situāciju Doņeckā.

Medijs atsaucas uz paziņojumu, kas ievietots Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā. Db.lv pārliecinājās, ka piektdienas pēcpusdienā, ap plkst. 13.40 šī vietne nebija pieejama. Iespējams, tas saistīts ar hakeru masveida uzbrukumiem Kremļa oficiālajai interneta vietnei, kā arī Krievijas Centrālās bankas mājaslapai. Tika ziņots, ka hakeru uzbrukumi vērsti arī pret citām Krievijai nozīmīgām mājaslapām, piemēram, valstij piederošā telekanāla Rossija-24 vietnei.

Ukrainas mediji ziņo arī, ka Krimas pussalas ziemeļu virzienā virzās Krievijas armijas reaktīvie mīnmetēji Uragan. Tajā pašā virzienā piektdien virzoties arī militāro spēku kolonna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mediji: Separātistus Doņeckā un Luhanskā vada Ahmetova un Jefremova cilvēki

LETA--UNIAN, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Separātistus Doņeckā un Luhanskā atbalsta nevis Krievija, bet gan Ukrainas bagātākais cilvēks oligarhs Rinats Ahmetovs un Reģionu partijas parlamentārās frakcijas vadītājs Oleksandrs Jefremovs, liecina mediju rīcībā nonākusī neoficiālā informācija.

Tā liecina arī, ka separātistu vidū esot daudz noziedznieku.

Visas separātistu akcijas koordinējot Ahmetova un Jefremova cilvēki. Pats Jefremovs paziņojis, ka drošības dienesta telpu sagrābšana Luhanskā nav provokācija, bet gan daudzu cilvēku pozīcija «un viņi grib šo viedokli aizstāvēt».

Jau ziņots, ka prokrieviskie aktīvisti pirmdien Doņeckas apgabala valsts administrācijas ēkā ieņēmuši prezidiju un pasludinājuši Doņeckas tautas republikas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

KHL prezidents: Ukrainas Iekšlietu ministrija negarantē drošību Gagarina kausa spēļu laikā

LETA, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas Iekšlietu ministrija pavēstījusi, ka negarantē drošību Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa spēļu laikā Doņeckā, tomēr cīņas tur tiks aizvadītas vietējo līdzjutēju dēļ, pavēstījis līgas prezidents Aleksandrs Medvedevs.

Kā ziņots, pirmajās divās Gagarina kausa Rietumu konferences ceturtdaļfināla cīņās piektdien un sestdien vietējā Doņeckas Donbass vienība uzņems Latvijas komandu Rīgas Dinamo.

«Cilvēciski ļoti žēl klubu un tā līdzjutējus. Komanda aizvadīja lielisku sezonu, tomēr politisku apstākļu dēļ tai draudēja mājas spēļu atņemšana play-off cīņās,» līgas oficiālajā mājaslapā citēts Medvedevs. «Protams, Donbass komanda un tās līdzjutēji to nebija pelnījuši.»

Tomēr Medvedevs atzina, ka Ukrainas Iekšlietu ministrija vēstulē devusi mājienu, ka negarantē drošību gaidāmajās spēlēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Divu pilsētu stāsts: Ļvova un Doņecka

Gunta Kursiša, 25.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Doņecka un Ļvova atrodas aptuveni tūkstoš kilometru attālumā viena no otras un, iespējams, šo pilsētu iedzīvotāji viskrasāk izjutuši spriedzi starp Austrumiem un Rietumiem, vēsta Reuters.

Vienā no pilsētām jau norisinājās plaši protesti pret V. Janukoviču un viņa lēmumu nevienoties par saišu stiprināšanu ar Briseli, kamēr otrā – tas pats lēmums tika uztverts kā pašaizsardzības solis.

Doņecka (Донецьк) atrodas Ukrainas austrumos pie Kaļimusas upes. Pilsēta ir viens no Ukrainas krievu minoritātes centriem. Saskaņā ar 2012. gada skaitīšanas datiem, pilsētā dzīvoja apmēram 955 tūkstoši cilvēku, un, vērtējot pēc iedzīvotāju skaita, Doņecka ir piektā lielākā Ukrainas pilsēta.

Ļvova (Львів) ir Ukrainas rietumu pilsēta, aptuveni 80 kilometru attālumā no Polijas robežas. Pilsētā pēc 2001. gada datiem dzīvo vairāk nekā 758 tūkstoši iedzīvotāju. Tā ir septītā lielākā Ukrainas pilsēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas ministrs sola «bargu atbildi» separātistiem

LETA--UNIAN, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas austrumos vairumu provokāciju rīko «Krievijas politiskie tūristi», pirmdien sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Deščica, vienlaikus solot «bargu atbildi» separātistiem.

«Atbilde būs daudz bargāka,» uzsvēra ministrs, norādot, ka valdības drošības jomas struktūru vadība jau atrodas šajā reģionā un strādā ar vietējo administrāciju.

Vairumu provokāciju Austrumukrainā rīko «Krievijas politiskie tūristi», kuru skaits gan ir sarucis, toties - aktivitāte palielinājusies.

Svētdien Ukrainas austrumos notika plaši prokrieviski mītiņi. Doņeckā un Harkovā mītiņotāji ieņēma apgabalu administrācijas ēkas, bet Luhanskā - Ukrainas drošības dienesta ēku. Arī Doņeckā ieņemta drošības dienesta ēka.

Harkovā separātisti no administrācijas ēkas pirmdien padzīti, savukārt Doņeckā pie administrācijas nama viņi izveidojuši barikādes no riepām un dzeloņstieplēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ukrainas bagātākais cilvēks iesaistās pret separātismu vērstā kampaņā

Gunta Kursiša, 21.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālnozares magnāts, miljardieris un arī par oligarhu dēvētais Rinats Ahmetovs, kura bagātības lēstas 16 miljardu ASV dolāru vērtībā, iesaistījies kampaņā pret Krievijas atbalstīto separātismu.

Austrumukrainas pilsētā Doņeckā, kā arī citās Doņeckas reģiona pilsētās, piemēram, Mariupolē, izvērstā kampaņa vērsta pret Ukrainas šķelšanos un separātismu, vēsta BBC. Aktivitāšu ietvaros vairāki simti cilvēku apmeklējuši R. Ahmetovam piederošo futbola stadionu, savukārt automašīnu īpašnieki savu nostāju pret separātismu signalizējuši ar autotaurēm. Tāpat ielās bija redzami Ukrainas zili dzeltenie karogi. Spēkratu īpašnieki aicināti ik dienas pusdienlaikā paust savu nostāju. Tiesa gan, jau parādās ziņas, ka dažiem kampaņas dalībniekiem uzbrukuši separātisti.

«Cilvēki ir noguruši no dzīves bailēs un šausmās,» paziņojis miljardieris R. Ahmetovs, izsakot apsūdzību, ka separātisti ved Ukrainu pretī «genocīdam».

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ukrainas austrumu pilsētās prokrieviskie demonstranti uzbrūk administrācijas ēkām; paceļ Krievijas karogus

Gunta Kursiša, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas pilsētās Doņeckā, Luhanskā un Harkovā notika prokrievisi noskaņoto aktīvistu sadursmes ar policiju. Tāpat administrācijas ēkās tika izkārti Krievijas karogi un tika izteikti aicinājumi rīkot referendumus par neatkarību.

Reaģējot uz prokrieviskajiem protestiem, Ukrainas pašreizējais prezidents Oleksandrs Turčinovs sasauca ārkārtas drošības sēdi. Nemieru dēļ tika atcelta viņa plānotā vizīte Lietuvā.

Doņeckā šie bija pēdējo dienu visvardarbīgākie protesti. Liela prokrieviski noskaņoto aktīvistu grupa atdalījās no pūļa un iebruka reģionālās valdības ēkā, pirms tam iesaistoties sadursmēs ar policiju. Administrācijas ēkā tika pacelts Krievijas karogs un izkarināts plakāts Krievijas atbalstam. Pārējais pūlis tikmēr izkliedz saukļus «Krievija, Krievija!», ziņo BBC. Saskaņā ar policijas pausto, kopumā Doņeckā administrācijas ēkai uzbruka ap tūkstoš demonstrantu. Svētdienas vakarā ēkā bija iebarikadējušies aptuveni simts cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Ārlietu ministrija otrdien brīdinājusi Kijevu, ka jebkāda veida spēka izmantošana Ukrainas austrumos, kur trīs pilsētās pēc prokrieviski noskaņoto sacelšanās Ukrainas valdība joprojām cenšas atgūt kontroli, var novest pie pilsoņu kara, vēsta CNN.

Jau ziņots, ka prokrieviski noskaņoti protestētāji Doņeckā, Harkovā un Luhanskā bija ieņēmuši valdības ēkas un pacēluši tajās Krievijas karogus. Harkovā aktīvisti pat pašpasludinājuši «republiku».

Krievijas Ārlietu ministrija norāda, ka tai bažas sagādā tās rīcībā esoša informācija, ka protestētājus, tostarp tos, kas ieņēma valdības reģionālās ēkas minētajās pilsētās, sagaida represijas.

Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas mājas lapā publicēts paziņojums, kurā norādīts - Krievijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Ukrainā notiek militāra rakstura mobilizācija, kurā piedalās arī nelegālas, bruņotas organizācijas «Правый сектор» kaujinieki. Šo darbību mērķis, pēc ministrijas rīcībā esošās informācijas, ir apspiest valsts austrumos notiekošos protestus pret pašreizējās Ukrainas valdības piekopto politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ukrainas jaunais prezidents grib ASV tiešu militāru palīdzību

Gunta Kursiša, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīze Ukrainā vēršas plašumā, un Ukrainas jaunievēlētais prezidents Petro Porošenko izteicies, ka Ukrainai ir nepieciešama tieša ASV militārā palīdzība, ziņo ukraiņu medijs Unian.

«Es nedomāju, ka sankcijas ir spēcīgs preventīvs faktors. Agresija no Krievijas puses var turpināties,» pauda P. Porošenko. Pēc viņa vārdiem, tagad reālu palīdzību sniegtu tieša ASV militārā palīdzība – līdzīga tai, kas tika sniegta sabiedrotajiem Otrā pasaules kara laikā (lendlīzes programma).

Ukrainas prezidents pauda, ka valsts ir gatava cīnīties par neatkarību un tai ir jānostiprina savi bruņotie spēki.

Tikmēr krīze Ukrainas austrumos plešas plašumā - trešdien vēlu vakarā separātisti mēģināja ieņemt Ukrainas Zemessardzes daļu Luhanskā, taču Ukrainas karavīriem izdevās atvairīt krievu kaujinieku uzbrukumu. Ukrainas pusē neviens nav cietis. Jau ziņots, ka šīs nedēļas pirmā puse asiņaina bijusi Doņeckā – kaujā par kontroli pilsētas lidostā tika nogalināti vairāk nekā simts no Krievijas iesūtīti teroristi, un trešdien apšaude, izmantojot militāro tehniku, notika arī Doņeckas centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks pirmdien apsūdzējis Krieviju, ka tā cenšas «saraut gabalos» Ukrainu, radot nekārtības valsts austrumu daļas pilsētās, ziņo AFP.

A. Jaceņuka izteikumi nākuša klajā pēc vardarbīgiem protestiem, kas notika aizvadītās nedēļas nogalē Doņeckā, Harkovā un Luhanskā. Db.lv jau vēstīja, ka pilsētās tika veikti uzbrukumi pašvaldību ēkām. Reģionālās valdības administrācijas ēkai Doņeckā uzbruka aptuveni tūkstotis prokrieviski noskaņotu demonstrantu, tika pacelts Krievijas karogs, kā arī izteikti aicinājumi sarīkot referendumu par Doņeckas neatkarību. Tāpat uzbrukumi veikti arī administrācijas ēkām Harkovā un Luhanskā.

A. Jaceņuks apgalvo, ka Krievija ir pielikusi savu roku administrācijas ēku okupēšanā, lai atrastu ieganstu savu armijas spēku ievešanai Ukrainā. Pēc Ukrainas premjera vārdiem, šādi Maskava vēlas sodīt kaimiņvalsti, ka tā atteikusies no Kremļa atbalstīta prezidenta un tā vietā vēlas veidot politiskas un ekonomiskas saites ar rietumvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Doņeckas tautas republikas Republikāniskā padome lūgusi prezidentam Vladimiram Putinam uz laiku Doņeckā ievest miera uzturēšanas kontingentu,» atsaucoties uz Krievijas mediju Itar-Tass, ziņo Krievijas neatkarīgais telekanāls Doždj.

Itar-Tass ziņo, ka deputāti esot vienbalsīgi atbalstījuši Doņeckas Republikāniskās padomes vēršanos pie Krievijas ar šādu lūgumu.

Doņeckas apgabala deputāti esot arī paziņojuši, ka Doņecka ir neatkarīga republika.

Tāpat arī deputāti lēmuši 11. maijā sarīkot referendumu par reģiona iekļaušanu Krievijas sastāvā.

Jau ziņots, ka Krievija anektēja Krimas pussalu šā gada martā, iepriekš sarīkojot referendumu, ko Rietumvalstis, tostarp Latvija, nav atzinušas par leģitīmu. Pēdējās ziņas liecina, ka visi Krimas iedzīvotāji, kuri nav bijuši reģistrēti uz 18.martu, tiks uzskatīti par ārvalstniekiem, trešdien paziņojusi Krievijas Federālā migrācijas dienesta pārstāve Viktorija Gičko. «Līgumā» par Krimas aneksiju, kuru pagājušajā nedēļā parakstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas separātistu līderi, noteikts, ka visi Krimas un Sevastopoles teritorijā dzīvojošie Ukrainas pilsoņi un personas bez pilsonības tiek atzītas par Krievijas pilsoņiem. Viena mēneša laikā personas, kurām ir Ukrainas vai kāda cita pilsonība, var paziņot par savu vēlmi saglabāt šo pilsonību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ukraina nekārtību cēlājiem Doņeckā piedāvās amnestiju apmaiņā pret ieročiem

Gunta Kursiša, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraina netiesās promaskaviski noskaņotos protestētājus, kas ieņēma valdības ēkas divās Austrumukrainas pilsētās, ja viņi piekritīs atdot savus ieročus, paziņojis Ukrainas prezidents Oleksandrs Turčinovs.

Seperātisti ieņēmuši pašvaldību administrācijas ēkas Luhanskā un Doņeckā, un Kijevas amatpersonas paudušas, ka šīs aktivitātes varētu mudināt Krieviju iebrukt Ukrainā. Tāpat Kijeva apsūdzējusi Krieviju šo aktivitāšu uzjundīšanā. Kremlis šādus apgalvojumus noliedz.

Ukraina patlaban ir uzsākusi «antiterorisma operāciju», kuras uzdevums ir ierobežot seperātistus valsts austrumos. Iepriekš šonedēļ Ukrainas īpašo operāciju vienībām izdevās padzīt aktīvistus no iepriekš ieņemtās Ukrainas Drošības padomes ēkas Doņeckā.

Saskaņā ar NATO rīcībā esošo informāciju pie Ukrainas austrumu robežas bāzējas aptuveni 40 tūkstoši Krievijas kareivju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm vadītājs: Iespējas Turcijas tirgū pavērušās, pateicoties eksprezidentam Bērziņam

LETA, 18.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas uzņēmumam Olainfarm pavērusies iespēja strādāt Turcijas tirgū un tas zināmā mērā noticis, pateicoties bijušajam Latvijas prezidentam Andrim Bērziņam, atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

«Mūsu eksprezidents Andris Bērziņš pērn vasarā divas reizes runāja ar Turcijas prezidentu Redžepu [Tajipu] Erdoanu, lai turki pie mums uz ražošanu atsūta savu komisiju, kas pārbaudīs ražošanas prakses atbilstību pienācīgajām normām. Un tajā brīdī es stāvēju blakus,» sacīja Olainfarm vadītājs.

«Tas nostrādāja - pie mums atsūtīja inspekciju, un, lai tas būtu ātri, mūs nolika priekšā rindā, kurā ir tūkstošiem uzņēmumu, kas gaida tādu pašu pārbaudi,» norādīja Maligins.

Tas varēja notikt, arī pateicoties politiskajam resursam, piebilda uzņēmējs, atgādinot, ka Latvija vienmēr atbalstījusi Turciju tās ceļā uz Eiropas Savienību (ES).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Beidzas Kijevas noteiktais padošanās termiņš; aktīvisti ieročus nenoliek

Gunta Kursiša, 14.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neviens no aktīvistiem Doņeckā un Luhanskā negrasās izpildīt Kijevas izteikto ultimātu un nolikt ieročus, paziņojis Luhanskas reģiona koordinācijas padomes loceklis Aleksejs Čumuļenko (Алексей Чмуленко), vēsta Krievijas medijs Russian.rt.

Viņš pauda, ka visi esot noskaņoti «ļoti patriotiski» un aktīvisti «turēšot savu pozīciju».

Cilvēki ne vien atsakās pamest akcijas norises vietu, bet arī to skaits arvien pieaug, uzsvēris A. Čumuļenko. Tāpat aktīvists norādījis, ka patlaban protestētājiem netrūkst nedz ēdiena, nedz munīcijas.

Pagājušajā nedēļā Kijeva pauda, ka netiesās promaskaviski noskaņotos protestētājus, kas ieņēma valdības ēkas divās Austrumukrainas pilsētās, ja viņi piekritīs atdot savus ieročus

Aizvadītās nedēļas nogalē bruņoti kaujinieki ieņēma administrācijas un drošības struktūru ēkas vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās. Svētdien sadursmē ar Krievijas armijas formas tērpos ģērbtiem kaujiniekiem Sljavanskā, Doņeckas apgabalā, krita Ukrainas Drošības dienesta (UDD) specvienības «Alfa» kapteinis, bet vēl četri «Alfas» kareivji tika ievainoti. Separātistu rindās ir vismaz viens bojāgājušais un vairāki ievainotie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas vēsturnieks: Putinu var apturēt tikai sankcijas, tomēr viņa dzīves laikā politiskas izmaiņas Krievijā nav gaidāmas

LETA, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresīvo politiku var apturēt tikai rietumvalstu sankcijas, tomēr Putina dzīves laikā politiskas izmaiņas Krievijā nav gaidāmas un ir iespējami dažādi pavērsieni, šādu viedokli Neatkarīgajā paudis Krievijas vēsturnieks Boriss Sokolovs.

Sokolovs uzsvēris, ka ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju jābūt ļoti nopietnām - «tādām, kas vismaz uz laiku bloķētu Krievijas tirdzniecību ar energoresursiem». Amerikāņi tādas sankcijas pagaidām neieviešot, jo ASV prezidents Baraks Obama esot neizlēmīgs cilvēks un viņam nepatīk izmantot spēku un draudēt ar spēku.

«Putinu var apturēt tikai stingras sankcijas. Jā, no šīm sankcijām cietīs ne tikai Krievija, bet arī ES un arī Latvija, taču tas ir vienīgais veids, kā iegrožot Krievijas valdošo režīmu un ielikt to atpakaļ starptautisko tiesību normu rāmjos. Atpakaļ starptautisko tiesību rāmjos Krievija gan būs tikai tad, kad atteiksies no anektētās Krimas. Baidos, ka pēc tā vajadzēs nevis gadus, bet gadu desmitus. Tātad - vēl gadu desmitus nāksies dzīvot pasaulē, kas būs sadalīta ar līnijām kā aukstā kara laikos. Tas gan ir atkarīgs no tā, cik ilgi vēl valdīs Putins un kas nāks viņa vietā,» sacījis vēsturnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Prokrieviskie separātisti Doņeckā atsakās atlikt «referendumu»

LETA--UKRAINSKAJA PRAVDA, 08.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas atbalstītie separātisti, kas Ukrainas austrumos sagrābuši Doņeckas apgabala valsts administrācijas ēku, ceturtdien izlēmuši neatlikt svētdien iecerēto «referendumu» par tā dēvētās Doņeckas Tautas republikas dibināšanu.

«Referendums notiks 11.maijā,» telefonsarunā ar aģentūru "Interfax" pavēstīja separātistu līdera vietnieks Miroslavs Rudenko.

Referenduma rīkošanu apstiprinājis arī separātistu līderis Deniss Pušiļins.

«Referenduma datums netiks atlikts,» norādīja Pušiļins, piebilstot, ka balsojumā nolemts rīkot "referendumu", kā iepriekš plānots.

Arī Slovjanskas separātistu pārstāvis ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka svētdien «referendums» notiks.

Saņemtas ziņas, ka arī tā dēvētā Luhanskas tautas padome vienbalsīgi nolēmusi «referendumu» rīkot svētdien.

Kā ziņots, trešdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins nāca klajā ar aicinājumu separātistiem, kas darbojas Ukrainas austrumos, atlikt Doņeckā un Luhanskā 11.maijā plānotos referendumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Doņeckā protestētājus padzen no Drošības padomes; Harkovā dibina «republiku»

Gunta Kursiša, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrumukrainas pilsētā Doņeckā prokrieviski noskaņotie protestētāji padzīti no iepriekš ieņemtās Ukrainas Drošības padomes ēkas. Tikmēr Harkovā aktīvisti pašpasludinājuši «republiku», vēsta pasaules mediji.

Protestētājus no Ukrainas Drošības dienesta telpām padzina Ukrainas īpašo operāciju vienības. Operācijā neesot neviena bojā gājušā, pauda Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietniece Viktorija Simara. Notikuma vietā pašlaik strādā izmeklētāji, vēsta AFP. Kā liecina iekšlietu ministrs Arsena Avakova paziņojums Facebook, arī protestētāji Harkovā padzīti no ieņemtajām ēkām.

Db.lv iepriekš vēstīja, ka protestētāji aizvadītajās brīvdienās ieņēma Doņeckas vietējās administrācijas ēku, kur tie dibināja «Doņeckas Tautas republiku». Pirmdien tika paziņots, ka «Doņeckas tautas republikas Republikāniskā padome lūgusi prezidentam Vladimiram Putinam uz laiku Doņeckā ievest miera uzturēšanas kontingentu». Kā liecina informācija ārvalstu medijos, sekojot Doņeckas piemēram, līdzīgi rīkojusies arī Harkovā, kurā promaskaviskie aktīvisti arī dibinājuši «Harkovas tautas republiku». Šādu lēmumu pieņēmuši vairāki desmiti aktīvistu, kas sevi nodēvējuši par «alternatīvajiem deputātiem».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hokejists Bārtulis gaida ziņas no Doņeckas

Dienas Bizness, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hokejists Oskars Bārtulis pēc pavasarī veiktās cirkšņa operācijas ir sācis gatavoties jaunajai sezonai, bet politiski nestabilās situācijas dēļ Ukrainā pagaidām nav zināms, kur nākamgad bāzēsies viņa klubs Doņeckas Donbass. Tikmēr Bārtulis jau ceturto gadu noorganizējis Bārtuļa/Skrastiņa nometni bērniem un jūlijā gatavojas startēt Latvijas rallija sacensībās, vēsta laikraksts Diena.

«Mūsu nometnē šovasar strādā arī Donbass treneris Vladimirs Vorobjovs, kurš klubā atbild par aizsargu, tātad arī manu darbību laukumā. Ar viņu gandrīz katru dienu apspriežam pienākošās ziņas no Doņeckas. Ja jau pat viņš ir neziņā, tad ko lai saka spēlētāji? Cenšamies par to nedomāt, jo ietekmēt neko nevaram. Mums saka - nedēļas laikā būs atrisinājums,» intervijā laikrakstam, vaicāts, vai ir kādas ziņas no Doņeckas Donbass vadības par nākamo sezonu, stāstījis hokejists.

Uz jautājumu, vai KHL noteikumi paredz kādas garantijas spēlētājiem, kuriem jau ir līgums uz nākamo sezonu, Bārtulis atbildējis: «Šī ir pilnīgi atšķirīga situācija, jo ir bažas par cilvēku dzīvībām. Pirms neilga laiciņa runāju ar mūsu kluba ofisa darbinieku. Drošības nolūkos pāris nedēļu apkalpojošam personālam bija ieteikts neierasties darbā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Krieviju satraukušas NATO militārās aktivitātes Austrumeiropā

Gunta Kursiša, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskava paudusi bažas par «bezprecedenta» ASV un NATO militārajām aktivitātēm netālu no Krievijas robežas.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu (Серге́й Шойгу́) telefonsarunā esot savam ASV kolēģim Čakam Hāgelam (Chuck Hagel) aicinājis «pieklusināt retoriku». Tāpat viņš esot galvojis, ka Krievija neiebruks Ukrainā.

Vienu stundu ilgā S. Šoigu telefonsaruna ar ASV kolēģi esot bijusi «vaļsirdīga», tā pauda Krievijas aizsardzības ministrs. S. Šoigu uzsvēris, ka Maskavu satrauc ASV un NATO militārās aktivitātes Austrumeiropā, kuras turklāt pavada «provokatīvi» paziņojumi par vajadzību «saturēt» Krieviju.

ASV uz Poliju un Baltijas valstīm nosūtījusi 600 karavīrus. Vašingtona skaidroja, ka papildu militārie spēki izvietoti Austrumeiropā, lai nomierinātu satrauktās NATO dalībvalstis, kas atrodas tuvu Krievijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mērķējot uz daudzmiljonu alus baudītājiem Krievijā un plānojot iekarot eksotisko Ķīnas tirgu, jauna čehu alus darītava Stargorod nobāzējas arī Rīgā.

Klātesot Čehijas un Ukrainas vēstniekiem Latvijā, trīssimt gadu senajā, vēl Ziemeļu karu pieredzējušā ēkā Daugavas labajā krastā atklāts jauns alus restorāns, kurā alus tiek brūvēts pēc čehu tehnoloģijām. Restorāna dibinātājs UBC Group prezidents Igors Gumennijs atklāj, ka Latvija ir ļoti pievilcīga vieta uzņēmējdarbībai. Viņš redz brīvu vietu alus restorānu attīstībai, tāpēc arī veiktas investīcijas ārpus Ukrainas, kur uzņēmumam pieder trīs alus restorāni. Stargorod stratēģija – atvērt savus restorānus lielākajās Krievijas pilsētās, kā arī perspektīvā tos attīstīt tālajā Ķīnā.

Stargorod – tā ir alus darītavu un restorānu ķēde. Mums pieder trīs restorāni Ukrainā – Harkovā, Ļvovā un Doņeckā. Ukrainā esam vēl vairāku restorānu būvniecības stadijā – tie atradīsies Kijevā, Dņepropetrovskā, Zaporožjē un meklējam vietu arī Odesā. Rīga mums ir dabiska vieta postpadomju telpā Baltijā. Jau šonedēļ atvērsim savu restorānu Sočos, kur būs olimpiskās spēles, un martā jauns restorāns būs Sanktpēterburgā. Pēc tam plānojam atvērt savus restorānus visās lielākajās Krievijas pilsētās. Tālākā vieta, kur domājam strādāt, būs Ķīna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rasmusens: Notiekošais ir Krievijas mēģinājums pārzīmēt Eiropas karti

Gunta Kursiša, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīze vispirms jau notiek Ukrainā, tomēr Krievijas aktivitātes rada draudus visai Eiroatlantijas kopienas drošībai. Pašlaik notiekošais Ukrainā ir Krievijas mēģinājums pārzīmēt Eiropas karti un novilkt jaunas robežlīnijas, intervijā CNN pauda NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens (Anders Fogh Rasmussen).

Runājot par notiekošo Ukrainā, A. F. Rasmusens pašlaik neredz spriedzes samazināšanos Ukrainā. Krievijas militārie spēki tikai pastiprina savas pozīcijas.

NATO ģenerālsekretārs neizslēdza, ka Krievijas armija pārvietosies tālāk par Krimas reģiona robežu. Tāpat viņš pauda, ka pastāv risks, ka Krievija pati rada saspīlējumu Ukrainas reģionos, piemēram, Doņeckā, lai sagatavotu augsni savām darbībām.

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele pauda – ja Krievija turpinās agresiju, tad kaimiņvalstis to uzskatīs kā draudu viņām pašām. A. F. Rasmusens, vaicāts komentēt šo apgalvojumu, tam piekrita un norādīja, ka Krievijas aktivitātes rada draudus visai Eiroatlantijas drošībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Loģistikā jābūt elastīgam un jāpiedāvā tirgus pieprasījumam atbilstoši un efektīvi piegāžu risinājumi

To sarunā ar Dienas Biznesu norāda Gefco Baltic valdes locekle Oksana Jakovļeva, kura ir studējusi gan angļu un vācu valodu Kijevas Pedagoģijas institūtā, gan biznesa vadību un starptautiskās attiecības Vācijā un darbojas loģistikas biznesā vairāk nekā 20 gadus.

Fragments no intervijas, kas publicēta 17. jūlija laikrakstā Dienas Bizness:

Ja varam sākt ar humoru – vai iepriekšējais kompānijas vadītājs lietuvietis Martins Keršis kaut ko «savārīja», ka tika nomainīts, vai tā bija regulāra darbinieku rotācija?

Gefco ir programma, kas paredz tāda kā talantu fonda rotāciju no vienas valsts uz otru, no viena amata uz otru, un Martins tagad ir atbildīgs par Gefco 2PL (red. piez. ‒ transporta pakalpojumu nodošana ārpakalpojumā) biznesu. Kaut arī Gefco stratēģija paredz salīdzinoši mazu pamatlīdzekļu esamību, mums joprojām pieder dažādi aktīvi. Gefco ir lielākais automašīnu pārvadāšanai domāto dzelzceļa vagonu īpašnieks Eiropā. Mums ir vairāk nekā 3500 vagonu, mums ir arī automašīnas, un Martina uzdevums ir attīstīt šo biznesu, padarot to efektīvāku. Tādējādi viņam tas bija paaugstinājums, bet man pēc piecu gadu darba Gefco ģenerāldirektores amatā Ukrainā tika piedāvāts izmēģināt pieredzi starptautiskajā arēnā un pārcelties uz Baltiju, kur strādāju kopš šā gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins Obamam: Ziņas par Krievijas iejaukšanos Ukrainā ir dezinformācijas sekas

Gunta Kursiša, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spekulācijas, ka Krievija iejaukusies Dienvidaustrumukrainā notiekošajā balstās uz nepatiesu informāciju. Pie varas esošajai Ukrainas valdībai vispirms jādomā par to, kā iesaistīt visus politiskos spēkus un reģionus jaunas konstitūcijas izstrādē un federālas valsts struktūras izveidē, tā telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu pauda Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ziņo V. Putina oficiālā mājaslapa Kremlin.ru.

Nokaitētā telefonsarunā ASV prezidents Baraks Obama pavēstījis Krievijas prezidentam, ka Krievijas darbības Ukrainā nesekmē diplomātiska krīzes risinājuma panākšanu, turklāt Baltais nams norādīja V. Putinam, ka Maskava piedzīvos arī turpmākas sekas savai rīcībai, tā vēsta ziņu aģentūra Reuters.

ASV pārstāvji raksturojuši B. Obamas un V. Putina sarunu kā «atklātu un tiešu», kas diplomātiskā valodā parasti nozīmē saspringtu.

«Prezidents [B. Obama – red.] skaidri norādīja, ka diplomātiskais ceļš ir atvērts un tas ir vēlamais virziens, taču Krievijas rīcība nav bijusi nedz atbilstoša, nedz šo scenāriju sekmējoša,» pauda Baltā nama prezidenta pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 29. aprīlī (atjaunota plkst. 18:12)

Dienas Bizness, 29.04.2014

Latvijā.

Latvijas ekonomikai lielākais risks patlaban ir notikumi Ukrainā

Ģeopolitiskais risks saistībā ar situāciju Ukrainā šobrīd ir būtiskākais risks Latvijas ekonomikas izaugsmei, teikts otrdien Ministru kabinetā uzklausītajā Ekonomikas ministrijas progresa ziņojumā par Latvijas nacionālās reformu programmas Eiropa 2020 stratēģijas kontekstā īstenošanu. Lasīt tālāk...

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asiņainas sadursmes notikušas Doņeckā. Ieguldot 1,4 miljonus, Leax Rēzeknē sāk rūdīt metāla izstrādājumus. Valmieras Stikla šķiedra atvērs ražotni ASV, nevis Latvijā. Godmanis uzskaita trīs, viņaprāt, būtiskākos ieguvumus, Latvijai esot Eiropas Savienībā.

Šīs un citas šodien aktuālākās un svarīgākās ziņas skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru